Keresés

Részletes keresés

showtimes Creative Commons License 2008.04.16 0 0 328
ww2 topicban ez a kérdésed is ki van fejtve. Zanzásítva, a magyar katonaság mindenütt pozitívan állt a lengyel civilekhez és ellenállókhoz, átengedték a futárokat, nem harcoltak egymás ellen, sőt több helyen fegyvert, lőszert, egyéb anyagokat adtak át a lengyeleknek. (jelentőségének megfelelő méretben emlékeznek rá).

A németek tépelődtek is, hogy lefegyverzik a Varsó alatt lévő magyarokat, október 15-én izolálták őket, aztán végül elvezényelték - kellett az emberanyag, hazaengedték őket, harcoljanak az oroszok ellen.
Előzmény: rich.mond (327)
rich.mond Creative Commons License 2008.04.16 0 0 327

Mondjuk Sikorskit azért nem nevezném "komolytalan" embernek.

Érdekes a belinkelt cikkben az a tény, hogy Sztálin és Sikorski megállapodott egymás között egy 100 ezer fős lengyel haderő felállításában.Bár a történelem mindig produkál furcsaságokat, mégis elképzelhetetlen nekem azt feltételezni, hogy ezt bárki is komolyan gondolta..

 

Mellesleg éppen most olvastam arról, hogy a varsói felkelés alatt 30ezer magyar katona állomásozott Varsó környékén-a németeknek nem kevés fejtörést okozva.A lengyelek egyébként éreznek bármiféle hálát a magyar semlegességért a német-lengyel háborúban vajh, avagy meg sem említenek minket?

Előzmény: Zicherman Istvan (323)
korieander Creative Commons License 2008.04.16 0 0 326
Szlovákiát ne hagyd ki...


Másfelöl Anglia és Franciaországírta döntött a területek sorsáról nem Magyarország v. Lengyelország...
Előzmény: Zicherman Istvan (304)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.16 0 0 325
Miért is? Mert ostoba módon nem próbálok minden döglött macskát Dzsugás Jóska nyakába akasztani, mint ahogyan az nagy divat manapság (még mindig)?
Sajnálom, de csak a tényeknek hiszek. Ha valaki be tudja nekem bizonyítani, hogy a szovjetek voltak - elfogadom. Amíg nem - addig marad baleset.
Előzmény: Maotai (317)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.16 0 0 324
És most mit csináljak vele?
Hol van ott szó a Sikorski életére törő galád nkvdésekről?:) Ha végignézted volna a cikket, ott is csak arról van szó, hogy Gibraltár környékén Sikorski, a lánya, Klimecki tábornok, és az angol összekötő tiszt, illetve, hogy csak a cseh pilóta maradt életben.
Előzmény: showtimes (318)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.16 0 0 323
Igen, arról a Sikorskiról beszélek.
amíg nem látok bizonyítékot az ellenkezőjére - maradok a baleset verziónál. Az ,,őrizetlen gép" sztorit inkább hagyjuk. Aki legalább egyszer életében volt katonai repülőtéren tisztában van azzal, hogy minden tervbe vett felszálás előtt (azaz ami nem riasztásra történik) felszállás előtt arepülőgépeket TECHNIKUSOK ELLENŐRZIK! Utasszállítót pedig MINDIG. Katonai repülőtéren olyan, hogy őrizetlen gép - NINCS!
A szovjeteknél pedig azért volt olyan sikeres a titkosszolgálat, mert - figyelem, egy óriási titkot fogok most elárulni - MINDENKI A SAJÁT MUNKÁJÁT VÉGEZTE! A pilóta repült, a titkárnő írt, a nyomozó nyomozott, a kémelhárító kémekre vadászott, a diverzáns pedig diverziókat hajtott végre, a likvidátor meg ölt. Ennyire egyszerű. Majszkij csoportjában egy olyan ember nem volt, aki Szudoplatov hivatalához tartozott volna. Ráadásul Szudoplatov botrányt kavaró könyvében sem említi meg, hogy bármilyen megbízást is kapott volna Sikorskijjal kaőpcsolatban. Nélküle pedig aligha lehetett volna ezt végrehajtani. (Aki esetleg nem tudja, Szudoplatov könyve már halála után jelent meg, és nagyon komoly botrányt kavart a politikai szinteken. nem véletlenül kérte a kézirat halála utáni publikálását. Egy sor olyan akciót és politikai gyilkosságot írt le a könyvben, amelyre csak a könyv megjelenése után derült fény. És emeletnyivel komolyabb emberek likvidálásával foglalkozott Szudoplatov hivatala, mint Sikorski.)
Az egész Sikorski ügy - amíg nincs bizonyíték pro- vagy contra - marad BALESET.
A többi dolog egyenlőre SPEKULÁCIÓ.
Ennyi.
Előzmény: Maotai (315)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.16 0 0 322
ez ugye a lengyelek Hitlerig a legbrutálisabb elnyomásának időszaka
...........................................................
Brutális?:)
Legyen egyenest horrorisztikus. Az jobban hangzik.:)
Előzmény: Maotai (313)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.16 0 0 321
Csak az volt a baj, hogy ebben a Sikorskiban hitt a lengyel nép és ő nem volt hajlandó az oroszokkal semmilyen alkura,
.......
Bla-bla-bla, népnemzeti hőzöngés. Elég nagy marha lehetett, ha semilyen kompromisszumra sem volt képes. Ez nem erény, hanem csökönyös marhaság.
Előzmény: showtimes (316)
rich.mond Creative Commons License 2008.04.15 0 0 320
Hm, végül csak végigolvastam:bár a britek gyanúsak, de mégiscsak baleset a legvalószínűbb verzió.Nem is rossz írás amúgy.
Előzmény: rich.mond (319)
rich.mond Creative Commons License 2008.04.15 0 0 319

