Keresés

Részletes keresés

padisah Creative Commons License 2008.04.08 0 0 5

Azért raktam a topikot a polidilibe, mert ez, az igazság monopolizálása történelmi hagyomány, hogy a politika sajátja. Enélkül gyakorlatilag nem lehet, nem lehetett hatalmat gyakorolni.

 

Ez tükröződik vissza orwell 1984-ében, a "duplagondol"-ban. Hogy a hatalomnak elenegdhetetlenül szükséges manipulálnia hogy az emberek mit tartanak igaznak és hamisnak.

 

Mivel igazból csak egy van, azt sokkal könnyebb megtalálni, mint azt a hazugságot, amit majd az igazság helyett igaznak fognak tartani... mert ezt a hazugságot a sok lehetséges hazugság halmazából kell kiválasztani. Ez viszont már nem a politikához, vagy a hatalomgyakorláshoz kapcsolódik, ez sokkal inkább az ember közösségalkotásának, ha úgy tetszik a társadalom önálló tudatra ébredésének az egyik kelléke.Olyan dolgokban is tetten érhető mint szimplán a kereskedelem, marketing.

 

Egy teljesen új termék használhatóságáról kezdetben senkinek sincsenek objektív fogalmai. Ha nem próbálja ki senki, akkor nem is lesz. Tehát az aki el tudja hitetni a leendő felhasználókkal hogy az a bizonyos termék hasznos, adott esetben hasznosabb mint egy másik, az sikeres lesz- és gyakorlatilag ez a marketing. Pedig, nagy valószinűséggel hazudik, mert van az ő termékénél hasznosabb is, legalábbis nem a marketing teszi a terméket használhatóvá, viszont az teszi eladhatóvá.

 

Visszatérve a politikára: én is megpróbáltam itt a fórumon is számtalanszor leírni olyasmit, amiről én büntetőjogi és erkölcsi felelősségem tudatában úgy gondolom hogy igaz, a többi ember meg egyszerűen nem hiszi el.

Ez a jelenség most a mai Magyarországon egészen durva méreteket ölt. Itt ha valaki előadja az igazságot, azt az emberek nem fogják igaznak elfogadni, hanem helyette egy hazugságot fognak igaznak tartani. Az hogy melyiket, azt nehezebb szerintem megtalálni a lehetséges hazugságok közül, most speciel annyiban van könnyű dolgunk, hogy ez a hazugság folyik a csapból is, tehát meg tudjuk hallgatni. Előre nehezebb lett volna megtippelni hogy melyik lesz domináns.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.08 0 0 4

Valóságból csak egy van, tehát elvileg igazságból is csak egy van, az pedig csak a mi létezésünktől független, objektív valóságból kéne származnia. Ezt az objektív valóságot relatíve könnyű megismerni.

 

Látszik, hogy nincs anyósod.

Előzmény: padisah (-)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3
Egyes arculatait szavakba lehet önteni, ráadásul nem annyira absztrakt fogalom, hogy ne lehessen definiálni.

Az ,,igazság" - elsősorban jellemző minőség, amely a gondolat (idea, fogalom, elképzelés) vagy kifejezés tökéletességének fokát jelöli, mely lehetővé teszi, hogy azt megismerésnek vagy tudásnak tekintsük. Igazságnak természetesen önmagát a tudást (tapasztalást), illetve magának a tudásnak a tartalmát, illetve magát a megtapasztalt valóságot* is nevezhetjük. Nem véletlen, hogy az igazság minőségének ellentétjét hazugságnak, hamisságnak vagy téveszmének nevezzük. Általános, hétköznapi (profanizált) szinten igazságnak azt nevezzük, ha a kijelentés vagy fogalom
megfelel a valódiság (helytállás) egyes ellenőrzési kritériumainak. A másik igen elterjedt változatban az igazságot mint általános kategóriát alkalmazzuk, többek között például mint vallási, filozófiai, tudományos fogalmat. A tudományban az igazság konkrét fogalom, amelyet a források vagy kísérletek, tudományos analízis tapasztalásai törvényszerűen bizonyítanak. A filozófiában az igazság számtalan kritériummal bír, melyek definíciója minden egyes konkrét rendszerben változik, sőt - bizonyos esetekben két különálló filozófiai rendszer definíciója szerint a pólus két végletét alkotják. A logikában, amely számára az igazság - mint ahogyan a tudományban is - a tanulmányozásnak alávetett tárgy, az igazság alap-kritériumának azt tekintik, ha ellentmondás-mentes és logikailag befejezett, vagy logikailag helyes (szabályos). A legtöbb vallásban az igazság kritériuma több mint absztrakt, ugyanis az esetek többségében ,,isteni kinyilatkoztatásokból" áll, melyek nem igénylik a hívőtől a fogalom bizonyítását vagy definiáltságát, de megkövetelik annak elfogadását (,,hit").

Valóság - objektiv, minket körülvevő anyagi állapot, amely tudati állapotunktól függetlenül létezik.
Előzmény: pucros (1)
pucros Creative Commons License 2008.04.07 0 0 1

Gyakorlatilag nem annyira könnyű megismerni az igazságot. Nagy nyitottság kell hozzá.

 

Hanem az igazi nagy baj vele az, hogy nem lehet szavakba önteni. Az egyes vetületeit lehet csak -- az pedig, ahány ember, annyiféle.

 

Mindenesetre érdemes törekedni rá; az igazság megismerésére is meg a kifejezésére is. Aki így tesz, az az emberiség története részesének mondhatja magát. Aki pedig nem törekszik erre, az ugyanúgy él, mint az állatok, legfeljebb jó körmönfont magyarázatokat tud hozzá költeni.

Előzmény: padisah (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.07 0 0 0
0000000000000000
padisah Creative Commons License 2008.04.07 0 0 topiknyitó

Valóságból csak egy van, tehát elvileg igazságból is csak egy van, az pedig csak a mi létezésünktől független, objektív valóságból kéne származnia. Ezt az objektív valóságot relatíve könnyű megismerni.

 

Ezzel szemben azt a haugságot megtalálni -a lehetésges hazgságok sokaságából - ami a többi ember számára hihető - sokkal nehezebb.

 

Ebből következik, hogy egy állításról eldönteni, hogy az igaz vagy hamis, hatalom forrása, és hatalmat is igényel. Egy dologról úgy kijelenteni, hogy az igaz, vagy hamis, hogy azt az emberek töbsége el is hiszi, hogy az úgy van, tulajdonképpen maga a hatalom.

 

Ez az igazság monopóliuma. Az a "jog" hogy eldönthessük valamiről hogy az igaz vagy sem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!