Keresés

Részletes keresés

Újlaki Creative Commons License 2000.01.09 0 0 87
Alapvető tévedésben vagy.

Ha a leszakadók az élősködők, akkor ki húzza le a vécét? (Hofi anyósának a beszólására gondolok).

Nem az az élősködő, aki más munkájának gyümölcséből él?

"Lehet hogy groteszkül hangzik de ez egy nagy állatkert lesz ahol a "vadakat" nekünk kell etetni és nekünk kell rájuk vigyázni, de semmi értelmeset nem lehet velük kezdeni. "

Mi ez a magabiztosság? Honnan tudod, hogy a rács melyik oldalán leszel pár év múlva?

Előzmény: Kigyo2 (86)
Kigyo2 Creative Commons License 2000.01.08 0 0 86
Kedves T.asztaltagok!
Azt hiszem van egy apró probléma ami hosszú távon egyre nagyobb gondot fog okozni. Azok a rétegek akik inkább az élősködést választják és egyre lejjebb csúsznak egyre nehezebben lesznek képesek visszakapaszkodni, mivel a társadalom jelenlegi fejlődéséhez inkább jobban szakképzett emberekre van szükség akikből sajnos kevesebb van mint kéne. Ha ez így folytatódik akkor lesz egy hatalmas népréteg aki visszasüllyed az állati szint közelébe és ott jól fogja magát érezni és lesz egy nagyon kicsi elit aki a társadalom alapvető működését fogja egyre nehezebben biztosítani. Szerintem az egyetlen lehetséges megoldás ha a leszakadó réteget rákényszerítjük arra hogy lépést tartson velünk. Ez a módszer lehet az amit mancsi leírt vagy ha sokáig fennmarad a jelenlegi helyzet akkor kénytelenek leszünk a megüresedő high-tech munkahelyeket a semmittevő tömegből erőszakkal kiszakított tehetséges fiatalokkal pótolni.
Van egy olyan vízióm, hogy ha a társadalom jelenlegi kettészakadása folytatódik akkor lesz egy nagyon szűk réteg akinek a kezében lesz a termelés és a tömeg száját ennek a termelésnek egy részével lesz kénytzelen eltartani. Lehet hogy groteszkül hangzik de ez egy nagy állatkert lesz ahol a "vadakat" nekünk kell etetni és nekünk kell rájuk vigyázni, de semmi értelmeset nem lehet velük kezdeni.
Van még pár száz évünk de a tendencia határozottan ez. Mikor értik már meg végre az emberi jogokat annyira hangoztatók, hogy nem lesz jó ha megelégszünk azzal hogy anyagi javakat adunk azoknak akik annyira lesüllyedtek, hogy képtelenek eltartani magukat a jelenlegi társadalomban?
ui: bocs ha hosszú voltam
Kigyó
mancsi Creative Commons License 1999.04.27 0 0 85
Azt írtátok,hogy senki nem tud megoldást.
Íme egy.
Közpénzekből, felajánlásokból és egy kis állami pénzből építeni kellene egy minta házat. Például 100 lakásból álljon kb.30 négyzetmétereseket.-ja és egy kis társadalmi munka.
(Sok hajléktalan szeretne még egy lehetőséget.)
Az első 100 jelentkezőt berakni egy egy lakásba.Kapnak 100,000 ft-ot és 2-3 hónapot arra, hogy boldoguljanak.Aláíratni velük egy szerződést,hogy nem rongálunk,nem házasodunk,sokasodunk addig amíg valamit nem mutattok fel.Ha nem megy akkor kilakoltatás, lehet újra sorba állni a lakásért.Ha ennek ellenére elkövetitek ez a vétséget két hét fogda vízen, kenyéren, vitaminon, se tv se rádió se beszélgetés se könyv, csak az ágy és a budi + kilakoltatás, másnak is szüksége van még egy lehetőségre.Ha letöltötted a büntit lehet újra sorba állni.
Ha ezalatt az idő alatt látni lehet egy parányi fejlődést maradhat még 2-3 hónapig.Ha már önfenntartó lesz akkor már adózik is.Ezt a pénzt újra beforgatni és új lakásokat lehet építeni.Pár tíz éven belül sok ilyen lakás épülhet.Akit ez a lehetőség nem érdekel menjen a hegyekbe.Azok akik boldogulna pár éven belül megvehetik a lakást.Ha a 100-ból 10 embernél az első körben működik akkor már megérte.
Persze a felvetésem sok sok kérdést hagy nyitva, de lehet tovább gondolni.

Sziasztok
Mancsi

nyman Creative Commons License 1999.04.27 0 0 84
OFF
Akkor bocs ezert
ON
Előzmény: Duda (83)
Duda Creative Commons License 1999.04.27 0 0 83
Ez pont egy rosz pelda, a hienaknak fejlett kozosseguk van.
Csak rondak a mi szemunknek.
Előzmény: nyman (82)
nyman Creative Commons License 1999.04.27 0 0 82
Az egyik del-afrikai osztalytarsnom mondot egy jo peldat az allatvilagbol. Az oroszlan - aki allitolag az allatok kiralya - altalaban csak egy-ket kolykot hoz a vilagra, es felneveli oket, meg is tanitja a vadaszatra, "felkesziti az eletre".

Szemben a hiena, aki rengeteg kolykot szul, akkikkel sokat nem is foglalkozik, es az eletmodjat is meg lehet nezni.

Ebbol a peldabol mindenki azt szur le amit akar.

nyman Creative Commons License 1999.04.27 0 0 81
Haho! http://romnews.com/3.html-on van egy kurva jo plakat. Egy cigany kisgyerek all egy rakas sator elott. A felirat: "I didn't make the problems why I have to pay", hat pontosan ezt kerdezem en is. Csak toluk! Egyebken a plakatot meg lehet rendelni. Ingye'
Duda Creative Commons License 1999.04.27 0 0 80
Nehogy elsullyedjenez a jo kis topic! Bocs, hogy en is mar regota ados vagyok a valaszokkal.

