Keresés

Részletes keresés

pagonylako Creative Commons License 2013.04.01 0 0 36

Természetesen volt a dolognak egy "oszd meg és uralkodj" vonala is, ami nagyon jól jött az akkori állami vezetésnek, tehát gondoskodtak róla, hogy senki ne érezze biztonságban magát... Elég baj volt nekik már az is, hogy a lenini elmélet szerint az egyházak kihalása nem következett be :)

Előzmény: macckóka (35)
macckóka Creative Commons License 2013.04.01 0 0 35

Lehet, hogy már nem aktuális :), igazad van.

Valójában 1975 a pontosabb időpont. Érdekes, hogy a Hetednapi Adventista Egyházból is ugyanekkor váltak ki (zártak ki) 1000 főt, hasonló okokból.

 

Előzmény: pagonylako (34)
pagonylako Creative Commons License 2013.03.28 0 0 34

A dátumokat figyelve azt hiszem a keresztelés már elvesztette aktualitását. 

Még egy apró megjegyzés (nem mintha ennek itt különösebb jelentősége lenne) egy korábbi bejegyzésre: a szakadás nem 1980/81-ben, hanem 1974/75-ben történt.

Előzmény: macckóka (33)
macckóka Creative Commons License 2013.03.27 0 0 33

Kedves Vera

 

Magyarországon több metodista közösség van.

Te nagy valószínűséggel a Magyarországi Metodista Egyházra gondoltál, aki a United Methodist Church-höz tartozik, amely a legnagyobb léleszámú metodista felekezet.

Ezenkívül az Üdvhadsereg Szabadegyház, a Názáreti Egyház, A Szabad Metodisták és a Magyarországi Metodista Egyházból kivált Magyar Evangéliumi Testvérközösség is metodista vallás közé lehet sorolni.

 

Szent Malakiás próféta megírta helyen, hogy nem tudnak azok egy úton járni, akik nem tudnak megegyezni egymással. 1000 éves jelenség, hogy Krisztus Egyháza szakadozik hitvallási és más okokból, melyek a közös úton járást megakadályozzák. Az, hogy az általad említett válásról melyik fél beszél nyíltan, vagy hallgat szintén nem mérvadó, hiszen az elvált házaspárok is különféle módon élik meg a szakítást. Biztos taálkoztál olyannal, akik évtizedek után is az elvált párjáról beszél, ő minden bajának a hibája, valaki pedig a fájó sebek miatt hallgat és kerüli a témát.

 

Sajnálom, hogy negatív tapasztalataid voltak. Nem voltam még az általad említett egyik budapesti metodista gyülekezetben sem, nem vagyok metodista vallású sem, de ismerek mind a két gyülekezetből olyan szolgálókat, akikre nem jellemző az általad leírt viselkedés és biztos, hogy segítenek, hogy meg tudj keresztelkedni.

pagonylako Creative Commons License 2013.03.25 0 0 32

Nincsmit, szívesen.

Természetesen nem vagyunk büszkék rá, mindamellett én azon vagyok, hogy (súlyának megfelelően, arányokat megtartva, indulatokat lecsillapítva...) jobb nyíltan kezelni a dolgokat, mint szőnyeg alá söpörni. 

Előzmény: upi2000 (31)
upi2000 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 31

Köszi!

Előzmény: pagonylako (30)
pagonylako Creative Commons License 2013.03.22 0 0 30

Mindkét oldalon vannak történészek, akik kutatják a szakadást, tehát a teljes(ebb) képhez mindkettőt érdemes olvasni.

 

Én középiskolás fiatalként egy olyan gyülekezetbe jártam, akik egységesen az MME oldalán maradtak. Természetesen engem is érdekelt „Az Igazság”, de annak keresése közben azt találtam, hogy az egyik vagy a másik oldalon nem az igazság van, hanem emberek a maguk erényeivel és hibáival.

 

Már a szakadást megelőzően éles véleménykülönbség alakult ki az egyházon belül a hatalomhoz való viszonyulás kérdésében. Az akkori vezetés együttműködését többen a hit és a kereszténység elárulásának tekintették. Erről az oldalról azért ez nem teljesen így nézett ki, sokkal inkább az „adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istenek, ami az Istené” (Mt 22,21) egyensúlyának a keresése folyt. (Hozzátenném, ez a kérdés minden időben aktuális, gondoljunk csak az egyházi törvény által keltett indulatokra.)

