Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3491

Remélem nem sértelek meg ezzel. :)

Abszolut nem, nincs gond :-))

 

Lehetne azt kérni, hogy maradjon meg ez a "Hogyan kéne minden kaját igazán olasz módra készíteni?" téma az Olasz kaja topicban?

Mert itt rendkívül zavaró és OFF topic, és tönkreteszi a topic eredeti, receptgyűjtemény jellegét,

 

Szerintem felreertheto volt a hozzaszolasom, azert nem ertek egyet veled.

Akkor most elmondom h szerintem mit ertettel felre:

 

mivel amikor egy parszor kritizaltam teszta recepteket, valaki (talan) jogosan azt valaszolta, hogy senki sem mondta, hogy ez olasz recept, ugy hogy mindegy ha nem olyan mint az autentikus,

most en ezzel kezdtem, hogy itt abszolut nem az a lenyeg hogy olasz-e, ill. hogy autentikus-e a recept.

 

Egyszeruen kommentaltam (nem mint olasz, hanem mint forumozo) egy (tudom, hogy nem olasz) receptet!

Sokan csinaljak, nem szabad???

 

Olvasd figyelmesen a topicot es nezd meg:

itt nem csak receptgyujtemeny van, hanem hozzaszolasok is a receptekrol:

ki szerint jo a recept es miert, ki szerint nem jo a recept es mit valtoztatna benne!

 

Most en ezt csinaltam, ahogy sokan is maskor.

 

Tehat ennyit irtam hogy friss alapanyagbol keszult salataba nem szaritott hanem friss bazsalikomot kellene beletenni/

 

Akkor hogy jon ide amit irtal?

"Hogyan kéne minden kaját igazán olasz módra készíteni?" téma az Olasz kaja topicban?

Mert itt rendkívül zavaró és OFF topic

Miert OFF topic?

 

Azt hisszed h itt aki ir egy Stahl receptet az irhat, akinek ON topic mondani valoja van a receptrol az nem irhat, vagy ez abszolut OFF topic???

 

Remelem reszedrol elfogaghato amit most magyaraztam.

Nem az olaszossagrol volt szo hanem a szaritott / friss bazsalikom hasznalatarol!

Ez ON lenne!

Előzmény: tündérlala (3490)
tündérlala Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3490

Tényleg egyáltalán nem olasz salátaként van hirdetve.

Lehetne azt kérni, hogy maradjon meg ez a "Hogyan kéne minden kaját igazán olasz módra készíteni?" téma az Olasz kaja topicban?

Mert itt rendkívül zavaró és OFF topic, és tönkreteszi a topic eredeti, receptgyűjtemény jellegét, már elnézést kérek.

Remélem nem sértelek meg ezzel. :)

Előzmény: Antonio Gambadoro (3489)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3489

Tonhalas salsa

2-4 tk. kapri bogyó
1-1.5 tk. szárított kakukkfű
1-1.5 tk. szárított oregánó
1-1.5 tk. szárított bazsalikom

Tudom, hogy nem "olasz" salatakent adta elo (legalabb is remelem), de hogy lehet egy olyan salataba (amiben finom friss alapanyag van benne) szaritott bazsalikomot beletenni?

 

A nyers kapribogyo haszanalataval is vannak fenntartasoim, de mondjuk, hogy izlesek es poffonok :-)

 

 

5-10 ek. csúcs minőségű hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

Miert van olyan extraszusz amely nem hidegen sajtolt? :-)

Előzmény: mannamari (3488)
mannamari Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3488
Ízvadász receptek:
Ki tudja miért van olyan amiknek az elkészítését titkolják.

Paraszt csorba


Borjú, vagy sertés csontos hús
Minél több féle zöldség, ami csak van a kamrában, minden zöldség felhasználható hozzá. Minél több félét teszünk bele, annál finomabb:
sárgarépa, snidling, hagyma, káposzta, zöldbab, paprika, paradicsom, zeller, petrezselyem gyökér,

Fűszerek:
Friss lestyán, fokhagyma, só, bors

Ízesítőként, savanyítóként:
½ liter tejsavó


A húst darabokra vágjuk, sós-borsos vízben elkezdjük főzni. Ezalatt valamennyi zöldségfélét apró, kb 1cm-es kockákra vágunk (beleértve a lestyán szárát, és ha van, friss fokhagyma szárát is). Amikor a hús már majd készre főtt, hozzádobjuk az összes zöldségfélét, a főzés végén a levest tejsavóval savanyítjuk, s rádobunk friss lestyán leveleket.

