Keresés

Részletes keresés

musichello Creative Commons License 2001.10.27 0 0 277
Sziasztok kis barátaim.
Igyekszem egy vagy kéthetente felkeresni ezt a fórumot, és elolvasni a pozitív vagy netán negatív véleményeket Portugáliáról. Nagyon meglepő véleményeket olvastam, amiről teljesen más véleménnyel vagyok és remélem van köztetek olyan is aki egyetért velem. Megpróbálok visszemlékezni, hogy mire tudnék válaszolni az alábbi témák közül, ami megtörtént velem. (tudni illik ezen a nyáron 2 hétre elhúztunk a barátnőmmel Porugáliába).

1, A zsömlét + vajat, amit az ételek előtt adnak, naná, hogy megettük, hiszen éhesek voltunk nagyon (és gondoltuk, hogy nem ingyen adják). Rendeltünk hozzá szardiniát főtt krumplival. Finom volt, de sajnos az én ízlésemnek nem jött be, és csak kóstolgattam. Helyette jobban laktam a "zsömlékkel és egy nagyon finom, erős borral. Hoztam is hazza ebből a bórbol vagy 3 üveggel.

2, A sintrai palota: Lenyűgözö volt a Mór várral együtt. A várhoz, úgy ahogy a könyvünk is írta egy hegyi ösvényen mentünk fel, hála éberségemnek és letértünk a felfelé vezető országútról. "Természetesen" tök ingyen mentünk be a vár hátsó oldalán. Igaz kifelé azaz a bejáratnál tényleg állt egy jegyellenőr. A kastélyba pedig a lissabon kártyával megint csak "ingyen" juttotunk be. A kastély és a vár szuper volt!

3, Beszélnék egy picit az emberek segítőkészségéről: Úgy vettem észre, hogy segítenek is meg nem is. Tehát 10-ből 7-8 örömmel segített, de akad olyan is akit megszólítottunk és továbbsétált. A feketék mindig segítettek, érdekes. Az első olyan élményem rögtön a repülőtéren kezdődött. Leszálltunk és a busz kerestük, ami a kempingbe vitt volna minket. A hátamon egy bazi nagy hátizsákkal fel akartam szállni a busz középső ajtajánál, ahogy nálunk szoktam, de mire felszálltam volna teljesen az a bunkó soffőr becsukta rám az ajtót, és addig nyitotta-csukta vagy egy fél percig, amig már nagyon éreztem, hogy fáj az oldalam. Azután nagy hanzavar keletkezett a buszon, és leszálltam, hogy újar elől szálljak fel. Ekkor már rájöttem, hogy mi volt a "bűnöm". A vezető meg volt sértődve, és azt hitte, hogy lógni akarok. Ha itthon lettem volna biztos begurultam volna és elkezdtem volna veszekedni vele, de szerencsére csak nagyot röhögtem rajta. Utána megkérdeztünk egy embert, hogy hogyan jutunk el a kempinghez. Ebben a pillanatban legalább 7-en jöttek oda és próbálták angolul és portugálul elmondani a helyes utat. Komolyan mondom, majdnem összevesztek azon, hoyg ki fog nekünk segíteni. Egy 70 éves bácsikával pedig végig röhögtük az utat, aki eközben paskolta hátamat megállás nélkül és szórakoztatott minket. Ennyit a segítőkészségről...Bár a kempingben nagyon negatív volt az egész személyzet. Na ott mindenki egy nagy köcsög volt, mert nem segítettek elmondani a Nazare-be való utat, vonatal vagy busszal. Ők is fel voltak háborodva rajtunk. Ez olyan mintha megkérdeznének engem itthon, hogy melyik pályaudvarról, vagy milyen járművel jutok el pl. Siófokra. Azért valamit csak tudnék róla mondani...

4, közlekedésről egy picit: na ez tényleg gagyi, mert az utolsó busz 21.30- kor elmegy, a legelső pedig csak 6 körül jön. És életveszélyes állva utazni hátizsákkal, a száguldozások miatt. Ülve viszont élveztem a Rally-zást.

5, Rossio, fő sétálóutca: kábszert tényleg árultak és jöttek utánunk szépen, de ránéztem a csávóra mérgesen akik azután leszálltak rólunk

6, Ha már mindenki látott hasonmásokat, akkor én is tudok szolgálni egyel: Columbo-ra hasonlított a pincér Penniche-ben. Talán még üvegszeme is volt...

7, EU ide EU oda nem érdekelt, hogy miért csak ilyen lepusztult házakat, tereket látunk. Mi csak a pihenésért, a tájakért és a látványért választoztuk ki Portugáliát. Ott tényleg más a levegő, a nap, az emberek. Teljesen más kultúra, amit fel kell fogni majd megérteni és nem szabad hirtelen vélenényt alkotni. Legalábbis szerintem. Bármikor visszamenék oda. A "régi" villamosokról nem is beszélek (Lisszabon).

