Van egy kolleganom, aki egyedul el - es megis nagyobb adagokat sut-foz. Legalabb negy szemelyre, es melyhuti. Ha hazamegy, csak melegit, ennel gyorsabb nem kell.
1 krumplit, 1 sárgarépát, 2-3 karika zellert é karalábét, 1 kisebb fej vöröshagymát, fél paprikát kockára vágsz, (adhatsz hozzá kiolvasztott mirelit zöldborsót, zöldbaabot, brokkolit is) megszórod zöldfűszerekkel, kevés sóval ízesíted és csöpögtetsz rá néhány csepp olajat. (ízesítheted is különféle fűszerekkel, vagy keverékekkel) Mikrótálban jól összekevered, 800W-on 4 percig mikrózod. Ekkor megint összekevered és újabb 4 percig adod az energiát. 5 perc pihenés.
Ha töményebb kajára vágysz, a végén adjál hozzá némi reszelt sajtot, vagy üss rá 1-2 tojást, s még 2 percig mikrózd.
Adhatsz hozzá különféle maradék, vagy főtt- füstölt húsokat, apró darabokra vágott sütőkolbászt.
Egy kis olaj a serpenyőbe és rá egy kis hagyma. Pároljuk egy kicsit, utána a felszeletelt paprikát és paradicsomot rádobjuk! Ízlés szerint tojást is tehetünk rá! :-)
Hát elolvasás után nekem is a Piedone jutott eszembe. A kreáció tetszik, imádjuk a babot-babbal, de szerintem is ez 2-3 fős kaja. Pedig tudunk ám mi is enni :-))))))
Kb. 20 dkg kenőmájas, 1 nyers tojás, 1 tejföl, mustár, bors, pici só, 15 dkg sajt reszelve. Ezt összekeverni. Kenyérszeletek alját vajjal megkenni, bele egy tepsibe, a tetejére kenni a masszából (én nem szoktam sajnálni). Pirulásig sütni (előmelegített sütő előnyt jelent).
Az arányokat bevallom "szemmel szoktam mérni". Az a lényeg, hogy kenhető legyen.
Esetleg kiskockákra vágott főtt tojás is mehet a krémbe. Ez elég sok egy személynek, de hűtőben eláll egy pár napig. Vagyis több nap, mint kolbász. :-))
Kell venni egy zacskó mexikói chipset, egy doboz mexikói bab-kukorica egyveleget, egy doboz vörösbabot. Ezeket megfuttatott hagymára önteni, kicsit átmelegíteni, esetleg turbózni némi chilivel, chil-szósszal, só-bors. Chipset egy jó nagy tálba, tetejére az izét, annak a tetejére cheddar sajtot (a lapka változat is megteszi, ha nincs más). Sütőbe be, amíg a sajt szépen ráolvad, lehet csinálni hozzá guacamolét (avokádó, hagyma, paradicsom, só, bors összeturmixolva), de sima tejföllel is remek.
Szumma 20 perc.
Gyorsnak gyors, meg az egy szemely is stimmel. Ha az Piedone. :))
Ugyanez reszelt párizsival megtuningolva, sütve kész a melegszendvics. Ha nincs sajt rá úgy is jó!!!! Annyi hogy én nem turmixolom, minden hozzávalót lereszelek a tökreszelőn.
Jó hogy eszembe juttattad, már régen csináltam :-)))))))))))
4 db tojás, 5 dkg margarin, 2 evőkanál tejföl, mustár, vöröshagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom, só - tojást megfőzni, majd az egész cuccot összeturmixolni (ha szereted, hogy vannak benne tojásdarabok, akkor nem kell nagyon, csak épp hogy), aztán kenheted a kenyérre.
Bundáskenyér??? Ennek csak nem írom le a receptjét.
Virslit hosszában bevágsz, sajtot teszel a nyílásba, grillezed vagy csak mikróban megmelegíted, míg a sajt megolvad. Csinálhatsz hozzá tükörtojást + sült krumpit, vagy csak kenyérrel + mustár/majonéz/ketchup.
Másik:
kifilézett, sózott-borsozott csirkemellbe hegyes késsel kis zsebet vágsz, sajtkrémet nyomsz bele, panírozod, de nem olajban, hanem kivajazott tepsiben, sütőben sütöd meg, majd tetszés szerinti körettel tálalod.
Harmadik:
csinálsz 1 kis krumplipürét, jénai tál aljára szeded, rászelsz sütni való kolbászt (vagy lecsókolbászt), a tetejére pedig párolt káposztát, és megsütöd.
Ha szabad, akkor alkalmatlankodnék egy igazán egyszerű, igaz, nem nagyon olcsó kajával.
Kell venni egy zacskó mexikói chipset, egy doboz mexikói bab-kukorica egyveleget, egy doboz vörösbabot. Ezeket megfuttatott hagymára önteni, kicsit átmelegíteni, esetleg turbózni némi chilivel, chil-szósszal, só-bors. Chipset egy jó nagy tálba, tetejére az izét, annak a tetejére cheddar sajtot (a lapka változat is megteszi, ha nincs más). Sütőbe be, amíg a sajt szépen ráolvad, lehet csinálni hozzá guacamolét (avokádó, hagyma, paradicsom, só, bors összeturmixolva), de sima tejföllel is remek.
