Keresés

Részletes keresés

rubintocska Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3694
Miért, a Tökéletes Piritósról talán még nem is esett szó! :))
Előzmény: chilii (3693)
chilii Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3693
ez most komoly?
Előzmény: mannamari (3692)
mannamari Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3692

A tökéletes rántotta

5 tojás
1 evőkanál tejszín
5 dkg vaj
½ kávéskanál só
néhány tekerésnyi frissen őrölt bors

a tetejére 1-2 evőkanálnyi erdei gombás olaj

1. Mivel a rántottát gőz fölött készítjük, először kiválasztunk hozzá egy 2-3 literes fazekat, a fazékhoz pedig egy közepes méretű fémtálat, amely éppen passzol rá. A fazékba csak annyi vizet engedünk, hogy a táj alja néhány centiméterrel a víz fölött maradjon. A sütőt, benne két tányérral 50 fokra (Gázsütőn ½-es fokozat) melegítjük. A tojásokat beletörjük egy tálba, hozzáadjuk a tejszínt, és kézi habverővel simára keverjük.
2. Most következik a döntő negyedóra. A fazékban felforraljuk a vizet, és ha már lobog, takarékra csavarjuk alatta a lángot. Megvárjuk, amíg a forrás halk, szégyenlős bugyogássá csitul.
Ekkor a fazékra helyezzük a kiválasztott fémtálat, és kevergetve felolvasztjuk benne a vajat.
A folyósság vált vajhoz hozzáöntjük a tejszínes tojást, és fakanállal folyamatosan kavarjuk-keverjük 1-2 percen át, majd megsózzuk, enyhén megborsozzuk. Ezután 8-10 perc szüntelen, de finom kevergetés mellett krémesre főzzük a rántottát. Ügyeljünk, hogy a tál széléről mindig a közepe felé dolgozzunk, mert a tojás a széleken előbb megfő.
3. A kész rántottát elosztjuk az előmelegített tányérokon, és rácsurgatunk kevés erdei gombás olajat.

1-2 adag lesz belőle.

mannamari Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3691
Aszalt szilvás kacsacomb

Hozzávalók:
5 + kb. 1 dl száraz vörösbor
10 dkg magozott aszalt szilva
1 narancs
2 chilipaprika (esetleg több is)
½ kávéskanál őrölt fahéj
4 kacsacomb
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
Egy kisebb fazékban összeforralunk 5 dl vörösbort az aszalt szilvával, és takaréklángon 10-15 percig főzzük, amíg a gyümölcs teljesen meg nem puhul. Ha kihűlt, turmixgépben pépesítjük, és lemérjük, mennyi lett. Annyi bort adunk még hozzá, hogy összesen 5 deci legyen, és megfűszerezzük naranccsal, chilivel meg fahéjjal. E célból krumplihámozóval vékonyan lehámozunk a narancsról 5-6 csíkot, majd kimagozzuk a chilipaprikákat, vékony csíkokra vágjuk, és a fahéjjal meg a narancshéjjal egyetemben hozzákeverjük a szilvapéphez.

Előmelegítjük a sütőt 130 fokra (gázsütőn 2-es fokozat), és kiválasztunk egy akkora lábost, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a kacsacombok. Olyan edényre van szükségünk, amely sütőben is használható, magyarán: nem lehet műanyag a füle. Ha mégis az, bebugyoláljuk több réteg alufóliába, így nem árt meg neki a forró sütő. Következik a kacsacombok előpirítása a tűzhelyen. Ezt erős lángon kell végezni – szóval semmi óvatoskodás, legyünk merészek. A combokat megsózzuk, megborsozzuk, közben a kiválasztott, „sütőbiztos” lábosban felforrósítjuk az olívaolajat. Ha már szinte füstöl, beletesszük a combokat a bőrös oldalukkal lefelé, és 4-5 percig egyiket sem birizgáljuk. Így gyönyörűen megpirulnak, és a zsiradék kisül belőlük. Ezután megfordítjuk őket, és 3-4 perc alatt a húsos oldalukat is megkapatjuk. Ha eközben letapad néhány finom cafat a lábos aljára, se baj, ne törődjünk vele. Ez az a pörkanyag, amely elmélyíti az étel ízét, tehát abszolút szükséges. Az előpirított kacsacombokat végül kiszedjük a lábosból, és félretesszük.

Kiöntjük a lábosból a kisült zsírt – másnap kenyérre kenve pazar lesz –, és takarékra vesszük alatt a lángot. Beledobjuk a vajat, majd a megpucolt, összezúzott fokhagymát, és a folyósra olvadt vajon néhány másodperc alatt megfonnyasztjuk. Óvatosan hozzáöntjük az aszalt szilvás sűrű pépet, és erős lángon kevergetve addig forraljuk, míg az edény aljára tapadt pörkanyag fel nem oldódik benne. Ekkor beletesszük az előpirított kacsacombokat, lefedjük a lábost, és berakjuk a meleg sütőbe.
A combok 3-3½ óra alatt szaftosra sülnek, és ezalatt még a közelükbe se megyünk, azaz nem nézegetjük őket, nem babrálunk velük. Amikor a hús már szinte leomlik a csontról, tálalhatunk. Valami nagyon semleges, például igazi krumpliból készült, tejszínnel lágyított püré illik hozzá, amely nem nyomja el a karakteres, édes-erős szaftot. Természetesen még egy palack testesebb, mélytüzű vörösbor is dukál, de ezt talán mondanom sem kell.

