Keresés

Részletes keresés

mannamari Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3664
Canelloni zsályás sütőtökkel
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
fél doboz canelloni
2 üveg bébi sütőtök-püré
20 dkg ricotta
3 dkg reszelt parmezán
2 +1 evőkanál zsálya, apróa vágva
1 db csilipaprika, kimagozva és karikákra vágva
só és frissen őrölt bors
1 csipet cayenne bors
2 dl tejszín
1 kis doboz tejszínes krémsajt
1 db tojás



Előmelegítjük a sütőt 20 fokra.

A canellonit 4 perc alatt előfőzzük, aztán leszűrjük. A töltelékhez összekeverjük a sütőtökpürét a ricottával, a reszelt parmezán kétharmad részével, a tojással, a csilipaprikával, a reszelt fokhagymával, végül sóval, 2 evőkanálnyi apróra vágott zsályával és a cayenne borssal ízesítjük.

Mikor a krémet alaposan elkevertük, megtöltjük vele a canellonikat, aztán egy kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük őket. Ráöntjük a tejszínnel lazított és a maradék aprított zsályával ízesített tejszínes sajtkrémet, végül megszórjuk a maradék reszelt parmezánnal.

A forró sütőbe téve 10-15 pec alatt szép aranybarnára sül a teteje.

Pizzás muffin
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
20 dkf finomliszt
5 dkg frissen reszelt parmezán és pizza mozzarella fele-fele arányban
1 csapott evőkanál só
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 kávéskanál szárított bazsalikom
2 evőkanál apróra vágott, lecsepegtetett, fekete, magozott olajbogyó
2 evőkanál apróra vágott, lecsepgtetett, olajban eltett, aszalt paradicsom
1 evőkanál apróra vágott, sós pácban eltett, lecsepegtetett, csípős hegyes paprika
2 tojás
1 dl olvasztott margarin
1 dl joghurt
fél dl tej
1 duci gerezd fokhagyma, összezúzva



Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és a muffintepsi 12 horpadásába egy-egy papírkapszlit teszünk.

Az első 9 hozzávalót belerakjuk egy nagy tálba és összekeverjük. A többi hozzávalót egy mérőkancsóba tesszük, kézi habverővel összedolgozzuk, majd átöntjük a tálba. Az egészet fakanállal nem túl alaposan összedolgozzuk - nem baj, ha a tészta kicsit csomós marad -, majd kiadagoljuk a muffintepsibe.

A muffinokat 20 perc alatt megsütjük.


Halas rétes
1-2-3
Hozzávaló:
1 csomag réteslap
20 dkg felengedett mirelit tengerihal-filé
2 db tojás
1 dl tejszín
2 evőkanál apróra vágott kakukkfű
só és frissen őrölt bors
fél citrom leve
kevés zsemlemorzsa
olívaolaj
+1 tojás a rétes megkenéséhez



Az aprítókarral felszerelt robotgépbe halmozzuk a nagyobb darabokra vágott haldarabokat, a tojást, a tejszínt és a kakukkfüvet, aztán ezt a keveréket ízesítjük sóval, borssal és a citrom levével. Az egészet közepes fokozaton egynemű masszává turmixoljuk.

Két réteslapot megkenünk olajjal, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, majd vizes kanállal rákanalazzuk a halas masszát, s feltekerjük.

220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük z enyhén felvert tojással megkent rétest.

t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.25 0 0 3663
oké, akkor nálam ezennek felkerülnek az arab, indiai és török csemegék mellé a tiltólistára :)
Előzmény: H_G (3662)
H_G Creative Commons License 2006.11.25 0 0 3662
A görög sütik Görögországban is émelyítően cukrosak :)

