Keresés

Részletes keresés

ronin67 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 42

Üdvözlet minden idelátogatónak. Ugyan nem sűrű a látogatottsága ennek a fórumtémának az utóbbi időben, azonban fontosnak tartom megjegyezni nekem ez segített. Az itt hozzászólókhoz hasonló problémával küzdök már elég régóta az orvosi kezelés, különféle orrcseppek (normál és szteroidos) orrkenőcsök kipróbálása, használata ellenére. Nálam - jobb híján - vasomotoros rhinitis-t diagnosztizáltak, ami leegyszerűsítve az orrnyálkahártya ereinek beidegzési zavara. 

 

 Az állandó orrszárazság és orrdugulás és esetenkénti vérzés és sebes orr miatt mentem orvoshoz (nem nagyon járok egyébként), mivel a tünetek miatt teljesen rossz lett a közérzetem. Mivel azonban az orvosok gyakorlatilag széttárták a kezüket - na jó felírtak szteroidos orrsprayt - és közölték, hogy nem igazán tudnak mit tenni, az alternativ lehetőségek felé fordulta és így találtam rá erre a fórumtémára és ezen belül is Sanyax tanácsaira. Nekem már a  parafinolaj is lényegi változást jelentett de egy hete a Coldastop orrcseppet (gyakorlatilag olaj inkább) használom. A problémám nem múlt el teljesen, de lényegi változást jelentett, hogy az irritáció és a dugulás az orromban szinte a minimálisra redukálódott és azóta rendesen kapok levegőt.

 

Szóval nálam Sanyax tanácsai beváltak, ezúton is köszönöm neki! 

       

 

 

Aninema Creative Commons License 2015.03.11 0 0 41

Sziasztok! Nekem os hasonló problémám van,bal oldalt az orromban egy seb van,nem tudom mitol,nem kapartam ki,fujni se erosen szoktam. Van itthon Paxirasol orrspray,de mivel egyszer ocsem allergias rohamot kapott tole,nem merjuk hasznalni nalam is. Holnap ugy terveztem,hogy elmegyek ful-orr-gegeszetre,de addig is szeretnem valahogy enyhiteni a duzzanatot. Ijeszto dolgokat olvastam a neten,sajnos eleg hipohonder tipus vagyok :( kinek mi valt be?

kacsabácsi83 Creative Commons License 2013.11.29 0 0 40
Sziasztok. Pàrom hosszu ideje küzd fàjò orral. A baromfi tollra allergiàs, de àgynemü vagy ilyesmi nincs ami tollas lenne. Nem is ez a gond, hanem hogy folyamatosan folyik az orra, és mind a 2 oldalon belül, 2 hatalmas seb van neki. Probàlta màr a sudocrem-et de az nem segìtett, most 5 .napja hogy hasznàlja a tantum protect gèlt amit patikus ajànlott. Eddig sajnos semmi vàltlzàs nincs. Lenne valakinek valami ötlete hogy mit tegyünk? Minden orrfùjàs szenvedès neki. Köszi elöre is a tanàcsokat.
afintha Creative Commons License 2012.03.25 0 0 39

Egyebkent allergias vagy valamire?

Mennyire szaraz a lakas levegoje?

Előzmény: zooz84 (38)
zooz84 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 38

Sziasztok!Nekem is hasonlo panaszom van mint az elöttem iroknak. Kiszáradt és feldagadt az orrom,beleszárad folyamatosan a  váladék! nekem ez 1 hete van már és nem tok mit tenni vele! ma reggelre feldagadt a szemem is meg kiütéses lett az arcom is és nagyon viszket de ez csak a bal oldalamon az orrom bal oldala van eldugulva és csak a bal oldala sebes.vakarás kényszert érzek de természetesen nem nyulok hozzá mert tom hogy csak rosszab lenne.olyan mintha allergiás kiütés lenne az egész vagy nem is tudom h mi lehet ez!de borzalmas h nem tok töle aludni,folyamat huzza össze az oromat,és dagad naprol napra jobban

Ha valaki ien tünetekröl hallott az irhatna pár jotanácsot!elöre is köszönöm

 

afintha Creative Commons License 2010.12.19 0 0 37

Velemenyem szerint fontos lenne annak kivizsgalasa, hogy a tunetek hattereben nem all-e Wegener-granulomatosis.

