Próbáltam azt a fogyókúrát, amelyikben egyik nap lehet enni a fehérjét és a másikon a zöldséget..., de nem tudtam megcsinálni, mert a növények elkészítését csak főzelékként ismerem. Így hát mindig ettem valami tejterméket a növényes napon is.
Azóta (kb. egy éve) vegetáriánus lettem, úgyhogy alig várom, hogy gyarapodjon a tudományom a növények mindenféle elkészítésével! Írjatok!
Természetellenessé, nem olyanná tesz. Pl. a denaturált szesz tulajdonképpen tiszta alkohol, de olyan ordenáré büdös adalékkal kezelték, hogy nem issza meg senki, sőt, desztillálva is úgy marad.
Nézd, a mikróban is a hullámok, amik melegítik a kaját, fénysebességgel terjednek, ha elég gyorsan kinyitod az ajtót, akkor még elkaphatod azt a pillanatot, amikor még benne halad a rádióhullám ( mert az) a husizöldségben.
A hülyülést félretéve, nyugodt lehetsz, tán még kíméletesebb eljárás, mintha biofaszén-parázson sütnél ( bár más lesz a végeredmény), tehát ne aggódj a mikro miatt.
A paprika tényleg nem ősi fűszerünk, hisz első írásos emlék 1604-ből való (Szenczi Molnár Albert) Azért tartják mégis magyar fűszernek, mert önmagában sehol máshol nem használják a szárított őrleményt. Csupán fűszerkeverékekben, ott is leginkább a chilit, csípőssége miatt.
Régebben nagyon sok fűszert használt a magyar konyha. Ma újra terjed a sokszínű fűszerezés, de még mindig sokan vannak, akik nem lépnének ki a só, bors, paprika, vörös- és fokhagyma, (no meg a Vegeta!) "szentségéből".
A kakukkfű kb. 15 cm magas növény. Nálunk erdőszéleken, napsütötte erdei réteken tenyészik kerekded alakzatban. Május-június fordulója környékén virágzik. (Ekkor kell gyűjteni) Lila virágáról, jellegzetes illatáról könyen felismerhető.
A piacokon nénikék szoktak árulni tömzsi csokorba kötött szárított kakukkfüvet. Morzsoltat lehet kapni a Herbáriákban, de fűszerek között is felfedezhető (Kotányi).
Tényleg érdekel, mert a Mária Treben könyvében lévő ábrák alapján én nem ismerem fel az életben! Leginkább azért, mert nem tudom, hogy mekkora az a növény, ami az ábrán szerepel.
És a többi gyógynövényről is! Képeket is! Meg mindent írjál be légyszi!
Anyukám is így szokott költészkedni, ami annyit jelent, hogy minden mennyei étel csak egyszer van, és a recept továbbadhatatlan. Mivel mindent úgy érzésre csinál, a mennyiségeket, az időtartamokat, és hát el is felejti, illetve meg sem próbálja megjegyzni...
Szeret kísérletezni, finomul sikerül, meg van néhány bevált kaja, amit főz általában. De azokat meg na, szóval néha elfűszerezi, biztos szerelmes...
Azt hiszem ezeknel a dietaknal a zoldseget ugy ertik, hogy ne legyen kemenyitos - a rizs meg az.
A spenotra egy otlet: keves olajon dfokhagymat parolni, es ratenni a spenotot. Fedo nelkul csak addig kell parolni, amig osszeesik, So-bors, es kesz.
Persze a spenot nagyon finom salatanak is - persze a gyenge, friss spenot. Ha mar fodros, akkor nem annyira.
Borsot, kukoricat sokfelekepp lehet enni, sot, ezeket a mireliteket kulonosen szeretem (mert nem szeretek borsot fejteni). Csak meleg vizben kicsit aztatni, es maris eheto! Ha osszekeverem aprora vagott hagymaval, paprikaval, csodalatos koret.
Most lattam egy masik otletet, hogy hogyan lehet a zukkinit koretnek elkesziteni. Lereszelni kaposzta gyalun, kulon a zukkinit, kulon sargarepat. A repat keves husleben fozni - kezobb hozzaadni a zukkinit, es csak picit fozni, hogy ropogosak maradjanak. Mint a spagettit lehet talalni.