Keresés

Részletes keresés

petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3983
Na akkor ezért tetszett ott a talaj a krumpliknak... Pedig ott némileg árnyékosabb- a telekhatároló ronda szürke fal miatt.
Előzmény: il1321 (3982)
il1321 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3982
A tyúkhúr nagyon jó szerkezetű, nitrogénben gazdag talajt jelent.
Előzmény: petra* (3981)
petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3981
Poa annua ügyben kerestem fotókat a neten, igen, egyértelműen ő az, akit csak hatalmas erejű suhintásokkal lehet kikapálni. Nálunk az eddig parlagon heverő részen összefüggő szőnyeget alkot. :(
Előzmény: CBNora (3977)
il1321 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3980
:)))))
Előzmény: petra* (3978)
petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3979
Köszönöm, holnap hozok tyúkhúr sztárfotókat- maradt még elég modell. Sarabolót eszerint be kell szereznem. Hát jó. :)
Úgy egy hete 300 nm-re saccoltuk a kertet, de a pontos mérések szerint több kicsivel, mint 400. Ehhez képest én 2007 áprilisában még taracknak hittem az "álfüvemet" és azt sem tudtam, melyik felével lefelé kell dugdosni a hagymát.
A végeredmény ehhez képest a káposztáktól és attól eltekintve, hogy minden hagyma újhagyma maradt- egészen ehető, sőt szép lett. Paradicsom-paprika, cukkini, pattiszon, répák, borsó, saláták, krumpli, retek volt a repertoár. Az idén kipróbálom az uborkát is, legyünk optimisták, bár nekem még a fólia alatti teendők is újdonságszámba mennek...
Előzmény: petra* (3978)
petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3978
Jó-jó, nem trágyázom.
Eddig még senki nem kapott semmilyen trágyát, nincs késő. Bár a hagymák elvileg szabályszerű szemmel símogatás után sem fejlődtek.
A vetésforgót meg a kert parcellázását innen kopiztam, és elmentettem, mint egy ágyásbibliát :)
Il-féle vetésforgó
Előzmény: il1321 (3975)
CBNora Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3977
Sarabolóval pikk-pakk lejön a tyúkhúr is. Nem kell négyzetcentiként vacakolni vele, lekotrod a felszínről. Nálunk mellette egy egynyári perje, a Poa annua szokott megjelenni, azt tényleg elég strapás kikapálni, de ki lehet. Esetleg biztonság kedvéért lefényképezhetnéd, nehogy tényleg évelő legyen.
Amúgy mekkora a kert?
Előzmény: petra* (3976)
petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3976
:)) Alakformáló kapálás=tyúkhúr és társai vadászata négyzetcentinként. Gyakorlatilag nem látszik a föld alatta, kellett nekünk lusta disznó üzemmódba kapcsolni az ősszel... És van még valamiféle fűnek látszó "lény", tömegével, amitől issszonyú kötött lett az egy éve felásott, majdan parlagon hagyott kertrész, pedig ide gondoltam a krumplit, ha már nem maradhat ott, ahol volt...
Ezek a mi lustaságunk kerti mellékhatásai, de ami mindemellett Glialka-fanná változtatott, az, hogy óránként kb 2 négyzetmétert haladtam, mint tyúkhúr- és "álfű" kommandó... Na ilyenkor látom a kertet óriásinak - mondjuk, ha a krumplit kérdezem, akkor meg persze, hogy kicsi. :)
Előzmény: CBNora (3974)
il1321 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3975
Répát, retket, hagymát meg ne trágyázd. Próbálj egy legalább kettel, de inkább hármas forgót kialakítani. A gyökérzöldségek, és a hagyma nem terem jól trágyás földbe, sőt kukacos is lehet hamarabb.A leg tápanyagigényesebbek a káposztafélék, kabakosok, paprika, paradicsom. Ezek szerint kell felosztani a területet, évente egyszer eltolva. A krumplit is tedd át másik helyre, mert az kapásnövény és utánna  nagyon jól elmunkált talaj marad.
