Keresés

Részletes keresés

tshákó Creative Commons License 2010.01.21 0 0 25
A Hagyó Miklóst mikor vonják felelősségre nagy kárt okozó működéséért  és az elfuserált paraméter könyvéért? Azóta kétszer annyi az autó  városban /vasárnap is/
gyulahut Creative Commons License 2007.12.15 0 0 24
Javaslatok

 

1. A 46,8 Mrd Ft forráshiány kezelésében fontos szerepet kell hogy kapjon a Hétéves Gazdasági Program elfogadása, amelynek tartalmaznia kell a főváros működésének reform elképzeléseit, az ellenőrzés hatékonyságának javítását célzó intézkedéseket, a Főváros által nyújtott támogatások célját és összegét valamint a Gazdasági Programban megfogalmazásra kerülnek a bevételi többlet  és a kiadáscsökkentés elérésének alternatívái.

 

2. Annak rögzítése szükséges, hogy:

a)      a fővárosi vagyon jelentősebb értékesítése nélkül a 2008. évi költségvetés nem tervezhető,

b)      a 2007. évi gazdálkodása során a főváros a leglikvidebb vagyontárgyait, részvény portfólióját értékesítette.

 

3. Elengedhetetlen, hogy az ingatlan-értékesítés gazdasági program szintjén fogalmazódjon meg, és dönteni szükséges az ingatlan-értékesítési stratégia végrehajtási programjáról a 2008. évi költségvetés elfogadásáig, de legkésőbb 2008. június 30-ig.

 

4. Szükséges felgyorsítani a részvényportfolió értékesítését a költségvetési egyensúly megteremtéséhez, amelyre vonatkozóan közgyűlési döntés van érvényben a tanácsadó kiválasztásáról.

 

5. Szükségesek további takarékossági intézkedések és reformlépések minden területen, de kiemelten a központosított közbeszerzések esetében. Az energia liberalizáció eredményeképpen elengedhetetlenül fontos a főváros közvásárlási feladatának központi koordinációja, és ennek pénzügyi eredményének kihasználása, ami a jelenlegi piaci körülmények között várhatóan költségcsökkenést ugyan nem eredményez, de eredménynek tekinthető, ha a költségnövekedést befolyásolja.

 

6. Ugyanezen feladatokat az intézménygazdálkodási körre is ki kell egészíteni a kis értékű és egyszer használatos eszközök beszerzésének centralizációjával, valamint a számviteli és adminisztrációs feladatok központosításával. Ezeknek a lépéseknek jelentős költségmegtakarításokat kell eredményeznie.

 

7. Felül kell vizsgálni költségvetési szempontból a Főváros azon önkéntes kötelezettségvállalásait, amelyek az elmúlt években, évtizedekben a város lakosságának, működésének érdekeit szolgálta, de amelyek mára már vagy normatív, vagy egyéb alapon finanszírozásra és támogatásra kerültek.

 

8. Döntést kell hozni a Hivatal működési költségeinek racionalizálására, és legalább 5-10 százalékos létszámcsökkentés végrehajtására.

kambekk Creative Commons License 2005.02.23 0 0 23
Hutiray Gyula Creative Commons License 2005.01.24 0 0 22
K/15/05.

 

Előterjesztés

 

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ képviselőcsoportjának tagjaként a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/1992. (III.26.) Főv. Kgy. rendelet 18. § (2) a) pontja alapján a Fővárosi Közgyűlés 2005. január 27-én tartandó rendes ülése vonatkozásában az alábbi

 

h a t á r o z a t i   j a v a s l a t o t

 

kívánjuk a Fővárosi Közgyűlés internetes közvetítése tárgyában a T. Közgyűlés elé terjeszteni.

 

Az ország számtalan településén az önkormányzat képviselő-testületi üléseit helyi televízió közvetíti, amely segítségével a lakosok otthonukban követhetik a számukra fontos helyi eseményeket. Az információszabadsággal, a közérdekű adatok átláthatóságával foglalkozó Eötvös Károly Intézet egyik tanulmánya szerint (http://www.ekint.org/tanulmanyok/hdmjv/index.html) a megyei jogú városok közül tizenhétben a közgyűlés üléseit teljes egészében egyenes adásban vagy vágatlan ismétlésben közvetítik. A fővárosi közgyűlést azonban semmilyen televízió nem közvetíti, és interneten sem követhető az ülés annak ellenére, hogy a főváros kerületeiben is vannak példák mindkét megoldásra.