Előzmény: Zozo81 (36)
Zozo81 Creative Commons License 2010.12.14 0 0 36

Sziasztok!

 

Hasonló problémával kűszködöm, körülbelül már 4 éve.Seb keletkezett az orromban, azt hittem, hogy herpesz, először a háziorvosom is.Aztán rájött, hogy nem az, elküldött fül-orr-gégészetre.Ott azt mondták, hogy hámhiányos terület van az orromban, amin folyamatosan pörk képződik.Gyakran vérzett is, így az orvos kiégette a kérdéses területeket.Legalább a vérzés megszűnt, de a pörkösödés nem.Folyamatosan hámosító kenőcsöket ajánlott a fül-orr-gégész, de nem jártam velük sok sikerrel.A háziorvosom írt fel antibiotikumos kezelést, ami talán kicsit hatott, de hamar elfogyott a gyógyszer, a Bactroban kenőcsre meg az volt írva, hogy 8 napnál tovább nem szabad használlni.

SanyaX, ha még figyeled a fórumot, légyszi írd le nekem is a tapasztalataidat és a tanácsaidat! Megadom e-mail címem: zotyonr1@freemail.hu.

Előre is köszönöm!

Talány Creative Commons License 2010.02.09 0 0 35

Hasonlóan nagy örömmel találtam rá erre a topicra! Még csak másfél hete küzdök hasonló tünetekkel, de már nagyon bosszant! Megpróbálom a paraffinolajat, vagy valamelyik orrsprayt, hátha!

Köszönöm!

Tombababe Creative Commons License 2009.09.17 0 0 34

jaj Istenem, de örülök, hogy megtalaltam ezt a topicot, mert nekem is ugyanez lehet a bajom, de szegyelltem eddig orvoshoz menni vele. Regebben par honapra jött csak elö, most meg allandosult.

Szaladok es beszerzek körömvirag kremet.

Mar annyi hülye kremet (mentolosat, baba popsi krem stb.) belekentem, de csak az allaga lett mas, raadasul a krem valahogy feloldodik a nyalkahartyan es erzem, hogy csordogal le a garaton.

Szoval szoptatok, es emiatt meg inkabb aggaszt, hogy valami bacit viszek at a gyerekre, es ezert sem akartam drasztikus megoldast, nehogy a tejembe menjen a gyogyszer.

Előzmény: Eleon Nóra (3)
kiscement Creative Commons License 2008.07.03 0 0 33
Szerencsére néha sikerül Coldastop-ot szerezni - nekem nagyon beválik. Esténként 2-2 csepp, és tök jól van az orrom.
Közben kiderült, hogy van egy olyan betegségem, ami a nyálkahártyák kiszáradásával is jár(hat), úgyhogy lehet, hogy nálam ez is közrejátszott az orr-probléma kialakulásában.
Quercus_3 Creative Commons License 2008.05.31 0 0 32
Sziasztok!

Nekem egy korábban évekig jól bevált allergia elleni orrspray (recept nélküli, nem szteroidos) okozott nemrég hasonló tüneteket, amik nem akartak maguktól elmúlni. Orvoshoz nem mentem, de érdekes, hogy az általam megkérdezett gyógyszerészek sem tudtak a Coldastop-on kívül semmit javasolni (amit persze nem lehetett kapni). Szinte véletlenül akadtam rá az interneten a Paxirasol orrspray leírására, ami recept nélkül kapható, és pontosan ilyen tünetekre való. Kb. 1 heti paraffinnal kombinált kezelés nálam rendbetette a dolgokat, és azóta nem használok gyógyszert. Valószínű, hogy krónikusabb esetben nem ilyen gyors a javulás, de biztosra veszem, hogy sokat segít. Érdeklődés esetén leírom a kezelés menetét, mert a tájékoztatóból az optimális használat módja sajnos nem derül ki.