Előzmény: petra* (3973)
CBNora Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3974
Szerintem tyúkhúr, pásztortáska, disznóparéj ellen alakformáló kapálás. A Glialkát hagyd meg a terjedő tövű, évelő gyomok ellen. Az egynyáriakat egyszer-kétszer kikapálod, aztán benövi a vetemény az ágyást, és úgysem nőnek már ki az egynyári gyomok. Ha pár meg szál netán marad, nem baj.
Előzmény: petra* (3973)
petra* Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3973
Sziasztok!
Látványosan tavasz-érzetem volt ma, kapálás lett belőle- amiből meg mostanra vízhólyagok a tenyeremen- de nem baj. :) Sűrűn gondolok a hajolgatás alakformáló pozitívumaira, de azért bevetem a Glialkát tyúkhúr, pásztortáska meg disznóparéj ellen. (köszi Il a sok szép képet a kertedről, pláne a hsz-eidet, majd' mindet visszaolvastam!) az idén- a korai ágyások és a fólia kivételével, mert oda legszívesebben mostazzzzzonnal vetném a répát, hagymát, retket- de még kell pár nap, míg Őurasága összeeszkábálja. (Biztosra akar menni, mert az előző évi sátor átvitorlázott a szomszédba)
Szereztem komposztált marhatrágyát- okulva egyes parcellák és növények furcsaságaiból.
Mint pl az összes hagymafélém- belőlük fajtától és attól függetlenül, hogy magról vagy hagymáról neveltem őket a múlt tavasszal és nyáron- satnya "új"hagyma lett. Tegnap ettük meg azon példányokat, amelyek nem szenvedtek fagyhalált, majdan eszembe jutott, hogy talán mégsem kellett volna megenni őket, hátha tovább fejlődnek az idén...? Vagy a mészben bizonyítottan hiányos talajom az oka? (Nem pezseg ecet alatt kicsit sem).
Kérdés 2:
A krumplit akkor sem tanácsos ugyanoda vetnem, ha egyedül a régi helyén van olyan talaj, amit imád? (Sajnos a tyúkhúrral együtt....)
CBNora Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3972
Pont ezt tervezem én is, kevesebb paradicsom, és néhány állvány mellé paradicsom helyett földicseresznye. Már több, mint egy hete betettem csírázni, és az eddigi tapasztalataimmal ellentétben most alig több, mint egy hét alatt elkezdtek csírázni. Szerintem még kb. egy szűk hét, és lehet pohárkákba ültetni.
A kis piros körteparadicsomokból hármat már pohárkába ültettem. Van már 3 tomatillo palánta is. Abból egy csomó kikelt, jó sok palántát lehet majd még nevelni belőle. Csak nem tudom, mennyit érdemes, és milyen hosszú életű a növény. Még a hideg szobában vannak, de azt hiszem, napközben ki fogom tenni őket az üvegházba. Amíg csak egy-két tálca palánta van, nem olyan vészes hurcolászni. Ha sok lesz, befűtöm az üvegházat. Csak még Medve nincs betanítva, télen nem volt türelmem hozzá. Még ki van kötve a macskaajtó.
Ma vetettem ládába nagyra növő hagyma magot (Ailsha Craig fajta). Ha kikelt, megy az üvegházba. A zacskó szerint ősszel is vethető, akkor bírnia kell némi éjszakai hideget.
Holnap szeretném a korai paradicsomokat is betenni csírázni. Nem lennének nagy területen, ha kiültetés után hideg jön, le tudom takarni fátyolfóliával.
Előzmény: Flanell (3969)
il1321 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3971
Lassan éledezünk, mindjárt itt a tavasz.:)) Ma az üvegházba vetettem egy sor répát, dugdostam hagymát. Lassan kelnek majd a retkek is. A palánták közül szépen kikelt a zeller, kel a paradicsom is. Ma átforgattam a komposztot.
Előzmény: Flanell (3969)
il1321 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3970

