A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Az ananász-karikákat nagyobb darabokra vágjuk, a lilahagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük, a kaliforniai paprikákat kimagozzuk és szintén nagyobb kockákra vágjuk, a pulykamellet pedig kb. 2x2 centis darabokra szeleteljük. Az előkészítés utolsó fázisaként előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Elkészítjük a mázat. Ehhez egy keverőtálba öntjük a a szójaszószt, hozzákanalazzuk a reszelt gyömbért, végül beleszórjuk a cukrot és némi frissen őrölt borsot.
Elővesszük a grill-pálcákat, és váltogatva fefűzzük rájuk a gyümölcs, zöldség és hús falatokat.
Ha már minden nyárt elkészült, előveszünk egy nagyobb tepsit és kibéleljük alufóliával. A közepére jó sok alufóliából készítünk egy masszív hurkát. Ebbe fogjuk beletűzni a nyársakat.
A pálcikákra húzott finomságokat megfürdetjük a mázban, és sorra belebökjük a fóliahurkába. A tepsit óvatosan a sütő legalsó részébe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben többször megkenjük a nyársakat a mázzal.
Csokis madeleine Süssünk valami finomat! Hozzávaló: 7,5 dkg margarin 5 dkg étcsokoládé, darabokra törve 7,5 dkg finomliszt fél evőkanál cukrozatlan kakópor, teaszűrőn átszitálva 2 db tojás 7,5 dkg cukor
a tepsik előkészítéséhez olvasztott, langyos margarin a tálaláshoz porcukor
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a madeleine-tepsik horpadásait kikenjük kevés olvasztott margarinnal. Betesszük a tepsiket a hűtőbe, hogy a margarin megdermedjen a horpadásokban, és haladunk tovább az előkészítéssel.
A margarint és a csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni. A lisztet és a kakóport összekeverjük, és magunk mellé készítjük.
Ezután megcsináljuk a tésztát. A tojásokat robotgéppel nagyon alaposan összehabosítjuk a cukorral, ami azt jelenti, hogy legalább 7-8 percig járatjuk a gépet, hogy sűrű és habos masszát kapjunk. Ha ez megvan, fakanállal apránként beleforgatjuk a kakós lisztet, majd a kihűlt, vajas csokit.
Az elkészült tészát kiadagoljuk a madeleine-tepsi horpadásaiba, és a sütiket 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, porcukorral megszórjuk őket.
Tészta fokhagymás petrezselyemmártással Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 5 dkg vaj 2 fej fokhagyma fél dl fehér bor 1 csokor petrezselyem 1 dl tejszín fél csomag kagyló tészta só és frissen őrölt bors +1 csokor petrezselyem a díszítéshez
Első lépésként kifőzőm a tésztát.
A vajat megolvasztom egy serpenyőben. Amikor habosodni kezd, hozzáadom a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát, és néha megkevergetve 10-15 perc alatt addig főzöm takaréklángon, amíg puha és aranybarna nem lesz. Ezután hozzáöntöm a bort, amit erős lángon elfőzök róla. Ha kész, a boros fokhagymát átkanalazom a turmixgépbe és a petrezselyemmel és a tejszín felével összepépesítem, majd sózom, borsozom.
Ezután a pürét visszaöntöm a serpenyőbe és takarék lángon újra megmelegítem. Kanalazok hozzá a tészta főzővizéből, majd hígítom annyi tejszínnel, hogy sűrű mártás állagú legyen. Ekkor feljebb tekerem a lángot és hagyom, hogy jól összeforrjon.
Végül jöhet bele a kifőtt tészta, végül megkoronázom az apróra vágott petrezselyemmel.
Datolyás-kesudiós csirkecomb 1-2-3
Borajánlat az ételhez: Bátaapáti Tramini
Hozzávaló: 10 szem magozott datolya 3 dl csirke alaplé vagy ugyanennyi, leveskockából készített alaplé 1 kisebb fej vöröshagyma 5 centis gyömbér 4 db csirke felsőcomb olívaolaj 5 dkg kesudió 1 csilipaprika, kimagozva, felkarikázva 20 dkg boglyas metélt 1 csokor koriander zöld
A datolya szemeket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, majd a hagymát felaprítjuk, a gyömbért pedig megreszeljük. A csirke felsőcombokat megborsozzuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk a felsőcombokat. Mikor már mindegyik szépn megpirult, egy tányérra szedve félretesszük őket.
