Keresés

Részletes keresés

Laci6802 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 90

Erről a lencse készitőjénél érdeklödj szerintem.

Előzmény: John94 (89)
John94 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 89

Sziasztok! Tudja valaki hogy, mostanában mennyibe kerül egy szintévesztést korrigáló szemüveg?

Ilyés László Creative Commons License 2023.11.25 0 0 88

Fűzfa 16,

 

Felvennéd velem a kapcsolatot légyszíves? Köszönöm

 

ilyes.laszlo87@gmail.com

 

Előzmény: Fűzfa 16 (77)
Laci6802 Creative Commons License 2023.11.07 0 0 87

Elvileg nem alkalmas.

 

Előzmény: John94 (86)
John94 Creative Commons License 2023.11.05 0 0 86

Sziasztok. Én mint színtevesztő van esélyem szobafestő alkalmassági vizsgán, vagy ez teljesen kizáró ok szerintetek. 

Laci6802 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 85

Egyetértek.Általában senki nem azt mondja hogy szinlátás zavarom van,hanem egyszerűen szintévesztő vagyok.Sokanmeg ezt még szószerint is veszikmert visszakérdeznek hogy melyik szineket téveszted össze,vagy melyiket nem látod?Ez igy teljesen hülyeség,mert a "szintévesztő" is látja a szineket,csakmivel egy szinnek több 100-1000 árnyalata van,hamarabb elakadnak a megkülönböztetésben mint az ép szinlátók.Illetve egy idő után az árnyalatok között már nem tudja eldönteni hogy az milyen szin árnyalata.Azért azt hozzáteszem,hogy nemmindegy az sem hogy milyen körülmények  fényviszonyok között kell olvasni a pöttyös könyvet ,illetve más ha sima papirlapon ,más ha fényes papiron,és más ha számitógép monitoron nézi az ember szerintem .Ha vörös-zöld vagy akkor neked is piros/ciklámen szinű lencséd van?Nekem ilyen van,szebb benne a világ,de megbámulják benne az embert.

Előzmény: color eye (84)
color eye Creative Commons License 2023.10.28 0 0 84

NA MÉG EGYSZER! Szerintem a „színtévesztő” mint diagnózis téves. Az isihara könyv ábrái inkább Pszichére (pszichés látásra) hatnak. Hasonló mint régen a Mézga család mesében, mikor hívták a jövőbeli rokont. Már a színtévesztő elnevezés sem állja meg a helyét. Állítólag én is vörös-zöld „színtévesztő” vagyok, mert a vizsgálaton a "baboskönyv" olvasása 85-90%-os volt. (Colorite szemüveggel 100%) Ezért megnehezítették a pályaválasztásomat és megbélyegeztek ezzel a lealacsonyító jelzővel, és például ezért nem kaphattam hivatásos jogosítványt sem. Mellesleg, 29 éve van jogosítványom és 24 éve van saját autóm, amit szinte napi rendszerességgel használok és már 400 000 km balesetmentesen megtett út van a hátam mögött. Soha nem volt balesetem itthon sem, és külföldön sem. Én nyugodtan kijelentem, hogy a mindennapi életben igenis nagyon színesen látom a világot. Gyönyörködöm a tavasz színeiben és csodálatosnak tartom az ősz színeit is. (arborétum) Látom ahogy az alma hétről hétre pirosodik a zöld levelek közt a fán. Látom mikor éretlen zöld a banán, és amikor szép sárgára megérett. Amire azt mondom, hogy piros, azt az ép színlátó is annak látja. Amit én zöldnek látok, az az ép színlátónak is zöld. Ami kék az nekem is kék. A sárga nekem is sárga, és még folytathatnám. Az éles látásom is tökéletes.Tudok gyönyörködni egy szép tájképben, látom a sok különböző szép színt. A múltkor láttam egy összehasonlító képet, hogy hogyan láthatják ugyanazt a képet a „színtévesztők”. Nos az egy nagy átverés. Egy különböző gyümölcsökkel/zöldségekkel teli tálról szólt. Az egyik szép színes volt, ahol az alma piros, a citrom sárga, a káposzta zöld, a szilva kék, a másik csak zöld és árnyalatai minőségű. Borzasztó, hogy ilyen téves állítással azonosítják a „színtévesztőket”. Én bármikor, este és nappal is messziről megmondom helyesen, a jelző lámpák színeit, meg tudom mondani és különböztetni a sok színes ceruza színeit, a villamosvezetékek színeit, látom a színek árnyalatait, és még sorolhatnám. Ez kb. olyan mintha a rövidlátót vagy bárkit, aki szemüveget visel, vaknak neveznénk. Nem vitatom hogy létezik olyan, akinek tényleg gondja van a színfelismeréssel, de nagyon sok ember életét megnehezíti és önbecsülését bántja, hogy egy kalap alá veszik velük. Ez igazságtalan és túlzott "diszkrimináció". Nem ártana különbséget tenni, és felülvizsgálni ezt a korlátozást!

