Keresés

Részletes keresés

venuto Creative Commons License 2016.10.17 0 0 701

Nem  jó ha  a  rögeszméink  rabjai  vagyunk (fss).

venuto Creative Commons License 2016.10.13 0 0 700

A legjobban  az lelkesedik, aki  semmiben  sem hisz . Sánta  Ferenc

venuto Creative Commons License 2016.08.23 0 1 699

Könnyebb  a  passzióból  munkát , semminthogy  a  munkából  passziót  csinálni . 

                         Sebeő  Konstantin Nyugat

venuto Creative Commons License 2016.05.30 0 0 698

Valamennyi  társadalmi  osztály  átalakul.  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

A dzsentrikor  anakronisztikus  megőrzése  annak , ami  valaha eleven s életadó  volt.  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

A  modern  ember magányossága szellemtörténetileg a protestáns  "egyedül az Istennel" és  a  romantikus  Különc embertípusának  a  folytatása , sivárabb  és  gyötrőbb  formában.  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .Akinek  ideálja  van , az  nem  is  lehet  elégedett .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.29 0 0 697

Az individuumot  megöli  a  magányosság    Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

venuto Creative Commons License 2016.04.20 0 0 696

A  nép  képzete  kifejeződik a  nagy  történelmi  mondákban mélységes szimbólumnyelven , mint  ahogy  a  metafizikai  megismerés kifejeződik a  mítoszokban .   Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

 Azt mondják , a  drámai  költemény a  költő  vigasztalása  azért , mert  nem  lehetett  filozófus , aminthogy  az  esztétika  a  filozófus  vigasztalódása , hogy  nem  lehetett  költő :   Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.20 0 0 695

A Felvilágosodás  fejlődésgondolata racionális  és  kozmopolita volt : bölcs  intézményekkel és  a  népek együttműködésével akarta  megváltani a világot . A  romantika fejlődési  terve organikus  és  nemzeti . Nem kívülről  hozott intézmények , hanem  a  meglevők  szerves  továbbfejlődése -- nem  minden  ember  uniformizált  üdvözülése , hanem  mindenki és  minden  népa  maga  saját , Istentől  adott  módja  szerint .   Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Széchenyi rámutat  arra , hogy  a  magyar  nem  a  jelenben él , hanem  a  múltban  s  a  jövőben , és ebben látja  a  magyar  faj legjellemzőbb  sajátosságát például a  jelenben  élő  némettel  szemben .A német  napja  lezárul  az estével , mondja , és  nincs folytatása -- a  magyar , amikor  az  életteljességpillanata  áthatja , a múlton  busong , vagy  a  jövőben  reménykedik .   Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Költőknek  általában hasznos  a  reménytelen  szerelem .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Minden , amit  kimondunk , egy  kevéssé  hazugság , mert  úgysem  tudja kifejezni  a  belső  világot .   Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.19 0 0 694

Ritkán fér meg  egymásal a politikai utilitarizmus és a vallás vagy filozófia által kimunkált erkölcsi normarendszer .  ( Kertész István : Héraklész unokái )

venuto Creative Commons License 2016.04.10 0 0 693

Ahhoz , hogy  az ember  szeresse , értse , kívánja  a  Monty Pythont , Intelligincia kell . ( fss )

 

Lehetőleg  kerülni  kell  azokat a magukat okosoknak  tartókat , akik vagy nem ismerik Douglas Adams könyveit , vagy ha ismergetik is , nem kedvelik .(fss )

venuto Creative Commons License 2016.04.07 0 0 692

Rosszul írtam a Fiam mondását  anno : nem  elérhető-t , hanem  érthető-t kellett vón írjak . sapirico

Előzmény: venuto (597)
venuto Creative Commons License 2016.04.06 0 0 691

A pedagógus lélek  nagy  paradoxiája : kénytelen megalázkodni , hogy  fölényben maradhasson, és  sokkal  jobban  függ  a  tőle  függőktől, mint  azok  őtőle .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Az  igazi  romantika  olyan  magaslatot  jelent , ahonnan csak  lezuhanni  lehet . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Mindig  azok  a  nemzedékváltozások  a legkeserűbbek , aholaz  öregek  szentimentálisak, és  a  fiatalok józanok .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.06 0 0 690

