Keresés

Részletes keresés

jakobpazeller Creative Commons License 2011.07.14 0 0 185

Válság a Rákóczi Szövetségben

 

I. Előzmények

 

1989-ban léptem be az akkor alakuló Rákóczi Szövetségbe.

 

Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt az a több mint 22 év, amit a Szövetség tagjaként eltöltöttem.

 

Nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg, csodálatos közösségek életébe pillanthattam be, és átélhettem a hazaszeretet, a szolidaritás, és az összetartozás érzését.

 

Néhány név az alapítók közül:

 

„Atyák”: Göndöcs László, Dobossy László, Szőke István, Vígh Károly, Stelczer Elemér, Lukács Ferenc, Kun Ferenc, Hábel György, Cornides Zoltán,

 

„Fiúk”: Centhe Miklós, Balázs György, Himmler György, Simén András, Pécsi L. Dániel, B. Kiss Tamás, Tamáska Péter, Szarka László.

 

Később megismerhettem Halzl Józsefet, a felvidéki magyarság ügyének egyik legnagyobb elkötelezettjét, akinek munkássága és elnöksége 1991 óta meghatározó a Szövetség életében.

 

Lelkes fiatalok csatlakoztak a kilencvenes évektől: Hegyi László, Kicsindi Enikő, Petri Zsolt, Ulicsák Szilárd, Kiss Péter, Vasik János.

 

A Rákóczi Szövetség munkássága hiánypótló és nélkülözhetetlen lett az Anyaország és a Felvidék kapcsolatrendszerének megtartásában és kiépítésében.

 

A Szövetség, és az általa létrehozott: „A Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítvány” is számos fontos feladatot teljesített az elmúlt két évtized során.

 

Kialakultak a határokon átnyúló, átívelő személyi kapcsolatok, barátságok, melyek már soha el nem múló hagyományt teremtettek.

 

A Szövetségen belül már a kilencvenes évek elején is voltak viták, de azokat sikerült megoldani, és elmondhatjuk, hogy a Rákóczi Szövetség az egyik legeredményesebb, és legtekintélyesebb társadalmi szervezet lett a határon túli magyarság ügyeivel foglalkozó egyesületek között.

 

A Szövetség igyekezett megtartani politika mentességét, és pártokon felül állását, bel és külpolitikai vonatkozásokban is.

 

Felszólalt minden olyan ügyben, ami a felvidéki magyarságot, és annak helyzetét, kulturális életét érintette, befolyásolta.

 

Hála és köszönet szponzorainknak, jelentős összeggel támogathattuk a felvidéki magyar életet az elmúlt 22 évben.    

 

Több mint tízezer tagunk, és háromszáznál több helyi szervezetünk van szerte a Kárpát Medencében.

 

Munkásságunkat a Magyar Örökség és Európa Egyesület 2010 decemberében Magyar Örökség díjjal jutalmazta.

 

II. A mai helyzet

 

2003.-ban, és 2007.-ben is a választmány dr. Ugron Gáspárt választotta meg főtitkárnak. A vezetésben és a tagság között is megoszlottak és megoszlanak a vélemények személyéről, tevékenységéről, és munkastílusáról. 2003 óta fokozatosan áttevődött a hangsúly a szélesebb körű Választmányról a szűkebb körű Elnökségre, és az Elnökség munkáját is egyre jobban meghatározta az Elnök és a Főtitkár kettőse.

 

A Szövetség szervezete a tagságból, az évente megtartott Közgyűlésből, a 25 tagú, és mintegy a „parlament” szerepét betöltő Választmányból, valamint a „kormány” szerepének megfelelő Elnökségből áll. Az Elnökség tagjai az Elnök, a 3 Alelnök, a Főtitkár, a négy titkár (pénzügyi, ifjúsági, szervezeti, és elnökségi) és a 4 elnökségi tag. Velük együtt további 12 ember alkotja a választmányt, azt a 25 tagú grémiumot, mely a döntések demokratizmusát és átgondoltságát hivatott biztosítani. A Választmányt évente legkevesebb egyszer, az Elnökséget pedig legalább negyedévente kell összehívni.

 

Sajnálatos módon az Elnök Úr és a Főtitkár Úr 2003 óta áttértek arra a gyakorlatra, hogy a döntéseket csak ők ketten készítették elő. Az Elnökség munkája egyre inkább kezdett formálissá válni, csupán a már előkészített döntéseket hagyták jóvá. A Választmányt lényegében mellőzték.