Tonhalas salsa


2 db vizes tonhalkonzerv
1 db közepes fej lilahagyma
1 db citrom vagy zöldcitrom leve
2-6 gerezd fokhagyma, ízléstől és mérettől függően
2-4 db érett édes friss paradicsom ( fürtös vagy koktélparadicsom a legjobb ! )
2-4 tk. kapri bogyó
1-1.5 tk. szárított kakukkfű
1-1.5 tk. szárított oregánó
1-1.5 tk. szárított bazsalikom
tengeri só, frissen őrőlt feketebors ízlés szerint
5-10 ek. csúcs minőségű hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

Marhahús gombás osztrigamártásban


60 dkg marha bélszín vagy borjú szűz
20dkg konzerv gomba vagy friss gomba
2 tk. finomra reszelt friss gyömbér
1 közepes fej hagyma
2 ek. apróra vágott újhagyma
2 ek. osztriga mártás
1 ek. halszósz
kb. fél dl víz vagy marhahús alap lé
1 tk. kukoricakeményítő
1 tk. pálmacukor vagy barnacukor
2 ek. mogyoró olaj

örmény angadzsabor "barátfüle" leves


A leveshez:
1 kg csontos marhahús
30 dkg vegyes leves zöldség

az angadzs "barátfüle" tésztához:
2 tojás
25 dkg liszt
3-4 ek. víz
30 dkg marha vagy disznóhús darálva
só, bors

a churuthoz:
3-4 l tej
6 cs. petrezselyem



Leves: a marhahúst sós vízben feltesszük főni, a habját leszűrjük, majd akár egy hagyományos húslevest, zöldségekkel beízesítjük. Ha a leves megfőtt leszűrjük, s ekkor tesszük hozzá a churutot, és a barátfüle tésztát.
tészta:
A hozzávalókból metélt tésztát készítünk, szinte átlátszó vékonyságúra nyújtunk belőle három levelet. 3x3 cm-es négyzeteket vágunk belőle, s a sóval, borssal ízesített darált húst a négyzetek közepére helyezzük, babszemnyi méretben. Háromszögre hajtjuk, majd ügyesen kis füleket formálunk belőle.

churut:
Nem más, mint a tej érlelése 3-4 hétig. Fele nyers, fele felfőtt tejből üvegedényben érleljük, minden nap egyszer megkeverjük. Ha savója gyűlik, azt leöntjük róla. Az érlelés végén mázas edénybe töltjük. Jó sok petrezselyem zöldet ledarálunk, a tejbe tesszük, s lassan főzzük, amíg pasztává nem sűrűsödik. Kézzel kúpokat formázunk belőle, kiszárítjuk, vagy fagysztóban tároljuk.

szabolcsi töltött káposzta


60 dkg darált sertés lapocka
1 nagy fej vöröshagyma
1 csésze rizs
só, bors, ételízesítő ízlés szerint
1 kis fej káposzta
4-5 db. színes zöldpaprika
5-6 szelet nyers füstölt hús
1 l házi paradicsomlé, vagy 100%-os ivólé



A káposzta leveleit „megabáljuk”, sós vízben pár percig felfőzzük. A tölteléket elkészítjük: a rizshez hozzáadjuk a darált húst, és a káposzta főzőlevéből a rizs mennyiségének kétszeresét forrón. Állni hagyjuk 10-15 percig, ez alatt a rizs kissé megduzzad. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, apróra vágott vöröshagymával. A zöldpaprikákat kifúrjuk, a magokat kiszedjük. A tölteléket káposztalevelekbe és a kifúrt paprikákba töltjük. Egy lábosba rétegezzük a káposztát, a hús szeleteket, a paprikát. Közben minden réteg után paradicsomlevet öntünk rá. Kb. fél órát főzzük lefedve, egy tányért ráhelyezve, hogy minden tölteléket lefedjen a paradicsomlé. Télen készíthetjük kelkáposzta levelet betöltve, és a rizst kukorica darára is cserélhetjük, ekkor kissé tovább kell főzni.

Sült pisztráng fokhagymás öntettel


4 friss egész pisztráng
só, bors

mujdei (fokhagymás öntethez):
3-4 ek. olaj

piros paprika
½ citrom leve
¼ dl szénsavas ásványvíz



A pisztrángot sózzuk, borsozzuk és faszénen mindkét oldalát pirosra sütjük. Az öntethez folyamatos kevergetés mellett lassan az olajhoz a fűszereket, a citrom levét, majd a végén lassan hozzákeverjük az ásványvizet is és „habosra” keverjük.
mannamari Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3487
Töltött cukkini paradicsomos mártással
Majd a Buday!

