Keresés

Részletes keresés

slen Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10

Szia Toka!;)

Gondlom most nem foglalkozol a játékkal, de azért egy kis adalék. No meg az angolok, mórok is szúrták a szememet.:)

Maurice Druon könyvébő, Az elátkozott királyokból (szvsz középkort szeretőknek kötelező olvasmány) idéznék egy nem rövid passzust, mert unatkozom.:D

  "Olvasóink talán csodálkoznak, hogy 1324-ben La Réole ostrománál lövegeket alkalmaztak, holott a hagyomány szerint tüzérséget először a crécyi csatában használtak 1346-ban.

   Crécynél volt az első olyan ütközet, ahol nyílt terepen, mozgó harc során használtak lövegeket. Igaz, hogy ezek viszonylag kis kaliberű ágyúk voltak, amelyek sem jelentősebb kárt nem kozak, sem nagyobb hatást nem keltettek. Egys francia történészek eltúlozták hatásosságukat, hogy ezzel magyarázzanak meg egy olyan vereséget, amelynek nem annyira az ellenfél által használt új fegyver volt az oka, mint inkább VI. Fülöp királynak és báróinak meggondolatlan hevessége.

   A crécyi ütközetben említett "vontatott lövegeket" azonban akkor már vagy húsz esztendő óta használták ostromok esetén, a klasszikus tüzérséggel együtt, amelyeket antik tüzérségnek is nevezhetnénk, hiszen lényegében alig változott Caesar, sőt Nagy Sándor óta. Ezek a régi ostromgépek emelők, himbák, ellensúlyok vagy rugók segítségével kőgolyókat vagy égő anyagot zúdítotak a városokra. Az első bombardák az említett katapultok különböző fajtáinál használt kőgolyóhoz hasonló lövedékeket repítettek ki. A lövegeknél inkább a kilövés eszköze volt az újszerű. A jelek szerint a lőporos lövegek először Itáliában jelentek meg, mert a bombardákat körülzáró fémet "lombard vasnak" nevezték. A bennünket érdeklő időszakban a pisaiak használtak ilyen pattantyúkat.

   Franciaországban valószínűleg Charles de Valois volt az első olyan hadvezér, aki az új tüzérségi fegyvert, a már 1324-ben megrendelt lövegeket kipróbálta, és Languedoc királybírájával megegyezve Castelsarrasinban tárolták. Ezek szerint Charles de Valois fiának, a későbbi VI. Fülöp királynak nem okozhattak meglepetést a crécyi csatában felé repülő golyóbisok."

Szal a kérdéses időszakban asszem senki sem rendelkezhetett ágyúval, maradj csak a katapultoknál.:)

 

mcpie Creative Commons License 2004.04.25 0 0 9
Pestises hullák bedobálása az ablakokon? :)))
Előzmény: petike23 (6)
Doktor Toka Creative Commons License 2004.04.25 0 0 8
Szerintem a várkapitány megvesztegetése lehet, hogy egyszerűbb... :P
Előzmény: Biovadász (7)
Biovadász Creative Commons License 2004.04.24 0 0 7
ok, te hozod a trebuche-t, én meg fogom az ajtót, hogy ne tudjanak kijönni és kiéhezzenek. :)
Előzmény: petike23 (6)
petike23 Creative Commons License 2004.04.22 0 0 6
Várostromra jvasoltám a Teve-utcai Zsarupalotát.. ;-))
Yosser2 Creative Commons License 2004.04.22 0 0 5
Na rajta várjuk az infókat...
Előzmény: alli26 (4)
alli26 Creative Commons License 2004.04.22 0 0 4
hello!

érdemes még ide írni, vagy már nem nézitek ezt??

engem eléggé érdekel a téma, van is egy két infom, sőt gyakorlati tapasztalat!!:-))))

írjatok ha vagytok!

üdv

Előzmény: Doktor Toka (3)
Doktor Toka Creative Commons License 2004.02.25 0 0 3
Húúú ez aztán a hozzászólás, nagyon szépen köszönöm kantyu. Látszik, hogy nagy ismerője vagy a témának és tényleg sokat segítettél.

Egyébként, hogy a dolog prózai részével is tisztában legyetek, kérdésem célja a következő volt:

Jelenleg épp egy stratégiai társasjátékot készítek - teljesen magáncélra, házi használatra - amelynek a címe Interregnum és az 1301-1308 közötti izgalmas korszakot dolgozza fel. A társasjáték természetesen a korabeli Magyarországon játszódik és dominálnak benne a stratégiai-harci elemek, de szerepjátékos elemek is vannak benne.