2 főre veszel egy tucat szép sárgarépát és egy szál póréhagymát, fölkarikázod -- a répát vékonyan, a pórét vaskosabb darabokra. Egy mély serpenyőbe öntesz vmi finom olajat (ezúttal pálmát használtam, de persze jó az olíva is). Pirítod kicsit a pórédarabkákat; ha már elszíneződött, hozzáadod a répát és azt is pirítod pár percig. Hozzáadsz 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, de azzal már csak pár mp-ig kevergesd! Megsózod és szórsz rá 2 bő csipet egész köménymagot, löttyintesz rá egy kis vizet és belekeversz 1 mokkáskanál mustárt meg 1 kupak almaecetet. Lefeded és a legkisebb lángon párolod, időnként rázogatva; ha megpuhult, már kész is.
Jó bármilyen (szaft nélküli) hús mellé köretnek, de ehető csak úgy kenyérrel is. Összesen kb. 40 perc, de ebből csak negyed órát töltesz munkával, a többiben párolódik magaában.
Tonhalas spagetti
Fölteszek 2 adag (16 dkg) spagettit, és miközben fő, egy drágább fajta tonhalkonzervről serpenyőbe öntöm az olívaolajat. Megpirítok rajta egy nagy és jó erős zöldpaprikát kis kockákban, majd 2 gerezd kissé szétnyomott fokhagymát is. Utána beleöntöm a halforgácsokat, + bazsalikom v. oregano (ezúttal a Calvo tonhal eleve oreganós volt), fél citrom leve és húzok rá egy csíkot szardellapasztából. Elkeverem, buggyan még egyet és kész, jöhet rá a tészta! (Ha lett volna magozott fekete olajbogyóm, abból is aprítottam volna bele, de csak magos volt, így ettől a macerától eltekintettem.)
Egy tűzálló tálat olajozol, teszel bele egy csirkecombot, egy negyedelt lilahagymát, egy-két gerezd fokhagymát, egy-két negyedelt krumplit, némi nagy darabokra vágott pritaminpaprikát, só, bors, fél óra forró sütőben.
Fagyasztó+mikró kombinációban pedig az összes készétel. :))
1. Na, ez aztán valóban rohadt egyszerű lesz, sütök tükörtojást, és amíg sül, sajtot (camambert, vagy más jófajta sajt, de nem trappista) hosszú csíkokra vágok egy tányéron (az én kedvencem a téliszalámis kockasajt, azt villával nagyjából szétdarabolom), a tojásokat arra szedem ki, emellé pirítós és újhagyma dukál. Nekem ez 3 tojásból kifekvős vacsora. És alig van utána mosogatnivaló.
2. Mirelit kelbimbó (esetleg brokkoli, karfiol) kell hozzá, azt megfőzöm fűszeres vízben, amíg készül, addig trappistát reszelek, erre rámegy egy adag főzőtejszín, ebbe a lötyibe mehet Vegeta, bors, bármilyen zöldfűszer. A kész zöldséget egy tepsibe szedem, erre ráöntöm a sajtszószt, be a sütőbe, amikor megpirul a sajt, kész.
Ez utóbbi feltunningolható, ha az ember a tepsi/jénai aljára bacont, hagymát vág, majd mehet a főtt zöldség alá még nyers gomba, paradicsom, ebben az esetben több szósz kell persze.
Úgy látszik, pont a legbonyolultabbakba botlottál bele. :-)
Vannak azok a kajái, hogy pl. pirítsunk le kevés forró olajon 20 dkg kockára vágott csirkemellet, aztán felönti tejszínnel, ízesíti snidlinggel, fokhagymával, sajttal, pirít bele gombát..... a sor folytatható legalább 10-15 féle zöldséggel v. fűszerrel. Nem mondom, hogy túl változatos, de hetente 1x elmegy. Ezt lehet enni rizzsel (neked gyorsrizzsel :-) ), vagy spagettivel is. És ez tényleg 10 perc.
Beleolvastam a Stahl topicba. Nekem az bonyolult. :-) Főtt krumplit felszeletelni. Egy sor krumpli, egy sor sajt, egy sor krumpli, egy sor sajt és be a sütőbe.
Nekem az egyik ilyen receptem elég egyszerű: olajban sült krumpli alá hagymát pirítok, és összekevert tojást (mintha rántottát csinálnék) öntök rá. Finom, és pillanatok alatt kész van.
A dolog engem is érdekel. Amit Stahl csinál az szerintem főzés. Nekem a főzőcske például a parasztreggeli nevezetű dolog. 160-190 Ft. Van benne krumpli, hagyma, paprika meg ilyenek. Előveszem a fagyasztóból, hagyom olvadni 15-20 percig és ütök rá tojást. Én például ilyen tippekre is kiváncsi lennék.