Keresés

Részletes keresés

mannamari Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3604
Ananászos pulykanyárs szójás mázzal
1-2-3
Hozzávaló:
4 szelet konzerv ananász
4 kisebb fej lilahagyma
2 db piros kaliforniai paprika
20 dkg pulykamellfilé
1 dl szójaszósz
5 cm-es gyömbér, megpucolva, lereszelve
1 evőkanál cukor
frissen őrölt bors



Az ananász-karikákat nagyobb darabokra vágjuk, a lilahagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük, a kaliforniai paprikákat kimagozzuk és szintén nagyobb kockákra vágjuk, a pulykamellet pedig kb. 2x2 centis darabokra szeleteljük. Az előkészítés utolsó fázisaként előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Elkészítjük a mázat. Ehhez egy keverőtálba öntjük a a szójaszószt, hozzákanalazzuk a reszelt gyömbért, végül beleszórjuk a cukrot és némi frissen őrölt borsot.

Elővesszük a grill-pálcákat, és váltogatva fefűzzük rájuk a gyümölcs, zöldség és hús falatokat.

Ha már minden nyárt elkészült, előveszünk egy nagyobb tepsit és kibéleljük alufóliával. A közepére jó sok alufóliából készítünk egy masszív hurkát. Ebbe fogjuk beletűzni a nyársakat.

A pálcikákra húzott finomságokat megfürdetjük a mázban, és sorra belebökjük a fóliahurkába. A tepsit óvatosan a sütő legalsó részébe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben többször megkenjük a nyársakat a mázzal.

Csokis madeleine
Süssünk valami finomat!
Hozzávaló:
7,5 dkg margarin
5 dkg étcsokoládé, darabokra törve
7,5 dkg finomliszt
fél evőkanál cukrozatlan kakópor, teaszűrőn átszitálva
2 db tojás
7,5 dkg cukor

a tepsik előkészítéséhez olvasztott, langyos margarin
a tálaláshoz porcukor



A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a madeleine-tepsik horpadásait kikenjük kevés olvasztott margarinnal. Betesszük a tepsiket a hűtőbe, hogy a margarin megdermedjen a horpadásokban, és haladunk tovább az előkészítéssel.

A margarint és a csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni. A lisztet és a kakóport összekeverjük, és magunk mellé készítjük.

Ezután megcsináljuk a tésztát. A tojásokat robotgéppel nagyon alaposan összehabosítjuk a cukorral, ami azt jelenti, hogy legalább 7-8 percig járatjuk a gépet, hogy sűrű és habos masszát kapjunk. Ha ez megvan, fakanállal apránként beleforgatjuk a kakós lisztet, majd a kihűlt, vajas csokit.

Az elkészült tészát kiadagoljuk a madeleine-tepsi horpadásaiba, és a sütiket 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, porcukorral megszórjuk őket.

Tészta fokhagymás petrezselyemmártással
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
5 dkg vaj
2 fej fokhagyma
fél dl fehér bor
1 csokor petrezselyem
1 dl tejszín
fél csomag kagyló tészta
só és frissen őrölt bors
+1 csokor petrezselyem a díszítéshez



Első lépésként kifőzőm a tésztát.

A vajat megolvasztom egy serpenyőben. Amikor habosodni kezd, hozzáadom a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát, és néha megkevergetve 10-15 perc alatt addig főzöm takaréklángon, amíg puha és aranybarna nem lesz. Ezután hozzáöntöm a bort, amit erős lángon elfőzök róla. Ha kész, a boros fokhagymát átkanalazom a turmixgépbe és a petrezselyemmel és a tejszín felével összepépesítem, majd sózom, borsozom.

Ezután a pürét visszaöntöm a serpenyőbe és takarék lángon újra megmelegítem. Kanalazok hozzá a tészta főzővizéből, majd hígítom annyi tejszínnel, hogy sűrű mártás állagú legyen. Ekkor feljebb tekerem a lángot és hagyom, hogy jól összeforrjon.

Végül jöhet bele a kifőtt tészta, végül megkoronázom az apróra vágott petrezselyemmel.

