Keresés

Részletes keresés

horst_fuchs Creative Commons License 2006.12.02 0 0 156
továbbra is félreértelmezik szegényt mindkét pártnál...
horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.08 0 0 155

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=153678

 

érdekes feljemény(már nem a témában, csak közvetve)

horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.06 0 0 154

igen, többször kell megszólalnia, hogy "tekintélye" legyen.

"tekintély" jelképesen értendő

Előzmény: Törölt nick (153)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.04 0 0 152
Levélben szólította meg a frakcióvezetőket Sólyom László

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke október negyedikén, szerdán az alábbi levelet intézte a parlamenti frakcióvezetőkhöz – tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Köztársasági Elnöki Hivatal Kommunikációs és Sajtó Főosztálya.



„A vasárnap esti beszédem óta történtek nem a kibontakozás irányába mutatnak.

A pártok korábbi politikájukat folytatják. Ez károkat okoz Magyarországnak.

Alkotmányos rendszerünkben a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés. Elvárható ezért, hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket – mint a napirenden lévő bizalmi kérdést – az ellenzéki képviselők a Parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban. A békés gyülekezéshez való jog gyakorlása, a politikai vélemény kifejezésének minden törvényes formája alapvető joga mindenkinek, és ezzel nyomás gyakorolható a politikai döntésekre is. A tömegtüntetések azonban semmiképp nem állíthatók szembe az Országgyűlésben folytatott politizálással.

A Kormány – „a köztársasági elnök vélemény-nyilvánítására is figyelemmel” – bizalmi szavazást javasolt az Országgyűlésnek. Ebben az Országgyűlés támogatását kéri a Kormány gazdasági programjához. A bizalmi kérdés felvetése helyes, azonban az indítvány továbbra is megkerüli az alapkérdést. Felhívom a frakciók figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében.”

horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.04 0 0 151

Húha  jó hosszú hozzászólás :) de azért megküzdök vele(mindez irónikusan értendő):

 

1. kötelező szavazás: lehetséges, csak nem erkölcsös szvsz. (Értve mindkét oldalra) Hiszen a képviselőnek sazabad mandátuma van, ergo sem az mszp sem a fidesz és még a kétfarkú kutyapárt sem "fenyegetheti" a képviselőit retórzióval az esetleges átszavazásnál. Főleg nem azt a 176 képviselőt, aki egyéniből került be, ők ugyanis elvileg nem a pártnak, hanem a konkrét választóknak tartoznak 'felelőséggel"(nem szószerint értendő, csak nem találtam jobb szót)

 

 

2. vakondozás: nevetségesnek találom az mdf ellen -nem itt- hanem általában felhozott vádakat.

 

3. Minden szabályos volt(pontosabban jogilag NEM kifogasolható), a Országgyűlés többsége Sólyom Lászlót választotta KE-nek... Jól van ez így. NEM pártpolitikus kell KE-nek, ezért is nem szerettem annyira Gönczöt és részben Drakulát sem.

 

4. Sólyom a lehető legjobb választás volt. Hallgatólagosan az SZDSZ, sőt még a minielnök is elfogadta...(Hiszen el nem tudom képzelni, hogy ha valóban annyira akarta volna GYF Szilit KE-nek, akkor ne "teremtett volna rá" az SZDSZre... De GYF érdeke az volt, hogy ne nyerjen Szili, hiszen ekkor a saját pártbéli hegemóniája forgott volna veszélyben...

 

SS: Megtörtént, Jó ez így, ennyi.

Előzmény: Fórumvándor (149)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.10.04 0 0 150

mikor hágta meg az Alkotmányt???

 

érveket kérek...

ÉRVeket és NE acsarkodást...

