A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
kábé egy éve nagy munkával összegyűjtöttem egy fájlba stahl receptjeit innen, a topicból, de nemrég a winchesterem megadta magát, és a csere utáni kárfelmérésekkel most értem oda, hogy érdeklődjek, megvannak valakinek összegyűjtve? vagy kezdjem újra? tudtok segíteni?
A sok receptféle után egy kérdés vagy inkább felajánlás. Láttátok, hogy a Nők Lapja Konyhához kis füzetkében vannak Stahl receptek csatolva? Ha igény van rá, és ha idő is lesz, szívesen begépelem őket. Holnapra megnézem, hogy milyen receptek, mert az újság persze nincs kéznél.
Hozzávaló: 1 kg leveles sóska 1 db húsleves kocka 4 db tojás 2 ek. liszt 3 dl tejszín 3 ek. vaj só, 2 ek. cukor
A tisztított, megmosott sóskát vajon megdinszteljük több adagban. A liszttel vajon világos rántást készítünk. A húsleves kockával 3 dl vízzel húslevest forralunk, ezzel felöntjük a vajas rántást, majd beletesszük a dinsztelt sóskát és a tejszínt. Sóval, cukorral ízesítjük. Amikor forr, beleütjük a tojásokat minél gyorsabban úgy, hogy a sárgája egyben maradjon. Legvégül hűtőben lehűtjük s így tálaljuk.
Flódni
Hozzávaló a tésztához: 50 dkg liszt 25 dkg margarin 10 dkg cukor 2 tojássárgája kb.1 dl bor
A cukros sziruphoz: 6 dl víz 40dkg cukor
Továbbá: 2-3 dl házi szilva lekvár 1 egész tojás
Alma töltelékhez: 55 dkg kockára vágott alma 1 dl bor 10 dkg cukor kevés fahéj
A hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát készítünk, majd öt részre választva félretesszük pihenni. Elkészítjük a töltelékeket. A kockára vágott almát a borban megpároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és a fahéjat. Félretesszük hűlni. A többi töltelékhez felforralunk 6 dl vizet 40 dkg cukorral, ha jól felforrt, felesben hozzáöntjük az ízesített mákhoz, és dióhoz. A darált mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, fahéjat, mazsolát, és a bort. Ráöntjük a szirup felét. A darált dióhoz hozzáadjuk a narancs reszelt héját, fahéjat, mazsolát, és a bort. Ráöntjük a szirup másik felét.
A tepsit kikenjük margarinnal, belisztezzük, és kibéleljük egy kinyújtott tészta lappal. Egyenletesen rákenjük a máktölteléket. Kinyújtjuk a második adag tésztát, és rátesszük a kihűlt almatölteléket. Újból tésztát teszünk rá, a diótölteléket, és újabb adag tészta után a szilvalekvárt. Az utolsó réteg tésztát lekenjük egész tojással, villával megdíszítjük, és több helyen átszúrjuk teljesen az aljáig, hogy sütés közben a gőzök elpárologhassanak belőle. 180 fokos sütőben hosszú ideig sütjük.
Svéd húsgolyók barna szósszal és vörös áfonya mártással
Hozzávaló: 50 dkg darált hús (vegyesen sertés-marha) 1 nagy fej vöröshagyma 1 tojás zsemlemorzsa igény szerint 0,5 dl tej 0,5 dl tejszín a húsgolyóhoz 0,5 dl tejszín a barna mártáshoz 5 dkg vaj a sütéshez kevés só fehér bors 2 ek. szója szósz 20 dkg vörös áfonya 4 ek. cukor
A darált húshoz keverjük a tojást, az apróra vágott hagymát, sót, fehér borsot, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Hozzáadunk kevés tejet, tejszínt. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, s vajban kisütjük.
Miután kiszedtük a golyókat, a serpenyőben maradt sült vajból barna mártást készítünk kevés tejszínnel és szója szósszal felengedve azt. A vörös áfonyát cukorral felfőzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A húsgolyókat és az önteteket egy tányéron tálaljuk, fogyaszthatunk hozzá főtt burgonyát, vagy kenyeret.