Datolyás-kesudiós csirkecomb
1-2-3

Borajánlat az ételhez: Bátaapáti Tramini

Hozzávaló:
10 szem magozott datolya
3 dl csirke alaplé vagy ugyanennyi, leveskockából készített alaplé
1 kisebb fej vöröshagyma
5 centis gyömbér
4 db csirke felsőcomb
olívaolaj
5 dkg kesudió
1 csilipaprika, kimagozva, felkarikázva
20 dkg boglyas metélt
1 csokor koriander zöld


A datolya szemeket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, majd a hagymát felaprítjuk, a gyömbért pedig megreszeljük. A csirke felsőcombokat megborsozzuk.

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk a felsőcombokat. Mikor már mindegyik szépn megpirult, egy tányérra szedve félretesszük őket.

A visszamaradt zsíradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyi olajra, majd megpirítjuk rajta a hagymát és a gyömbért. Néhány perc elteltével hozzáötjük az alaplevet is, végül visszakerülnek a serpenyőbe a félre tett combok is. A mártásba szórjuk a maradék alkotóelemeket is; azaz jöhet a datolya, a kesudió és a csilipaprika is.

Először az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt készre pároljuk a datolyás-kesudiós csirkét. Ezalatt kifőzzük a tésztát. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és kicsit beforraljuk a szószt.

Az kifőtt tészta mellé tálaljuk a szósszal meglocsolt combokat, végül az egészet megszórjuk a durvára vágott koriander zölddel.

bárhogyleszugylesz Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3603

Köszi, megcsináltam.

Gyors, nem rossz, de nem is a hamahama megismételni kategória !

Előzmény: vasszűz29 (3602)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3602
Fent van:

Körtés-kéksajtos csirke
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez: Vayi Cuvée 2004 Tokaj


Hozzávaló:
1 csirkemellfilé
olívaolaj
só és frissen őrölt bors
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 db körte
fél citrom leve
1 evőkanál juharszirup
2-3 ág rozmaring
10 dkg kéksajt
0,5 dl fehérbor
A csirkemellet csíkokra vágom, majd sózom, borsozom és átforgatom a lisztben, hogy sütéskor a csíkok ne tapadjanak egymáshoz. Aztán meghámozom a körtéket, vékony gerezdekre vágom, majd meglocsolom mindegyiket pár csepp citromlével és ezeket is félre teszem.

A csirkecsíkokat kevés olajon aranybarnára pirítom, majd szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket a serpenyőből és egy tányérra téve ismét félre teszem.

A vajat kevés olívaolajjal együtt megolvasztom a serpenyőben, majd hozzádobom a körtét és enyhe karamellizálódásig párolom-pirítom a szeleteket. Amikor ez kész, hozzáöntöm a bort és megvárom míg az alkohol teljesen elpárolog.

Ekkor a boros karamellizált körtéhez csurgatom a juharszirupot és visszateszem a húst is. Néhány keverés után jöhet az apróra vágott rozmaring is.

Az egészet kicsit összepárolom, végül a tálalás előtt a körtés csirkére rámorzsolom a kéksajtot is.
Előzmény: bárhogyleszugylesz (3601)
bárhogyleszugylesz Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3601

A Stahl honlapján ott van a "Körtés-kéksajtos csirke" képe, de a recept nem olvasható.

Nincs meg valakinek?

Hétvégére ez a kívánalom a családban :(

Köszi

yaaffaa Creative Commons License 2006.11.09 0 0 3600
köszönöm
Előzmény: chilii (3589)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.09 0 0 3599
szerintem azért azt a konyharuhás játékot hagyd ki....
Előzmény: cickafark:) (3598)
cickafark:) Creative Commons License 2006.11.09 0 0 3598
nagyon köszi :D
Előzmény: t3v3d3s (3596)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.09 0 0 3597
hehe, most nézem, a két topik kölcsönösen egymásra hivatkozik :)
Előzmény: t3v3d3s (3596)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.09 0 0 3596
ez a bögre dolog megint valami kampányfogás:

Gyors narancsos süti bögrében

Hozzávaló:
5 dkg puha margarin
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 evőkanál finomliszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 narancs reszelt héja
6 evőkanál friss narancslé, átszűrve
2 1/2 dl tej

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-kilisztezek 4 db 2 dl-es hőálló kerámia bögrét.