Előzmény: t3v3d3s (3660)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.24 0 0 3661
a 3548. vagy melyik hsz-ben van a recept, most megnéztem, 20 dkg lisztet ír meg 10 deka darát, ehhez 35 cukrot, és végső soron kevert tésztát készít belőle. A tippem: 30 deka szárazanyagsághoz fele annyi, max. 20 cukor, a szirup hatását viszont nem tudom felmérni, nem szoktam ilyen áztatmányos dolgokat készíteni.
Előzmény: bjuci (3658)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.24 0 0 3660
én már többször írtam, hogy a stahl-féle édességek alapból émelyítőek, és a cukorból rögtön gyököt lehet vonni. Az utóbbi időben zabpelyhes cookie-kat meg más kekszeket sütögetek, úgyhogy nem próbálgattam az újabb sütireceptjeit (én már az egyensúlytésztáktól is hülyét kapok), de szerintem jellegében biztos nem változtak, szóval nyugodtan vegyél le belőle _legalább_ tíz dekát.
Előzmény: bjuci (3658)
moes Creative Commons License 2006.11.24 0 0 3659
hát én még nem sütöttem, úgyhogy nagyon okos nem tudok lenni, de az én kuglófomban 25-25 az arány (4 tojáshoz), és az elég. az mondjuk igaz, hogy a mediterránok nagyon édesszájúak, de szerintem bátran csökkentsd.
Előzmény: bjuci (3658)
bjuci Creative Commons License 2006.11.24 0 0 3658
Sziasztok, van itt valaki?
Kérdeznék: hétvégén a görög citromos sütit sütném (naranccsal) látom voltak többen akik kipróbálták.
Nem sok az a 35dkg cukor a tésztájába? A 25 dkg liszthez nekem soknak tűnik. Ti beletettétek mindet? Szerintetek nem lehetne csökkenteni? Pláne, hogy a szirupba is kell 25dkg.
Köszi
Előzmény: frt (3590)
mannamari Creative Commons License 2006.11.23 0 0 3657
Berlini diós szelet
Süssünk valamit!

Borajánlat az ételhez: Degenfeld Szamorodni 2000

Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg margarin
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
3 evőkanál hideg víz

A diós krémhez:
20 dkg őrölt dió
10 dkg margarin
5 dkg cukor
5 dkg méz
2 evőknaál tejszín

Az elő sütött tésztára:
1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
és 4-5 evőkanál baracklekvár



Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (ez gázsütőn 5-ös fokozat), és kimargarinozunk, kilisztezünk egy 20x30 centis tepsit.

A tésztához a lisztet beleöntjük egy tálba, majd a hideg margarint belereszeljük a kézi reszelő nagy lyukú oldalán. A vajat és a lisztet ujjainkkal összemorzsoljuk, é s ha a keverékünk már olyna, mint a nedves homok, hozáadjuk a cukrot, a tojássárgát és a hideg vizet. Az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tepsibe.
(A tésztát késesbetétű robotgépben is elkészíthetjük. A lisztet, a cukrot és a margarint a géppel morzsásra dolgozzuk, aztán átöntjük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, és kézzel összegyúrjuk a tésztát.)

A tésztát villával néhány helyen megszúrkáljuk, és 10 perc alatt halványaranybarnára sütjük. Figyelem, ez még csak az elősütés!

Eközben előkészítjük a diós krémet. A tejszín kivételével az összes hozzávalót beletesszük egy közepes méretű teflonserpenyőbe, és takaréklángon addig főzzük kevergetve, amíg a margarin és a cukor tökéletesen fel nem olvad. Ha ez megtörtént, akkor még 2-3 percig tovább főzzük, és persze folyamatosan keverjük közben. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, 1 percig még ezzel együtt főzzük kevergetve, majd levesszük a tűzről.

Az elősütött tésztát azon melegében, ahogy kikerült a sütőből, vékonyan megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével. Utána várunk 1-2 percet, hogy a fehérje megszikkadjon, majd kanállal rásimítjuk a tésztára a lekvárt. Végül ráöntjük a diós krémet is, és a sütit visszatoljuk további 10 percre a sütőbe.

Ha teljesen kihűlt, vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Hagymás gombasaláta busafasírttal
Majd a Buday!
Hozzávaló:
3 evőkanál cukor
0,5 dl fehérborecet
só és frissen őrölt bors
olívaolaj
4 fej gomba
1 csokor bazsalikom, apróra vágva
1 evőkanál méz
1 fej lilahagyma
1 db zsemle tejbe áztatva
1 busafilé, darálva
2 evőkanál balzsamecet
½ citrom
1 db tojás


Elsőként elkészítem a salátaecetet. Egy keverőtálba öntöm a cukrot, ráöntöm a borecetet és felhígítom némi vízzel. Enyhén sózom, majd egy keverés után félre teszem.
Egy serpenyőbe olajat hevítek, és amíg melegszik, vékonyan felszeletelem a gombákat. Ha ezzel megvagyok, mehetnek a serpenyőbe. Enyhén borsozom, majd az apróra vágott bazsalikommal és a mézzel ízesítem.

