Keresés

Részletes keresés

tillA Creative Commons License 2003.06.09 0 0 122
endre_d!
Igazán nem tudom. A riportban nem szerepelt. Remélem, Viktor mert maradni :)

Anteris!
Igen, ne felejtsük, az Orion német, a 2001. meg hollywoodi, de nem is ez a lényeg. Hanem hogy az Űrodisszeia egy elképesztő filmtörténeti bravúr, egy valóságos csoda: akkor ott olyan hiteles látványvilágot hoztak létre Kubrickék, amit kis túlzással a mai napig senki. Az a film ilyen szempontból szinte tökéletes, amit a mostani szuper-computer-technikával dollárszázmilliókból készülő darabok egyikéről sem mondhatunk el.
Ugyanakkor az Oriont - 1965! - egész jól megcsinálták a németek, minden különösebb előképzettség, filmes háttéripar nélkül, pusztán ambícióból és odafigyelésből táplálkozva; ha valamivel össze akarjuk hasonlítani, akkor vegyük például a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek Star Trekjét, minden idők leghíresebb sci-fi tévésorozatát, amit évtizedeken át erre specializálódott csapat gründolt (nem szólom le, szeretem azt is), és a látvány, a díszletek eredetiségében, exkluzivitásában... hát, finoman szólva is az Orionnak nem kell szégyenkeznie, sőt. Szerintem.

yogibear Creative Commons License 2003.06.08 0 0 121
Igaz.
De az Orion német, a 2001 meg ami. Azért ott már akkor is volt pénz rá. :)
Előzmény: Törőlt_nick (120)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.06.08 0 0 120
"Az Orion trukktechnikaja szerintem a kora szinvonalat hozza"

A 2001: ürodisszeia 68-as film, és még ma is simán leverne egy-két mozit a dobogóról.

Előzmény: fehérzaj (103)
endre_d Creative Commons License 2003.06.08 0 0 119
"Csak halkan mondom, zárójelben, az az eset jut eszembe, amikor egy színésznő panaszkodott, mondvéán, nem érti, milyen világban élünk, amikor pár éve egy rajzfilm szinkronjánál a rendezőnek többnapos fejfájást okozott, merje-e a magyar változatban benne hagyni a "Viktor" nevű kutyát, vagy polgárosítsa szegényt Hectorrá... Hát..."

Es mi lett a kutya neve vegul? Mert annak idejen Csehszlovakiaban a Gusztav rakzfilmeket Oszkar neven vetitettek...

Előzmény: tillA (118)
tillA Creative Commons License 2003.06.08 0 0 118
Az alább jegyzett című oldal nagyon jó kis oldal, maximálisan alkalmas segédeszköz, hogy a bennünk bújkáló nosztalgiát (megkésett rajongást) általa bátra kiélhessük. Ajánlom mindenkinek; van rajta társasjáték is!
Ami a píszíséget illeti, ahhoz nem tudok hozzáokoskodni, de tény, hogy nekem is megfoghatatlan volt, miért Jagello kisasszony, aki Jagellovsk kisasszony. Magam is csak arra gondolhattam: valaki olyan (már elnézést) hülye volt a szinkronizálók közül, hogy lerövidítette ezt a "nyilvánvalóan" szlávos hangzású nevet, amelynek pedig éppen az volt a valószínűsíthető célja, hogy szlávosan hangozzék, abban a nyugatias környezetben. A fene érti.
(Csak halkan mondom, zárójelben, az az eset jut eszembe, amikor egy színésznő panaszkodott, mondvéán, nem érti, milyen világban élünk, amikor pár éve egy rajzfilm szinkronjánál a rendezőnek többnapos fejfájást okozott, merje-e a magyar változatban benne hagyni a "Viktor" nevű kutyát, vagy polgárosítsa szegényt Hectorrá... Hát...)
Előzmény: yogibear (116)
Ozagen Creative Commons License 2003.06.07 0 0 117
A szereplők nevei alapján mégis az az érzésem, volt nem csekély píszí-megfontolás, globálpolitikai okoskodás.:) Sokan úgy írják: Tamara Jagello. Pedig Jagellovskról van szó, amely szláv beütés. És vannak a történetben olaszok, skandinávok etc. A bázison végbecsinált pingvintánc nyilván az alternativitás, esetleg a Linux-fíling előérzete :)))
Előzmény: Ghanima (115)
yogibear Creative Commons License 2003.06.02 0 0 116
FIGYELEM!
A Filmmúzeum elárulta, hogy június 20-án vagy akörül egy "kultikus hétvégét" fog tartani, amikor
újra levetítik a sorozatot, gyorsított ütemben, és beszélgetések lesznek láthatóak az Orion és
a hozzá hasonlóan kiemelkedő népszerűséget szerzett filmek rajongóival, szakértőkkel, miegymás.
További, pontosabb hírek később érkeznek!


