Egészségügyi problémáim miatt vissza kellet vonulnom a kürtös kalács és a lángos sütésétől. A családban nincs senki aki folytatná, ezért hozzáférhetővé teszem az érdeklődők számára. A részletes leírások fényképekkel illusztráltan cd-n vásárolhatók meg. Hosszú évek tapasztalata van leírva. A kürtös kalács sütését a hagyományos faszenes sütővel taglalja. Többen megvásárolták már, és az Ő visszajelzéseik alapján kijavítottam a nehezebben érthető részeket.
Még van egy komplett kalács sütő felszerelésem eladó, mely a sátorból, faszenes sütőből, akkumulátoros kézmosóból, dagasztógépből és kisebb kiegészítőkből áll.
Én egymagam megeszek 6-ot egy lángosos napon. Főleg, ha finom is.
A befektetett idő nem nagy, tésztakikeverés 10 perc, kelés alatt bármit csinálhatsz, sütés fél óra. A szag egy 10 perces szellőztetéssel kimegy. Amúgy meg szerintem nagyrészt a tésztától függ a lángos milyensége, nem a zsiradéktól, amiben sül.
Otthon egy 4 fős háztartásban max. 6 db piaci lángos fogyna el.
AZ idő, amit belefektetünk, a szétfröccsölő olaj, a szag miatt nem éri meg. Egyszerűbb apukának lángost vásárolni addig, amíg anyuci megveszi a zöldségeket.
Mellesleg a több olaj kombinációja, meg az odaégett részek miatt lesz olyan jó a bukéja :)
Lángost nem túl sűrűn sütök itthon, mert van a piacon egy remek lángosos. Csaba tökéletes lángost süt, bármerre jártunk eddig, sehol nem ettünk olyat, mint az övé. Ha megkívánjuk, tőle hozok többnyire, ilyenkor általában sikerül rábeszélnie egy fokhagymásra is a férjemnek, tudja, hogy ő azt szereti. Ma sok gyerekes lettem, itt van a keresztlányom és a kisfiam barátai is, és lángos volt a kívánság. Mit lehet ilyenkor tenni? Igyekeztem elfelejteni, hogy ötezer fok van és lelkesen sütöttem nekik a lángost. Tudom, hogy nagyon népszerű a kefires, hűtős lángos, de nekem az nem igazán jön be. A lángos az legyen lángos, azaz egyszerű kenyértészta, minden cifrázás nélkül. Azt nem tudom, hogy az ismerősünk milyen recept alapján süti, egyszer majd kiderítem, én így: Hozzávalók:
4-4,2 dl víz
2 tk. só
2 ek. olaj
60 dkg BL 80 liszt
3 ek. burgonyapehely (elhagyható)
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
Lágy, ragadós kelttésztát dagasztok, a hagyományos kézi mixer is simán elviszi. Duplájára kelesztem, majd körülbelül egyforma darabokra szedem. 7-8 darab szokott kijönni. Gömbölyítem őket, hagyom kicsit megint pihenni, kb. 15-20 percig. Nem érdemes túlkeleszteni, mert akkor nagyon magába szívja az olajat, pont mint a fánktészta. Olajos kézzel kihúzkodom, rendesen bénázok is vele (egyszer bekéreckedek kitanulni), majd bő, forró olajba eresztem egyesével, óvatosan. Egy célszerszámmal folyamatosan igyekszem az olaj alá nyomkodni, így szép hólyagos lesz a felülete. Ha piros az egyik oldala, megfordítom, és a másikat is készre sütöm. Papírtörlőre állítom őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Só, fokhagyma, tejföl, sajt jár mellé, ízlése szerint mindenki elkészíti magának. Tovább »
Közel fél éves lángos-szünet után tegnap megcsináltam az általad belinkelt receptet - bár ne tettem volna! Íme a recept:
1,5 dl meleg víz 2,5 dl kefír kb. 70 deka liszt 3 dkg friss élesztő, amit kis cukorral felfuttatunk a meleg vízben 1 tojás 1 ek olaj 2 kk só kevés cukor (1 kk)
Nos,nem tudom mit rontottam el. Szentírásként követtem a receptet és egy borzalmasan kemény tésztát kaptam. Annyira kemény volt,hogy megállt benne a kanál. Ekkor kénytelen voltam még 1 dl vizet hozzáadni,hogy megközelítőleg lángostészta-szerű állaga legyen. Kenyérsütőgépben 2-szer is dagasztottam és kelesztettem. Elég jól nézett ki a tészta,de csalódást hozott: a kisült lángosok kemények és rágósak lettek. Mellesleg iszonyat sótlanok,hiába tettem bele dupla mennyiségű sót. Most nem tudom,hogy a recept volt szar vagy én csesztem el valamit... Mindenesetre most megint elment a kedvem a lángostól vagy fél évre.
Látom Sokan keresik az igazi piaci lángos receptet,nekem sikerült ki kisérletezni ami szinte ugyanaz mint amit a lángos sütödékbe árulnak!
hozávalók:1kg bl 80-as kenyérliszt tescoba lehet kapni 2kg-os kiszerelésbe 500ft körül van sajna.
