A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Na ma is a sajttorta volt... Ezek szerint nemcsak, hogy ismétlik, de még remake is. Emlékeztem rá régről, hogy volt egy ilyen korábban is (megtaláltam: 18-as, 123-as hsz) amikor alufóliába bugyolálta a tortaformát. Ja, hogy akkor még szponzorálta a fóliagyártó???? :-))) Nem baj, azóta nem folyik ki fólia nélkül sem. Sőt, ahogy látom, a receptben vaj van, az adásban meg margarint emlegetett. Itt is bejön a szponzor-vonal. ;-) zitka@pikirt.org
Amerikában van tejföl, lehet, hogy kevered őket az olaszokkal :) de visszakerestem, és automatikusan tejszínt nyomtam bele (2003. hsz.) Viszont tuti, hogy nem kellett évekig sütni. Én nem sütök egész csirkét meg hasonlókat, szóval emlékeznék, ha egyfolytában két órát ment volna a sütőm.
épp vissza akartam kérdezni, hogy már hogy száradna ki, ennyi tejszínnel?? aztán megnéztem, és ez a nagyszerű asszony tejföllel!!!!! csinálja a new yorkinak csúfolt cheesacake-et... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ...
szal az én igazi new yorki cheesecake-emben, amit sztem valahol leírtam, tán itt is, valami 1,5 vagy 2 deci tejszín van. az aztán nem szárad ki.
a tejfölről azt sem tudják new yorkban, hogy mi az... szal ennyit erről... :-(
ez is egy ezeréves recept, vmikor be is számoltam itt, hogy milyen módosításokkal hogyan sikerült. Szerintem nem kell annnnyira alacsony hőn annnnyira sokáig sütni, mert tökig kiszárad, viszont a gőzös sütő nem árt, én legalábbis nem szeretem, ha kérges-barna lesz a teteje. Csináltam már többfélét, de ez a citromos dominancia jött be a legjobban, és hát sajnos nem a háztartási keksz alap, hanem a Hobbits...
Megcsináltam a hétvégén a görög citromos sütit - igaz nem citrommal, hanem narancsosan, mivel férj nem eszi a citromot ilyen koncentrációban. De. A süti isteni finom és nagyon gyors, úgyhogy nyugodtan ajánlom elkészítésre mindenkinek. Egy szál se maradt belőle és ez nálunk nem jellemző.
A körtét és a sajtot a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük, majd egy tálban összekeverjük a tejszínes krémsajttal és a margarinnal. Elkeverjük benne a curryport is, és már állíthatjuk is össze a szendvicset.
Az ízes krémet jó vastagon a félbe vágott bucikba halmozzuk, egy-egy levél salátát borítunk rá, és miután össze zártuk a szendvicset, szalvétába csomagoljuk.
Gyors pulykaragu Majd a Buday! Hozzávaló: 30 dkg pulykamellfilé 10 dkg szeletelt bacon szalonna 10 centis póréhagyma 5 dkg aszalt szilva 5 dkg aszalt sárgabarack 5 dkg durvára tört dió 1-1 kisebb fürt fehér és piros szőlő fél alma olívaolaj 1 kávékanál morzsolt kakukkfű
Első lépésként nagyobb csíkokra vágom a szalonnát, majd beledobom a forró serpenyőbe. Aztán hozzákarikázom a póréhagymát. Következőként a pulyka húst csíkozom fel vékonyan, és ha már ezzel is megvagyok, tovább folytatom az építkezést; a húscsíkok is mennek a serpenyőbe.
Ezután már tényleg pofon egyszerű a készítés; a serpenyőbe szórom az aszalt szilvát - egyben hagyva -, a durvára vágott diót, a friss szőlő szemeket, fél almát gerezdekre vágva és végül a maréknyi aszalt barackot is.
Ha mindez a serpenyőben van, hozzácsurgatok kevés olívaolajat, kicsit sózom, kakukkfűvel ízesítem, és néhány kevergetés után már csak meg kell várnom, hogy az egész szépen, lassan átpuhuljon és megpiruljon. Jó étvágyat hozzá!