Sok mindent lehet termeszteni. Mit értesz különlegesség alatt? Én sokféle zöldséget termesztek, de nem igazán különlegességek, hanem a szokványos élelmiszerek. De azokból is nagy a fajtaválaszték. Kérdezz nyugodtan. De közben ajánlom a biokertes hozzászólásaim közül a 1884-1893 sorszámúakat.

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=690100&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9038443

Előzmény: mmjutka (3967)
Flanell Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3969
Vetettem egy cserép földicseresznye-magot, csak hogy én is csináljak már valamit. :)
Van még egy kis maradék Zinebem, azzal öntözbem meg. Ez elég hosszú tenyészidejű, ha megnyúlik, az sem baj, de annyival hamarabb terem majd. Van paradicsomnak készített kordonom, az egyik alá ezt teszem.
A két oldalról teliüveg fűtetlen előtérben is meg szoktak nyúlni a palántáim, úgyhogy amint kicsit jobb idő lesz, inkább kiteszem védett helyre. Ha lassabban nő is, akkor is jobb kint, mert erősödik.
vm.aniko Creative Commons License 2008.02.09 0 0 3968

sziasztok!!!

lenne egy kerdesem!en minden növenyemre disznövenyre,zöldsegre es gyümölcsre volldüngert hasznalok.szerintetek van ennek a mütragyanak mergezö hatasa az emberre?eü varakozasi idö nincs,es az van a csomagolason,hogy nem mergezö.en eperre paradicsomra mindenre hasznaltam es ettünk is belöle termeszetesen.valakinek ajanlottam ezt a mütragyat it  a forumon es azert irok,mert biztos akarok benne lenni,hogy nem mergezö a legkisebb mertekben sem.

 

ha valaki szinten ezt hasznal lögyszi irjon,mi a tapasztalata vele.

mmjutka Creative Commons License 2008.02.08 0 0 3967

Kedves Konyhakertesek!

Bár időnként már olvasgattam ezt a topikot, most írok először.

Pesten lakunk télen, tavasztól őszig meg a Pilisben a kis telken, mert beleszerettünk - így aztán már nagy kertésznek képzelem magam :-))

Tudtok-e különleges, de azért egyszerűen termeszthető zöldség- vag gyümölcsfélét ajánlani?

 

Galambbagysaláta magot ma láttam az Int.rsp.rban (nem tudom, hogy ki szabad-e írni??), egy tasak 42 Ft.

 

Előzmény: Vork12 (3923)
CBNora Creative Commons License 2008.02.08 0 0 3966
Matykoka!
Most már szépen kikelt a Kobak saláta. Eléggé nyúlnak a fűtetlen szobában, a szárak kezdenek a víszinteshez közelíteni. Gondolkozom, hogy kiteszem az üvegházba, csak ott éjszaka fagy, ha nincs is annyira hideg, mint kint. Szerinted ez a fajta is bírja? A zacskón kimodottan hajtatásra ajánlják.
Lehet, hogy először egy ládával kipróbálom, hogy az állványra teszem, és éjszakára buborékfóliával letakarom. Ha nem lesz baja, kiteszem a másik kettőt is.
CBNora Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3965
Tavaly kiültettem az átteleltetett töveket, eleinte volt rajtuk termés, később elég kevés. Valószínű, hogy a közelben lévő dáliák nagyon beárnyékolták őket, és talán túl későn ültettem ki, kicsi volt a földlabdájuk a lombjukhoz képest, elég sokáig folyton lekókadtak. Ezeket már nem teletettem át, csak a tavalyi újakat. Idén megpróbálom naposabb helyre korábban kiültetni. Azért hagytam az újakat cserépben, hogy egyszerűbb legyen átteleltetni, elég volt kiásni a rengeteg dáliát és az ananászzsályákat. Nagyon erősen visszavágtam a cserepeseket is.
Magról szaporítom. Elképzelhető, hogy dugványozni is lehetne, bujtással biztos szaporítható. Ahol az ágak leértek a földre, meggyökeresedtek.
Előzmény: taormina1 (3964)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3964
Nóra, te nem ülteted ki a physalist? Nekem csak egy van, de azt ki szoktam, úgy mint a daturát. összel nagyon visszavágom és cserépben behozom. Hideg, világos helyen telel. Szaporítani nem sikerült. Neked hogyan lett több?
Előzmény: CBNora (3906)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3963
Nem tudom, kezdetben nálunk még nem volt vakond, így nem is törődtünk a témával. De azt tudom, hogy sok ezer forintokat költöttek a témára, nem tudom egy olyan mennyibe kerül. 3000 Ft körüli gyakori pénzkidobásokra emlékszem.
Előzmény: il1321 (3962)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3962
Az ultrahangost is próbálták?
Előzmény: anblock_italia (3959)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3961