Laci6802 Creative Commons License 2023.10.27 0 0 83

Szinlátás tesztre akkor küld a doki ha pl olyan munkakörbe akar menni az ember ahol elengedhetetlen a jo szinlátás mint pl: villanyszerelő,orvos,cukrász,szobafestő stb...

Előzmény: papappa (80)
Laci6802 Creative Commons License 2023.10.27 0 0 82

Én kiskorom óta tutam hogy szintévesztő vagyok,de soha nem volt probléma,max nem ugyanugy láttam egyes árnyalatokat illetve nem tudtam különbséget tenni köztük.Urvezetői jogsit simán megkaptam már 30 éve legalább .Lényeg hogy a dokival beszéltem a problémámról,és azt mondta ha a szinszűrős szemüveggel látom a pöttyös könyvet,akkor részéről nincs akadálya.Előzőleg már kutattam és talaáltam aneten egy Magyar egyetemi tanárt aki kifejlesztette ezt a lencsét és gyógyászati segédeszközként van minősitve.Fel kellett mennem Budapest műszaki egyetemre és ott csinált ezekkel a lencsékkel egy hagyományos vizsgálatot és vörös-zöld szintévesztést állapitott meg.Adott papirt szinlátásvizsgálatról ezzel a szemüveggel . Adott egy igazolást is hogy a szemüveg hivatalosan szerepel a gyógyászati segédeszközök listáján.Megcsinálta a lencséket de nekem kellett keretbe rakatnom amit az optikusok nem szivesen vállaltak.Végülis meglett,ez hét éve volt és kerettel együtt 100000 alatt megvolt.Pöttsös könyvet,kontrasztérzékenységet hibátlanul végigcsináltam vele,igaz elötte kell kicsit gyakirolni hogy szokja az ember mert a szinek is szebbek mint amit addig látott az ember.Viszont ha munkaalkalmasságira megy az ember ott még az üzemorvos hozzáállásán is múlik hogy engedi-e.Annyit hozzáteszek hogy a kivülállók ezt nem mind értik.

Előzmény: papappa (81)
papappa Creative Commons License 2023.10.26 0 0 81

Szia,

 

És ezt neked valaki megállapította szakvélemény alapján? Hogy néz ki egy ilyen?

 

Köszi

Előzmény: Laci6802 (79)
papappa Creative Commons License 2023.10.26 0 0 80

Sziasztok,

 

Volt közületek olyan akit az orvos elküldött színlátás tesztre és milyen szakvélemény az amit utána elfogadott?

Mit kell, hogy megállapítsanak vagy mi az ami miatt eltilthat? Ugye mindenki azzal riogat, hogyha színtévesztő vagy nem lehet hivatásos jogosítványod...

 

Köszi

Laci6802 Creative Commons License 2023.10.07 0 0 79

Ezt előbb beszéldmeg az orvossal akihez mész alkalmasságira.Ha a saját orvosod nem fogadja el,kérdezz meg másikat,ha az sem megint másikat.Én is szintévesztő vagyok,és én sem a saját háziorvosomhoz mentem és ,neki nem volt ellenvetése.Üzemorvosnak is jeleztem és őis elfogadta. Javaslatom az hogy előbb menj el egy szinlátás vizsgálatra ahol kiderül (ha még nem tudod) hogy mely szinekkel van problémád,és mennyibe kerül a szemüveg.Én vörös-zöld szintévesztő vagyok és gond nélkül megkaptam az orvosit. De hozzáteszem ez orvos függő is!!!!

Előzmény: Ilyés László (78)
Ilyés László Creative Commons License 2023.09.26 0 0 78

Sziasztok

 

Szemészeti szakvéleményre lenne szükségem a hivatásos jogsihoz a színtévesztésem miatt. Tudnátok ajánlani esetleg szemész szakorvost, aki engedi is használni a korrekciós szemüveget? Magán is lehet.