A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét kemény habbá verem és egy kicsit félre teszem. Aztán a vajat ropotgéppel összehabosítom a cukorral, majd egyenként hozzádolgozom a tojások sárgáit. A lisztet összevegyítem a sütőporral és a robotgép folyamatos keverése mellett hozzáadagolom a cukros-tojássárgás keverékhez. Most jöhet bele a narancs reszelt héja, a narancslé és a tej. Amikor már minden együtt van, óvatosan a masszába forgatom a tojáshabot, végül a masszát szétosztom a bögrékben.

A bögréket beállítom egy kb. 20 x 30 centis tepsibe, aminek előtte az aljába belefektettem egy vékony konyharuhát. Így sütés közben a bögrék majd nem csúszkálnak, mert a konyharuha megakadályozza ezt. A bögrék köré annyi lobogva forró vizet öntök, hogy magasságuk feléig feljöjjön a vízszint. Ezután beteszem a bögrékkel teli tepsit a sütőbe, és a narancsos sütiket 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

a testvértopikon találtam:
http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?id=19&forumid=8335
Előzmény: cickafark:) (3595)
cickafark:) Creative Commons License 2006.11.09 0 0 3595
Sziasztok!
Visszaolvastam jó pár oldalt és nagyon jó recepteket találtam így utólag. Viszont, ami nagyon tetszett nekem a múlt vasárnapi adásban valamiféle bögrés-narancsos süti, annak a receptjét sehol nem találom. Sajnos a hivatalos oldalon sincs fent. Valaki tudna segíteni és bemásolni ide? Nagyon fontos lenne. :) Köszönöm előre is.
Üdv!
kutykurutty Creative Commons License 2006.11.08 0 0 3594
Ja, csak szegeny nagykislanyt sajnaltam, hogy mindent a kicsiknek kellett csinalni, mert hat neki mar nem kihivas :)
Előzmény: tündérlala (3592)
chilii Creative Commons License 2006.11.08 0 0 3593
ha valami jó azt meg kell dícsérni, csak sajna mostanság ez sokkal ritkábban fordul elő, mint korábban. én sosem tagadtam, hogy a Judit rozsos-diós kenyere indított el az otthoni kenyérsütés felé, amiért hálás is vagyok neki. sőt, a mustáros-fehérboros csirke meg az ördög csirke is repertoáron van nálunk, csak hát ezek még a régi szép időkből valók!
Előzmény: tündérlala (3592)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.08 0 0 3592
Ó! Szabad ebben a topicban dicsérni is? Már azt hittem, de csak kritizálni meg pfujjolni lehet. :)))
Szóval akkor beírom én is, hogy ma véletlenül itthon voltam, és végre láttam a gyerekfőzős műsorát, és nagyon tetszett. Jó volt látni a csillogó gyerekszemeket, meg az aranyos kis ügyetlen kezeket, ahogy pl. az a kis vörös kisfiú próbálta feltörni a tojást. És amilyen büszkén feszített, amikor sikerült neki. :)
Tök jó ötlet a gyerekekkel főzés.
Előzmény: frt (3590)
frt Creative Commons License 2006.11.06 0 0 3591
köszi a segítséget, kissé bamba vagyok.
Előzmény: chilii (3589)
frt Creative Commons License 2006.11.06 0 0 3590

Nem, egyáltalán nem lett nehéz, nagyon finom volt. Mondom ezt úgy, hogy nagyon ócska otthon a sütőm, és a 40akárhány perces sütési idő helyett már 25 perc után kész volt a tészta.

Szerintem próbáld meg újra. Csók.

Előzmény: Kanbéka (3576)
chilii Creative Commons License 2006.11.06 0 0 3589
3548 hrsz :o)
Előzmény: yaaffaa (3585)
pdia Creative Commons License 2006.11.06 0 0 3588

Sziasztok!

 

Megcsináltam a nyújorkisajttortát, oszt jó lett. :-)

Nem volt (naná!) Hobbit's, ezért megcsináltam olasz háztartási kexel, meg egy kevés zabpehellyel. Na, ez hiba volt... :-) De a végeredmény teljesen jó! Finom, könnyű ugyanakkor laktatós is.

