Keresés

Részletes keresés

111liliom Creative Commons License 2016.11.08 0 0 92

Szia Vassterez!

 

Én is kaptam már időpontot a beültetésre. Nagyon szurkolunk, írj majd.

Előzmény: vassterez (91)
vassterez Creative Commons License 2016.11.08 0 0 91

SZia, csütörtökön csinálják, egy nap a vizsgálat és a beültetés is. Utána írok majd.

Előzmény: micike0709 (51)
vassterez Creative Commons License 2016.11.08 0 0 90

Sziasztok.

Szorítsatok, csütörtökön megcsinálják nekem Salgótarjánban.

Írok ha magamnál leszek, altatásban kértem az egészet.

georgieagi Creative Commons License 2016.11.07 0 0 89

Köszi, mindenképpen vissza fogok jelezni, hogy megcsináltattam e, és ha igen, akkor mik a tapasztalatok, mert nekem legalábbis nagyon hasznosak itt a fórumon kapott írások akár pro, akár kontra.

Előzmény: Krean (87)
Krean Creative Commons License 2016.11.07 0 0 88

Szia! 

 

A mellkasi szorítás napközben megszűnt. Mar csak reggel ebredeskor, amikor felülök az ágyban, akkor van egy olyan érzésem, mintha jól mellkason vágtak volna. De pár másodoperc alatt megszűnik most már ez is. Remélem lassan abbamarad....

Előzmény: 111liliom (85)
Krean Creative Commons License 2016.11.07 0 0 87

Szia!

 

Én is az Árvai-Barta Medicalnsl talaltam ra a dokira, de ott nem csinál ballon behelyezest. Csak az Ilkában vagy elvileg a kórhazban is úgy tudom. Tudod irtam, hogy én a házidokival csináltattam meg az összes vizsgálatot egy nap alatt, plusz a gyomortükrözés az Ilkában, majd a behekyezes. Hát igen igazad van, ennyi pénzért jo lett volna kevesebb macera.

 

Nekem holnap lesz negy hete, hogy betették a ballont. Már egész kezdem megszokni. Lassan már alvásnál sem zavar.Bár a hasonalvas hiányzik már nagyon.

En az első napokat leszámitva semmi rosszat nem tudok mondani, nem hányok, nincs savam, közérzetem jó.

Bár a fogyasom kicsit lassu szerintem az itt olvasottakhoz képest, de azert bizom benne, hogy szép lassan nekem is lemennek azok a kilók.

 

Kíváncsi vagyok te hogy döntesz es egy het núlva elmesz-e a behekyezesre ?☺

Majd mindenképp ird meg hogy döntöttel. En is hónapokig gobdolkodtam ám, mielőtt belevágtam. Úgyhogy hajrá!

Előzmény: georgieagi (84)
111liliom Creative Commons License 2016.11.07 0 0 86

Szia!

 

Még annyi jutott eszembe, tedd fel magadnak azt a kérdést, ballon nélkül le tudsz-e fogyni! Én nem! Már annyi mindent kipróbáltam.Nekem ez remény arra, hátha:))

Előzmény: georgieagi (84)
111liliom Creative Commons License 2016.11.07 0 0 85

De megszűnt a mellkasi szorításod?

Előzmény: Krean (83)
georgieagi Creative Commons License 2016.11.07 0 0 84

Szia Krean!

Örülök, hogy túl vagy rajta, remélem, jól vagy. Ami azt illeti, magam is "beszéltem" Hegede doktorral. bár én az Árvai-Barta Medical center színeiben. Igazából nekem az nem nem volt járható út, amit ők ajánlottak, mivel a labor vizsgálatokra be kellett volna mennem egy hétfői napon a Péterfy kórházba, azután egy másik alkalommal az Árvai-Barta Centerbe a többi vizsgálatokra, majd egy harmadik alkalom lett volna a behelyezés. Nekem azért ez túl sok futkosás ahhoz képest, hogy azért az árát megkérik ők is. Te hogy érzed magad? Miket tapasztalsz magadon a behelyezés óta? Jó ötlet volt a kávé téma, mert ez nekem is érzékeny pontom, notórius  kávéivó vagyok, hát legfeljebb alább adom :D

Előzmény: Krean (83)
Krean Creative Commons License 2016.11.07 0 0 83

Szia! 

 

Igen, nekem Budapesten csinálták az Ilka Egészséghazban. Dr. Hegede Gabor volt az orvosom, ő amúgy a Péterfyben dolgozik. Itt az Ilkaban azet tart hosszabb ideig, mig eljutsz a behelyezéséig, mert amikor meg van az összes vizsgálat, akkor utána el kell utalnod a ballon árát és ők csak akkor rendelik meg, kb. két hét míg megjön.

 

Amúgy a káve nem a ballon miatt nem megy sokaknak, hanem a sav miatt. Nekem szerencsére nincs bajom a savval, úgyhogy így a kávéval sem.

Előzmény: 111liliom (79)
georgieagi Creative Commons License 2016.11.07 0 0 82

Szia!

Hát igen, a karácsonyi menü bizony nekem is hiányozni fog, ha rászánom magam, de hát ez van. Nekem is erősen korlátozott az utazásra szánható időm, bár nekem jelenleg nem a munkahely, hanem a gyerekek miatt. Szóval ha megvan a "cucc" akkor mindenképpen fogok írni, hogy milyen volt, hogy sikerült.

 

Előzmény: 111liliom (81)
111liliom Creative Commons License 2016.11.06 0 0 81

Szia!