A  lélektörténetnek minden  fejezeteegy-egy felszabadulással  kezdődik . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Az  érzelmi  ember közvetlenebb  érintkezésben  van az életárammal , mint az ész vagy az akarat embere , mert  az  ész  és  az  akaratúgyszólván szünet  nélkül  működhetnek , de  az  érzelmekkiszámíthatatlan  kihagyásokkal, ár- és apályszarű hullámzásokban  jönnek és  mennek  a  lélekben , mint  maga  az  élet-áram, kimondhatatlan  törvényeknek  engedelmeskedve . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Paradox  módon mindig  a szélsőséges nacionalisták függenek  a legerősebben külföldi  mintáktól .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

A bánat  előkelőbb  érzés , mint az  öröm , miért , miért  nem , nehéz  megmondani .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Minden  reakció szükségképpen szellemellenes , mert a szellem kritikát  jelent és  kérlelhetetlen  továbbot .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

hajnal  előt  van  a  legsötétebb .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.06 0 0 689

Egy  társadalmi osztály  vagy  életforma akkor  találja  meg legteljesebb hangját  az  irodalomban , amikor ereje már  hanyatlóban  van . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

A  barokk  a  reneszánszés  és ((a))  humanizmus külső , formai , civilizációs elemeit fejleszti  tovább. Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

 A korszellem  sosem  a kor  legnagyobb költőin keresztül  szólal meg a legközvetlenebbül .Az ő gyökerük túl mélyrenyúlik  vissza  a históriába  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Az  udvari  ember  számára  a  politikum csak eszköz . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

 

Az  önéletrajzíró-típusú ember feltétlenül a szellem  embere, sőt  talán a  szellemi  ember legvégső  hajtása : az , akiben a  szellem  immárteljesen  önmagáért  van, nem  akarkifelé  hatni és  érvényesülni , hanem az  önmaga  tükrözésében találja  célját . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.05 0 0 688

A modernebb  korban  egyre  nőtt  a  távolsága hérosz és a megéneklője  között . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet .

venuto Creative Commons License 2016.04.05 0 0 687

A  kultúrák  mielőtt  meghalnak , megmerevednek . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

Az  arisztokratikus  stílusmagaslatnak az érzelmi életben a mindennapinál erősebb  feszültség  felel meg .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

A középkor az újkorban válik mindenhatóvá . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

A főúri költőattitüdje a művel szemben , teljes tudatossággal a dilettánssé .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

Balassa Bálint a magyar irodalom legnagyobb  vallásos költője Ady Endre előtt . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

Amint a fizikában a tömeg azáltal nyilvánul meg , hogy  ellenállást fejt  ki, az  erkölcsi  világban a sors akkor ismerszik  meg , amikorszembekerül az  akarattal . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

Ez a váratlan fordulat racionális reménytelenségből irracionális  bizalomba : a magyar  költészet egyik  jellegzetes sajátossága .  Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

venuto Creative Commons License 2016.04.05 0 0 686

A humanizmus egyik legfőbb tartalma a hír , a dicsőség antikos kultusza volt , vagyis a középkorban elnyomott Én rehabilitálása . Amint a világkép transzszendensből immanenssé  alakult át , a lélek halhatatlanságát a név halhatatlansága váltotta fel , és az élet túlvilági koronáját a becsület e világi koszorúja .Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

A könyvnyomtatás potenciális örökkévalóságot biztosít . Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

A magyar finitizáló , 

               bújdosó

               jellemzi a  "de mégids misztikuma"

               nem dialogizáló , hanem monologizáló

               gőgös

               hirtelen felindulásból ő is ölhet

               tiszteli , ami régi

               sokszor lekési az Idő Vonatát

Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet ( NEM  említi az úrhatnámságot , mint  jellemvonást )

 

A Habsburg-monarchia szellemi tartalmát nem adhatta  meg  a  nemzeti eszme , többek közt azért  sem , mert a XVIII. század elején a nemzeti gondolatnak még  nem  volt  meg  az az államépítő pátosza  , mint a francia forradalom  után . A Habsburg-monarchia az  összefogó  eszmét örökségül kapta az  előző  századoktól : a katolicizmus megvalósítását az állami életben .

Szerb Antal : Magyar irodalomtörténet

 

venuto Creative Commons License 2016.04.03 0 0 685

... mondta  ezt az , ki mélyen benyalt  sztálin  elftársnak akkor , amikor  annak  ánusza  épp  sehr nass  war..

