Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 18
===
Kihátrálnának a kaszinóbizniszből?

A kormány szabálytalanság esetén nem kezelné kiemelt beruházásként az építkezést

2009. július 22. 06:00

Magyar Nemzet
Amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálytalanság történt a Velencei-tó északi partján tervezett kaszinóváros megépítésének előkészületei kapcsán, a kormány kihátrál a projekt mögül – ezt a Kormányszóvivői Iroda közölte lapunk érdeklődésére. A kabinet szerint az izraeli befektetőket előzetesen nem biztosították arról, hogy nyerni fognak a szerencsejáték szervezéséhez szükséges koncessziós pályázaton, bár erről dokumentum is készült.

Jelen pillanatban nem állítható biztosan, hogy lesz a közép-dunántúli régióra kiírt, kaszinóüzemeltetésre vonatkozó koncessziós pályázatnak nyertese – ezt a Kormányszóvivői Iroda közölte, hozzátéve, a kormány csak abban az esetben tudja támogatni a King’s City- projektet, ha annak minden lépése a jogszabályi előírások tökéletes betartásával történt. Megírtuk, hogy egy izraeli befektetőcsoport a Velencei-tó északi partvidékén, Sukoró külterületén építené meg – állítólag 1,4 milliárd euróból – szórakoztató városát. A tervek megvalósulása érdekében a külföldi üzletemberek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) földeket cseréltek, ami miatt a Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy, mintegy 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított. – Amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodna, hogy súlyos szabálytalanság történt a beruházás bármely részletével kapcsolatban, akkor a projekt kiemelt ügyként kezelését természetesen a kormányzat a továbbiakban nem támogatná – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda. Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére is folyik egy belső vizsgálat az MNV-nél, amelynek tisztáznia kell, történt-e a cégnél „jogos aggodalomra okot adó tevékenység” a beruházás előkészítése során. Ezt Oszkó Péter pénzügyminiszter felügyeli – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában, melyből további részleteket is megtudhat az ügyről.
===
praefect Creative Commons License 2009.07.08 0 0 17
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.26 0 0 16

Azt nem értem,hogyan lehetséges az,hogy egyáltalán ilyen terültet,közkincset is elprivatizáljanak!Ez több,mint sok.És ez nemcsak politikai kérdés,hanem természetvédelmi is.

Előzmény: takacsi (15)
takacsi Creative Commons License 2009.05.25 0 0 15
Nekem az országért fáj elsősorban, amit ilyen módszerekkel raboltak ki....
Előzmény: Aurora11 (14)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.25 0 0 14

A Sukorói lakosság szava igencsak döntő lehet.Fel kéne világosítani őket,hogy ne vegyék be a munkalehetőséges hazugságokat!

Akinek annyira fáj a szíve a Velence-tó iránt,mint nekem,de optimista az küldjön nekem emailt.

Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 13

Az érdekes kérdés,hogy mit szólnak a Sukorrói lakósok ezzel kapcsolatban?

 

Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 12

Szia!

 

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (10)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 11

Szia!

 

Szerintem is!Mert,ha már lesz Kaszinó,akkor kell hozzá lakópark is.

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.24 0 0 10

Kormányhátszél a King’s Citynek
Kiemelt állami beruházássá vált a sukorói kaszinó építése · A kabinet cinkosa lett a tájrombolóknak
2009. április 8. 00:00


Dénes Zoltán
Újabb tiltakozó közleményt tett közzé az Élőlánc Magyarországért nevű civil szervezet a Velencei-tó északi partjára, Sukoró külterületére tervezett King’s City nevű megaberuházás ellen. Az érdekvédők az ellen emelték fel a hangjukat, hogy a kormány április elején kiemelt állami beruházásnak minősítette a fejlesztési tervet.