Cucu!

A ciganykerdest, mar tenyleg kiveseztuk, talan ezert is sullyedt el a topic, mert mar mindenki kiirta magabol amit akart.
En is pesszimista vagyok a ciganykerdest illetoen, de azert egy koszov konfliktustol nem tartok. Szerintem az EU csatlakozas meg fogja oldani ezt a problemat. :)

DcsabaS!

Ugy latom a tomegesen altartotta valas kerdeseben megmerevedtek az allaspontok. :)
Csak ismetelni tudom magam, csak ekeves munka van amelyik oromet okoz es ezek tobbnyire nem a letfenntartashoz szukseges javakat allitjak elo.

Abban egyetertunk, hogy a nem dolgozo ne keressen tobbet a dolgozonal. Bar a logikadbol akar kovetkezhetne is. Ha valakinek a munka az oromforrasa, akkor meg aldozhat is ezrt az oromert, nem? :)

Amit a bunozerol irsz az igaz (mar masodszor hozod fel :). Megerdemelne egy kulon topicot is. Az teny, hogy tarsadalom rombolo, ha igy emelkedik fel az "elit" vagy a felso tizezer. Ezekutan nem lehet csodalkozni, hogy a vallalkozok egy budos fillert se akarnak kozteherkent fizetni. De ezzel minden a berbol elok nyakaba szakad, amit termeszetesen nem birnak, ezert bizonyos koz altal finanszirozott dolgok (autopalya, korhaz) leepulnek es ezzel ok is rosszul jarnak. De amig az egyen sokkal nagyobb haszonra tesz szert csalassal, mintha a kozosbe fizetve kapna vissza, addig nem nagyon lehet tenni ellene.

Mas.
Mar korabban is kerdeztem, de senki sem valaszolt ra. Szerintetek tenyleg jo lenne, ha pl. robotok dolgoznanak az emberek helyett, es igy nem kellene senkinek dolgozni, minden ideje szabad lenne, szabadon foglalkozhatna barmivel....

Nem lennenek karos kovetkezmenyei a dolognak? A kozeljovoben (<100 ev) kepes lenne a tarsadalom felnoni ehhez az eletformahoz?
Varom a valaszaitokat!

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.04.20 0 0 79
Kedves Duda!

Írod:
"Meg mindig nehezen tudom megemeszteni azt a velemenyed, hogy bizonyos retegek egyszeruen henyelhetnek, es akinek nincs kedve dolgozni az ne dolgozzon."
Ezt kissé pontosítanám. Nem azt mondom, hogy bizonyos "rétegek" henyéljenek, hanem hogy az egyes embereket ne kényszerítsék olyan tevékenységekre, amelyekhez nem fűlik a foguk. Aki lustálkodni akar, az lustálkodhasson. Ez természetesen függvénye a társadalom mindenkori fejlettségének, vagyis pl. ma még biztosan nem volna megengedhető, hogy senki se dolgozzon. Mégis, egyre több konfliktus származik abból, hogy a társadalmak törekszenek a teljes foglalkoztatásra, ami egy globális rossz lelkiismeret forrásává válik, hiszen reménytelen vállalkozás, a kudarc garantált. Még rosszabb, hogy a széleskörű foglalkoztatás annak révén valósul meg, hogy a hatékonyságot csak akadályozó emberek nagy számban és sokszor felelős pozíciókban vannak jelen. Pedig többet használnának azzal, ha félreállnának, félreállhatnának. Olyan rendszert (pl. nyugdíjrendszert) kellene kialakítani, amelyben nem kényszerül az egyén "dolgozni", ha már arra egyébként sem képes valamilyen oknál fogva. Ebből talán kiderül, hogy személy szerint már most is annak vagyok a híve, hogy akár 40 évesen is nyugdíjba mehessen az, aki úgy gondolja. Ugyanakkor legyen mindenkinek joga és lehetősége legalább egyszere (még fiatalon) kipróbálni a munkát, hogy az mennyire tetszene neki, mennyire lenne jó benne.

Magyarország, Svédország:
Szerintem az még nem baj, ha aki dolgozik, az még nem keres sokkal többet a nem dolgozóknál, hiszen a munka öröm forrása is lehet - ha jó és jól végzik (célunk, hogy a munka egyre inkább ilyen legyen). Az viszont már baj, ha a nem-dolgozók keresnek többet, ugyanis ez értelmetlenné teszi a munkát.
Magyarországon (és még néhány helyen) a helyzet annyival cifrább, hogy a legnagyobb vagyonok valamilyen szintű és formájú bűnözés révén jönnek létre. Pl. valaki(k) 10 milliárd Ft kárt okoznak különféle vesztegetési manőverekkel, amiből magánzsebükre vágnak csekélyke 1 milliárdot. Aztán "megbüntetik" őket 2 évre (de azt is felfüggesztve) - vagy esetleg meg sem büntetik.