Idemásolom az alkalmazási előirat vonatkozó részét:

"4.1 Terápiás javallatok
Profilaktikus alkalmazás: a garat-, gége- és légcső nyálkahártya kiszáradásának, illetve a nyák besűrűsödésének megakadályozása.
Terápiás alkalmazás: a garat-, gége- és légcső nyálkahártyáinak körülírt vagy diffúz száradással járó megbetegedései, mellyel esetenként a nyáktermelés megszűnése vagy csökkenése jár együtt (pl. tracheostomás betegek száraz légcsőállapotának rendezése), illetve ha a termelődő nyák viszkózus, tapadó, ragacsos vagy pörkszerűen száraz; mindezek oldásának és kiürítésének elősegítése; pharyngitis sicca, pharyngo-laryngitis sicca, laryngitis vagy laryngo-tracheitis sicca /krónikus tracheobronchitis/ eseteiben). Virális eredetű felsőlégúti megbetegedések.
A fej-nyaki szervek területén alkalmazott műtétek és/vagy terápiás sugárhatás okozta nyálkahártyaszárazság mérséklése. Hosszantartó műtétek után az intubálás következményeinek kezelése."

Üdvözlettel: Q.
SanyaX Creative Commons License 2008.02.01 0 0 31
Igen, így értettem, ami elég nagy javulás a korábbiakhoz képest. Így a leggyengébb testrészem is fölerősödik a normál testierőm szintjére, hogy hőbörögjek egy kicsit :)

--
Örömmel szolgáltatok továbbra is! (Ha már kénytelen voltam beletanulni!)
Előzmény: kiscement (30)
kiscement Creative Commons License 2008.02.01 0 0 30

Még szerencse, hogy nekem már itt vagy Te, mint tiszteletbeli konzultációs orvosom:))

 

Mármint úgy értetted, hogy ha véletlenül kihagysz egy napot, nem kezdesz fuldokolni, ugye?

Előzmény: SanyaX (28)
SanyaX Creative Commons License 2008.01.31 0 0 29
igen, a folyamat körkörösen erősíti önmagát.

Ha fellép egy külső ártalom (fertőzés, száraz és poros levegő, stressz miatti önkéntelen mechanikus ingerlés), akkor jelentősen romlik a nyálkahártya állapota.

A meggyengült nyálkahártya kevésbé tudj aellátni a funkcióit, ez azzal jár hogy fokozódik a fertőzés, illetve az egyéb problémák hatása sajnos erősödik.

itt a legrosszabb, ha fölírnak olyan orcseppeket vagy kenőcsöket, amik durván hatnak a nyálkahártyára, mert ez még ronthat is a helyzeten.

Így a helyzet egyre rosszabb lehet.

Ha csak lehet, kerülni kell az erős orcseppeket, és az irritáló, szárító hatású anyagokat.
Előzmény: kiscement (27)
SanyaX Creative Commons License 2008.01.31 0 0 28
Szia Kiscement!

Köszönöm a kérdésed, talán a 20 év tapasztalatai hatására én most úgy érzem tartósan és stabilan javulok. Persze kell naponta csinálnom a kezeléseket, de már ott tartok, ha véletlenül ki kell hagynom egy napot, már kezdek fuldokolni.

Igazi kínlódás volt ez a 20 év, és eléggé magamra maradtam, sajnos a dokik nemigen tudtak segíteni.
kiscement Creative Commons License 2008.01.31 0 0 27
Illetve, az ok-okozatot nem tudom pontosan, lehetséges, hogy azért lett staphylococcusom, mert le volt gyengülve az orrnyálkahártyám, és ez a tény vonzotta a bacikat.
Előzmény: kiscement (25)
kiscement Creative Commons License 2008.01.31 0 0 26
Nekem sem vált be a körömvirág, semmit nem enyhített az irritáló/fájdalmas érzeten, meg olyan nagyon fura volt, érezhetően nem orrba való cucc szerintem sem.
Előzmény: SanyaX (24)
kiscement Creative Commons License 2008.01.31 0 0 25

Szia Dani, üdv a klubban!