Hozzávaló:
2 db paprika
1 db cukkini
20 dkg darált csirkehús
1 db tejbe áztatott zsemle
2 db tojás
4 marék friss bazsalikom, apróra vágva
kb. 10 centis póréhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 db hámozott paradicsom konzerv
kristálycukor
10 dkg parmezán, vagy bármilyen más, reszelhető sajt


Első lépésként a paprikákat kicsumázom, egyenesre levágom mindkét végüket, majd 4-5 centi vastag karikákra felszeletelem. Azokat a részeket, amelyek kimaradtak, félre teszem. Jöhet a cukkini. Ennek is levágom a végeit, majd szintén 4-5 szenti vastagon felkarikázom. A cukkini magházát egy alma kifúróval eltávolítom, ám itt sem dobom el a kivágott részeket.

Most elkészítem a tölteléket. Egy közepes méretű keverőtálba teszem a darált húst, hozzádobom a kinyomkodott, áztatott zsemlét és az egészet enyhén megsózom. Most vékonyan felkarikázom a cukkini kiszedett belsejének egy részét, majd ezt is a töltelékhez dobom. Hozzáütöm a tojásokat végül belekerül az apróra vágott bazsalikom fele is. Ha minden a tálban van, fogom, és kézzel összegyúrom a masszát. Egészen addig kell kevergetni, míg egyállagú nem lesz a töltelék. Ha megvagyok vele, félre teszem.

Előveszek egy közepes méretű sütőtálat, majd sorban belehelyezem a paprika és cukkini tornyocskákat. Aztán magam mellé készítem a tölteléket és evőkanál segítségével egymás után megtöltöm a zöldségeket. Ha kész, egy kis időre félre teszem a tálat.

Most jöjjön a mártás. Felaprítom a maradék paprika és cukkini darabokat, vékonyan hozzákarikázom a hagymát, végül a paradicsomot is megpróbálom minél apróbbra kockázni. Ha kész, már öntöm is a zöldségeket a forró serpenyőbe. Ekkor jöhet hozzájuk az aprított bazsalikom második fele és némi olívaolaj hozzácsurgatása után ezt a zöldségragut szépen megpárolom-megpirítom. Sóval és őrölt borssal ízesítem. Gyorsan felkockázom a hámozott paradicsomot és miután elkészültem vele, a levével együtt a serpenyőbe öntöm. És hogy a mártásom ízét "gömbölyűvé" varázsoljam, teszek hozzá egy evőkanálnyi kristálycukrot. Az egészet jó alaposan elkeverem, majd mialatt a parmezánt lereszelem, a mártás el is készül.

Leveszem a tűzről a serpenyőt, belekeverem a reszelt sajt 2/3 részét, majd óvatosan a töltött cukkini és töltött paprika közé kanalazom a paradicsomos-parmezános mártást. Ha megvan, az egészet megszórom a maradék reszelt sajttal és már teszem is be a sütőbe.

200 fokon 20 perc alatt sül készre az étel.

Steak konyakos-gombás szósszal
1-2-3

Hozzávaló:
4 szelet vesepecsenye
1 kis fej fokhagyma, lereszelve
½ fej vöröshagyma, apróra vágva
5 dkg szárított gomba
½ dl konyak
10 dkg hideg vaj, dobókockányi darabokra vágva
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál szárított rozmaring


A hússzeleteket készítésük előtt kb. fél órával korábban kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessenek. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl forró vízbe.

Amikor a hús már kellő hőmérsékletű, egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk, aztán kevés olajat hevítünk benne. A húsokat megsózzuk-borsozzuk, majd egymástól távol a serpenyőbe helyezzük, és nem mocorgatjuk addig, amíg alul meg nem karamellizálódnak. Ekkor megfordítjuk őket, mérsékeljük a tüzet, és megsütjük a másik felüket is.

Kivesszük a húsokat a serpenyőből és tányérra téve lefedjük fóliával és félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékból annyit hagyunk, hogy kb. 1 evőkanálnyi legyen (és ha kell, pótoljuk). Ezen megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük a konyakkal. Miután az alkohol már teljesen elpárolgott, visszatesszük a serpenyőt a tűzre, és egy fakanállal igyekszünk felkapargatni az ízes húsmaradékot az edény aljáról.

Ha a konyak szinte elforrt, jöhet a serpenyőbe a gomba vizestül. Azt is beforraljuk, kb. harmadára. Ekkor hozzáadjuk a rozmaringot.