 

Attól mindenki fél, de kb. egy hét lesz rossz, de túlélhető. Én is ehhez a dokihoz megyek, nekem is egy nap lesz, de sajna nem tudom előbb megcsináltatni, mert a munkámból nem tudok eljönni.Ne hezitálj, jó lesz!!! Én még ehetek karácsonykor:))  Megkérdeztem, mennyi szabit vegyek ki  a dokitól, azt mondta, nem kell. Menjünk együtt!:)) De ezek szerint,  Te előbb fogsz menni, majd Te fogsz mesélni:)) Aztán, ha mindketten túl leszünk, majd csak azt írjuk, már milyen bombázóak vagyunk:))

Előzmény: georgieagi (80)
georgieagi Creative Commons License 2016.11.06 0 0 80

Szia 111liliom!

Köszi a bíztatást,, hajlok rá, hogy belevágjak, konkrétan még egy hetem van, hogy eldöntsem, november 14-re kellene mennem Salgótarjánba az előzetes vizsgálatok-ballon behelyezés kombóra. Egy napra kértem mindent, mert amúgy Tarján nekem elég messze van. Ami az anyagiakat illeti persze elég megterhelő, de most éppen rá tudunk szánni ennyit. Ami engem hezitálásra késztetett/késztet az most leginkább az, hogy aggódom a lehetséges utóhatások ( mármint a rosszullét és hányás) miatt. Tudom bután hangzik, végül is kihordtam 5 gyereket, de éppen miattuk aggaszt, hogy nem engedhetem meg magamnak, hogy túl hosszú időre kiessek a forgalomból. Bár ezeket az "utózmányokat" úgy látom, hogy mindenki nagyon különbözően viseli.

Előzmény: 111liliom (78)
111liliom Creative Commons License 2016.11.06 0 0 79

Szia Krean!

 

Bocs, még annyit, hol csináltattad? Mert és a tarjánit néztem ki, mert két ünnep között nyitva van, és tudnék szabira menni, de ahol Te voltál, árilag még olcsóbb.

Előzmény: 111liliom (73)
111liliom Creative Commons License 2016.11.06 0 0 78

Szia!

 

Ne hezitálj! Vágj bele! (persze, ha anyagilag megengedheted) Igaza van a fórumozóknak! Pozitívan állj hozzá! A végeredmény, egészség, magabiztosság, önbizalom!!! Mit veszíthetsz? Csak a kg-jaidat:))

Előzmény: georgieagi (75)
111liliom Creative Commons License 2016.11.06 0 0 77

Szia Krean!

 

Nagyon köszönöm. És Pesten csináltattad??? Hát ugyanannyi, mint vidéken. Nekem annyival lesz egyszerűbb, hogy minden vizsgálatot megcsinálnak egyszerre, egy napon meglesznek a vizsgálatok, és du a behelyezés. A kávénak örülök, azt olvastam, hogy a lufi nem bírja. Minden sportot lehet vele?

Előzmény: Krean (76)
Krean Creative Commons License 2016.11.06 0 0 76

Szia 111liliom :-)

 

Az ár a következőképpen alakult:

Konzultáció 15.000,-Ft, ballon ára 317.000,-Ft, ballon behelyezése 60.000,-Ft (behelyezés +altatás), a kivétel szintén 60.000,-Ft lesz. És ugye előtte még volt egy gyomortükrözés bódításban 38.000,-Ft-ért. A többi előzetes vizsgálat nem került pénzbe, mert azt a házidokival az sztk-ban csináltattam.

 

Én reggel és délután is szoktam inni kávét, de csak a zacskos 2in1 változatot, és vizzel iszom, nem tejjel.

 

Az étkezést most a diatetikus tanácsa szerint folytatom, 1500 kalórias, 180 g szénhidratos,  napi ötször étkezős változatban. Liszt termeszetesen csak tk, cukor kizárva. Meg csak egy hete étkezem így, úgyhogy erről még sokat nem tudok mondani, a szamolgatas nehéz, de a kalóriabazis.hu oldalon beregisztraltam magam, oda felviszek mindent amit ettem es a program kiszamol mindent, ugyhogy igy kicsit konnyebb.

 

A sportot meg be kell iktatnom, egyenlőre csak itthon szobabiciklizem napi fel orat.

 

Hat most röviden ennyi. 