 

Olyan meghatározó személyiségek kerültek ki a vezetőség szűkebb köréből, mint Simén András, Czenthe Miklós, Balázs György, Hegyi László, Ulicsák Szilárd, Vasik János, Kicsindi Enikő és Petri Zsolt. Ezzel szemben bekerült az Elnökségbe Sasvári Szilárd, Koltay András és Bíró Albert, akik közismerten Ugron Gáspár feltétlen hívei, viszont a Szövetség életében nem játszottak jelentős szerepet.

 

Mozgalmunk tevékenysége egyre jobban távolodik eredeti céljaitól, és egyre kevesebb szó hangzik el az üléseken a Felvidékről, viszont egyre többet beszélünk pénzről. 2010 decemberében az Elnökség új alapítványi kuratóriumot választott, és meglepetésre Ugron Gáspárt sem választották újra kurátorrá.

 

Az új kuratórium bírósági bejegyeztetését Ugron Gáspár főtitkár 2010 decemberétől 2011 júniusáig nem intézte el. Egész pontosan nem a megfelelő dokumentumokat adta be, majd a hiánypótló végzésben foglaltaknak póthatáridőben sem tett eleget, ezért a nyilvántartásba vételi kérelmet a Bíróság elutasította. Így az Alapítvány működése veszélybe került.

 

2011. május 21.-én tisztújító közgyűlést tartott a Szövetség. Az ezt előkészítő elnökségi ülésen Ugron Gáspár főtitkár előterjesztett egy saját maga által szerkesztett és szövegezett alapszabály módosítást, melynek elfogadása esetén megszűnne a Választmány. A túlnyomórészt híveiből álló Elnökséggel ezt a módosítást elfogadtatta, majd a Választmányt meg sem szavaztatta a kérdésben.

 

A 2010. áprilisi elnökségi ülésen váratlanul kiderült, hogy a Főtitkár Úr már hónapokkal korábban szóban lemondott az Elnök Úrnak, figyelemmel arra, hogy egyéb elfoglaltságai miatt nem tud eleget tenni vállalt feladatainak. Ezt azon felszólalásomra közölte, melyben sérelmeztem, hogy nem jár be a Szövetség irodájába, és az aláírni valókat is elhozatja a munkatársakkal a munkahelyére. Azt is kifogásoltam, hogy rokonával újítatta fel a Szövetség irodáját, mintegy 13 millió forintért, pályáztatás nélkül. A Szövetség egyébként ezt az irodát nem is használja, viszont a Főtitkár Úr ott tartja vitorlásklubjának üléseit. Szóvá tettem, hogy szabálytalanságok vannak a Szövetség pénzügyei körül is. A többségében a Főtitkár Úr híveiből álló Elnökség azonban kiállt dr. Ugron Gáspár mellett.

 

A Közgyűlésen többen felszólaltunk a 25 tagú Választmány megszüntetése ellen, de hiába, mert a nyilvánvalóan és láthatóan a főtitkár által mozgósított középiskolás szimpatizánsokkal teli gyűlésteremben sikerült elérni a módosításhoz szükséges kétharmados többséget. Ezzel 22 év után megszűnt a választmány, és szinte minden döntési jogkör a 10 tagú elnökséghez került. Ezt követően egy óra múlva az újonnan elfogadott, és a bírósághoz még be sem nyújtott alapszabály szerint került sor a 10 tagú Elnökség megválasztására. Az új Elnökségben az Elnök Úr, és a most már Alelnök Ugron Gáspár 8 fős biztos többséget tudhatnak magukénak.  Ezzel a tágabb körű vezetőségből kikerült többek között Balázs György, Szabó József, Pécsi L. Dániel, Petri Zsolt és Ulicsák Szilárd.  A közgyűlésen és a szavazások alkalmával számos szabálytalanság történt.

 

Június 21.-én az új Főtitkár levélben értesítette az alapítvány kuratóriumát, hogy a Bíróság elutasította a nyilvántartásba vételt, és ezért felkéri a kuratóriumot, hogy szüntessük be a munkánkat. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az új Elnökség törvénytelenül le akarja váltani a fél évvel ezelőtt jogszerűen megválasztott kuratóriumot, és egy számára kedvezőbb összetételű testületet kíván létrehozni, mely útján közvetlenebb befolyást gyakorolhat, most már nem csak a Szövetség 250 millió forintja, hanem az Alapítvány negyedmilliárdos vagyona fölött is.