A visszamaradt zsíradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyi olajra, majd megpirítjuk rajta a hagymát és a gyömbért. Néhány perc elteltével hozzáötjük az alaplevet is, végül visszakerülnek a serpenyőbe a félre tett combok is. A mártásba szórjuk a maradék alkotóelemeket is; azaz jöhet a datolya, a kesudió és a csilipaprika is.
Először az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt készre pároljuk a datolyás-kesudiós csirkét. Ezalatt kifőzzük a tésztát. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és kicsit beforraljuk a szószt.
Az kifőtt tészta mellé tálaljuk a szósszal meglocsolt combokat, végül az egészet megszórjuk a durvára vágott koriander zölddel.
Hozzávaló: 1 csirkemellfilé olívaolaj só és frissen őrölt bors 5 dkg vaj 2 evőkanál liszt 2 db körte fél citrom leve 1 evőkanál juharszirup 2-3 ág rozmaring 10 dkg kéksajt 0,5 dl fehérbor A csirkemellet csíkokra vágom, majd sózom, borsozom és átforgatom a lisztben, hogy sütéskor a csíkok ne tapadjanak egymáshoz. Aztán meghámozom a körtéket, vékony gerezdekre vágom, majd meglocsolom mindegyiket pár csepp citromlével és ezeket is félre teszem.
A csirkecsíkokat kevés olajon aranybarnára pirítom, majd szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket a serpenyőből és egy tányérra téve ismét félre teszem.
A vajat kevés olívaolajjal együtt megolvasztom a serpenyőben, majd hozzádobom a körtét és enyhe karamellizálódásig párolom-pirítom a szeleteket. Amikor ez kész, hozzáöntöm a bort és megvárom míg az alkohol teljesen elpárolog.
Ekkor a boros karamellizált körtéhez csurgatom a juharszirupot és visszateszem a húst is. Néhány keverés után jöhet az apróra vágott rozmaring is.
Az egészet kicsit összepárolom, végül a tálalás előtt a körtés csirkére rámorzsolom a kéksajtot is.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-kilisztezek 4 db 2 dl-es hőálló kerámia bögrét.
A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét kemény habbá verem és egy kicsit félre teszem. Aztán a vajat ropotgéppel összehabosítom a cukorral, majd egyenként hozzádolgozom a tojások sárgáit. A lisztet összevegyítem a sütőporral és a robotgép folyamatos keverése mellett hozzáadagolom a cukros-tojássárgás keverékhez. Most jöhet bele a narancs reszelt héja, a narancslé és a tej. Amikor már minden együtt van, óvatosan a masszába forgatom a tojáshabot, végül a masszát szétosztom a bögrékben.
A bögréket beállítom egy kb. 20 x 30 centis tepsibe, aminek előtte az aljába belefektettem egy vékony konyharuhát. Így sütés közben a bögrék majd nem csúszkálnak, mert a konyharuha megakadályozza ezt. A bögrék köré annyi lobogva forró vizet öntök, hogy magasságuk feléig feljöjjön a vízszint. Ezután beteszem a bögrékkel teli tepsit a sütőbe, és a narancsos sütiket 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Sziasztok! Visszaolvastam jó pár oldalt és nagyon jó recepteket találtam így utólag. Viszont, ami nagyon tetszett nekem a múlt vasárnapi adásban valamiféle bögrés-narancsos süti, annak a receptjét sehol nem találom. Sajnos a hivatalos oldalon sincs fent. Valaki tudna segíteni és bemásolni ide? Nagyon fontos lenne. :) Köszönöm előre is. Üdv!
ha valami jó azt meg kell dícsérni, csak sajna mostanság ez sokkal ritkábban fordul elő, mint korábban. én sosem tagadtam, hogy a Judit rozsos-diós kenyere indított el az otthoni kenyérsütés felé, amiért hálás is vagyok neki. sőt, a mustáros-fehérboros csirke meg az ördög csirke is repertoáron van nálunk, csak hát ezek még a régi szép időkből valók!