Előzmény: 111liliom (73)
georgieagi Creative Commons License 2016.11.06 0 0 75

Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon, bár - mint leskelődő - már viszonylag rég óta figyelem a hozzászólásokat, véleményeket. A történetem szerintem nagyjából ugyanaz, mint a legtöbbeteké. Sok próbálkozás, rövidebb, hosszabb sikerekkel és - leginkább - bukásokkal. Úgyhogy nem is részletezem, max annyit tennék hozzá, hogy - amint azt nyilván mások is megtapasztalták - minél idősebb vagyok,  annál nehezebben mozdul minden. Én is, meg a kilóim is :D Magam elmúltam 43 éves, és megszültem 5 gyereket, úgyhogy bizony eléggé lelakottnak érzem magam, bár édes családom folyamatosan győzköd az ellenkezőjéről. Nehéz ügy ez. Olvasom a sok hozzászólást és tapasztalatot, illetve véleményt, és agyalok közben. Nekem amúgy a sok lehetséges sebészeti és nem sebészeti eljárás közül egyértelműen a gyomorballonra esett a választásom. Már meg is beszéltem egy időpontot Salgótarjánban Osama doktorral, aki egyébként a telefonon keresztül nagyon kedves és bizalomgerjesztő volt. És még mindig kattogok és agyalok, még mindig nem döntöttem. Talán másnak ez nem annyira nagy probléma, de én ilyen hezitáló vagyok. Vannak alkalmak, amikor úgy gondolom, hogy ugyan, hiszen majd én egyedül és majd jól visszaveszek az evésből és majd eljárok intenzíven edzeni. Azután vannak alkalmak, amikor úgy érzem, hogy milyen jó volna egy ilyen jellegű segítség, amit a ballon nyújthat, és bizony élnem kell a lehetőséggel, ha megtehetem. Merthogy - mondom ilyenkor magamnak - azért csak megérdemlem, hogy végre magamra is gondoljak. Persze nincsenek illúzióim, és tökéletesen világos, hogy a mozgást is be kell iktatnom az életembe, ami talán nem fog annyira nehezemre esni, tekintve, hogy korábban viszonylag rendszeresen sportoltam hiányzik is sokszor. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy azért - lássuk be- 5 gyerek - na jó, 4, mert a legidősebb már nem él velünk - mellett azért valóban nem mindig egyszerű egy állandó rendszert tartani a napi tennivalókban. Szóval a magam részéről problémázok rendesen.

Nagyon szívesen olvasom itt a fórumon a véleményeket, tapasztalatokat.

111liliom Creative Commons License 2016.11.06 0 0 74

Szia Krean!

 

Még azt szeretném kérdezni, kávét tudsz-e inni? jelenleg, hogyan étkezel?

Előzmény: 111liliom (73)
111liliom Creative Commons License 2016.11.04 0 0 73

Szia Krean!

 

Megkérdezhetem,mennyit fizettél a beültetésért?

Előzmény: Krean (71)
111liliom Creative Commons License 2016.11.04 0 0 72

Szia!

 

Nagyon-nagyon köszönöm, amit írtál. Nekem is ugyanaz a véleményem mindenben, a hozzáállásról, mint Neked. Még egyszer köszönöm. Egyébként, nekem is az volt a szimpi, hogy dec. 27-től még rendel.

Előzmény: 2close2call2 (69)
Krean Creative Commons License 2016.11.04 0 0 71

Sziasztok,

 

Október 11-én én is átestem a gyomorballon beültetésen, ezért gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat.

 

Nekem Budapesten csinálták. Előtte szükség volt egy mellkas röntgenre, egy hasi ultrahangra, egy teljes laborra (vérkép, vizelet, széklet), egy ekg-ra és egy gyomortükrözésre. Én mindent megcsináltattam a háziorvossal, egyedül a gyomortükrözés volt, amit a doki maga akart elvégezni. Plusz a beülti előtt három-négy hétig savlekötőt kellett szednem.

 

A gyomorballon beültetést altatásban végezték, fel sem merült, hogy "csak" bódításban. Ráadásul én a bódításban végzett gyomortükrözést elég rosszul viseltem, ezért nekem eszembe sem jutott volna, hogy a beültetést ne altatásban csinálják.

 

A beültetés 13 órakor történt, én előző este 6-kor ettem utoljára és a beülti előtt kb. 6 órával már inni sem lehetett. A beavatkozás kb. 30 perc volt. Utána még kaptam egy infúziót, és kb. 3-4 óra körül hazamehettem, de szigorúan csak kísérővel engedtek el. Ez egy magánrendelő volt, úgyhogy itt nem megoldott az ott alvás.

 

Én a beülti után tök jól voltam, de a doki figyelmeztetett, hogy ez nem fog így maradni. Aznap már csak hideg vizet ihattam. Hát a dokinak igaza lett, estére cudarul lettem, még a vizet sem kívántam. Én viszont csak nagyon minimális savat hánytam, inkább csak öklendeztem sokat. Másnap már ehettem volna joghurtot és kefírt a doki szerint, de semmit nem kívántam és semmilyen pózban nem volt jó. Aludni csak ülve tudtam egy-két órát. Talán ez volt a legrosszabb nap. Harmadik nap kaptam egy infúziót, ami kicsit helyre tett. Ezután már egész jól voltam, csak a fekvéssel voltak problémáim, egyik pozició sem esett jól sokáig. Kb. az ötödik napon már ettem egy kis levest is.

 

Én azóta nem hánytam, és annak ellenére, hogy refluxos vagyok a gyomorsavam is rendben, nincs gondom vele. Két hétig napi két savlekötőt szedtem, két hét után már csak reggel szedek egyet.

 

A fogyásom nem látványos, de én ezzel is elégedett vagyok. 3 hét alatt 5 kg-t fogytam eddig. Egy hete voltam diatetikusnál, aki összeállított egy étrendet nekem. Így talán könnyebb lesz. Sajnos nekem inzulinrezinsztenciám van, így arra is figyelnem kell.

 

Nekem összesen két problémám van (volt). Az egyik, hogy amikor elkezdtem újra enni, akkor soha nem laktam jól. Nem mertem enni, mert nem tudtam hol a határ. Most már kezdek ráérezni. Nagyon fura, mert igaziból nem jóllakottságot érzek, hanem olyan mintha egy óriási kő lenne a gyomromban. Nagyon furcsa.