 

Van a kérdéskörnek egyházrendi (jogi) oldala is, ami szintén nehezen kezelhető, akár az akkori viszonyokat jól ismerők részére is. Tehát olyan kérdésekben alakult ki bizonytalanság és ellentétes nézetek, hogy a szuperintendensnek mihez van joga és mihez nincs. Hogy működjön az egyház, amikor arra az évi konferenciára a svájci püspök nem jöhetett be az országba, amikor szuperintendenst kellett volna választani, holott az egyházrend szerint a konferencián a püspök elnököl.

 

Az MME honlapján valóban nincs erről fent anyag. Ennek elsődleges oka, hogy egy olyan belügynek tekintjük, melyet egymásközt kell rendezni, és nem különböző médiákon keresztül üzengetni. Volt kezdeményezés az MME részéről a MET vezetése felé, hogy „üljünk le, rendezzük sorainkat”, de ezek (eddig még) nem vezettek eredményre. Ezeket a leveleket sem kívánjuk publikálni annak igazolására, hogy „nekünk van igazunk”.

Kicsit úgy van ez, mint a családi életben. Váláskor rendszerint az igazság nem egyik vagy másik oldalon áll, hanem mindkét házasfélnek meg van a saját hozzájárulása a kialakult helyzethez, mindkettőnek változtatnia kell ahhoz, hogy megoldódjanak a dolgok. A gyerek leginkább nem akar igazságot tenni a szülei közt, neki mindkettőre szüksége lenne.

 

A metodista válás megtörtént, szerintem nem igazság van egyik vagy másik oldalon, hanem tanulságok mindkettőn.

 

Előzmény: upi2000 (29)
upi2000 Creative Commons License 2013.03.22 0 0 29

Írjál valamit a szakadásról...

Előzmény: pagonylako (28)
pagonylako Creative Commons License 2013.03.21 0 0 28

Szóval eltelt némi idő, amire tudok, szívesen válaszolok.

Előzmény: Never Man (27)
Never Man Creative Commons License 2013.03.21 0 0 27

Halljuk! :-)

Előzmény: pagonylako (26)
pagonylako Creative Commons License 2013.03.21 0 0 26

Ohh, kicsit elkésve találtam ide, érintettként azért felvenném a szálat, ha van még mit :)

rvera Creative Commons License 2005.02.27 0 0 25

Köszönöm a választ kedves kimondhatatlan nevű :-)

Minden szavadat értem. Komolyan!

Írj még a metodistákról, jó?

Köszi.

Előzmény: Paleokrites (24)
Paleokrites Creative Commons License 2005.02.22 0 0 24

Kedves RVera!

 

Szerintem nem az a lényeg, hogy tartozz egyféle kereszténykedő egyházhoz..., önkényes istenhelytartók alattvalóivá ne válj!

Az Unitáriusok talán a legtoleránsabbak, bár ki tudja, hogy náluk is , mint minden keresztény gyülekezetben, mely értelmezhetó írott és íratlan szabályrendszert erőltetik tagjaikra?!

 

A házaság intézményét Avarsius "püspök" vezette be 104 körül...., természetesen önkényes és minden bibliai alapot nélkülözve , de mégis igei részeket kiragadva reájuk hivatkozva a kialakuló egyetemesnek látszó egyház érdekében....

Pl. Jézus soha sem szólt a többnejüség ellen , bár azok az írók, szerkesztők, akik az úgynevezett újszövetségi iratokat válogatták össze, avagy " rendezték soraikat értelmezéseiknek megfelelően a hitük írányítása mellett...., de az egyházak és szekták igen!

A válás sem egyszerű képlet az intézményes vallási szervezetekbe, ahol sportot űznek a család belügyeibe való beavatkozásokból....., hisz vannak tabu témák, megkerülendő kérdések, főleg a sexuális dolgokról..., no meg a magatartási formák idealizálásáról, miszerint ki tekinthető igaz / felekezeti / kereszténynek.....

