Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3697
A szalmát először paradicsom, paprika alá teszem, utána áthordom a fokhagymákra és a salotta hagymákra. Második évben általában annyira elkorhad, hogy a nagy része eltűnik, idén a maradékot félrehúztam és tökök, uborkák alá raktam át. Úgy tapasztaltam, hogy így kétszer használva már nem árt, ami beásódik. Először következő évben beástam, akkor nagyon vacakul nőtt, ami utána került oda. N tartalmú műtrágya gyanánt a darált kukoricacsutka alapú macskaalmot használom, gondolom, a macska eléggé feldúsítja nitrogénben is. Úgy látom, jó hatású, bár főleg dísznövények alá használom és a komposztba.
A krumplit töltögetem, annyi szalmát nem érné meg beszerezni. A lombja mindig nagyon sűrű lesz, jól takarja magát, virágzáskor mezítláb sem nagyon lehet közé menni törés nélkül.
Műtrágyát csak a cserepes növényekhez használok, azoknál viszont elég sokat és rendszeresen. Év közben Wuxalt, nyár végétől virágzásindítót.
Előzmény: il1321 (3695)
il1321 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3696
Én az üvegházba saját palántákat nevelek, amiket meglehetősen nagy edénybe nevelek elő, amibe a palántaföldet állítom úgy össz, hogy az biztsítsa a fejlődés nagyrésza alatt a megfelelő talaj összetételt. (Kertiföld, komposzt, marhatrágya, kőzetpor) A fejlődés során csak folyékony tápanyaggal pótolok.
Előzmény: taormina1 (3689)
il1321 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3695
Annyit javasolnék, ahol szalmával takartok (pl. krumpli), ott a következő évben több nitrogént kell kijuttatni, mivek a szamának magas a szén tartalma, így károsan eltolódik a CN arány. A talaj szervesanyag tartalmát ugyan javítja, de a cellulóz lebontásához kiveszi a nitrogént. Lehet utánna esetleg pillangósokat vetni, takarni a talajt lekaszált csalánnal, esetleg Ntartalmú műtrágya kijuttatásával. (Azért mertem írni ezt, mert ez nem a bio topic ((ami mellesleg csendben kimult)), bár ismerve ahogy Te kertezel, nem hiszem, hogy műtrűgyáznál)
Előzmény: CBNora (3692)
il1321 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3694
Kint nagyrészt én is így művelem a kertet. Szerintem jövőre, ha egy kb 100 literes edényt kinevezel áztatónak az üvegházhoz, benne csalánból, céklalevélből készült ázalékkal, az megfelelő tápanyag utánpótlás. Ha van fahamu, az mehet szintén az üvegházba, vékonyan akár az agroszövet fölé is lehet, mert a benne lévő káliumot a víz mossa atalajba. Ha sikerülne valahonna galambtrágyát keríteni, akár 1-2 kg-ot, azt is lehetne beáztatni, a 100l-hez 1 kg, ez foszfortartalmú, főleg a paprika hálás érte.
Előzmény: CBNora (3692)
taormina1 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3693
Mi bizony szilárd alapokra építettük a házunkat, 10 cm-es beton alap, azon bizony egy csöpp víz nem sok, annyi se hatol át!:-(Lákóháznak is becsületére válna!
CBNora Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3692
Nálunk a betonalap legtöbb helyen bemegy a talajfelszín alá, de pár hete már én se locsolok. Nyáron bőségesen kapott, most az a pár saláta csíranövény alig párologtat valamit. Az üvegházban a talaj két keskeny sáv kivételével agroszövettel van takarva, az nem engedi gyomosodni és kiszáradni se nagyon, és könnyű takarítani. Ott bent könnyen penészednek a növénymaradványok, a kertnek nagyjából ez az egyetlen olyan része, ahol igyekszem tényleg rendet tartani. Ásva tavalyelőtt volt, mikor épült az üvegház, kevertünk a talajba pár talicska trágyát. Most vívódom, kell-e már jövőre trágyázni, vagy még várhatok. Lehet, hogy a két keskeny sáv mellett fölhajtom a takarást, és helyileg kap valamennyit.
Én a kötött talajú részen hol ások, hol nem, attól függően, mi volt ott, mennyire tapostam össze, és apró magokat akarok vetni, vagy palánták kerülnek bele. De tavasszal szoktam megcsinálni, ha kell, sokszor csak ásóvillával lazítom és apró szemcsésre kapálom. A trágyát legtöbbször motoros kapával dolgozza be a férjem, ha nagyobb területről van szó.
És persze évelő növények körül nincs ásás sehol. Ott vagy szalma, vagy fűnyesedék, vagy a növény maga takarja a talajt, lazítanak a giliszták. Nem piszkálom a gyökereket.
Előzmény: il1321 (3691)
il1321 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3691
Na ez az örök téma. Ássak, vagy ne ássak. Mindkét módszer hívei oldalakat tudnának megtölteni pro és kontra. Az én talajom kevés víz hatására is merő sár, ha megszárad beton, erősen kötött. Mindezek ellenére én nem ások. A gyökerek, meg minden növény maradvány azért van benne, hogy lazítsa. A felszín takarása pedig a morzsalékos szerkezetet biztosítja. Az üvegházban, fóliában pedig locsolni kell. Bár én már vagy jó két hete locsoltam, de még nedves. Talán azért, mert a benti és a kinti talaj kapillárisan összeköttetésben van, nincs elszigetelve egymástól. A ház alapja csak a talaj felszínén van. Ami a tetőről lefolyik víz, így beszivárog.
Előzmény: CBNora (3690)
CBNora Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3690
A kötött talajon hasznos az ásás, főleg ha nem volt takarva a talaj. Nekem szerencsém van, a kert fele homokos. Egy öreg tanárom nem győzte eleget mondogatni, hogy homokot nem kell ásni. Csak a trágyát forgatjuk be, amikor éppen az a rész kerül sorra.
Tavaly ősszel a homokos részt csak elgereblyéztem a krumpli után, ment bele a fokhagyma, idén nyáron meg rögtön utána a retek.
Az tényleg hülye dolog, mikor az ember esős időben hordja a vizet a fóliába.
Előzmény: taormina1 (3689)
taormina1 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3689