A másik problémám, hogy a beülti óta jelentkezik (főleg reggel ébredés után) egy mellkasi fájdalom, ami néha nagyon kellemetlen. Egyszer említettem a dokinak, aki nevetve azt mondta, ne aggódjak nem fog felül visszajönni a ballon. Hát ezt nem is gondoltam, csak nem tudom mi lehet az oka. Majd erre még rákérdezek nála.

 

Hát röviden ennyi az én történetem. Ha valakinek van valamilyen kérdése, nagyon szívesen válaszolok, ha tudok :-)

 

Sok sikert mindenkinek! Üdv.: Krean

2close2call2 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 70

Elfelejtettem hozzaadni:

 

Ne varjatok dietas vagy mozgasbeli tanacsot a praxistol. Ez a ti hazi feladatotok lesz, hogy kikiserletezzetek melyik etel/mozgastipus mukodik a legjobban az esetetekben. Budapesten pl. gasztroenterologus nem is foglalkozik a ballonosak etrendjevel, kulon dietas szakemberhez jarnak (extra penz), ill. amennyire en olvastam, torna orakat tartanak (ismetelten pluszbefektetes). Az USA-ban es Ausztraliaban sincs maskent. 

2close2call2 Creative Commons License 2016.11.03 0 0 69

Szia/sziasztok,

 

Arrol, hogy boditasban vagy aneszteziologussal kellene-e elvegeztetned a behelyezest, sajnos nem tudok nyilatkozni, ezt Neked kell eldontened. A sajat magam tapasztalarol beszelve amikor nekem a gyomortukrozes tortent (kb. 1-2 hettel a behelyezes elott), nem vettem tul jo neven a sima venas erzestelenitot, ugyhogy en aneszteziologussal kertem mind a behelyezest, mind a kivetelt. Igy valoban tobbe kerult, de szamomra megerte. Volt mar tapasztalatom evekkel ezelott, hogy milyen a gyomortukrozes, ha aneszteziologus jelenleteben tortenik, es milyen az, ha nincs jelen. Mas oldalrol tekintve viszont valoban sok helyen sima venas erzestelenitot alkalmazva helyezik be es tavolitjak el a ballont, es nem panaszkodnak a betegek. Ahogyan irtam fentebb, ezt Neked kell eldontened. Fuggetlenul attol, hogy hogyan dontesz, a gyomortukrozes/ballon behelyezes elott legalabb 24 oraig ne egyel. Nem akarsz aspiralni - gondolom en (gyomortartalom tudobe keruleset hivjuk aspiracionak). Nyilvan ha altatast kersz, akkor nem vezethetsz haza. Ha intravenas "erzestelenitot" kapsz, akkor nehany orat meg a korhazban kell tartozkodnod, aztan mehetsz haza. Azt, hogy kepes leszel-e hazavezetni, en nem tudom megitelni. Ha altatas lesz, akkor a korhazban toltesz egy ejszakat. Ha nem - arrol nem tudok nyilatkozni hogy megy, mivel en altatasban kertem.

 

Kerdeseidre valaszolva:

 

1. Fajdalom: nem volt. Azt ereztem kb. 5 napig, hogy kerul-fordul a gyomrom, fogja magat es osszerandul. Nem fajdalmas, nem heves kontrakciok voltak, de erezhetoek. Nyilvan megerezte az "idegen testet", de 5 nap utan megnyugodott. Nekem fajdalomcsillapito nem kellett egyaltalan. 

 

2. Folyadek: keveset sokszor. Infuziot is kaptam a behelyezes utan rogton, ill. masnap reggel. 500-500 milliliter mindket alkalommal. A behelyezes utani kb. 36 oraban amit ittam, az meg is latogatott ujbol, de nem szaradtam ki. Ot napig erezhetoen gyenge voltam, de amikor el kezdtem enni, akkor az erom fokozatosan visszatert.

 

3. Mozgas: persze, hogy lehet. En azert nem futottam, mert kulfoldon vagyok es feltem, hogy a razkodastol kilyukad a ballon es akkor rogton gepre kell ulnom, stb. Ha visszaolvasod a hozzaszolasaim, leirom, hogy sulyzoztam en is (ill. a mai napig is csinalom).

 

4. Gyomorsav: mindenkinek termelodik:-)) Mas dolog az, hogy ha regurgital (gyomorbol nyelocsobe, esetleg vissza a szajuregbe), akkor meg is erzi az ember. Mindket infuzioba tettek antacid-ot (=savlekotot, ami csokkentette a gyomorsav termelodeset). Vigyel magaddal nylonzacskokat es legyen keznel mindig, ha ne adj' Isten hanyni kellene (nekem ZipLock volt). Savlekotot a kovetkezo naptol kell folyamatosan szedni, amig a ballon bent van. Mo-n receptre adnak csak savlekotot, szoval az elso receptet megkapod az orvosodtol (orvosunktol:-)), a tobbiert pedig elmehetsz a haziorvoshoz. Ahol en elek, ott nem kell recept savlekotore, szoval siman hozzaferek, de gyakorlatilag ugyanazt a gyogyszercsoporthoz tartozo savlekotot szedtem, amit Osama Dr. felirt.

 

5. Behelyezesi ido: nem emlekszem, hogy az enyem mennyi volt, de az elozetes "kutatasaim" szerint kb. 30 perc koruli.

 

6. Igen, en is megdobbentem magamon, hogy az elozetes varakozasokkal ellentetben meglehetosen jol viseltem az egesz procedurat es az utana kovetkezo honapokat. En amerikai es ausztral ballonnos honlapokon olvastam a ballonosak beszamoloit (nem irtam, hogy ballonos betegek, hiszen nem betegek), es az esetek nagy reszeben mast sem olvastam, csak panaszkodast. Ferfiasan (avagy noiesen) bevallom, kisse remego labakkal erkeztem akkor a procedurara, de utolag visszatekintve igazan semmiseg volt.

