A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
és de igen, bonyolult, bár főleg drága (főleg a bankkártyás fizetéshez szükséges biztonsági szoftverek és a megvalósítás). mondjuk egy sima "emailben rendelek, futár kihozza" megoldást fillérekből ki lehetne hozni, és az is hamar megtérülne.
http://www.angolcsemege.hu/ jövő év elején állítólag tényleg beindul a webshop is (futár, utánvét), nézzetek vissza. Kaffir lime levél ugyan nem lesz, de az extra fűszerek igen (úgy értem, az irl boltban most is vannak, csak a webshop nem kész még).
Elkészítés: 1. Alaposan kimosunk, majd megszárítunk egy csavaros tetejű 1 literes befőttesüveget. Beledobunk néhány szem aszalt szilvát, aztán rácsorgatunk egy kis mézet, majd megint szilva jön és újra méz. 2. Félúton, hogy a fűszerezéssel is törődjünk, beletesszük az üvegbe a fahéjdarabkákat és vaníliarudat, amelyet előtte keresztbe és hosszában is félbevágtunk. Most megint belekerül az üvegbe némi aszalt szilva, rá egy kevés méz, és így haladunk, amíg el nem fogy a gyümölcs, valamint a fele mennyiségű, azaz 20 dkg méz. 3. A mézes, fűszeres aszalt szilvát felöntjük annyi vodkával, amennyi ellepi majd lezárjuk, és 3-4 napig hűvös, sötét helyre állítjuk. Amikor eszünkbe jut, összerázzuk, mindössze ennyi a teendőnk vele. 4. Pár nap múlva, miután a szilvaszemek már megduzzadtaka mézes, vaníliás alkoholban, és már jól átadták az ízüket neki, a maradék 2o deka mézet kavargatva összefőzzük 2 dl vízzel. Ezután megvárjuk, hogy a mézes víz langyosra hűljön, aztán ráöntjük a szilvára. 5. Az egészet jól összekeverjük, és néhány gyógyszertári gézlapon keresztül átszűrve csinos, tiszta kicsi üvegekbe töltjük. Kézügyességünk függvényében szépen kidekoráljuk őket cimkével és masnival, majd hűtőbe tesszük, ahol több hétig is elállnak. Megjegyzés: A vodkás szilvát a későbbiekben ugyanúgy használhatjuk sütikhez, fagyikhoz, vagy gyümölcssalátákhoz, ahogy például a rumos meggyet szokás. 7 dl lesz belőle.
Nem tud nekem valaki segíteni, egy likőr-receptet keresek, amit Stahl Judit egy rádió műsorban mondott el tegnap este, csak nem tudtam leírni. Ágyas pálinka női változata, aszalt szilva kellett hozzá, meg vodka, fahéjrúd és vanília, de többre nem emlékszem és az arányokat sem tudom. Karácsonyi ajándékot akarok belőle csinálni, ezért kellene a recept.
Borajánlat az ételhez: Légli Sauvignon Reserve 2004 Dél-Balaton
Hozzávaló: 1 zacskó mélyhűtött kelbimbó 15 dkg mirelit egész gesztenye 5 dkg kolozsvári szalonna 2 evőkanál fehérborecet fél deci olívaolaj majoranna, só, bors 1 zacskó salátamag-keverék
Egy közepes méretű lábosban megpároljuk a kelbimbót.
Közben egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk a szalonntá, majd hozzáadjuk a durvára vágott gesztenyét. Kicsit lepirítjuk, aztán hozzáadjuk az olívaolajat és az ecetet. Kicsit forraljuk, aztán sózzuk, borsozzuk és meghintjük egy csipet majorannával.
A leszűrt, megfőtt kelbimbót beleforgatjuk, és a magokkal megszórva tálaljuk.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kimargarinozunk, kilisztezünk egy 18 cm-es tortaformát, és az aljába sütőpapírt teszünk.
A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, vékonyan felszeletejük és gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd villával alaposan összetörjük. Ezzel megvan a körtelepépünk, ez lesz a süti tölteléke.
A margarint, a kétféle cukrot és a mézet takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk. Ahogy a cukor felolvadt, levesszük a tűzről, majd megvárjuk, amíg langyosra hűl, és összekeverjük a liszttel meg a zabpehellyel.