A kérdésem gyakorlatilag arra irányult, hogy az ebben az időszakban Mo.-n található nem kevés kővár ellen milyen taktikákat vetettek be.

(Egyébként nemrég találtam egy forrást, hogy Magyarországon már a XI. században használtak "kővetőt" és egyéb ostromgépeket, de nem (csak) ostromra, hanem halálraítéltek testének és végtagjainak összetörésére. Állítólag a Krónika is megemlíti ilyen irányú használatát Vazul esetében.)

Válaszaitokból azt a következtetést vonom le, hogy készülő társasjátékomban lehetőség lesz a falak kőhajítógép általi lerombolására, valamint a várvédők kiéheztetésére. Sajnos ennél több lehetőséget nem bír el a játék, mert vigyázni kell arra is, hogy ne bonyolítsam túl. (A játszhatóság is fontos.)

Még egyszer kösz a nagyszerű választ és elnézést kérek, hogy ilyen prózai okból tettem fel a kérdést, de próbálok legalább minimálisan a történelmi hűségre is törekedni.

Előzmény: kantyu (2)
kantyu Creative Commons License 2004.02.25 0 0 2
Üdv,topiclakók!Érdekesnek tűnik ez a téma,bár szerintem nem lesz túl sok használható hozzászólás.Azért megpróbálok "okosakat" írni.A XIV.század várostromtechnikája a római és bizánci technológiákon alapult.Elterjedtek voltak a fából ácsolt ostromtornyok,a római ballista(nyílvető),katapulta(kőhajító),a görögtűz(gyantás,viaszos,ill.olajos keverék).Ezen eszközöket nem a várfalak,hanem a mögöttük elhelyezkedő kiszolgáló létesítmények ellen alkalmazták.A fennmaradt elképesztő leírások több mint 1 tonnás kőgolyót 80m-re kilövő hajítógépről szólnak.A falak rombolására a faltörő és a védművek alá ásott aknák(járatok)szolgáltak,melyeket fa ácsolattal láttak el,majd azt meggyújtva a beomló alagút a felette húzódó várfalat magával rántotta.A korabeli tűzfegyverek szerepe inkább lélektani,kézi lőfegyver még nem létezett,ágyúval is csak a legkorszerűbb hadseregek rendelkeztek(angolok,mórok).A korabeli magyar viszonyok azonban a fenti eszközök alkalmazását nemigen tették lehetővé,a szerényebb felszereltségű és képzettségű főúri hadak valószínűleg az ellenséges hátország fosztogatását preferálták.Nem beszélhetünk még e korban zárt ostromgyűrűről,tüzérséggel előkészített létrás rohamokról.A csekély létszámú és harcértékű csapatok megóvása érdekében vezetőik bevett gyakorlata lehetett a védők megvesztegetése,kiéheztetés,lélektani ráhatás.Talán az európai hadművészet ilyetén lemaradása magyarázhatja az Oszmán Birodalom ez időre tehető térnyerését a kontinensen.
Előzmény: Doktor Toka (-)
petike23 Creative Commons License 2004.02.23 0 0 1
Petárda, ezzel robbantották be az ostromlott vár kapuját/falát..

nem a mai értelemben vett "petárda".

Előzmény: Doktor Toka (-)
gvass1 Creative Commons License 2004.02.23 0 0 0
0 varostromban vettem reszt, de azert nullaz0k.
B0csi.
Előzmény: Doktor Toka (-)
Doktor Toka Creative Commons License 2004.02.23 0 0 topiknyitó
Üdv!

Remélem tudtok segíteni ezen a fórumon, ha nem akkor máshol próbálkozom.

Az érdekelne, hogy a tudtok-e valamit a XIV. századi Magyarország várostromairól, illetőleg ostromgépeiről - ha voltak. Végül is ezek is fegyverek, nem igaz?

Gondolom a kiéheztetés volt az egyik lehetőség, de felteszem, hogy volt gyorsabb megoldás is a várak elfoglalására. Egyébként elsősorban a korai XIV. század, az interregnum (1301-1308) időszaka érdekelne. Kérlek segítsetek.

Előre is kösz és üdv, DrT.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!