 

ilyes.laszlo87@gmail.com

Fűzfa 16 Creative Commons License 2023.08.28 0 0 77

Előzmény: Joker71j (72)
Fűzfa 16 Creative Commons License 2023.08.28 0 0 76

Szia Én is színtévesztő vagyok piros zöld   és így néz ki a jogsim(nem dicsekvés kép mondom), busz sofőrként dolgozok. Sajnos a szemüveg elfogadását orvosa válogatja, nekem se volt egyszerű a 2-es csoportú alkalmasságit megcsináltatni a 3.dokinál sikerült, pedig volt papírom a szemésztől aki csinálta a szemüveget. Utána már simán ment, az üzemorvos az alkalmasságin nem foglalkozott vele!

Előzmény: Joker71j (72)
Laci6802 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 75

Én állandó szemüveget hordok,mellette van a szintévesztésem.Nem voltam semilyen más vizsgálaton sem. De lehet hogy vannak a szintévesztésnek fokozatai ,és kérdés hogy mely szineket érinti a szintévesztésed.Én vörös_zöld szintévesztő vagyok és probléma nélkül megkaptam orvosit .Másik lehetőség hogy tudtommal bármelyik háziorvoshoz mehetsz vele.Nekem az akkori háziorvosom nem volt annyira közvetlen hogy meg lehessen beszélni problémákat,igy megkerestem az előző dokit és vele konzultálva megkaptam.Ujitáskor a mostani doki nem is foglalkozott szinlátásvizsgálattal.Szóval másik doki és ha ott sem megy akkor másodfok.

 

Előzmény: Joker71j (74)
Joker71j Creative Commons License 2023.07.27 0 0 74

Szia nekem a házi orvos nem adta meg az alkalmasságit .Elküldött Db szemészet szakorvoshoz és ott vizsgálják ki a szememet másodfokúba.  Te is voltál ilyen vizsgálaton? Én is csináltatni akarok szemüveget  és ha másodfokúba megkapom akkor adja meg a házi orvos.és ha 2 fokúba el bukom akkor milyen lehetőségek vannak ? Előre köszi a választ

Laci6802 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 73

Szia. Nekem szintévesztőként van hivatásos jogsim.Háziorvost kérdeztem róla,és annyit mondott ha pöttsös könyvet el tudom olvasni részéről nincs akadálya.Üzemorvosnál jeleztem a szintévesztésemet és hogy van szemüvegem ,és simán elfogadta.Lehet hogy van aki nem preferálja pedig hivatalos gyógyászati segédeszköz.

Előzmény: Joker71j (72)
Joker71j Creative Commons License 2023.07.25 0 0 72

Üdv színtévesztő vagyok hivatásos jogosítvány akarok 

színtévesztő szemüveg Csináltatok van akik meg kapta a jogosítványt ??

szemészet  szakorvos véleményének küldték el

Laci6802 Creative Commons License 2021.05.13 0 0 71

Előbb a háziorvosoddal,vagy amelyikkel csináltatod, beszéld meg hogy ő megadja-e az alkalmasságit a szemüveggel. Ha megvan megvan mehet a vizsga. PAV-on semmi ilyesmit nem kérnek-néznek,sima szemüvegbe is mehetsz.Viszont ha munkába állsz,ott már orvosa is válogathatja hogy elfogadja agy sem. Volt olyan cég ahol orvosira sem küldtek,de volt ahol a pöttyös ábrák közöltem hogy szintévesztő vagyok,de van ilyen szemüvegem.Azt mondta hogy akkor azzal olvassam,simán ment és simán engedett vezetni .Más kérdés hogy soha nem is használtam mert nincs rá szükségem az életben,mindennapokban.

Előzmény: KTM187 (70)
KTM187 Creative Commons License 2021.04.26 0 0 70

Üdv. 

Én is gratulálok a sikeredhez. Néhány éve már én elvetettem a dolgot, találtam furgonos munkát magamnak, amit szeretek, és így nem kell hozzá hivatásos jogosítvány, de újra meg újra felötlik bennem, hogy azért szívesen kóstolnék bele a személyszállításba is, és jó volna valami megoldás rá. Én arra volnék kíváncsi, hogy a 2. csoportút vajon orvosa válogatja, ki az, aki szemüveggel megadja, vagy ez is még ezen felül "kedvfüggő" is egyes orvosoknál. Én szívesen fogadnék akár privát üzenetben is tippeket, kihez volna érdemes menni, akinél jó esélye van az embernek. 