Néhány kevergetés után a serpenyő alatt elzárjuk a gázt, és a konyakos gombához adjuk a hideg vajat úgy, hogy kézi habverővel minden darabot elkeverünk, mielőtt a következőt hozzáadnánk.

A szószt sózzuk, borsozzuk - ha kell, végül a félretett húsokra merjük.



Törölt nick Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3486

de legalább jól néz ki! :-)

 

lassan ez az egyetlen pozitívum, amit el lehet róla mondani, mert a recik mögött lassan nulla teljesítmény van. cut and paste, ezt kéne címként adni. :-))))

Előzmény: t3v3d3s (3485)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3485
akkor arrébb mehetett volna az otthon. szerintem indokolatlan dizájnelem, mondjuk nekem az enni jó minimalizmusa jön be, de még a rózsaszín csíkos bö is jobb volt. Legalább enne a címlapon vagy a trademark muffinját sütögetné :)
Előzmény: kutykurutty (3484)
kutykurutty Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3484
Osszeakadt volna a g farka a h tetejevel.
Előzmény: t3v3d3s (3482)
Zitka Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3483

Ismétlés a tudás anyja.... :-)))))))

 

Amúgy meg a tegnap műsor gyerekes részénél kicsit feljajdultam. Jó, mondjuk nem tudok olyan vehemensen felháborodni :-)), mint Antonio, de ez a pizza levelestésztából, ráadásul túróval igazán nem kellett volna. Szegény ártatlan gyerekeknek hülyeséget tanítani... :-(   Miért ne lehetett volna mini tortácskák, vagy valami más frappáns néven említeni???

Előzmény: t3v3d3s (3482)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3482
Csak az nlc stahl fórumában lelkendezett vki, hogy alig várja. Tipográfiai megjegyzésem van: miért van kurzívval szedve a g a végre szóban? Vére otthon? a new york cheescake meg a narancsos kacsa meg már ezeréves recept. ejnye, ejnye.
Előzmény: varadit (3481)
varadit Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3481

Erről volt már szó? Ha igen, bocsi. Csak belebotlottam keresgélés közben...

 

  Végre otthon! -  (megjelenés: okt 16.)
Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek

 

 Stahl Judit szakácskönyve azoknak szól, akik számára az étel az élet fontos része. Olyanoknak, akik szeretik megvendégelni barátaikat, szívesen állnak oda a tűzhely mellé a vasárnapi ebéd kedvéért, akik nem félnek kipróbálni egy-egy újszerű receptet, ugyanakkor imádják a jó kis csülkös bablevest is. A kötet négy fejezetében baráti vacsorák, családi ebédek, ünnepi menüsorok szerepelnek, és külön fejezetet kapnak az édességek. A színes, rengeteg fotóval illusztrált könyvből megtudjuk, milyen ételekkel várja Judit a karácsonyt, milyen az igazi New York-i sajttorta vagy narancsos kacsamell, hogyan lehet 10 perc alatt eperfagylaltot készíteni, és azt is, hogy készül Friderikusz Sándor kedvenc sztrapacskája. A kötet receptjeit idén is amatőrök tesztelték, így azok minden esetben működnek, a könyv pedig praktikus recept-keresővel egészül ki.


 

 
monkey62 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3480
Nem csak francia, Magyarországon is ismert módszer, igaz, inkább disznóra. A kisütött karaj, oldalas szeleteket nagy bödönben szépen soronként lerakták, közben olvasztott zsírral töltögették, hogy ne maradjon a húsok közt levegõ, aztán a hûtõt mellõzve berakták a kamrába (ami azért egy kicsit hidegebb volt, mint a konyha), és még nyáron is szedegették ki a húst, és átmelegítve, sütve ették. Jaj, de finom volt!
Előzmény: chilii (3477)
Chimney Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3479

nem hasonlít, ez az!!! csak nem csirkével.

elég gáz!