4 adag lesz belőle.
mannamari Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3690
Nutellás habtorta

Hozzávalók:
20 dkg csokis keksz
10 dkg vaj
20 dkg tejcsokoládé
20 dkg étcsokoládé
1 dl rum
20 dkg nutella
6 dl hideg tejszín
a tetejére 12 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a tortaforma előkészítéséhez néhány csepp olaj

1. Kenőecsettel nagyon vékonyan kiolajozunk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, majd a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük. Erős turmixgépben, illetve mozsárban finomra törjük a csokis kekszet, elkeverjük a vajjal, és egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaforma aljába.
2. A tejcsokit és az étcsokit apróbb darabokra tördeljük, és enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a Nutellával meg a rummal. Megvárjuk, amíg kihűl, ezalatt a hideg tejszínből a szokásostól eltérően nem kemény, hanem csak lágy habot verünk a robotgéppel. A csokis-Nutellás krémet fakanállal összeforgatjuk a tejszínhabbal, ráöntjük a kekszmorzsára, és a tortát 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
3. Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel körbevágjuk, majd leemeljük róla a kapcsos karimát, és viszonylag vastagon meghintjük cukrozatlan kakaóporral.

Csokirajongóknak való álomédesség.

1 torta lesz belőle.
mannamari Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3689
Francia gesztenyés pulyka

Aki valaha is látott már egészben pulykát a piacon, bizonyára átélte az Atyavilág, mekkora állat! letaglózó érzését. És rögtön utána az első felmerülő kérdés is ugyanaz mindenkiben: Hogy a manóba lehet ezt elkészíteni?
Szerintem elég egyszerű kigyógyulni a pulykafrászból, mindössze három trükkje van:

1. Csodáljuk meg kellő áhítattal a nagy példányokat, aztán vigyünk haza egy kisebb, konyhakész bébipulykát. Azért ez is rendesen fejlett csecsemő, a maga 4-4½ kilójával!

2. Manapság egyre elterjedtebb módszer, hogy a szárnyasokat hosszabb időre sós-fűszeres vízbe áztatják. Ettől beindulnak bizonyos szerfelett hasznos biofizikai folyamatok – őszintén szólva fogalmam sincs, pontosan mik ezek –, és a végére a pulyka húsa extra nedvességgel telítődik. Sütés közben ez párolog el belőle, nem a sajátja, így marad szaftos.

3. Ne sürgessük a dolgokat, szánjunk bőven időt a sütésre, de ezt csakis alacsony hőfokon végezzük, hogy a pulyka minden porcikája igazán omlós legyen.

És mivel a hús elkészítésén ilyen könnyen túleshetünk, nem lenne méltányos, ha köret komplikálná feleslegesen az életünket. A gesztenyés töltelék remekül beválik ebben a szerepben. Csakhogy én nem a pulykába szoktam beletömködni, mint különben szokásos, hanem muffinformában sütöm meg. Így egyrészt gyorsabban megvagyok vele, másrészt a tálalás is praktikusabb, mert a gesztenyés muffinok éttermi szépségű, nett kis adagokban tehetők a tányérokra.

Hozzávalók:
1 konyhakész bébipulyka (kb. 4 kg)
10 dkg só
5-6 liter víz
10 gerezd fokhagyma
4 friss rozmaringág
10 dkg vaj
2 evőkanál méz
A gesztenyés muffinhoz:
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
3 evőkanál konyak
25 dkg mélyhűtött, egész natúr gesztenye, felengedve
4 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő
só és frissen őrölt bors
1 nagy késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
Az aszalt szilvás mártáshoz:
10 dkg aszalt szilva
5 dl száraz vörösbor
2 evőkanál méz
½ kávéskanál őrölt fahéj
késhegynyi cayenne bors vagy őrölt, csípős paprika
10 dkg vaj
Elkészítés:
Előző nap beáztatjuk a pulykát. Ennek egyetlen nehézsége az, hogy mamutméretű fazék kell hozzá, vagyis legalább 10 literes. Az üres fazékba beleszórjuk a sót, hozzáöntünk 4 dl vizet, és mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik. Ekkor levesszük a tűzről, belefektetjük a pulykát, és jönnek a fokhagymagerezdek, amelyeket megpucolunk, és egy nagy kés lapjával annyira szétnyomunk, hogy még egyben maradjanak, de előbújjon az illatuk. A fazékba annyi vizet töltünk, amennyi teljesen ellepi a szárnyast, és betesszük a hűtőbe. Ehhez egyrészt megfelelő méretű helyre van szükség, ami egy polc eltávolításával könnyen elő is teremthető, másrészt nem akármilyen erőnlétre, hiszen a pulykával és vízzel teli fazék dögnehéz. A következő 24 órában rá sem nézünk a pulykára, nem igényli a társaságunkat. De ha van némi időnk, ilyenkor érdemes nekiállni a gesztenyés muffinnak és szinte a befejezésig előkészíteni az aszalt szilvás mártást is, mert egyiknek lesz semmi baja, ha egy nappal korábban elkészülnek. A 4. és az 5. pontban elolvashatják, mi a teendő velük.