Előzmény: Duda (77)
cucu Creative Commons License 1999.04.20 0 0 78
Helo.
Duda, a korábbi "ki szereti a cigányokat" topicban már unos -untig kevesésztük ezt a témát és azt hiszem mindannyian egyetértettünk abban, hogy soha sem a rendes, igyekvő cigányokkal van a baj, hanem a többi, élősködő életformára berendezkedett egyedekkel. (Túlnyomó többség!)
Csodálkozom, hogy ebben a topicban is akadt valaki, aki nem érti igazából a lényeget, kifordítja a hozzászólásokat, majd az egészet másfelé tereli!
A másik topicban Guga volt, most pedig A nagymarosi az, aki felfortyan a tények hallatán. De talán jól is van így.
Sajnos, -hogy a témánál maradjak- én pesszimista vagyok ebben a kérdésben. Én, mint nem cigány hiába próbálok akár segíteni is nekik, rólam sosem fognak példát venni. (Erre tudok példát mondani) Csak a közűlük valót fogadják el, vagy még azt sem. A demokrácia félreértelmezése pedig nagyon jó táptalajt nyújt ahhoz, hogy csak mert sok gyereke van, élősködni engedjük a magyar lakosságon. Ha pedig akad egy polgármester aki kiáll a lakossága mellett, akkor jönnek a már ismert szöveggel, hogy rasszista. Én meg erre az emberre -aki így vélekedik- azt mondom, hogy demagóg.
Még a szocilizmusban volt, hogy Szeged városának első embere kitiltotta a cigányokat a városból. Az indok nyílvánvaló volt minden ott élő elött: összeférhetetlenek, agresszívek, egyszerűen köztörvényesek. Na, erre lett ám nagy botrány -emberi jogok, meg hasonló demagóg szövegek- és a város vezetőjét leváltották a posztjáról.
A szegediek mind a "polgármester" mellett voltak, mert ők közvetlenül tapasztalták a cigányok atrocitásait, -moziba, uszodába, búcsuba, vagy utazni, áruházba menni, vásárolni sem lehetett tőlük- míg akik a döntést hozták a leváltásról azok ügyeltek arra, hogy a lakóhelyük közelébe se legyen belőlük. Így könnyű játszani a demokráciát!
Nagyon remélem, hogy a koszovói helyzet nem ismétlődik meg nálunk, bár egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy hasonló cipőben járunk!
Helo.
Duda Creative Commons License 1999.04.19 0 0 77
Kedves Nagymarosi!

Nem hiszek a szememnek. A "masik oldalrol" valaki helyteleniti az ahany gyerek akkora tamogatas elvet? Ezt komolyan irod?

Egyebkent kivancsi lennek mi a velemenyed a problema megoldasarol. De nem csak ugy altalanossagban, hogy munka kell, meg tanulas, hanem konkretan.

DcsabaS!

Meg mindig nehezen tudom megemeszteni azt a velemenyed, hogy bizonyos retegek egyszeruen henyelhetnek, es akinek nincs kedve dolgozni az ne dolgozzon. Ma vannak bizoyos munkak, amiket azert kell megfizetni, mert kulonben a kutya nem csinalna, mert nem nagy elvezet. Ilyen pl. a banyaszat. Sot ha jobban belegondolok tulajdonkeppen a letszuksegletek eloallitasa is szinte mind nehez fizikai munka, vagy koszos, budos utalatos. Ha pedig ezeket a munkakoroket nem latna el senki eljutnank oda, amit az indian vicc mondd, hogy a penz sajnos nem eheto.

Mas.
Mostnaban jartam a svedeknel, es azt hallottam, hogy egyreszt kevesebbet keresnek (nem tevedes) mint NY EU-ban es a szakkepzett es szakkepzetlen munkavallalok kozott az adok miatt nincs nagy kulonbseg. Egy takarito keres 10kSEK korul es ennek nagyreszet haza is viszi, mig egy kepzett programozo csak 20kSEK-et keres es ebbol az adok miatt nem visz haza lenyegesen tobbet, mint az a takarito. Ezt elso hallasra nagy hulyesegnek tartottam, de ha jobban belegondolok jobb egy olyan helyen kicsit jol elni, ahol mindenki jol el, mint ahogy MO-n, ahol csomoan nagyon alacson szinvonalon elnek, mellette vannak a nagyon gazdagok akik allandoan konfrontalodnak a szegenyseggel, egy csomo erofeszitesukbe telik az a joletuk megtartasa...
Akkor mar nem jobb a sved modell?

Előzmény: A nagymarosi (72)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.04.19 0 0 76
Kedves Mr Spock!

Nem vagyok mazochista, a _ jel kényszerűségből van a nevem után. Történt ugyanis, hogy tavaly nyáron megváltoztak munkahelyemen az IP címek és nevek (ugyanígy az E-mail is). Ezeket az adatokat azonban a Törzsasztal szoftvere nem engedte megváltoztatni (:-(((. Írtam ezügyben keki-nek is, de csak nem törölték a régi adatokat. Így hát kénytelen voltam új felhasználói nevet választani, hogy ne hibás E-mail-címmel próbálkozzanak a nekem írni vágyók (:-)))...

Írod:
"... Meg a vakok is mit tudom en kosarat fonnak ..."
Természetesen egyáltalán nem vagyok ellene, hogy aki akar és tud is valami hasznosat tenni, az tehesse. Sőt, a legnagyobb pártfogója vagyok az ilyen törekvéseknek. De látom az érem másik oldalát is, vagyis hogy sok embernek bár van képessége mindenfélére, nagy lustasága miatt mégsem akar csinálni semmit.

Írod:
"Soha nem fogsz talalni egy aszfaltburkolot aki aktivan szeret dolgozni."
Talán nevetni fogsz, de én már segédkeztem útépítésen (diákként, nyári munka keretében) és nagyon élveztem. (Viszont eme hozzáállásommal erőteljes kisebbségben maradtam.)

Írod:
"... akkor egy minimum linearisan emelkedo szamu embert fogsz talalni, akiknek nem lesz szandekuk dolgozni."
A nem dolgozó emberek száma abszolút értékben valószínűleg inkább exponenciális jelleggel fog nőni. A dolgozók számához viszonyított növekedés lassúbb lesz, de az arány még így is 50% fölé mehet még az én életemben. Hogy mi legyen a dolgozók és nem dolgozók aránya, az a társadalom termelő részének mindenkori és jövőbeli hatékonyságától függ. Nyilván nem előnyös több munkanélküli embert megpróbálni ingyen is eltartani, mint amennyit lehetséges.

Írod:
"... akkor egyre tobb ember inkabb egy kicsit kevesebb penzt es a nem munkat fogja valasztani."
Természetesen.