 

Az Európai Unió számos ajánlásában emeli ki az eDemokrácia fontosságát - azt, hogy a lakosság minél több helyi ügybe lásson és lehetőleg szóljon bele. Ennek egyik kulcspontja az, hogy a lakosok hatékonyan és egyszerűen tudjanak ezekkel a lehetőségekkel élni. Ha ugyanis egy helyi lakos csak úgy tud információkat szerezni településének ügyeiről, hogy munkaidőben ellátogat a közgyűlésre, akkor nagyon hamar elmegy a kedve a helyi ügyektől.

 

A fővárosi közgyűléseket korábban egy helyi televízió közvetítette, de a magas költségek miatt megszűnt a szolgáltatás, hiányát semmi nem pótolta. A televízión keresztül megoldott közvetítéssel kapcsolatosan több probléma merül fel. Magas költséget jelent az operatőri munka és a televíziónak fizetendő díj. Habár a lakosság egy jelentős részét lehet így elérni, a lakosság egy másik jelentős részének esélye sem lenne látni a túlnyomórészt munkaidőben folyó üléseket egy kevésbé népszerű kábelcsatornán.

 

Az interneten keresztüli közvetítés megvalósítása mindamellett hogy költségkímélő, egyben hatékony is. Könnyű elérést, és a felvételek archívumba rendezésével könnyű visszakereshetőséget jelent az ügyeknek utánajárni akaró érdeklődők, civil szervezetek és a sajtó számára egyaránt. Internet-elérése a fővárosi lakosság jelentős - ha egyelőre nem is túlnyomó - részének van. Nem elhanyagolandó azonban az, hogy a tudatosan gondolkodó, konstruktív városlakók között sokkal nagyobb az internet-hozzáféréssel rendelkezők részaránya, akik emellett nem biztos, hogy figyelmet fordítanak valamilyen kevésbé népszerű kábelcsatornára.

 

A fentiek alapján javaslom, hogy a fővárosi közgyűlések az interneten, a www.budapest.hu weboldalon audiovizuális formában is követhetők legyenek a közgyűlés időpontjában, valamint azt, hogy az audiovizuális formában rögzített anyagok a közgyűlést követően az említett weboldalon a közgyűlési anyagok között napirendi pontokra lebontva megtalálhatóak legyenek. Az internetes közvetítést célszerű kis és nagy sávszélességgel is elérhetővé tenni, hogy valamennyi internet hozzáférési ponton elérhető legyen a szolgáltatás.

 

Határozati javaslat  

Felkéri a polgármestert, hogy gondoskodjon a fővárosi közgyűlések webkamerás audiovizuális internetes közvetítéséről a www.budapest.hu portálon, valamint arról, hogy az ily módon készített felvételek napirend szerinti lebontva megtalálhatók legyenek a portál közgyűlési anyagok részében.

 

Határidő:          2005. március 31.

Felelős:            a főpolgármester

 

 

Jelen határozati javaslat elfogadása egyszerű többséget igényel.

 

 

Budapest, 2005. január 19.

 

  

 

 

Soltész Attila                                                                Ughy Attila

  képviselő                                                                        képviselő

 

hkuti Creative Commons License 2003.10.14 0 0 21
"a BKV a jövőben 400 milliárd forintnyi beruházásra jelentet meg pályázatot, az amerikai lapban való megjelenés célja elsősorban bemutatkozás, azaz befektetők, beszállítók tájékoztatása a társaság helyzetéről, céljairól."

Párhuzamosan csődközeli helyzetükről röppenthetnek fel híreket. Logikus. :-((

Előzmény: Hutiray Gyula (20)
Hutiray Gyula Creative Commons License 2003.10.09 0 0 20
Fuly Creative Commons License 2003.06.30 0 0 19
A teljes cikket elolvastam.
Kérdésem: hány volt minisztériumi dolgozót vesznek át?
Ott megspórolnak, itt költenek?
Előzmény: kambekk (18)
kambekk Creative Commons License 2003.06.29 0 0 18
Ötvenöt új dolgozót vesz fel a Főpolgármesteri Hivatal. A létszámbővítés háromszázmillió forinttal terheli a költségvetést.