Csípős baracklekvárban sült oldalas párolt káposztával Majd a Buday! Hozzávaló: 1 kg oldalas 1,5 fej vöröshagyma 6 gerezd fokhagyma 2 szem babérlevél 4-5 szem egész fekete bors A káposztához: 1 evőkanál kristálycukor 10 dkg szalonna 0,5 fej vöröshagyma olívaolaj 5 dkg aszalt sárgabarack 5 dkg aszalt szilva maréknyi mazsola fél kg savanyú káposzta
A mázhoz: 10 dkg baracklekvár 3 db csilipaprika borecet
só és frissen őrölt bors
Az oldalast besózom, majd a negyedekre vágott hagymával és a fokhagymákkal együtt egy nagy fazékba téve elkezdem megfőzni. Mehet hozzá a babérlevél és az egész bors is. Aztán ezt az egészet addig főzöm, míg a hús vajpuha nem lesz.
Amíg a hús puhul, elkészítem a káposztát. Egy közepes méretű serpenyőbe szórom az evőkanálnyi cukrot, és amíg az karamellizálódik, felcsíkozom a szalonnát. Amint megvan, ez is mehet a cukorhoz. Felkarikázom a fél fej hagymát és ez is mehet a serpenyőbe. Egy csepp olaj, és ez az egésze együtt párolódik, karamellizálódik. Ezután apróra vágom az aszalt barackot, az aszalt szilvát és ezek is mehetnek a serpenyőbe a mazsolával együtt. Egy-két keverés után megy rá a savanyú káposzta is. Az egészet összekeverem és egy kicsi vizet aláöntök.
Kb. 1,5 óra alatt kézre fő a hús. Ekkor a húst átteszem a tepsibe, és aláöntök egy keveset a főzőlevéből.
Egy keverőtálba teszem a baracklekvárt és beleaprítom a chilipaprikákat, alaposan elkeverem, cseppentek bele néhány csepp borecetet, és szép egyenletesen, vastagon elkenem a hús tetején. (Mielőtt lekenem a húst, kihúzogatom belőle a csontokat). Mehet is be a sütőbe. 15 perc alatt kész a hús.
Már csak a tálalás van hátra; egy nagy tányérra kanalazom az újra melegített káposztát, majd ráhelyezem a megsült húst is.
Narancsmajmok Együtt a konyhában Hozzávaló: 2 db narancs 4 szem szegfűszeg 3 evőkanál méz 1 vaníliarúd 1-1 kisebb fürt fehér és piros szőlő 4 db ringló 2 db barack 1 db banán
A narancsokat félbevágjuk, majd óvatosan kicsavarjuk a levüket úgy, hogy a narancsfelek héja ne sérüljön. Aztán a héjakból kiskanállal óvatosan kikapargatjuk a maradék gyümölcsdarabokat, hogy teljesen üresek legyenek.
Ha készen vagyunk, készítünk egy gyümölcssalátát. A szőlőket leszemezzük, a ringlót és a barackot felkockázzuk, a banánt pedig felkarikázzuk, majd az összes gyümölcsdarabot beleszórjuk egy nagyobb keverőtálba.
Elkészítjük a saláta öntetét. Ehhez egy keverőtálba öntjük a narancs kifacsart levét, belekapargatjuk a vanília ízes szemcséit, végül hozzákeverjük a mézet is. Hakész, ráöntjük a gyümölcsökre és az egészet alaposan összeforgatjuk.
A félre tett narancsfelekből kettőnek az alát egy kicsit levágjuk, épp csak annyira, hogy stabilan csücsüljenek. Ezután jöhet a kézügyesség és a fantázia; a másik két héjon kivágjuk a majmok fülét és a szemét, végül a szegfűszegeket beszúrjuk a szem részhez.
Ha ügyesek voltunk, már csak annyi van hátra, hogy a talp részeket megtöltsük az ízes gyümölcssalátával és lezárjuk a majom-fejekkel.
