Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Néha szoktam olvasgatni ezt a topicot, és a legutóbb igen érdekes információt találtam. Xulon1 az 1123. hozzászólásodban írtad, hogy felétek Kazincbarcikán kapható faszén 100ft/kg-os áron. Nekem szükségem lenne nagy mennyiségben faszénre, olcsón, ezért ha tudod pontosan a kereskedés nevét, vagy elérhetőségét, vagy telephelyének címét, akkor kérlek, írd meg! Ez a 100huf/kg-os ár igen kedvező.
Egyébként ugyanehhez a hozzászólásodhoz azt fűzném hozzá, hogy nagyon javaslom a faszén és a kőszén (ami lehet lángborsó, feketeszén, vagy kovácsszén) 1:1 arányú kevert alkalmazását. A magyarázat annyi, hogy a faszén égéshője bár alacsony, az izzó térfogatot növeli, a tüzet tisztítja, kevesebb salak keletkezik, ha kevered vele a kőszenet, illetve ha hosszú ideig (néhány órán keresztül) hagyod magára a kohót, akkor is újra begyullad rövid fúvatás után, mert a faszén órákon keresztül képes parázslani, ellentétben a kőszénnel, ami kb. 10-20 perc alatt teljesen kihuny. Ezelőtt csak faszénnel dolgoztak a régiek, de ez ma már nagyon drága lenne, illetve a faszén sokkal gyorsabban fogy, mint a kőszén. Üdv,
Az éle most kerek 1 mm. A polír felületről annyit,hogy valószínűleg még alakítani fogom a pengét egy hangyányit és a polírozástól egy kicsit gödrös lett úgyhogy át lesz csiszolva.
És itt szeretném megragadni az alkalmat hogy megköszönjem mindenkinek az eddigi segítségét,sok okosságot szedtem magamba ,egy-két hétig most elleszek a munkámmal,addig is;
Azt ajánlom hogy, mielőtt a pengét megedzed szerezz be még c45 öt.
Kb olyan vastagságút mint a penge(nekem van a tantó végéből 15-20 cm darabka.
ezt darabld fel 2-3 részre felxel ess neki vagy reszelővel, formázd ki a penge profilját.Ezután ezze vidd fel az agyagréteget, majd ezeket próbáld beedzeni.
Rá kell ténleg érezni hogy, milyen vastag milyen sűrű és milyen színű legyen a fém.
Sajnos elveszett a remek táblázatom amibe benne volt a c45 c60... megeresztése alakitás, edzés , hőmérségletei(ez egy táblázat itt valmegyik hozászólásba benne van).
Azthiszem a c45 az 800-860 c között van a edzési hőmérséglete. 60 c fok külömbséget igen nehéz szinte lehetetlen megállapítani.
Itt a fórumba ha viszaolvasod és sikerül kigoboznod akkor megtalálod, hogy 2 módszer van még enek a megállapítására.
1. egy úgy nevezett hőlyelző kréta, bekened vele a felületet és elszineződik mikor eléri a kellő hőmérségletet 5000-6000 huf U.S.A bol lehet nehezen valhonan rendelni..
2. ez vitatott működik-e én ezt használtam de nem tudom le ellenőrizni hogy menyire sikerült-e.
A lényeg az hogy, mikor az acél felveszi azt a hőmérségletet mikor edzhető akkor elveszti a mágnesességét, szoval beszerzel eg ymágnest és kiveszed a tűzből a pengét és ha nem vonza akkor sem biztos hogy jó.
Mert az edzési hőpontnál veszti el a vonzerőt szóval fölötte is jóval már nem vonza(pl 1400c foknáls sem vonza és ott sem lehet edzeni, de ez a mágneses dolog vitatott)
Az volna a legjobb ha mágnes rajt lenne a pengén ugy a tűzbe és mikor le esik akkor belerakod a vizbe.Most ezt akarom kitapasztalgatni. Viszont nehéz nagyon mert a penge nem egyenletesen melegszik és hül le. A vastagabb részek jobban a vékonyabbak kevésbé tartják a hőt. Szóval a kissaki a hegy hamarabb kihül mint az él.Ez egy 15-20 cm pengénél is nehéz, viszont a tied kb 60-65 cm.