Mindez innen:

http://users.freestart.hu/orion8/

Ghanima Creative Commons License 2003.05.31 0 0 115
A píszíségről: ne feledd, hogy egyrészt a film a hatvanas éveken készült, amikor még nem próbáltak meg vigyázni az ilyesmire, de talán még ennél is fontosabb, hogy (nyugat)német gyártású az istenadta, ott pedig akkoriban vélhetően elég kevés fekete és/vagy távolkeleti színész lehetett egyáltalán, ráadásul ez nem mozifilm, hanem tévésorozat, amire talán nem is volt annyi pénz, hogy. mondjuk, importáljanak egyes szerepekre akár csak Nagy-Britanniából színesbőrűeket.
Talán, ha NDK sorozat lett volna, akkor, bemutatandó a ploretál intrnacinalizmus (sic!) fényes jövőjét és a testvériséget, beraktak volna pl. egy kubai színesbőrű- meg egy kínai színészelvtársat is... De ezt már soh'sem fogjuk megtudni... ;-)))
Gondolom én. :-)
Előzmény: Ozagen (114)
Ozagen Creative Commons License 2003.05.30 0 0 114
Hú, ez a mai rész a Pallason, nagyon izgi volt. És ahogy az Orion megmentette Atant és Helgát... Nem semmi, hö.

Ebben a részben, ahogy megfigyeltem, fontos szerepe volt a robotoknak, meg a robotika szabályainak. Ezek a szabályok emlékeztettek Isaac Asimov szabályaira az I, Robot-ból. Lehet, hogy ez csak véletlen?

P. s.: Látott valaki az Orionban fekete vagy távol-keleti szereplőt? Lehet, hogy az Orion mégse píszí?

Előzmény: moonshadow (113)
moonshadow Creative Commons License 2003.05.16 0 0 113
Nagyszerű, egy pár rész úgyis hiányzik :)
Előzmény: yogibear (111)
yogibear Creative Commons License 2003.05.15 0 0 112
Bocsi, kétaszer ment el, olyan lassú a Zindex. :O)
yogibear Creative Commons License 2003.05.15 0 0 111
Mivel süllyed a topic, igy egy kis "felemelő". :O)

Május 23. 18:30. Filmmúzeum - Orion 1. rész.
Május 24. 18:30. Filmmúzeum - Orion 2. rész.
....


Újra. :O))

yogibear Creative Commons License 2003.05.15 0 0 110
Mivel süllyed a topic, igy egy kis "felemelő". :O)

Május 23. 18:30. Filmmúzeum - Orion 1. rész.
Május 24. 18:30. Filmmúzeum - Orion 2. rész.
....


Újra. :O))

yogibear Creative Commons License 2003.05.15 0 0 109
Mivel süllyed a topic, igy egy kis "felemelő". :O)

Május 23. 18:30. Filmmúzeum - Orion 1. rész.
Május 24. 18:30. Filmmúzeum - Orion 2. rész.
....