Jó étvágyat és Jó szórakozást hozzá!
Almás-káposztás szendvics Uzsonnatáska Hozzávaló: 1 db nagyobb alma ¼ kisebb fej fehérkáposzta ¼ citrom leve 4 szelet fehér kenyér 4 szelet sonka Rama Harmónia
Az almát és a káposzttát a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük, majd egy keverőtálba téve megcsorgatjuk a reszeléket a citromlével, és az egészet alaposan összekeverjük.
A kenyérszeleteket megkenjük margarinnal, majd mindegyikre ráborítunk egy-egy szelet sonkát. Aztán két sonkás kenyeret megpúpozunk az almás-káposztás keverékkel, végül a maradék kenyér szeletekkel lezárjuk a szendvicset.
Csomagolás után másnap reggelig hűtőbe tesszük őket
Tojástekercses szendvics Uzsonnatáska Hozzávaló: 2 tojás fél dl tejszín 1-1-1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem, kakukkfű, rozmaring 2 szelet sonka, felcsíkozva 1 kisebb fehér baguette Rama Harmónia só és frissen őrölt bors friss saláta levelek
Egy palacsintasütőbe kevés olajat öntünk és enyhén felmelegítjük. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, majd sózzuk és borsozzuk. Óvatosan beleöntjük a serpenyőbe és egész kis lángon addig sütjük, míg teljesen megszilárdul. Közben megrázzuk egyszer-kétszer, hogy ki tudjuk majd csúsztatni.
Ha a tojáslepény elkészült, kitesszük egy tányérra. Megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel és a csonka-csíkokkal, végül szorosan feltekerjük.
A baguette-et félbe vágjuk, vékonyan megkenjük a margarinnal, az alsó felére ráhelyezünk néhány friss saláta levelet, majd belhelyezzük a tojástekercset is.
A szendvicset félbe vágjuk, majd csomagolás után másnap reggelig a hűtőbe tesszük.
Az ananász-karikákat nagyobb darabokra vágjuk, a lilahagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük, a kaliforniai paprikákat kimagozzuk és szintén nagyobb kockákra vágjuk, a pulykamellet pedig kb. 2x2 centis darabokra szeleteljük. Az előkészítés utolsó fázisaként előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Elkészítjük a mázat. Ehhez egy keverőtálba öntjük a a szójaszószt, hozzákanalazzuk a reszelt gyömbért, végül beleszórjuk a cukrot és némi frissen őrölt borsot.
Elővesszük a grill-pálcákat, és váltogatva fefűzzük rájuk a gyümölcs, zöldség és hús falatokat.
Ha már minden nyárt elkészült, előveszünk egy nagyobb tepsit és kibéleljük alufóliával. A közepére jó sok alufóliából készítünk egy masszív hurkát. Ebbe fogjuk beletűzni a nyársakat.
A pálcikákra húzott finomságokat megfürdetjük a mázban, és sorra belebökjük a fóliahurkába. A tepsit óvatosan a sütő legalsó részébe helyezzük, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben többször megkenjük a nyársakat a mázzal.
Csokis madeleine Süssünk valami finomat! Hozzávaló: 7,5 dkg margarin 5 dkg étcsokoládé, darabokra törve 7,5 dkg finomliszt fél evőkanál cukrozatlan kakópor, teaszűrőn átszitálva 2 db tojás 7,5 dkg cukor
a tepsik előkészítéséhez olvasztott, langyos margarin a tálaláshoz porcukor
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és a madeleine-tepsik horpadásait kikenjük kevés olvasztott margarinnal. Betesszük a tepsiket a hűtőbe, hogy a margarin megdermedjen a horpadásokban, és haladunk tovább az előkészítéssel.
A margarint és a csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni. A lisztet és a kakóport összekeverjük, és magunk mellé készítjük.