 

7. Szallas: egyelore ne foglald le. Kerdezd meg, hogy a korhazban fogsz-e aludni, ha nem tudsz hazavezetni, stb. Nem tudom, hogy honnan erkezel S.tarjanba, de ha van busz vagy vonat (keso este), akkor megoldhato a vonatozas. Ill. ha megkersz valakiket, hogy vegyenek fel, azt is mondhatod, hogy gyomor- vagy vastagbeltukrozesed volt, nem kell elarulnod, hogy miert fekudtel bent :-)

 

8. Szekrekedes: egy tema, amirol ha jol emlekszem, itt meg nem esett szo. Mivel csokkented a bevitelt, elofordulhat, hogy heti 1-2 alkalommal lesz szekleted. Gondolkodjatok el elore, hogyan menedzselitek ezt. Ismetelten, mivel en nem Mo-n elek, ezert hiaba irnek ide barmit is, az otthon nem kaphato. 

 

9. Hanyas: masik hanyagolt tema. En azt mondom, hogy ami ki akar jonni, az ki is fog. Fuggetlenul attol, hogy veszel be barmit is (gyogyszert) vagy sem. Ismetelten, sajat tapasztalatbol beszelve, a ket infuzioban kaptam Controlloc-ot, es azutan soha egyetlen hanyas/hanyinger -gyogyszert nem szedtem.

 

Gyerekek, nem vagyok naponta a forum elott, szoval ne varjatok valaszt rogton. Amikor tudok, belepek (mar ha az Inda is engedi, mert ma megint kisebb fejfajast okozott), es akkor valaszolok. Szerintem eleg sok mindent korabban reszletesen leirtam, olvassatok el. Nyilvanvaloan nem fogok egyenes valaszt adni minden kerdesre, mert nem az en kompetenciam, hogy a gasztroenterologus vagy az aneszteziologus helyett nyilatkozzak, vagy tegyek terapias javaslatot (pl. milyen gyogyszer szedj savlekotesre vagy szekrekedesre, stb.), ill. maganak a ballon behelyezest keronek kell eldonteni, hogy pl. intravenas erzestelenitest vagy aneszteziologussal torteno altatast ker. En elmondom a lehetosegeket, amelyet sajat magam szedtem ossze, es amit magam kerestem-kutatgattam nyilvan nem magyar honlapokokrol joval a ballon behelyezes elott, es megosztom az ottan kommentelok tapasztalatait, de tobbet nem tudok tenni. Legyszi ezt ertsetek meg. 

 

Egyet viszont biztosan elmondhatok: ha anyagilag meg tudjatok engedni, akkor ne keressetek a kiskapukat, hogy pl. milyen papir kell az OEP-hez, foleg ha nincs semmifele betegsegetek (az elhizason kivul) vagy hogy hol az olcsobb. Ne varjatok meg mig lesz. En azert valasztottam a tarjani praxist, mert eredendoen egy olyan gasztroenterologust kerestem az anyukamnak, aki erzestelenitest alkalmaz, elerheto a ket unnep kozott es korul (sok budapesti praxis mar dec. 15-etol zarva van es ki sem nyit kovetkezo ev januar kozepeig). Nekem ezek voltak a szempontok. Harom honappal a karacsonyi latogatasom elott el kezdtem keresni szamomra (berelt) autoval belathato idon belul elerheto g.enterologiai praxisokat, es nem a tarjani volt a legkozelebbi, de ok voltak nyitva dec. 15-e utan, es amikor kivancsisagkeppen odatelefonaltam, elegge keszseges volt  a g.enterologiai nover. Az, hogy joval olcsobbak voltak, mint pl. Bp-en, mar csak egy bonusz volt, de nem volt szemponton kivul hagyhato. Mivel korabban hallottam es olvasgattam mar gyomorballonrol, gondoltam, hogy rakerdezek a telefonban hogyan is megy ez, mennyibe kerul, stb. Tetszett amit hallottam, ezert gondoltam, hogy ket legyet egy csapasra: szulomnek vastagbeltukrozes, es ha mar ott vagyunk es ha lud, akkor legyen kover jelszoval, legyen egy gyomortukrozes is, nekem pedig gyomorballon. Belegondolva magyar viszonyok kozott rendesen "csengettem", de idoben nekem megerte, es osszehasonlitva mas praxisokkal anyagilag is. Szulom vastagbeltukrozesen bent voltam, annyit sem mondott, hogy nyikk (pedig anyam nagyon erzekeny tipus), szoval nekem mar ezert megerte, hogy nem bogve jott ki a rendelobol, mint az szokasos a szulovarosomban dolgozo egyetlen gasztroenterologus rendelojebol, aki erzestelenitest egyaltalan nem alkalmaz es a tetejeben meg jol le is ugatja a betegeket...

