Keresés

Részletes keresés

innerimages Creative Commons License 2024.03.17 0 0 599

Ja és azt írtam, hogy "általában", tehát nem mindig. :-)

Előzmény: XNC (596)
innerimages Creative Commons License 2024.03.17 0 0 598

Meg ugye a 3.5" házaknál a 12 voltból van előállítva az 5 volt is a logikai áramköröknek (a 12 volt a motort hajtja), tehát a 12 voltos ág kombinált teljesítményigényt fedez. Ez, így, hatékonyabb, mert nagyobb feszültségen kisebb áram szükséges adott teljesítményhez, plusz elég csak egyféle feszültséggel megtáplálni és a végén abból előállítani a kisebb feszültségeket (mint mikor a 400 kV-os gerinchálózaton szállítják az elektromos áramot az országban Pakstól az elosztókig, ahol 10 kV-ra transzformálják le az utcában lévő trafóig, ami abból csinál 230 voltot a konnektoroknak).

Előzmény: innerimages (597)
innerimages Creative Commons License 2024.03.17 0 0 597

A kérdező egy HDD-ről beszélt. Értelemszerűen 2 HDD-hez több (3-4 A) kell, az én Delock dupla dokkolómnak is 4 A-es tápja van.

 

Egyébként ezek csak az indítási csúcsáramokhoz kellenek, üzemszerű működés közben jóval kevesebb. Pl. nemrég mértem egy Seagate-t, aminek a matricájára 0.7 A van írva, bekapcsolásnál (felpörgésnél) viszont több mint a dupláját veszi fel (1.5 - 1.6 A-t), ami működés közben a fele körül normalizálódik.

Előzmény: XNC (596)
XNC Creative Commons License 2024.03.17 0 0 596

"A 3.5" HDD-ket fogadó házaknak általában 12 V / 2 A tápjuk van."

.

A dupla dokkolómnak 3A kell.

Előzmény: innerimages (594)
XNC Creative Commons License 2024.03.16 0 0 595

És a polaritás sincs jelölve? Ciki....

.

A feszültség a legkisebb gond, mert el lehet indulni az alacsonyabbtól a magasabbig.

De a rossz polaritástól elromolhat a készülék!

Amperben meg olyan 2A körül/felettieket lehet kapni max.; az nem gond ha kevesebbet venne fel.....

Előzmény: titttt (593)
innerimages Creative Commons License 2024.03.15 0 0 594

Legalább egy fotót feltölthetnél a házról, meg elmondhatnád, hogy 2.5" vagy 3.5" HDD van benne.

 

A 3.5" HDD-ket fogadó házaknak általában 12 V / 2 A tápjuk van.

Előzmény: titttt (593)
titttt Creative Commons License 2024.03.15 0 0 593

sziasztok

nem tudom mennyire él ez a fórum

NBase külső rack om van, amiben van egy belső winchester amire mentegetem a számítógép adatait. 

Elkallódott a tápja 

Vajon hány V os hány amperos lehet?

( a külső rack vagy ház típusszáma nincs rajta nem tudom kinézni a netről, a táp feszültsége sem persze)

innerimages Creative Commons License 2022.11.04 0 0 592

Helyesen:

 

A DMDE ingyenes verziójának korlátozása mindössze annyi, hogy egy körben max. 4000 fájlt hoz vissza mappánként, de ha újraindítod megint 4000-et, stb.: ennyi kényelmetlenség talán még belefér cserébe az ingyenességéért, de egyébként sem drága a 20 Dolláros árával még ilyen árfolyamok mellett sem.

Előzmény: innerimages (591)
innerimages Creative Commons License 2022.11.04 0 0 591

Hardveres (vagy firmware) hibát nem lehet logikai hibákra specializálódott szoftverrel javítani.

 

10-ből 11-en a TesDisk-et ajánlják adatmentésre minden hibához is (hardvereshez is, mert nem tudják megkülönböztetni a körtét az almától), holott csak egy törölt partíció visszaállító program, amely ugyan rendelkezik a mentendő fájlrendszer böngészésének a lehetőségével, de jelentős korlátai vannak. A tapasztalatlan felhasználók mindent vivő szent grálként tartják számon, miközben a valóságban a felhasználási területei nagyon korlátozottak és számos hátránya van még akkor is, ha rendesen működik. A DMDE ingyenes próbaverziója alapvetően sokoldalúbb és minden helyzetben felülmúlja a TestDisk-et, ezt már többször bizonyította (cserébe nehezebb kezelni, mert többet tud). A TestDisk teljesen ingyenes, ami nagy szó: a PhotoRec a legjobb teljesen ingyenes RAW szkenner (az R-Photo mellett) amelyet ismerek, ezzel feledteti a kezelését / kezelhetetlenségét. Az ingyenes verzió korlátozása mindössze annyi, hogy egy körben max. 4000 fájlt hoz vissza mappánként, de ha újraindítod megint 4000-et, stb.: ennyi kényelmetlenség talán még belefér cserébe az ingyenességéért, de egyébként sem drága a 20 Dolláros árával még ilyen árfolyamok mellett sem.