Ó! Szabad ebben a topicban dicsérni is? Már azt hittem, de csak kritizálni meg pfujjolni lehet. :))) Szóval akkor beírom én is, hogy ma véletlenül itthon voltam, és végre láttam a gyerekfőzős műsorát, és nagyon tetszett. Jó volt látni a csillogó gyerekszemeket, meg az aranyos kis ügyetlen kezeket, ahogy pl. az a kis vörös kisfiú próbálta feltörni a tojást. És amilyen büszkén feszített, amikor sikerült neki. :) Tök jó ötlet a gyerekekkel főzés.
Nem, egyáltalán nem lett nehéz, nagyon finom volt. Mondom ezt úgy, hogy nagyon ócska otthon a sütőm, és a 40akárhány perces sütési idő helyett már 25 perc után kész volt a tészta.
Megcsináltam a nyújorkisajttortát, oszt jó lett. :-)
Nem volt (naná!) Hobbit's, ezért megcsináltam olasz háztartási kexel, meg egy kevés zabpehellyel. Na, ez hiba volt... :-) De a végeredmény teljesen jó! Finom, könnyű ugyanakkor laktatós is.
Az elkészítése borzasztó egyszerű, a végeredmény finom. Bár igaz, hogy nem egy hétköznapi csemege, a hozzávalók árát tekintve... :-(
A mexikói konyha elég sok tejfölt használ és azt nem mondanám egzotikusnak New Yorkban sem. Egy átlagos amerikai boltban szvsz legalább 4-5 gyártótól származó tejfölt lehet kapni.
Na ma is a sajttorta volt... Ezek szerint nemcsak, hogy ismétlik, de még remake is. Emlékeztem rá régről, hogy volt egy ilyen korábban is (megtaláltam: 18-as, 123-as hsz) amikor alufóliába bugyolálta a tortaformát. Ja, hogy akkor még szponzorálta a fóliagyártó???? :-))) Nem baj, azóta nem folyik ki fólia nélkül sem. Sőt, ahogy látom, a receptben vaj van, az adásban meg margarint emlegetett. Itt is bejön a szponzor-vonal. ;-) zitka@pikirt.org
Amerikában van tejföl, lehet, hogy kevered őket az olaszokkal :) de visszakerestem, és automatikusan tejszínt nyomtam bele (2003. hsz.) Viszont tuti, hogy nem kellett évekig sütni. Én nem sütök egész csirkét meg hasonlókat, szóval emlékeznék, ha egyfolytában két órát ment volna a sütőm.
épp vissza akartam kérdezni, hogy már hogy száradna ki, ennyi tejszínnel?? aztán megnéztem, és ez a nagyszerű asszony tejföllel!!!!! csinálja a new yorkinak csúfolt cheesacake-et... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ...
szal az én igazi new yorki cheesecake-emben, amit sztem valahol leírtam, tán itt is, valami 1,5 vagy 2 deci tejszín van. az aztán nem szárad ki.
a tejfölről azt sem tudják new yorkban, hogy mi az... szal ennyit erről... :-(
ez is egy ezeréves recept, vmikor be is számoltam itt, hogy milyen módosításokkal hogyan sikerült. Szerintem nem kell annnnyira alacsony hőn annnnyira sokáig sütni, mert tökig kiszárad, viszont a gőzös sütő nem árt, én legalábbis nem szeretem, ha kérges-barna lesz a teteje. Csináltam már többfélét, de ez a citromos dominancia jött be a legjobban, és hát sajnos nem a háztartási keksz alap, hanem a Hobbits...
Megcsináltam a hétvégén a görög citromos sütit - igaz nem citrommal, hanem narancsosan, mivel férj nem eszi a citromot ilyen koncentrációban. De. A süti isteni finom és nagyon gyors, úgyhogy nyugodtan ajánlom elkészítésre mindenkinek. Egy szál se maradt belőle és ez nálunk nem jellemző.