Hát igen néha a véletlen is segíthet egy ilyen rátalálásban, mint jelen esetben ez a fajta palack. A millió féle közül lehet hogy a második volt a sorban :-D

 

Mondjuk eleve a módszer is érdekes, ki gondolná hogy kicsit is érdekli a "vakundokokat" ez az egész betonvasasdi-palackosdi?

De már várom, hogy vajon az én birodalmamban műkszik-é? :-)

Előzmény: anblock_italia (3959)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3960

Örülnék, ha sikerülne:-) Persze több kell belőle, mondjuk 50 nm-ként egy. Nem túl szép látvány ez a modern rózsagömb, de a veteményesben elmegy:-)

Előzmény: il1321 (3958)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3959

Állítólag csak ezzel működik, talán szélesebb, vagy a dudorai miatt..? Csak azt tudnám, erre hogyan jött rá valaki, kipróbált egy csomó palackot? Ha tudod, hogy borszéki, akkor találni is fogsz biztos:-)

 

Amúgy igazad van, nem nagy befektetés, nem nagy veszteség, de esetleg haszon. A sógornőmék már mindenfélét összevásároltak, ezzel már meg vannak nyugodva. Csakhát közös telkünk van, ergó mi vagyunk a szomszédok:-) Így hát nekünk is szükségünk lett rá:-)

 

Végülis  a mi telkünk teraszos, nagyobb a szél, meg lehet az agyagos föld is befolyásolja a hanghatást..., sokminden lehet a siker titka, garancialevelet nem tudok adni:-)

Előzmény: katilan (3957)
il1321 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3958
Köszi! Kipróbálom, egy próbát megér. Így már jól látszik, és a leírás is tökéletes:-) Ha harc, akkor harc. Biztos a betonvas vezeti le a rezgést, amit a palack forgása kelt, és a hangot.
Előzmény: anblock_italia (3956)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3957

 

Köszi,

ha találok olyan borszéki ásványvizest akkor csinálandusz. Ha nem akkor is megér egy próbát valamelyik hasonló palackkal !

Vesztenivalóm nincs csak nyerhetek ha a kis gengsztereket sikerül száműzetni.... :))

Előzmény: anblock_italia (3955)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3956
Na igen, így már jobban látszik:-)
Előzmény: il1321 (3950)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3955

Úgy van elhelyezve, ahogy a képen látszik, a levegőben. A palack alján átdugva egy betonvas karó (ha jól mondom), úgy, hogy kényelmes forgás legyen biztosítva  a palacknak. A karót beszúrjuk úgy a földbe, hogy kb. 1 méret magasan legyen a palack teteje. A palack alsó, széles felén meg ki van vágva és ki van hajtva három kis "ablak", ezekkel pörgeti a szél a palackot, aminek a hangja a jelek szerint zavarja a vakondokot. Jobb képem sajnos nincs róla és egy ideig nem is lesz, mert szombaton voltunk kinn, sajnos azért a tavasz még odébb van:-(

Az emberi találékonyság határtalan, ha a vakondról van szó, de hogy menyire hatásos...??? Ez úgy tűnik, ha nem is tökéletes, de jelentősen jobb a helyzet, mint előtte volt.

Előzmény: katilan (3949)
katilan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 3954

Nálam is jobban szeretnek mint a körbevevő "végtelen" pusztaságon, szántóföldön:-S

 

Nekem sincs annyi energiám és pénzem hogy minden növényemet így megvédjem, csak néhányat gondoltam, persze majd meglátjuk mi valósul meg .

Előzmény: il1321 (3952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!