Előzmény: barrix (3472)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3478
Előzmény: chilii (3477)
chilii Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3477
nem akarok feltétlenül okvetetlenkedni, de ez a Kacsa confit eredetelieg nem a zsírban eltett kacsahúst jelenti franciáéknál? mert, hogy én úgy emlékszem a Francia piacból, hogy a zsírban kisütik a húst, majd úgy tárolják, hogy a zsír teljesen befedje a húst, és így sokáig eláll a hűtőben (azt írta a könyv, hogy konzervként is árulják franciaországban); és ezt a sült húst használják fel később más ételek elkészítéséhez, de duci gerezd fokhagymákról nem szólt a Joanne Harris-Fran Warde páros könyvecskéje!
Előzmény: mannamari (3476)
mannamari Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3476
Kacsa confit
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
2 db kacsacomb
2 nagy marék só
6 duci gerezd fokhagyma
néhány friss kakukkfű-ág
1 kis kupica törkölypálinka
1 dl víz


A kezdés egyszerű és csak pár percig tart. A só felét belehintjük egy nagy műanyagdobozba, aztán bőrös oldalukkal lefelé ráfektetjük a megmosott, szárazra törölt kacsacombokat. Rájuk hintjük a maradék sót, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 1 napra. A só rendesen megdolgozza a kacsacombok rostjait, és ez az "előkezelés" fontos szerepet játszik abban, hogy a végén hihetetlenül omlósak lesznek.

A másnapi teendők sem bonyolultak. A combokról gondosan lesöpörjük a sót, mert amennyi kell, az már bőven beléjük ivódott, és bőrös oldalukkal lefelé átrakjuk mindet egy akkora lábosba, amelyben könnyen elférnek egymás mellett. Ízesítésül melléjük dobjuk a megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma-gerezdeket és a friss kakukkfűágakat, aztán összekeverjük a pálinkát a vízzel, és ráöntjük a combokra.

Elérkeztünk a lényeghez: a combok lassú, rotyogós, illatos megpárolásához. Ez időben sokat jelent, munkában viszont semmit se, mert meglátják, a hús tökéletes elvan magában a tűzhelyen. A lábost lefedjük, és mérsékelt tűzőn felforraljuk az ételt. Ahogy elkezd bugyogni, rögtön takarékra állítjuk alatta a lángot, és hagyjuk, hogy 2-2¼ óra a kacsacombok csendesen megpuhuljanak a saját zsírjukban. Ezt nem szabad siettetni, sőt, mindent el kell követni azért, hogy minél lassabban készüljenek el, vagyis minél tovább maradjanak a zsírjukban. Ez ugyanis az egyetlen igazán jó megoldása arra, hogy ne száradjanak ki.

Az utolsó 15 percben előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 6-eo fokozat), mert itt sütjük majd ropogósra a puha combokat. Miután letelt a bő 2 óra, megvárjuk, hogy a kacsacombok kihűljenek a lábosban. Ezután kiszedjük őket, és bőrös oldalukkal felfelé átteszzük mindet egymás mellé egy nagy tepsibe. (A fokhagymás-kakukkfüves kacsazsírt meg nehogy kiöntse valaki, óriási vétek lenne! Ezzel készül a világ legjobb sült krumplijához, arról nem beszélve, hogy puha kenyéren, sok-sok lilahagymával micsoda pazar élvezetet jelent.)

És ez már a vége, itt az ideje, hogy mindenkinek töltsünk egy-egy kupica pálinkát, és lélekben felkészüljünk a ránk váró lakomára. A kacsacombokat betesszük a forró sütőbe, és oldalanként 15-15 perc alatt ropogósra pirítjuk őket. Amíg ez megtörténik, a pálinka meghozza a kellő hangulatot, és erre szerintem elengedhetetlenül szükség is van. Hiszen a csontról szinte leolvadó, pirosasra sült kacsacombokhoz jókedv, egészséges étvágy és széles mosoly illik, nem holmi fancsali és keszeg nyammogás, nem igaz?


Szezámos muffin
Süssünk valamit!

Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
1,5 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
5 dkg barna cukor
1 tojás
1 dl tej
10 dkg joghurt
4 evőkanál margarin, kihűtve
1 evőkanál szezámolaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A szezámmagot mérsékelt tűzön, kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel, sütőporral és a szódabikarbónával.

Egy mérőkancsóban kézi habverővel összevegyítjük a tojást, a tejet, a joghurtot, az olvasztott margarint, a szezámolajat és a kétféle cukrot.

Aztán hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és az egészet fakanállal összedolgozzuk.

Belekanalazzuk a papírkapszlival bélelt muffinsütőbe - vagy a szilikonos muffinformába -, és kb. 20 perc alatt megsütjük.


Vegyes saláta
1-2-3

Hozzávaló:
1 zacskó vegyes saláta-mix
4 tojás
4 szelet füstölt, szárított sonka
1 db körte
1 evőkanál vaj
1 citrom leve
1 késhegynyi fahéj
1 csomag salátamag-keverék
1 kávéskanál mustár
3 evőkanál balzsamecet
kb. 1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A balzsamecetet elkeverjük a mustárral, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk az olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk. Az öntet ezzel kész is van.