A paraffinolaj tényleg jó tipp, nekem is Sanyax ajánlotta, és tényleg segít. Én először Coldastop-ot akartam venni (amit szintén ő ajánlott), csak azt mostanában nem lehet kapni, ezért vettem helyette paraffinolajat. Most napi 1 alkalommal kenem be vele az orrom, reggel vagy este, és tűrhetően vagyok.

 

Sanyax, te hogy vagy mostanában?

 

Dani, még egy javaslat: elképzelhető, hogy neked is Staphylococcus aureus fertőzés van az orrodban. Nekem attól volt ez a hegesedés, pont ugyanaz, mint neked. Semmitől nem akart elmúlni. Aztán végül rábeszéltem a dokit, hogy írjon fel Bactroban orrkenőcsöt. Az segített. Azóta egész jó, nem fáj már. Viszont kezelni kell. A vitamin-, vagy paraffinolajjal...utóbbi vény nélkül is kapható.

Előzmény: DannyL81 (22)
SanyaX Creative Commons License 2008.01.23 0 0 24
A körömvirágkrém valóban gyulladásgátló - de nem az orrnyálkahártyán. Azon hosszabb idő alatt van egy enyhe hatása, ami miatt a nyálkahártya egy kkisit szárazabb lesz.

AZ átlagember valsz, nem érzi a különbséget. Vannak azionban, akiknek gyengébb, érzékyenyebb a nyálkahártyája (mint nekem is), ezeknek nagyon kell vigyázni, mert a nyálkahártyaproblémák nagyon kínossá tudnak válni.

Dani, remélem, javulást tapasztalsz, ha van bármi, üzenj.
Eleon Nóra Creative Commons License 2008.01.23 0 0 23
A körömvirág krém gyulladásgátló, valószínűleg ezért ajánlották a gyógyszertárban is. Én is használtam, nekem jó volt.


Előzmény: SanyaX (21)
DannyL81 Creative Commons License 2008.01.23 0 0 22
Halihó! OK, kipróbálom a parafinolajat. Köszönöm szépen a segítséged. Remélem beválik. Dani
SanyaX Creative Commons License 2008.01.22 0 0 21
Értem mire gondolsz :)
Amúgy nem vicces ez, mert nagyot lehet szenvedni vele, csak az érti, aki átesett rajta.

Ne nagyon használd a körömvirágkrémet, mert hosszabb távon inkább egy kicsit szárítja a nyálkahártyát, és ennek meg nagyon kellemetlen következményei lesznek! Nem erre készült. (Sokan egyáltalán nem értenek ehhez, még orvosok is adnak néha nagyon rossz tanácsot).
A paraffinolajat jobban ajánlom, naponta akár háromszor is. Ha nagyan kellemetlenek az alvadékok, akkor vékony pálcára csvarj vattát, úgy hogy maradjon puha, és azt itasd át olajjal, utána NAGYON gyengéden dörzsöld be vele az orrod. De ezt nem célszerű gyakran csinálni.
A lényeg, hogy olyan állapotba kell hopzni az orrod, hogy ne ingereljen kézzel piszkálásra. AZ olaj arra is jó, hogy utána nem kell olyan erővel fújkálnod, a sok nagyon erős fújás is bajt fog okozni.
Előzmény: DannyL81 (20)
DannyL81 Creative Commons License 2008.01.22 0 0 20
Halihó! Köszi a választ! Igazából semmi cuccos nem jön belőle, csak az alvadt vér ugye kellemetlen nagy varrokat tud csinálni és az ingerel. Most az elmúlt hét folyamán, nehéz napokat megélve, "lekötöttem" a kezem és ha taknyom nyálam össze is folyt, nem nyúltam hozzá semmivel. Most ott tartok, hogy nem vérzik egy orrfújástól. Még hegges de már nem hegyekben áll az orromban, így nem olyan zavaró. IDr. Theiss - Körömvirág kenőccsel kenegettem és még most is éjszakára azzal kenem be, a gyógyszertárban ajánlották. Lassan de javul azt hiszem. Csak a rossz szokás még mindig a kezemben van ha érted mire gondolok. Oda kell rá figyelnem nagyon, mert kicsit nem figyelek és máris az orromat vakarom. Dani
Előzmény: SanyaX (18)
SanyaX Creative Commons License 2008.01.21 0 0 19
Itt vagy még? Csak kérlek jelezz vissza, hogy megkaptad-e, amit írtam.
Előzmény: DannyL81 (17)
SanyaX Creative Commons License 2008.01.20 0 0 18
Szívesen segítek! ELég nagy tapsaztalatom van, sajnos.