Most azonban vissza a pulykához. Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és a szárnyast kiemeljük a vízből. Gondosan lecsöpögtetjük, alaposan megtörölgetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Beledugjuk a rozmaringágakat meg az áztatóvízből kihalászott fokhagymagerezdeket a hasába, zsineggel összekötjük a lábát, és a szárnyát is hozzákötözzük a törzséhez, hogy szép fazonja legyen.
Következik a sütés. A szárnyast a mellével lefelé egy nagy tepsibe fektetjük, és lazán, kifejezetten buggyosan alufóliát borítunk rá. Első menetben 30 percig sütjük, aztán 120 fokra (gázsütőn 1/2-es fokozat) állítjuk a sütő hőmérsékletét, és 8 kényelmes órán át benne hagyjuk a pulykát. Nem tévedés, kell neki ennyi, mert így lesz szaftos és omlós.
Amikor letelt a 8 óra, és közeleg a vacsora ideje, a mikróban krémesre puhítjuk a vajat, és összekeverjük a mézzel. Levesszük a fóliát a még halovány, hóka pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és amikor a sütő már újra forró, visszatesszük 20-30 percre, hogy gyönyörű aranybarnára piruljon.
Elérkeztünk a finishez. A kész pulykát átemeljük egy vágódeszkára, ráborítunk egy nagy darab alufóliát, és minimum 20 percig így pihentetjük. Mialatt kifújja magát a fóliasátorban, átrendeződnek benne a nedvek, és gyerekjáték lesz felszeletelni. Ez a negyedóra arra is jó, hogy ha korábban megsütöttük a gesztenyés muffint, most lealufóliázva felmelegítsük a még forró sütőben, és ha előző nap előkészítettük az aszalt szilvás mártást, befejezésül hozzákeverjük a vajat.

Akkor most beszéljünk arról, hogyan készül a gesztenyés muffin. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 12 horpadásos muffintepsit.
A muffin voltaképpen egy felspécizett fasírtmassza, csak hús helyett gesztenyéből készül, és olaj helyett a sütőben sül. Először apróra cafatokra tépkedjük a szikkadt zsemléket, majd beáztatjuk a tejbe és a konyakba. A gesztenyemasszát késbetétes robotgépben felaprítjuk, és a beáztatott zsemléhez adjuk. Beletörjük a tojásokat, hozzászórjuk az étkezési keményítőt, sózzuk-borsozzuk, és alaposan megfűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval. Az egészet jól összegyúrjuk, és szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiba, aztán 30 perc alatt megsütjük. Ha a beléjük szúrt tű tisztán jön ki, készen vannak.

Az aszalt szilvás mártáshoz kevergetve összefőzünk minden hozzávalót egy kisebb fazékban, és ha a szilva már puha, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Ha előre dolgozunk, megvárjuk, hogy kihűljön, eltesszük másnapig a hűtőbe és a befejezéshez újramelegítjük. Amennyiben közvetlenül a vacsora előtt készítjük el, akkor a kézmeleg mártáshoz, dobókockányi adagokban apránként hozzádolgozzuk kézi habverővel a vajat. Ettől fényes és selymes lesz. Tálaláskor minden tányérrra 2-2 muffint teszünk, mellé rakunk néhány szelet pulykát, és az omlós húst bőven meglocsoljuk aszalt szilvás mártással.

6 nagy adag lesz belőle.
mannamari Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3688
Tealevélen füstölt malacsült

Hozzávalók:
1 bőrös malaccomb (kb. 3 kg)
A füstöléshez:
15 dkg teafű
30 dkg rizs
A fűszerezéshez:
10 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál köménymag
1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A malaccombot megmossuk, szárazra töröljük, és félretesszük, amíg előkészítjük a füstölést. Előveszünk egy akkora lábost, amelyben kényelmesen elfér majd a hús. Gondosan kibéleljük 3-4 réteg alufóliával, amelyre rászórjuk a tealevelet meg a rizst. Ezeket jól összekeverjük, és föléjük állítjuk a bevezetőben már ismertetett rácsot, illetve gyümölcsmosót.

Bőrével felfelé a rácsra vagy a gyümölcsmosóra fektetjük a malaccombot, és szorosan lefedjük a lábost több réteg alufóliával, amelynek a tetején egész apró hasítékot vágunk, hogy itt szökhessen el a fölösleges füst. Nagy lángon hevítjük a lábosban a tealeveles rizst, amíg az alufólia-lyukból el nem kezd gomolyogni a füst. Ez 5-10 percig tart. Ekkor takarékra vesszük a tüzet, és 45 percig hagyjuk, hogy a finom füst alaposan átjárja a húst. Miután a füstölést befejeztük, óvatosan szétnyitjuk a fóliát, és a malaccombot kiemeljük a lábosból.