A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és egy teflon serpenyőben a vajon enyhén megpirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, rácsavarjuk a citrom levét, és megszórjuk a fahéjjal. Összekeverjük, végül szűrőlapáttal kiemeljük az ízes kockákat a serpenyőből és félre tesszük.

A serpenyőben kis tűzön megpirítjuk a sonka-szeleteket, és ha már jó ropogósak, kiemeljük a serpenyőből és konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.

A tojásokat beleütjük a serpenyőbe, és addig sütjük, amíg a fehérje már áll, de a sárgája még egy kicsit remegős.

Utolsó lépésként összeállítjuk a salátát: a saláta-mixet elkeverjük az öntettel és a körte darabokkal, majd rátesszük a sonkaszeleteket, minderre ráemeljük a tükörtojásokat, végül az egészet megszórjuk a salátamag-keverékkel.


H_G Creative Commons License 2006.10.06 0 0 3475
"_Szerintem_ vékonyra kell reszelni a répát, és amit csak lehet, nem szabad főzni, mert nyersen a legegészségesebb."

Hát épp ez az, hogy mindenki így tudja, de az újabb tud. kutatások szerint ez téves! A C vitaminra igaz (de abból manapság jól el vagyunk látva), de nem lehet általánosítani az összes fontos tápanyagra nézve.

A vas felszívódásában pl. nagyon nagy a különbség a főtt javára, l. http://www.scienceblog.com/community/older/2000/A/200000300.html -- nem a legjobb cikk a témában, csak amelyiket a leggyorsabban megtaláltam.

Előzmény: ribizli (3473)
mannamari Creative Commons License 2006.10.06 0 0 3474
Karamelles ananásztorta
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
1 doboz ananászkonzerv
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg puha margarin
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
4 tojás
néhány szem koktélcseresznye
A karamellhez:
5 dkg margarin
5 dkg barna cukor
½ dl tejszín



Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformánkat gondosan becsomagoljuk néhány réteg alufóliába kívülről. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük, és papírtörlőre tesszük ananász-karikákat, mert minél inkább leszáradnak, annál jobban tapad majd hozzájuk a karamell.

Mielőtt összeállítanánk a gyors, egyszerű tésztát, megcsináljuk a karamellt. Ehhez egy kisebb edényben mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot és a tejszínt, aztán 2-3 percen át hagyjuk, hadd forrdogáljon, majd átöntjük a tortaformába.

A tésztához összekeverjük lisztet a sütőporral és a sóval, aztán egy nagyobb tálban robotgéppel összehabosítjuk a puha margarint a cukorral és az egyik tojással. Néhány perc alatt sűrű, világos színű keverék lesz belőle. Ekkor egyenként hozzáadjuk a többi tojást is, és a géppel jól elvegyítjük őket. Végül belekeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a sütőporos lisztet, aztán összeállítjuk a tortát.

A formában lévő karamellen a lehető legcsinosabban elrendezzük a leszárított ananász-karikákat. Ha energikus, díszítős kedvünkben vagyunk, az ananászok közé belepottyanthatunk néhány szem koktélcseresznyét is, de ez csak amolyan cizella-mizella, nem elengedhetetlen. A gyümölcsökre végül rákanalazzuk a tésztát, és a tortát 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor készen van, kivesszük a sütőből, és 10 percig hűlni hagyjuk, hogy a karamell kicsit besűrüljön, megdermedjen.

És most következik a mutatvány, legalábbis mindig ezt érzem ennél a pillanatnál: ráfektetünk a tortára egy nagy tálat, és határozott mozdulattal kiborítjuk rá. Íme, a szépséges torta. Ha szerencsések vagyunk, az összes ananász a helyén maradt, de akkor sincs vész, ha egy-két darab elcsellengett, ezeket könnyedén visszapakolhatjuk a tortára, hiszen üres helyük tisztán mutatja, hová valók.

Tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy akár önmagában is pazar.


ribizli Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3473
Karotin? Aminek a jó felszívódásához meg hasznosulásához fontos a C-vitamin is? Ami viszont nem szereti, ha forrázzák? :))
_Szerintem_ vékonyra kell reszelni a répát, és amit csak lehet, nem szabad főzni, mert nyersen a legegészségesebb.
ribizli
Előzmény: H_G (3471)
barrix Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3472
Ez megszólalásig hasonlít J.O. egyik csirkéjéhez.
Előzmény: mannamari (3468)
H_G Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3471
Ebből is látszik, h. tehénvajban gondolkodik, ami kőkeményre kifagy az éjszaka során...