8, nagyjából ennyi így hirtelen, mert közben dolgozok. Amúgy biztos lenne még több pont is amit elmesélnék, de majd máskorra hagyom. Üdv mindenkinek!

jokutya Creative Commons License 2001.10.27 0 0 276
Dismay,

Milyen szakon végeztél? Csak nem spanyol-portugál?!? Én angolos voltam 91-97 között az ELTÉ-n.

jokutya

Előzmény: dismay (275)
dismay Creative Commons License 2001.10.27 0 0 275
ja, amugy a kovetkezo portugal felderitendo hely madeira lesz. ott kulonben is fokent nyugdijasok vannak.

mas,

a chiadoban van europa egyik legjobb konyvesboltja a Bertrand (már 1711ben is konyvesbolt volt).
innen szereztem meg jo nehany angol es portugal nehezen meg szerezheto konyvemet.
ja es itt kaphato fernando pessoa lisszabont bemutato angol/portugal kiadvanya.

a pessoa hazat amugy elegge elrontottak kisse mucsarnokos ize lett...

adeus,

dismay

jokutya Creative Commons License 2001.10.27 0 0 274
Na ja. Sok szerencsét portugálosodásodhoz. Azért reménykedem, hogy öreg korodra meggondolod magad, és itthon költöd el a nyugdíjad...

jokutya

Előzmény: dismay (272)
dismay Creative Commons License 2001.10.27 0 0 273
na egy kis korrigalas

alain tanner
és szintén bölcsész:)

adeus dismay

dismay Creative Commons License 2001.10.27 0 0 272
ola,

izlesek es pofonok
de akkor is mi lisboaban fogunk oregen caipirinha-t iszogatni csiszar jenovel a ninho das aguilasban:)
ja es en nem turistakent voltam:)
es mar a 3x-en is tul vagyok:(

lehet, hogy en genetikailag vagyok portugal fan.
mindig annak neztek:) meg a turistak is:)
sot magyar csoport egyik tagja negyedoran keresztul probalkozott megtudni merre van a belem torony, majd lepadlozott amikor kiderult a barna boru portugal magyar:)

amugy ha lisboarol jo filmet akarsz latni alain tanar a feher varos cimu filmet nezd meg bruno ganz foszerepleseben (ebben szerepel kedvenc kocsmam is)

adeus

dismay

jokutya Creative Commons License 2001.10.27 0 0 271
OFF
Ja, és soha sem vagyok hajlandó megérteni ezeket a történelmi utálatokat, pl. hollandok nem szeretnek németül beszélni, az írek fikázzák az angolt, viszont szarnak írül megtanulni, a katalánok angolul válaszolnak, ha spanyolul kérdezel... Mi pedig kénytelen-kelletlen bírjuk az osztrákokat, pedig... A román-magyar utálat is kamu, nem láttam még románt, aki utált volna minket, nekem sincs semmi bajom velük, mindeki csak röhög mindkét oldalon, hogy a politikusok mit ki nem találnak...

Ezért beszéltem spanyolul, ráadásul tudtam, hogy értik, jobban mint az angolt. Elnyomás... Mindenki elnyomta a kisebbet, a portugálokat meg biztos a kelet-timoriak utálják...
ON

jokutya Creative Commons License 2001.10.27 0 0 270
Dismay,

Van olyan város, amelynek jól áll a lepukkantság (Velence), van, amelyiknek nem -- ilyen szerintem Lisszbaon. Az olaszoknak és spanyoloknak van stílusuk, a portugáloknak nincs, már ha az általad említett mogorvaságot stílusnak nem nevezzük.

Egyébként értem én, hogy mire célzol, anno bölcsész koromban én is bírtam volna ezt a fílinget, de azóta sok év telt el, és más szemüvegen át nézem a világot most. Nem biztos, hogy a mostani életem feltétlenül jobb. Viszont a kosz mindig is zavart -- akkor is, most is.

Mindig más élni egy kultúrában, és turistaként bepillantást nyerni egy-két napra egy ország lakóinak életébe. Én a magam részéről mindig többre becsültem a céltalan lődörgést, mint a céltudatos, bédekkeres városnézést. Most is igyekeztem elegyíteni a kettőt, de az asszony kevésbé bírja a lepukkant környékeket. Vannak könnyebben megközelíthető népek, és zárkózottabbak. A portugálok ez utóbbi kategóriába tartoznak. Ez nem baj. Viszont ösztönösen éreztem, hogy én nem illenék oda, se az ország kinézete, se a szaga, se a... semmi sem teszett annyira, hogy öregkori visszavonulásom oda tervezzem.

A Wim Wenders film pedig az egyik legszarabb film volt, amit valaha is láttam, majd megpusztultam az unalomtól, és amikor két percig csak a légy zümmögött... Vazeg.