Előzmény: doncike (142)
Fórumvándor Creative Commons License 2006.10.03 0 0 149
Fórumtársaink jelentős része újra meg újra megkérdőjelezi a köztársasági elnök erkölcsi hitelét megválasztásának körülményei miatt. Minden megnyilatkozását hiteltelenné akarják tenni azzal az állítással, hogy megválasztásakor megsértették a választás titkosságát, ő ezt eltűrte, nem lépett vissza, ahogy a jó erkölcs megkívánta volna. Vannak, akik beérik egy kis vakondozással. Érveléssel, bizonyítással senki sem bajlódik, bár mindig a vádló feladata a bizonyítás. Helyettük dolgoztam. Lássuk, mi történt:
1. idézet:
„A Fidesznél kötelező szavazás lesz a köztársaságielnök-választáson; eddig egy képviselő sem kérte felmentését ez alól, mondta Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke pénteken egy televíziós műsorban.
"Van kötelező szavazás, hasonló a rend, mint az SZDSZ-nél, kérheti valaki a felmentését a kötelező szavazás alól, de eddig még nem tette senki" - mondta Pokorni Zoltán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.”
http://index.hu/politika/belfold/fidval0603/

A Fidesz tehát előre bejelentette, hogy kötelező szavazás lesz náluk, minek következtében a frakciótagok tudni fogják egymásról, hogy Sólyomra szavaznak, illetve, hogy nem akar Sólyomra szavazni az, aki felmentést kér.
2. idézet
Lendvai Ildikó azt mondta: a parlamenti képviselőcsoport hétfői frakcióülésén valószínűleg téma lesz a frakciószabályzat módosítása, mert szükség van a képviselők teljes létszámú jelenlétére az Országgyűlésben. A javaslat szerint - mint mondta - bevezetnék a kötelező szavazás intézményét, vagyis ha valaki nem tud egyetérteni egy indítvánnyal vagy törvényjavaslattal, amit a frakció többsége helyesnek gondol, akkor azt jó előre jeleznie kell, hasonlóan ahhoz, ha nem tud részt venni a szavazáson. Az alelnök úgy látja, nem ez lesz az elsőrendű fegyelmező eszköz, hanem a képviselők mögött álló választói akarat, amely szerinte a legerősebb politikai nyomás. (2002-05-01)
http://www.origo.hu/valasztas/20020501kotelezo.html
3. idézet
Újságíró: Könnyen irányítható képviselőcsoportra számít? Az elmúlt években nem volt kötelező szavazás a frakcióban, büszkék is voltak a szabad képviselői mandátumra, mostantól viszont pénzbüntetés vagy súlyosabb retorziók is várnak arra, aki ,kiszavaz" a frakcióból. Ugyanolyan szavazógép lesz az MSZP, mint amilyennek a Fideszt tartották mostanáig?
Lendvai Ildikó: Isten ments! Kormányzati pozícióban vasfegyelemre, de nem vakfegyelemre van szükség. Nem lehet elvárni egyetlen képviselőtől sem, hogy bekötött szemmel vagy mechanikusan szavazzon azért, mert a frakcióvezetés azt úgy akarja. A döntéseket megelőző egyeztetési folyamat jó eszköz a viták lebonyolítására. Nem szeretném az előzetes vitákat fékezni, viszont a szavazáskor már valóban a fegyelem a fontosabb, hogy a többségi akaratot mindenki elfogadja.
Interjú Lendvai Ildikóval, 2002-05-12
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=50341
4, idézet
Ugyanakkor szocalista forrásokból az Index úgy értesült, hogy az MSZP frakcióban többen szigorítanák a fegyelmet. A képviselőcsoportban kötelezővé tennék, hogy a képviselők például támogassák szavazataikkal az interpellációkra adott miniszteri választ és a frakción belül kialakított álláspontot.
2003-10-10
http://index.hu/politika/belfold/mszp1008/
A szavazás titkossága jog és nem kötelezettség. A frakció tagok saját elhatározásukból vetik alá magukat a frakció fegyelemnek. Ha a frakció olyan szabályt hoz, mely lehetővé teszi a kötelező szavazást, de ez a képvielőnek nem felel meg, kiléphet frakcióból, ha nem lép ki, de nem tesz eleget a frakció szabályzatának, kizárhatják a frakcióból, egyik sem érinti azonban képviselői jogait. Aki megsérti a frakció szabályzatot, az egy olyan szabályzatot sért meg, melyet frakciótagságának fenntartásával maga is elfogadott. Ha azt is elfogadta, hogy kötelező szavazás esetén a frakcióvezető ellenőrizheti szavazatát, nem tett egyebet, minthogy lemondott a titkos szavazáshoz való jogáról, s ehhez a lemondáshoz is joga van. Megjegyzem az ellenőrzés tényét sem bizonyított a számomra senki, tehát csak mint feltételezést tárgyalom.