Ezután megcsináljuk a tésztát. A tojásokat robotgéppel nagyon alaposan összehabosítjuk a cukorral, ami azt jelenti, hogy legalább 7-8 percig járatjuk a gépet, hogy sűrű és habos masszát kapjunk. Ha ez megvan, fakanállal apránként beleforgatjuk a kakós lisztet, majd a kihűlt, vajas csokit.
Az elkészült tészát kiadagoljuk a madeleine-tepsi horpadásaiba, és a sütiket 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, porcukorral megszórjuk őket.
Tészta fokhagymás petrezselyemmártással Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 5 dkg vaj 2 fej fokhagyma fél dl fehér bor 1 csokor petrezselyem 1 dl tejszín fél csomag kagyló tészta só és frissen őrölt bors +1 csokor petrezselyem a díszítéshez
Első lépésként kifőzőm a tésztát.
A vajat megolvasztom egy serpenyőben. Amikor habosodni kezd, hozzáadom a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát, és néha megkevergetve 10-15 perc alatt addig főzöm takaréklángon, amíg puha és aranybarna nem lesz. Ezután hozzáöntöm a bort, amit erős lángon elfőzök róla. Ha kész, a boros fokhagymát átkanalazom a turmixgépbe és a petrezselyemmel és a tejszín felével összepépesítem, majd sózom, borsozom.
Ezután a pürét visszaöntöm a serpenyőbe és takarék lángon újra megmelegítem. Kanalazok hozzá a tészta főzővizéből, majd hígítom annyi tejszínnel, hogy sűrű mártás állagú legyen. Ekkor feljebb tekerem a lángot és hagyom, hogy jól összeforrjon.
Végül jöhet bele a kifőtt tészta, végül megkoronázom az apróra vágott petrezselyemmel.
Datolyás-kesudiós csirkecomb 1-2-3
Borajánlat az ételhez: Bátaapáti Tramini
Hozzávaló: 10 szem magozott datolya 3 dl csirke alaplé vagy ugyanennyi, leveskockából készített alaplé 1 kisebb fej vöröshagyma 5 centis gyömbér 4 db csirke felsőcomb olívaolaj 5 dkg kesudió 1 csilipaprika, kimagozva, felkarikázva 20 dkg boglyas metélt 1 csokor koriander zöld
A datolya szemeket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, majd a hagymát felaprítjuk, a gyömbért pedig megreszeljük. A csirke felsőcombokat megborsozzuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk a felsőcombokat. Mikor már mindegyik szépn megpirult, egy tányérra szedve félretesszük őket.
A visszamaradt zsíradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyi olajra, majd megpirítjuk rajta a hagymát és a gyömbért. Néhány perc elteltével hozzáötjük az alaplevet is, végül visszakerülnek a serpenyőbe a félre tett combok is. A mártásba szórjuk a maradék alkotóelemeket is; azaz jöhet a datolya, a kesudió és a csilipaprika is.
Először az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt készre pároljuk a datolyás-kesudiós csirkét. Ezalatt kifőzzük a tésztát. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és kicsit beforraljuk a szószt.
Az kifőtt tészta mellé tálaljuk a szósszal meglocsolt combokat, végül az egészet megszórjuk a durvára vágott koriander zölddel.
Hozzávaló: 1 csirkemellfilé olívaolaj só és frissen őrölt bors 5 dkg vaj 2 evőkanál liszt 2 db körte fél citrom leve 1 evőkanál juharszirup 2-3 ág rozmaring 10 dkg kéksajt 0,5 dl fehérbor A csirkemellet csíkokra vágom, majd sózom, borsozom és átforgatom a lisztben, hogy sütéskor a csíkok ne tapadjanak egymáshoz. Aztán meghámozom a körtéket, vékony gerezdekre vágom, majd meglocsolom mindegyiket pár csepp citromlével és ezeket is félre teszem.
A csirkecsíkokat kevés olajon aranybarnára pirítom, majd szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket a serpenyőből és egy tányérra téve ismét félre teszem.