Előzmény: m54-b (588)
innerimages Creative Commons License 2022.11.04 0 0 590

Szervusz!

 

 

"Szóval adott egy vadi új (HD sentinel szerint 4 napot ment) Apacher 240 Gb-os sata SSD egy külső (USB 3) házban.  Volt egy alaplap hibám, ami óta nem tudom használni."

 

A HDS egy nagyon jó program (egyébként hazai fejlesztésű) de nem tévedhetetlen, mert a meghajtó által súlyozott S.M.A.R.T. adatokból dolgozik, és a súlyozás firmware verzióról firmware verzióra változik a meghajtó gyártójának igényei szerint. Ebből adódik, hogy ha az adott FW verzió még nincs benne a HDS adatbázisában, akkor nem feltétlenül állja meg a helyét a diagnosztikája ill. diagnózisa. Láttam már olyan, a HDS által hibátlannak mondott meghajtókat, amik minden előjel nélkül, akár pár naposan ledobták az ékszíjat. A HDS adatbázisa egyébként folyamatosan frissül: lehet küldeni a fejlesztőnek log fájlt az ismeretlen meghajtókról, hogy betegye az adatbázisba.

Amennyiben az Apacer Panther AS340-ről van szó, az a Phison PS3111 low cost vezérlőjére épül. Ez önmagában még nem lenne probléma, csak általában a gyártók (Adata, Apacer, Kingston, PNY, stb.) gyenge minőségű NAND-okat párosítanak hozzá, ami bebiztosítja, hogy előbb vagy utóbb (inkább előbb: átlagosan 2 évet sem érnek meg) előjöjjön a hírhedt SATAFIRM-S11 hiba, ami abból fakad, hogy a vezérlő nem tudja beolvasni a NAND-okról a firmware egy részét. Volt olyan SSD ezzel a vezérlővel, amit többször hoztam vissza SATAFIRM-S11-ből rövid idő alatt, de újra meg újra dobott egy hátast néhány újraindítást követően, mert abszolút megbízhatatlanná válnak ahogy a NAND-jaik elhasználódnak.

 

"...Ha rádugom a windows azonnal feldobja, hogy használat előtt inicializálni kell a lemezt."

 

Egyfelől az inicializálási hibát azért kapod, mert az operációs rendszer egy USB csatolófelületű SSD esetén a külső rétegként érzékelhető USB felülettel tud kommunikálni és azt olvassa ki, amit az küld neki bemutatkozásként előre beprogramozott adatokat, viszont az USB konverteren túl is kell lennie életnek: ha az SSD nem kommunikál, akkor ugyan az USB adapter bejelentkezik a számítógépre, de nincs pontos típusa, mérete és nincsenek SMART adatai sem, mert ezeket az adatokat már maga az SSD szolgáltatná.

 

"A lemezkezelőben meg is csinálnám de ha rákattintok az inicializálásra, akkor nem történik semmi."


Ez a szerencséd, mert tilos inicializálni bármilyen, fontos adatot tartalmazó meghajtót, mert az inicializálás új, üres partíciós táblát állít be. Ez egy visszavonhatatlanul romboló folyamat és soha, semmilyen körülmények között nem biztosít hozzáférést az eredeti adatokhoz.

 

"Mi lehet a baj?"

 

A flash alapú meghajtók nem szeretik, ha hirtelen kirántják alóluk a tápfeszültséget, mert olyankor írási-, és ezáltal adatintegritási hiba léphet fel, ami, ha a meghajtó szervizterületére esik (ez tartalmazza többek közt a meghajtó firmware-jének a paraméterezését), akkor működésbeli problémákat okozhat.


"...Illetve nem tudtok windowsra a gpartedhez hasonló lemezkezelő progit, amin még megpróbálhatnám?"