Az elkészítése borzasztó egyszerű, a végeredmény finom. Bár igaz, hogy nem egy hétköznapi csemege, a hozzávalók árát tekintve... :-(

yaaffaa Creative Commons License 2006.11.05 0 0 3587

ja...? kösz. 

:) 

Előzmény: t3v3d3s (3586)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.04 0 0 3586
"use the search, luke!" :)
Előzmény: yaaffaa (3585)
yaaffaa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 3585
ennek a narancsosnak/citromosnak hol olvasható a receptje?
Előzmény: frt (3575)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.03 0 0 3584
látom, sikerült a lényeget meglátnod.
Előzmény: vikilány (3583)
vikilány Creative Commons License 2006.11.03 0 0 3583

A mexikói konyha elég sok tejfölt használ és azt nem mondanám egzotikusnak New Yorkban sem. Egy átlagos amerikai boltban szvsz legalább 4-5 gyártótól származó tejfölt lehet kapni.

Előzmény: Törölt nick (3582)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.03 0 0 3582
ja, van persze, ha a hűtőpult alján az egzotikus termékek között megtalálod. :-) nos, maradjunk annyiban, hogy a ny cheesecake NEM tejföllel készül...
Előzmény: t3v3d3s (3580)
Zitka Creative Commons License 2006.11.03 0 0 3581
Na ma is a sajttorta volt...  Ezek szerint nemcsak, hogy ismétlik, de még remake is. Emlékeztem rá régről, hogy volt egy ilyen korábban is (megtaláltam: 18-as, 123-as hsz) amikor alufóliába bugyolálta a tortaformát. Ja, hogy akkor még szponzorálta a fóliagyártó???? :-))) Nem baj, azóta nem folyik ki fólia nélkül sem. Sőt, ahogy látom, a receptben vaj van, az adásban meg margarint emlegetett. Itt is bejön a szponzor-vonal. ;-)  zitka@pikirt.org
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.01 0 0 3580
Amerikában van tejföl, lehet, hogy kevered őket az olaszokkal :) de visszakerestem, és automatikusan tejszínt nyomtam bele (2003. hsz.) Viszont tuti, hogy nem kellett évekig sütni. Én nem sütök egész csirkét meg hasonlókat, szóval emlékeznék, ha egyfolytában két órát ment volna a sütőm.
Előzmény: Törölt nick (3579)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.01 0 0 3579

épp vissza akartam kérdezni, hogy már hogy száradna ki, ennyi tejszínnel?? aztán megnéztem, és ez a nagyszerű asszony tejföllel!!!!! csinálja a new yorkinak csúfolt cheesacake-et... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ...

 

szal az én igazi new yorki cheesecake-emben, amit sztem valahol leírtam, tán itt is, valami 1,5 vagy 2 deci tejszín van. az aztán nem szárad ki.

 

a tejfölről azt sem tudják new yorkban, hogy mi az... szal ennyit erről... :-(

Előzmény: t3v3d3s (3578)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.01 0 0 3578
ez is egy ezeréves recept, vmikor be is számoltam itt, hogy milyen módosításokkal hogyan sikerült. Szerintem nem kell annnnyira alacsony hőn annnnyira sokáig sütni, mert tökig kiszárad, viszont a gőzös sütő nem árt, én legalábbis nem szeretem, ha kérges-barna lesz a teteje. Csináltam már többfélét, de ez a citromos dominancia jött be a legjobban, és hát sajnos nem a háztartási keksz alap, hanem a Hobbits...
Előzmény: Törölt nick (3577)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.01 0 0 3577
a cheesecakeet valóban alacsony hőn kell sütni, viszont nem elég 50 percig, inkább 1,5 - 2 óra.
Előzmény: mannamari (3573)
Kanbéka Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3576
neked nem lett nagyon nehéz a tészta? az enyémmel ölni lehetett volna. mondjuk így is elfogyott, de soha többet...
Előzmény: frt (3575)
frt Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3575
Megcsináltam a hétvégén a görög citromos sütit - igaz nem citrommal, hanem narancsosan, mivel férj nem eszi a citromot ilyen koncentrációban. De. A süti isteni finom és nagyon gyors, úgyhogy nyugodtan ajánlom elkészítésre mindenkinek. Egy szál se maradt belőle és ez nálunk nem jellemző.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!