Újra. :O))

fehérzaj Creative Commons License 2003.03.19 0 0 108
Szen nanocsobol mar gyartanak huszcentis darabokat. Meg postan is rendelhetsz ilyesmit, ha nagyon akarsz. :) A Highliftsystems terveiben 1 meter hosszu nanocsovek kotegeirol van szo. A 20 centitol az 1 meterig a tehnologiai tavolsagot joval kisebbnek erzem mint az antigravitacio eseteben, ahol maximum nemi kis nem igazan reprodukalhato mocorgasnal tart a dolog. Ha erdekel az ilyesmi erdemes a HLS terveibe beleolvasgatni. Nem az a tipikus legvar buli, hanem reszletesen kidolgozott muszaki tervekrol van szo.
micu Creative Commons License 2003.03.18 0 0 107
Ja, és azért nem csak űrhajók vannak, lásd Stargate... Liftezni viszont szvsz soha nem fogunk, ha a civilizáció nem pusztítja el magát úgy 10-15 éven belül akkor nagy valószínűséggel találnak valami kulturáltabb megoldás a feljutásra a jelenlegi rakéta helyett, de kétlem hogy ez lift lenne...
Előzmény: fehérzaj (103)
micu Creative Commons License 2003.03.18 0 0 106
Viszont elég nagy valószínűséggel lehet csinálni valamiféle antigravitációs vagy hasonló hatású hajtóművet is úgy hogy szvsz ez a lépés kihagyható...
Előzmény: fehérzaj (103)
moonshadow Creative Commons License 2003.03.16 0 0 105
Tegnap láttam, éles helyzetben használták a vasalót! :)
Váradi Március Creative Commons License 2003.03.15 0 0 104
Meklén kapitány tisztára úgy néz ki mint Tornyi Baranabás.
fehérzaj Creative Commons License 2003.03.13 0 0 103
Az Orion trukktechnikaja szerintem a kora szinvonalat hozza. Hasonlitsd ossze mondjuk az Forbidden Planettel, vagy a Day the Earth Stood Stillel.

A Star Wars jo tiz evvel kesobb keszult es meg akkor is kiugro trukktechnikai teljesitmeny volt. Az is igaz, hogy mai viszonyok kozott is ugy-ahogy elmenne. Bar ez szerintem inkabb azt mutatja, hogy mennyire sablonos a sci-fi filmgyartas azota is. Ugyanazokat a ropkodo urhajokat mutatjak amit a Star Wars bevezetett. Hol vannak a modernebb gondolatok es a technologiak? Miert nincs egyik scifi filmben sem egy beanstalk vagy az a korpalyan keringo kanalas trukk. Ha a szen nanocso technologia a mostani utemben fejlodik akkor pl a Highliftsystems terve egy-ket even belul megvalosithato lesz.

Az amikor elterjesztettek, hogy a "sci-fi az emberi problemakrol szol a jovoben" az nagyon jo volt a tehnologiahoz mit sem erto Hollywoody forgatokonyviroknak meg kommersz scifi konyvgyartoknak ugy altalaban. Egyidejuleg viszont teljesen hatterbe szoritotta a hard scifit - amit en igazi scifinek tartok. Ugyhogy amit manapsag scifi cimen lathatunk az tudomanyosan es tehnologiailag teljesen rohejes Hollywoodi sablon szemet. Szerintem az igazi scifi az a tudomany es tehnologia lehetosegeirol, az emberiseg tavlatairol es a vilagagyetem csodairol szol. Persze tudom, ezzel a velemennyel egyre inkabb egyedul maradok. A kommersz propaganda mukodik, sajnos :(