Először is, váladékos az orrod? Száraz, vagy könnyen ki tudod fújni? A váladék az alvadt vér, vagy egyéb?

Amíg válaszolsz, addig is azt javaslom, hogy orcseppet ne használj, helyette reggel és este paraffinalajat (patikában kapható, olcsó) csepegtess az orridba. AZ megnyugtatja az orrodat és csökkenti az ingert a piszkálásra, és kifújni is könnyebb lesz.
A csepegtetáés jobb, mint a kenőcsök bedörzsölése, mert a dörzsölés maga is irritációt jelent. A paraffinilaj pedig egy egyszerű kis anyag, amit bármeddig lehet használni és jó közérzetet ad az orrnak.

Írj, ha van még kérdésed!
Előzmény: DannyL81 (17)
DannyL81 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 17
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Történt, hogy nem megfelelő életmód és stressz miatt túl sokat babráltam az orromat, és emellett túl erősen fújtam és kisebesedett. Már elég régen nem akar rendbejönni, bár hozzáteszem mindig babrálom papírzsepivel mert idegesít a hegesedés. Melléktünet, hogy elkezdtem valószínűleg emiatt horkolni is. Eddig semmilyen kenőcsöt nem használtam. Tudnátok tanácsot adni, hogy milyen kenőcsöt használhatnék és mit tegyek, hogy meggyógyuljon? Azon kívül, hogy próbálom nem piszkálni. Bármilyen ötletet szívesen fogadnék, mert már nagyon idegesít. Köszi! Dani
SanyaX Creative Commons License 2007.12.29 0 0 16
Kiscement, elküldtem a mailt. Ha nem beszélnénk addig, akkor vidám szilvesztert és boldog új évet kívánok neked!

Ui: jó lenne elérni még azokat, akik az ozaenával küszködnek.
Előzmény: kiscement (14)
SanyaX Creative Commons License 2007.12.21 0 0 15
Szia!

A tengervizes orrspray nem rossz megoldás, de azt tapasztaltam, hogy a csipketea főzet sóval hosszabb távon sokkal jobb ls kíméletsebb. Sőt még azzal javítom, hogy néhány gyógynövényboltban lehet kapni tölgyfakéreg restzeléket, és abból is egy picit (fél kávéskanálka, nem több) rakok bele. Ez a főzet a legjobb az öblögetésre. A sós víz tisztít ugyan, de egy kicsit erősebben bántja a nyálkahártyát. Főzetlen sós vizet semmiképpen ne használj.

A hámosító krémeket is ajánlják néha, de mint írtam, ezek a nyálkahártyára nincsnek jó hatással.

Amiket leírtál a körülményekről, azok egyértelműen okozhaták a problémát. A legjobb az, ha reggel, este, ha tudod napközben is, valmilyen olajat csöpögtetsz, mert azt nemkell dörzsölni teháát kíméletes, és magától szétterül, és megszűnteti a fájó száraz érzést. A Coldastoppal újabban kísérleteztem, de nagyon jónak tűnik.