A blansírozás SZVSZ nem hülyeség -- ha az egész kaja puha, akkor jobban illeszkedik a karakterébe a puhább répadarabka, mint a kőkeményen hagyott. És jó nagyot harapni könnyebb a puha dolgokból (tudtommal még egy gyerek sem panaszkodott, h. nem tudja átharapni a Big Mac-et). Amellett állítólag a szervezet jobb hatásfokkal szívja föl a nagyon fontos és egészséges elfelejtettem-mit a főtt répából, mint a nyersből.
Előzmény: ribizli (3469)
mannamari Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3470
Arról nem is beszélve, ha a gyerek látja előző este ahogy anyuka összeállítja a sárgarépás szendvicskéjét. Gyanítom, hogy a szemetesben köt ki és nem az ő gyomrában.
Előzmény: ribizli (3469)
ribizli Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3469
Szerintetek Stahljuci látott már általános iskolás gyereket közelről? Megnézte, mekkora szája van, mekkorát tud harapni?
Komolyan gondolja, hogy a mindenfélével telirakott bagettet át tudja harapni a szerencsétlen gyerkőc?
Arról nem beszélve, hogy 1. a salátalevél nem szigetelő, tehát átengedi a nedvességet, elázik a kenyér, 2. előző este papírszalvétába csomagolt cucc, mire az iskolába ér, már szintén szétázott, gyerek a rövid kis szünetecskében még azzal is szórakozzon, hogy kibányássza a papírcafatokat a többi ázott cucc közül?, 3. sok krém van 2 szelet kenyér között, ami az első harapásnál kimászik mindenfelé - jobb esetben nem fog mindjárt csöpögni-folyni szanaszét, 4. totálisan összemaszatolja magát a gyerek az ennivalóval.
A sárgarépát meg mi a bánatnak leforrázni???
ribizli
mannamari Creative Commons License 2006.10.05 0 0 3468
Zsályás főtt karaj
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
1 ½ kg hosszúkaraj (csonttal együtt)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
1,5 liter tej
1 citrom
1 marék friss zsályalevél


Egy kis előkészítéssel kezdünk. A megmosott, szárazra törölt húst megsózzuk, megborsozzuk, majd a fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, és krumplihámozóval vékonyan leszedjük róla a sárga, illatos héjat. Ennyi volt az előkészítés, kezdhetünk főzni.

Kiválasztunk egy akkora lábost, amelybe könnyen belefér a karaj, és takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk benne a vajat az olajjal. Ha a kétféle zsiradék egymásba kavarodott, nagy lángra csavarjuk a lábos alatt a tüzet, és a forró zsiradékon alaposan átpirítjuk benne minden oldalán a karajt. A pirítást szó szerint kell érteni. Nem szabad közben a húst mozgatni, ide-oda tologatni, hanem néhány percen át békén kell hagyni, hogy szép és erőteljes színe alakulhasson ki. Amikor az egyik oldalát már megpirítottuk, fordítunk rajta, és ovább pirítjuk a még nyers felületeket. Egészen addig fordítjuk, és pirítjuk a csontos hosszúkarajt, amíg mindenhol egyenletesen aranybarna nem lesz. A tökéletesen megpirított húst kivesszük a lábosból, és félretesszük.

A lábos alatt takarékra állítjuk a tüzet, és pár kavarással megfonnyasztjuk benne a finomra vágott - vagy reszelt - fokhagymát. A lábosba visszatesszük a megpirított karajt, és felöntjük annyi tejjel, hogy ¾-ig ellepje. Hozzádobjuk a citromhéjakat, a zsályaleveleket, és felforraljuk.

Ha a zsályás karaj már forr, takarékra vesszük alatta a tüzet, és lefedjük. De nem szorosan borítjuk rá a fedőt, hanem úgy, hogy egy kis rész szabadon maradhasson. Így a főzés során lesz hol elpárolognia a tej egy részének, amitől a szaft a végére besűrűl majd. Illetve nemcsak ettől, mert sűrítésben a beledobált citromhéj is szerepet játszik.

A zsályás karajt 2 órán át csendes forrásban főzzük, de félidőben megfordítjuk, hogy alul is, felül is átfőhessen. Amikor elkészült, kiemeljük a lábosból, és megnézzük a szaftot. Ha nem elég sűrű, fedő nélkül tovább forraljuk 10-15 percig, és közben megkóstoljuk, elég sós-e, borsos-e. Végül kivesszük belőle a citromhéjakat, és miután a csontról levágtuk a megfőtt, vajpuha húst, aztán vékonyan felszeleteltük, tálalhatunk.