Forrás: NSZ

Törölt nick Creative Commons License 2003.06.25 0 0 17
Ekkora birka nép b+, ez több mint 25 százalékos emelés, plusz költségtérítés, plusz új terepjáró, nem akarok demagóg lenni, de a várost sikerült tönkretenniük, mire fel ...
Előzmény: kambekk (16)
kambekk Creative Commons License 2003.06.25 0 0 16
Bizottsági támogatás a fővárosi vezetők, képviselők béremeléséhez

Budapest, 2003. június 25. (MTI) - A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag támogatta, hogy júliustól emeljék a főpolgármester és helyettesei bérét, a fővárosi képviselők díjazását, valamint a frakciók és a bizottságok működési keretét.

A szakbizottság a hétfőn elfogadott köztisztviselői törvénymódosítás alapján tesz javaslatot a különböző emelésekre a Fővárosi Közgyűlésnek.

Az ehhez szükséges rendeletmódosításokkal egy nappal korábban egyhangúlag egyetértett a közgyűlés házbizottsága is.

A javaslat elfogadása esetén a főpolgármester eddigi 530 ezer forint körüli havi fizetése 671 ezer forint, a helyettesei közül négynek pedig 630 ezer forint lesz. Atkári János általános helyettes illetménye a nyelvpótlék miatt 670 ezer forint lesz.

A közgyűlés elé kerül az a javaslat is, hogy a főpolgármester 30 százalékos, a helyettesei pedig 20 százalékos költségátalányban részesüljenek a fizetésük után.

Tiba Zsolt főjegyző módosító indítványának elfogadásával a főpolgármester illetményének 25 százalékára növekedne a képviselők tiszteletdíja. Ennek a havi 154 ezer forintnak a dupláját kapnák a bizottsági elnökök.

A vezetők és a képviselők illetményének emeléséhez idén 49 millió forintot, a bizottságok és a frakciók működési költségének növeléséhez 42 millió forintot kell átcsoportosítania a közgyűlésnek csütörtökön.

Forrás: Hírek - Magyar Távirati Iroda Rt.

kambekk Creative Commons License 2003.06.25 0 0 15
hkuti Creative Commons License 2003.06.10 0 0 14
Nocsak, Budapest ilyen jól működik, hogy semi igény, kérdés a képviselőinkhez?
Előzmény: hkuti (13)
hkuti Creative Commons License 2003.06.04 0 0 13
Most már nincs, de topiknyitóban alaposan elcsesztük :-o
Előzmény: kambekk (10)
hkuti Creative Commons License 2003.06.04 0 0 12
Szia!

Mit szóltok az II. kerület új átminősítési tervéhez? Ez fővárosi téma is, mert a hozzájárulásuk szükséges hozzá.

A kerületi főépítész által előterjesztett KVSZ-be (Kerületi Városépítési Szabályzat) csomagolva előterjesztették, hogy a Zerind-vezér utca- Muflon utca saroktól kezdődő, jelenleg MG-MF besorolású területet át kívánják minősíttetni 25%-os beépíthetőségű "lakóteleppé" (ezt már természetesen csak én fogalmazom így, az előterjesztés természetesen szemérmesen takargatja a lényeget). A KVSZ tavalyi térképrészlete, még MG-MF besorolással itt. Ez fog megváltozni 25%-os beépíthetőségűvé.

A 15%-kal is lennének problémáim, de azt még üsse kavics. A fő probléma, amit nem helyeslek a 25%, mert Pesthidegkút kertváros és akármennyire szorít is a kapca (a telekekből befolyó pénz nagyon kell a forrshiányos önkormányzatnak) ne csináljanak itt újabb lakótelepeket!

Üdv:
hkuti

Előzmény: Fuly (11)
Fuly Creative Commons License 2003.06.03 0 0 11
Benéztem, vagyok.
:)
kambekk Creative Commons License 2003.06.03 0 0 10
Üdvözlet!

Fura, de én most egy gyorséttermi terminálról írok... Csak bekukkantottam, hogy jól mennek-e a dolgok.

Hkuti, semmi baj a linkeléssel! Vagy de?

Várhatóan ma este is csak éjfél után jutok nyugodt géphasználathoz. Akkortájt ismét bekukkantok.

Addig is üdv mindenkinek!

hkuti Creative Commons License 2003.06.03 0 0 9
Sebaj, még eddig nem vette észre :-)

Én is tehetek róla, mert bár utánnanéztem a fővárosi közgyűlés tagjainak névsorában mégsem vettem észre.

