A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
A körtét és a sajtot a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük, majd egy tálban összekeverjük a tejszínes krémsajttal és a margarinnal. Elkeverjük benne a curryport is, és már állíthatjuk is össze a szendvicset.
Az ízes krémet jó vastagon a félbe vágott bucikba halmozzuk, egy-egy levél salátát borítunk rá, és miután össze zártuk a szendvicset, szalvétába csomagoljuk.
Gyors pulykaragu Majd a Buday! Hozzávaló: 30 dkg pulykamellfilé 10 dkg szeletelt bacon szalonna 10 centis póréhagyma 5 dkg aszalt szilva 5 dkg aszalt sárgabarack 5 dkg durvára tört dió 1-1 kisebb fürt fehér és piros szőlő fél alma olívaolaj 1 kávékanál morzsolt kakukkfű
Első lépésként nagyobb csíkokra vágom a szalonnát, majd beledobom a forró serpenyőbe. Aztán hozzákarikázom a póréhagymát. Következőként a pulyka húst csíkozom fel vékonyan, és ha már ezzel is megvagyok, tovább folytatom az építkezést; a húscsíkok is mennek a serpenyőbe.
Ezután már tényleg pofon egyszerű a készítés; a serpenyőbe szórom az aszalt szilvát - egyben hagyva -, a durvára vágott diót, a friss szőlő szemeket, fél almát gerezdekre vágva és végül a maréknyi aszalt barackot is.
Ha mindez a serpenyőben van, hozzácsurgatok kevés olívaolajat, kicsit sózom, kakukkfűvel ízesítem, és néhány kevergetés után már csak meg kell várnom, hogy az egész szépen, lassan átpuhuljon és megpiruljon. Jó étvágyat hozzá!
Currys csirkesaláta Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 2 dl majonéz ½ dl tejszín 10 cm-es gyömbér 1 evőkanál currypor 1 evőkanál sűrített paradicsom fél megsütött grillcsirke, cafatokra tépkedve 1 nagy marék fehér szőlőszem 1 nagy marék piros szőlőszem 4 pita kenyér
Ennél egyszerűbb, gyorsabb és ízletesebb vacsorát el sem tudnék képzelni. Hiszen nincs más tennivaló, mint hogy egy közepes méretű tálban összekeverjem a majonézt, a tejszínt, a curryt, a sűrített paradicsomot és a reszelt gyömbért.
Ekkor jöhet a falatokra tépkedett csirkehús, amit belekeverek a mártásba, végül az egészet megkoronázom a félbe vágott szőlőszemekkel.
A currys csirkesalátát cikkekre vágott, pirított pitával tálalom.
New York-i sajttorta Süssünk valamit! Hozzávaló: 25 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (pl. Hobbits) 10 dkg vaj 65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Philadelphia) 15 dkg cukor 1½ evőkanál finomliszt 1 vaníliarúd 1 citrom 1 dl tejföl 3 tojás A tetejére: 30 dkg friss vagy felengedett, mirelit eper 1 zacskó piros tortazselé
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és megcsináljuk a torta alját, azaz a vajas keszkmorzsa-kérget. A kekszet durvára daráljuk, majd folyósra olvasztjuk a vajat, és ha langyosra hűlt, összekeverjük a kekszmorzsával. Egyenletes rétegben belenyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Amíg kihűl, haladunk tovább.
Kézi robotgéppel simára dolgozzuk egy nagy tálban a tejszínes sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezután félbevágjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejét, és belekeverjük a sajtkrémes masszába. Belereszeljük a citrom illatos héjat, aztán egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Még további 2-3 percig járatjuk a gépet, és amikor a keverék már sima és habos, ráöntjük a kihűlt, aranybarna morzsa-kéregre.
