Keresés

Részletes keresés

antrapo Creative Commons License 2011.09.12 0 0 1706

Ezért is vásárolnak majd hamarosan Dornachba olyan kisbuszokat, amelyekben ülések helyett szobabiciklik állnak, s a rajtuk lévő dinamók termelte áramot betáplálják a busz hibrid motorjába, így óvva a jólelkű antropozófusok egészségét...

 

Félretéve a tréfát azért az igen jól tapintható, hogy számtalan szinten éri támadás a végtag/anyagcsere szférát. E támadás a tétlenségben tartáson át történik, egyre kevesebb mozgásra van szükségünk, akár a saját közvetlen terünkben, akár más terekbe való eljutáshoz. Meglátásom szerint ez az amúgy is a „mély, álom nélküli alvásban lévő” akarati részünk (R.S.: Ált. embertan) további blokkolását célozza, és ezek már az Én-erők, ahrimán célkörzete…

 

A billentyűket nyomogatva szinte mindegy, hogy hagyományos, avagy érintős, a lényeg az, hogy nem kezünk formálja a hangzókat. Így is, úgy is megakad valami, ami útnak indul, de feltorlódik, nem tud a formálásba beáradni és ott kiélni önmagát…

 

 

R.S.: A MIHÁLY-MISZTÉRIUM-ából :

 

„ A legtöbb abból, ami ma a technika révén a kultúrában hatást fejt ki és

amivel az ember életével a legnagyobb mértékben össze van fonódva, ma már

nem természet, hanem természetalatti. Ez olyanvilág, amely lefelé emancipálja

(felszabadítja) magát a természettől. (…)

 

De a technika korszakában addigi menete nagyon nehézzé teszi a

lehetőséget az embernek az arimáni kultúrával szemben való helyes viszonyának

megtalálására. Meg kell találnia az erőt, a belső megismerési erőt, amely megvédi

őt attól, hogy Arimán a technikai kultúrában hatalmába kerítse. A természetalatti

világot mint ilyet kell felfognia. Erre csak akkor  képes az ember, ha a szellemi

megismerésben legalább éppen annyira felemelkedik a földönkívüli

természetfelettibe, mint ahogy a technikában a természet-alattiba leszállt. E

korszaknak a természet fölé emelkedő ismeretre van szüksége, mert belsőleg

veszélyesen ható élettartalommal kell elbánnia, amely a természet alá húzta le.

Természetesen itt nem arról van szó, hogy az ember megtalálja annak az útját, hogy

az új kulturális viszonyokat magával és a kozmosszal helyes viszonyba hozza. (…)

 

Abban az időben, melyben a tulajdonképpeni természettől független

technika még nem létezett, az ember a szellemet magában a

természetszemléletben találta meg. A magát függetlenítő technika arra késztette az

embert, hogy a számára mechanikus-materiálisra immár mint tudományossá válásra

bámuljon. Ebből pedig minden isteni-szellemi, ami az emberiség fejlődésének

eredetével összefügg, hiányzik. A tisztán arimánikusság uralkodik a szférában.

  A szellemtudományban egy másik olyan szféra lesz  megteremtve, melyben

arimánikusság egyáltalán nincs. És éppen annak a szellemiségnek a megismerő

felvétele által, melyhez az arimáni hatalmaknak nincs hozzáférhetőségük, az ember

megerősíttetik arra, hogy a világban szembe tudjon helyezkedni Arimánnal.

 

A "MIHÁLY-MISZTÉRIUM" letöltése ITT

Előzmény: fejlődő (1704)
blerocs Creative Commons License 2011.09.11 0 0 1705

Szia,

 

köszi! Örülnék, ha így lenne, sajnos nem tudom ellenőrizni. Legfeljebb, ha vennék egy tablet gépet, csak épp emiatt habozok, mert lehet az is, hogy mégse sokat segítene.

Előzmény: fejlődő (1704)
fejlődő Creative Commons License 2011.09.11 0 0 1704

Szia!

Szerintem érintőképernyősre nem annyira érvényes, mert ott a nyomkodás nem annyira "mélyen" történik. Ennél már finomabb kézmozdulatok is elegendőek, ezért ebben az értelemben nem is lehetnek annyira károsak.

De ennek nem biztos, hogy örülni kell, mert az elektromos kütyük káros hatásait is vedd figyelembe. Mindenesetre ezek mind nem túl jelentős hatások, noha egyre hatalmasabbak. Az ember sokat kibír. Egyre több akadályt tud szellemileg kompenzálni majd. A természetalatti technika káros hatásai nagyjából a szellemi felemelkedés lehetőségeinek növekedésével párhuzamosan növekednek. Tehát nem kell félni semmitől... Legfeljebb egyes esetekben okozhat megbetegedéseket, de ez nem ok arra, hogy mindenki távol tartsa magától, aki ügyel a szellemi-lelki-testi egészségére.