A Metodista vallás is egy önkényes hittérítő-prédikátór sajátságos elképzelésének műalkotása...., egyféle metódus szerint beskatulyázása az emberiség azon részére, akik a hiszékenységeiktől fogva eleve félnek mindenféle reájuk jövő bajoktól...., ígyhát reményt látnak a rituálék beidegződésében, mint minden keresztény és más vallás esetében megfigyelhető!

Mi értelme lenne együtt maradni olyan társsal, akivel nem lehet közös nevezőre jutni?  Isten megengedte a válást, hamár a bibliát emlegetjük....., ezt Jézus nevű hithű zsidó ember sem írhatja felül, sem nem bírálhatja azt meg! Így jó, ahogy Mózesnél le van írva..., hisz az evangélisták ebben sem mérvadók!  Jézus betőltötte a törvények reá eső részét...., a TÖRVÉNYEKET és nem Pál kritériumainak aposztrofált téziseinek engedelmeskedett!

Azt mondom, hogy neked is , mint oly sok embernek az igaz barátok hiányoznak...., nem hittestvérek, akik kiszólgálói egy hatalmaskodó teológiának...., és ennek rendelik alá kapcsolataikat, érintkezési trendiségeiket!

Ne keress a magad és családod kárára függőséges  és teokratikus , de alárendelt viszonyokat.... csakhogy elfogadják a te szeretetéhségedből vezérelve a barátilag kinyújtott kezedet....ott, ahol ezt vonakodva és szabályozva akarják csak érintőlegesen elfogadni...

A mosoly náluk sokszor csak ázsiai szokást idéz..., a szeretetkinyílvánítás pedik érdek, avagy látszatpolitika!

 

Üdv: Paleo

 

Előzmény: rvera (19)
citrancs~ Creative Commons License 2005.02.21 0 0 23

Na és a férjed, ha már lelkész? Ő sem tud segíteni? Igazán nem értem, miért kell idegen gyülekezetbe menni ezért?

 

Előzmény: rvera (21)
nazuna Creative Commons License 2005.02.21 0 0 22
Biztos vagy benne, hogy egy vallási közösség segítségére szorulsz? ... és pont a metodistáéra?
Előzmény: rvera (21)
rvera Creative Commons License 2005.02.20 0 0 21

Újabb eset.

Elmentem a gyülibe és megkérdezték mi van velem.

Elmondtam, segítséget kértem tőlük.

Semmi, de semmi vígasztalást vagy segítséget nem kaptam.

rvera Creative Commons License 2005.02.13 0 0 20
Valaki tudna még segíteni nekem információkkal?
rvera Creative Commons License 2005.01.09 0 0 19

Óh, köszönöm szépen, hogy ennyi választ kaptam!

 

Budapesti gyülekezetbe jártam, mind a két helyre (alsóerdősor és kiscelli).

 

Azóta már kerestem más gyülekezetet.

Próbálkoztam a baptistával is, de az nagyon rossz volt.

Látszólag elfogadják a kegyelmet, de amikor színt kell vallani, akkor alig győztek törvényeskedni. A férjem például lelkész (azóta megházasodtam) és elmentünk egy baptista gyülekezetbe csak úgy vendégségbe. Amikor megtudták róla, hogy elvált, megkérdezték, hogy akkor miképpen lehet lelkész?!

 

A metodistákban az tetszett, hogy nagyon közel voltak ahhoz a helyhez ahol laktam és valamikor még régen jártam oda egy bibliaórára, amit egy másik vallás tartott az ő épületükben. Utána hosszú ideig nem jártam gyülekezetbe, majd amikor igényem volt rá, bementem a metodista imaházba. Szerettem volna közéjük tartozni. Három éven át nem tartottak erre alkalmasnak és most elkezdtem kutatni, hogy miért nem.

 

nazuna Creative Commons License 2004.12.30 0 0 18
(szia) Érdeklődöm: mi az a dolog amiért a metodistákhoz vonzódsz? Magyarországon van jóval több mint 100 egyház, ebből legalább 50 keresztény. Mi az, amit a metodisták nyujtani tudnak, más nem? (Ha jól értem, nincsenek családi gyökereid ez irányban).. vagy hitben adnak olyat amit más nem? .... azért kérdem, mert az eddig leírtakból hiányolok valami alapvető motivációt, hogy miért is ....
Előzmény: rvera (15)
Gigi_50 Creative Commons License 2004.12.30 0 0 17

"Szerettem volna megházasodni. Azonban nem lehetett, mert senki nem állt velem szóba komolyan. Pedig nem vagyok csúnya lány, kedves is vagyok, az alakom is jó és van hitem is, tudok szeretni, stb. De hát szegény vagyok... A metodista gyüliben csak a gazdagokat fogadják be."