Amíg pirul a gomba, vékonyan felszeletelem a lilahagymát, aztán ezt is a serpenyőbe szórom. Néhány perc múlva már kész is a ragu. Ekkor a hagymás gombát (úgy, ahogy van, olajjal együtt) a félretett ecetbe öntöm.

Jöhet a fasírt. Kinyomkodom a beáztatott zsemlét és egy nagy keverőtálba teszem. Hozzádobom a darált busa húst, és ízesítem; pici bors, balzsamecet, fél citrom leve és egy-két csipet só, végül a tojás. Az egészet gyorsan összegyúrom, hogy egyállagú legyen. Ha megvagyok, a fasírtból egy evőkanál segítségével pogácsákat szaggatok majd sorba beledobom őket a forró olajba.

Amikor aranybarnára sültek a fasírtok, kiemelem őket a serpenyőből, a gombás keverékbe dobom, és miután összeforgattam őket, szépen kitálalom.

moes Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3656
ha marad is a disznótorosból, másnap megesszük reggelre hidegen, a zsírjával megkent fehér kenyérrel. esetleg kis hagymával :-D
Előzmény: Zitka (3655)
Zitka Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3655

Nem ismerem annyira a zsidó konyhát, mindenesetre így még tényleg elfogadhatónak tűnik...

Nekem eleve furcsa volt, hogy a sovány (mondhatni egészséges), saját ízzel rendlekező halat agyonvágja a fűszeres hurkával. Végül is, pl. pulykamellfilét se szoktunk velőspacallal enni... :-))))

Na meg az sem igazán életszerű - hogy e mostanában divatos kifejezéssel éljek - , hogy egy kósza májashurka ott figyel a hűtőben. Általában vesz az ember egy adag disznótorost, és megsüti szombat ebédre, nyersen nem igazán szoktunk egy arasznyit otthagyni...

Előzmény: H_G (3651)
mara2 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3654
Sparban szermányoltam múlt héten magyar túrónál olcsóbban (219 Ft/250g - én sem akartam hinni a szememnek) ricottát, iszonyúan krémes, lágy, tényleg a mascarpone és túró közötti átmenet. Nemtom ki gyártja, de műanyag tégelyben volt és nem eltéveszthetően "ricotta" felirat díszelgett rajta :-))
Előzmény: vasszűz29 (3644)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3653
ilyen olasz cuccokat a szarvasi valamikáefté gyárt, na az az izé göröngyös, és az égadta egy világon semmi, de semmi íze, tehát semmiképp nem savanykás, mint a magyar túró. Mondanám, hogy tejszínes, de nem az, olyan "natúr". Én sütibe szoktam nyomatni, csak előtte át kell törni - merhogy az a szarvasi az sokkal olcsóbb tölteléknek, és sütve, vaníliás-citromosan úgyis van íze.
Előzmény: wodwo (3652)
wodwo Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3652
A Brimi-féle ricotta tényleg _nagyon_ finom. Néha muszáj venni - egész krémes az állaga a magyar túró savanykássága nélkül. A göröngyös se savanykás?
Előzmény: H_G (3649)
H_G Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3651
"Abszolút nincs ellenemre a fúziós konyha, de azért vannak határok... "

Tkp. vicces, hogy ha a máj natúr szárnyasmáj lenne, és nem hurkából szerezné, akkor ez az étel elég jól elhelyezhető lenne gasztronómiailag, mint a lengyel-zsidó konyha stílusa. Diómártásos hal mazsolás rizzsel ott megszokott ünnepi fogás Ros Hasánára, és uakkor szárnyasmáj is szokott lenni az asztalon, úgy olvastam.
Előzmény: Zitka (3630)
chilii Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3650
jajjj! ez fájt!
Előzmény: Zitka (3630)
H_G Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3649
A Matchban van eredeti olasz (dél-tiroli) ricotta, Brimi v. hasonló nevű. (Jó drága, de azért veszem néha, mert nagyon finom Glyx kenyérrel és reszelt répával. :)) Egyáltalán nem morzsás-száraz, sőt kimondottan krémes -- leginkább a Philadelphiára hasonlít.
Előzmény: vasszűz29 (3644)
Zitka Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3648
Én már magam sem tudom... :-)  Az olasz topikon azt mondja Antonio, hogy az itthon gyártott ricottanak alig van köze az igazihoz.  A Stahl mintha azt mondta volna, hogy krémes állagú....
Előzmény: vasszűz29 (3647)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3647
Szóval az nem egy ilyen szárazabb túró?
Előzmény: Zitka (3645)
stefiadri Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3646

Bbbbrrrrrrrr!  Ez már sokkkkkkkk!