A tortát betesszük a meleg sütőbe, és 50 percig sütjük. Ennyi idő után nincs mese, ki kell venni, még akkor is, ha úgy látjuk, a sajtos krém nem sült teljesen át. Ahogy majd kihűl, tovább szilárdul még, ám ha túlsütjük, akkor kiszárad. Megvárjuk, hogy a torta kihűljön, aztán berakjuk 1 éjszakára a hűtőbe.
Tálaláskor nedves késsel körbevágjuk, kiszedjük a formából, és a tetejét kirakjuk megmosott, kicsumázott eperszemekkel. Ezután elkészítjük hozzá a piros tortazselét, méghozzá pontosan úgy, ahogy az a zacskójára van írva. Ám ahelyett, hogy nyakon öntenénk vele az epreket, kenőecsetet ragadunk, és a gyümölcsöket vékonyan megfestegetjük a zselével. Ettől fényesek lesznek, és tovább frissek maradnak, mintha meztelenül hagytuk volna őket.
A céklát forró serpenyőben kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd meglocsoljuk a mézzel és az egészet alaposan összekeverjük. Felöntjük kb. 1-1,5 dl vízzel és az olívaolajjal. Ekkor hozzászórjuk a mandulát is. A mézes-mandulás céklát összemelegítjük, majd egy turmixgéppel pürésítjük.
A serpenyőt kitöröljük és kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk benne a harcsa csíkokat. Ha kész, a szószt a halra öntjük és az agészet összeforraljuk.
Megvan valahol írásban az a galamb angolszalonnával meg feles borsóval, amit a Buday ma elhadart? Annyi idő alatt még fölfogni sem lehet, miről van szó, nemhogy megjegyezni v. pláne leírni...
az enyémnek biztos folyós a közepe, be-be-bű :) Egyébként ez már megint két ugyanolyan recept, min. változtatással. Ugyanez egyébként csokoládés minitorta néven is futott.
Bekapcsolom a sütőt 180 C-ra (gázsütőn x-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek 6 darab 1½ decis kerámiatálkát.
A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve megolvasztom, aztán félreteszem. Miközben kihűl, feltöröm az egész tojásokat: a tojásfehérjéket és a tojássárgájákat külön-külön engedem bele egy-egy tálba. A 2 tojásfehérjéhez ezután hozzáadok még kettőt, és robotgéppel lágy habot verek belőle. A félkész habhoz apránként hozzászórom a cukor 2/3-át, és addig verem tovább, míg fényes és kemény lesz.
Visszatérek a kihűlt, olvadt csokihoz. Kézi habverővel hozzákeverem a tojássárgájákat és a vanília-aromát, majd alaposan eldolgozom őket. A vaníliás-tojássárgás csokit utána fakanállal óvatosan összeforgatom a kemény habbal, és a felfújt-masszát szétosztom az előkészített kerámiatálkákban.
A csokifelfújtat 18-20 perc alatt megsütöm a meleg sütőben.
ez? eredetileg Nigella-recept.... én csak azt csináltam, az jó, de masszív.
Csokoládés minitorták
Hozzávalók: 20 deka étcsokoládé 5 deka puha vaj 10 deka cukor 3 tojás 2 evőkanál liszt negyed teáskanál sütőpor vaj és liszt a bögrék előkészítéséhez
Bekapcsolom a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A darabokra tört étcsokit gőz fölött megolvasztom, aztán félreteszem. Robotgéppel összekeverem a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és a keveréket jól felhabosítom. Az olvadt csokit fakanállal beleforgatom a cukros-vajas tojáshabba. A lisztet összevegyítem a sütőporral, és fakanállal óvatosan a csokis masszába keverem. 4 darab hőálló, 2 decis bögrét alaposan kivajazok és kilisztezek. A csokis masszát elosztom a bögrékben, és 13-15 percre beteszem őket a forró sütőbe. Mikor megsültek, kiveszem a sütőből, várok pár percet, majd mindegyik minitortát körbevágom egy késsel, hogy kissé meglazítsam. A bögrékre ráteszek egy-egy kistányért, megfordítom őket, és kipottyantom rájuk a sütiket. 4 minitorta lesz belőle.