Currys csirkesaláta Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 2 dl majonéz ½ dl tejszín 10 cm-es gyömbér 1 evőkanál currypor 1 evőkanál sűrített paradicsom fél megsütött grillcsirke, cafatokra tépkedve 1 nagy marék fehér szőlőszem 1 nagy marék piros szőlőszem 4 pita kenyér
Ennél egyszerűbb, gyorsabb és ízletesebb vacsorát el sem tudnék képzelni. Hiszen nincs más tennivaló, mint hogy egy közepes méretű tálban összekeverjem a majonézt, a tejszínt, a curryt, a sűrített paradicsomot és a reszelt gyömbért.
Ekkor jöhet a falatokra tépkedett csirkehús, amit belekeverek a mártásba, végül az egészet megkoronázom a félbe vágott szőlőszemekkel.
A currys csirkesalátát cikkekre vágott, pirított pitával tálalom.
New York-i sajttorta Süssünk valamit! Hozzávaló: 25 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (pl. Hobbits) 10 dkg vaj 65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Philadelphia) 15 dkg cukor 1½ evőkanál finomliszt 1 vaníliarúd 1 citrom 1 dl tejföl 3 tojás A tetejére: 30 dkg friss vagy felengedett, mirelit eper 1 zacskó piros tortazselé
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és megcsináljuk a torta alját, azaz a vajas keszkmorzsa-kérget. A kekszet durvára daráljuk, majd folyósra olvasztjuk a vajat, és ha langyosra hűlt, összekeverjük a kekszmorzsával. Egyenletes rétegben belenyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Amíg kihűl, haladunk tovább.
Kézi robotgéppel simára dolgozzuk egy nagy tálban a tejszínes sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezután félbevágjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejét, és belekeverjük a sajtkrémes masszába. Belereszeljük a citrom illatos héjat, aztán egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Még további 2-3 percig járatjuk a gépet, és amikor a keverék már sima és habos, ráöntjük a kihűlt, aranybarna morzsa-kéregre.
A tortát betesszük a meleg sütőbe, és 50 percig sütjük. Ennyi idő után nincs mese, ki kell venni, még akkor is, ha úgy látjuk, a sajtos krém nem sült teljesen át. Ahogy majd kihűl, tovább szilárdul még, ám ha túlsütjük, akkor kiszárad. Megvárjuk, hogy a torta kihűljön, aztán berakjuk 1 éjszakára a hűtőbe.
Tálaláskor nedves késsel körbevágjuk, kiszedjük a formából, és a tetejét kirakjuk megmosott, kicsumázott eperszemekkel. Ezután elkészítjük hozzá a piros tortazselét, méghozzá pontosan úgy, ahogy az a zacskójára van írva. Ám ahelyett, hogy nyakon öntenénk vele az epreket, kenőecsetet ragadunk, és a gyümölcsöket vékonyan megfestegetjük a zselével. Ettől fényesek lesznek, és tovább frissek maradnak, mintha meztelenül hagytuk volna őket.
A céklát forró serpenyőben kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd meglocsoljuk a mézzel és az egészet alaposan összekeverjük. Felöntjük kb. 1-1,5 dl vízzel és az olívaolajjal. Ekkor hozzászórjuk a mandulát is. A mézes-mandulás céklát összemelegítjük, majd egy turmixgéppel pürésítjük.
A serpenyőt kitöröljük és kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítjuk benne a harcsa csíkokat. Ha kész, a szószt a halra öntjük és az agészet összeforraljuk.
Megvan valahol írásban az a galamb angolszalonnával meg feles borsóval, amit a Buday ma elhadart? Annyi idő alatt még fölfogni sem lehet, miről van szó, nemhogy megjegyezni v. pláne leírni...
az enyémnek biztos folyós a közepe, be-be-bű :) Egyébként ez már megint két ugyanolyan recept, min. változtatással. Ugyanez egyébként csokoládés minitorta néven is futott.
Bekapcsolom a sütőt 180 C-ra (gázsütőn x-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek 6 darab 1½ decis kerámiatálkát.
A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve megolvasztom, aztán félreteszem. Miközben kihűl, feltöröm az egész tojásokat: a tojásfehérjéket és a tojássárgájákat külön-külön engedem bele egy-egy tálba. A 2 tojásfehérjéhez ezután hozzáadok még kettőt, és robotgéppel lágy habot verek belőle. A félkész habhoz apránként hozzászórom a cukor 2/3-át, és addig verem tovább, míg fényes és kemény lesz.
Visszatérek a kihűlt, olvadt csokihoz. Kézi habverővel hozzákeverem a tojássárgájákat és a vanília-aromát, majd alaposan eldolgozom őket. A vaníliás-tojássárgás csokit utána fakanállal óvatosan összeforgatom a kemény habbal, és a felfújt-masszát szétosztom az előkészített kerámiatálkákban.