 

A szívnek például az sem tesz jót, ha a test úgy változtatja meg helyét, hogy a szív munkája nem vesz részt benne. De ma ki utazik csak gyalog vagy kerékpáron?

Előzmény: blerocs (1702)
fejlődő Creative Commons License 2011.09.11 0 0 1703

Szia MartinIsti!

 

1, Természetesen van összefüggés a jelenlegi bolygók és szféráik, illetve a Föld előző és következő korszakai, állapotai között. Erről olvashatsz pl. a Szellemtudomány körvonalai: 181, 193 és 323-324. oldalain. De még más helyeken is. Budapesti előadások, A szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban stb.

Röviden: A jelenlegi Szaturnusz például a régi újratestesülésének tekinthető. A jelenlegi úgy jött például létre, hogy kellett egy hely azoknak a lényeknek, akik odaköltözhettek, mert bennük főleg szaturnuszi tulajdonságok voltak.Stb. Ők már a Nap kiválása előtt kiváltak... Ez egyébként összefüggésben van azzal, hogy a Föld először a Szaturnusz állapotot ismételte, aztán a Napét stb. Tehát az azonos nevek a szoros összefüggésre mutatnak rá, illetve arra is, hogy a korszak alatt alakultak ki a fizikai égitestek is. 

 

2, A Budapesti előadások 7. előadásában olvashatsz például arról, hogy a materialista elméleteket hogyan lehet megítélni a valóság szempontjából. Egyébként arról is olvastam már, de nem tudom hol, hogy valójában beavatási eredmények lecsapódása az ősköd elmélet is, hiszen abban is kezdeti egységes szubsztanciáról beszélnek, amiből aztán minden égitest létrejött, differenciálódott, ahogyan kezdetben a Föld is a jelenlegi Szaturnusz teréig ért el és benne volt ködszerűen minden naprendszeri égitest szubsztanciája, amiből előbb a Szaturnusz, Uránusz, Vulkánusz, aztán, a Nap, Jupiter, Mars, majd a Hold, a Napból pedig a Merkúr és a Vénusz vált ki. Mindenesetre messze jár a valóságtól minden materialista alapú elmélet.Tehát nem feleltethetők meg egymásnak.

 

Nem volt Nagy Bumm, és Nagy Zutty sem lesz. Ez színtiszta képzelgés. Konkrétan mit tudnál megfeleltetni minek? Gondold végig...

Hogy zajlana a Nagy Zutty és hogyan válna az anyag szellemmé a szellemtudomány szerint?

Üdv.

Előzmény: MartinIsti (1699)
blerocs Creative Commons License 2011.09.11 0 0 1702

Steiner ezt mondja a gépelésről az egyik ciklusban:

"

Man kann dasjenige, was im Inneren des Menschen geschieht, besonders anschaulich vor Augen haben, wenn man es dann im hellsichtigen Imaginieren vor sich hingestellt findet: jeder Druck auf eine Taste wird zu einem Blitz-schlag in diesem objektiven Anschauen des Subjektiven. Und dasjenige, was hingestellt ist als das menschliche Herz, das wird fortwährend von diesen Blitzschlägen durchstoßen. Und nun ist ja auf der Schreibmaschine nicht gerade nach einem spirituellen Prinzip eine Taste neben die andere gestellt, sondern nach dem reinen Utilitätsprinzip die Buchstaben, welche man öfter not-wendig hat, so daß man schnell schreiben kann. Das alles be-wirkt, daß dadrinnen nicht gerade viel Spirituelles ist. So daß das Fahren des Fingers von einer Taste auf die andere die Blitz-schläge nicht nur als Blitzschläge erscheinen läßt, sondern noch dazu in Unordnung bringt. Kurz, es ist ein fürchterliches Gewit-ter, in dem sich ein Schreibmaschinenschreiben objektiviert.

Was bedeutet das? Das bedeutet nichts anderes, als daß man ei-ne Erklärung dafür hat, warum im Leben so viele Menschen, bei denen sich gegen das Schreibmaschinenschreiben nicht das po-larische Gegenmittel einfindet, mit einem schwachen Herzen herumgehen, insbesondere wenn sie zu früh an die Schreibma-schine herangebracht werden, wo das Herz noch im weitesten Umfange zerstörungsfähig ist. Und man wird schon sehen, wenn die Schreibmaschinenschreiberei zunimmt, wie immer mehr und mehr die Herzschwächen und Herzkrankheiten sich vermehren werden."