Néhány hónapja, amikor az Íriszen ment a vásárnapi műsorok ismétlése, pont egy recept végébe kapcsolódtam be,de igy már nem sikerült megtudni a nevét, amely alapján szerettem volna megtalálni az itteni gyorskeresőben.
Stahl sütött valamit önálló- kis- tálkákban. Valami süti volt, aminek még lágy folyóscsoki közepe volt.
Ha valaki véletlenül megjegyezte a nevét , legyen szives beírni. Köszi.
(Amivel próbálkoztam a keresőben, az nem jött be.)
Aszalt szilvás kacsacomb- Stáhl Judit: Végre Otthon
5+kb.1 dl száraz vörösbor, 10 dkg magozott aszaltszilva, 1 narancs, 2 chili paprika (esetleg több) 1/2 kk. őrölt fahéj, 4 kacsacomb, só és frissen őrölt bors, 1 ek. olívaolaj, 5 dkg vaj, 4 g fokhagyma
A vörösbort összeforraljuk az aszaltszilvával, majd takaréklángon még 10-15 percig főzzük. Ha megpuhult az aszaltszilva turmoxban pépesítjük, és még annyi bort hozzáadunk, hogy összesen 5 dl legyen. Vékony, 6-6 csíknyi narancshéjat, vékony csíkokra végott kimagozott chilipaprikát és a fahéjat a szilvapéphez keverünk.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy olyan lábosban amit sütőbe tehetünk az olajat megmelegítjük, majd a bőrös felével kb. 2 percig pirosra sütjük a kacsacombokat, majd a másik oldalukon is 3-4 percig. Nem szabad birizgálni, hagyjuk pirosra sülni. Félretesszük a lábosból a kacsacombokat, a kisült félretesszük ("másnap kennyérre kenve pazar lesz"). A lábosba beleteszzük a vajat, és a zúzott fokahgymát megfonyasztjuk benne. Hozzáadjuk az aszaltszilvás pépet, és erős lángon kevergetve addig forraljuk, míg az edény aljára tapadt kacsa pörkanyagja fel nem oldódik. Ekkor hozzátesszük a pirított kacsacombokat, lefedjük és 20 percig sütjük, majd visszavesszük 130 fokra.
3-3 1/2 alatt szaftosra sütjük. Akkor jó, "amikor a hús már szinte leomlik a csontról".
"Valami nagyon semleges, például igazi krumpliból készült, tejszínnel lágyított püré illik hozzá, amely nem nyomja el a karakteres, édes-erős szaftot. Természetesen még egy palack testesebb, vörösbor is dukál, de ezt talán mondanom sem kell"
na benéztem a könyvesboltba. az egyik recit ami megtetszett, a görög citromos sütit megtaláltam itt a 3548-as hszben :o) viszont, ha valaki közelebbi ismeretségbe kerülne a művel, az aszaltszilvás kacsacombot írja már be nekem, mert azt nem találtam. köszi!
Hozzávaló: 3 szelet csont nélküli karaj 1 fej vöröshagyma 10 dkg szeletelt bacon szalonna 10 dkg füstölt szalonna 2 nagyobb szem főtt krumpli 6 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors
A főtt krumplikat nagyobb kockákra vágom, majd egy közepes méretű serpenyőben kevés olajon - szépen egymás mellett, hogy ne lógjanak egymásra a kockák - megpirítom.
A füstölt szalonnát gyufaszálnyi vékonyan felcsíkozom, majd egy másik nagy serpenyőbe dobva kevés olajon üvegesre pirítom ugyanennyi vékony csíkokra vágott bacon szalonnával.
Amíg a szalonna pirul, apróra vágom a hagymát, és amikor kész, a szalonna mellé dobom ezt is.