Előzmény: dismay (269)
dismay Creative Commons License 2001.10.26 0 0 269
ola,

szoval en mar 4x-szer voltam portugaliaban
es olyan perverz vagyok hogy mindig visszamegyek es ugyanoda
van mas hely is slovenijaban piran varosa)

a Carmo az pedig fent a leegett templom, ahova nem lehet felmenni mar az Elevador da Santa Justarol regen lehetett)

nekem pont ez a lepukkantsag tetszik benne, meg a kosz stb.
az egesz feeling ahogy elnek, ahogy maskent sut a nap lisboaban, a Tejo es az ocean szaga
a hightech es a nyomor egymas mellett elese
amikor eloszor voltam akkor eleg kemenyen at kellett allni arra a ritmusra kb. 3 nap
ma mar nem rogton jon a flash...

szerintem nem baratsagtalanok csak szarnak mindenre (gondolj arra egyedul a portugal gyarmatositok keveredtek tudatosan a meghoditott gyarmaton elo benszulottekkel)(ez becsulendo tulajdonsag pl. kedvenc residencial de florescente nevu helyen telefonon azt mondjak nincs szoba, ha odamesz ures az egesz:))

alapszabaly spanyolul nem beszelubk portugaliaban
ha valakinek spanyol etlapot adnak ez a legnagyobb sertes. a dolognak tortenelmi alapja van, a spanyolok jo sokaig elnyomtak oket kb. olyan mint a magyar-roman viszony.

nem tudom engem most kifejezetten zavart az, hogy chiado-ban megjelentek a shopping mall-ok
96-ban ott meg allt (a kulso falai) a regi kb. 25 evvel ezelott leegett szinhaz, be lehett menni az avenida de liberdade-n levo kisertett hotelbe, es meg mukodott a condes mozi is (mivel mindent feliratoznak kiraly filmeket lehet nezni eredeti nyelven)
hianyzik az is hogy akkor meg nem volt kereskedelmi tv csak a ket allami ado, es mokas kosztumos brazil sorozatokat lehettt nezni, nem a tomegszart amit itthon adnak.

monjuk en veletlenul mentem eloszor ki, volt a narancsban egy hirdetes repulojegy lat minute lisboa....

egyetertek csiszar jenovel hogy a vilag legkiralyabb helye...
ha majd sok penzem lesz oda megyek nyugdijas koromba vagy hamarabb...
es meg vettem oriasi portugal zaszlot is a Se fele menett levo zaszlo boltban:)

ja es itt van a vilag legjobb kaveja, oceanja (pl. penicheben a x kilometeres feher homokos tengerpart)
a vilag legjobb parkjai oriasi tropusi fakkal
kiraly kulturalis centrum belemben
macska kultusz ezerrel:)
itt csinaljak a legjobb polipot, es szardiniat
kivalo borok, amitol nem leszel masnapos es nincs a pohar aljan a jellegzetes feher por...
baratsagos emberek....
kiraly bacalhau boltok, ahol olcso pezsgot es gyumolcsoket is kaphatsz
es az imadott csoki nok kulonbozo arnyalatokban!!:)

erdekes nekem/nekunk koszontek
mondjuk en alapjaban el kerulom a turista rablo helyeket, hetkoznapi kocsmakba ettermekbe nyomultam
torzskocsmamba masnap megismertek es a vinho verde-t es a pohar vinho de madeirat keres nelkul hoztak...
erdemes elmenni a lepukkant neger negyedben is ott utcan aruljak a szardiniat

az urinol a var aljan nem mukodik, ha lattad wim wenders nagyon ciki filmjet lisboarol abban meg hasznaltak
adeus
dismay a portugal

mukkancs Creative Commons License 2001.10.24 0 0 268
Azért örülök, hogy voltak jó élményeid is! nekem az északabbi rész jobban teccett, mint a Lisszabon és környéke, valahogy másabb volt, kevésbé turistás, és kifejezetten "laid back" - bocs, ez a kifejezés fejezi ki a legjobban szerintem, szóval nyugisabb volt, és kevesebben is köpködtek! :-)
Előzmény: jokutya (266)
jokutya Creative Commons License 2001.10.24 0 0 267
Ja, azért írtam főleg Lisszabonról, mert ott voltam legelőször huzamosabb ideig, ott alakult ki az a bizonyos első benyomás az országról. Idővel persze minden megszépül, és most már nem beszélem le az emebereket Portugáliáról, de arra emlékszem, hogy eléggé csalódott voltan aug. végén...
jokutya Creative Commons License 2001.10.24 0 0 266
Ja, mostanában egy kicsit megszaladt... De komolyan, a Károlyi utcai Reptours irodában a német Olimar katalógusából elég király négy- és ötcsillagos szállodákat lehet kiválasztani, egyáltalán nem drágán (anyagi lehetőségeid ismerete nélkül mondom, hogy Te is meg tudnád fizetni, és is köztisztviselő vagyok:)) Ez nem reklám, mert a kiszolgálás viszont nem mindig olajozott...

