Keresés

Részletes keresés

medveger Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10112

Köszönöm!!!

Nagyon jó ez a videó.

És erőst gondolkodtam amúgy is, hogy nem a héj alá oltást kéne-e kipróbálnom jövőre (idén zöldoltással meg zöldre fással próbálkoztam egy-két tőkén, s ugyan elég jól eredtek, benne volt a pakliban ez is). Azt hiszem, ez kell nekem valóban.

Előzmény: bbfeco (10111)
bbfeco Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10111

Ezt találtam egyfajta megoldásként (biztos van több is)

Előzmény: medveger (10110)
medveger Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10110

Köszi szépen!

 

Bár nem valószínű, hogy guyot-ról vissza akarnék állni bakművelésre (elég jól megcsinált kordon)...

(Meglévő, kb. 20-30 éves ültetvény néhány tőkéjéről van szó...)

Előzmény: jacsoj (10109)
jacsoj Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10109

Semmi előnye nem lesz, ha nem döntöd le, sőt!

Az alanyszőlő karja nem  vastagodik megfelelően, nem bír annyi tápanyagot szállítani.

Rengeteg hajtás tör ki belőle.

Sok év alatt minden tőke felfelé nő, előbb- utóbb vissza kell vágni.

A fagy ellen talajközelben jobban védhető a nemes, baj esetén egy év alatt regenerálódik.

Ha mégis tőkeformát váltasz, mert az idők folyamán más elképzelések lesznek, akkor könnyebben megy.

 

Előzmény: medveger (10103)
gyula. Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10108

Nálam most érik az Eszter és a Palatina. Mindkettő nagyon jó ízű. A Mathiász Jánosné még csak most kezd éreni.Volt egy tő Suzy is - sajnos tavasszal kiszáradt. Pedig ő volt a család kedvence. Kozma Pálné nekem is van,de még nem termett. Nagyon kényes a talajra és a fekvésre is. A szőlő sor alja homokos rész,ott hibátlanul megmaradt,de a hegyoldal vége vörös nyirok - itt sajnos kipusztult.

medveger Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10107

Mentségemre: A Prohászka-könyv 1960-ban, a Kosinszky 1939-ben jelent meg. :-)

Előzmény: medveger (10106)
medveger Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10106

Prohászka Ferenc: Szőlő és bor

Dr. Kosinszky Viktor: A gyakorlati szőlőtermesztés

 

Valószínűleg az lehet akkor a magyarázata az ő véleményüknek, hogy alapvetően bakművelésben gondolkodnak, s a többi művelésmódot csak megemlítik, ezért minél alacsonyabb termőalapra törekednek.

 

Köszönöm!

Előzmény: RAMBO (10104)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10105

Még sosem ettem Kozma Pálnét, de van belőle 2 db idei gyökeres dugványom.

A Mathiászné most kezdett el érni a kertemben, nagyon fincsi. Külsőre nem egy szép szőlő, kis szemű, nem piacos fajta, de az íz a lényeg szerintem. Ha kell belőle oltani való vessző, akkor keress meg tél végén és szívesen küldök.

 

Más: magról kikelt a komposztdombon elég sok szőlő. Ezekkel lehet valamit csinálni?

Előzmény: Jani71 (10102)
RAMBO Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10104

Nincs. Arra figyelj, hogy a magasan átoltott tőkét nehogy visszafiatalítsd a régi fajtából.

A döntés marhaság. Hol olvastad ezt?

Előzmény: medveger (10103)
medveger Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10103

Hozzáértő mesterektől szeretném megkérdezni, van-e annak valami jelentősége, hogy átoltáskor hol (a földtől milyen távolságra) oltok. Az összes tankönyv azt írja, hogy a megeredt oltást (amerikai alanyon) le kell dönteni. De ha úgyis combot nevelek, s hajtásokat csak a magasan lévő termőalapon hagyok, akkor fontos-e, hogy a törzs/comb európai vagy alanyfajta? (kb. 40 cm magasan van a vezetőszál, guyot-művelés jellegű a művelésmód) Köszönöm előre is!

Jani71 Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10102

A Kozma Pálné muskotályt ismered? Ha szereted a muskotályos szőlőt, ajánlom a figyelmedbe. Az valami eszméletlen finom!