Viszont ugy gondoltam, hogy ennyitőlé nem fog visszalágyulni, és tök mindegy hogy a tűzbe hagyom szép lassan lehülni, vagy belevágoma vizbe 200c ről -15-20 c re 4-6s alatt lehülni.És igy talán még valami haszna is lehet a dolognak, persze ezt csak FESZÜLTSÉGMENTESÍTÉS-nek próbáltam szánni, és nem megeresztéshez ahhoz nincs eszközöm!
Viszont most szereztem be egy szakkönyvet a acélok hőkezeléséről 30-40-50 oldal szépen leirja a szerkezetét az atomtol kezdve a fémeknek.
Ez egy Anyagismeret és Technologia I. Ipari Szakközép iskolai tankönyv 1978-ból.
Amit még el szeretnék mondani az az hogy ezeket a (kisérleteket) azért irogatom ide le meg dokumentálom, hogy ti esetleg kijavítotok és mások számára is segítséget vagy esetleg érdekességet nyújtunk.
A pontos recepteket várhatod... Ezt mindenki magának kísérletezi ki! Ez titok. A fő alkotókat elő lehet bányászni, de ami a savát-borsát adja, azt nem mondja meg egyik mester sem!
Hát a polírozott felületen lehet nem tapad meg, én még olyanra nem próbáltam, mert edzés előtt nem sok értelme van felcsiszolni 1200 ig.
Edzés után ugyis le kel csiszolni újra az egészet.És ha nem egyenletes a penge akkor el is görbülhet oldalirányba, és akkor egyengetni kel majd kalapácsal, ami ugyen szintén nem túl jó a polírozásnak:)
Az agyagréteg vastagságát én is kisérletezem,szerintem 1-2 mm legyen.Az élt elvileg nem kel leagyagozni de van amikor szokták.
Keress rá a neten ez a metódus az edzés yaki-ire néven találsz bővebb infót.(azthiszem ez japánul az edzés megfelelője)
Hello! xulon1. Milyen vastagon kell vagy érdemes befedni és az élét is be kell fedni valamennyire? Egy vagy több rétegben? A technikájáról szeretnék egy kicsit többet tudni ha lehet Előre is köszi.
Hello Natty Dread! A penge az én művem. Az anyaga-C45 Kovácsolás annyi van rajta,hogy ívet adtam neki és az élet egy kicsit levékonyítottam, a többi a flex kinlódása. Akkori hozzá nem értésem miatt a markolatot nem szivesen mutatom be. A penge hossza a tsubától 73cm Vastagsága a tsubánál 7mm a végén 4mm Széle.. 2,8cm a végén 2cm Arra jó hogy kitapasztaljam,hogy, merre, hány méter.
Én úgyí szoktam hogy, 1/1 szalmahamu és agyag elég hígra kel készíteni de nem túl folyósra.Van aki rak bele vasport és hőálló festéket is.Én tisztított agyagot veszek művészellátóba azzal dolgozom.
Viszont a vastagság a kérdéses, de lassan kel szárítani a penge hátát ha akarod akkor beagyagozhatod de akkor ívbe húzza be a pengét amitől elrepedhet ha vastagon teríted és nem megfelőlen edzed.
Hello Tádé001! Én szeretném megcsinálni de ez még nem 100% Én Újkígyóstól kb 30 km-re lakom és hálásan köszönöm az infót,eddig nem tudtam róla,hogy van a közelben ilyen. A kovácskemencém még ezután fogom elkészíteni és ez az anyagiaktól függ hogy hogy alakul. Hála istennek nagyon sok mindenhez értek úgyhogy belevágok vasas szakmám van. Várom a receptet!