Természetesen volt, ami tetszett, kár is lenne tagadnom. Nagyon tetszett a két Lisszabonba vezető híd, a "Golden Gate" és az új Vasco da Gama, amely 17 km hosszú (EU támogatás rulez). Az első (valamely hónap valahanyadika) alatt van egy rehabilitált dokk a la Hajógyári sziget, ahol egy sor kellemes, mérsékelt árú étterem települt a régi raktárépületekbe. Este kifejezetten kellemes ott ülni, olyankor a híd is ki van világítva. Tetszettek még lerobbantan is a szecessziós és egyéb századfordulós épületek, a Bairro Altóban lévő földrengés-rongálta templom, ahol egyedüli látogatóként személyre szabott vezetést rögtönöztek számunkra. Tetszett a vár aljában a régi szabadtéri pisilde (Urinol) amelynek gyönyörű kovácsoltfas spanyolfala szöges ellentétben állt alantas rendeltetésével... Tetszett még az éghajlat és az autópark (sok Honda!). Sintra is nagyon szép volt, a belépőket leszámítva. Portugália a lehetőségek országa - olyan szép és jó lehetne, ha az ottlakók ezt igényelnék. Ilyen szempontból tényleg sok a hasonlóság Budapesttel. Lehet, hogy nekik is van egy Demszkijük? :))

Előzmény: mukkancs (265)
mukkancs Creative Commons License 2001.10.24 0 0 265
Hja, kérem, ha valaki 4 csillagosban tölti éjszakáit Portugáliában! Mi megelégedtünk a 2 starossal is, és naggyon kedvesek voltak a háziak, na persze billiárdasztal nem volt.;-))
Azért volt gyáltalán valami, ami teccett???Komolyan kérdezem!
Előzmény: jokutya (264)
jokutya Creative Commons License 2001.10.24 0 0 264
Ebben igazad van, de én olyan birka vagyok, hogy ha felszámolnak valamit, és azt mindenki más láthatóan kifizeti, akkor nem kezdek el vitatkozni. A türelmünknek akkor lett vége, amikor a hotelben elnyelte a billiárdasztal 200 escudónkat és ezt megemlítettük a portásnak. Első reakciója: nem tudjuk bizonyítani, hogy beledobtuk, és ilyen alapon bárki ingyen játszhatna. A vicc az, hogy nem is akartuk visszakérni a pénzt, csak azért szóltunk, hogy tegyenek ki rá vmi táblát, hogy nem működik. Ja, és ez egy - papíron - négycsillagos hotel volt... Más kérdés, hogy uez a szálló budapesten max. a kétcsillagos kategóriára pályázhatna...

jokutya

Előzmény: mukkancs (263)
mukkancs Creative Commons License 2001.10.20 0 0 263
Szia jókutya!

Mint lentebb olvasható, nekem sem jött be P. annyira, sokmindenben egyet értek veled. Viszont ha egy kicsit odafigyel az ember, néhány dolog nem történik meg, gondolok itt az előétel "száraz zsömle" esetére. Mi soha nem fogyasztottuk el, és soha nem is számolták fel nekünk. Vagyis egyszer akarták, de jeleztük az angolul nem beszélő pincérnek angolul, hogy hékás, ezt nem fizetjük ki, és akkor nem is kellett kifizetni. Csak oda kellett figyelni. A pia árát meg mielőtt kértünk, mi megkérdeztük, papír, ceruza, és mindig leírták. Szóval így az ember gyereke megkímélheti magát néhány órányi idegeskedéstől.

Igen, az emberek mogorvák az utcán, de minden helyen, ahol laktunk, a háziak kedvesek voltak, pedig egy szót sem beszéltek angolul, mi meg csak úgy.

Mi egy 2 évvel ezelőtt kiadott Lonely Planet utikönyvvel mentünk, ahol még az szerepelt, hogy a Mór kastélyromba ingyen fel lehet mászni, és a "Disney-kastély" parkja is ingyenes. Na, ezzel szemben mindenhova 600 escudo ma már a belépő, plusz a busz, szintén 600-ért - ez szerintem is igen nagy rablás, és én is jól fel voltam háborodva. (Ja, Sintráról szóltam..)

A lepusztult házak engem is igen elszomorítottak, soxor eszembe jutott, mennyivel jobb állapotban vanak a pesti bérházak még a Ferencváros bugyraiban is - és ők az EU tagok....

Mi nem béreltünk kocsit, hanem tömegközlekedtünk. A vasútjuk szerintem - a sztrájktól eltekintve - igen jól szervezett, a Lisszabonból induló HÉV szerű alkotmányok meg kifejezetten teccettek, mintha az itthoni IC-kben ültünk volna. Csak ne lehett volna dohányozni rajtuk....!

Előzmény: jokutya (261)
jokutya Creative Commons License 2001.10.19 0 0 262
Ja, f) pontnak beszúrhattam volna az irdatlan nagy mocskot is, de ez már nem oszt, nem szoroz...
jokutya Creative Commons License 2001.10.19 0 0 261
Hát akkó...