Cukkinifánk kapros tejföllel
Majd a Buday!

Hozzávaló:
1 nagyobb cukkini (kb. 50 dkg)
1 csomag friss élesztő
2 csokor kapor
2 dl langyos tej
2 doboz tejföl
kb. 10 dkg liszt
3 db tojás
0.5 dl olaj
só és frissen őrölt bors


Első lépésként a cukkinit a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy nagy keverőtálba téve egy kicsit megsózom. Összekeverem és egy kis időre félreteszem, hogy a zöldség a sótól kiadja a levét.

Addig egy kisebb tálba belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a langyos tejet, aztán ezt is félre teszem, hogy felfusson. (Egy pici liszttel is megszórom, hogy az élesztőnek legyen mibe belekapaszkodnia)

Következik a kapor; durvára vágom, majd pici sóval együtt a tejfölbe keverem. Félreteszem.

Jöhet elő a cukkini; kinyomkodom a levét - ezt lehet kézzel vagy szűrő segítségével is -, megszórom a liszttel, kevés sóval, majd beleütöm a tojásokat, hozzáöntöm az olajat, végül mehet bele néhány kanál a kapros tejfölből is. Ha kész, az egészet összekeverem - amennyiben a massza egy kicsit híg, liszttel dúsíthatjuk -, majd a tálat konyharuhával letakarom, majd meleg helyen 10-20 percet hagyom állni.

Egy nagyobb lábosba bő olajat forrósítok, majd ha megkelt a tészta, kanállal beleszaggatom a forró olajba, és aranybarnára sütöm.

Tálaláskor a fánkokra csurgatom a maradék kapros tejfölt.

Jó étvágyat!



Répás-olajbogyós szendvics
Uzsonnatáska
Hozzávaló:
1 nagyobb répa
1-1 késhegynyi kurkuma, őrölt kömény és őrölt bors
1 nagyobb evőkanálnyi zöld olajbogyó, felkarikázva
2 levél zöld saláta
2 evőkanál Rama Harmónia
1 kisebb bagett



A répát megpucoljuk, majd a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük és egy tálba tesszük. Ezután vizet forralunk, majd leforrázzuk vele a répát. Egy-két perc elteltével leszűrjük és félre tesszük. Ez alatt az idő alatt a répa ugyan megpuhul, de nem veszti el vitamin tartalmát.

Egy közepes méretű tálba kanalazzuk a margarint, hozzászórjuk az olajbogyót és a lecsepegtetett répát.

Az egészet megfűszerezzük, majd alaposan összekeverjük és a salátalevelek kíséretében a bagettbe töltjük.

Amennyiben előző este készítjük el a szendvicset, éjszakára hűtőbe tesszük.



t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.01 0 0 3467
én ezt nem vállalom be :) de tele van a net kalóriatáblázatokkal (általában /100g), csak ki kell számolni, miből mennyi megy bele, aztán felszorozni/elosztani, és kb. megkapod. Jó szórakozást :)
Előzmény: Törölt nick (3466)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 3466

hú, micsoda tudományos vita lett itt. :-)

 

ha ilyen jól tudtok számolni, akkor most már kiváncsi vagyok:

 

sült sajtlapocskák tejszínnel elkevert avokádó salsával sztetek diétásabb, mint a chips? komolyan érdekel.

t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3465
Ebben az esetben a marketingesek következő lépése a kétkilós kiszerelés kialakítása lesz :)
Előzmény: kutykurutty (3464)
kutykurutty Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3464
Gondolom, onnan kovetkeztetnek, hogy egy ember egy zacskot eszik meg,
legyen az akarmekkora :)
Előzmény: t3v3d3s (3463)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3463
Ez meg tök értelmetlen, akárki is írta: mióta függ a zacskó méretétől az egy személy által elfogyasztott chips mennyisége? Tök mindegy, mekkora a csomag, ugyanannyi zsiradékot eszik meg az illető, akár egy nagy zacskót fal fel, akár két-három kisebbet, de az rajta múlik, nem a kiszerelésen.
Előzmény: pdia (3460)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3462
1 tk = 5 ml.
2,5 tk = 12,5 ml
90 : 35 = 2,6
12,5 ml x 2,6 = 32,5 ml
1 dl = 100 ml
tehát 90 g chipsben "csak" 1/3 dl olaj van.
Előzmény: dalia (3461)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!