Írod:
"... szulok annak a tudtaban, hogy van egy "biztonsagi halo", nem fogjak annyira nyomni a kevesebb kepessegu gyerekeiket tanulasra, hiszen nem fognak felni, hogy nyakukon marad (anyagilag) a csemete, tehat a tanulatlan kepzetlen, tehat kevesbe kepes egyedek szama fog novekedni, akik persze konnyebben fognak csatlakozni a "nincs szandek" csoporthoz."
Ez igaz. De van ennél rosszabb is. Például az, hogy a jobb képességű egyedek sem fognak tanulni (legalábbis pénzért), hiszen nyilvánvalóan nem éri meg. Legalábbis Magyarországon.

Írod:
"... a "kepes-nem kepes", "van szandeka-nincs szandeka" csoportok nem statikusak amit egyszer es mindenkorra szetvalaszthatsz, hanem dinamikusan valtoznak, ..."
Pontosan. Ezért van szükség arra, hogy ez a szétválasztás ne egy egyedi aktus legyen, hanem szükség szerint ismétlődjön, esetleg rendszeresen is.

Írod:
"Tehat ha egyszer megengeded, az a csoport egyre inkabb duzzadni fog. SZVSZ nem megengedheto."
Szerintem is duzzadni fog, de nem gondolom, hogy feltétlenül kordában tarthatatlan lenne.

"Szép Új Világ":
Nem emlékszem, hogy írtam volna a topicba. (Talán csak nem akartam zavarni a köröket (:-))). )

Előzmény: Mr Spock (73)
kurbli Creative Commons License 1999.04.18 0 0 75
Szomorú.
Ma Magyarországon nem jó a szocializmus, nem kell a kommunizmus, nem jó a kapitalizmus. Kérdem én talán fasizmus kellene?
A kommunizmus/szocializmus az "ecsivereket" bünteti. A rendszerváltozással, beteljesedett a kommunizmus. Befelyezödött a javak újraelosztása, s kialakult egy új uralkodó osztály. Az tömegnek meg mindegy, hogy grófok vagy bankárok járnak a kaszinóba.
A kialakult új rebdszerben - hívjuk kezdeti kapitalizmusnak - a perifériák szociális ellátotsága nem megoldott. Viszont visszamaradt egy pénznélküli szocialista igény.
A megoldást nem tudom.
Mr Spock Creative Commons License 1999.04.18 0 0 74
Kedves DcsabaS,

Nézetem szerint a Szép Új Világ helytelen képet festett a jövőről. A múltat vetítette előre, mintha az lenne a jövő. Mintha az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély a fasizmus, vagy a diktatúra volna. Szó sincs róla.

Te nem vettel reszt az enaltalam inditott (sok hettel ezelott) Szep Uj Vilag topicban? Mar nem emlekszem. Nem ertek egyet azzal amit itt mondasz, de ahelyett hogy kifejtenem, utalok abban a topicban irt sokmindenre.

Gabor

Előzmény: DcsabaS_ (69)
Mr Spock Creative Commons License 1999.04.18 0 0 73
Kedves DcsabaS,

(Hagyd mar el a _ jelet a neved utan (:-))

El kell különülniük azoknak, akik képesek (és akarnak) hatékonyan
dolgozni azoktól, akik nem. Ugyanis a fejlődésnek egyáltalán nem használ, ha olyanok is a "tűzvonalban"
lábatlankodnak, akikből hiányzik a képesség, vagy a szándék.

Egy termeszetesen felepult tarsadalomban mindenkinek a kepessege hasznosithato. Annyi amennyi. Egyszeruen senki nincs olyan aki a kepessegei (hianyanak) alapjan mellozheto. Meg a vakok is mit tudom en kosarat fonnak, a szellemileg reszlegesen visszamaradottak is betolthetnek valami alapszintu munkat, mindenki KEPESNEK kepes valamire.
A masik pedig a "hianyzik a szandek". Ez meg kritikusabb. Mint azt hiszem mar leirtam, MUNKA csak keveseknek jelenthet elvezetet. A munkaknak csak egy kis szazaleka, altalaban valami szellemi munka, talan muveszeti tevekenyseg, ami arra keszteti az egyedet hogy aktivan akarjon dolgozni. Az osszes tobbi munka a KELL kategoriaba tartozik. Kell, ugy a tarsadalomnak, mint az egyennek (a tuleles szempontjabol). Soha nem fogsz talalni egy aszfaltburkolot aki aktivan szeret dolgozni. Tehat, ha megengeded, hogy akinek lecsokken vagy elmarad a SZANDEKA dolgozni az ne dolgozzon es a tarsadalom eltartsa, akkor egy minimum linearisan emelkedo szamu embert fogsz talalni, akiknek nem lesz szandekuk dolgozni. A legjobb pelda erre az USA welfare, amire amikor megalakult a 60-as evekben kb 2 millioan jelentkeztek, es ma mar 35 millio felett van a szamuk (ilyen vagy olyan okbol). Ha felajanlod az eselyt, hogy "dolgozz kemenyen es keress X penzt, vagy maradj otthon nezz TV-t egesz nap, vakard a to...det munka helyett, es mi adunk neked X-20% penzt" akkor egyre tobb ember inkabb egy kicsit kevesebb penzt es a nem munkat fogja valasztani.

Es ha kialakul egy ilyen lehetoseg, egy masodlagos reakcio fogja rosszabbitani a helyzetet: szulok annak a tudtaban, hogy van egy "biztonsagi halo", nem fogjak annyira nyomni a kevesebb kepessegu gyerekeiket tanulasra, hiszen nem fognak felni, hogy nyakukon marad (anyagilag) a csemete, tehat a tanulatlan kepzetlen, tehat kevesbe kepes egyedek szama fog novekedni, akik persze konnyebben fognak csatlakozni a "nincs szandek" csoporthoz.

