Keresés

Részletes keresés

msmks Creative Commons License 2008.09.01 0 0 12
szia kanka!

"Ezért
az út ha elvész, itt az erény
az erény ha elvész, itt a szeretet,
a szeretet ha elvész, itt az erkölcs,
az erkölcs ha elvész, itt a tisztelet.
A tisztelet
a hűség és bizalom hiánya,
a zűrzavar kezdete."

Arisztotelész pedig ezt mondotta: "A filozófia által jöttem rá: magamtól cselekszem, amit mások pusztán a törvénytől félve."

az erkölcs is jön valahonnan. nem másoktól kapjuk, nem szájhagyomány útján terjed.
azt nem állítom, hogy Istentől, de aki vallásos, mondhatja ezt is.
Előzmény: kanka (11)
kanka Creative Commons License 2000.09.14 0 0 11
Sziasztok!

Avi!
Az OK, hogy az erkolcs megszuletese a rossze megszuleteset is jelenti, de ettol meg nem tudtam meg, hogy mi az az erkolcs? A Thato The Khing meg egesz joo :-)))

Mir!
Az irasod alapjan az erkolcs elsosorban isten muve, meg akkor is, ha ket reszre osztanank: kinyilatkoztatasok es lelkiismeret.
Ezt, ha osszevetnem azzal, amit Avi irt, akkor egy -szamodra legalabbis- nem tul hizelgo eredmenyer jutunk.
Kicsit meg lehetne boncolgatni ezt az irast, az elejehez rogton egy kerdessel: isten kezdetektol fogva jo? Jo, jobb vagy legjobb? Mihez kepest? Ez azert nem offtopic, mert -habar meg nem tisztaztuk a fogalmat- szerintem az erkolcsnek -ugy erzem- van koze a jooz es rosszhoz is.

Akkor egy kerdes mindenkihez: valtozik -e az erkolcs? Fuggvenye -e a tarsadalomnak, joletnek, egeszsegnek, varhato elettartamnak, istenkepnek, es meg sorolhatnam ?

Udv
kanka

Mirabolan Creative Commons License 2000.09.14 0 0 10

Bocsi, Bende, a hosszúra nyúlásért, nem tudtam rászánni magam, hogy kihagyjak valamit belôle.
A keresztény erkölcsrôl van benne szó.
- - - -
''Egyedül csak az Isten jó. Ennek értelme: benne és csakis őbenne van minden értéknek első forrása és végső beteljesedése, "Ő az alfa és ómega, a kezdet és a vég". Egyedül benne találják ezek az értékek hitelüket és végérvényes igazolásukat.
Nélküle - ISTENRE VALÓ VONATKOZÁS NÉLKÜL - A FÖLDI ÉRTÉKEK EGÉSZ VILÁGA MÉRHETETLEN ÜRESSÉGBE KERÜL; elvész világossága és kifejező ereje. Azután A GONOSZSÁG KÍNÁLJA MAGÁT MINT JÓT ÉS A VALÓDI JÓSÁGOT MEGVETIK.