Az orrsövényferdülés azért okozhatna gondot, mert belül az áramlás megváltozik, és ennek fizikailag lehet szártító hatása. De ez nem lehet akkora mértékű, ami nagy gondot okozna. Viszint a műtét után az orrüreg nagyobb marad, és ez ugyanazt a problémát okoza, tehát ezért sem érdemes ezt megcsináltatni. Másrészt mint írtam, a nyálkahártya durván sérül, ami pedig a legfontosabb ebben a betegségben.

Írok majd egy mailt is hamarosan,
Üdv
Előzmény: kiscement (14)
kiscement Creative Commons License 2007.12.21 0 0 14

cementke@freemail.hu

 

Az állítólagos orrsövényferdülésen én is meglepődtem. Más fül-orr-gégésznek sem tűnt még fel, meg a párom szerint is tök egyenes az orrom. De megnézem azért az általad leírt módszerrel. Ha az is lenne egyébként, biztos nem súlyos, mert szinte mindig tudok orron keresztül lélegezni.

Az orrnyálkahártyámnak sajna volt/van elég lehetősége tönkremenni. Egyrészt a pollenallergia miatt (több évben is használtam a szezonban szteroidos orrspray-t, volt olyan vélemény, miszerint az vághatta tönkre az orrnyálkahártyát), másrészt tul.képpen tavaly novemberben, a régi melóhelyen kezdődött a betegségem, szerintem a befúvós fűtési rendszer miatt. Rengeteg vizet meg tudtam inni, meleg volt, iszonyat száraz volt a levegő. És akkor kezdtem érezni, hogy az orrom is kezd beszáradni. Sajnos, ahol most dolgozom, ott is ilyen befúvós fűtés van, bár ez nem fentről, hanem radiátor-szerű készülékből. Most egyelőre vizes konyharuhákat szoktam rátenni, két ünnep közt szerintem veszek valami párásítót is. Legalábbis tegnap már éreztem, hogy vészhelyzet van. Bekentem jól A-vitaminnal, most tűrhető.

Tényleg, szerinted a tengervizes orrspray jó?

Fent leírtam a címemet, szívesen/köszönettel várom írásodat.

Előzmény: SanyaX (13)
SanyaX Creative Commons License 2007.12.20 0 0 13
Kiscement, a leírtakból azt látom, hogy sanos van egy enyhe ozaenád. Nem fog elmúlni, csak kezelni kell, gyakorlatilag amíg élsz. Amiket az orvosok csináltattak veled, az részben fölösleges, részben káros, ezekből semmit nem szabad folytatni (Negranormol, stb.).

Az orrsövényferdülés kialakul közben, de nem a probléma okozója. A műtét egyrészt nem segít semmit, másrészt tovább roncsolja a nyálkahártyát, ami utóbb még nagyobb kárt okoz. Ha tükör előtt enyhén megnyomod az orrcsúcsodat, akko rláthatod is, hogy van-e ferdülésed. A mandulaműtét a legnagyob dilettantizmus, mai orvos ez esetbe mondhat.
A bacilusok csupán az öntisztulási folyamatok romlásának következményei. A rendszeres tisztítás esetén a bacilusok maguktól eltűnnek.

A mások által érezhető szag valós probléma. Mi ezt egy nagyon rövid idő után már nem veszük magunkon észre. SZintén csak a tisztogatás segít rajta, mert a szag egy bzonyos ideig nem jelentkezik a tisztogatás után.

Nagyon-nagyon vigyázz arra, hogy a tisztogatás ne válljon rutinszerűvé, aza mindig maradjon nagyon kíméletse. Ha megszokjuk, akkor úgy okozunk kárt, hogy csak jóval később vesszük észre.

Ha adsz egy emailcímet, még írok majd pár egebet is, de addig is kérdez bátran.

Üdv., Sanya
Előzmény: kiscement (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!