TEHAT a "kepes-nem kepes", "van szandeka-nincs szandeka" csoportok nem statikusak amit egyszer es mindenkorra szetvalaszthatsz, hanem dinamikusan valtoznak, sajnos novekednek. Mikozben a "van kepessege es szandeka" csoportra egyre tobb teher esik, tehat egyre tobben az also retegbol elkezdenek leszakadni ("mi az istennek robotoljak, hogy masokat tartsak el") es atcsusszannak a "nincs szandeka" csoportba. Tehat ha egyszer megengeded, az a csoport egyre inkabb duzzadni fog. SZVSZ nem megengedheto.

Magyarországon ennél rosszabb a helyzet. A legnagyobb vagyonok bűntetlenül hagyott lopásból, csalásból és sikkasztásból keletkeznek. Márpedig amíg nem büntetik az előbbieket, addig a becsületesen végzett munka egyszerűen versenyképtelen.

Ez egy szomoru jelenseg, MO-nak nyilvanvaloan ki kell epiteni egy jobb bunuldozesi strategiat es vegrehajtast, de addig is: nemcsak az anyag, de a penz sem vesz el, csak atalakul. Meg a bunbol meggazdagodottak is kenyszerulnek elkolteni a penzuket, es igy visszahozni azt a korforgasba. Igen, azoknak az egyeneknek igazsagtalanul lesz jobb eletuk, de olyan sokan azert nem lehetnek, hogy egy tarsadalmilag jelentos szamot alakitsanak azzal, hogy ugyan nem produkalnak de megis jol elnek es fogyasztanak. Ezeknek a letezese inkabb pszichologiailag negativ hatas mint gazdasagilag.

Gabor

Előzmény: DcsabaS_ (69)
A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.18 0 0 72
Tisztelt Duda ! Neharagudjatok, de en is kitudok akadni neha ( ne felejsd el en a masik oldalarol kozelitem meg a kerdest ) . Nem akarok elkalandozni ,de a nepesedessel kapcsolatban Kinat emelnem ki jo peldakepnek . A masik dolog , amiben nem tudok egyeterteni az allam nagyon lazan kezelo intezkedesin , hogy ahany gyerek annyi socialis tamogatas a csaladnak . Ez az en velemenyem szerint egy kicsit tulzas , szerintem modositani kene a csaladvedo torvenyeket. A csaladalapitas a vilag legszebb , legemberibb osi momentuma . Okossan megtervezett ervenybe juttatasakor figyelembe kell venni, hova ? es milyen korulmenyek koze szuletnek az elkovekezozo nemzedek tagjai a tarsadalomnak . Nagyon sokan idaig meg nem notek fel , hogy elore ertekelje az elkovetkezendo eletvitelt ,eletformat., DE amig az allam felkinalja az adofizeto polgarok penzet a sok gyermekes csaladok segitsegere , addig az ELOSKODOK VILAGA nem fog megszunni . Egyre romlo gazdasagi helyzetben igenis a hatalmonlevo egyseg joga, es kotelezetsege megszabalyozni a nepesedesi politikat . A velemenyem : masodik gyerek utan az egyenek felelosege a plus gyerek vallalas . Kerdem toletek , kinek jutna eszebe vallalni a harmadikat allami tamogatas nelkul ? ES azzonnal megszunne a ciganysag nyomorusagbol a nyomorusagra szuletendo gyermekek sokasaga . Meg kell teremteni az alapot ahoz , hogy a mennyisegbol minoseg legyen , tudom nehez , de az elkovetkezendo jobb es szebb elet megkoveteli az eszszeru gondolkodast . Igenis hozza kell nyulni ehhez a kerdeshez, hatarozttan es batran valtoztatni dolgokon az ertelem hataran . Mert mit lat a sok gyermekes csaladban felnovo GYERMEK ? az allando elegedetlenseget : az egyenre juto fizetesi arany . - a letszukseglet aranya - a kulturalis lehetoseg hianya
A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.18 0 0 71
Tisztelt Duda ! Neharagudjatok, de en is kitudok akadni neha ( ne felejsd el en a masik oldalarol kozelitem meg a kerdest ) . Nem akarok elkalandozni ,de a nepesedessel kapcsolatban Kinat emelnem ki jo peldakepnek . A masik dolog , amiben nem tudok egyeterteni az allam nagyon lazan kezelo intezkedesin , hogy ahany gyerek annyi socialis tamogatas a csaladnak . Ez az en velemenyem szerint egy kicsit tulzas , szerintem modositani kene a csaladvedo torvenyeket. A csaladalapitas a vilag legszebb , legemberibb osi momentuma . Okossan megtervezett ervenybe juttatasakor figyelembe kell venni, hova ? es milyen korulmenyek koze szuletnek az elkovekezozo nemzedek tagjai a tarsadalomnak . Nagyon sokan idaig meg nem notek fel , hogy elore ertekelje az elkovetkezendo eletvitelt ,eletformat., DE amig az allam felkinalja az adofizeto polgarok penzet a sok gyermekes csaladok segitsegere , addig az ELOSKODOK VILAGA nem fog megszunni . Egyre romlo gazdasagi helyzetben igenis a hatalmonlevo egyseg joga, es kotelezetsege megszabalyozni a nepesedesi politikat . A velemenyem : masodik gyerek utan az egyenek felelosege a plus gyerek vallalas . Kerdem toletek , kinek jutna eszebe vallalni a harmadikat allami tamogatas nelkul ? ES azzonnal megszunne a ciganysag nyomorusagbol a nyomorusagra szuletendo gyermekek sokasaga . Meg kell teremteni az alapot ahoz , hogy a mennyisegbol minoseg legyen , tudom nehez , de az elkovetkezendo jobb es szebb elet megkoveteli az eszszeru gondolkodast . Igenis hozza kell nyulni ehhez a kerdeshez, hatarozttan es batran valtoztatni dolgokon az ertelem hataran . Mert mit lat a sok gyermekes csaladban felnovo GYERMEK ? az allando elegedetlenseget : az egyenre juto fizetesi arany . - a letszukseglet aranya - a kulturalis lehetoseg hianya
bubu Creative Commons License 1999.04.18 0 0 70
nem vagyok ennyire pesszimista
tudomasom szerint nem egy egesz jol mukodo tarsadalom volt, ahol szeles retegek nem dolgoztak, hanem muvelodtek, koltottek a penzet stb.
max webernel vannak hosszas fejtegetesek arrol, hogy csak a protestans filozofia helyezte a munkat a kozeppontba.
Előzmény: Big-B (68)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.04.17 0 0 69
Kedves Mr Spock!