... a tízparancsolat egy része az Isten és az emberiség közötti szövetségnek. Ezek a parancsok adják az emberi magatartás lényeges alapját, ezek döntik el az emberi cselekvés erkölcsi értékét; szerves kapcsolatban vannak az örök életre szóló meghívással, Isten országának fölépülésével az emberben és az emberek között. AZ ISTENI KINYILATKOZTATÁS VILÁGOS ERKÖLCSI TÖRVÉNYT AD, amelynek magva a Sínai hegyen kapott tízparancsolat. Ez csúcspontját az evangéliumban éri el: a Hegyi beszédben és a Főparancsolatban.
Ennek az erkölcsi törvénynek VAN EGY MÁSODIK FORMÁJA IS. EZ AZ EMBER ERKÖLCSI LELKIISMERETÉBE VAN ÍRVA. Az, aki a tízparancsolatot, az Istentől kinyilatkoztatott törvényt nem ismeri, "saját magának a törvénye". Így írja ezt Szent Pál a Római levélben, és menten hozzáteszi: "Ezzel igazolja, hogy a törvény szabta cselekedet a szivébe van íva. Erről lelkiismerete tanúskodik." ...
A tettek helyességének alapja az erkölcsi törvény említett kettős alakjában van: ahogyan Mózes tízparancsolatában és az evangéliumban található, és ahogyan bele van vésve az ember erkölcsi lelkiismeretébe. A lelkiismeret "tanúságot tesz" erről a törvényről, amint azt Szent Pál írja. Ezt a lelkiismeretet - a Római levél szavaival - azok a gondolatok jelzik, "melyek hol vádolják, hol mentik". Mindenki tudja, hogy ez a megállapítás mennyire megfelel a bennünk levő valóságnak; mindnyájan tapasztaltuk már ifjúságunk óta a lelkiismeret hangját. ...
A lelkiismeretet természetesen nem szabad félrevezetnünk. A LELKIISMERETBEN KIALAKULÓ ALAPVETŐ ERKÖLCSI ELVEKET NEM SZABAD MEGHAMISÍTANI SEMMIFÉLE RELATIVIZMUSSAL VAGY UTILITARIZMUSSAL. ...
Itt vagyunk tehát annál a döntő pontnál, ahol a mulandóság és az örökkévalóság lépésről lépésre találkozik olyan területen,mely KIZÁRÓLAG AZ EMBERNEK SAJÁTJA. EZ A LELKIISMERET TERÜLETE, AZ ERKÖLCSI ÉRTÉKEK TERÜLETE. ... A történelem az emberi lelkiismeret története, erkölcsi győzelmeivel és kudarcaival együtt. Valójában itt rejtőzik az emberi nagyság, a valódi emberi méltóság alapja. Ez az a belső gazdagság, amellyel az ember az örökkévalóság felé önmagán túllép.
Ha igaz, hogy az ember számára "el van határozva, hogy egyszer meghaljon", akkor az is igaz, hogy az ember a lelkiismeret gazdagságát, a benne felgyülemlett jót és rosszat magával viszi a halál határán túl, hogy annak szine előtt, ki maga a szentség, egész életének végső és végérvényes igazságát megtalálja: "ezután következik az ítélet".
... a lelkiismeret az erkölcsi érték révén rányomja teljes súlyával a maga bélyegét nemzedékek életére, a történelemre és a kultúrára, az emberi együttélésre, a népekre és az egész emberiségre.
...a legrégibb időktől kezdve a lelkiismeret szava az embert olyan tárgyilagos erkölcsi normákhoz vezeti, melyek konkrét tartalmukat a másik személy megbecsülésében találják és abban az alapelvben, hogy semmi olyat ne tegyen felebarátjának, amit nem óhajt, hogy neki tegyenek!. Itt már föltűnik annak AZ OBJEKTÍV MORÁLNAK FÉNYE, amelyről Szent Pál azt mondja, hogy BELE VAN ÍRVA A SZÍVÜNKBE, ÉS A LELKIISMERET TANÚSÁGOT TESZ RÓLA. A KERESZTÉNY EMBER ITT KÖNNYEN MEGLÁTJA ISTEN TEREMTŐ SZAVÁNAK A FÉNYÉT, MELY MEGVILÁGOSÍT MINDEN EMBERT, és éppen mert követi az emberré lett Igét, fel tud emelkedni az evangélium tökéletesebb törvényéhez. ... A keresztény ember lelkiismeretének belső hangja mellett azzal tesz tanúságot, hogy föltétel nélkül követi Krisztust és az ő tanítását.

Mindazoknak, akik a ti fiatalságtokat különböző kísértéssel és csábítással szét akarják rombolni, csak Krisztus szavaival válaszolhatok, melyeket a botrányról és a botránkoztatókról mondott: "Jaj a botránkoztatónak, jobb volna, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe dobnák, mint hogy egyet is bűnre csábítson a kicsinyek közül."
Komoly szavak! Különösen annak szájából, aki azért jött, hogy kinyilatkoztassa nekünk a szeretetet. De AKI AZ EVANGÉLIUMNAK EZEKET A SZAVAIT KOMOLYAN OLVASSA, AZ ÉRZI, MILYEN NAGY AZ ELLENTÉT A JÓ ÉS ROSSZ, AZ ERÉNY ÉS A BŰN KÖZÖTT. Még jobban meg kell győződnie arról, mekkora jelentősége van minden egyes fiatalnak Krisztus szemében. Pontosan a fiatalok iránti szeretet az, mely őt ezekre a komoly és szigorú szavakra indította.

