Ha kiültetted volna földbe valószínüleg nem fagyott volna meg. A hiba ott van hogy éjszaka a cserépben levő gyökérzett a levegő hőmérsékletére -5 fokra napal meg lehet hogy + 10-15 fokra melegedett föl. A földben valószinüleg nics ilyen mértékű hőingadozás.
Sárgbarackfa érdekelne, hogy milyen fajták vannak most, amit érdemes elültetni? Szegedi mamutom és a ceglédi óriás kb. 10 év alatt kiment. Pár évig teremtek és végük lett. Nagyon érzékenyek voltak a fagyra, minden 3. évben volt jó a termés, volt amikor csak a fa egyik oldalán volt pár szem.
Harko nektarinról kinek van tapasztalata, mert jót írnak a faiskolák a neten róla, de általában ugyanazt. Saját vélemény érdekelne.
Gyakorlatilag szobanövényként voltak nevelve, nem voltak hozzáedződve a hideghez. A meleg téli tartás miatt már feltehetőleg sokkal előbb jártak, mint a kintiek, a szövetek fellazultak, a fagytűrést segítő anyagok mennyisége nulla közelébe csökkent.
Ha jól emlékszem, áprilisban tettem ki őket. Aztán valamelyik éjszaka jött az a -5 fok... Persze néztem az időjárás előrejelzést és simán betehettem volna őket védett helyre, de nem gondoltam volna, hogy egy ilyen viszonylag kisebb fagy gondot okozhat a mogyorónál. Hiába, holtig tanul az ember! Szerencsére 2 megmaradt, annyi elég is nekem.
Furcsa dolog történt velem. Tavaly ősszel a fagyok előtt betettem a melléképületbe 4db cserépben nevelt, 25 centi magas, vékony törzsű (ceruzánál vékonyabb) mogyorócsemetét. Átvészelték a telet, hisz a leghidegebb napokon sem érte őket -2 foknál hidegebb.
Aztán tavasszal kiraktam őket cserepestől a kertbe, jött egy váratlan -5 fokos fagy éjszaka és a 4-ből 2 elfagyott. Hogy lehet ez? Hisz elvileg -25 fokot is ki kellett volna bírniuk!
Köszi az infót, az sajnos elég messze van (bár van olyan fajta a listámon, amiért lehet, hogy elmennék Kaposvárig... :-) ).
De milyen érdekes az élet...!
Blindre, kíváncsiságból bementem ma egy faiskolába (rendszeresen ott megyek el előtte, épp' csak meg kell állni néhány percre), aminek a honlapján a Stanley kivételével (naná, hogy az ott is van, nem is akármekkorák) mind olyan fajták vannak, ami nem érdekel.
Végignézem a fajtakínálatot, hát mit ad a jó sorsom?
Ott egy egész csokor Tuleu gras (1120 Ft/db)!!! Gyönyörű, egészséges fák, jól fejlett oldalágakkal. Már tettem is be a kocsiba. Egyelőre elvermeltem, mert ma későn értem haza, szerintem holnapután elültetem a végleges helyére. Tudom, hogy ennyi erővel akár el is ültethettem volna, de más fa is volt vele együtt. Meg aztán meg akarom adni a módját ezen az ócska homokon (a Stanleynek is adtam egy adag - 40 dkg - Gyökéritatót, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e látszatja a későbbiekben, ezt a terméket most, ennél a fánál használtam először, mindegyik fa fog kapni, plusz a Smaragd tuja is, mert egy még abból is visszavan, de ez már más tészta...), nem akarom elkapkodni, becsületes faültetést igyekszem végrehajtani, amennyire ez tőlem telik (tudás, lehetőség). Ja, és az ültetőgödrök nincsenek előkészítve, mert akkor tényleg csak annyi időbe telt volna, ameddig elvermeltem. Na mindegy, ahogy a faiskolában is csak a földben lett volna betemetve még erre az egy-két napra, úgy nálam is.
Értrem. Akkor majd jövő nyár végén megcsinálom. Bár nem tudom mennyi megy lesz rajta, így 1 év után. De gondolom hagyni kell hogy erősödjön/nőjön még 1 évet.
Van egy Besztercei-szerű tősarj-eredetű fám, sajnos évek óta hullajtja a gyümölcsöt, eddig nem tudtam, hogy miért. Utánaolvastam a témának (többek között végigolvastam a szilvás topikot), már sejtem... Akármit próbáltam, gyümölcshullás lett a vége. Megvárom a jövő és májust, gondolom, addigra kiderül. Ha vírusos, sajnos meg kell válnunk egymástól. :-(
Pedig nagyon szeretjük (az ismeretes "legkitűnőbb" íz miatt)!
Évekkel ezelőtt volt már egy C. lepotica-m, végül kivágtam. Én is úgy emlékszem, hogy nem volt valami nagy szám a gyümölcse, de ha jól rémlik, általában is ez a vélekedés.
Nem a tulajdonságai miatt lett végül kivágva, hanem mert útban volt.
Utánaolvasva a témának, nem véletlenül tartalmazta a listám a Tuleu gras-t... :-)
Ma már jártam olyan faiskolában, ahol ki volt írva a neve a tárolónál, de sajnos már nem volt.
Máshol sem kaptam, bár egy helyen mondták, hogy a hétvégi szállításban lehet, hogy lesz, érdeklődjek. Meglátjuk! Ha lesz, elhozom, mert ma még többet olvastam a fajtáról (+ Te is jókat írtál), és már kifejezetten érdekel. Sajnos a listámon szereplő több fajta is elérhetetlennek tűnik, hacsak ki nem megyek értük a világból. :-(
Én még a Besztercei szilvánál finomab szilvát nem ettem. A Lepotica lehet, hogy nem annyira érzékeny a sharka vírusra, de ízre a beszterceihez képest jellegtelen, nem zamatos, én biztos hanyagolnám a telepítését.
Nekem volt egy besztercei szilvafám, ami sajnos vírusos lett, és a termés nagy része féléretten lehullott, azonban még így is finomabb volt jónéhány újabb keletű, a piacon is kapható nagyszemű szilvánál.
Ha az íz a fontos, akkor ajánlanám még a Tuleu Gras-t. Kifejezetten zamatos a gyümölcse, emlékeztet a Besztercei ízére. A Beszterceivel ellentétben toleráns a sharka vírusra. Hátránya, hogy a szakirodalom szerint önmeddő.
Ha csak az elterjedt fajtákat nézzük, akkor vagy Stanley (ami az egyik legjobb és mindenre használható), vagy Cacanska lepotica, ami minden évben sokat terem.