1. Előzetes sztereotípia: Portugália Magyarországhoz nagyon hasonló (terület, lakosságszám, színvonal), kultúrában és történelemben gazdag, az EU legszegényebb tagállamai közé tartozó ország, magyaros vendégszeretettel, spanyolos tájakkal és étkekkel. A kis országok közötti hagyományos szimpátiát feltételeztem a la Írország, Görögország, stb.
2. Tapasztalat:
a) Mogorva, egykedvű emberek, akiket az égvilágon semmi sem érdekel. A turistákat nem utálják, csak eltűrik, mint vmi szükséges rosszat, akit jól le lehet húzni, de aztán húzzon is a francba. (Ezen a téren tényleg magyaros a vendégszeretet, már ha a németek balatoni vendéglátása az etalon.)
b) Mindenért és mindenhol fizetni kell, és jó, ha csak egyszer. Lásd pl. Sintra, ahol a Disney-kastélyba (jó, nem így hívják, de úgy néz ki) három különféle -- külön-külön borsos árú -- díj van. Vagy az a szokás, hogy az ételhez kihoznak egy száraz zsemlét és ha megeszed, ha nem, felszámolják a végén -- étteremtől függően 300-400 (!) escudóért. Vagy nem írják ki az italok árát, és az óvatlan turista csak a kólájáért többet fizet, mint a menüért (megtörtént!). Plussz (vagy inkább mínusz, anyagilag): autópályadíjak. Vazzeg!
c) Segítőkészségnek még nyoma sincs. Spanyolokkal szemben óriás komplexus; a spanyol nyelvvel (amit egyébként mindenki kitűnően ért és beszél) jobb nem bepróbálkozni. Az angolt meg nem sűrün beszélik. Azt a néhány szót, amit kinyögsz a nyelvükön pedig egyáltalán nem értékelik, leginkább türelmetlennek tűnnek a portugálul próbálkozóval. Boltokban nulla köszönés (érdekes ellenpontja ez annak a gusztustalan hazai szokásnak, hogy az embert már az ajtóban lerohanja az eladó, segíthet-e), nulla segítség.
d) Minden rohad. Tudom: tengeri levegő meg miegymás. De itt nem csak erről van szó. A földszint általában OK, egy emelettel feljebb már nem OK. Érdemes a Praca do Commercioról induló városnéző busz tetejére ülni, ugyanis az pont első emelet magasságban visz el az épületek előtt. Tanulságos, hogy a Baixa -- a belváros, kb. Váci utca és környéke -- házai milyen lepusztult,igénytelen állapotban vannak. Itt nem csak pénzről van szó, hiszen telne az EU-alapokból talán erre is. De a portugál talán nem is igényli az esztétikus környezetet. (Ismét Mo.-ra ismerünk.) Volt valami duma az útikönyvben (Rough Guide), hogy azért ilyenek a legszebb szecessziós stb. házak, mert a tulajnak nem éri meg felújítani v. kiadni, inkább eladja, ledózerolják, azt építenek rá vmi modernet. Nyilván ez a gyakorlat is az állam (csendes) hozzájárulásával történik...
e) Most jönnek a teljesen szubjektív okok: nem tetszik Lisszabon mint város, de nem tetszik Algarve sem. Nagyon jó az éghajlat (meleg de szellős), de a tenger nem felhasználóbarát és az utak pocsékok (kiv. fizetős, lásd fent).

Namost. Ez mind nem zavarna, ha egy exotikus, harmadik világbéli országról lenne szó, nem az EU egyik tagállamáról. És ha nem lenne mellette Spanyolország, ahol kezdik megtanulni: a turista király(nő), és a szépre meg a jóra jön. Az egyetlen jó, ami portugál utankon történt, hogy átmentünk -- immár sokadszor -- Cordobába. Az a város mindig felvidít.

Van még sztori, de nem untatnálak vele titeket. De nehogy azt higgyétek, hogy rosszul éreztük magunkat P-ban. Azt már nem. Ezt a szívességet nem tesszük meg a portugáloknak.

jokutya, aki azért kíváncsi az ország északi részére, és nem zárja ki, hogy egyszer oda is ellátogat

mukkancs Creative Commons License 2001.10.19 0 0 260
Hi!
A koktélos srác egyáltalán nem nézett ki Al Pacinonak, inkább hasonlított Usztics Matyira, csak fiatalabb kiadásban.
Mi az a carmo? Nem voltam.:((( Pedig imádom a makkákat (is).
Mi sem észleltünk semmi gondot a Cais de Sodre-val kapcsolatban, nem is tűnt fel, hogy olyan közel van a züllött negyed!