Onnantól meg ha a PÁV II.-n valóban nem kötnek bele, akkor már csak azt az akadályt kellene leküzdenem. Nekem sem volna szükségem további "kontrollra", mert ha csinálnám is, egyéni vállalkozásban magamnak. Egyenlőre nem vonz a D kategória, meg a nagybuszok :D 

Előzmény: Fűzfa16 (66)
Laci6802 Creative Commons License 2021.03.17 0 0 69

Én is szintévesztő vagyok,pár éve csináltattam is egy szinszűrő szemüveget amivel a dokinál hiba nélkül láttam a pöttyös ábrákat és a kontraszt tesztet is végig.  Monitor képernyő nem tudja visszaadni azt környezetet mint amikor kb természetes fény mellett dokinál olvasod. A szemüveggel is van ugy hogy a képernyőn sem mindegyik az igazi.

Előzmény: color eye (68)
color eye Creative Commons License 2021.03.14 0 0 68

A színtévesztő tesztem eredménye. Állítólag színtévesztő vagyok, (LOL) ezért csináltam egy tesztet csak úgy, itthon a gép előtt. Nyilván nem ment csettintésre, volt olyan ábra aminél elidőztem.

color eye Creative Commons License 2021.03.14 0 0 67

A színtévesztő tesztem eredménye. Állítólag színtévesztő vagyok, (LOL) ezért csináltam egy tesztet csak úgy, itthon a gép előtt. Nyilván nem ment csettintésre, volt olyan ábra aminél elidőztem.

Fűzfa16 Creative Commons License 2021.02.18 0 0 66

Szia! Egy maszek cégnél hordom az embereket dolgozni.Egyébként én is gondolkodom azon,hogy meg kellene csinálni a nagy D kategóriát és elmenni a Volánhoz. Csak az a baj, hogy ahhoz először a C kategóriát is meg kellene csinálni, az meg már úgy sok-sok pénzbe és időbe kerülne. A Páv-nál ott biztos, hogy nincs gond a szemüveggel mert nekem se volt, a Bkv-nál meg szerintem először érdeklődd meg,hogy mit szólnak a szemüveghez. De szerintem ,ha már a jogosítványt meg lehet csinálni akkor ott se szarakodnak vele, gondolom én.

Előzmény: vpisti2107 (65)
vpisti2107 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 65

Szia olvastam az üzeneteidet,nagyon örülök ,hogy sikerült megszerezned a hivatásos jogsit.Nekem  sima A és B kategoriás jogsim van,de nagyon rágóta ábrándozok D kategóriáról.De viszont én is szintévesztő vagyok.Szeretnék korrekciós szemüveget ,de nem tudom megéri beruházni rá ,ha nem fogadják el.Megkérdezhetném merre helyezkedtél el?Mert én nagyon gondolkodom ,hogy Bkv-hoz menjek sofőrnek,csak ha ott csináltattnám meg a D kategoriát akkor mennyire szólnának a szemüvegért?Persze előtte magam költségén Páv 2 megcsinálnám.Kérlek segits tanácsadással.Előre is köszi.Varga István,Érd. 

Előzmény: Fűzfa16 (50)
Laci6802 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 64

Amúgy még szükséged lehet rá ha netán másik munkahelyre mész és alkalmasságin nézik a szinlátást. Hol vetted ezt a szemüveget? Egyébként nekem is van ilyen,és nem volt olcsó.

Előzmény: Janek84 (62)
Laci6802 Creative Commons License 2021.02.12 0 0 63

Inkább ne add el,azt személyre szólóan neked csinálták.Amúgy sem cserélgetik a sima szemüveget egymás közt az emberek.

 

Előzmény: Janek84 (62)
Janek84 Creative Commons License 2021.02.11 0 0 62

Üdv!

 

Ha valakit érdekelne milyen egy színlátás javító szemüveg nekem lenne egy amit a napokban vettem alkalmassági vizsgához, viszont szeretnék megválni tőle.

Fűzfa16 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 61

Szia! Ha tudok akkor segítek! Konkrétan mire vagy kíváncsi?

Előzmény: meridamen (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!