 

Mondom, hogy menj inkább a baptistákhoz:)

 

Előzmény: rvera (15)
Gigi_50 Creative Commons License 2004.12.30 0 0 16

Mostmár biztosan emlékszem: Hecker Frigyes volt. De mit jelent az, hogy miatta nem kereszteltek meg? Budapesti gyülekezetbe jártál?

 

Előzmény: rvera (15)
rvera Creative Commons License 2004.12.30 0 0 15

Köszönöm Gigi, ha segítesz.

Állítólag dr.Hecker Frigyes volt az írásomban említett szuperintendens.

Utána tudnál nézni?

Köszönöm.

Én kérdezősködtem, de senki nem válaszolt.

Lehet, hogy emiatt nem kereszteltek meg az elmúlt 3 évben?

 

A félreértések elkerülése végett: nem voltam kritikus. Csak egyszerű emberként mentem be, tényleg tiszta szándékokkal. Eleinte jó volt, aztán láttam azt, hogy mindenki hallgat a szakadásról, bálványoznak két vezetőt, meg ilyenek.

 

És ami nagyon bántott:

Szerettem volna megházasodni. Azonban nem lehetett, mert senki nem állt velem szóba komolyan. Pedig nem vagyok csúnya lány, kedves is vagyok, az alakom is jó és van hitem is, tudok szeretni, stb. De hát szegény vagyok... A metodista gyüliben csak a gazdagokat fogadják be. Voltam pár metodista esküvőn, hát nem egy szolid valami volt. Irigyeltem őket.

 

Ja, és a lényeges rész:

Az utolsó esküvőre véletlenül estem be. Éppen a vasárnapi istentiszteletre mentem. Beléptem a terembe és mi volt? Esküvő!!!! Az istentisztelet helyett!!!!

 

Előzmény: Gigi_50 (11)
Gigi_50 Creative Commons License 2004.12.30 0 0 14

Miért nem keresel más gyülit? Baptista pl.? Szerintem nagyon hasonlít.

Én rég jártam hozzájuk, nem láttam bele ilyen mélyen a dolgokba.

De most ahogy írtad, beugrott a név: szerintem Hecker volt a szuprintendens, az volt a hivatalos vonal.

 

Előzmény: rvera (13)
rvera Creative Commons License 2004.12.30 0 0 13

Engem az érdekelne, hogy ki mit tud a magyarországi metodista mozgalomról.

Tényleg jól látom-e, hogy két család "tulajdonában" van-e a hivatalos egyház?

Érdekelne az is, hogy mit tanítanak. 3 évet töltöttem náluk, de a 3 év alatt nem jöttem rá.

Érdekelne, hogy miért nem kereszteltek meg! Nagyon szerettem volna, hogy valamilyen keresztény egyház megkereszteljen és én ezt a metodistáktól kértem. 3 év alatt nem tartottak rá méltónak...

Kit lehet szerintük megkeresztelni?

Előzmény: Gigi_50 (10)
rvera Creative Commons License 2004.12.30 0 0 12

A www.metodista.hu egy nem frissített honlap, szinte semmit nem mondanak magukról.

A nazertiegyhaz.hu-ról még nem hallottam.

Amúgy köszönöm szépen a linkeket.

A www.metodista.hu -ról kiderül, hogy a Magyar Metodista Egyház két család irányítása alatt van: a Csernák és a Hecker család irányítása alatt. Vannak mások is, de személyes tapasztalat, hogy azok mind hű szövetségesei (ez egy finom megnevezés) a két család embereinek.

 

Egy példa: mind a két család vezetőitől hallottam nem kevés igehirdetést. Az egyik metodista "vezető" (nem tudom mi a titulusa, a honlapon van megnevezés, de az nem az igazi) a következőt mondta nekem:

 

Én: - Ki tartotta vasárnap a prédikációt?