Előzmény: laudetur (523)
venuto Creative Commons License 2016.04.03 0 0 684

Nem   "egymás után" , hanem  "egymás mellett" az , amire gondoltam . Ez megemlítésre fog kerülni  a Cseresorozat Nemzetközi Filozofikussági Művészetelőreiskolának a Tizenötödik Titanic Fesztiválján-ján a műsoromban a MÜSZI-ben ( Tíz kicsi igazság , avagy miért vagyunk jobbak , mint mások ? ) 16-án .

sapirico

Előzmény: venuto (513)
venuto Creative Commons License 2016.04.03 0 0 683

:-))

Előzmény: Sarkany (445)
venuto Creative Commons License 2016.04.03 0 0 682

A könyv címe helyesen : Az ötödik ember .

 f s  sapirico

Előzmény: venuto (438)
venuto Creative Commons License 2016.02.08 0 0 681

Nincs mindenre megoldás ( Sebeő Márta )

Az igazi istenek mindig képesek becsukni az egyik szemüket .

 

"Úgysem tudom , hogy igazat fogsz-e mondani" . "Ez a legkellemesebb  állapot, ha valaki makacsul kutatja a világot  , s közben tudja , hogy a válaszokkal nem sokra megy."

 

Isten nélkül az ember nem érdekes. ( Vaszilíj Rosztov )

venuto Creative Commons License 2016.02.08 0 0 680

"A világ helyzete sosem reménytelen , mert nem azokon múlik , akiknem hisznek az életben , hanem azokon , akik hisznek benne".

Hamvas Béla

venuto Creative Commons License 2016.02.08 0 0 679

Nincs mire esküdjek , s ez elég rossz . 

venuto Creative Commons License 2015.12.14 0 0 678

A birtoklás nem jó a Szellemi Életben .

Sebeő Kenan Észak

venuto Creative Commons License 2015.12.07 0 0 677

Éljetek  veszélyesen ! Építsétek  városaitokat  avezúv lejtóire !

Nietzsche

venuto Creative Commons License 2015.11.23 0 0 676

((A modern drámákban szemben a régi drámákkal )) minden kétséget kizárólag a megismerő fumkció került előtérbe , s háttérbe szorult a megismert világ harmónikussá és emberméretűvé való átrendezésének , átértékelésének funkciója . ( Hankiss  Elemér : Érték és társadalom )

venuto Creative Commons License 2015.11.23 0 0 675

A Sors fogalma azért kötődik gyakran a halálhoz vagy az élet valamiféle befejezéséhez , mert  a főhős életpályája lezárul . ( Hankiss  Elemér : Ikarosz bukása -- Lét és Sors az európai civilizációban )

 

Néhány vallás ( mind ? ) egy katarzisstratégia . ( Hankiss  Elemér : Ikarosz bukása -- Lét és Sors az európai civilizációban )

A regények belső világa sokkal transzparensebb , áttekinthetőbb , mint a mindennapi élet . ( Hankiss  Elemér : Ikarosz bukása -- Lét és Sors az európai civilizációban )

venuto Creative Commons License 2015.11.12 0 0 674

Azért  szeretjük  a  a történetek  mesés  világát , mert élvezzük , ahogy reagálhatunk rájuk . Sarah E. Worth

Az  ismeretk  hiányát ötletekkel és  az  előítéleteinkkelpótoljuk ki . Sarah E. Worth

Miközben történeteket  hallgatunkilletve  mondunk , jelentést ésemlékezetet  teremtünk . Sarah E. Worth

A tudományos  ismeret nem  funkcionálhat a szimbólikus  "Nagy Másikként". Slavoj Zizek

Mindet a Mátrix könyvből -- amit William  Irwin  szerkeszte -- írtam ki . sapirico

venuto Creative Commons License 2015.09.21 0 0 673

Néhány  vallás  ( vagy  mind ? ) a maga egészében nagy katarzisstratégia .( Hankiss  Elemér : Ikarosz Bukása 6/1. fejezet ). 

A regények belső világa  transzparensebb , mint  a  hétköznapi élet .( Hankiss  Elemér : Ikarosz Bukása 6/4. fejezet ). 

venuto Creative Commons License 2015.09.03 0 0 672

Az animizmus képes olvasniaz életközösségben az Élet törvényeit . 

A mezőgazdaság juttatta el az emberiséget ahhoz a koncepcióhoz , hogy őérette van minden .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!