A hús további ízesítéséhez fűszerkrémet készítünk. Ez villámgyorsan megvan: a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, apróra vágjuk, összeturmixoljuk a köménymaggal meg az olívaolajjal, és az egészet alaposan megsózzuk, megborsozzuk.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és amíg bemelegszik, ½ cm mélyen beirdaljuk a malac bőrét, aztán alul-felül-mindenhol bekenjük a fűszerkrémmel. Ügyeljünk rá, hogy a vágásokba is bőven jusson belőle. Ezután bőrével felfelé egy nagy tepsibe helyezzük, leborítjuk alufóliával, és betesszük a forró sütőbe. 30 perc múlva mérsékeljük a sütő hőfokát 120 fokra (gázsütőn 1/2-es fokozat), aztán 8-10 óra alatt tökéletesen átsütjük a húst. Olykor-olykor meglocsoljuk a saját, kisült levével, de nem kell folyamatosan babusgatni.
A sütés végén levesszük a combról a fóliát, és a sütőt 220 fokra állítjuk. Ezután 15-20 perc alatt ropogósra pirítjuk a malac bőrét, aztán vágódeszkára fektetjük, és alufólia alatt 15 percig pihentetjük.
Ezek után mi mondhatnék még? Felszeleteljük, tányérokra tesszük, rakunk mellé a zsályás lencse-curryből, és bármennyire csúnyán hangzik, magunkba tömjük. Ezt az ételt csakis így eszi az ember.

6 nagy adag lesz belőle.
mannamari Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3687
NLC adventi oldalán találtam az új könyvből recepteket.

Karácsonyi kekszek


Íme, a karácsonyi sütikavalkád lusta háziasszony módra. A módszerem a következő: készítek egy nagy adag tésztát, de három külön keverőtálban. Mindegyikhez különböző ízesítőket teszek, s így háromféle tésztám lesz.
És mivel ez a massza türelmes típus, egy időre fel is függeszthetem a munkálkodást, vagyis elteszem a tésztákat néhány napra a hűtőbe, vagy 1-2 hétre a fagyasztóba. Amikor érzek magamban némi erőt, szoba-hőmérsékletűre felengedem, majd megsütöm, és ha kell, fel is díszítem őket. A narancsos-mazsolás keksz mandulás bundát kap, a kókuszosra halványzöld, pisztáciaszínű mázat teszek – a magyar Szilas ételfesték tökéletes hozzá –, a csokishoz meg nem nyúlok, mert minden csicsa nélkül is jól néz ki. További könnyítés, hogy nem egyszerre esem neki a háromféle keksznek, hanem szakaszosan gyártom le őket, azaz egyik nap az egyiket, másik nap a másikat teszem be a sütőbe.

3 × 25 dkg puha vaj
3 × 15 dkg cukor
3 zacskó vaníliás cukor
3 tojássárgája
3 × 30 dkg finomliszt

A csokis kekszhez:
½ kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csokoládé

A narancsos-mazsolás kekszhez:
2 narancs
10 dkg mazsola
kb. 1 dl rum
2 csepp gyógyszertári, étkezési célra is alkalmas narancs aromaolaj
a díszítéshez 10 dkg őrölt mandula

A kókuszos kekszhez:
4 evőkanál kókuszreszelék
½ kávéskanál őrölt gyömbér
1 zöldcitrom
3 evőkanál kókuszlikőr
a díszítéshez 10 dkg porcukor, 1 evőkanál forró víz és néhány csepp zöld ételfesték

Kiteszünk magunk elé 3 keverőtálat, és mindegyikbe belerakunk 25-25 dkg vajat, 15-15 dkg cukrot és 1-1 zacskó vaníliás cukrot. A három adag cukros vajat robotgéppel sorra kihabosítjuk, majd mindegyikhez hozzádolgozunk 1-1 tojássárgáját. Ezek lesznek a vajas alapmasszák a három különböző tésztához. Most következik a háromféle lisztvariáció. Először kimérünk 3 × 30 dkg lisztet, majd az első lisztadaghoz hozzákeverjük az őrölt fahéjat és apróra vágva a háromféle csokit. A második adag lisztbe belereszeljük a narancs héját, a harmadik adagba pedig belekeverjük a kókuszreszeléket, az őrölt gyömbért és a zöldcitrom lereszelt héját.
A narancsos sütihez szükség van még egy extra műveletre is, de hamar megvan: a mazsolát felforraljuk annyi rumban, amennyi ellepi, majd szűrőben lecsöpögtetjük. Nem kell teljesen száraznak lennie, maradhat kicsit szottyos, akkor sütés után is puha marad.

Gyorsan összeállítjuk a háromféle tésztát. Az első adag vajas masszához hozzádolgozzuk a csokis-fahéjas lisztet, jól összegyúrjuk vele, és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Ebből lesznek a csokis sütik.
A második adag vajas masszához hozzákeverjük a lecsöpögtetett mazsolát és a narancsolajat, majd belevegyítjük a narancshéjas lisztet, és tempós mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezt is folpackba csomagoljuk, és berakjuk a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Belőle lesznek majd a narancsos-mazsolás sütik.
Elérkeztünk a harmadik adag vajas masszához. Beleöntjük a kókuszlikőrt, hozzádolgozzuk a kókuszos lisztet, és miután az egészet összegyúrtuk, folpackba csomagoljuk, és irány vele a hűtő vagy a mélyhűtő. Kétforintos kérdés, melyik süti készül belőle.