 

Tartozom az alapító atyáknak, Göndöcs Lászlónak és a többi nagyszerű embernek, valamint az ügynek azzal, hogy a közvéleményhez fordulok a tények feltárásával, annak reményében, hogy mozgalmunk visszatér eredeti célkitűzéseihez. Nem a „szennyes kiteregetése” a célom hanem a nyilvánossághoz fordulás a visszásságok megszüntetése érdekében.

 

Budapest, 2011. június 21.

 

Dr. Mezey András alapító tag, volt választmányi tag, az Alapítvány kuratóriumának az elnöke

 

Utóirat

 

Tegnap, 2011. július 12.-én ülést tartott a Rákóczi Szövetség új elnöksége. Hét igen szavazattal, kettő nem szavazat ellenében visszahívták az Alapítvány kuratóriumának elnökét, és három tagját: Csomós Gyulát, Himmler Györgyöt és Dr. Kiss Pétert. A Polgári Törvénykönyv értelmében az alapító csak abban az esetben hívhatja vissza a kurátorokat, ha azok veszélyeztetik az alapítvány céljait. A jelen esetben azonban semmilyen kritika nem érte a kuratórium tagjainak a munkáját a megválasztásától napjainkig. Megjegyzem, nem is érhette. Érdekes módon azonban az alapítót képviselő egyik alelnök – Martényi Árpád visszahívására nem került sor. Csak zárójelben jegyzem meg, ő a három kuratóriumi ülésből kettőn nem vett részt, privát elfoglaltságra hivatkozva. A Szövetség főtitkára is kurátor lett, így már veszélyeztetve van az a törvényes alapelv, mely szerint a kuratóriumban nem szerezhet döntő befolyást az alapító.

 

Budapest, 2011. július 13.

 

Dr. Mezey András a Rákóczi Szövetség tagja   

barakuakc Creative Commons License 2007.07.20 0 0 184

új szlovákiai magyar hirportál, www.parameter.sk , regionális és külföldi hirek, kül- és belpolitika, sport, bulvár. katt a linkre!

 

üdv

Regina-révbeér Creative Commons License 2006.09.26 0 0 182

virág ibolya a teljes nevem kb 4 éve élek itt de ezt igazolni nem tudom mert hol tartozkodásival hol munka vizúmmal jelenleg pedig turista vizummal vok itt....
élettársi viszonyba vagyok a párommal akivel közösen neveljük az 5 éves kisfiam (nemsoká 6)...
az a baj hogy ezt igazolni nemtudom hisz albérletben élünk ami nem bejelentett....
a gyarek apukája ugyszin ukrán állampolgár mint Én..
szeretném beadni óvodába de  vízummal nem veszik föl!tartozkodásink meg nincs!
a cél érdekében akár össze is házasodnánk bár jol meg vagyunk igy is ,de a házasság ha minden jol megy csak ez követőn kb. 2 hónap mulva lehetséges,már tettünk lépéseket!
mit tegyek most.hogy gyermekem tisztességes,normális gyerek modjára végre oviba járhasson?
kérek mindenkit ,hogy ha tud segiteni bármijen formában ,segitsen!!!
előre is köszönöm!!!
tisztelettel  Ibi

hja még annyi hogy kárpátaljai magyar  vagyok ez semmit nem jelent!

kb 5 km és magyarországra születhettem volna :(

varadiluca Creative Commons License 2006.02.20 0 0 181

Sziasztok!

Én azt szeretném kérdezni, hogy van-e köztetek olyan, aki most intézi a bevándorlását Magyarországra? Szerintetek OK, hogy ilyen drága? Ti eddig mire mennyit költöttetek?

Luca

hypexxrs Creative Commons License 2006.01.15 0 0 180
Szép estét!Bár mondhattam volna sikeresebb félévet is!:-)Csak tudatom az arra erdemessel,hogy beregisztráltam magam,s valószínűleg néhány gondolatom (ha annak nevezhető) a közeljövőben megjelenik e helyen.Elsősorban végigolvasom az itt megjelenteket,s majd jelentkezem.Látom,türelemben nincs hiány.Üdv a Felvidékről,a gyengébbek kedvéért Szlovákiából!
kyZoltan Creative Commons License 2005.08.24 0 0 178

Hát én csakazértis beírok néha ide.