Ma kiürítettem és fölástam az üvegházban is, csak az 1-1 sor saláta és hónapos retek maradt benn. Beástam 2 zsák gombatrágyát. Nem gyözöm hangsúlyozni, milyen fontos az ásás. Az üvegház még csak 1 éves, nincs nagyon összeállva a talaja, de mindenféle gyom meg gyökér máris  át meg átszötte, és jó, hogy föl tudtam frissíteni. Viszont döbbenetes, milyen porszáraz odabent a föld. Nem tudom megszokni, hogy odabent sose esik, és amikor abbahagyom odakint a locsolást, erre se gondolok többé. Söt, ha az öntözöcsövet már leszerelem és elzárom a kerti csapot, akkor már nem is igen tudok odakint vízhez jutni. Ma az ásás utan mindenesetre jól meglocsoltam. Különben tavasszal szálankent lehetne újra kiválogatni a trágyát; ebben a szárazságban semmi se rohadna el.

Odakint is olyan jó nézni a szépen frissen katonásan fölásott ágyásokat. Ilyenkor igazán rend van a kertben.

CBNora Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3688
Ez Verbena rigida, tarackos gyökerű, nem az a gyakran ültetett mindenféle színű. Ebből csak sötétebb és világosabb liláról tudok. A Virágoskert 16462-ben van kép ezekről a gyökerekről. Nem télálló, de évelő. Jó pár éve vetettem magról, azóta a gyökerét teleltetem.
Előzmény: taormina1 (3687)
taormina1 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3687
A verbénagyökerek áttelelnek? Évelö ez? Épp most írtam a virágoskertesbe, hogy milyen ingoványos kategoria az, hogy valami egynyári-e a vegetációs ritmusát tekintve, vagy csak nem bírja a fagyot. Nekem nem szoktak áttelelni a teraszra bevitt virágládákban sem, idén viszont elöször magról vetettem, és minden más egynyárival ellentétben még mindig dacolnak odakint a fagyokkal.
Előzmény: CBNora (3684)
CBNora Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3686
Igen, a sárgagyökerű. Ha nem olyan jól tárolható, akkor jobb is, ha nem szedem föl hamar. Szorgalmasan locsoltam a retkekkel együtt. Az Őrségből kaptuk, ott is elég sok a csapadék, de az idei szárazságban nem nőtt túl nagyra az ismerősöknél. Augusztusban láttuk, amit tavasszal vetettek. A mieinknél nagyobb volt, de ők nem voltak megelégedve vele.
Előzmény: il1321 (3685)
il1321 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3685
  Karórépa