Sütés előtt idejében kivesszük a tésztákat a hűtőből vagy a mélyhűtőből, és megvárjuk, hogy felengedjenek. Amikor az állaguk jóféle gyerekgyurmára hasonlít, előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és az aktuálisan sorra kerülő tésztát megsütjük.
A csokisból és a kókuszosból diónyi gombócokat formálunk, amelyeket egymástól három ujjnyira telepítünk a sütőpapírral borított tepsikre, és picit rájuk nyomunk egy pohár aljával, hogy kb. x cm vékony korongokká lapuljanak szét. A narancsos tésztát először x cm széles hurkává sodorjuk, majd belehempergetjük kevés őrölt mandulába, és felszeleteljük x cm vékony karikákra.
A kekszek 18-20 perc alatt megsülnek, és miután kihűltek, a csokisat és a narancsosat rögtön eltehetjük jól záródó sütisdobozokba. A kókuszoshoz annyi van még hátra, hogy simára keverjük a porcukrot a forró vízzel és az ételfestékkel, ezt kicsi nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, és a mázból vékony vonalakat, díszes formákat csurgatunk a kekszekre. Ha a máz megszikkadt rajtuk, ezeket is bedobozoljuk, de a rétegek közé zsírpapírt vagy sütőpapírt teszünk, hogy a máz épségben maradjon.
És ahogy már a bevezetőben is jeleztem: nem kell egyszerre megsütni mind a háromfélét, teljes lelki békével tartsunk köztük egy-egy nap szünetet.

3 × 35 db lesz belőle.
Zitka Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3686

Ez nekem is feltűnt, csak már nem mertem szurkapiszkázni, mert szóvá teszik... :-)  Én tuti utólag nyomkodtam volna bele, of course random. :-DDDDD

Nagyon gyakran csinál tök fölösleges vargabetűket, piszkol fölöslegesen edényeket...

 

A pizzás muffinnál megint kibukott a szponzor (Rama). Annyira stílustörés egy pizzás muffinba margarint hasznáni! :-( Abszolút kézenfekvő lett volna az olívaolaj.

Előzmény: monkey62 (3685)
monkey62 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3685
Már csak hogy én is gonoszkodjak. Abba a tarkabarka csokis süti tésztájába minek kellett belerakni a drazsét, mikor utána "esztétikai okokból" kipiszkálta, és ide-oda rakosgatta, mert nem tetszett a "random" elrendezõdés. Egyébként is elég sokat "tapicskol" a kajában, nekem nem gusztusos (pl. citromlé "átszûrése" az ujjai közt).
rubintocska Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3684

Igen, és vmiért azt mondta a szpíker, hogy már a 8. könyvét adja ki!

Gondolom hozzászámolja a Toscana és egyéb könyveket.

Előzmény: Törölt nick (3683)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3683

:-))))

 

akit érdekel, úgy látom az előzetesből, hoyg jucink beszél a szakácskönyvekről a holnapi kultúrházban.

Előzmény: nemisbéka (3680)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3682
inkább arra gondoltam, hogy a gépíró(nő) önállósította magát: ki tudja, hogy a buday mit tett bele valójában? juci is margarint mond, amikor vajat gondol meg hasonlók, hát lehet bízni az ilyenekben?
Előzmény: nemisbéka (3680)
stefiadri Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3681
Hát ez az! Mikor volt ez adásban mert a tegnapiban nem, az biztos!
Előzmény: Zitka (3679)
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3680
Azt mondod, rákelhetett a tészta a kamerára is? :)))
Előzmény: t3v3d3s (3678)
Zitka Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3679
Én néztem tegnap (na jó, félszemmel... :-) ), de nem is emlékszem ilyesmire. :-O :-O
Előzmény: t3v3d3s (3678)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3678
ehhez még egy cs. száraz is sok. a frissnél 1 kocka per kiló, ahogy nemisbreki írta (kiv. gépben sütött kenyérnél). nem látta vki az adást? :))
Előzmény: stefiadri (3676)
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3677
Nekem is. Fél kiló liszthez szoktam 2,5-3 dekát használni.
Előzmény: stefiadri (3676)
stefiadri Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3676
Nekem nagyon soknak tűnik ennyi(cske) tésztához egy csomag friss élesztő.
Előzmény: mannamari (3675)
mannamari Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3675
Pirított csirkemáj burgonyás kelttésztával
Majd a Buday!
Hozzávaló:
1 csomag friss élesztő
fél dl tej
20 dkg csirkemáj
10 cm-es póréhagyma
10 dkg szeletelt bacon szalonna
só és frissen őrölt bors
1 csokor friss oregánó, vagy 1 kávéskanál szárított oregánó
2 evőkanál méz
borecet, ízlés szerint
2 db nagyobb főtt krumpli
5-10 dkg liszt + amennyit a tészta kíván
2 tojás
2 evőkanál olívaolaj + 3-4 dl a lángos kisütéséhez


Első lépésként langyos tejjel felfuttatjuk az élesztőt, majd félreteszem a tűzhely mellé.

