Nálunk ez a szilveszteri kedvenc (ha unatkoznátok, még van idő megsütni).
SONKÁS KIFLI
HOZZÁVALÓK (24 darabhoz)
a tésztához:
500 g finomliszt
l mokkacukor
1 dl tej
25 g élesztő
2 tojás
1/2 dl olaj vagy 50 g olvasztott margarin
1 mokkáskanál só
néhány csipet köménymag, mák, len- vagy szezámmag
a kenéshez: 1 tojássárgája
a töltelékhez:
250 g főtt, darált sonka
200 g darált ecetes uborka
200 g darált sajt (pl. ementáli, trappista, füstölt sajt)
2-3 evőkanál tejföl mustár, só, bors
A lisztet a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztővel, a tojásokkal, az olajjal, a sóval és egy kevés langyos vízzel hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. A töltelékhez a darált sonkát, az uborkát, a sajtot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük és összedolgozzuk a tejföllel. A megkelt tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle. Vékony, korong alakú lappá nyújtjuk, hegyes késsel átlósan 12 cikkre vágjuk. Arányosan elosztjuk rajtuk a tölteléket és a korong közepe felé haladva kifliszerűen feltekerjük. Egymástól tisztes távolságra kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, konyharuhával letakarva ismét a kétszeresére kelesztjük. Végül megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk mákkal, köménymaggal, egyéb tetszés szerinti magokkal, és előmelegített sütőben, erős tűzön (200 °C) pirosra sütjük (45-50 perc).
Változatok:
- ecetes uborka helyett kimagozott olívabogyóval is készíthetjük,
- a sajthoz fele arányban markánsabb ízhatású sajtfélét keverhetünk.
Anyós Tegnap sütöte meg az első gepi keneret nagyo nagyon finom lett s egesz jol nezett ki de mire odaertem en is hogy lefotozzam addigra az unokak mar szetkaptak:D
Nemrég láttam tévében egy házaspárt, akik szakácskönyveket adnak ki.
Viszont nem a reklámfotós oldalról közelítik meg a témát magyarán, csak és kizárólag megehető és csak a receptben szereplő (meg is eszik, vagy ismerősöknek adják) alapanyagokból készítik a fotókhoz szükséges ételeket.
A férfi fotóz, az asszony főz illetve ő találja ki a recepteket.
Mutatták a képeket is, meg az apparátot.
Szeretem amikor 2 hobbi találkozik és kölcsönösen kiegészítik egymást. :)
Karácsony borkrémleves
5dl édes fehérbor
1 citrom
1 darabka fahéj
3-4 szegfűszeg
8 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl tejszín
mazsola
1 ek. liszt
A bort 3 dl vízzel és a fűszerekkel, a citrom levével és vékonyan lehántolt sárga héjával felforraljuk.
A tojások sárgáját (szerintem 4-5 bőven elég bele) a cukorral és a liszttel habosra verjük, majd a tejszínnel hígítjuk. A lehűlt bort hozzáöntjük, kézi habverővel kevergetjük. Vissza tesszük a tűzre (kis lángon) és kevergetve összemelegítjük., amíg kicsit besűrűsödik.
Borba áztatott mazsolával lehet dúsítani.
Leveles tésztás
A mirelit tésztát felengedjük, kinyújtjuk, és 9 egyforma téglalapra vágjuk.
Töltelék: jó sűrű besamelt készítünk vajból, lisztből és tejből, kihűtjük, ízesítjük Delikáttal, apróra vágott újhagymával vagy snidlinggel és sonkával. A tésztára halmozzuk a tölteléket, a széleket összenyomogatjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük .
Mi is csináltunk olyat. Söt most is tönköly + finomból készül vegyesen. Lehet kapni bio cuccost már mindenféle nagy boltban is. 150-200Ft 1 kg. Kissé drágább (3x annyi) mint a sima de többnyire ilyenböl sütünk.
Mondjuk a házi kenyerek készítése többnyire nem költségtakarékossági okokra vezethetö vissza.:-)) Ja...egy idöben készítettünk kovászt is.
Valahol olvastam, hogy ha nehéz a kenyértészta, egy kis ascorbinsav-at kell beletenni. (patika, tul. képp szintetikus C vitamin) állítólag emeli a liszt sikértartalmát.
Anyos most kap majd karacsonyra egyet..marmint kenyersutot...meg egy csomo receptet ami nekem izlene:DD
karacsonyi menu meg nem tudom mi lesz
de ami tuti
halaszle kaposzta bejgli kicsi mini linzer a gyerekeknek plusz valamilyen sult feleseg...
mondtam asszonynak hogy a keszuleteket fotoval fogom dokumentalni...erre azt mondta hogy akkor agyonut:)
___________________
jovoheten megveszem az A1 et nagyon varom mar (nem tartozik ide de akkor is varom)
vagy ha nagyon jo arat kapok nagykerben akkor a canon300D-t de annak kicsi a valoszinusege:) )