Viszont mit szóltok, a főváros egy dologban már biztosan előbbre tart a kerületeknél: olvashatók a közgyűlési jegyzőkönyvek. Bár a bizotsságokét szívesebben nézegetném itt is.

Szerintem a közgyűlés itt is csak a kirakat, a bolt a bizottságokban van.

Előzmény: Hutiray Gyula (8)
Hutiray Gyula Creative Commons License 2003.06.03 0 0 8
Természetesen igen, de a pontosság kedvéért megtettem a kiigazítást.

Körmendy képviselő úr nevét miattam írtátok hibásan, mea culpa!

Előzmény: hkuti (7)
hkuti Creative Commons License 2003.06.03 0 0 7
Üdvözlöm Hutiray úr, vagyis inkább szervusz!

De azért ezeknek a testületeknek azért gondolom van valami lehetősége a közgyűlés történéseinek befolyásolására?

Előzmény: Hutiray Gyula (6)
Hutiray Gyula Creative Commons License 2003.06.03 0 0 6
Tévedések elkerülése érdekében: én nem vagyok tagja a Főváros Közgyűlésének (nem vagyok képviselő), viszont a II. kerület Képviselő-testületének küldötteként tagja vagyok (alelnöke) a kerületi küldöttek kollégiumának és tagja vagyok a főváros Pénzügyi Bizottságának.
hkuti Creative Commons License 2003.06.03 0 0 5
Ha már ilyen jól megy a linkelés, ime: ebben a témában a Budapest Portál fórumai is tanulmányhatók, bár a forgalom egy ekkora városhoz képest igen mérsékelt. Vajon mi lehet az oka?
Előzmény: hkuti (4)
hkuti Creative Commons License 2003.06.03 0 0 4
A linkelést még tényleg gyakorolnunk kell, de TÉNYLEG itt a Civil Kontroll - Bp.II. kerület
Előzmény: hkuti (2)
hkuti Creative Commons License 2003.06.03 0 0 3
A linkelést még gyakorolnunk kell, itt a Civil Kontroll - Bp.II. kerület
Előzmény: hkuti (2)
hkuti Creative Commons License 2003.06.03 0 0 2
Nem 0zni! :))
kambekk Creative Commons License 2003.06.03 0 0 topiknyitó
Kedves budapestiek és mindenki, aki csak kicsit is otthonának érzi ezt az 525 mk2 -nyi nagyvárost!

Ezen topik megnyitásának szükségessége egy budapesti kerülettel foglalkozó sikeres lokálpatrióta fórumon vetődött fel.
Célja - testvértopicjához hasonlóan - a Fővárosi Közgyűlés munkájával kapcsolatos lakossági véleménynyilvánítás lehetőségével a képviselők munkájának segítése és közvetve Budapest életének gördülékenyebbé tétele. Ezért elengedhetetlenül fontos lenne, hogy fővárosi képviselőink - saját névvel, akár nickkel - éljenek ezzel a megnyilvánulási lehetőséggel, tehát HÍVJUK ÉS VÁRJUK FŐVÁROSI KÉPVISELŐINKET ide! Különösen örülnénk - önző lokálpatrióta indítékból - a II. kerületben lakó képviselőink: Hegedűs Zoltán, Hutiray Gyula, Kollár György, és Körmendi Ferenc urak jelentkezésének is!

Szeretnénk, ha ez a topic az online demokrácia lehetőségével élve egyfajta fővárosi agorává válna, ahol a városban élő és dolgozó, valamint a városért élő és dolgozó polgár megosztaná egymással gondolatait.

A véleménynyilvánítás szabadsága mellett kéretik figyelembevenni, hogy a befogadást megkönnyítő hangvétel elősegíti céljaink megvalósítását, míg ennek hiánya eltávolít céljainktól.

A jobban informáltak részéről pedig azt kérnénk, hogy vegyék figyelembe: a lakossági véleményeket általában hiányos információk birtokában vagyunk
kénytelenek kialakítani. Ezért kezeljék tapintattal a félreinformáltságot és az esetleg -remélhetőleg ritkán- előforduló indulatmegnyilvánulásokat, és kellő tapintattal próbálják meg korrigálni azokat. A jól megválasztott, udvarias megfogalmazás és az "ütésálló" politikusi magatartás mindebben sokat segíthet!

Jó munkát és eredményes együttműködést kíván mindenkinek:

kambekk és hkuti

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!