Leírom, merre jártunk ez alatt a 10 nap alatt: Érkezés Portoba, okt. 2-án. 2 napot mászkáltunk, ároskát nézegetünk, ittunk. 1 nap Braga, Jesus de Monte, az nagyon teccett, hihetetlen, hogy a hívők mikre nem voltak képesek, megszámoltuk, onnan, ahol a busz kitett, 576 lépcső vezet fel a templomhoz... 1 napot Amaranteba akartunk menni, de annyira zuhogott, hogy csak beültünk egy kávéházba a piaccal szemben, ott az volt a kedvenc helyünk. Porto után Coimbra, 1 nap Conimbriga ásatás nézés, 1 nap Coimbra nézés. Ott találkoztunk Morgó José de Sé-vel :)))) Ő a Sé-nél lakó kóbor kutyi, aki mindenkit megmorog, de mi jól megetettük és utána másnap is szeretett minket, meg jött velünk ide-oda, miközben a többi járóelőt morogta folyton- nagyon édes volt!
Coimbra után mentünk Lisboa-ba, sajna kifogtunk egy vasutas sztrájkot is. Elmentünk Sintraba, az volt az egyetlen szikrázó napsütéses nap, nagyon helyes volt a Disney kastély, teccett. Évorát is terveztük, de aztán az idő miatt ismét le kellett mondanunk eről a kirándulásról.

Ti hányszor voltatok már Portugáliában, hogy ennyire nagyon nagyon ismered?

Előzmény: dismay (259)
dismay Creative Commons License 2001.10.19 0 0 259
ola,

szerintem ahol a brazil koktelt ittatok az volt a kedvenc helyem a nagy arc jorge aki hasonlit al pacinora:)

baratnom uzeni o is szereti a csokikat:)

valoszinuleg a kinezetemmel van a baj, hogy mindig hasis arusokba utkozom:)

cascaisban tenyleg a neplavor a ciki, de van nehany kis obol, ahol eleg kevesen vannak, igaz gyalogolni kell egy kicsit...

cais de sodre hogy tetszett, egy portugal ismerosom teljesen ki volt akadva, hogy ejszaka arra maszkaltam, allitolag nagyon veszelyes hely, mondjuk nem akart senki bantani

amugy a mogott levo kis utcakban van a kurva negyed, egy arab es nemet emberrel neztunk el, de baratnomet konkurencianak neztek igy menekulesre fogtuk a dolgot...
a carmo-ban voltal? ott lakott ket kis macska meg juliusban, szinte szetpukkadtak a kajatol, amit a turistak adtak nekik.

ez a legyes dolog erdekes, nayron meg nem voltak

mas helyen nem voltatok?

byte

dismay

mukkancs Creative Commons License 2001.10.18 0 0 258
Hű, ennyi kérdés! Na, szépen sorjában.

Nem, Soltész Rezsővel sem találkoztunk, pedig nyitva tartottam a szemem, mert korábbi hozzászólásokban már olvastam róla, de érdekes módon nekünk senki nem akart eladni kábszert.

A kedvenc kávézónk a Rua Prata-n volt (asszem így hívták, de nem vagyok biztos benne, bocs), a Rossiotol a Tejo felé a jobb oldalon középtájt.A sütik isteniek, a pincérek nagyon kedvesek, már a második napon tudták, mit kérünk, egyből hozták is.

Az a kilátó szuper! Tényleg nagyon helyes, de mi nem ittunk ott. Az említett másik két helyen sem jártunk, mi bementünk egy kis bárszerűségbe valahol az egyik siklótól nem messze - teljesen hülye vagyok az utikönyv nélkül a nevekből -, és ott ittunk valami brazil koktélt, ami iszonyatosan finom volt, és a kiszolgálás is nagyon jó volt, kedves csapos, meg a környezet is kellemes.

Cascaisba viszont elmentünk, hogy beacheljünk is egy kicsit, de szar volt az idő, és valahogy egyáltalán nem tetszett az a nagy turistásság ottan. Maga a városka helyes, csak ne lett volna annyi légy!! (bár biztosan a köpetekre gyűltek - fúj, gusztustalan vagyok, dádá...:))))

dismay Creative Commons License 2001.10.18 0 0 257
na es soltesz rezso-vel nem talalkoztatok?
ha a tejo fele allsz a rossio-n melyik kavehaz volt a kedvenced?

nicola jobbra (itt van a kedvenc csoki pincerno)
suica balra (itt nagyon jok a sutik)

egyebkent nemreg volt a tv2-n egy tudositas portugaliabol (Horthy Istvan felesegerol)

volt ott Estoril meg kornyeke, es a riporter csaj a Santa Luzia kilatorol (ahol megall a 28-as es kilehet ulni egy kis bode melle) bucsuzott el...

hat irigyeltem, eleg sokszor soroztem ott...

amugy nem voltal a helyi vaci utca elejen levo kocsmaban...?
ill. eduardino gingerijajaban?

byte

dismay

mukkancs Creative Commons License 2001.10.18 0 0 256
Hűha, lehet, hogy nem örülne a barátnéd, ha olvasná a csoki keverékes mondatod...
Az elefántemberrel nem találkoztunk szerencsére,lehet, hogy rosszat álmodtam volna tőle. A Rossio téren az egyik kávéház mellett egész nap viszont ott kéregetett egy rackásított hajú sötét bőrű szerencsétlen, vele minden nap találkoztunk, mert a közelben laktunk.Egy másik meg jól megmutatta az amputált lábfejét...
Egyébként az igaz, hogy a fiatalabbak igen macsók, dehát velük ugye vigyázni kell, ahogy az én anyukám is ano megmondta....:)))Csak néha ittunk velük...