Az ember és a világmindenség történetében a gonoszság és a bűn gyökeréig kell lehatolnunk, amint ezt Krisztus tette az ő húsvéti misztériumában: a keresztfán és a feltámadásban.
Nem szabad félnünk néven nevezni a bűn szerzőjét:a Gonoszt. A taktika, amellyel dolgozott és dolgozik abban áll, hogy sohasem mutatkozott nyíltan. Kezdettől fogva hinti a gonoszságot, hogy az az ember révén tovább bontakozzék, rendszerek, osztályok és nemzetek kapcsolatában üsse fel fejét, végül zninél inkább strukturális bűnökben jelentkezik, hogy ezek mentől kevésbé tűnjenek személyes bűnnek. Így az ember bizonyos értelemben úgy érzi, hogy mentes a bűntől, holott mindig mélyebbre süllyed benne.

János apostol figyelmeztet: "Ifjak, legyetek erősek!", erre következik: "Isten szava él bennetek". Legyetek tehát erősek: csak így tudtok a gonoszság rejtett mechanizmusához, a gyökeréhez hatolni; így fogjátok a világot fokozatosan és eredményesen megváltoztatni, átalakítani, emberibbé és testvériesebbé tenni, ésugyanakkor Istenhez közelebb vinni. A világot nem lehet Istentől elválasztani és Istennel szembeállítani, sem az embert el nem tudjuk választani Istentől és Istennel szembeállítani. Ez természetellenes és emberellenes, a benső igazság ellen van - a benső igazság pedig az egész valóságot meghatározza.
Valójában az ember szíve nyugtalan, míg Istenben meg nem nyugszik. Szent Ágostonnak ezek a szavai sohasem vesztik el időszerűségüket.

II.János Pál: PARATI SEMPER - Apostoli levél az ifjúsághoz. Róma, 1985.március 31.

Előzmény: Bendegoose (-)
aranyviktor Creative Commons License 2000.09.14 0 0 9
Tao Te King

AZ ERÉNY

38
A nagy erény nem jótékonykodik,
ezért jó.
A kis erény jótékonykodik,
ezért nem jó.
A nagy erény cselekszik,
nem-cselekvéssel cselekszik.
A kis erény sürög,
erővel cselekszik,
A szeretet cselekszik,
eredményes, ha nem cselekszik.
Az erkölcs sürög,
erővel cselekszik.
A tisztelet cselekszik,
s mert nem viszonozzák,
kényszerít a tiszteletre.
Ezért
az út ha elvész, itt az erény
az erény ha elvész, itt a szeretet,
a szeretet ha elvész, itt az erkölcs,
az erkölcs ha elvész, itt a tisztelet.
A tisztelet
a hűség és bizalom hiánya,
a zűrzavar kezdete.


Előzmény: aranyviktor (8)
aranyviktor Creative Commons License 2000.09.14 0 0 8
"A kínaiak aranykor-leírásai szinte motívumszerűen megfelelnek a görög-római aranykor-leírásoknak és a mediterrán Paradicsom-elképzeléseknek.

A teremtmények egymással elvegyülve élnek, minden, ami van, magától van, nincsenek törvények, nincs korai halál. Az ember szakad csak ki ebből a paradicsomi teljességből, amikor tudatra ébred: ekkor jönnek a törvények.

Ekkor jön egyáltalában az erkölcs, mert amíg nem voltak egyéni törekvések, gyermeki tisztaság jellemezte az embert. Az erkölcs megszületése - mint már Lao Ce látta -, a rossz megszületését is jelenti."

Előzmény: kanka (7)
kanka Creative Commons License 2000.09.13 0 0 7
No azert elkezdhetnenk: mi az az erkolcs?
De ha nem, akokr is mind1 :-))))

kanka

Előzmény: tivadar (5)
Ménon Creative Commons License 2000.09.13 0 0 6
Szia tivadar!

Talan nem is az erkölccsel van a baj, hanem a topicnyito keresevel:

KEDVESEN, ÉS TISZTELETTEL EGYMÁSSAL!!!!!!!

Na ez ezen a forumon meglehetosen nehezen szokott menni. Bar igaz, hogy e dolgok is beletartozhatnak az erkölcs fogalomkörebe.