 

Engedd el, eddig is eleget tettél a halálán túli kínzásával már. Ha azelőtt kérdeztél volna, hogy ezeket végigcsinálod vele, akkor még lett volna esély a mentésére, de így eléggé hendikeppes. Az SSD-k adatmentése egy időkritikus folyamat, mert mindig egy lépéssel a TRIM és más takarító algoritmusok előtt kell járni ahhoz, hogy megmaradjon az adat a meghajtón és menthető legyen, ha ugyanis ezek a folyamatok lefutnak és elvégzik a feladataikat, akkor teljesen kipucolják az adatterületnek a törlésre kijelölt részét meg a töredékeket, mert előkészítik az újabb adatok fogadására. Viszont adatmentési szempontból ez egyet jelent az adatok végleges törlésével. Sajnálom, de azzal, hogy még a halálon túl is stresszelted a meghajtót a különböző ráolvasásos woodoo-kkal, elég időt biztosítottál nekik a működésükhöz. Egy dolgot még megpróbálhatsz, hogy HDDSuperClone Live USB-vel image-eled egy hibátlan HDD-re, aztán onnan egy megbízható adatmentő programmal (DMDE, GetDataBack, R-Studio, Raise Data Recovery, UFS Explorer) kinyered belőle a fájlokat egy másik HDD-re.

Az SSD-ket (és minden más, flash alapú meghajtót) adatvesztés után nem szabad bekapcsolva (áram alatt) hagyni, hogy ne dolgozhassanak rajta a takarító algoritmusok, amik az operációs rendszertől függetlenül is futnak, tehát elég hozzá, ha csak tápfeszültséget kap a meghajtó. Az adatmentő laborokban azzal kezdik, hogy egy speciális firmware módosítással letiltják rajta ezeket az algoritmusokat, hogy ne tehessenek kárt az adatokban amíg el nem készül róla az image (a Bitpontos lemezkép másolat) fájl, amiből aztán kinyerik az adatokat. Bár sajnos már ott tartunk, hogy negyedévente annyi új SSD kerül piacra, hogy a maintsream adatmentő munkakörnyezetek gyártói számára lekövethetetlen a különböző firmware módosítások miatt és ezért évekkel le vannak maradva ezen a vonalon: a mai új modelleket csak saját fejlesztésű loaderekkel lehet elérni. Vannak slágertermékek, mint az említett Phison PS3111 vezérlő, vagy a Silicon Motion SM2246, SM2256, SM2258, SM2259, SM2260, SM2262, SM2263 különböző iterációi, amikre számtalan firmware variációt készítettek a gyártók, vagy ott van az Apple-ös, módosított firmware-es Intel és Samsung vezérlőjű SSD-k: ezek firmware-jeinek a 95%-a még nincs visszafejtve.

 

Előzmény: Puritan21 (583)
XNC Creative Commons License 2022.11.04 0 0 589

Az a baj, hogy nem tudom, hogy pontosan milyen tesztet csinál a Sentinel.

Lehet pl. logikai hiba is.

 

De nekem is ugyanezt csinálta a gép, mikor elszállt a vinyóm.

Ugyanígy kiírta, hogy inicializálni kell. Persze hiába nyomkodtam, attól nem javult meg.

 

Végül valami vinyójavító progit engedtem rá tesztelés céljából.

Sorra dobta ki az összes blokkra, hogy hibás - amíg hagytam futni.

 

Szóval sok esélyt nem látok a javításra, más programokkal esetleg még megnézheted az állapotát.

Előzmény: Puritan21 (586)
m54-b Creative Commons License 2022.11.03 0 0 588
Előzmény: Puritan21 (587)
Puritan21 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 587

bocsi ...természetesen HD sentinel...

Előzmény: Puritan21 (586)
Puritan21 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 586

Erre én is gondoltam de nem mond ennek ellen, hogy a BIOS és a Windows is látja és a HD senkinek szerint hibátlan?

Előzmény: XNC (585)
XNC Creative Commons License 2022.11.03 0 0 585

Jó eséllyel elszállt az az SSD.

Előzmény: Puritan21 (583)
Puritan21 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 584

Annyit még hozzátennék, hogy a HD Sentinel szerint, tökéletes a meghajtó.

Előzmény: Puritan21 (583)
Puritan21 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 583

Sziasztok!

Nem winchester de ugyanaz a szitu, és nem akartam új témát nyitni.

Szóval adott egy vadi új (HD sentinel szerint 4 napot ment) Apacher 240 Gb-os sata SSD egy külső (USB 3) házban.  Volt egy alaplap hibám, ami óta nem tudom használni.