A konyhafilozófusokról:
Én sem értek velük egyet és csak poénnak szántam az idézetet (:-))).

Kérdeztem:
"Miért akarod emberré kényszeríteni azokat, akiknek egyetlen vágyuk, hogy (házi?)állatokként éljenek? "
Válaszod:
"Mert az allati mivolt tultengese tul sok embernel a tarsadalom felbomlasara fog vezetni."
Szerintem az vezet a társadalom degeneratív felbomlására, ha nem tesszük időben lehetővé az osztódását!

Kérdezed:
"Milyen uj tavlatok? Mire gondolsz?"
Komoly fejlődés csak akkor következhet be, ha a fejlődésre képes rész elválhat a fejlődésre képtelen (vagy nem hajlandó) részről. (Ez teljesen általánosan igaz, tehát nem csak a társadalomra.) A társadalomnak nem a szabadidő eltöltésénél kell szétválnia, hanem a munkánál. El kell különülniük azoknak, akik képesek (és akarnak) hatékonyan dolgozni azoktól, akik nem. Ugyanis a fejlődésnek egyáltalán nem használ, ha olyanok is a "tűzvonalban" lábatlankodnak, akikből hiányzik a képesség, vagy a szándék. Maradva a háziállatos hasonlatomnál: azokat is szeretjük és eltartjuk, de csak kivételesen vonjuk be a munkánkba.

"Ezt azert mondjak, mert munka-szervezest , termek elosztast (business) nem nevezik munkanak"
Magyarországon ennél rosszabb a helyzet. A legnagyobb vagyonok bűntetlenül hagyott lopásból, csalásból és sikkasztásból keletkeznek. Márpedig amíg nem büntetik az előbbieket, addig a becsületesen végzett munka egyszerűen versenyképtelen.

*********
Kedves Big-B!

Nézetem szerint a Szép Új Világ helytelen képet festett a jövőről. A múltat vetítette előre, mintha az lenne a jövő. Mintha az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély a fasizmus, vagy a diktatúra volna. Szó sincs róla.

Előzmény: Mr Spock (67)
Big-B Creative Commons License 1999.04.17 0 0 68
Minél több a társadalomban a semmittevő, annál nagyobb az esély arra, hogy káosz uralkodjon el. Azok az emberek ugyanis akik nem dolgoznak, teljesen más életfilozófiával és értékrenddel rendelkeznek, mint a dologzó réteg. És mivel a dolgozó réteg látja el az egyre növő nem-dolgozókat egyre nő a feszültség köztük.
Ha az embernek nem kell dolgozni, olyan dolgokat kezd el csinálni, ami a társadalomnak nem igazán hasznos, sőt néha veszélyes.
Aki olvasta a Szép Új Világot, az láthatja, hogy ott alapvetően egy tökéletesen működő társadalomról volt szó, ahol MINDENKI dolgozott, a társadalom legfontosabb értéke a dolgozó volt.
Mr Spock Creative Commons License 1999.04.17 0 0 67
Kedves DcsabaS,

A jövő útja nem az, hogy az emberek szorgalmasan dolgozzanak. A gépek fognak szorgalmasan dolgozni, az emberek meg mind nagyobb arányban henyélni, zülleni és elállatiasodni.

Ez mind igaz, csak a problema az, hogy ettol azert meg nagyon messze van az emberiseg. Addig viszont az egyre novekvo henyelo reteg egyre nagyobb terhet ro ki a tarsadalmakra. A tobbiek vagy tobbet kell hogy dolgozzanak, vagy az eletszinvonal elkezd romlani.

e egyes mai (konyha)filozófusok szerint meg a munka az, ami az emberből állatot csinál...

Ezek nagyon konyhafilozofusok lehetnek, mert ez nemcsak hogy nem igaz, hanem a homlokegyenest ellenkezoje igaz. En hiszek abban, hogy az ember, mint biologiai leny, meg mindig alapjaban az allati osztonok altal van iranyitva, es a tudat szerepe (es foleg a kepessege) vaskosan tul van ertekelve. HA ez igaz, AKKOR a munka nagyonis lekotoje a pillanatrol pillanatra jelenlevo allati osztonoknek (dzsungel, elelemszerzes). A pirkadattol naplementeig robotolo parasztnak egyszeruen nem volt ideje, modja mast csinalni, mert kulonben ehenhalt volna. A munka volt a szivacs ami felszivta az osszes idevonatkozo allati osztonoket. Ahogy novekedett a szabadido, ugy valtozott az ember. Akiknek a tudati resze erosebb volt, azok kozott a neurozisok, pszichologiai betegsegek, akiknek az osztoni resz volt erosebb azok kozott a bunozes novekedett. Ez az egesz nagyon jol megfigyelheto az ugynevezett "joleti" tarsadalmakban.

Miért akarod emberré kényszeríteni azokat, akiknek egyetlen vágyuk, hogy (házi?)állatokként éljenek?

Mert az allati mivolt tultengese tul sok embernel a tarsadalom felbomlasara fog vezetni.

Bizonyítani ugyan nem tudom, de szerintem az emberiség fejlődése előtt új távlatok nyílnának.

Milyen uj tavlatok? Mire gondolsz? A szomoru az egeszben az, hogy akarmilyen IGAZAN uj tavlat limitalva van, eppen a biologiai (allati) mivolt miatt. Amig az embernek naponta tobbszor ennie, uritenie kell, meg szaporodnia, es amig az eletenek a zome e harom alaptevekenyseg megszervezese korul forog, semmifele alapjaiban uj dolog nem jelenhet meg.