Kiemelten kezeli az állam a Velencei-tó partjára magánbefektetők által megálmodott kaszinóközpontot – döntött április elsejével a kormány. Az Élőlánc Magyarországért nevű környezetvédő szervezet a lépést erősen barátságtalannak találta az éppen távozófélben lévő kabinet részéről, mivel a helyiekkel egy héttel a döntés előtt tartottak nagyszabású tiltakozó akciót. Megfogalmazásuk szerint a kiemelt beruházásokról szóló törvény, amely a szakhatóságok jogait, a civil társadalom részvételét korlátozza a döntéshozatalban, nem egyéb, mint a rögtönítélő bíráskodás kiterjesztése a természetre, amelynek segítségével statáriális eljárás keretében vihető véghez a tájrombolás. Hozzátették: az ingatlanügyletben cinkos kormányzat visszaél hatalmával, hogy elhárítsa a törvényes akadályokat üzlettársai útjából.
Az izraeli befektetők által tervezett, mintegy nyolcvanhektárnyi parti szakaszt érintő kaszinókomplexum már a területszerzés során komoly kormányzati hátszelet kaphatott. A befektetők által reflektorfénybe állított Yoav Blum nevű üzletember ugyanis cserével szerezhette meg a területet, amelyért két pilisi gyümölcsöst ajánlott fel. Mindezt úgy, hogy a rövid ideig tulajdonában lévő gyümölcsöseiért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelentkezett, mondván, azokon keresztül fog vezetni a lényegében csak tervek szintjén létező M4-es autópálya. A földcsere előtt Yoav Blum még vásárolt egy romos házikót is Sukorón, s így helyi lakos lett, ami ugyancsak elengedhetetlen volt az ügylet lebonyolításához.
A tópart és az M7-es autópálya között fekvő külterületet Sukoró önkormányzata 2003-ban építési övezetté nyilvánította, pedig a jelenleg érvényes övezeti besorolás csupán falusias jellegű beépítést engedélyez.
Az Élőlánc Magyarországért arra is felhívja a figyelmet, hogy a magánszemély tóparti területszerzése az 1995-ös vízgazdálkodási törvénybe ütközik, mivel az kimondja, hogy természetes vizek partját a tulajdonos állam közérdekű célokra tartja fenn, ezért beépítetlen ingatlantulajdon ezeken a területeken nem szerezhető.
A Ronald S. Lauder médiamágnás vezetésével megalakult befektetőcsoport tervei szerint a területre King’s City néven Európa legnagyobb üdülőjét, kaszinóját és szállodáját tervezik felépíteni egy négyes metrónyi költségvetésből. A természetvédők tiltakoznak a part beépítése ellen, mert féltik a tó vizének minőségét, illetve fennmaradását. Az építkezés ugyanis a természetvédelmi védettséggel bíró madárrezervátum mellett, az evezőssport egyik fellegváraként számon tartott parton, a Natura 2000 védelme alá eső Sukorói dombok alatt, tájképvédettséget is élvező területen valósulna meg.
A Kormányszóvivői Iroda elismerte, hogy április 1-jei ülésén döntött a nagyberuházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról. Mint közölték, a döntést elsősorban az indokolta, hogy a beruházás számos új munkahelyet teremt, illetve hozzájárul a válság miatt nehéz helyzetbe került építőipar foglalkoztatási nehézségeinek enyhítéséhez is.
Küldés e-mailben| Szóljon hozzá a fórumban| Nyomtatható verzió
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.24 0 0 9
itt csak látszóag akarnak kaszinót ,inkább lakóparkot akar épiteni az izráeli vállalkozó !!
Előzmény: Mungo (5)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 7

 

 

Előzmény: Aurora11 (6)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 6

Egyetértek Veled,de akkor a Sukkoróiak fognak szenvedi a szerencselovagoktól.Amúgy indultam a Velence 10-en,ami egy kerékpárverseny,és így hétszer(három kör hiányzott:( ) is láttam Sukkorót és nem azt láttam,hogy el lenne hanyagolva a terület.

Annak idején Velencei tónak egy nádas részén osztálykiránduláson kenuztam,és lehetett látni a védett madarakat,amint repkednek,mert a nádasban fészkelnek.És vigyázzni kellett,hogy ne nagyon zajongjunk,mert akkor megzavarjuk a madarakat.

A kaszino nem túl hangos?Nem értem miért kell ehez a Velencei tó.Annyi Aqupark van Magyarországon,azok szerintem divatosabbak lettek,mint a természetes tavak.Illetve biztonságosabbak.

Velencei tó éppúgy vetődéssel keletkezett,mint a Balaton,és az esővíz töltötte fel.De mivel sokkal kisebb méretű,ezért sokkal érzékenyebb az ökológiája.Még a Balaton,ami nagyobb,jobban elviselni a kaszinót,de azt is megvisleni.De a Velencei tónak nagy katasztrófa lenne.