Vagy ott van még pl. a Téli muskotály. Szintén zenész... :-)

Érdekes, hogy a Hamburgiról is csupa jókat ír mindenféle szakirodalom (pl.: "páratlanul finom muskotályos íze van"), tényleg finom is, de nekem valahogy nem lett a favorit. Többre értékelem a K. P-né m.-t.

Annak idején, amikor telepítettem a csemegeszőlőt, vettem Mathiász J.-nét is, de sajnos nem eredt meg, pótolni már nem tudtam, így lett a helyére K. P.-né. Nyilván nem bántam meg, de lehet, hogy mégis csak beszerzem az ősszel a M. J.-nét... :-)

Előzmény: Midnightx (10099)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10101

Jaja, olcsó helyen is minimum 50 ezer lett volna, de inkább 60. És amiket egy helyi kertészetből vettem eddig, egy kivételével nem maradtak meg, hiába voltak oltottak. A dugványozásnál a bő 50%-os siker nem rossz. És ami nem sikerült, az nagyrészt azért volt, mert fagyottak voltak a vesszők.

Előzmény: medveger (10098)
janijani Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10100

Nem is 200-ra gondoltam, enni egy családnak elég 30-40, különösen hogy ilyenkor érik az őszibarack, a körte, a paradicsom.

Előzmény: medveger (10098)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10099

Köszi a képeket. Akkor egyetértünk. Egy szőlő legyen muskotályos, vagy valameilyen. Bármilyen, csak ne semleges ízű. Most ettem pl. túlérett Csaba gyöngyét, az valami isteni volt! A Mathiász Jánosné muskotály most kezd érni. Még nem az igazi, de még féléretten is jobb, mint a Chasselas teljesen éretten.

Előzmény: Jani71 (10097)
medveger Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10098

Hááát... Azért ha 200 oltványt vett volna, az nem 10 000.-be került volna neki. (Ahol én vettem, 270.- darabja, s ez azért nem a drágább helyek közül való.) Más kérdés, hogy talán több megered. De ez sem biztos. Nekem valószínűleg szerencsém volt: az idén vásárolt 100 cserszegi oltványomból 7 db nem eredt csak meg, s a nyár folyamán (mostanáig) még egy pusztult el, így a veszteség 8%, ami elég jó. A szomszédok viszont mesélnek olyan évről, hogy teljesen fordítva sült el a dolog. (Biztos múlik az évjáraton is, az oltványt sem mindegy, ki milyen alaposan készítette, meg az ültetés gondosságán, bár én a sajátomnál beiszapoláshoz alig 2-3 liter vizet használtam tőkénként az ajánlott 5-10l helyett, s különösebben gondosnak sem tartom magam.)

Előzmény: janijani (10095)
Jani71 Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10097

Köszi, de a legkevésbé sem vagyok szakértő!

Csak van ebből a fajtából, ahogy írtam.

Az ígért képek (sajnos a Chasselas esetében a jó fényben levő fürt nem a legszebb, a valamire valónál pedig nem volt elég fény..., de a színek miatt végül mégis berakom ide):

 

 

Egyébként utóbbi fajta nálam se tartozik éppen a kedvencek közé. Csak amolyan jellegtelen, édes szőlőíze van (vajas kenyérhez elmegy, vagy úgy magában is - de a kenyérhez is vannak jobbak...). Már fogyasztható.

Sokkal-sokkal finomabb és egyéb tulajdonságaikban is jobb szőlőfajták is léteznek (szerencsére ezekből is van a sorokban :-)).

 

 

 

 

Előzmény: Midnightx (10090)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10096

Szerintem jövőre már teremni fog néhány. De többet nem dugványozok, az biztos.

Előzmény: janijani (10095)
janijani Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10095

Látod, spóroltál 10 000 Ft-ot hogy nem vettél gyökeres szőlőt, de éveket veszítesz mire ezek teremni fognak. Megéri?

Előzmény: Midnightx (10092)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10094

Évtizedeket értek alatta. Van nálam egy régi meszesgödör, amit komposztgödörnek használtam eddig, de most betemetem homokkal, mert elegem van már belőle és oda ültetek annyi növényt, amennyi elfér. A többit odaadom nagyanyámnak, akinek homoktalaja van. Ő épp tavaly szedette ki a 8 sor borszőlőjét, mert özvegyen, 80 évesen már felesleges volt neki és nem akart bajlódni vele. De a csemegeszőlőknek örülni fog, mert azokat meg lehet enni és lehet osztogatni az unokáknak. A nagybátyámnak is adok valamennyit, ő szeret borászkodni, így a kettős hasznosítású Irsainak és Nérónak örülni fog. Neki szintén homoktalaja van. De igazából ha csak a fele marad meg a 108 növénynek, már az is bőven elég lesz hármunknak.