Előzmény: dismay (255)
dismay Creative Commons License 2001.10.18 0 0 255
hali

ja ha mondod hogy lany vagy:)
nagyon macsók ott a farkasok
a barátnőmet is többször megpróbálták lecsapni:)
habár én szívesen elcseréltem volna egy csoki keverékre:)

az elefántember a rossio tér egysik sarkában álldogál délután ill. estefelé

egy olyan embert képzelj el akinek az arcán óriási hólyag képződmányek vannak
de! nagyon úgy néz ki, hogy ez valami maszk szerintem

byte

dismay

mukkancs Creative Commons License 2001.10.17 0 0 254
Hi!

Nem tudom miért, de ránk csak úgy ragadtak az elmebetegek. Egyáltalán nem néztünk ki túristásnak, no fényképezőgép, szakadt farmer, kockás ing. Az utikönyvet sem vittük mindenhova magunkkal. Lehet, hogy ez abból adódott, hogy férfi nélkül voltunk, 2 nőci. nem tudom, a lényeg, hogy naponta legalább 10-en ránk akaszkodtak.
Jártam már Marokkóban, ott is hátizsákosként, nem szervezett úton módon, de ott az emberek nekem sokkal jobban tetszettek, kifejezetten kedvesebbek voltak, pedig azt hittem, az arabok utálják a nőket. Oké, ott is köpködtek, de korántsem annyian, mint Portugáliában. Portugálul meg tényleg csak néhány alapszót tudok.
Most lettek készek a képeim, és ahogy végig néztem őket, ismét tudatosult benem, hogy nagyon szép helyeken jártam, és valójában tényleg milyen kis romantikus hely is az az ország.De mondom, a korábban leírtakra nem voltam felkészülve, ezért is érintett ennyire kellemetlenül.
Ki az az elefántember? Lehet, hogy ővele nem volt szerencsénk...

Előzmény: dismay (252)
yokozuna Creative Commons License 2001.10.17 0 0 253
Sziasztok,

Érdekes amiket írtok, ezek a negativ vélemenyek különösen. Én egyedül az Alitalival nem voltam elégedett, de ez nem Portugalia "hibája", meg alant irtam is róla.
2 hetet voltam ott most ősszel, sokfele jártam, de főleg vidéken. Lisszabonra viszonylag kevés idő jutott, Porto pedig mar túl messze volt. Szőval a nagyvárosok kimaradtak. Lehet, hogy ezert van az, hogy en nem emlékszem egy kuldusra sem, senki nem jött oda hozzam keregetni, es Lisszabonban is talan csak 2 köpködő embert lattam (bezzeg Pekingben :-))). Utobbi egyebkent nem zavar...
Én tehát a vidéki Portugáliára szavazok.
Azt, hogy mennyire voltam szálka helyiek szemében, nem tudom, mert sajnos nem beszélem a nyelvet, bár nagyon igyekeztem. Az meg tuti, hogy mindenki latta rajtam, hogy turista vagyok, annak ellenére, hogy nem lógott a nyakamban fényképezőgép..

Szóval jöhetnek a kritikák, és az új élmények! Üdv!

dismay Creative Commons License 2001.10.17 0 0 252
hali

mea culpa

tényleg nem ragoztuk, hogy déleurópában kissé másképp van a kultúra
pl. nincs hamutartó
a koldusokról szerintem kevesebben vannak mint 96-ban voltak
amúgy le kell őket ugyanúgy kezelni, ahogy a helyiek teszik
pl. lisboa-ban lattad az elefántembert?
szóval ez az ibér stílus mint emlytettem nagyon más kultúra, kb. inkább marokkóhoz hasonlít (nem a vallásra gondoltam) vagy észak-afrikához.
amúgy ha az ember próbálja elleplezni hogy túrisat - no fotó apparát, és videó (én soha nem viszek ilyeneket ala david lynch lost highway filmjét idézve szeretek a magam módján emlékezni a dolgokra), semmi egyen turista cucc és kicsit gagyog portugálul - akkor egészen más embereket ismersz meg.