 

Vagyis, a billentyűk nyomkodása káros, különösen fiatalkorban. Most jön a (hülye?) kérdés: szerintetek ez érintőképernyős billentyűzetes tablet-gépekre is igaz?

 

MartinIsti Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1701

Pár év múlva rájöhetnek hogy mégis lesz, illetve amennyire én tudom, jelenleg is vannak egymásnak ellentmondó elméletek, melyek egyikét sem igazán lehet bizonyítani. A kérdés viszont még mindig aktuális, hogy Steiner Föld-inkarnációi miképp hozhatóak összhangba a modern kozmológiával, avagy fordítva, a modern kozmológia összhangba hozható-e az antropozófiával?

Előzmény: Herold (1700)
Herold Creative Commons License 2011.09.08 -1 0 1700

A tudomány jelenlegi állása szerint nem lesz Nagy Zutty, az univerzum a végtelenségig tágulni fog.

Előzmény: MartinIsti (1699)
MartinIsti Creative Commons License 2011.09.07 0 0 1699

Elnézést ha volt már szó erről, bennem mostanában merült fel a kérdés, ahogy olvastam Steiner A világ, a Föld és az ember könyvét, hogy bolygónk korábbi megtestüléseit miért pont a mostani bolygók neveivel illetjük? Ha jól értelmeztem, akkor pl. a mostani Szaturnusznak nincs igazán köze a korábbi Szaturnusz állapothoz. Az agyam azonban azt súgja, hogy a dolog mégsem lehet véletlen. Ti miként vélekedtek erről?

 

Egy másik gondolatmenetem pedig, aminek kapcsán kíváncsi lennék ki mit gondol róla, hogy számomra a Föld inkarnációinak sorozata, illetve maga a jelenség, hogy történik ilyen, számomra nagyjából összhangban van a modern fizika Nagy Bumm - Nagy Zutty elméletével. A Nagy Bummként emlegetett "világegyetem-keletkezés" megfeleltethető mostani Földünk létrejöttének (vagy szélesebb látószögbe téve az egész univerzum inkarnálódik újra?), a Nagy Zutty pedig majd az lesz, mikor a mostani Föld szellemi tartományokba tér vissza, hogy egy újabb Bumm-mal ismét anyagiasuljon. Nem tudom hogy Steiner vagy bárki más írt-e erről, gondolkodott-e ilyen irányban, én magamtól jutottam el ide, de persze jót tenne egy kis pozitív visszacsatolás :)

 

Egy harmadik apróság: a Dűnét (a sci-fi regényt) olvasta valaki?

antrapo Creative Commons License 2011.09.06 0 0 1698

Márciusban rasztaszív tett utalást a vatikán szerepére, akkoriban e témán volt is itt egy kis vita. Vasárnap beszéltem valakivel, akinek szervátültetése alatt egy igen mély élménye volt. Ennek ide vonatkozó része az, hogy az illető visszajövetelének miértjei kapcsán az hangzott el "odaát", hogy két nagy nehézségforrás van most világunkban:

1, gazdasági élet vezetői

2, Benedek pápa

antrapo Creative Commons License 2011.09.06 0 0 1697

Éppen újraolvasom az "Élet a halál és az újraszületés között" c. könyvet és közben erre találtam, érdekes...

fejlődő Creative Commons License 2011.08.22 0 0 1696

Így már más. Akkor nincs vita.

Előzmény: Herold (1695)
Herold Creative Commons License 2011.08.21 -1 0 1695

Félreérted. Legközelebbi alkalommal a körülmények nem nehezebbek lesznek a kitűzött életcél eléréséhez, hanem kényszerítőbbek.

Illetve Yogzotot szerintem arra gondolt, hogy az újabb életcél elérése lesz nehezebb, amíg a jelenlegi cél nem teljesült.

Előzmény: fejlődő (1694)
fejlődő Creative Commons License 2011.08.21 0 0 1694

Szia Yogzotot!

 

Ha jól értelek, akkor nem értek veled egyet. Nekem ez leegyszerűsítésnek tűnik és főleg nagyon igazságtalannak. Ezek szerint ha nem sikerül valami, akkor mivel farkastörvények uralkodnak, legközelebb még kevésbé kapod meg a lehetőséget, tehát egyre valószínűtlenebb, hogy sikerülhet a célod megvalósítani. Ez nagyon kegyetlen lét volna. Kifejezetten ahrimáni univerzum volna. Mintha az élne túl, aki jól végezte a dolgát, a többit meg szinte büntetjük azzal, hogy legközelebb nehezebb helyzetbe állítjuk, hogy már esélye is alig legyen. Szerencsére nem ilyen világban élünk. Sokkal szeretettel átitatottabban. :)

Előzmény: Törölt nick (1692)
Solstane Creative Commons License 2011.08.21 0 0 1693



Ilyesmire gondoltál?