Előzmény: medveger (10093)
medveger Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10093

Mit értesz "hosszabb távon"? Ha igaz, amiket írtál, hogy saját gyökerén ültetted őket kötött talajba és van filoxéra a kertedben az amerikai fajtáidon, akkor tíz évet adok maximum az európai ültetvényednek (a filoxéra elszaporodásától függően), de ez a maximum, lehet, hogy csak 4-5 évig bírják. Ha átteszed őket homokba, akkor nagy részük valószínűleg megmarad. (Jól kezelt, nem túlterhelt, szépen gondozott tőkékkel 30-40 évet is lehet tervezni, de vannak közel százéves termő ültetvények is.)

Előzmény: Midnightx (10092)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10092

A tavasszal dugványozott kb. 200 db vesszőből 108 db maradt meg. Ezek elég vegyes képet mutatnak. Vannak gyönyörű, 1 méter körüli hajtások (főleg Irsai) és picike, 5-10 centis hajtások is. Szerintetek hosszabb távon kb. hány %-a fog megmaradni ennek a 108 növénynek?

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10091

Az őszi ültetés előnyei között egy szakértő (talán Prohászka) írásában olvastam, hogy a gyökérfejlődés télen sem áll meg. Ezért ültetek én is mindig ősszel, kivéve -kényszerből- az idei évet.

Előzmény: Flanell (10087)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10090

Lehetséges, ti vagytok a szakértők. Habár rokon fajok, mert a C. szépe a fehér és a piros chasselas keresztezéséből való. Mondjuk én a saszlát minden formában utálom. Nem is értem miért ilyen népszerű. Nálunk a piacon szinte csak ezt árulják. Vagy lehet, hogy csak meg akarnak szabadulni tőle és a jobb fajtákat megtartják maguknak?:)

Előzmény: Jani71 (10089)
Jani71 Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10089

Szerintem nem C. szépe. Nekem van, az nem így néz ki. Délután hozok képet is (és ha már szóba került, akkor Chasselas-ról is).

Előzmény: Midnightx (10080)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.08.17 0 0 10088

Úgy tűnik a középtávú időjárási modellek szerint a hónap hátralevő része száraz, az átlagnál (jóval) melegebb idővel folhat le, szinte amíg a szem ellát, tartani fog a nyári idő. Ez kimondottan ígéretes a tavalyi borzalom után, így a szőlők nagy része tökéletes egészségi állapottal és kellően érett fázisban fordulhat a célegyenesbe. Utána már csak 2-3 hét szélsőségek nélküli idő kellene.

Flanell Creative Commons License 2011.08.17 0 0 10087

A gyökérfejlődésre legkorábbi alkalmas időpont az az ősz.

Volt már, hogy alkalmas hely híján ősszel földbe raktam növényeket, és márciusban, mikor a végleges helyre való ültetéshez kiszedtem őket, már kicsi új, fehér gyökerecskék voltak.

Előzmény: Zalancelot (10075)
Flanell Creative Commons License 2011.08.17 0 0 10086

Esetleg piros Chasselas? Időben ott vagyunk, annak most kb. így kell kinézni.

Előzmény: Midnightx (10080)
lalá Creative Commons License 2011.08.17 0 0 10085

Bianca. (Nem kevésbé csodálatos hihi)

 

Előzmény: Midnightx (10081)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.17 0 0 10084

Ha még fiatal vagy próbálgathatsz. Saját károdon tanulhatsz, szerezhetsz tapasztalatokat.

Előzmény: Midnightx (10083)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.17 0 0 10083

Volt egy kérdésem régebben, hogy a filoxérával már fertőzött tőkék homokba átültetve meggyógyulnak-e. Senki sem tudott egyértelmű választ adni, de itt megtaláltam:

 

http://www.tuja.hu/kerteszeti-lexikon/szolo-gyokertetu.html

 

"A védekezés több irányú: a homokra telepített szőlőkben a szőlő gyökértetű gyökérlakó alakja nem tud megtelepedni, sőt az oda ültetett fertőzött tőkék is megtisztulnak."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!