Előzmény: tivadar (5)
tivadar Creative Commons License 2000.09.13 0 0 5
Hát kérem ez is jelzésértéku, hogy egy ilyen erkölcsrol szóló topic ennyire hanyagolva van !

Ha már mi, zömében hívo emberek is ilyen csekély érdeklodést mutatunk, mi lehet a többiekkel ???
Na mind1 - mondaná Kanka - ez van...
Sziasztok "erkölcstelenek" üdv: tv

Előzmény: Bendegoose (-)
tivadar Creative Commons License 2000.08.25 0 0 4
"Mi az erkölcs?
Van e rá igény? "

Emlékeztek a klasszikus viccre, talán nem is annyira OFF:
Riporter (mondjuk RTL-club) falun kérdezi a paraszt bácsit:
-Aztán mondja bátyám, van-e ebben a faluban antiszemitizmus ?
-Nincsen fiam, egy szál se ! Bár vóna rá igény...
ON
Tvdr

Előzmény: Bendegoose (-)
MrngStar Creative Commons License 2000.08.25 0 0 3
Hello Mindenki !

- "...Az erkolcs az egy olyan viselkedesi formak halmaza, amit az erkolcstelen emberek a torveny erejevel akarnak betartatni es igy az erkolcstelen vilag szemeben ok az erkolcsosseg onmaguk altal felkent orjeikent, az erkolcsi magasabbrenduseg peldakepeive valnak..."

Udv.
Mrngstar.

Gonosz Frici Creative Commons License 2000.08.25 0 0 2
Az erkölcs szerintem csak igen érintőlegesen találkozik a törvénnyel. Pl. bár ez nem a legjobb példa, valaki lop egy karalábét 5 év sitt, a másik elsikkaszt 2 milliárdot, kap hat hónap felfüggesztettet.

Igény? Akad, akinek igénye van rá, de a többségnek csak egy üres szó. Mint érdekelnek mondjuk egy pláza cicát ilyen, nem divatos dolgok? A lóvé számít, meg a jó élet, a többi nem érdekes.

Szomorú? Már akinek. De megnyugtató, hogy már Szókrátész korában is a világ s az emberek, a fiatalok erkölcstelenségén sopánkodtak a bölcsek.

Előzmény: Bendegoose (-)
tivadar Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1
Y00000000 topik-téma, kováncsi vagyok h0vá érünk el vele !
De mielott bármit mondunk, írunk,legeloször is definiáljuk már a ERKÖLCS fogalmát !

1.próbálkozás:
Erkölcs = az emberi lény különbözo élethelyzetekre adható, kölcsönösen megengedheto cselekvési szabályzata, mely írásban nem feltétlen rögzítheto, viszont kor(szakok)tól független.
Lehet kiegészíteni, lehet lecserélni.
Üdv:tvdr
Mondjátok meg hogy kell visszlépni, ha véletlenül 2x sikerül ! Mert akkor meg 1x se csinálja !
Orület !
Előzmény: Bendegoose (-)
tivadar Creative Commons License 2000.08.24 0 0 0
Y00000000 topik-téma, kováncsi vagyok h0vá érünk el vele !
De mielott bármit mondunk, írunk,legeloször is definiáljuk már a ERKÖLCS fogalmát !

1.próbálkozás:
Erkölcs = az emberi lény különbözo élethelyzetekre adható, kölcsönösen megengedheto cselekvési szabályzata, mely írásban nem feltétlen rögzítheto, viszont kor(szakok)tól független.
Lehet kiegészíteni, lehet lecserélni.
Üdv:tvdr
Előzmény: Bendegoose (-)
Bendegoose Creative Commons License 2000.08.24 0 0 topiknyitó
Mi az erkölcs?
Van e rá igény?
Mennyire igaz, hogy a mai erkölcsnek (itt, kis hazánkban) a keresztény erkölcs az alapja, vagy kéne, hogy alapja legyen?
Ami törvényes az erkölcsös?
Ami törvénytelen, az erkölcstelen?

Nos, HALLJHUK!

De ha lehet egy kérésem!

KEDVESEN, ÉS TISZTELETTEL EGYMÁSSAL!!!!!!!

KÉRLEK TITEKET!

Bende

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!