 

Tavaly szeptemberben ez volt az egyetlen magyar forum ahol a gyomorballonrol esett szo, de oszinten szolva, miutan vegigolvastam az osszes addigi kommentet, ugy dontottem, hogy egy evtizedre eleg negativumot olvastam, ugyhogy hanyagolom az egeszet. Az angol nyelvu oldalakon is panaszkodnak, de korantsem annyit, mint itt (ez valami nemzeti sajatossag kell, hogy legyen). Ezert is dontottem ugy, hogy visszajovok, es megirom az esetem. Igenis tulelheto a ballon, es mig mas neveben nem tudok beszelni, de nekem szinte az elso  36 oraban tortent - mar nem is emlekszem konkretan, talan - 4-6x hanyason kivul, az elso 5 napban tortent idoszakos gyomorosszerandulastol eltekintve, nem volt semmi kifejezettebb problemam. OK, kb. 4-6, talan 8 het volt, mig hozzaszoktam a ballonhoz es ismet tudtam a hasamon fekudni/aludni, es a szekrekedes volt, amit elegge gyorsan rajottem, hogy hogyan kell legyurni. Meg annyit, hogy eleinte kis adagokat ettem, nemcsak mert a gyomrom nem vett be nyugodtan tobbet, de feltem is, hogy ha a 'normalis' mennyiseget eszem, akkor 'meglatogat' a kaja ismet :-) Eleg gyorsan meg fogjatok tapasztalni a korlatokat, es rajonni, hogy ha tobb kajat eszel, mint a gyomrod szeretne, akkor kifekszel elegge gyorsan mint akin atment az uthenger, es tanulni fogsz az esetbol, hogy a kovetkezo napokban ne egyel annyit, meg ha a harmadat-felet is etted az eddigieknek, s ennek ellenere hanyingert okozott.

 

A legjobbakat!

 

2c2c

Most kikapcsolok, de idonkent vissza fogok nezni es valaszolok. Ahogyan irtam, olvassatok el az elozo hozzaszolasaim, szerintem elegge sok mindent leirtam, es remelhetoleg a legtobb kerdest megvalaszoltam.

 

 

Előzmény: 111liliom (68)
111liliom Creative Commons License 2016.11.03 0 0 68

Szia 2close2call2!

 

Nagyon köszönöm, hogy írtál, nagyon örültem neki, én is úgy gondolkozom a dologról, ahogy Te, és nem szeretném senkinek a környezetemben elmondani, ezért én is egyedül fogok menni. Gratulálok a fogyásodhoz!!! Képzeld el, én is azzal a dokival beszéltem, akivel Te, és ő azt mondta, reggel fél 8-ra menjek, délelőtt megcsinálnak minden vizsgálatot és ha minden ok, akkor délután beteszi a ballont. Nekem semmi olyat nem mondott, hogy ne egyek. Azt kérdeztem (telefonon beszéltünk), haza tudok-e vezetni, erre mondta, hogy nem. Kérdeztem, mennyi ideig vegyek ki szabit, azt mondta nem kell. Ja, annyit, hogy ha ő bódít el akkor spórolhatok többet. Te ezek szerint, altatásban kérted. Én találtam 1 km-re szállást, én úgy terveztem, ott alszom egy éjszakát. Azért bízom benne, addig csak elvezetek. Azt szeretném még kérdezni, hogy

1. A behelyezés után este felé vagy másnap nem volt fájdalmad? A gyomorsavon kívül éreztél mást?

Esetleg feszítő érzést?

2.Mennyi folyadékot ittál a behelyezés után? Én egy kicsit a kiszáradástól tartok.

3. Én szeretnék futni, mert ez az egyetlen sport, amihez van kedvem és nem unok meg. De súlyzózni én is gondoltam, mert nem akarok plötyi lenni. Te úgy gondolod, nem lehet?

A Te írásod alapján, Te nagyon jól viselted, bízom benne, hogy nekem sem lesz gond.

Bocs, lehet, hogy hülyeségnek gondolod, de nekem még sosem volt gyomorsavam. A savlekötőt mennyi idő elteltével kell a behelyezés után bevenni? Vagy csak akkor, amikor jelentkezik? Te azt szedted, amit a doki felírt? Most elgondolkoztam, lehet, hogy az altatás jobb lenne. Egyébként a behelyezés mennyi idő?

Előzmény: 2close2call2 (67)
2close2call2 Creative Commons License 2016.11.02 0 0 67

Talan meg annyit szeretnek hozzaadni, hogy latom az ar OEP tamogatassal vonzobb, nem beszelve arrol, hogy 1 eves nem pedig 6 honapos ballonrol van szo.

De! Legyszi ne varjatok addig, mig egy betegseg kialakul, ne varjatok addig, amig magas vernyomasotok vagy cukorbetegsegetek lesz. Illetve azok szovodmenyei. Menjetek elebe az esemenyeknek!

 

Sok sikert!

2close2call2 Creative Commons License 2016.11.02 0 1 66

Elkuldtem az elso uzenetet, hogy megnezzem vajon az uj nick-kel tortenik-e a hozzaszolasom megjelenitese.

 

Valaszaim:

 

1. Igen, kivettek, szeptember elejen. Kb. 20 kilot fogytam. Azota eltelt 2 honap, nem hiztam vissza egy dekat sem, de igaz dietazom kemenyen es mozgok is sokkal tobbet.

 

2. A ballon elott mennyivel nem lehet enni? En 24 oraval elotte nem ettem semmit, szerintem ez a minimum, de egyenenkent, ill. az etrendtol fuggoen ez valtozhat. Pl. zsiros kajak nehezebben urulnek. Azt hiszem, hogy 24-36 ora ehezes az idealis. Az aneszteziologus el fogja mondani, ugyanis a behelyezes elott kell majd egy EKG es egy aneszteziologusi vizsgalat is.