Hi ! Az a kérdés,hogy te csinálnád meg vagy megcsináltatod? Van Újkígyóson egyromániából áttelepült profi fegyverkovács aki szamurájkardokat és damaszt késeket csinál egy ősi keleti technikával ./nem damaszkolt/ !! A kardokat és tőröket amit ő készít a "Vazul" névvel jelzi, egyébként művésze a szakmájának .
Sok érdekes dolgot olvastam már ebben a fórumban,de egy kérdésre még nem találtam meg a választ. Milyen agyaggal kell bevonni a pengét edzés előtt,és mi a menete? Ha valaki tudna nekem erre választ adni azt nagyon szépen megköszönném! Van egy edzésre váró pengém már három éve de idő hiányában még nem volt rá alkalmam folytatni ,így kipolírodtam hogy legalább mutasson valamit.
Ehhez a pengéhez kellenének az agyaggal kapcsolatos dolgok esetleg trükkök.
Én ezt nekde elhiszem, sajnos nem értek ehhez igy nemtudom, hogy van-e benne hiba.Általánosítottál ezzel a "biliacél" kifejezéssel igy viszotn arra utalsz, hogy ez minden acélnál igy möködik.Majd kipróbálom...
Viszont megedzettem a Kogatana-t valószínüleg teljesen tönkre ment szerkezetileg, köllemre viszont semmi olyan nem történt ami kizárná a díszkénti további alkalmazását egy szép csiszolás után.
Szóval az történt, hogy valószínűleg túl nayg hőmérségleten edzettem és nagyon eldurvulhatott a szemcsemérete ezért.
Ez abban mutatkozott meg hogy az élen pát helyen olyan lett az anyag mintha varasv lenne(mint egy emberi seb mikor kivarasidik).Vagyis mintha kicserepesedett volna, de simán ki lehet csiszolni.Kisebb egyengető ütésekre nem tört el szóval elég maszív maradt.
Viszont arra a megálapitásra jutotam hogy,nehéz egyenletesen felmelegíteni egy ilyen kis pengét is. Szóval nem tudom mi lesz a 90cm(ebből 25-30cm nakago) es és a 16 cm es pengével amit most készülnek.
Újra átnéztem az agyagozás-t képeken videókon és több helyen is irták hogy vasport is tesznek bele, sőtt még olat is halottanmhogy hőálló festéket.A másik fontos dolog amit megfigyeltem hogy, az élt is lekenik vékonyan.gondolom az sem véletlen, hogy ahol vastagon takarják ki az agyagot onan kis csikokat húznak az élre, szerintem itt be is vágják egy kicsit.Talán azért mert a hőtágulás vagy az lehűtés folyamán ne repedjen anyira szét az agyag.
Nemrég tudtam meg egy érdekes dolgot: Megfelelő hődiagrammal elérhető akár C10-es acél részleges edzése is. Ezt úgy kell érteni, hogy ferrites alapszövetben martenzitszemcsék vannak, és növelik a keménységet. A következőképpen lehet ezt a szekezetet létrehozni (dual phase steel= DP acél jelöléssel isemjük, kétfázisú acél):
Képzeljük el pl a C10 acél függőleges vonalát a vas-szén állapotábrán. Indítduk a hőkezelést 900 fokról, és figyeljük mi történi: Az A3 vonal eléréséig csupa ausztenit van jelen.