 

 

fejlődő Creative Commons License 2011.08.21 0 0 1691

Szia Koli!

 

Én sajnos nem tudok ebben segíteni, de ha végig értél azon a fejezeten, amiben az ember tagozódásáról van szó, akkor ott lényegében már táblázatosan is fel van sorolva a lényeg. Ebből - ha akarsz - te is tudsz rajzot, képet készíteni magadnak. Mivel itt nagyrészt olyanról van szó, ami nem érzékszervileg észlelhető. Nem is volna túl jó, ha képről, érzékileg értenéd meg az egészet. Kitartás és türelem. Biztos, mindent érteni fogsz kép nélkül is, ugyanis előbb-utóbb benned fog kialakulni kép róla.

Mert gondold meg, mit kellene tartalmaznia annak a képnek, amit szeretnél látni? 7 vagy 9 geometriai formát, mondjuk kört? Ez mit segítene? A lényeg, hogy mi az étertest, mit okoz az étertest stb., nem?

 

üdv.: f.

Előzmény: Koli14 (1690)
Koli14 Creative Commons License 2011.08.20 0 0 1690

Tiszteletem!

Elkezdtem olvasni a Teozófia (A világ és az ember szellemi megismerésének alapelemei) című könyvet Steinertől. Eléggé sokkolt a sok új fogalom, amiket eddig életemben nem hallottam (pl: étertest, érzőlélek, szellemén...). Az lenne a kérdésem, nincs egy szép rajz/kép, ami lerajzolja az ember tagozódását? Sokkal könnyebben megérthető, és megjegyezhető lenne számomra, ha mondjuk wenn diagramm formában látnám.

Köszönöm:Kolos

SolarPlexus Creative Commons License 2011.08.04 0 0 1689

mailban elküldtem

Előzmény: MartinIsti (1687)
SolarPlexus Creative Commons License 2011.08.04 0 0 1688

Ööö, nem látható?

Úgy értem, ha rákattintasz, vagy megnyitod másik ablakban, és úgy nagyítod ki, vagy esetleg az alsó

linket másolod be a böngészőbe. Csak 2 oldalt szkenneltem be, de több nincs erről ebben a fejezetben - s azt hiszem a könyben sem.

Előzmény: MartinIsti (1687)
MartinIsti Creative Commons License 2011.07.28 0 0 1687

Köszönöm a reinkarnációs válaszokat, a Máté vers tényleg elég egyértelműnek tűnik, a "Három év" könyvet meg fogom nézegetni tüzetesen, a Török Sándor részlet viszont nem látszik, a link pedig hibás oldalra visz el. SolarPlexus, megtennéd még egyszer hogy bemásolod? Próbáltam online fellelni a könyvet hogy megnézzem ezt a részt, de nem sikerült. Egyszer baráti körben elolvastunk és megbeszéltünk egy Török Sándor könyvet, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok az általad javasolt sorokra.

SolarPlexus Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1686

Török Sándor Mi az antropozófia c. könyvében (50.o.) így magyarázza ezt a kérdést.

 

 

Forrás, ha a fenti nem látszik:

http://kepfeltoltes.hu/view/110724/ts_miazantropo50_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előzmény: MartinIsti (1683)
antrapo Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1685

Ha már kutatod a kereszténység nagy és szépséges titkait, akkor Stiener e témában írt könyvein túl ajánlom figyelmedbe Emil Bock: Három év c. művét

 

innn lehet letölteni: http://antropozofia.hu/wp-content/uploads/E.-Bock-A-h%C3%A1rom-%C3%A9v.pdf

Előzmény: MartinIsti (1683)
antrapo Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1684

pl.: Mt 17,10

 

"És megkérdezék őt az ő tanítványai, mondván: Miért mondják tehát az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljőnie?

Jézus pedig felelvén, monda nékik: Illés bizony eljő előbb, és mindent helyreállít;

De mondom néktek, hogy Illés immár eljött, és nem ismerék meg őt, hanem azt mívelék vele, a mit akarának. Ezenképen az ember Fiának is szenvednie kell majd ő tőlük.

Ekkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról szóla nékik."