Amíg az felfut, elkészítem a májat. Ehhez apróra vágom a póréhagymát, majd egy serpenyőben kevés olajon megfuttatom apróra vágott szalonnával. Amíg ezek párolódnak, kisebb darabokra vágom a májat. (Minél kisebbre vágom, annál hamarabb elkészül)

Ha a szalonna és a hagyma kicsit megpirult, már teszem is hozzá a májat. Enyhén sózom, majd apróra vágott friss oregánóval, némi őrölt borssal és a mézzel ízesítem. Összeforgatás után megcsöpögtetem a borecettel és várom, hogy készre piruljon.

Amíg a máj készül, elkészítem a burgonyás lángos tésztáját. A főtt krumplikat a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem és egy nagy tálba dobom. (2/3 rész krumpli és 1/3 rész liszt kell a tésztánkhoz.)

A krumplihoz és a liszthez ütöm a tojásokat, sózom, olajat öntök bele, végül jöhet a tejben felfutott élesztő, aztán ujjfeltűrés és jöhet a gyúrás. Ha a tészta kicsit lágy, liszttel dúsítjuk. Ha a massza kész, 20 percet pihentetjük. (Ez idő alatt a máj el is készül.)

A tészta pihenőidejének lejártával lisztes kézzel a tésztából kis golyókat formálok, majd óvatosan lángos méretűvé nyújtom. Leteszem őket egy belisztezett deszkára, majd a közepükbe halmozok a májraguból. A tésztákat összetekerem-összehajtogatom, majd bő, forró olajban (mindkét oldalukon 3-4 perc alatt) kisütöm.


Szendvics sajtropogóssal
Uzsonnatáska
Hozzávaló:
10 dkg trappista sajt
Rama Harmónia
4 szelet sonka
1 paradicsom, vékonyan felszeletelve
4 szelet barna kenyér



A sajtot megreszeljük, és egy szilikon sütőlapon vagy zsírpapíron halmocskákat csinálunk belőlük, egymástól kellő távolságban. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt ropogósra sütjük őket, aztán hagyjuk kicsit kihűlni, majd leemeljük őket a sütőlapról.

A kenyérszeleteket megkenjük margarinnal, a szendvicsek alsó felére ráteszünk 2-2 szelet sonkát, arra a sajt-csipszeket, végól paradicsom-szeleteket.

Az üresen maradt szeletekkel lezárjuk a szendvicseket és már csomagolhatjuk is.

Holland mikulás étel – céklás stampot
Származási hely: Hollandia


1,5 kg burgonya
40 dkg cékla savanyúságnak elkészítve
50 dkg alma
1 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
2 szál sütőkolbász
olaj a sütéshez



A kockára vágott burgonyát fél puhára előfőzzük. Hozzátesszük a finomra vágott hagymát, a céklát, a felkockázott almát, az egészet együtt főzzük. Eközben kisütjük a kolbászt. Kisütjük a kis kockára vágott szalonnát is, ezt félretesszük. A szalonna zsírjában sütünk ki néhány alma karikát, ezzel fogjuk díszíteni az ételünket. Mindeközben a céklás burgonyánk kifőtt, összetörjük. Tányérra szedjük a burgonyát, ráhelyezzük a sült kolbászt, erre a sült almakarikákat, s rászórunk sült szalonna kockákat.
mannamari Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3674
Argentin steak chimichurri szósszal
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló a szószhoz:
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
6 evőkanál apróra vágott friss korianderzöld
6 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál fehérbor-ecet
1 dl olívaolaj

A steakhez:
4 db 2,5 cm vastag vesepecsenye

1 evőkanál olívaolaj
¼ teáskanál köménymag
¼ teáskanál koriandermag
1 csipet cayenne bors
5 dkg vaj


A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat, és félretesszük.

A steakhez mozsárban megtörjük a köményt és a koriandert, hozzákeverjük a cayenne borsot, és a hússzeleteket meghintjük a fűszerkeverékkel.

Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és ha már szinte füstöl, oldalanként fél-fél perc alatt megpirítjuk a hússzeleteket. Utána takaréklángra állítjuk a tüzet, a szeletek mellé tesszük a vajat, és oldalanként 2-2 pec alatt megsütjük a húsokat.

Kivesszük, alufólia alatt 10 percet pihentetjük őket. Ekkor vékony csíkokra szeljük mindegyiket, és egy nagyobb tálban, a szószt rákanalazva tálaljuk.

Tarkabarka csokis süti
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
20 dkg liszt
3 dkg cukrozatlan kakópor
2 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
12½ dkg puha margarin
12½ dkg cukor
12½ dkg barna cukor
1 tojás
15 dkg mogyorós csokidrazsé


Előmelegítjuk a sütőt 175 fokra, és sütőpapírt fektetünk 2 nagy tepsibe.

A lisztet, a kakóport, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük egy nagy tálban, és egy pillanatra félretesszük.

Ezután a puha margarint és a kétféle cukrot robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Hozzáütjük a tojást, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket és a mogyorós csokidrazsét. A tészta kész van.

Megformáljuk a sütiket. Ehhez a tésztából sorra evőkanálnyi adagokat veszünk a kezünk közé, aztán mindegyikből diónyi golyót formázunk, majd a golyókat a tepsikre letesszük egymástól kb. 5 centire.

