Keresés

Részletes keresés

Őszinte Ököl Creative Commons License 2023.03.26 0 1 8

Üdv!

Én csütörtök este 11-től, péntek hajnali 1-ig láttam a sarki fényt, Rovaniemi-ben, Lappföldön (Finnországban). 

itn1ptx Creative Commons License 2013.12.02 0 1 7

 Sarki feny, Izland

https://www.youtube.com/watch?v=944OOS6EALc

Muikkunen Creative Commons License 2011.01.14 0 1 6

Turku nincs eléggé északon, ott elég ritka a sarki fény. Sajnos elég kiszámíthatatlan, hogy mikor lesz látható, minél északabbra és minél több időre mész, annál biztosabb. Érdemes a sarkkörön túlra menni, csak oda nem mennek az olcsó járatok.

Márciusban egyhetes lappföldi körtúrán azért minden este láttunk valamit, hol erősebb, hol gyengébb volt, de egyik sem volt hatalmas kitörés több színben.

Előzmény: musseln (-)
BOLOND Creative Commons License 2011.01.08 0 0 5

Inuvik es Tuktoyaktuk meg jobb helyen van de ott 7 ejszakabol egy felhos volt a tobbi haton meg nem volt feny egyaltalan:(

Szoval sosem lehet tudni.  Azert az europai fenyeket is megneznem:)

Előzmény: Elk (4)
Elk Creative Commons License 2011.01.08 0 0 4

igen, Kanada felé el van tolódva az a gyűrű ahol sarki fényt lehet látni. úgy látom Yellowknife elég jó helyen van ilyen szempontból.

 

 

Előzmény: BOLOND (3)
BOLOND Creative Commons License 2011.01.08 0 1 3

En csak Kanadaban lattam meg sarki fenyt, Decemberben es Marciusban.  Meg Banff-ben is lattam egyszer fantasztikus erossegut es aktivitast pedig az ha jol emlekszem ugy az 51. magassagi fokon van csak.  Par eve meg Vancouver (49. majdnem ugyanaz mint Pest) eszaki hegyeiben is lehetett latni de a varosi fenyek miatt gyengebben.

 

Ezt tavaly Marciusaban fenykepeztem Yellowknife-on kivul par kilometerre, sajna csak egy kis zsebkameraval, az igazi latvany szebb volt:):

 

 

Előzmény: Elk (2)
Elk Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2

http://www.gedds.alaska.edu/AuroraForecast/ szerintem ez az előrejelzés elég jól használható, igaz csak kb 1 hétre előre működik. Az viszont jól leolvasható belőle, hogy Turku nincs elég északra ahhoz, hogy jó esélyed legyen. Európában Tromso környéke a legideálisabb (legalábbis eszerint az oldal szerint). Az előrejelzés sajnos semmire sem garancia, én már jártam úgy, hogy Inariban 3-es előrejelzés mellett nem volt semmi, míg előző nap állítólag 1-es értéknél is nagyon szép sarki fény volt.

 

Az időpont jó kérdés: elméletileg bármikor lehetséges ha megfelelő helyen vagy, elég sötét van, aktív a Nap, és tiszta az ég. Én a legszebbet pl. Tromso-ben augusztus végén láttam (szerencsém volt).

 

Előzmény: musseln (-)
fokhagymabors Creative Commons License 2011.01.06 0 0 1

"amúgy mikor érdemes utazni? Január - Február?"

 

 

nem. Akkor érdemes, amikor aktív a Nap.

spaceweather.com és itt a bal oldali hasábot kell figyelni, különösen a "Current Auroral Oval ábrát, illetve az alatta lévő előrejelzéseket.

Előzmény: musseln (-)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.06 0 0 0

Inkább az a teljes kérdés, hogy legalább mennyire időre kell hová és mikor menni figyelve az előrejezéseket is, hogy nagy eséllyel látványosan intenzív sarki fényt lehessen látni. Nem tudom.

Előzmény: musseln (-)
musseln Creative Commons License 2011.01.06 0 0 topiknyitó

Sziasztok! Idén is eszembe jutott, hogy el kellene menni végre megnézni a csodás Sarki Fényt! És most van néhány kedvező fapados járat Turku városába, Finnországba. Innen lehet látni vajon a Sarki Fényt?

Amúgy mikor érdemes utazni? Január - Február?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!