A zabpelyhes keverék felét belenyomkodjuk az előkészített tortaformába. Rásimítjuk a körtés tölteléket, és ezen egyenletes rétegben elosztjuk a maradék zabpelyhes keveréket. A sütit 30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd csak akkor nyúlunk hozzá, ha teljesen kihűlt. Ezután ugyanúgy szeleteljük, mint egy tortát. Kínálhatunk hozzá vaníliasodót vagy vaníliafagyit.
A tonhalkonzervet lecsepegtetjük, aztán elkeverjük a citromlével, az apróra vágott petrezselyemmel, a margarinnal és a kapribogyóval. A keveréket a félbevágott kiflikbe halmozzuk, majd megpakoljuk a paradicsom szeletekkel és a saláta-levelekkel.
thai zöld currys csirke Származási hely: Thaiföld Ízvadász
3-4 csésze kókusztej 7-8 dkg zöld curry paszta 60 dkg csirkemell 1 csésze bambuszrügy 6 tk. halszósz 4 mini padlizsán (kihagyható, ha nem lehet beszerezni) 1/2 csésze édes bazsalikom levél 10 kaffír lime levél 2 erős piros chilli paprika ízlés szerint 2 tk. cukor
Valamennyi alapanyag beszerezhető Magyarországon, pl. a budapesti Nagy vásárcsarnok alagsorában található ázsia üzletben.
A wok-ot felforrósítjuk. A zöld curry pasztát felforraljuk 1-2 csésze kókusztejjel. Addig keverjük, amíg a kókuszolaj feljön a felszínére, azaz lesütjük zsírjára. (ha túl sűrűvé válik, öntünk még hozzá kókusztejet). Hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, megvárjuk, amíg felforr. Ekkor hozzáadjuk a bambuszrügyet és még 1-2 csésze kókusztejet. Ezután következik a halszósz, cukor, kaffír lime levél, majd az egészet felforraljuk. Édes bazsalikommal, vagy piros chillivel díszítjük, rizzsel, vagy sült tésztával tálaljuk.
Még nem, de valószínüleg karácsony táján sorra kerül. Tetszik a recept, kivéve - az itt már megtárgyalt - sütőbiztos , műanyag fülű lábost, és a 3-3,5 óra sütési időt.
az az én elméletem, hogy az elsőhöz nyílván évekig gyűjtögetett. aztán akkora siker lett, hogy gyorsan le akartak még húzni néhány bőrt a dologról (úgy mint az amerikai filmeknél, a 2. 3. részek többnyire nem tudják felülmúlni az elsőt). azt amit évekig rakosgattál össze, nem lehet felülmúlni egy néhány hónap alatt összedobott valamivel. Én tényleg több receptjét használom rendszeresen, de az a mazsolás-májahurkás izé a múltkor nálam kiverte a biztosítékot. Egyszóval javasolnék egy kis pihenést, szabadságot, feltöltődést.........
minden gyerek imád!! a gyerek = tapickolás, maszatolás. ezt spec nagyon is jól eltalálta.
amúgy nekem is a zöld könyv az etalon, azt nem bírta meghaladni azóta, csak nyomokban. az eredeti volt, nagyonis megfőzhető, szal korrekt munka. talán utána vissza kellett volna menni hiradózni. :-))
a nem lehet új recepteket kitalálni azért nálam nem indok. van 1-2 angol szakács, akinek újabb és újabb szédületes műsorai jelennek meg... és érdekes módon mind1ik működik és élvezthető, pedig előbb kezdték, mint Juci :)
egy főzőműsor az én szememben nem feltétlenül az új receptek miatt jó - ha az ember egy ideje főz és kellően mániákusan gyűjti a szakácskönyveket, akkor már nehéz újat mutatni. attól jó, mert élvezettel nézem akár azt is ahogy egy rántottát elkészít a megfelelő ember (sütve :D :D :D :D).
egyébként szerintem juci első 2 szakácskönyve még teljesen jó, és használható :)
gyors főzés: huhh én azért bírom :) 35 perc alatt 1000 féle kaját meg lehet főzni. Persze teljesen más, amikor az ember egy egész délelőttöt a konyhában tölt el :)