Az is közmondásosan igaz (legalábbis
Magyarországon), hogy aki sokat dolgozik, annak nincs ideje pénzt keresni.

Ezt azert mondjak, mert munka-szervezest , termek elosztast (business) nem nevezik munkanak, pedig egy jolmeno szabad tarsadalomban az a legfontosabb.

Gabor

Előzmény: DcsabaS_ (56)
Duda Creative Commons License 1999.04.14 0 0 66
Kedves Nagymarosi!

Nem ertem ezt a frocsogo indulatot. Szerintem ez egy nagyon jol sikerult topic lett, ami sok joleltalalt hozzaszolast tartalmaz egy tabutemarol. Olvasd vegig megegyszer figyelmesen es rajossz, hogy kar volt igy nekem esni a velemenyeddel, mert igazabol nem sokban kulonbozik az enyemtol.

A svab csalad problemaja nem tudom miert a Te allaspontodat igazolja. En is azt irtam, hogy dolgozo emberek alig elnek jobban, mint azok akik nem dolgoznak. Azt, hogy ez a tarsadalom egeszseges en biztos nem mondtam, mert akkor ilyen igazsagtalansagokat biztos nem turne el.

Az atallas mindenkinek problemas volt. En (es szuleim is) arra rendezkedtek be, hogy Tbanyan mindig biztositva lesz a megelhetesunk, ezert epitkeztunk (a szuleim). Ma ott all a lakas szinte uresen. A peldanak felhozott dolgozo cigany csaladdal szemben en nem a putriba vonultam, hanem Petre jottem dolgozni.

Azt, hogy szerinted munkaval kell beilleszkedni a tarsadalomba szinten egyetertunk. Nem tudom hol mondhattam mast. Csak ez nem ugy mukodik, hogy ide nekem a munkat, hanem azt meg kell tudni kapni. Az udvarsepres pl. nem az a munka amire en gondoltam. Ennel hasznosabb munkat kell tudni vegeznie egy munkanelkulinek ha ujra munkat akar.

Az anonimitasrol: ahhoz, hogy bizonyos tabutemakrol nyiltan lehessen beszelni, es esetleg az elfogadottol ellentetes allaspontom lehessen kell az anonimitas. Nyilvan ha leirom, hogy a ciganyok lustak es sok penzt kapnak nevvel es cimmel, akkor lehet, hogy holnap ott cirkuszolna nehany az ablakom alatt. Ezt pedig nem szeretnem, es asszem gatolna is a szabad vitat.

Ugyhogy legyen eleg rolam az az info, hogy mi a nicknevem es az emil cimeme.

Előzmény: A nagymarosi (57)
bubu Creative Commons License 1999.04.12 0 0 65
kedves DcsabaS,
fejtegetesed az emberek munkakedvirol nekem nagyon tetszik.
a 'Meztelen majom'ban azt irjak (nem jut eszembe a szerzo :(() hogy az ember egyik legkozelebbi rokona, a gorilla kis csoportokban el, es ezek a csoportok bokorrol bokorra setalgatnak es gyumolcs-zoldseget esznek.
naponta atlag egy csoport 3 km-t tesz meg ;-)))
azt hiszem, ez az embernek termeszet altal rendelt magatartas is ;-)))

A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.12 0 0 64
tisztelt uraim ! ( o - bocs pontot akartam ) . nagyon szepen koszonom a szamitogepekre hasznalt etikai utmutatot , es elnezest kell kernem e-devians magatartasomert . az ujonnan jott meghajtja a fejet a tiszelt torzsasztal elott . a tovabbiakban maradok tisztelettel ( de azert lehet velemenyem -- NEM ????????? )
Karcsu Creative Commons License 1999.04.12 0 0 62
Nagymarosi!
Higgadj le és hagy abba a KIABÁLÁST!
A témában kultúrált beszélgetés, vita folyt. Ha véleményed van, oszd meg velünk. Nem feltétlenül fog mindenki egyet érteni a téma lezárása után, ezt el kellene fogadnod.
Vegyél vissza!.

Karcsú

Előzmény: A nagymarosi (57)
leha Creative Commons License 1999.04.12 0 0 61
Teljesen igazad van! Ugyanazt mondjuk! Itt nem azokkal van a baj, akik lecsúsztak, hanem azokkal, akik nem is akarnak feljönni. Akik nem munkát, hanem segélyt akarnak! A vitaindító felszólalás róluk szól!
Előzmény: A nagymarosi (57)
A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.12 0 0 60

Jaj meg valami , ( nem nyugszik a GAZSI) - mielott bejelenkeztem hozzatok ugy, becsuletessen leirtam a nevem , foglalkozasom . Itt sajnos nem latok az adatok mogott SEMMIT . H E L L O , bujkalunk U R A I M , bujkalunk . Meg van velemenyem ! Miert nekem ( UNK ) kell szegyelni mgamat( UNKAT) HE MIT ER A VER Mr FEHER?
A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.12 0 0 59

Jaj meg valami , ( nem nyugszik a GAZSI) - mielott bejelenkeztem hozzatok ugy, becsuletessen leirtam a nevem , foglalkozasom . Itt sajnos nem latok az adatok mogott SEMMIT . H E L L O , bujkalunk U R A I M , bujkalunk . Meg van velemenyem ! Miert nekem ( UNK ) kell szegyelni mgamat( UNKAT) HE MIT ER A VER Mr FEHER?
A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.12 0 0 58
The question of " NATIONALIZING " a people is first and foremost one of establising healthy SOCIAL CONDITIONS which will furnish the graunds that are necessary for the EDUCATION of the individual. For only when Family upbringing and school education have inculcated in the induvidual a knowledge of the CULTURAL and ECONOMIC and above all , the political greatness of his own country - then , and then only, will it be possible for HIM - HER to feel proud of being a CITIZEN of such a COUNTRY . I can FIGHT only for something that i LOVE . I can LOVE only what I Respect . And in order to RESPECT A THING I must at least have some Knowledge of it. MEIN KAMPF ADOLF HITLER
A nagymarosi Creative Commons License 1999.04.11 0 0 57
Tisztelt Uraim !!!