Aztán fogom a karaj szeleteket (ha kicsit vastagabbak, óvatosan vízszintesen megfelezem őket), nagyon vékonyan felcsíkozom, és már megy is a szalonnás hagymára. Kicsit sózom, aztán már nyomom is rá a fokhagymákat.
Addig kevergetem az egészet, míg meg nem puhul a hús. A végén pedig, csak ízlés szerint borsozom, és már tálalok is; a megpirult krumplikockákat összekeverem a raguval és kész.
Elsőként a tölteléket készítjük el; egy nagy keverőtálba szórjuk a túrót, hozzákanalazzuk a porcukrot, aztán hozzáreszeljük a citrom héját, beleütünk 2 tojást, jöhet a tejföl is, végül beleszórjuk a búzadarát is. Ha minden a tálban van, fogjuk a robotgépet és az egészet alaposan összekeverjük. Amikor ezzel elkészültünk, a tölteléket félretesszük.
Jöhet a tészta. A felengedett tésztát kinyújtjuk, majd nagyon vékonyan megkenjük a lekvárral a tészta közepét egy 10-15 centis csíkban. Rászórjuk a diót a lekváros részre, majd szintén ide kanalazzuk a félre tett tölteléket is.
A tészta 2 kilógó részét derelyevágóval haránt csíkokba felvágjuk, majd a csíkokat a két oldalról felváltva, szépen felhajtjuk a töltelékre. A tészta két végén maradó tésztacsíkokat pedig levágjuk.
Enyhén felverjük a maradék tojást, majd megkenjük vele a szép kalácsunkat és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Frittatás szendvics Uzsonnatáska
Hozzávaló: 3 dkg szalonna kis fej vöröshagyma 3 evőkanál mirelit csemegekukorica 3 evőkanál mirelit zöldborsó 3 tojás fél dl tejszín Rama Harmónia zöldasláta levél 4 szelet barna kenyér
Egy palacsintaserpenyőben kiolvasztjuk a szalonnát, aztán megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kukoricát és a borsót.
Egy keverőtálba törjük a tojásokat és a tejszínnel együtt habosra felverjük. Ezután ezzel a tojásos-tejszínes keverékkel felöntjük a szalonnás zöldségeket, majd hagyjuk kicsit pirulni. Ezután 1-2 perc elteltével a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a frittatát.
Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni. Közben a kenyérszeleteket megkenjük margarinnal, aztán a tojáslepényt cikkekre vágjuk és ráhelyezzük őket a kenyerekre.
Végül a szendvicset megkoronázzuk egy-egy saláta levéllel és már csomagolhatjuk is a finom szendvicset.
Első lépésként a két evőkanálnyi vajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, és ha már puha, rádobjuk a nagyobb darabokra vágott májat és az apróra vágott kakukkfüvet. Addig sütjük, amíg a máj belseje enyhén rózsaszínes nem lesz. Ekkor ráöntjük a brandyt és elforraljuk róla.
Az egészet kicsit kihűtjük, majd a robotgépbe öntve összepürésítjük a tíz dekányi vajjal. Végül sózzuk, borsozzuk.
A maradék vajat egy kisebb lábosban összeolvasztjuk a gorgonzolával. Ezalatt a kenyérszeletek egyik oldalát 200 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk, majd ha kész, megkenjük a kenyerek még pirítatlan oldalát a vajas sajtkrémmel, és 5 percre visszadugjuk őket a sütőbe.
A kihűlt pástétomot a kenyerekre kenve tálaljuk.
Görög citromos süti Süssünk valamit!
Hozzávaló: 20 dkg finomliszt 10 dkg gríz 2 kávéskanál szódabikarbóna 1 csipet só 35 dkg cukor 2½ dl joghurt 3 tojás 1 citrom a tepsi kikenéséhez kevés vaj
A sziruphoz: 2,5 dl víz 25 dkg cukor 1 citrom reszelt héja és leve
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.
A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a "száraz" hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a "nedvesek" jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal gyorsan összekeverjük. Tehát elő egy nagy tálat, és gyorsan összevegyítjük benne a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.
Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük a tűzről, és ha úgy döntöttünk, kipróbáljuk a gyógyszertári citromolajat étkezési célra is, akkor néhány cseppet belekeverünk az elkészült szirupba.
Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, és mint egy elvetemült, eszét vesztett késes gyilkos, sok-sok helyen megszúrkáljuk. Ehhez a brutális tettünkhöz ebben az esetben viszont nem kést, hanem kötőtűt használunk, hogy minél több apró lyukat hozhassunk létre. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.
Végül ha kihűlt, kockákra vágjuk, és ha igazán finomat akarnak enni, egy-egy citromfagyival fogyasztják.
Meleg póréhagymás tészta saláta petrezselymes pestóval 1-2-3
Hozzávaló: 15 dkg szarvacska tészta 1 nagy csokor petrezselyem 4 szál póréhagyma 1 dl olívaolaj fél citrom 5 dkg fenyőmag só és frissen őrölt bors 5 dkg kolozsvári szalonna fél dl fehérbor-ecet
A petrezselymet gondosan lemossuk és papírtörlőn leszárítjuk. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk.
A póréhagymákat a fehér rész fölött kb. 5 cm-rel levágjuk, alul, a szőrös részből pedig épp csak annyit metszünk le, hogy egyben maradjanak majd a levelek. Ezután hosszában kettévágjuk a hagymákat, és folyó víz alatt gondosan kimossuk belőlük a szennyeződést.
Ha már forr a víz, először megfőzzük benne a tésztát, és kevés olajjal összekeverve félretesszük, aztán puhára főzzük a vízben a hagymákat is, kb. 10 perc alatt.
Amíg puhul a hagyma, elkészítjük a pestót. Ehhez a petrezselymet az olívaolajjal és a fenyőmaggal egy turmixban szétturmixoljuk. Végül a citrom levével, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
A szalonnát apróra kickázzuk, egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk. A pörcöket kiszedjük, leitatjuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, majd a serpenyőben maradt zsíradékot felöntjük az ecettel.
Ha az ecet jórészt elforrt, hozzáadjuk a pestót és a félre tett tésztát, és az egészet összemelegítjük, majd a serpenyőt lehúzve a tűzről, óvatosan hozzáforgatjuk a megfőtt hagymát is. Végül az egészet megszórjuk a szalonna pörcökkel.
Ne viccelj, ebben a topikban saját recept?! :) Nem vagyok én öngyi :). Stahlé. Ha van egyszerűbb és bevált nagymama-recept, akkor szerintem használd azt (jöhetnek a mókusok :) ).
Köszi, de ez most akkor a te recepted vagy a Judit féle? Mert nyelvezet alapján én a másodikra tippelek. Mondjuk még nem bányásztam elő, mert előbb érdekelt, volna, hogy kinek hogy tetszett. Nagymamámnak ugyanis még ennél is egyszerűbb a módszere és nagyon jó. Na, meglátjuk holnap melyikhez lesz kedvem.
A mákos guba összeállítása: Először egy nagy keverőtálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evőkanálnyi cukrot, 3-4 csepp vaníliaaromát, aztán az egészet kézi habverővel összecsapkodom. Mikor ezzel megvagyok hozzáöntök 1 liternyi tejet. Jöhet a gyors kifli szeletelés és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom őket, és félre teszem pihenni. Amíg a kiflik „fürdőznek” összeállítom a mákot. 6 evőkanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evőkanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott citrom héját, és már csak egy csipetnyi őrölt fahéj hiányzik a mákhoz. Az egészet összekeverem és már jöhet is a mákos guba összeállítása. Fogok egy sütőtálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal, aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm. Mielőtt a sütőbe tenném a mákos gubát rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek. 15-20 perc alatt kívülről ropogósra, belülről lágy, krémesre sül a mákos guba
Hát szerintem ez az elronthatatlan kategória :). Hajrá.