Az alaplapot kicseréltem de ha rádugom a windows azonnal feldobja, hogy használat előtt inicializálni kell a lemezt. A lemezkezelőben meg is csinálnám de ha rákattintok az inicializálásra, akkor nem történik semmi. Mi lehet a baj? illetve nem tudtok windowsra a gpartedhez hasonló lemezkezelő progit, amin még megpróbálhatnám?

innerimages Creative Commons License 2022.04.02 0 0 582

Kiegészítve az előző hozzászólásomat: ha (bár nem valószínű, de azért említsük meg) régebbi, PATA vinyó van a házban, akkor nem biztos, hogy IDE csatlakozó van egy modenebb alaplapon, ebben az esetben egy másik IDE ---> USB átalakítóval tudjuk csak a géphez csatlakoztatni, viszont a tápellátását vehetjük a gépből egy Molexen.

Előzmény: innerimages (581)
innerimages Creative Commons License 2022.04.02 0 0 581

Üdv!

 

A pontos típus ismeretének hiányában, általánosságban csak annyi mondható, hogy otthon azt lehet megpróbálni a nem működő külső vinyóval, hogy kiszereljük a házából és direktben, SATA csatlakozással az alaplapra dugva megpróbáljuk feléleszteni (egy SATA tápcsatlakozón érkező delej is kell neki). Ha úgy felismeri a gép akkor csak a háza adta meg magát (ebben az esetben érdemes egy másik, a gyárival azonos feszültségű és minimum azzal megegyező áramot leadni képes tápegységgel is kipróbálni (a csatlakozó polaritására ügyelve), mert lehet csak a tápegysége adta meg magát és a ház attól még hibátlan. Ha a számítógépre direktben csatlakoztatva, újraindítás után sem ismeri fel (netán lefagyasztja a gépet) és fontosak a rajta lévő adatok, akkor valóban ajánlott egy szakember. Ha viszont csak filmek vannak rajta, azokat olcsóbb újra letölteni az internetről (gondolom).

Előzmény: Rhimbaud (575)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2022.04.02 0 1 580

„..."Bitvadász" tanács arra jó, hogy a kiebrudalt USB meghajtók kitörlése után újra indítom a gépet akkor a Windos 10-es az illesztőprogramot újra installálja teljesen...”

 

Pontosan erről van szó - ugyanis azt írtad ugye, hogy a kis winyók másik gépen rendesen működnek, ergo a gépedben van a hiba. Ilyen esetekben az USB vezérlők újratelepítése általában segít.

 

(Mert arra már gondolni sem merek, hogy esetleg egy rossz dugással kisütötted mondjuk magát az USB vezérlő chipet. Ebben az esetben garantált az alaplap cseréje, vagy egy USB vezérlőkártya használata)

Előzmény: Rhimbaud (579)
Rhimbaud Creative Commons License 2022.04.02 0 0 579

Szeretném megköszönni tiszta szívemből "Bitvadász" tanácsát. Az a probléma velem, hogyha a ma vásárolt vadonat új 500 gigás külső tápos vinyóm nagyszerűen működik a gépemen, akkor az illesztőprogrammal semmi gond nincsen. Én épületgépészmérnök vagyok és az egész 100% - os tudásomból 3% -k az épületgépészetekben használt szoftveres és számítógépes vezérlések okán (kazánok, biztonsági berendezések, stb) "valamennyit" értek hozzá. Illesztőprogramot a gépem elfelejtheti, kidobhatja. "Bitvadász" tanács arra jó, hogy a kiebrudalt USB meghajtók kitörlése után újra indítom a gépet akkor a Wndos 10-es az illesztőprogramot újra installálja teljesen.-ÁM az új Winchester meg így az ilesztőprogramokkal semmi baj. Az eszközök index építése, periféria építés stb a gond de ezeket a szavakat kifejezéseket magam sem értem nemhogy megjavítsam. maximális tisztelettel Rhimbaud

pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2022.04.02 0 0 578

Bocsánat - eszközkezelőben

Előzmény: pittti (Bitvadász) (576)
Rhimbaud Creative Commons License 2022.04.02 0 0 577

Kiegészítés az alatta lévő megjegyzésemhez. Az asztali számítógépen és a gépben van egy régi vinyó és egy SDD vinyó. Az SDD vinyónek ki van hátúl vezetve 4 darab USB portja és a "lemezes" régi vinyónak pedig 6 db USB portja van ott van az egér, a billentyűzet kamera stb. Próba képpen bedugtam a régi vinyó USB portjába a kis vinyókat és a nagyot is ott sem működenk.ÁM a nagy most még rossz saját tápos vinyót kivéve a kis ZSB tápos vinyók kattogbnak amikor az asztali gépre felteszem őket.Érdekes, hogy van egy ilyen rész a gépemen, hogy "Eszköztár" Amikor bármelyik most még nem működö kis vagy a nagy vinókat felteszem az eszköztárban feljön mindegyik szimboluma.Ha lekapcsolom illetcve kihúzom őket akkor eltűnik. DE csak ott jönnek fel a szimbolumok azon a részen ahol dokumentumok képek, letöltés meghajtók stb vannak OTT nem!!

pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2022.04.02 0 0 576

Az ezsközkezelőben távolítsd el az USB vezérlőket, majd indítsad újra a számítógépet.