 

3. Nem hat a napi egy tabletta savcsokkento? Szedd naponta ketszer. OK, en igy csinaltam, nekem osszejott. De termeszetesen javaslom, hogy ez a gasztroenterologus szakorvossal vitassatok meg, ne vegyetek az en szavam keszpenznek. Nekem a kivetel ota egyetlen egy alkalommal sem volt az elmult 2 honapban savregurgitaciom. A behelyezes elott volt, igaz ritkan, a ballonnal szinten folyamatosan. Napi egy tabletta csokkentette, napi 2 tabletta totalisan megszuntette (2x1-kent szedtem). 

 

4. Olvasva a hozzaszolasokat realizaltam, hogy ritka szerencses vagyok. Gyakorlatilag nekem a behelyezes utan max. 36 oran belul volt hanyas, utana soha, azota sem. Nem mondom, hogy amikor egy honappal kesobb telezabaltam magam (vagyis nem tele, de ugy ereztem, hogy televan a bendom), akkor egesz nap fekudtem az oldalamon es moccanni nem mertem, mert yolan hanyingerem volt, azt hittem, hogy visszajon a kaja.

 

5. A behelyezes utani 2 hetben en a pihenest javasolnam. Ha lehet szabit kivenni, stb. az jo lenne. Mondom, nekem egy hetfo delutan helyeztek be, szerda kora reggel utban voltam Nemetorszag fele, egy het mulva visszafele, es ujabb egy hetre ra mar repultem vissza a tengerentulra. De szemelyenkent valtozik a turokepesseg.

 

6. Mozgas: konnyu, sima setakat javaslok. Lehetoleg naponta. Mondjuk en ugralni nagyon nem mertem, mert feltem, hogy kilyukad a ballon es akkor ulhetek a gepre es irany rogton haza. Ezt anyagilag nem feltetlenul szerettem volna, de a munkaltatom sem orult volna, hogy ha egyik naprol a masikra lelepek egy hetre raadasul olyan indokkal, amit le sem tud ellenorizni, hogy igaz-e vagy sem.

 

7. Kivetel: vervetel, majd a mutoben kivetel. Ar: 75 ezer Ft + aneszteziologus dija (erre konkretan mar nem emlekszem). Mivel senki nem volt, aki hazavigyen, igy az ejszakat bent toltottem. Egy infuziot kaptam (sokat nem osztott-szorzott), korhazban egyebkent sem tudok aludni, igy elegge nyugosen indultam utnak masnap. 

 

8. Mennyivel a kivetel elott nem lehet enni? Haaat, en 24 oraval elotte nem ettem semmit, de oreg hiba volt. Szerintem min. 48 orara kellene kiterjeszteni. Folyadekot termeszetesen fogyaszthatsz. Ezt sajat tapasztalatom alapjan mondom. A kivetel kb. 1.5 oraig tartott, mert a gyomromban levo etelmaradekok (24 oras ehezes utan is!!!) eltomitettek a leszivoszondat (a ballont ki kell lyukasztani es le kell szivni a folyadekot belole, majd utana lehet csak eltavolitani). Egyebkent megmutatta a Foorvos Ur a ballont, es elegge vastag falu szilikonlabda (termeszetesen mar leeresztve lattam), szoval kilyukadastol tenyleg nem kellett volna tartanom.

 

9. Fogyas: egy amerikai oldalon olvastam, hogy egy 6 honapos ballon eseten amit az emberek elvesztenek az elso 2 honap alatt, azt fogjak a maradek 4 honap alatt, mert az idoszak masodik felere lelassul a fogyas. Vagyis: ha 15 kilot elvesztettel az elso 2 honapban, ugyanannyit fogsz az utolso 4 honapban. Egyebkent naponta mertem a sulyom, ez segitett abban, hogy ne terjek el a celtol :-)) es bizony 2-3 nem ritkan 5 kilos ingadozas is lehetseges egy heten belul vagy akar napokon belul.

 

10. Az en 20 kilom ne legyen mervado senkinek, mert az eredeti sulytol is fugg a leadott kilok szama. Es igen, elegedett vagyok. Kollegaim, akik nem lattak tavaly december ota mondtak, hogy az arcomra alig lehet raismerni. Meg egy dolog: mivel en sulyzozom, sajnos a merleg elegge nehezen mozdul, de latom a vallamon es a labamon (meg egyebkent mindenhol), ill. a ruhaimon a valtozast.

 

11. Olvasom kozben a regi hozzaszolasokat: a beultetes utan en szemely szerint nem javasolnam, hogy barki is vezessen. En sem vezettem kb. 2 hetig (igaz az azert volt, mert Mo-n voltam meg kb. 2 hetet, es nem volt autom). En mind a beultetesre, mind a kivetelre egyedul erkeztem es tavoztam, vonattal. Nem mondom, jolesett volna, ha valaki vezet mindket alkalommal oda-vissza, de nem akartam sok embert belevonni a kuzdelmembe (kvazi szerettem volna titokban tartani az egeszet).