Balla D. Károly megsértődött és többé nem ír ingyen naplót:

 http://href.hu/x/hd4

 

kyZoltan Creative Commons License 2005.08.22 0 0 177

persze még a saját oldalam linkjét is el tudom írni. helyesen

 

http://karpaty.freeblog.hu vagy http://kapa.try.hu

Előzmény: kyZoltan (175)
kyZoltan Creative Commons License 2005.08.22 0 0 176

Ebből a topikból sem lesz már énekeshalott.

Amikor rábukkantam, abban reménykedtem, fel lehet frissíteni, és mivel a téma Kárpátalja volt, akár működhetne is az én oldalam, a Karpaty News "külső fórumaként". Így azonban maradnak a belső hozzászólások, a nagy Index nyilvánosságát nélkülözve. Hát ez van.

http://kapa.try.hu

 

kyZoltan Creative Commons License 2005.08.18 0 0 175

Na most jó lenne tudni, valaki egyáltalán olvassa-e ezt a topikot, vagy tök fölösleges ide róni elmés soraimat.

http://karpaty.freemail.hu

 

kyZoltan Creative Commons License 2005.08.18 0 0 174

Csak most leltem rá erre tiptopikra, látom, mintha élni kezdene.

Hát kérem, Kárpátalján most két különböző Kárpáti Igaz Szó című lap van: egy nyomtatott és egy internetes. Két főszerkesztő, egymásfikázás, minden ami szép magyar hagyomány.

Bővebben itt mindent megtudhattok:

http://karpaty.freeblog.hu

 

1237 Creative Commons License 2005.08.17 0 0 173
Mi lett ebből?
Előzmény: Mammuth (172)
Mammuth Creative Commons License 2004.03.04 0 0 172
Nem nagyon pörög ez a topik, de jobb híján ide másolom:

Az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja tisztelettel meghívja Önt a 2004. március 10-én, 11 órakor kezdődő nemzetközi sajtótájékoztatóra.
Tárgy: AMERIKAI KONGRESSZUSI KÉPVISELŐK KEZDEMÉNYEZÉSE A KETTÉZÁRT FALUÉRT
Helyszín: Magyar Sajtó Háza, 1062 Budapest, Andrássy út 101. Mikszáth Kálmán Terem
Téma: Az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központját vezető Nagy Sándor budapesti sajtótájékoztatóján beszámol a Szelmenc érdekében tett washingtoni erőfeszitések eredményéről, és szelmenci látogatásának friss tapasztalatairól.

Szelmencet, az egykori ungvidéki magyar falut 1944 óta vasfüggöny vágja ketté. A falu egyik fele ma Szlovákiához tartozik, a másik pedig Ukrajnához. A mintegy hatvan éve – ma is eleven – vasfüggönnyel kettézárt családok és barátok érdekében az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának tagjai levelet intéznek Szlovákia miniszterelnökéhez és Ukrajna elnökéhez. A Kongresszus tagjai levelükben arra kérik a két ország vezetőjét, hogy engedélyezzék határátkelő megnyitását a faluban. A falu ügyében az amerikai Képviselőház kétszáz tagot számláló Emberjogi Frakciója meghallgatást tart Április 21-én Washingtonban.

Tovabbi infok

dobrony Creative Commons License 2002.03.06 0 0 171
megnezted azt a honlapot? tecc? zsenge koromban szavaltam a pasinak verseit iro-olvaso talalkozokon, nagyon csipem. rendkivul erdekes embernek tartom.
boldogsagot, egeszseget, testvereim, ezt jelenti.
Pa
Előzmény: szürkesün (170)
szürkesün Creative Commons License 2002.03.06 0 0 170
Yes it's true. She left us.

De én személyszerint, eljutottam felvidéki, erdélyi, mostmár kaljai honlapokra, már "csak" délvidék és "burgi"ra vadászok. Tudod olyan "Kárpát medencei" eggyesítési fóbiám van ... Csak valahogy normálisabban szeretném, nem ugy mint a jelen hatalmi erők

A szcsasztyja-zdorovja, bratuhi, mit jelent(nem beszélem azt a nyelvet)?