töves répa, helyesebben töves repce (növ.), a Brassica Napus L., vagyis a vetett repce fajtája (var. rapifera Metzg. vagy napobrassica Döll, répakáposzta). Gyökere cövek- v. orsóforma húsos, levele sima, a felső szivded lándsás, az alsó félbeszárnyas. Két fajtája ismeretesebb: 1. Br. Nap. var. esculenta, fehér gyökérrel (földi kalaráb), 2. a sárgagyökerü v. svéd kélrépa. Táplálóbb a kerekrépánál, kitünő takarmány, de főzik is. Tartalomrésze 1,548 fehérjés anyag, 0,079 zsiradék, 1,974 cukor, 4,817 más nitrogéntelen anyag. 1,3335 celluloza, 0,957 hamu és 89,390 viz. L. Álgumó. A K. nyirkos éghajlat alatt díszlik csak, mely okból főleg Angol-, Svéd- és északi Németországban termesztik, ellenben hazánkban csak az É-i megyékben, a káposzta között művelik, épp ugy, mint a káposztát, azaz rászákat nevelnek, melyeket tavaszkor kiültetnek. Egyébkénti művelése a takarmányrépáéval megegyez, csakhogy nem tartható oly jól el, mint emez. Nagyban való termelésnél késő őszig künn hagyják s az állatokkal a helyszinén föletetik. Kataszt. holdjáról 150-250 q gyökér nyerhető.

A Pallas szerint akkor ez van nektek.
Előzmény: CBNora (3683)
CBNora Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3684
Disznó nincs, az ól megvolt, mikor a házat vettük. Eleinte akartunk benne tyúkokat tartani, de arra már nem lenne energiánk. Meg nekem kéne gondozni, szívemhez nőnének, a férjem meg enni is akarna belőlük. Jobb, hogy nincsenek. Egyébként az ól hasznos, 3 helyiség. Az egyik elég jól szigetelt, múlt hétig ott tartottuk a krumplit, verbénagyökeret és az almát. A másikban van a talajtakarásra használt szalma, a harmadikban üres cserepek, maradék kő a sziklakertből és a használaton kívüli fóliák.
Előzmény: taormina1 (3681)
CBNora Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3683
Köszönöm, ez így egyértelmű. Akkor ez másik faj. A mienk 30-50 nap alatt még nem növeszt répát és a levele alapján az a a B. napus var. napobrassica, 4-6 héttel hosszabb tenyészidővel. Majd fogok róla magot. Lehet, hogy tudok még kérni az ismerősöktől, de így következő évre be leszünk biztosítva.
Előzmény: il1321 (3682)
il1321 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3682

Megtaláltam a leírását: Lehet kirántani, mint a karalábét, főzeléknek, párolva.

Tarlórépa /Kerékrépa/ (Brassica rapa L. var rapifera Mtzg.)
Takarmányozásra és emberi fogyasztásra egyaránt alkalmas. Édeskés ízű. Régebben kerékrépának is nevezték és az étkezési káposztáshoz hasonlóan savanyítva is fogyasztották. Kétéves növény, az első évben húsosan megvastagodott gyökeret fejleszt, majd a második évben hozza virágait.
A csapadékos éghajlatot kedveli. Szinte minden talajon megterem. A fagyokat jól tűri. Jól előkészített, mélyen megmunkált magágyat igényel. Nem szükséges a közvetlen tápanyag-utánpótlás.

Vetési idő: májustól augusztusig. Júniustól másodvetésű növényként tarlóba vethető.  
Vetése: 2-3 centiméter mélyre vetünk, 40 centiméteres sor- és 15- 20 centiméteres tőtávra.
Vetőmagszükséglet: 30-50 g / 100 m2
Szedése: októberben, november elején szedjük fel, amikor az idős levelek elszáradtak, a fiatalok világoszöldek, földre lapultak. A fagyokra nem érzékeny.

Horpácsi lila:lapos, kerek, lila színű. Haszonállat és vadtakarmányozására egyaránt alkalmas. Levélzete sötétzöld, közepesen szőrös. Vegetációs ideje 30-50 nap.