 

12. A beultetes ugye egy hetfoi napon tortent, legkozelebb utana szombaton tudtam enni. Addig vizet ittam (dehogy kiszaradjak) es keves gyumolcsitalt, hogy legyen energiam. Szensavasat lehetoleg ne fogyasszatok, az emeli a gyomorsav szintjet. Persze-persze, ehes voltam mar a 3-4. napon, de egyuttal feltem, hogy hanyni fogok, ezert inkabb nem ettem. Egyebkent az amerikai lapokat olvasva lattam, hogy a betegek a ballon utan 2 hetig folyekony dietan tartjak, majd 2 hetig pepesen (pl. alacsony kaloriatartalmu puding), utana engedik meg a szolid kajakat, de csak modjaval. Etrendi eloirast semmit nem talaltam. Nyilvan nem javasoljak a csokoladefagyit es a fankot, mert ballon ide, ballon oda, azzal fogyas nem lesz.

 

13. Ahogyan ribipeti irta, Ice Tea - vagyis nekem tenyleg a hideg italok (nem alkohol) segitettek sokat -szerintem reszben a savcsokkento mellett ennek is koszonheto, hogy nem volt savam a ballonos ido legnagyobb reszeben. Forro italt (tea, kave) pedig kulonben sem szoktam fogyasztani.

 

14. Alvas: eloszor a bal oldalamon aludtam, majd kb. ha jol emlekszem 6 het utan teljesen termeszetes volt az alvas. Egyebkent en is 'hason alvo' vagyok, es az is osszejott kb. 6 het utan :-))

 

Meg egy dolog: a gyomorballon bevett szokas hosszu evek ota Ny-Europaban. Az utobbi evekben kezdtek el Mexikoban es az utobbi masfel evben az USA-ban. Tehat sok tapasztalat meg nincsen. Mar egyebkent lathatoan az un. bariatric surgeon-ok (a sebesz aki sulycsokkento mutetek hajt vegre) visitoznak, hogy nem a legjobb modszer. Nyilvanvaloan, hiszen ezert kevesebbet fizet a biztosito nekik, mint egy mutetert, raadasul a beteget nyomon is kell kovetni 6-12 honapig rendszeresen etrendi tanacsokkal, az pedig ismetelten nem az o asztaluk. Holott egy beteg akinek ballonja volt sokkal inkabb vissza fog terni a ballonhoz, mint akinek mutete volt (az nem fog egy masodik vagy sokadik mutetert jelentkezni, es a biztosito nem is fogja fizetni).

 

En azt mondom, hogy nem banom meg, hogy belevagtam, nagyon orulok, hogy idoben osszejott, anyagilag sem vagott a foldhoz, es igen, megismetelnem megint, ha ugy adodik. Ahogyan fentebb irtam, figyeljetek oda a 2 honap  - 4 honap szabalyra (50%-50% sulyvesztes). Ahogyan irtam ezt olvastam, de nekem is hasonlo a tapasztalatom, bar ismetelten, egyenenkent valtozhat. A lenyeg, ne keseredjetek el, ha az idoszak masodik feleben lassul  a fogyas.

 

Remelem, hogy kielegitoen valaszoltam minden kerdesre.

 

Nagyon szeretnek sirloui-tol hallani, hogyan alakult a huga elete, felgyogyult-e rendesen, kiderult-e pontosan, hogy miert kerult az intenziv osztalyra.

 

Udv,

2c2c

 

 

 

 

2close2call2 Creative Commons License 2016.11.02 0 0 65

Sziasztok,

 

Elnezest a kesoi valaszert, de nem olvasom rendszeresen a forumot, ill. amikor olvastam, nem tudtam belepni valami miatt, uj nicket kellett keszitenem. Bocsi ismet az ekezet nelkuli betukert.

SZANY71 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 64

Szia ribipeti!!!

Szerencsés vagy,hogy nálad minden rendben!!Én is mindent ugyanúgy teszek ahogyan Te,mégis szinte állandóan rosszul vagyok.Annak ellenére,hogy alig bírok enni szinte mindig feszül a gyomrom.Sajnos már a gyógyszer sem segít mindig.1x 1 héten még most is szoktam hányni.Lehet,hogy most nálam más idegi problémák is lehetnek a háttérben mert 3 hete kirúgott a főnök mivel nem bírtam dolgozni menni.Azt vettem észre,hogy egyszer az a jó ha beveszem a savlekötőt,máskor meg az ha nem.És nem mindig tudom eldönteni,hogy mikor mit kell tennem.Szóval állandóan rossz a közérzetem.

Tudnál nekem javasolni valamit??

Előzmény: ribipeti (59)
SZANY71 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 63

Szia Renazzi!!

Bocsi,hogy csak most válaszolok,de meglehetősen sok minden történt velem az elmúlt időben.

Bene Lászlóhoz a reumatológusom irányított,de most megadom Neked a számot és Te is ugyanúgy fel tudod vele venni a kapcsolatot.06-1 461 4700 (Péterfy Ambulancia) a kezelőtől kéred Bene főorvos úr szobáját.Általában 11 óra körül tartózkodik ott.Kitartóan kell próbálkozni a telefonhívással(volt olyan,hogy 3 napig sem tudtam elérni)azután a többit már megbeszélitek.

Én most -13kg-nál tartok,1 hónapja és 5 napja helyezte be a ballont.A fórumozókhoz képest úgy érzem,hogy sokkal rosszabbul viselem hiszen az elmúlt időben kb.3 nap voltam csak jól.De ennek ellenére nem bántam meg mert tudom,hogy csak ennek a segítségével szabadulhatok meg tetemes súly fölöslegemtől és lehetek még talán egészséges.

Bármilyen kérdésedre szívesen és őszintén válaszolok és bármiben segítek amiben csak tudok!!!

Üdvözlettel:szany71

Előzmény: Renazzi (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!