1 kocka élesztö 5dkg
1dl tej
1 nagy pohár kefír
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 evökanál étolaj
2db tojás
3l olaj a sütéshez
Az élesztőt egy csésze langyos tejbe és a cukorba felfuttatjuk,késöbb hozzáadjuk a liszthez és belekeverjük a többi hozzávalót. jó lágy tésztát dagasztunk belöle (dagasztás közbe még lehet hozzá adni langyos tejet ha szükséges) Ezután beteszük a hűtőbe pihenni egy éjszakára.Másnap tetszés szerint a megkelt tésztábol cipó formákat szaggatunk és lisztezett tálcán még kelesztjük kb 20-25 percig.Közben amig kelnek, egy nagy lábasban 3 l étolajat felforrósitunk fontos hogy nagyon forró legyen!én 20 percig tartottam sütés elött nagy lángon.A megkelt tésztákat kinyujtsuk kör alakúra és aranybarnára sütjük mind2 felét. Nem szívja magába az olajat,puhán sül meg jól felfujódik,a tészta nemszakad el könnyen nyújtható. Lehet kisérletezni burgonya hozzáadásával is.
Aki szerint ez nem ugyan olyan mint a piacon árult lángos,az szerintem csak beképzeli hogy az jobb:)
Az a titok, hogy nem csak liszt, víz és élesztő.. hanem mindenféle segédanyag, amit csak nagykerben lapsz meg.
A riportban is megmondták, hogy TITOK! Ez volt a kulcsmondat.
Nekem az volt a furcsa, hogy a tészta elég könnyen nyúlt, viszont nem ragadt a kézhez, és nem is használtak lisztet mellé. tehát sok víz van benne, de nem ragad.
Na most ezt próbáld ki otthon... nem fog menni. Már a deszkáról sem tudod felvenni, náluk meg kupacban várakoznak a nyúlós tészták, amihez nem is kell nyújtófa.
Én is láttam a Naplós riportot. Érdekes volt. De persze semmi konkrét recept,csak 1-2 elcsöpögtetett infó,ami önmagában nem ér semmit. Szóval az igaziba állítólag kell krumpli. Érdekes,egy nagyon finom lángost sütő nő pont az ellenkezőjét mondta nekem. Hogy pont nem kell bele semmi extra,hanem csak sima kenyértésztából csinálja. Egy biztos: a krumplis lángos nagyon-nagyon finom! Sokszor csináltam már. De persze nem olyan,mint a piaci.
Igy utólag.... először kinyújottta, feldarabolta, majd újra kelesztette. Ezek nőttek meg zsemle méretűre. Gondolom ezt meg nem volt szíve szétmyomkodni.
Igy viszont nem lángos lesz belőle, hanem fánk. A forró olajtól akkor is hólyagok keletkeznek, ha előtte újra szétlapítja őket, mint a lángossütőnél csinálják.
Szerintem nem sok lángost evett életében, hiszen akkor látta volna, hogyan csinálják.
s miután a hozzávalókkal és a mennyiségekkel sokat kísérletezett, kialakult a „bombabiztos” recept. Egyetlen lisztfajtát használ, és most éppen aggódik, mert állítólag megszűnik az a malomipari cég – nézhet új liszt után.
A liszt sem bolti, ahogy nézem. Minden lángososnál más a végeredmény, gondolom ez mindenkinek feltűnt már. A titok az titok.
Egy éjszakára otthogyva, tényleg érződik egyfajta alkoholos erjedés, és iszonyú sok bubi keletkezik a tésztában, nagyon laza lesz a tészta. De kétlem, hogy a vasorrúak ennyit kinlódnának vele. Nekik van adalékanyaguk, ami ezt felgyorsítja. És nem is kell belőle sok, igy fel sem feltűnik a bódéban.
Én is imádom a piaci (strandon kapható) lángost. Az itthoni sose sikerült olyanra. Egészen két héttel ezelőttig. Lekevertem, felét megsütöttem. Régóta azt sütöm, jobb, mint a többi, de nem tökéletes. Aztán vagy két hónapja egyszer ott maradt a hűtőben a maradék tészta. Két nap múlva kérdezi a párom, hogy jó ez még? Hát veszíteni valónk nincs, elvégre azt írják, egy hétig eláll, próbáljuk meg. És elképesztő, de jó lett, mit jó, fantasztikus!Azóta még kétszer sütöttem, de már tudatosan egy-másfél napig pihent a tészta. Én nem keresgélek tovább, isteni. A LIDL-ben kapható búzaliszttel csinálom, nekem minden kelt tésztám álom vele.
Reges-regen en sutottem langost otthon, egyszeru volt meg csak nem is meregettem. A gyerekek szerettek.... Igy nezett ki, es hasonlo volt a (nem mert) receptem is. No es volt olyan jo mint a piaci :)).
Egy elonye volt a piacinak - nem budositette be a lakast :))
A képen levő "piaci lángos" egészen biztosan nem a konyhában készült, és még az is biztos, hogy semmi köze a recepthez. Az egy piacról hazahozott ártatlan piaci lángos képe.