Előzmény: CBNora (3674)
taormina1 Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3681
Disznó is van? Muti!
Előzmény: CBNora (3678)
PeciMaci Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3680
értem , akkor akkora mint az enyém..
Előzmény: CBNora (3678)
PeciMaci Creative Commons License 2007.12.03 0 0 3679
az üveget széleit megcsiszoljátok sima fenőkővel, nem lesz éles
Előzmény: CBNora (3669)
CBNora Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3678
1500 négyzetméter házzal, kocsibeállóval, melléképülettel, disznóóllal, üvegházzal együtt.
Előzmény: PeciMaci (3677)
PeciMaci Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3677
mekkora is a kert?
Előzmény: CBNora (3676)
CBNora Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3676
Kösz. Majd csak elhelyezem valahogy. Sűríteni már nem lehet a vetést, a retek olyan sűrű volt, hogy egy szál gaz nem tudott megnőni közte, a lecsavert lombja jól betakarja a helyén a talajt. Nem volt már lehetőségem lemérni, egyedül kellett lehordjam a pincébe, de a férjemmel úgy saccoljuk, hogy van vagy egy mázsa.
Minden egybevetve most már ki merem jelenteni, hogy jó évünk volt. Tele a pince, 10 méter polc tele tökkel, nem fogunk éhezni a télen. Megérte kutat furatni.
Előzmény: il1321 (3675)
il1321 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3675
A palánta neveléssel nekem is bajom van, mert mindíg többet nevelek, amit elosztogatok, és még marad, azt eldugdosom ide-oda. Nekem meg még kisebb a kertem. A paradicsomból én is kevesebbet tervezek, de olyan sok fajta van, amit szeretnék. Ha kapok, veszek Neked is ilyen répa magot, és elküldöm. Januárban szoktam elkezdeni a magbeszerzéseket. Itt komoly fagyok még nem voltak.
Előzmény: CBNora (3674)
CBNora Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3674
A mienk még nem csípős, de a nagyobb kortól még messze van.
Egyre kisebbnek tűnik a kert. Régebben eszembe sem jutott ilyen répákat ültetni, most meg nélkülözhetetlennek tűnik. Csak hát hova tegyem? A mienk másodvetéshez nem igazán alkalmas, de finom, a tied jó lenne arra is, de még egy fajtának még kéne hely... A díszkertből se akarok lefaragni, oda is vannak még vágyaim. Azt hiszem, jövőre valamivel kevesebb paradicsom lesz, azok sok helyet foglalnak, és nem mindig győzzük enni. Befőzni meg nem nagyon szeretek. Csak tudjam megállni tavasszal, hogy ne neveljek annyi palántát.
Előzmény: il1321 (3673)
il1321 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3673
Igen, édes. Reszeletelve salátának is finom. Bár nagyobb korában egy picit csípős.
Előzmény: CBNora (3672)
CBNora Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3672
Szép színes még a kerted.
A fatábla jó ötlet. Most üvegesnél van a feladat, de ő sem volt benne biztos, hogy sikerül kerek lyukat vágnia. Ha nem, valószínűleg megfogadjuk a tanácsodat. Fene gondolta, hogy ilyen bonyolult dolog ez.
A te répád is finom édes?
Előzmény: il1321 (3670)
il1321 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3671
A fajta neve Horpácsi lila tarlórépa. (lehagytam)
Előzmény: il1321 (3670)
il1321 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3670

Szia! Szerintem, ha az alsó üveg úgyis eltörött, azt lehet fával (fatábla) pótoni, amibe könnyű beépíteni az ajtót. Bocs, hogy nem küldtem a kért répás képeket, csak most lett újra rendes netem, és ITTHON.:-)))

 

11-28 tarlórépa

 

11-28 tarlórépa

 

 

11-28 tarlórépa levele

 

11-28 tarlórépa levele

 

 

kert 11-18

 

kert 11-18

 

 

Kert 11-21

 

Kert 11-21

 

 

Kert 11-21 káposzták

 

Kert 11-21 káposzták

 

 

Kert 11-28

 

Kert 11-28

Előzmény: CBNora (3668)
CBNora Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3669
Az üvegbe vágott lyukat én úgy képzelném el, hogy valamiből tennénk rá keretet, hogy ne legyen éles. Ezt viszonylag egyszerűen meg lehetne csinálni. Két macska van, az egyik nem mehet ki, féltem a közeli vasút miatt. Mackó később került hozzánk, nem is akart szerencsére soha bejönni. Őt is féltem, de így is még mindig jobb neki, mintha gazdátlanul kószálna.
Szerintem Medvém se sokkal soványabb, mint a tied. Nagy ajtót vettünk.
Előzmény: taormina1 (3665)
CBNora Creative Commons License 2007.12.02 0 0 3668
Szilikonnal.
A kinti macskám miatt nyitva volt nyár eleje óta, ott szoktam etetni és ott rendeztem be neki alvóhelyet. Tavaly a kertben volt a kis házikója, sokszor befújta oda szél az esőt (hó nem volt, de azt is befújta volna). Etetéskor én is ott áztam-fáztam rossz időben előtte, az üvegház nekem is sokkal kényelmesebb. Oda fűtött vizestálat is be lehet tenni, nem éri a csatlakozót víz. Valahol kényelembe kell őt helyezni, a házba nem jöhet be a másik miatt. A férjemnek meg az az egy is sok bent.
Nemrég le is szedtük az ajtót, hogy be tudjuk építeni az időközben megvásárolt macskaajtót, csak próbálkozás közben eltört az alsó üveg.
Előzmény: taormina1 (3664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!