A csokifelfújtat 18-20 perc alatt megsütöm a meleg sütőben.
ez? eredetileg Nigella-recept.... én csak azt csináltam, az jó, de masszív.
Csokoládés minitorták
Hozzávalók: 20 deka étcsokoládé 5 deka puha vaj 10 deka cukor 3 tojás 2 evőkanál liszt negyed teáskanál sütőpor vaj és liszt a bögrék előkészítéséhez
Bekapcsolom a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A darabokra tört étcsokit gőz fölött megolvasztom, aztán félreteszem. Robotgéppel összekeverem a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és a keveréket jól felhabosítom. Az olvadt csokit fakanállal beleforgatom a cukros-vajas tojáshabba. A lisztet összevegyítem a sütőporral, és fakanállal óvatosan a csokis masszába keverem. 4 darab hőálló, 2 decis bögrét alaposan kivajazok és kilisztezek. A csokis masszát elosztom a bögrékben, és 13-15 percre beteszem őket a forró sütőbe. Mikor megsültek, kiveszem a sütőből, várok pár percet, majd mindegyik minitortát körbevágom egy késsel, hogy kissé meglazítsam. A bögrékre ráteszek egy-egy kistányért, megfordítom őket, és kipottyantom rájuk a sütiket. 4 minitorta lesz belőle.
Néhány hónapja, amikor az Íriszen ment a vásárnapi műsorok ismétlése, pont egy recept végébe kapcsolódtam be,de igy már nem sikerült megtudni a nevét, amely alapján szerettem volna megtalálni az itteni gyorskeresőben.
Stahl sütött valamit önálló- kis- tálkákban. Valami süti volt, aminek még lágy folyóscsoki közepe volt.
Ha valaki véletlenül megjegyezte a nevét , legyen szives beírni. Köszi.
(Amivel próbálkoztam a keresőben, az nem jött be.)
Aszalt szilvás kacsacomb- Stáhl Judit: Végre Otthon
5+kb.1 dl száraz vörösbor, 10 dkg magozott aszaltszilva, 1 narancs, 2 chili paprika (esetleg több) 1/2 kk. őrölt fahéj, 4 kacsacomb, só és frissen őrölt bors, 1 ek. olívaolaj, 5 dkg vaj, 4 g fokhagyma
A vörösbort összeforraljuk az aszaltszilvával, majd takaréklángon még 10-15 percig főzzük. Ha megpuhult az aszaltszilva turmoxban pépesítjük, és még annyi bort hozzáadunk, hogy összesen 5 dl legyen. Vékony, 6-6 csíknyi narancshéjat, vékony csíkokra végott kimagozott chilipaprikát és a fahéjat a szilvapéphez keverünk.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy olyan lábosban amit sütőbe tehetünk az olajat megmelegítjük, majd a bőrös felével kb. 2 percig pirosra sütjük a kacsacombokat, majd a másik oldalukon is 3-4 percig. Nem szabad birizgálni, hagyjuk pirosra sülni. Félretesszük a lábosból a kacsacombokat, a kisült félretesszük ("másnap kennyérre kenve pazar lesz"). A lábosba beleteszzük a vajat, és a zúzott fokahgymát megfonyasztjuk benne. Hozzáadjuk az aszaltszilvás pépet, és erős lángon kevergetve addig forraljuk, míg az edény aljára tapadt kacsa pörkanyagja fel nem oldódik. Ekkor hozzátesszük a pirított kacsacombokat, lefedjük és 20 percig sütjük, majd visszavesszük 130 fokra.
3-3 1/2 alatt szaftosra sütjük. Akkor jó, "amikor a hús már szinte leomlik a csontról".
"Valami nagyon semleges, például igazi krumpliból készült, tejszínnel lágyított püré illik hozzá, amely nem nyomja el a karakteres, édes-erős szaftot. Természetesen még egy palack testesebb, vörösbor is dukál, de ezt talán mondanom sem kell"
na benéztem a könyvesboltba. az egyik recit ami megtetszett, a görög citromos sütit megtaláltam itt a 3548-as hszben :o) viszont, ha valaki közelebbi ismeretségbe kerülne a művel, az aszaltszilvás kacsacombot írja már be nekem, mert azt nem találtam. köszi!