Előzmény: dobrony (169)
dobrony Creative Commons License 2002.03.06 0 0 169
hat ez az, baratom, vazzameg, pedig kar ezert a topicert. naponta rajarok, de magammal nincs kedvem beszelgetni. volt itt szo honlaprol, keresgeltem is lehetosegek utan, talalgattam is olyan embert, akivel lehet (es kell is) szot erteni kaljarol, mert mondana ezt-azt, ert hozza, maga is csinalja/csinalta ott a kozeleletet, es eletrevalonak talalta az otletet, de a ket szep szememert nem fogja csinalni, mar ugy ertem, csak az enyemert. a topicgazdanak annyit, hogy a honleanyi langolas mintha csoppet alabhagyott volna. lehetnek objektiv oko, de annyit idecseszhetne, hogy bocs, parasztok. romantikus, idealista liheges, aztan meg kuss. hat tan ezert van az, ami van. Its so sad. But its for sure so true. nomindegy. akit erdekelne egy tobbe-kevesbe rendszeres hiradas kaljarol, nyomjon egy levelet a scallop@freemail.hu-ra, szivesen forwardolom, amit kapok.
szcsasztyja-zdorovja, bratuhi.
Előzmény: szürkesün (168)
szürkesün Creative Commons License 2002.03.05 0 0 168
mivelhogy a svéd favágás szezonja véget ért, méret eltéréseinket félre dobva, ide jutottunk, mint a legtöbb topik.

mentségemre: nézegetek és egyre jobban reménykedek...

Előzmény: dobrony (166)
szürkesün Creative Commons License 2002.03.05 0 0 167
Stefán, te itt (is) ?
Előzmény: iolah (161)
dobrony Creative Commons License 2002.02.26 0 0 166
Latom, doglodunk csendesen.
Nodeazert, szemem az eg fele emelve ajanlanam nektek a kov. dolgokat:

"A teljes irast megtalalhatod a felrakott munkaim kozott. Hivatasos magyarok
a cime.
(Indulj mondjuk innen: http://hhrf.org/ungparty/bdk )
Most ennyi, szia!
Barati udv:
-bdk@
A PISZ! vendege: Papp Tibor: http://hhrf.org/ungparty/szalon"

dobrony Creative Commons License 2002.02.25 0 0 165
http://hhrf.org/ungparty/ungbereg.htm

nezegessetek

shelly Creative Commons License 2002.02.15 0 0 164
Feltortek a hataron tuli magyarok hivatalanak a honlapjat.
Nézzétek meg, amíg ki nem javítják...

http://www.htmh.hu

A multkor meg csak bosszantoan nem ment a neckepemen... :(

shelly Creative Commons License 2002.02.14 0 0 163
Szia iolah,
Udvozollek taborunkban, orulok, hogy ujabb taggal bovult a nem tul szeles hozzaszolok kore :) Remelem ha igy haladunk tovabb, akkor nemsokara szep kis csoport leszunk...

dobrony
bocs, hogy nem valaszolok, de mostanaban kicsit el vagyok havazva...
A weboldal szerintem jo otlet, es szivesen besegitek benne, ha szukseg van ra, illetve ha meg tudjuk szervezni.

Talan eretnek gondolat itt egy magyarokkal foglalkozo topicban, de en szeretnek kapcsolatot teremteni a szomszedos allamokban elo tobbi emberrel is, hatha hasznunk valik belole... Ebbol a szempontbol hid szerepet tolthetnek be a "kulfoldon" elo magyarok.
Csinalhatnank ilyen webszajtokat is...?

dobrony Creative Commons License 2002.02.12 0 0 162
Engem a kerdes, hogy kellunk-e az anyaorszagnak, mertekkel erdekel, mert olyan, hogy anyaorszag, nincs, nem letezik. Van egy rakas ember Magyarorszagon, egyreszunknek kellunk, mas reszuknek nem. Valoszinunek tartom, bar statisztikakat nem ismerek, hogy ez utobbiak vannak tobben.
A honlapot ismerem. Szerfolott ritkan aktualis, hogy ugy mondjam.
A topic viszont azt is feszegeti, kellunk-e egymasnak. Talan. I'll check your topic.
Előzmény: iolah (161)
iolah Creative Commons License 2002.02.12 0 0 161
Sziasztok!
Erdélyi magyar vagyok, jelenleg magyarországon élek.
Ti ismeritek ezt a honlapot?
http://www.htmh.hu
Nyitottam egy levlistát ugyanabból a célból amiből az a topic is létrejött, de sajnos akadozik.
http://groups.yahoo.com/group/magyarnemzet/