Ő: - Hát a ...

Én: - És milyen volt?

Ő: - Hogy lehet ilyet kérdezni?! Ha Ő tartja, mindig jó.

 

Másik példa ugyanezzel a prédikátorral kapcsolatban:

 

Én: - Milyen volt a tegnapi napod?

Prédikátor rokona: - Nagyon jó volt. Összejöttünk teljesen spontán és nagyot beszélgettünk. ... vezette a beszélgetést. Mindenki oda van érte, nagyon jól tud beszélni, nagyon sokat jelent mindenkinek a szolgálata.

 

Közben az általam ...-al jelölt ember egyáltalán nem jól tanít. Össze-vissza beszél, nincs nyomon követhető logikai szál a prédikációiban és legtöbbször semmi üzenete nincsen. Ez nem baj, de akkor minek azt hazudni, hogy ő a legjobb? Van a metodista gyülekezeten belül sokkal jobb tanító, mint ő - és ez igaz a két család minden egyes tagjára. Mégis, senki sem ismeri be. Úgy bálványoznak ott egyes embereket, hogy az nagyon kiábrándító.

Előzmény: hyram (9)
Gigi_50 Creative Commons License 2004.12.29 0 0 11

Ja, és ez a hivatalos egyház volt.

 

Miért fontos, hogy ki volt a szuperintendens? Lehet, hogy utána tudok érdeklődni.

 

Gigi

Előzmény: Gigi_50 (10)
Gigi_50 Creative Commons License 2004.12.29 0 0 10

"Nagyon kellenének anyagok a metodista vallásról, kérlek segítsetek"

 

Milyen anyagok, milyen szempontból? Egy időben én is megfordultam párszor egy vidéki kis közösségben, és nagyon jó tapasztalataim voltak.

 

Előzmény: rvera (5)
hyram Creative Commons License 2004.12.29 0 0 9

 

Nézd meg a metodista.hu-t és a nazaretiegyhaz.hu-t.

Előzmény: rvera (5)
rvera Creative Commons License 2004.12.29 0 0 7

Rendben, igazad van Serenic, írok.

 

Beidézem a kérdéseimet és írom ami bennem van.

 

Miért szakadt szét a magyarországi Metodista Egyház 1980/81-ben?

 Ki volt abban a hibás?

 

Összefoglalom azok véleményét, akik nem a hivatalos metodista egyház oldalán maradtak (Iványiék). Ők azt írják a honlapjukon, hogy a szuperintendens meg akarta őrizni a pozícióját és ezért kizárta az Iványiékat. Ennek érdekében lepaktált az állampárttal is. Vajon ki volt ez a titokzatos szuperintendens?

Érdekes, hogy a hivatalos metodista egyház a honlapján hallgat az ügyről, Iványiék mernek beszélni.

 

 A MET által működtetett otthonokban van egy kis terror. Mit tudtok erről? Én azt, hogy semmibe veszik az embereket.

 

Az egyik közeli ismerősöm lakott pár hónapot az egyik anyaotthonukban.

Nagyon erős szabályok vannak, legszívesebben beszkennelném, de sajnos nincsen szkennerem.  A lényeg, hogy aki odakerül, az büntetve is van.

 

Voltam metodista közösségben, szívesen írnék róla

 

A gyülekezetben senkivel sem lehetett komolyan beszélgetni, pedig 3 évig jártam. Voltak akik udvariasak voltak, de közel nem nagyon engedett senki. Szerettem volna megkeresztelkedni, de mindig kikerülték a kérdést. Szerettem volna onnan házastársat, de mindenki eltávolodott tőlem, mert szegény vagyok. Aztán amikor nagyon nehéz helyzetbe kerültem, segítséget mertem kérni. Meg sem hallgattak.

Amúgy vannak belső anyagaim tőlük, abból látszik hogyan beszélnek egymással a metodista fiatalok. Abszolút nincs benük tisztelet a másik iránt. Hosszabban kellene írnom, de akkor senki nem olvasna el...

Vagy így sem?

Előzmény: Törölt nick (6)
rvera Creative Commons License 2004.12.28 0 0 5
Nagyon kellenének anyagok a metodista vallásról, kérlek segítsetek
Előzmény: rvera (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!