5. idézet
A csütörtök esti Háttér vendége volt Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök, Magyarország utazó nagykövete.
”- Olvastam egy kétmondatos véleményt öntől, hogy sajnálja, amiért nem a baloldalnak jutott eszébe Sólyom László jelölése az államfői posztra. Ha ezen a véleményen van, akkor ha nincs frakciófegyelem, akkor akár Sólyom Lászlóra is betette volna az x-et a szavazólapon?
- Ha nincs frakciófegyelem, akkor betettem volna, ezt bevallom, de miután van, ebből következően természetesen nem titkolom azt, hogy kire szavaztam: Szili Katalinra. Azért hadd mondjam el azt, hogy példátlan a magyar újkori demokrácia történetében, hogy egy parlamenti többség nem tud élni a lehetőségeivel. Ez nem jó, ez előrevetít különböző feszültségeket, és nyilvánvaló, ha ez a többség szeretne a választásokon 2006-ban nyerni, akkor nem ismételheti meg ezt a katasztrofális kudarcot – mondta Medgyessy Péter.”
2005-06-09
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=140168
Medgyessy megsértette volna a szavazás titkosságát? Dehogy! Csak nem élt vele.
Ha a fenit okfejtés nem igaz, akkor az MSZP-frakcióban ugyanúgy megsértették a szavazás titkosságát, mit a Fidesz-frakcióban. Gondolatmenetem szerint azonban az MSZP-nek éppúgy joga bevezetni a kötelező szavazás intézményét, mit a Fidesznek és fordítva – hacsak magasabb szintű jogforrás, pl. házszabály, nem tiltja ezt. Ha tiltja, akkor viszont az Országgyűlés elnökének vagy a házbizottságnak mindkét frakciót el kellett volna tiltani a kötelező szavazás intézményének fenntartásától (az első idézet szerint az SZDSZ-t is, és lehet, hogy az MDF-et is). Ha valaki nem értett egyet a kötelező szavazás intézményével, az kifogásait már jóval korában elmondhatta volna, akár 2002-ben az MSZP kapcsán, akár a KE-választást megelőzően a Fidesz kapcsán, hiszen mindkét párt nyilvánosságra hozta, hogy frakciójukba lehetőség van a kötelező savazás elrendelésére.
A vakondozásról:
Idézet az Alkotmányból:
2) Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja. A szükséghez képest többszöri szavazásnak van helye. Az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki a képviselők kétharmadának szavazatát elnyeri.
(3) Ha az első szavazás alkalmával ezt a többséget egyik jelölt sem nyeri el, az (1) bekezdésnek megfelelő új ajánlás alapján újból szavazást kell tartani. A második szavazás alapján való megválasztáshoz ugyancsak a képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
Az a tény, hogy az első és második fordulóban egyaránt a képviselők kétharmadának szavazata szükséges az elnök megválasztásához feltételezi és megengedi, hogy a képviselők a két fordulóban eltérően szavazzanak. Hogy taktikai vagy egyéb megfontolásokból szavaznak-e így vagy úgy, az a képviselők saját elhatározása, semmilyen megkötés nincs. A taktika pedig a politizálás fontos eleme, még akkor is, ha napjainkban szeretnék összemosni a hazudozással.
Következtetés: a köztársasági elnök jelöltnek nincs beleszólása abba, hogy valamely frakció tagjai milyen szabályokat fogadnak el kötelezőnek magukra nézve, ha ezzel az elfogadással nem sértenek semmilyen jogszabályt. A kötelező szavazás intézményének alkalmazása nem tilos, a képviselők ennek elfogadásával önként lemondanak titkos szavazáshoz való jogukról, az eljárás tehát erkölcsileg sem kifogásolható. A Sólyom Lászlót ért vádak tehát nem állják meg a helyüket.
----
Előzmény: doncike (142)
zividivi Creative Commons License 2006.10.03 0 0 148
//"....A nephatalom valoban elsopri majd az utcakon hoborgo sopredeket..."//

Van valami igazság abban, amit mondasz! Még nem tisztázott kérdés ugyanis, hogy melyik népé a hatalom ebben az országban.
Előzmény: kamerasmobil (146)
tourmalet Creative Commons License 2006.10.03 0 0 147

Egyéni gondolat...