 

Előzmény: Mungo (5)
Mungo Creative Commons License 2009.05.24 0 0 5

Szerinted látsz abban reális lehetőséget afelől,hogy a Kaszinóból bejövő pénzösszeg egy apró részét is a Velencei tó rendbetételére fordítanák?

 

Ez gyakorlatilag a törvényi szabályozáson múlik. Arról meg nem tudok ma érdemben nyilatkozni, mint ahogy gyanítom más sem.

Ha a kaszinót beviszed a városba, garantált a maffiózók megtelepedése is. Olyan hely kell, ahol a tulajok megtudják oldani saját és vendégeik biztonságát. A szép környezet pedig csábítja a "kikapcsolódni vágyó" szerencselovagokat...

Előzmény: Aurora11 (3)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4

"Az meg csak egy naív ábránd, hogy jelenlegi életformánk mellett a tó majd szép marad így is. A természetvédelem gondoskodást jelent elsősorban és nem azt, hogy parlagon hagyjuk, azt meglátjuk mi lesz majd belőle a szeméthalmok között..."

 

Az igaz,hogy ez a generáció nem tud a Velencei tó állapotán segíteni.De a Tónak ártani akarok ellen tehetne.

 

 

Előzmény: Mungo (2)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 3

Szia!

 

Szerinted látsz abban reális lehetőséget afelől,hogy a Kaszinóból bejövő pénzösszeg egy apró részét is a Velencei tó rendbetételére fordítanák?szerinted magyar munkaerő fog dolgozni ott?A természeti értékeknek sokkal fontosabbaknak kéne lenni,mint a vállalkozás hasznának.

 

Szerintem ebből se a Tó,se Magyarország nem fog látni semmit.Nem a Kaszinó ellen vagyok,hanem az ellen,hogy a Velencei tó mellé akarják építeni.Építsenek valahol máshol Kaszinot,nem tudom,hogy ehez miért kell hozzá,hogy a Velencei tó.Nagyobb eredménye lenne,ha mondjuk valamelyik nagyobb magyar város cityjébe építenék,mert az Magyaroszág bevételét is jelentősen növelné.

 

 

 

 

Előzmény: Mungo (2)
Mungo Creative Commons License 2009.05.24 0 0 2
Nem vágyom a kaszinók világára, de azért érdemes racionálisan is végig gondolni a dolgot.
A kaszinó igen jól jövedelmez a tulajdonosoknak, ezért hajlandóak sok pénzt áldozni a megfelelő környezet kialakítására. És ez a lényeg: a tó rendbentartása, biológiai értékeinek megőrzése nagyon sok pénzbe kerül, sok munkahelyet kell fenntartani miatta. A kaszinóból befolyó adók pedig képesek fedezni ezeket a költségeket.
Az meg csak egy naív ábránd, hogy jelenlegi életformánk mellett a tó majd szép marad így is. A természetvédelem gondoskodást jelent elsősorban és nem azt, hogy parlagon hagyjuk, azt meglátjuk mi lesz majd belőle a szeméthalmok között...
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 1

Szia!

 

Érdekességek a Velencei-tó élővilágáról:

http://www.kul-tura.hu/marketing/madarszem/velenceito/index.html

http://www.foek.hu/zsibongo/termve/tt/velence.htm

Geológiája:

http://www.fejerviz.hu/upload/File/viznap2009/kved2099/Furedi%20Barbara%20-%20A%20Velencei-to.doc

 

A Velencei-tó óriási nagy természeti érték,amit mindenáron védeni kéne.Nekem az a véleményem,hogy a tájvédelmi területeket,és azon terülteket,amik azok környezetében vannak nem lenne szabad privatizálni,békén kéne hagyni.

Előzmény: borsökröcske (0)
Aurora11 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 topiknyitó

Ez az oldal a Velencei tóról szólna.Élővilágáról,annak jelenlegi állapotáról,és a Tó keletkezésének földrajzáról.Szerintem biológiailag egyedülálló kincs,nem is maga a Tó,hanem változatos élővilága.És a Kaszino hatását vizsgálná a Tó jövőjére. 

http://index.indavideo.hu/video/Elkaszinozzak_a_Velencei_tavat

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!