Előzmény: micu (102)
micu Creative Commons License 2003.03.11 0 0 102
Én is megnéztem egy részt belőle. Anno szerintem az összeset láttam de mára már elég homályos emlékeim vannak róla. Akkor nagyon tetszett (lehettem úgy 10 éves) most viszont jókat mosolyogtam egyes 'effekteken'. Az egész technikailag kb úgy nézett ki mintha egy amatőr színtársulat csinált volna házilag egy sci-fi sorozatot. Viszont volt több érdekesség is volt benne ami elgondolkoztatott. Az egyik a szereplők kora: egy mai sci-fi filmekhez képest a szereplők meglehetősen idősek voltak. A másik hogy milyennek képzelték el a jövő technikáját 40 évvel ezelőtt. Jó, a dolognak voltak techikai akadályai is jócskán, de pár dolog ezzel együtt is elég furán nézett ki, Pl. a szkafanderek, vagy az irányítás. Érdekes az egészet összehasonlítani mondjuk a Csillagok Háborújával: igaz ez utóbbi jóval több pénzből és valamivel később is született de azon én legalábbis egyáltalán nem érzem hogy 75-ben készült, szvsz az Episode IV ma is bőven elmenne mint új mozifilm, míg az Orion meg kell mondjam elég furán néz ki, amikor a támadó varangy űrhajók még csak nem is próbálnak a valós fizikához valamennyire hasonló módon mozogni a képernyőn (perspektíva meg hasonlók).
Ozagen Creative Commons License 2003.03.08 0 0 101
Ma megnéztem az első részt ismét. A szupernovásat. Ezt a részt utoljára 1981 tavaszán, egy kiképzőbázison láttam, a kiképzőbázis konyháján.

Most: ezernyi emlék tolult az elmémbe. Az Orion: egy hívószó. Az Orion-7 és -8: nem semmi élmény. :)

Traktorovics Traktorov Creative Commons License 2003.03.08 0 0 100
Én büszke vagyok a kazettáimra. Mindenkinek velük dicsekszek. Semmi horror-vér-gyilok effektus, csak a '60-as évek képzelete a jövőről germán fejekkel (uccsó rész szőke Standartenführere:)) és McLane csipős humorával. Szóval kellemes az egész.
tillA Creative Commons License 2003.03.05 0 0 99
Persze, így van. Én is azért vártam, hogy lássam, mi is hozott izgalomba minket nyolcéves korunkban, illetve hogy legyen mód nosztalgiázni (plusz általában és sok formájában szeretem a sci-fit). Ugyanezért vettem videóra a hét epizódot: biztos, hogy nem fogom hetente (sőt, évente se) elővenni, újra meg újra megnézni. De jó látni, ha néha a kezembe kerül majd a kazetta, hogy megvan, az enyém, ami egykor úgy tetszett.
Hát így megy ez.
Előzmény: Törölt nick (98)
tillA Creative Commons License 2003.03.04 0 0 97
Nekem tetszett ez a "tévesztés"; ahogy mondani szokták, az ilyesmi sokat elárul az emberi lélekről. Igen: emlékszünk valamire, aztán amikor újra látjuk, valami hiányzik - nem pont ilyen volt.
Szóval tetszett ez a kivetített belső lélektani vívódás :)
Előzmény: Törölt nick (96)
endre_d Creative Commons License 2003.03.03 0 0 94
A megoldas egyszeru: csak het (7) resz van. A hetedikben jonnek a varangyok.
Előzmény: Törölt nick (89)
moonshadow Creative Commons License 2003.03.03 0 0 92
Sokszor elgondolkodtam már rajta, hogy ha annak idején pl. 68-ban vetítették volna le az alien első részét, vajon milyen lett volna a fogadtatás?
Ha jól tudom egyébként 78-ban készült.
Csak tíz év különbség, mégis hogy meglátszik a filmeken.
Előzmény: Törölt nick (91)
moonshadow Creative Commons License 2003.03.03 0 0 90
Biztos annyira sokkoló rész, hogy levették műsorról :))
Előzmény: Törölt nick (89)
zuglo_14 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 88
Az ORION sorozat ismétlése:Filmmuzeum:
1. rész: 2003. március 7. péntek 20.00ó
2. rész: 2003. március 8. szombat 20.00ó
Forrás: Telehold müsorújság.
Előzmény: yogibear (87)
yogibear Creative Commons License 2003.02.25 0 0 87
Én meg megnéztem a port.hu-n, meg a jövő heti újságokban is ez van. :O)))
Előzmény: zotyo (86)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!