Előzmény: doncike (143)
kamerasmobil Creative Commons License 2006.10.02 0 0 146
A nephatalom valoban elsopri majd az utcakon hoborgo sopredeket...
Előzmény: dany82 (144)
doncike Creative Commons License 2006.10.02 0 0 145
Ha csak 52% ment el választani, akkor bizony nem sokan lesztek az utcán ...
Előzmény: dany82 (144)
dany82 Creative Commons License 2006.10.02 0 0 144

nem kell sokáig várni. ez után a választás után rengetegen mennek majd az utcára és a néphatalom elsöpri ezt a... söpredéket.

 

Thug Angel

Előzmény: kamerasmobil (138)
doncike Creative Commons License 2006.10.02 0 0 143

"mert én nem emlékszem, hogy erre a csomagra kaptak volna felhatalmazást"

 

Nem erre a csomagra kaptak, hanem bármilyenre.

Ha Te nem tudtad, hogy ez így van, az a Te bajod.

Előzmény: tourmalet (141)
doncike Creative Commons License 2006.10.02 0 0 142

Az alkotmány meghágásával az elnöki székbe került, és akkor csöndben maradó Sólyom ne oktasson senkit erkölcsről, meg morálról.

 

Örüljön, hogy négyszer elmondhatja az újévi beszédet, oszt jónapot.

tourmalet Creative Commons License 2006.10.02 0 0 141

Bárcsak tévednék, és mindezek dacára az Országgyűlés képes lenne folytatni azt a törvényhozási munkát, amelyre tavasszal a választóktól felhatalmazást kapott

 

 

Ezt azért bővebben kifejthetnéd....mert én nem emlékszem, hogy erre a csomagra kaptak volna felhatalmazást. Szerényen emlékeztetnélek az öszödi beszédre...

Előzmény: kobaltselyem (133)
ulánus Creative Commons License 2006.10.02 0 0 140
Nem te írtad, de nem is bíráltad, vagyis egy húron pendülsz vele.
Előzmény: kobaltselyem (136)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.02 0 0 139

Ha a rendőrk fel vannak háborodva, akkor itt van a világváge...

Előzmény: kobaltselyem (135)
kamerasmobil Creative Commons License 2006.10.02 0 0 138
A kedelyeknek meg van az a szokasa hogy maguktol lecsillapodnak.
De ha valami idiota direkt hergeli a nepet akkor el lehet nyujtani ezt a dolgot. Es persze az idiota vegig mutogatni fog a masikra, hogy o hergel, lassatok.

Plusz Orbant is szoritja az ido, ha nem tud zaros hataridon belul eredmenyt elerni akkor ot rugjak seggbe. Szoval most mind a ketto ossze fogja szoritani a fogat es var hogy a masik bukjon elobb...
Előzmény: Toxicus (129)
glad Creative Commons License 2006.10.02 0 0 137
de igaz!
Előzmény: kobaltselyem (133)
kobaltselyem Creative Commons License 2006.10.02 0 0 136

Nem én írtam a cikket.

 

Előzmény: ulánus (134)
kobaltselyem Creative Commons License 2006.10.02 0 0 135

Nagyon jó beszéd volt.

Nagyon kemény beszéd volt.

Nagyon világos beszéd volt.

 

 

Különösen a "rendőrök ne listázzák a tüntetőket" kitétel, amit én nem ismerek pontosan, mert nem hallottam, de a rendőrök fel vannak háborodva... hogy akkor most mivaaaan? A köztársasági elnök nyíltan politikai indíttatású törvénytelenséggel vádolja meg a rendőrséget? "Nekünk nem jár az ártatlanság vélelme?" kérdezte egy rendőr.

 

De lehet, hogy ez csak kacsa, Sólyom elnök úr nem is mondott semmi ilyet, akkor MC.

 

Előzmény: Törölt nick (116)
ulánus Creative Commons License 2006.10.02 0 0 134
Most mi bajod van Sólyommal? Nem írt sunyi, patkány móson feljelentést a La Stampa főszerkesztőjének, hanem megmondta itthon egyenesen.
Előzmény: kobaltselyem (133)
kobaltselyem Creative Commons License 2006.10.02 0 0 133

Egy vélemény a Sólyom-beszédről:

 

Bárcsak tévednék

Bárcsak tévednék, és kiderülne, hogy Sólyom László köztársasági elnök úr vasárnap, az urnák zárása után elmondott beszéde nem volt olaj a tűzre.