nekem pont ezek az európai állítólagos kultúrához képest emberléptékűbb portugalia
igaz hogy nagyok a kontrasztok, de szerintem ez nálunk már rosszabb pl. koldussokat nézve

pl. braziliában a helyi rózsadomb külön fegyveres őrökkel őrzött terület:)

byte

dismay

Előzmény: mukkancs (251)
mukkancs Creative Commons License 2001.10.16 0 0 251
Sziasztok!
Én most jöttem haza szombat délután Portugáliából, és azt kell mondanom, hogy nekem sem jött be. Bocs! Emondom, miért. A tájak, városok nagyon tetszettek, de arra senki sem készített fel - pedig elolvastam az összeshozzászólást itt mielőtt elmentem -, hogy az emberek állandóan csuláznak az utcán, az étteremben is szívják az orrukat, állandóan lökdösősnek, az esernyőjükkel szinte kardélre hánynak - sajna kellett nekik is az esernyő, mert a 10 nap alatt 7-et esett -, és több a kéregető, mint a pesti aluljáróban, és ha nem adsz, akkor lefikáznak elég durván, ennyit megtanultak angolul.Ja, és hogy sehol sincs nem dohányzó övezet, reggeli közben - ami mellesleg iszonyatosan jó azokban a kis kávéházakban,végigettem a kínálatot a péksütikből - állandóan szagolhatod és szívhatod a nikotint. Olyan kéregetőkkel is volt szerencsénk, aki, ha nem adsz, megmutatja sebesüléseit, levágott lábujját, lábfejét, sebeit, miközben te épp ennéd a polipodat (na az is fincsi :)). Hát ezért nem jött be. Na meg az Alitáliáról nem is szólva. Odafelé Portóba repültem, Porto egyébként szerintem igenis sokkkkkkkal jobban tecccet, mint Lisszabon, bár ezzel lehet, hogy az itteniek szemmében elásom magam, de sebaj!Na szóval odafelé nem volt gond, a csomag is megjött. De visszafelé Lisboa-ból, hát iszonyat utam volt. Eleve azt mondták, 3 órát fog késni a járat, mert lerobbant. Eredetileg 18.40-re értem volna Milánóba, és a csatlakozásom 20.05-kor indult volna vissza. Na ehelyett megérkeztem nagy nehezen milánóba 20.10-re, rohantam a gépemhez, mert mondták, hogy ha rohanok, még elérem, mert épp gondok voltak a központi rendszerrel, és késtek a járatok. No, kiköpve tüdőmet elértem a gépet, persze a csomag nem, de ez annyira nem izgatott. Felmásztam a gépre, na és akkor még ott ültem 2 órát rajta, amikor közölték, hogy elromlott a hajtómű, legyünk kedvesek kiszállni. Ott kellett éjszakázni Milánóban. Másnap du.2-re értem haza. Hát ez se tetszett, de ez nem Portugália hibája, az igaz.
Most akkor sokan utáltok????:((((
dismay Creative Commons License 2001.10.15 0 0 250
na

miert nem tetszett porto

1. nem voltak neger es felver csajok!!!:)
2. esos ido, ocean part kisse csalodas
3. gyanakvo idegent nehezen turo helyi erok
(en mindig probalok anti turista mentesen kidenzni, valamelyest beszelek portugalul, de csak itt ereztettek velem hogy idegen vagyok)
4. lepukkant feeling
5. huzos arak mas teruletekhez kepest
(pl. a foter melletti bicskadobaloban is a ribeirahoz valo arak voltak, borravalot adsz es huzzak a szajukat)
6. kinai kolonia (ugy ereztem magam mint itthon pesten:()
7. a portoit arulo helyi cegek es a lereszegedtt rokazo nemet nyugdijas turistak valamint a mellettuk levo sorozok
8. repuloter kb. mintha kolumbiaba erkeztel volna:(
9. minden egyes hazban legalabb 1-2 emelett teljesen lakatlan, kiegett vagy kitort uvegek meg a belvaros kozepeben is
10. air france porto-i jarata olyan mintha heven utaznal
11. lisboahoz kepest kb. olyan mintha 20 evvel visszamennel az idoben

ami jo:

1. rua fabrican levo holland konyvesboltok es a grosse ster nevu helyi kocsma feelingje
2. a duas nacoes japan tulajnoje
3. a siralyok
4. taxisok (lehet alkudni:))
5. polip roston a ribeiran habar nagy versenyben van a lisboa-i cozinha populair fele fott csicseriborsos brutal nagysagu polippal
6. nem talalkoztam "soltesz hasis dezsovel" es csapataval
7. minimalis a shopping centerek szama
8. emberbarat fo utca
na ennyitt kb.

byte

dismay

musichello Creative Commons License 2001.10.15 0 0 249
Üdv! Nem tudom kinek miért nem tetszett Portugália, de én arra nagyon kiváncsi lennék, hogy miért? A nyáron voltunk 12 napot Liszabontól kezdve egészen Fatimáig. Mondhatom szuper, és ámulatba ejtő volt...
yokozuna Creative Commons License 2001.10.12 0 0 248
Amig jokutya osszeszedi magat; dismay, megirhatnad, miert nem jott be Porto neked!
Előzmény: dismay (247)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!