A sütiket 10 perc alatt megsütjük. Ezután várunk még néhány percet, amíg kicsit kihűlnek és megkeményednek, és csak utána szedjük le őket a tepsiről.


Csőben sült karfiol mogyorós morzsával
1-2-3
Hozzávaló:
1 nagyobb fej karfiol
1 evőkanál koriandermag
2 zsemle bele
5 dkg mogyoró
2 dl tejföl
4 tojás
1 evőkanál liszt
2 kávéskanál köménymag
10 dkg vaj


Egy nagyobb edényben sós vizet forralunk, közben rózsáira bontjuk a karfiolt. Tiszta kávédarálóban vagy aprítóban durvára őröljük a koriandermagot a kenyérbéllel és a mogyoróval - ha kell, két adagban. A karfiolt félig megfőzzük a lobogó vízben. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Egy nagyobb keverőtálban a tejfölt és a tojásokat összekeverjük a liszttel és a leszűrt karfiol-rózsákkal, végül a köménnyel. A karfiolos keveréket a sütőtálba öntjük és egyenletesen elosztjuk. Az egészet megszórjuk a fűszeres őrleménnyel, majd a vajat sűrűn elpöttyözzük a tetején. Sütőbe téve kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

wodwo Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3673

Hadd csipkelődjek én is egy kicsit:

 

"A csokisból és a kókuszosból diónyi gombócokat formálunk, amelyeket egymástól három ujjnyira telepítünk a sütőpapírral borított tepsikre, és picit rájuk nyomunk egy pohár aljával, hogy kb. x cm vékony korongokká lapuljanak szét. A narancsos tésztát először x cm széles hurkává sodorjuk, majd belehempergetjük kevés őrölt mandulába, és felszeleteljük x cm vékony karikákra."

 

Ezt Stahl "Ádventi ikszipszilon" süteményének receptjéből másoltam ide az nlc-ről. :) De nem biztos, hogy az ő hibája...:)

moes Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3672

szemetek :)

Előzmény: Puhácska (3671)
Puhácska Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3671
Ma a könyvesboltban jártamban-keltemben megakadt a szemem egy könyvön. A címe: Hétfőre- két főre. :-))))
Megelőzött valaki, vagy ilyen gyorsan kiadták? :-)))
Előzmény: moes (3635)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3670
régebben természetesen nem is volt canelloni :)) nem kell húsz évet se visszamenni.
én a lasagnalapokat sem főzöm elő, csak hígra kell hagyni a sugot, sok levet felvesz.
Előzmény: carbonara (3669)
carbonara Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3669


A canellonit 4 perc alatt előfőzzük, aztán leszűrjük

.

Ekkora baromságot!!  Minek ezt előfőzni?


Ez régi vitatéma. Régebben természetesen megfőztük a canellonit és a lasagnét, aztán töltöttük/raktuk össze és be sütőbe. Újabban (ez lehet vagy 20 éve  :-)) úgy árulják ezeket a tésztákat, hogy már nem kell főzni. Én mégis főzöm őket, pontosabban csak kicsit puhítom, kb. 1 percig, aztán kiveszem, kicsit lehűtöm , töltöm, nekem így könnyebb , főleg a lasagne összerakása. De valószínüleg ez nem szükséges, a bő szószban úgyis megpuhul.   Ezért  jobb  már alá is szószt tenni , nemcsak a tetejére.

Előzmény: varadit (3666)
dalia Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3668
sütőtök: mindkettő jó, én a sütőben sütve szeretem, kisebb macera
Előzmény: vasszűz29 (3667)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3667
Canelloni zsályás sütőtökkel - az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ez hány főre szóló recept? Ugye 4 fő?
A másik, abszolúte láma kérdés:(
Hogy készül a sütőtök-püré? Meg kell sütni sütőben, és villával áttörni? Vagy sós vízben megfőzni?
Előzmény: mannamari (3664)
varadit Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3666

 

 A canellonit 4 perc alatt előfőzzük, aztán leszűrjük

 

 Ekkora baromságot!!  Minek ezt előfőzni? Egyrészt tölteni is nehezebb úgy, másrészt a rákerülő szósztól úgyis megpuhul a tészta. Ááááá!

 

 

Előzmény: mannamari (3664)
mannamari Creative Commons License 2006.11.27 0 0 3665
Mézes-mustáros pulykás szendvics
Uzsannatáska
Hozzávaló:
10 dkg pulykamellfilé
fél pohár natur joghurt
1 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
Rama Harmónia
4 szelet kenyér
kígyóuborka



A pulykamellet felcsíkozzuk, a joghurtot elkeverjük a mézzel és a mustárral.

A húscsíkokat egy hőálló sütőtálban összekeverjük a joghurtos öntettel, és kicsit állni hagyjuk. Aztán 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Miután a mézes-mustáros pulyka kihűlt, a kenyérszeleteket megkenjük margarinnal, megpakolunk 2 szeletet a krémes pulykacsíkokkal, fektetünk rájuk néhány szelet uborkát, aztán az üresen maradt szeletekkel lezárjuk a szendvicseket és becsomagoljuk mindkettőt.