Előzmény: MartinIsti (1683)
MartinIsti Creative Commons License 2011.07.21 0 0 1683

Mostanság sokat olvasgatom a Bibliát, és az én világnézetem alapvető eleme a reinkarnáció valamint több embertől hallottam, hogy találhatóak benne erre vonatkozó utalások. Próbáltam fellelni őket, de eleddig nem sikerült. Egyes nézetek szerint a Biblia mai verziójából ezek nagy részét eltávolították. Hozzávetőleg 2-3 hónapja találtam egy erről szóló könyvet (Edward Reaugh Smith – The Soul’s Long Journey, How the Bible Reveals Reincarnation) de nagyon ködös számomra. Simán lehet, hogy nincs elegendő hátterem hozzá hogy megértsem, még kevés Steiner könyvet sikerült úgy elolvasnom, hogy megértsek belőle annyit, hogy érdemes legyen olvasnom.

Ha valaki tudna segíteni egy kis útmutatással, őszintén hálás lennék érte. Köszi előre is.

Solstane Creative Commons License 2011.06.28 0 0 1682

Köszönöm.

 

Előzmény: Törölt nick (1681)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1681

Sajnálom... :( Ha nem jársz sikerrel azért szolj és megerőltetjük a dolgot...

Előzmény: Solstane (1680)
Solstane Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1680

Kedves Adept! Te igazán nagyon kedves vagy, de én Zalaegerszegen élek.Talán az lesz a legjobb, ha írok a Társaságnak.Már ezzel az infoval is nagyon sokat segítettél és köszönet érte.

Előzmény: Törölt nick (1679)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1679

Hát, ha bejössz a munkahelyemre elviheted lefénymásolni. Mailban meg tudjuk beszélni...

 

Előzmény: Solstane (1677)
antrapo Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1678

Ma kaptam:

 

"Kedves Barátunk!

 

A Nyíregyházi Waldorf Iskola nagyon nagy bajban van.

Ha nem szereznek augusztus végéig 20 millió Ft-ot a tartozásaik rendezésére, akkor szeptemberben nem folytathatják a működést és az oda járó 110 gyerek számára azonnal más iskolát kell találni.

 

Hogy mi vezetett ehhez a helyzethez?

Hát ezt hosszú lenne taglalni, de egy biztos, hogy a jelenlegi helyzet mindenkinek tanulságul szolgált és a jövőben a szülői-tanári-fenntartói közösség szoros együttműködésben fog dolgozni, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő.

 

Az iskola azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy segítsünk nekik összegyűjteni a túléléshez szükséges összeget.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy 20 millió Ft rengeteg pénz.

Ne felejtsük el azonban, hogy a magyar Waldorf közösség kb. 4000 családot (27 iskolát és 53 óvodát) jelent, tehát családonként 5000 Ft megoldaná a helyzetet.

 

Te mit tennél, ha a saját iskolád kerülne ilyen helyzetbe? Bizonyítsuk be, hogy mekkora erő rejlik a magyar Waldorf közösségben!

 

Kérünk, hogy a ti családotok is járuljon hozzá lehetőségéhez képest a Nyíregyházi Waldorf Iskola megmentéséhez.

 

Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy mekkora összeggel tudsz hozzájárulni. Fontos, hogy az adományok csak akkor kerülnek lehívásra, amikor megközelítik a kitűzött célt (első körben csak összesítjük a felajánlásokat). Kérünk, hogy akkora összeget írj be, amit valóban ki is tudsz fizetni legkésőbb augusztus közepéig.


Név:

E-mail:

Telefonszám:

Feljánlott összeg:



A küldés gomb megnyomása után a számítógéped levelezőrendszere függvényében feltett kérdésekre válaszolj OK-val.

Ha valamiért nem működik a küldés, akkor a feljánlásod elküldheted emailben is a szovetkezet@welldorf.hu címre.

 

Kérlek, hogy továbbítsd ezt a levelet minden iskolai és óvodai levelezési listára.

 

Köszönettel

 

Szabó Zoltán, Antal Norbert"

Solstane Creative Commons License 2011.06.27 0 0 1677

Nagyon köszönöm a választ.Nagyon szeretném elolvasni, de nem tudom, hogyan tudnád eljuttatni hozzám?

Előzmény: Törölt nick (1676)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.26 0 0 1676

Hivatalosan nem adták ki, a Társaság könyvtárában van egy gépelt forditás.

A legjobb könyv szerintem szivcsakratémában, 10 év alatt nem lehet megunni...

 

Ha érdekel, oda tudom adni lefénymásolni...

Előzmény: Solstane (1675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!