(Elnézést mindenkitől akit ezzel megbántok!)

Előzmény: Zitka (3630)
Zitka Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3645
A műsorban használt ricotta abszolút nem olyan volt, mint a zacskós ricottaként árult magyar termék. Tehát nem "göröngyökből" állt.  Inkább valahol a mascarpone és a túró közötti átmenet.
Előzmény: vasszűz29 (3644)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3644
Igen, nekem is ez a bajom, hogy nem szeretem tök feleslegesen kapcsolgatni a sütőt, és végülis nyílt lángon is összemelegíthetem.
Csak azért kérdeztem rá, hátha van valami fifikája a dolognak, és azért kell a sütő:).

Hát, ricottát honnan szerzek, nem tudom. Egyszer anyukám csinált tudtán kívül. Úgy udom, hogy a ricotta az a túró, amikor az aludt tejet egyszerűne egy vászonba rakják fölfüggesztik és lecsöpögtetik. Édesanyámat megrohanta a nosztalgia, hogy dédapám is így készített túrót. Valami nagyon száraz és morzsás lett a túró, de gondolom, ez annak is betudható, hogy dédapámnak volt tehene, és annak a tejét használta, anyukám pedig bolti tejjel kisérletezett.

Majd akkor beszerzek valami jó száraz túrót, hehehe (Plus vagy Spar túrót).
Gondolom, Tecoban biztos van eredeti ricotta, valami igen drágán.
Előzmény: Zitka (3633)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3643
Jaja, tényleg, most hogy mondod - tulajdonképpen minden olasz tészta ugyanaz! :)))
Előzmény: dalia (3642)
dalia Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3642
de különben pont olyan, nem? :-)))
Előzmény: tündérlala (3640)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3641
Huh... a magam részéről nem azért járok ide, hogy Judit kritizálásával építsem a saját imázsomat, de ez tényleg horrorként hangzik. :)
Előzmény: Zitka (3630)
tündérlala Creative Commons License 2006.11.22 0 0 3640
Ez nem az, az spagetti, és nincs benne se ricotta, se fokhagyma, se paradicsom, stb.
Előzmény: ribizli (3638)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3639
na, még a végén kiderül, hogy beépültek közénk - lala, a juciügynök :)
Előzmény: ribizli (3638)
ribizli Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3638
Ne hülyéskedjetek, ez egy ősrégi recept, tündérlala kedvence, rendszeresen szokta emlegetni itt is! De még sose hallottam tőle, hogy a sütőben melegítené elő a tálat...
ribizli
carbonara Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3637
Nyámi - nyámi
Előzmény: moes (3635)
Zitka Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3636

:-)))))  Még találj ki hozzá vmi blickfangos címet, aztán mehet. :-))

 

Pont az jutott eszembe, hogy a hűtőben hátracsúszott dolgokból különb kaját tudnék összecsapni... Mert ugye nem feltétlenül kell az összes maradékot _egyetlen_ kajában összedzsamálni. :-)

Előzmény: moes (3635)
moes Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3635

jézus mária. nem vagyok katolikus, de keresztet vetettem. szerintem mindennek van határa, de most komolyan. tudom, hogy nem azért van a topik, hogy jucit szidjuk, de azért nem kellene ilyen recepteket írni. akkor én is írhatnék szakácskönyvet, olyan egyszerű módszerrel, hogy minden hétfőn benézek a hűtőbe meg a kamrába, megnézem mi van ott, ami a hétvégéről maradt, összeborítom, csokorba gyűjtöm a recepteket és kiadom könyvnek pl. "52 hétfői vacsora" címen.

 

meg is néztem, mi van a itthon: betűtészta, kicsit aszott káposzta, lime, vaj, baracklekvár, kaviár, kapribogyó. például lehetne csinálni vajon párolt káposztát, belereszelni lime-héjat, meg kellene keverni a betűtésztát (szigorúan al dente!), majd rétegezni: vaj-tészta-káposzta-baracklekvár és így tovább amíg el nem fogy. a végén összesütni, és kaviárral, kapribogyóval díszíteni.

 

yuck. tiggers don't like honey.

Előzmény: Zitka (3630)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!