Néha felmerül bennem a kérdés:
Kellünk-e mi még az anyaországnak.
Üdv

István

dobrony Creative Commons License 2002.02.08 0 0 160
O, bocs, ha agresszivnak tuntem, nem allt szandekomban. Faradt vagyok csoppet, tan ennek tudhato be.
Asszem, kedves Shellno, egy ujabb homalyos pontot kell most tisztara suvickolnom. Beregszasz kornyeken nincsenek hegyek, max dombok(irto pocsek borokkal, lasd nagyszolosi szaraz izabella, amitol komiszabb loret nem verejtekezett meg hegy ki magabol), es K.aljan ott a legnagyobb a magyarok parcialis nyomasa. Most ott van a magyarsag kozpontja, tan ezert epult meg ott a Tanitokepzo Foiskola, melynek diplomajat kis hazankban is elfogadjak, ertem ezalatt M.-ot. Korabban, a ketdetekben Ungvar volt a kozpont, leven a Fodo alakitotta szervezet alapitotagjai mind ott dolgoztak. Fodo maga az Ungvari Allami Egyetem (UzsGu :), felveteliztel oda?) magyar kar (szak? szakirany, nemtom) volt a vezetoje, majd ilyen-olyan okobol kifolyolag Esztorszagba moccant at, Tapaba, ahol szinten volt magyar tanszek (ugye...)
Dombok, azok arrebb vannak, ugy Huszt utan, de az mar nem Bereg, hanem Tisza-felvidek. Megemlitenem Visket, ket okbol is. Reszint mert talan az a "legkeletibb" magyarlakta nagykozseg, (onnan szarmazik Fodo is), masreszt az arviz miatt, ami azt a kornyeket sujtotta leginkabb. Elnek ott magyraok, step szammal, de Ungvartol eszakra, egesz Perecsenyig is vannak meg szorvanymagyarok. Munkacson tul olyan Szojvaig vannak meg magyarlakta falvak, de ott nagyreszt az idosebb generacio nyomul, a fiatalabbak vagy leleceltek, vagy beolvadtak (horrenj fel favago! :-))
Sok ideszakadt baratom babaskodott a KMKSz letrejottenel egyiket-masikat tan ismered is nevrol, mert zalkasok voltak ezek kemenyen, s bar nem tudom, de feltetelezem, hogy ott nyomultal magad is bebisello korodban, vagy ha nem, hat valahol a holdudvaradan, vagy legalabbis tudod, mirol beszelek.Balla D. Karoly az egyetlen karpataljai Jozsef Attila-dijas iro, kolto, publicista, ha nem olvastal meg semmit tole, ajalnlom melegen figyelmedbe, mert igen kivalonak mondhato. Probald megkeresni a kov. kiadvanyok valamelyiket: Hatodik sip, Veletlen balett pansip. Regnalo koltohatalmassagok es ifju feltorekvok publikalnak ezen organumokban, M-on adjak ki oket, es nagyon-nagyon jok, legalabbis egy k.aljai lelek biztosan berezonal rajuk. Egyebirant az Illyes alapitvany penzeli oket nagyreszt.
Hogy nem tudod, mit csinalnak a magyarokkal foglalkozo szervezetek, az annak tudhato be, amit mar emlitettem, nevesul, a szar pr-nak. Ellenben: tegyunk ekepp felem: gondolkodjunk el azon csinalhatnank-e honlapot, ahol osszegyujtodnenek ezen informaciok. Babra munka, az biztos, de vannak kivalo barataim (beepulve)egyik-masik gittegyletbe, itten pedig penzehes, ideszakadt k.aljai toportyanfergek, kik tan (mondjuk, egy kis biztatas meg levelezes hatasara) hajlandosagot mutatnanak eme elektronikus uzenofal fenntartasara, fesulgetesere. Illetve, minek szutykoljunk, probaljuk meg osszetrombitalni az oldott kevekent szetfroccsent k.aljai magyar- es nem-magyar ifjusagot, es legott hozzunk letre valamifele e-organumot. Hat, errol kernem a velemenyed. Mozog ez mar bennem egy ideje, de nem volt kivel nekilatnom, egydul meg a halal fasza se, vagod...
Az egyedullettol valahogy nem tudok felni. Egyebirant meg hol maradnek egyedul? Eme topikban? Hat, nem ez az egyetlen ter, ahol definialva van a letezesem, de ha sikerulne valamit megmozditani (megmozditanunk) annak, szerfolott orulnek. Ha meg megse, hat a favagoval folytatott kopkodes meg a svedek lelki elete kevesse fog hianyozni.
Poka