Ízvadász receptek:
kálvinista sós rétes
Származási hely: Szenna, Somogy megye


Tésztához:
1 kg liszt
1 tojás
1 ek. hideg zsír
kb. 4 dl langyos tejes víz
kevés só

káposzta töltelékhez:
1 fej káposzta
só, bors ízlés szerint

túró töltelékhez:
½ kg túró
1 tojás
só ízlés szerint

burgonya töltelékhez:
1 kg burgonya
só, bors, piros paprika ízlés szerint
kevés zsír

töltéshez:
½ l tejföl
kevés olvasztott zsír

A tészta összetevőiből közép rugalmas tésztát gyúrunk, állagát a langyos vizes tejjel szabályozzuk. Egy deszkára három cipót formázunk, jól kidolgozzuk őket, és kb. 40 percet pihentetjük. Pihenés után a cipókat ellapítjuk, olvasztott zsírral megkenjük, egy asztalra tiszta abroszt teszünk, ennek közepére elhelyezünk egy cipót. Elkezdjük tésztánkat alányúlva folytonosan emelgetve nyújtani, míg egy kisebb asztal nagyságúra ki nem nyújtottuk. A széleit letekerjük, majd betöltjük a töltelékkel (akár mindhárom töltelékből tehetünk egy tésztába, de el is különíthetjük őket). A tészta közepén egy kb. 10 cm-es csíkot üresen hagyunk – ez a „parasztja”- a feltekerés miatt. A töltelék után tésztánkat meglocsoljuk olvasztott zsírral és tejföllel is. A tészta végeitől kezdve felemeljük az abroszt, s ezzel együtt a közepe felé feltekerjük rétesünket mindaddig, amíg a közepén lévő üresen hagyott részt el nem érjük. Az asztal másik oldaláról megismételjük ugyanezt, majd a közepén hosszában elvágjuk a rétest. Így két csík betöltött rétesünk lesz. Kb. 10 cm-es darabokra vágjuk a csíkokat, S alakokat formázunk belőlük, s szorosan egymás mellé tesszük az így megformázott réteseket egy magas falú tepsibe. Tetejét olvasztott zsírral és tejföllel kenjük meg, s szép arany barnára sütjük.

A töltelékek elkészítése:
A túrótöltelékhez szimplán elkeverjük a hozzávalókat. A káposztát lereszeljük, és dinsztelés közben ízesítjük sóval, borssal. A burgonya töltelékhez a burgonyát megtisztítva, felkockázva megfőzzük, összetörjük, és a fűszerekkel s kevés zsírral ízesítjük.

libamájjal göngyölt szarvas hátszín -Diana kedvence


60 dkg szarvas hátszín
4 szelet bacon szalonna
20 dkg libamáj
20 dkg vargánya gomba
1 pohár tejföl
1 db. zöldpaprika
20 dkg paradicsom
só, bors ízlés szerint
2 tk. piros paprika
1 tk. majoranna
2 tk. ételízesítő
10 dkg házi szeder lekvár


A hátszínt vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket kiklopfoljuk, sóval, borssal, majorannával fűszerezzük. A libamájat kisebb darabokra szeljük, s egy hússzelet alá teszünk egy szelet bacon szalonnát, bele egy darab libamájat, így feltekerjük a szeleteket, fogpiszkálóval rögzítjük. A hagymát apróra vágjuk, olajon elkezdjük fonnyasztani. Rádobunk szeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, apróra vágott gombát, az egészet tovább pirítjuk. Fűszerezzük piros paprikával, ételízesítővel, sóval, borssal, és egy kevés szeder lekvárral. Ebbe helyezzük a göngyölt hús szeleteket, felengedjük egy kis vízzel, s mindaddig utána töltögetjük, amíg készre nem pároltuk. A legvégén hozzáadjuk a tejfölt és kiforraljuk. A legfinomabb bográcsban, agyag edényben, vagy vastag falú serpenyőben.

sváb hurka
Származási hely: Budakalász- a sváb Schieszl étterem


10 kg vegyes főtt sertés hús a következők szerint: 5 db. fél fej, 2 kg nyelv, 3 db. tüdő gége és szív nélkül, 2,5 kg hasalja szalonna, valamennyi húsféle kézzel kicsontozva
20-25 db. felkockázott zsemle
5 l sertésvér
2,5 kg vöröshagyma négy részre vágva, vízzel ledinsztelve és ledarálva
3-4 egész fokhagyma darálva
18 dkg só 10 kg. húsonként
fekete bors ízlés szerint
5-10 dkg piros paprika, ízlés szerint
1 zacskó őrölt fahéj
½ zacskó őrölt szegfűbors



A húsokat sós vízben megfőzzük, majd ledaráljuk. A zsemlekockát lepirítjuk, a hagymát kevés lében ledinszteljük, majd ledaráljuk. Egy tálba tesszük az összetevőket, mindezekhez hozzáöntjük a vért, a fűszereket, majd az egész masszát jól összedolgozzuk. Hurka töltővel tisztított sertés bélbe töltjük. Abáljuk, azaz kb. 80 fokos vízben előfőzzük a kész hurkákat. Hűvös, levegős helyen 24 órát állni hagyjuk, hogy leszáradjanak, s kihüljenek. Másnap süthetjük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!