Hm, sok érdekes dolog van benne, de sajnos hiába tudok cirilül, ha a szöveget nem értem:))

 

Amúgy Sikorski haláláról találtam egy oldalt.Itt egyértelműen a briteket gyanusítják

 

 

Sikorski

 

Nem tudom, kissé olyan összeesküvés elmélet szaga van...

Előzmény: showtimes (318)
showtimes Creative Commons License 2008.04.15 0 0 318
Egy kis olvasnivaló Sikorskiról Dosztojevszkij nyelvén :)


В конце сентября 1939 г., в самом начале II мировой войны генерал Сикорский взял под командование организационную работу по слиянию польских формирований во Франции в монолитную армию. 30 сентября того же года генерал Сикорский получил назначение на пост премьера эмиграционного правительства Речи Посполитой с центром в Париже. -то правительство было признано большинством европейских государств, кроме Германии, с которой Польша находилась в состоянии войны, а также Советского Союза, вторгшегося на территорию Польши 17 сентября. Несмотря на это обстоятельство, Сикорский, являясь сторонником нормализации польско-советских отношений, летом 1941 г. начал переговоры с СССР. Итогом переговоров стал заключенный в июне договор, который предусматривал освобождение всех польских граждан, вывезенных в Советский Союз (в основном, в Сибирь) в результате аннексии польских земель в сентябре 1939 г. Кроме того, обе страны взяли на себя обязательства по взаимной поддержке в борьбе с гитлеровской Германией. -тот договор также способствовал созданию на территории СССР польской армии под командованием генерала Андерса, костяк которой составляли поляки, освободившиеся из советских лагерей в Сибири. В августе 1942 г. армия численностью 70 тысяч бойцов покинула территорию Советского Союза и была выведена в Иран.
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 317

Inkább az angoloknak, mint a szovjeteknek. De valószínűleg baleset lehetett.

 

Ezzel a hsz-al támogatott zöld utat kaptál volna 90előtt is -sőt kiemeltet :(

Előzmény: Zicherman Istvan (311)
showtimes Creative Commons License 2008.04.15 0 0 316
Csak az volt a baj, hogy ebben a Sikorskiban hitt a lengyel nép és ő nem volt hajlandó az oroszokkal semmilyen alkura, márpedig, ha ő a lengyelek vezére, akkor minimális támogatottságra se számíthat egy szovjetek kreálta bábkormány... lásd a finn Kousinen effektus...

Mai napig tisztelik, ehhez elég elmenni a Wawel altemplomába, s majd tapasztalod...
Előzmény: Zicherman Istvan (311)
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 315

Arról a Sikorskiról beszélsz, aki Sztálint felelőségre vonta Moszkvában, h hova lett 15e lengyel tiszt , vazze ?