a

Előzmény: shelly (159)
shelly Creative Commons License 2002.02.08 0 0 159
Eloszor is koszonom a sok szep infot. Tenyleg nagyon regen jottem mar el onnan, azt sem tudom, milyen puccsrol beszelsz. Akkor ott meg "beke volt es nyugalom", mindenki a szocializmust epitette...
A sok felsorolt nev kozul csak a Balla dereng, mintha mar hallottam volna valahol... Beregszasz kozeleben pedig nemigen jartam, igy nem is ismerem a kornyeket. Ami persze nem azt jelenti, hogy nem szeretnem megismerni, csak eddig alkalmam nem volt ra. A hegyek azok, amik mindig vonzottak, pedig sajna ott nem sok magyar el.

Kedves dobrony, ne olyan hevesen az ilyen tudatlanokkal szemben... Ez a topic volt az elso probalkozasom, hogy legalabb valami infot szerezzek odaatrol, mert mint mondom, teljesen elveszitettem MINDEN kapcsolatomat az ottaniakkal. Szoval ha nagyon agresszivre veszed, akkor egyszer csak megint eltunok a semmiben, ahonnan epp csak az iment tuntem elo, es akkor megint egyedul maradsz...

kvescson: Ha vannak ilyen szervezetek, miert nem tudom, hogy mit csinalnak, es ha tudnam, hol tudnek esetleg segiteni benne?

Előzmény: dobrony (158)
dobrony Creative Commons License 2002.02.08 0 0 158
shelly, kedves, tudatlak, hogy a KMKSz a Karpatajai Magyarok Kulturalis Szovetsege, elnoke Kovacs Miklos, politologus-jogasz, ifju titan, az ukran parlament tudtommal egyetlen magyar nemzetisegu tagja. Tiszteletbeli elnok Fodo Sandor, asszem, tudod, hogy ki, vagy ha nem, hat valoban eleg reg eljottel K.aljarol. Mikoron letrejott a dolog, mmint a KMKSz, meg joval a puccs elott, valoban kulturalis torteneseket szervezett a maga botor modjan, am igen gyorsan politikai tenyezove avanzsalt, amint arra lehetoseg adodott. A szervezetecske sosem alakult partta, voltak vadhajtasai, szetvalasok, belso viszalyok, am mostanra meglehetosen stabilnak mondhato, mert Miklosunk meglehetoses erosen es szorosan tartja a gyeplot (Toth eltaknyolt, Fodo tiszteletbeli elnokke avanzsalt, ifjonti lelkesedes, ero, meg mogotte vannak Dupkaek, mittudomen, ennyire nem latom at). Termeszetszeruleg tagja a Magyar Kerekasztalnak, Miklosunk szerfolott gyakorta "jar" ossze Viktorral, a Kozt. Elnokkel, stb. (Egyebirant tegnap avattak del a beregszaszi foiskola (ez megvan?) uj kollegiumat, ahol Madl atyank is reprezentalt, majd fogadott, es hazajott. Az intezmenyt Orosz Ildi kormanyozza, meglehetosen jol, azt kell, hogy mondjam. En csipem Ildit, van szerencsem szemelyesen ismerni, valaha dolgozott Apamnak, nagyon tehetseges) Szoval, azt gondolom, tortenesek vannak, csakhat piszok nehez errol informacoit szerezni, merthat a szervezet pr-ja egy kalap szar. Tan tehetnenk valamit ez ugyben... (?, ajmin, kvesson....)
Balla D, neve mond-e neked valamit?
Kezcsokkal