Az A3 vonal alá érve (C10 esetén kb 850°C) megjelennek a ferrit szemcsék a szövetben. A ferrit szemcs közel 0% szenet képes oldani ezen a hőmérsékleten, míg a még meglévő ausztenit sokkal többet. Ebből az következok, hogy ahogy hűtjük tpvább, és növekszik a ferrot mennyisége, akkor a még meglévő auszteni széntartalma egyre nő, addig míg eléári az edzhető széntartalmat (pl ha már a fele ferrit, akkor a meglévő ausztenit széntartalma 0.2% lesz, ha már csak ötöde marad auszteni, akkor annak 0.5% c-tartalma lesz, ami már bőven edzhető. A kónóda szabállyal könnyen megállapítható, hogy kb 750°C-ig kelllassan hűteni az acélunkat, hogy benne 20% mennyiségű 0.5%-os széntartalmű edzhető ausztenit legyen. Most következik a huszárvágás: A fent leírt állapotban lévő 750°-os acélunkat egy laza mozdulattal beledobjuk a vízbe, és az a 20% ausztenit le fog edződni, jelentősen megnövelve az olcsó biliacélunk szilárdságát. A folyáshatár 150..20Mpa-ról felmegy 500-ra. Ha a hűtés alakítás közepette hajtjuk végre, akkor azmartenzit szigeteknek alakja lesz, illetve diszperzebb eloszlásuk lesz, mégjobban megnövelve ezzel a szilárdságot. ez egy jó szilárdságú, és jó ütőmunkájú acélt eredményez, valószínűleg a régi páncélokat így hőkezelhették. A gyakorlatba mi úgy hajthatjuk végre ezt a hőkezelést, hogy hűlés közben folyamatosan figyelünk, hogy nem-e vonzza már a mágnes, akkor 769°C alá élrtünk, lehet vízbedobni a vasat.
Eleve butaságokat írsz, miért ne edződne le a c45 820-860 c fölött? Leedződik az, csak ha sokáig ott tartod képlékeny alakítás nélkül, akkor eldurvul a szemcseszerkezete. Ha láttál volna már vas-szén állapotábrát, nem lennének ilyen nagy talányaid. Egyébként a régieksemmilyen hüőfok értéket nem tudtak, semmilyen széntartalmat nem ismertek, nem számoltak ki semmit csak izzási színeket ismertek fel, nem számszerűen, hanem megfelelőség szerint ítéltek tapasztalat alapján. 1200fokon csak akkor ég ki a szén, ha sokáig levegőn van. Ha rizspapíros trutyival beburkolják, akkor nem éri a levegő, amikor a tűzben van, akkor sem, sőt a szén monoxid cementáló hatása miatt pótlódik a levegőn kiégett szén (kivéve, ha túl erősen fújtatsz). Az a titka, hogy gyorsan kell dolgozni, akkot nincs ideje kiégni a szénnek.
Hú, ezt nem tudtam hogy ott egy keményebb réteg van.ez kb hány mm vagy cm.kb 2-3mm et szedhettem le.
Viszont tényleg észrevettem, hogy kerekedik az él meg hogy vannak gödröcskék.
A kemncébe épp beférne citera a sínvasam.De nem tudom az edzési hőmérségletét, annélkül pedig igen nehéz lehet be edzeni.
Én eztsem értem, hogy a fenébe csinálták, biztos van valami trükkje a dolognak hogy, a kardokat hogy edzették ezelőtt.
szoval itt ez a c45 példának okáért 820-860 c fok között edződi aladta nem , felette meg szintén nem sőtt romlik is a minőséga.
Viszont az edzési hő,árséglet az acél széntartalmától függ(szthiszem).
Szóval, ezek régen laminálták a pengét, felhevítetteék jó 1200c fokra ot kiég a szén, ezt pótolták az ő sajátos módszerükkel..
De utánna hogy számolták ki, honan tudták hogy az edzeni való pengébe mennyi % szén van és milyen hőfokon kell edzeni?
Ez számomra felfoghatatlan, már azon gondolkodtam hogy az agyagnak lehet valmi köze hozzá, amit az élre is tesznek vékony réteget, hogy az mutatná meg valhogy hogyha lesik vagy kipattog, vagy elszineződik vagy .. akármi.
Régen az üllőket nem is edzették, hanem a kalapálástól keménydett fel a felületük. Ma már létezik olyan nagy mangántartalmú ausztenites acél, mely az ütések hatására martenzitesedik. Ilyen acélt használnak földmunkagépekhez, kőtörő kalapácsokhoz.