A „nagy külső” winyót pedig (ami most sehol nem indul el), vizsgáltasd meg szakemberrel.

Előzmény: Rhimbaud (575)
Rhimbaud Creative Commons License 2022.04.02 0 0 575

Tiszteletem!

Teljesen zavaros és furcsa dolog történt vele. Az asztali számítógépemen futtattam USB 1 terrabájtos kis vinyókat amelynek a tápja is USB -n keresztül történik, majd 1 db. saját táppal rendelkező kb. háromszor akkora méretű de hasonlóan 1 terrás vinyót. majd egyszer csak a az első kis vinyó működött, a második is (egy bizonyos filmet kerestem de listáim papíron nincsen DE már van Total kommanderrel lekészítettem) egyszóval a harmadik kisvinyónál feljött a filmek listája de amikor próbaképpen rákkatintottam a filmre hogy belenézzek, kifehéredett az egész képernyő, megjelent a balfelső sarokban -"Nem válaszol-" felirít majd elfeketedett az egész képernyő és vissza jött 2 másodperc után az induló képernyő jelent meg újra. Innétől egyik kis vinyó sem indult el SŐT a nagy külső tápos sem. A laptopomon viszont a kis vinyót mind mind elindulnak most is, de a nagy azon sem. Ma kaptam egy új saját tápos 500 gigás nagy vinyót gyönyörűen elindul a gépemen a kis vinyók megint nem a nagy régebbi szintén nem. Egyszer feljött egy kis téglalapban a következő szöveg-" Index építés ..stb.-" Mi a büdös franc folyik itt?? Köszönöm a kommenteket tiszta szívből előre is. Rhimbaud

innerimages Creative Commons License 2022.02.20 0 0 574

Most látom, hogy ez egy régebbi poszt volt: remélem azóta megoldódott. :)

Előzmény: atidas (572)
innerimages Creative Commons License 2022.02.20 0 0 573

Szia!

 

A Seagate Expansion Drive 3 TB szériának van Desktop (asztali) és Portable (hordozható) verziója is: a közös bennük, hogy mindegyik hulladék.

 

Legalább egy típusszámot írhattál volna kiindulási alapként, mert így általánosságban csak annyit lehet találgatni, hogy vagy kapott egy feszültségtüskét a kébelek újracsatlakoztatásakor, vagy véletlen egybeesés, hogy pont akkor jött ki a bennük lévő HDD számos hardware vagy firmware hibáinak egyike (ha felpörögni felpörög és nem kattog, akkor jó eséllyel firmware hiba, ha kattog, akkor hardware). A lényeg, hogy jó eséllyel javítható, csak nem otthoni keretek közt.

 

Ha e-mailben megírod a típusszámát, akkor tudok konkrét módszereket javasolni a helyreállítására.

Előzmény: atidas (572)
atidas Creative Commons License 2021.07.19 0 0 572

Sziasztok!

Abszolút amatőr vagyok számítástechnika terén, ezért itt kérdeznék jártasabb embertől.
Van egy külső vinyó. Seagate gyártmányú és 3 TB-os.
Kb fél éve a szoba átrendezése után (összes kábel kihúzva, internetkábel új helyre került, új helyen újra mindent bedugtam a helyére)
ezután se a smart TV, se a laptop nem látja. Van az alján (is) egy internetcím ami az első setup-hoz kellett, de az már nem él (page not found error 404)
Próbáltam direktben USB kábellel összekötni a laptoppal, semmi. Próbáltam programot letölteni hozzá, azzal se sikerült.
(Seagate tools).

Valami ötlet a helyreállításra? Vagy legalább az adatok (képek, stb) lementésére?

Köszi! :)

arkilaszlo Creative Commons License 2020.02.21 0 0 571

nem kell hozzá telepítő, ha semmi nem látja, akkor azzal komoly gond van

Előzmény: Tekergő100 (570)
Tekergő100 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 570

Sziasztok!

Egy Asus külső winchesterem(1 TB )van,de nem látja a számítógép illetve,a laptopok sem.Sajnos a gyári telepítő dvd nincs meg.

Tudnátok segíteni,hogy honnan tudnám letölteni.

Köszi.

Sziasztok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!