-dob

Előzmény: shelly (157)
shelly Creative Commons License 2002.02.08 0 0 157
Miert mi az a KMKSz? Sose hallottam roluk. Csinalnak ok valamit? Lehet, hogy hallanek roluk, ha csinalnanak? Vagy csak nagyon utana kene jarnom? Esetleg a kormukre nezni?
Előzmény: dobrony (156)
dobrony Creative Commons License 2002.02.07 0 0 156
favago, bocs, felreertettel. Nem erdekel engem a fonokosdi. Nincsenek ilyen iranyu ambicioim. Ennyi. Nem ertem, miert jossz nekem ezzel.
Miert nem valaszolsz a kerdesemre? Ha nem akarsz, mondd, hogy nem akarsz, aztan amen, nem fogom megkerdezni, hogy miert. Csak aruld mar el, lecci, hogy te most akkor szereted ezeket a svedeket, vagy nem, vagy tiszteled oket, vagy felsz toluk, vagy mi a palya? Billenjunk ezen tul most, jo, hatha beszelhetunk valami masrol is ebben a topicba, mint a sved lelek melysegeirol (azzal egyutt, hogy belatom, egyike vagyok a palavert leghangosabban veroknek).
Naellenben, azt szeretnem megkerdezni a T. tarsasagtol, Karpataljaiaktol es non-transcarpathiaiaktol, hogy mi a velemynuk a KMKSz mukodeserol. Van szerencsem ismerni Kovacs Miklost, Sos Kalmit, Fodot, etc., etc., relative tisztaban vagyok a belso tortenesekkel, es a velenyem elegge lesujto. Igyekszem up-to-date lenni, de ami interneten lathato, az egy nagy semmi leginkabb, es hat erdekelne, hogy mi a palya. Irtam ide-oda mailt, olyan cimekre, amit a KMKSz honlapjan talaltam, de no valasz, a legkisebb se. Szerettem volna valami hirlevelet, vagy mittudomen. Annyit azert megtehetnenek, hogy egy akarmennyire zanzasitott attekintes folcsesznek a netre valahova. Vagy van ilyen, csak nem talaltam meg? Lenne valakinek igenye ilyesre rajtam kivul? Olyasmire gondolok, mint amivel a VMDSz, vagy az RMDSz nyomul. Mi lenne, ha hordulnenk egy finomat arrafele, hogy ugyan, sracok, ha az Illyes tolja a lovet, akkor ugyan, koltsetek mar erre egy par forintot, azon tul, amire koltitek, de nagyon rendesen...
Che?
Előzmény: favágo (155)
favágo Creative Commons License 2002.02.07 0 0 155
Még csak annyit hogy ebben az országban a munkásnak jogai vannak.Čs sokszor jobb munkásnak lenni mint például váltásvezetönek,vagy kis segdugasz fönöknek.Egy kisfönökkel hamar eljátszassák a munkások a kállai kettest ha épp ugy akarják.Kisfönöknek nem jó lenni, nagyfönök meg nem lehetek.
De talán majd ha te kijutsz te bebizonyitod az ellenkezöjét.
Előzmény: dobrony (153)
favágo Creative Commons License 2002.02.07 0 0 154
Csak annyi boldogit hogy te miután átjöttél Kárpátaljáról Magyarországra mindjárt fönöki beosztásban részesitettek .
Azon okoknál fogva is boldog vagyok hogy miután kijutsz majd nyugatra ott is rögtön fönöki beosztásban fognak részesiteni.Hidd el ez most uj divat.Osztogatják nyugaton a fönöki beosztásokat a magyar bevándorlóknak mialatt a saját lakosaikat alárendelt pozicióban tartják.Föleg ha megnyilik az EU ajtaja Magyarország elött mind magyarországi fönököket fognak alkalmazni idekint.Čnnekem ez nem jutott.
De nekem igy is jó.
Valahol azért mégis jól jártam.A gyerekeimböl azért lehet fönök.Az unokáimból pedig biztos lehet.
Sajnos az elsö generációs bevándorlóknak itt ebben az országban nem osztogatják a fönöki beosztásokat.Persze attól függ mit értesz te a fönöki beosztás alatt.Egy kis vállalati segdugaszra aki azért van hogy vele takaritják fel a munkások a padlót ,vagy másmilyen fönökre? Olyan kis segdugasz fönök az lehetsz itt.Osztán azt hiszed hogy valaki vagy ezen a világon.Mert én nem az elsö példára gondoltam.
De az az érzésem ha te ide kijutnál ezt a tradiciót megváltoztathatnád.
Most dolgozom tovább.
Előzmény: dobrony (153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!