Ezek után írod, h inkább a britek érdekében (akik a Sikorski-kormányt ismerték el Sztálinnal szemben) állott el tenni láb alól .....????:

Előzmény: Zicherman Istvan (311)
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 314
D. úgy vélte, h "1gyedül az orosz nemzet ami ugye ekkoriban a világ 1k legelmaradottabb és szegényebb provinciája)  = D. úgy vélte, h "1gyedül az orosz nemzet (ami ugye ekkoriban a világ 1k legelmaradottabb és szegényebb provinciája)
Előzmény: Maotai (313)
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 313

D. azért gyűlölte a lengyeleket, mert arcvonásaiból és nevéből sajna fel lehetett ismerni a lengyel származását (ez ugye a lengyelek Hitlerig a legbrutálisabb elnyomásának időszaka). Ugyanakkor azt mondogatta, h ha akár csak 1 csepp lengyel vér is folyna ereiben, azt azonmód kiengedné az egészet. 

Na, nézzük :

D. úgy vélte, h "1gyedül az orosz nemzet ami ugye ekkoriban a világ 1k legelmaradottabb és szegényebb provinciája) lett kiválasztva arra, h betöltse csodálatos küldetését a világban" :

" a franciák még némiképp hasonlítanak az emberre, de az angolok, a németek vagy a spanyolok csupán karikatúrák. Az orosz irodalommal összevetve minden más nép irodalma csupán paródia"

 

Mint a nácik, nem ?

 

Előzmény: Zicherman Istvan (301)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 312
De, olvastam pár cikket az ügyről, és mindegyik nagyon erőltetett volt.
Előzmény: showtimes (310)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 311
Inkább az angoloknak, mint a szovjeteknek. De valószínűleg baleset lehetett.
Wladyslaw Sikorski k.b. olyan figura volt a lengyeleknél, mint Patton az amerikaiaknál - ment a saját feje után. Mindenkivel összerúgta a port, akivel csak összehozta a sors, kezdve Józef Pilsudski-val, és végezve Wladyslaw Grabski-val, és Wladislaw Anderssel.
Előzmény: Maotai (308)
showtimes Creative Commons License 2008.04.15 0 0 310
Ugyan már, az időpont nem kifogás, lévén Sztálin bármikor bárkit kinyíratott, aki az útjában állt - akár külföldön is (gondolom hallottál bizonyos Lev Trockijról, aki után éveken át hajtóvadászatot folytatott a szovjet titkosszolgálat)

Sikorski nem Gibraltárba repültében zuhant le, hanem a Közel-Keletről érkezett és Angliába tartott... mivel még nem olvastál szabotázs gyanúról így az első elém került angol nyelvű - ránézésre nem lengyel - cikket mellékelem:

"By a remarkable coincidence, Maisky (right) had also arrived in Gibraltar on the morning of July 4, 1943, on his way to Moscow. His Liberator landed just after 7am -- the time at which, evidence shows, Sikorski's aircraft was left unguarded. Another pitfall for the Government was the fact that the head of the British Secret Intelligence Service's counter-intelligence department for the Iberian Peninsula section from 1941 to 1944 was Kim Philby, the Soviet double-agent who defected in 1963, and later claimed to have been a double-agent since the Forties. Before 1941, Philby served as an instructor with the Special Operations Executive -- which specialised in sabotage behind enemy lines."