Bárcsak tévednék és, kiderülne, hogy Sólyom László köztársasági elnök úr szokatlan szónoklata nem egy rosszkor elmondott rossz(indulatú) beszéd volt.

 

Bárcsak tévednék, és kiderülne, hogy nem az volt Sólyom László köztársasági elnök úr vasárnap esti beszédének a lényegi üzenete a Kossuth téren Árpád-sávos zászlók alatt alkotmányellenes követelésekkel tüntető emberek és az őket tüzelő/felhasználó jobb- és szélsőjobboldali erők számára, hogy gyerünk fiúk, csak folytassátok a harcot.

 

Bárcsak tévednék, és kiderülne, hogy a köztársasági elnök úr nem az őt megválasztó Fidesz programját hajtja végre, hanem csak átmenetileg elhagyta politikai realitásérzéke.

 

Bárcsak tévednék, és az úgynevezett békés tüntetők a köztársasági elnök úr beszédét nem tekintenék nyílt felhívásnak a törvényes kormány, ha kell, erőszakos megbuktatására.

 

Bárcsak tévednék, és Sólyom László köztársasági elnök úr beszéde nem jelentene megerősítést Orbán Viktor hetek óta tartó ámokfutásának folytatására.

 

Bárcsak tévednék, és mindezek dacára az Országgyűlés képes lenne folytatni azt a törvényhozási munkát, amelyre tavasszal a választóktól felhatalmazást kapott.

 

Bárcsak tévednék, és Sólyom László köztársasági elnök úr beszédét nem kell majd a történészeknek úgy értékelniük, mint, amely szikra volt …
(nol, Léderer Pál, okt 1)

Uff Creative Commons License 2006.10.02 0 0 131
Egy köztársasági elnöktől helyes, és minden demokrata részéről elvárt tartalmú kiállás hangzott el. Hogy a tisztességes magatartást egy kormányzó párttól elváró megnyilvánulás nem tecc egy politikai tömörülésnek, az a tény csak ez utóbbit minősíti.
Előzmény: tuutuu (130)
tuutuu Creative Commons License 2006.10.02 0 0 130

Patikus uram,  csak hogy stílszerű legyek: nem nyugtató, hanem izgatószert talált levenni a polcról.

 

Két mondatot kellett volna mondania, nem többet:

 

- Örülök, hogy a választások rendben lezajlottak, ezt megköszönöm a választóknak és a lebonyolításban résztvevőknek.

Felhívom a pártok figyelmét, hogy a most még nem ismert eredmények kommentálásával ne a nyugalom ellen ható nyilatkozatokat tegyenek.

 

 

Ehelyett felszólította a parlamentet, rúgja ki Gyurcsányt.

 

Szerintem a Gyurcsány ezek után nyugodtan felszólíthatja ezt az elszabadult sötétzöld hajóágyút, hogy mivel szégyent hozott a parlamenti demokráciára, ne papoljon etikárol, továbbá monnyonle!...:}}}

 

Előzmény: Törölt nick (116)
Toxicus Creative Commons License 2006.10.02 0 0 129
A baloldali szavazók szerint az a helyes megoldás, ha a székében tartanak egy teljesen vállalhatatlan embert, akit minimum a fél ország zsigerből gyűlöl. Biztos, hogy hosszú távon ez lecsillapít bármilyen kedélyt?
Előzmény: kamerasmobil (128)
kamerasmobil Creative Commons License 2006.10.02 0 0 128
Orulnel, mi?

Szegyelld magad...
Előzmény: nemisismersz (126)
nemisismersz Creative Commons License 2006.10.02 0 0 127
Te meg elmehetsz politikusnak. Lehet még te is jobb lennél mint Gyurcsány, mert kimondod amit gondolsz, még ha hülyeség is.
Előzmény: Törölt nick (125)
nemisismersz Creative Commons License 2006.10.02 0 0 126
Sólyom: "A megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van"
Ha nem engednek a nép akaratának bojkott lesz ez teljesen világos vagy polgárháború.
zividivi Creative Commons License 2006.10.02 0 0 122
Benne vagyok veled együtt! :-(((
Előzmény: Törölt nick (121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!