Elnezest a kesoi reagalasert, de csak par oraja erkeztem meg Montrealbol. Tulajdonkeppen csak ket embernek szeretnek feltenni par kerdest ami izgatja a fantaziamat .
Igen tisztelt DUDA ,emlitetted az alabbi sorokban , hogy " A tarsadalom normalissan dolgozo es ELO tagjait kellene jutalmazni , mert igy egeszseges!1!!?" - a minap jott at hozzam egy 26 - eves menekulesijogot kero ( SWAB szarmazasu , de a CIGANY udozesre hivatkozo) ismerosom aki felvazolta a kovetkezo tenyallast: M.o egy normalissan dolgozo es normalissan elo csalad, egy es felszobaslakassal rendelkezo, havi szuksegleti dija a kovetkezokbol all ossze ; VIZ 500 , GAZ 6000 VILLANY 1200 KOZOSKOLTSEG 8000 TV 1000 TELEFON 3000 egy 13 eves kicsi KOCSI biztositasa 3300 a BENZIN 16000 az ENNIVALO ? RUHA ? Ez a havi lebontas . En nem akarok HULYESEGET irni de amit mondtak abbol kiindulva es utanna szamolva a dolgoknak, nem hiszem, hogy olyan fenyessen elnek egyesek, miutan a havi netto 25000- 35000 kozott
Es TE beszelsz EROS ,EGESZZSEGES tarsadalomrol? Eloskodokrol beszelsz ? -de rengeteg szakmunkasnak nincs munkaja ,es nem beszelek a volt betanitott munkasokrol akibol aztan igazan volt a rendszer valtas elott. En emlekszem a szulohelyemen NAGYMAROSON volt GEPGYAR, GALVANIZALO GYAR ,LEUZEM ,HAZIIPARISZOVETKEZET ,Es egy igen komoly MUSZER IPARI SZOVETKEZET ket telephelyel , MInd megszunt , es nem csak itt ,de ugyan ugy VACOTT es BUDAPESTEN is voltak leepitesk. AZ itt elo igazan szorgos embereknek (SWABOK) nagyon sok fejfajast okozva.. A 80-as evek elejen a gyonyoru foldeket eladtak a PESTIEKNEK vikend telkekkent (,de abban az idoben megvolt a hatter ipar ) ,s most ott rohad minden hasznalatlanul . Nem maradt semmijuk amibol megtalalnak a megelhetest .TOMEGKOZLEKEDESI ESZKOZOK JEGYEINEK DRAGULASA , ES BENZIN ARAK MAGAS NOVEKEDESE MIATT alig jarnak ki az emberek , de honi lakossag mar elvesztette a jogot. Mi tortent az ottani ciganyokkal akiknek SAJNOS nem igen volt szakvegzettsege , de kisegitoi voltak az ott elo kozossegnek. A munkanelkuliseg utan , meddig tud maradni az ember , EMBER ? RENGETEG NON ETNIKNEK komoly problemat okozott az atszervezes ,ATALLAS a mostani EGESZSEGES TARSADALOMBA.Tulajdonkeppen kiket kellene kerdore vonni az ezzel kapcsolatos atmentesi tervezettel kapcsolatban? Utoljara 1992- ben voltam othon ,a hireket a mediakon keresztul hozom le, igaz a hirek nem valami meggyozoek. MIutan minden baratom hazajar evente tobszor is,. o altaluk tudom erzekelni a kozhangulatot .Irjatok hogy ez nem TI problematok, es a ELETBENMARADASI kerdest nekik kell megoldani .HOGYAN?????? 15-evvel ezelott az egyik CIGANY csaladnak osszejott egy kis penze es neki latott felepiteni egy egyszeru kis hazat, igaz kolcsont is vettek fel .A ferfi amiota ismerem komuveskent dolgozott, a no , a leuzemben mint betanitott munkas , a negy gyerek allandoan tip-top tiszta oltozetben es ISKOLABAN , mindketten elveszitettek a munkajukat a kovetkezmeny: a sok tartozast nem tudtak fizetni es elment a HAZ is . Szerintem MEGPROBALTA ,de sorsa ahonnan jott , a PUTRI. Remelem KURVA jol erzed magad most, es BUSZKE vagy az EGESZSEGES tarsadalmadra ami az ilyen szituaciot produkalja . mert nem volt GAZDASAGOS UZEMELTETNI a gyarat VERSENYKEPESSEGBEN elmaradt a nyugati rendszerek mellett .-- es most mennyivel tobben dolgoznak ? es kik az IRANYITOK ? Es itt terek ra Mr SPOOK ontelt hulyesegere amin annyira felduhdtem ,hogy eszmeletlen . GABOR hogy mered venni a batorsagot es irni az itt szocialis segelyenelo emberekrol ? Hat ide figyelj ! - tudod miert nem vallalta az fiu az eladoiallast? - mert a Walfere tobbet adott vagy ketszaz dollaral ami eppen csak arra volt eleg hogy eletben tartsa magat . Tegyetek ossze a kezeteket hogy ezeknek az embereknek televan a gyomruk , kulomben a magyrarorszagi JOLELO, EGESZSEGES TARSADALI RETEGNEK ( ami egy es fel millio ] nagyon sok keseruseget tudnanak okozni. Meg Mindig igen TISZTELT DUDA ,szeretnem tudni miert nem tudod elkepzelni hogy munkanelkul az embernek nem igen akad lehetosege beileszkedni a te oromteli TARSADALMADBA ? Egyszonak is szaz a vege : MUNKAT ,MUNKAT , MUNKAT es ne SEGELYT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!