http://www.fpp.co.uk/History/Sikorski/Times040703.html

zanzásítva: még Majszkij elvtárs és kísérete Gibraltárban járt véletlenül Sikorski gépe őrizetlenül volt a reptéren.... ez nem az atombomba István, azt még képtelen lett volna 45-ben megfelelő gép hiányában ledobni a szovjet légierő :)
Előzmény: Zicherman Istvan (306)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 309
Ki? Dosztojevszkij?! Mióta??? Az apja Mihail Andrejevics Dosztojevszkij orvos volt, és orosz. Az anyja, Marija Fjodorovna Necsajeva szintén. Hogy lett így félig lengyel?:)
Attól, hogy ,,szkij"-re végződik a vezetékneve még nem válik lengyellé.:)
Előzmény: Maotai (307)
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 308
kinek állt érdekében ?
Előzmény: Zicherman Istvan (306)
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 307
Félig lengyel volt.
Előzmény: Zicherman Istvan (301)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 306
de egyes állítások szerint az oroszok intézték el Sikorski tábornok gépét, amelyik Gibraltál közelében lezuhant,
.................................................
Aham.:) Az atombombát nem ők dobták le? Nem? Nem ők nyírták ki Pattont? Megint nem? Furcsa.
Ja, pont a Gibraltár felé repülő Sikorski-t szedték le, mert jobb dolguk éppen nem akadt 1943-ban.
Hevesen meg cáfoljon a halál. Még csak utalást sem találtam rá, hogy bármi közük lenne hozzá, pedig jóval komolyabb disznóságok derültek ki azóta. Ebben az esetben kéretik a ,,véleményeket" és ,,bizonyítékokat" a stúdióba.:)
Előzmény: showtimes (303)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 305
A Kárpátia hadtest eredetileg is létezett, 1939-ben. Az egyetlen olyan lengyel magasabbegység volt, amely majdnem teljes létszámban, az egész vezérkarával és törzsével megmenekült. Ezért kezdték az alapján felállítani az önálló lengyel haderőt.
Előzmény: showtimes (303)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 304
Inkább mégis csak a németek, magyarok és lengyelek, ugyanis sem az angolok, sem a franciák nem részesültek az ország területéből, nem tartottak igényt rá, és sem angol, sem francia csapatok nem léptek területére, a három, már említett állam kivételével.
Előzmény: korieander (295)
showtimes Creative Commons License 2008.04.15 0 0 303
A '39-es menekültekből alapították '40-ben a Kárpáti Dandárt a közelkeleti francia mandátum területeken ( Magyarországon és Románián át mintegy 300 ezer lengyel menekült el a németek és a szovjetek elől - fele civil ).
A lengyelek többsége ( 85 ezer katona) eljutott Franciaországba, ahol Sikorski tábornok vezetésével rerakták az új lengyel hadsereg alapjait ( 4 gyalogos ho. és 2 önálló dandár - egyik páncélos, a másik hegyivadász -, lengyel légi squadron...) a gyors francia összeomlás szerzetés közben érte őket, ennek ellenére amennyi tudott áthajózott Angliába, a pilóták átrepültek és megnyerték az Angliai légicsatát az angoloknak.... A lengyel flotta is együtt harcolta a britekkel végig a háborút.
Később csatlakozott hozzájuk a SZU-ból kiszabadított Anders hadsereg.

Egyébként Sz.I. biztos havesen cáfolni fogja, de egyes állítások szerint az oroszok intézték el Sikorski tábornok gépét, amelyik Gibraltál közelében lezuhant, mivel Katyn miatt nem volt hajlandó semmilyen együttműködésre, engedményre.
Előzmény: rich.mond (296)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 302
Délen pedig Lembergig nyomultak előre, amit később az odaérkező szovjeteknek dísszemlés kivonulás keretében adtak át.
.........................
Lembergbe soha sem értek be a németek. Bresztnél volt a város átadása, illetve a közös katonai dísszemle. Mindkét oldalról egy-egy ex ,,Kamás" vezette.
Előzmény: showtimes (294)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.04.15 0 0 301
Dosztojevszkij nem lengyelgyűlölő volt, hanem fanatikus pravoszláv, és így katolikus-fóbiás. Némileg (történelmileg) lehetett is rá alapja. Tudtommal pravoszlávok vallási háborút nem vezettek a szomszédba.
Előzmény: Maotai (298)
rich.mond Creative Commons License 2008.04.15 0 0 300

Hm, ezt nem is tudtam.Bár a derék lengyelek mindig is nagy világjárók voltak

 

Dosztojevszkijel kapcsolatban érdekes lehet ez a könyv:

 

Az Antikrisztus halála

 

"Dosztojevszkij politikai gondolkodásában igen fontos szerepet játszottak a lengyelek. Ők voltak a szlávság árulói, a démonikus katolicizmus keletre nyomuló harcosai, akik a régi Lengyelország hatalmas keleti területein alapított jezsuita kollégiumokban próbálták latinizálni az istenhordozó népet. A lengyel és orosz messianizmus közt kibékíthetetlen ellentét volt. A szláv rokonság és a kétféle civilizációs küldetéstudatból fakadó ellenségesség hatalmas feszültséget keltett a két kultúra között, ezért a lengyelek az orosz szellemi értékek különleges interpretátoraivá váltak. Dosztojevszkij esetében ez még inkább így van "

 

Ugyanerről a könyvről egy esszé:

 

 

Lengyelek-oroszok
Előzmény: Maotai (299)
Maotai Creative Commons License 2008.04.15 0 0 299

Szíriába hogyan kerültek lengyel harcoló csapatok

 

Ez sajna lengyel történelmi "tradíció" .....pl. Haiti a 19. sz. elején 1 lengyel hadsereggel szemben vívta ki a függetlenségét :(

Előzmény: rich.mond (296)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!