A vajat kevés olívaolajjal együtt megolvasztom a serpenyőben, majd hozzádobom a körtét és enyhe karamellizálódásig párolom-pirítom a szeleteket. Amikor ez kész, hozzáöntöm a bort és megvárom míg az alkohol teljesen elpárolog.
Ekkor a boros karamellizált körtéhez csurgatom a juharszirupot és visszateszem a húst is. Néhány keverés után jöhet az apróra vágott rozmaring is.
Az egészet kicsit összepárolom, végül a tálalás előtt a körtés csirkére rámorzsolom a kéksajtot is.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-kilisztezek 4 db 2 dl-es hőálló kerámia bögrét.
A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét kemény habbá verem és egy kicsit félre teszem. Aztán a vajat ropotgéppel összehabosítom a cukorral, majd egyenként hozzádolgozom a tojások sárgáit. A lisztet összevegyítem a sütőporral és a robotgép folyamatos keverése mellett hozzáadagolom a cukros-tojássárgás keverékhez. Most jöhet bele a narancs reszelt héja, a narancslé és a tej. Amikor már minden együtt van, óvatosan a masszába forgatom a tojáshabot, végül a masszát szétosztom a bögrékben.
A bögréket beállítom egy kb. 20 x 30 centis tepsibe, aminek előtte az aljába belefektettem egy vékony konyharuhát. Így sütés közben a bögrék majd nem csúszkálnak, mert a konyharuha megakadályozza ezt. A bögrék köré annyi lobogva forró vizet öntök, hogy magasságuk feléig feljöjjön a vízszint. Ezután beteszem a bögrékkel teli tepsit a sütőbe, és a narancsos sütiket 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Sziasztok! Visszaolvastam jó pár oldalt és nagyon jó recepteket találtam így utólag. Viszont, ami nagyon tetszett nekem a múlt vasárnapi adásban valamiféle bögrés-narancsos süti, annak a receptjét sehol nem találom. Sajnos a hivatalos oldalon sincs fent. Valaki tudna segíteni és bemásolni ide? Nagyon fontos lenne. :) Köszönöm előre is. Üdv!
ha valami jó azt meg kell dícsérni, csak sajna mostanság ez sokkal ritkábban fordul elő, mint korábban. én sosem tagadtam, hogy a Judit rozsos-diós kenyere indított el az otthoni kenyérsütés felé, amiért hálás is vagyok neki. sőt, a mustáros-fehérboros csirke meg az ördög csirke is repertoáron van nálunk, csak hát ezek még a régi szép időkből valók!
Ó! Szabad ebben a topicban dicsérni is? Már azt hittem, de csak kritizálni meg pfujjolni lehet. :))) Szóval akkor beírom én is, hogy ma véletlenül itthon voltam, és végre láttam a gyerekfőzős műsorát, és nagyon tetszett. Jó volt látni a csillogó gyerekszemeket, meg az aranyos kis ügyetlen kezeket, ahogy pl. az a kis vörös kisfiú próbálta feltörni a tojást. És amilyen büszkén feszített, amikor sikerült neki. :) Tök jó ötlet a gyerekekkel főzés.
Nem, egyáltalán nem lett nehéz, nagyon finom volt. Mondom ezt úgy, hogy nagyon ócska otthon a sütőm, és a 40akárhány perces sütési idő helyett már 25 perc után kész volt a tészta.
Megcsináltam a nyújorkisajttortát, oszt jó lett. :-)
Nem volt (naná!) Hobbit's, ezért megcsináltam olasz háztartási kexel, meg egy kevés zabpehellyel. Na, ez hiba volt... :-) De a végeredmény teljesen jó! Finom, könnyű ugyanakkor laktatós is.
Az elkészítése borzasztó egyszerű, a végeredmény finom. Bár igaz, hogy nem egy hétköznapi csemege, a hozzávalók árát tekintve... :-(
A mexikói konyha elég sok tejfölt használ és azt nem mondanám egzotikusnak New Yorkban sem. Egy átlagos amerikai boltban szvsz legalább 4-5 gyártótól származó tejfölt lehet kapni.