Keresés

Részletes keresés

carbonara Creative Commons License 2006.12.28 0 0 3815
Aszalt szilvás kacsacomb


Megcsináltam. Elég finom lett. Szerencsére már csak az ünnepek után került sorra, vendégek nélkül. Ugyanis,  hát... a színe nem túl bizalomgerjesztő, szürkés szilvalekvár, de   kis fantáziával egész másra emlékeztet. Talán nem véletlenül szokták naranccsal csinálni a kacsát, színe sokkal szebb és szerintem az íze is jobb. Viszont örömmel jelenthetem, hogy rövid három és fél óra sütés után valóban puha lett az állat.
Előzmény: Chimney (3765)
JamiC Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3814
Sziasztok!

Megcsináltam Judit citromlikőrjét (citromos és narancsos változatban is), és nagyon finom lett! (bár persze nem követtem teljesen a receptet: egyszerre tettem bele minden hozzávalót, és a cukrot sem főztem fel szirupnak)
Tapasztalat: ezzel a cukormennyiséggel, amennyit ír, szinte mézsűrűségű lett a likőr, szóval hozzá kellett adni kb egy liter vizet, és két citrom levét (hogy kicsit citromízű legyen).
És még valami: a leszűrűsűhez nem jó a filterpapír (ugyanis nem megy át rajta a likőr...)

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!!

Üdv,
JamiC
Zitka Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3813
Ahelyett, hogy otthon beiglit sütne... :-DDDDDDDDD
Előzmény: Törölt nick (3812)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3812
emberek, celebspotting! hannuli anyukájával a 2. kerületi okmányirodán ma de. :-)
monkey62 Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3811
Mostmár nekem is.
Előzmény: nemisbéka (3810)
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3810
Pedig a trüfflire kidob mindent :).
Előzmény: monkey62 (3803)
ribizli Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3809
A keresőbe a csokoládé szót írd be, úgy már jönnek trüffelreceptek is!
ribizli
Előzmény: monkey62 (3807)
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3808
:)) Mit keresel?
Előzmény: monkey62 (3807)
monkey62 Creative Commons License 2006.12.19 0 0 3807
Beírtam, és kiadta ezt a hozzászólásodat (3804) :))))))))))))) Csak sajnos másikat nem.
Előzmény: nemisbéka (3804)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.19 0 0 3806
hát gyantamentes ág kell. nincs mindenhol gyanta.
Előzmény: VKOrsi (3799)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3805
praliné :)
Előzmény: nemisbéka (3804)
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3804
Trüffel :)).
Előzmény: monkey62 (3803)
monkey62 Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3803
Segítség! Beírom itten a keresõbe: trüfli, trüffli, trufli, truffli, és semmi. Hát hogy híják?
mannamari Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3802
Tegnapi receptek:

Fenyőmagos sült pisztráng (lásd kicsit lejjebb)
Kókuszos keksz (a Karácsonyi kekszeknél szerepel)

Vörösboros-aszalt szilvás tarja
1-2-3
Hozzávaló:
10 dkg magozott aszalt szilva
5 dl vörösbor
20 dkg csont nélküli sertéstarja
5 dkg kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
5 dkg vaj
2 evőkanál friss kaukkfű, aprítva
2-3 szem főtt krumpli, megtisztítva



Az aszalt szilvát nagyobb darabokra vágjuk, és a mikróban kicsit felmelegített vörösborral felöntjük. A tarját ujjnyi csíkokra vágjuk, a kolozsvári szalonnát felkockázzuk körömnyi darabokra. A vöröshagymát félkarikákra vágjuk. Nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, és kiolvasztjuk a szalonnát. Ezután megpirítjuk rajta a hús-csíkokat. Szedőlapáttal kiszedjük mindkettőt, és félretesszük.
A visszamaradt zsíradékot kiegészítjük egy evőkanálnyira, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Felöntjük az aszalt szilvás borral, felforraljuk, és visszatesszük a szalonnapörcöt hús-csíkostul. Kis tűzön főzzük, amíg a szósz besűrül kicsit. Ekkor hozzáadunk 5 dkg vajat, és az apróra vágott kakukkfüvet. Elkeverjük, és a főtt krumplival tálaljuk.

mannamari Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3801
Fahéjas capuccino-por

Hozzávalók:
3 dkg neszkávé
1 dkg cukrozott kakaópor
8 dkg kávékrémpor (pl. Maresi)
4 dkg porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

Minden hozzávalót összekeverünk, és ezzel a munka dandárját el is végeztük. A cappuccinopor készen van.
Amikor ajándékozni szeretnénk, a port szétadagoljuk nagytenyérnyi celofándarabokra, és takarosan összecsomagoljuk. Ez úgy a legegyszerűbb, hogy a celofán sarkait összefogjuk, jól megtekerjük, és vékony díszítőzsineggel szorosan megkötjük. Így a por benne marad, és a csomag még mutatós is.
Ezután minden csomagocskához hozzákötünk egy-egy papírfityegőt, amire előzőleg ráírtuk, hány kávéskanál por, és mennyi forró tej, illetve víz szükséges 1 adag elkészítéséhez.
Szerintem ez az arány 2 kávéskanál por és 2 dl meleg tej, jó sok tejszínhabbal megpúpozva. De szabad a pálya, azaz ajándékozzák meg önmagukat is egy saját készítésű capuccinóval, és döntsék el, hogyan ízlik a legjobban.
16 dkg capuccinopor lesz belőle

Fenyőmagos sült pisztráng

Hozzávalók:
15 dkg vaj
3 citrom
10 dkg fenyőmag
10 szem borókabogyó
6 db ötcentis fenyőágdarab
6 konyhakész pisztráng
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál gin

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a gördülékeny ügymenet érdekében előkészítjük a hozzávalókat. A vaj felét folyósra olvasztjuk a mikróban, a citromokat héjastul vékony szeletekre vágjuk, a fenyőmagot pedig kevergetve aranybarnára pirítjuk egy száraz serpenyőben. Következnek a borókabogyók: vagy beleszórjuk a szemeket egy mozsárba, és abban törjük őket durvára, vagy erős nylonzacskóba tesszük, és sodrófával vagy klopfolóval megcsapkodjuk. A fenyőágdarabkákat jól megmossuk, és papírtörlőn leszárítjuk.

Indulhat az alkotás. A pisztrángokat megmossuk, szárazra töröljük, és kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk. A hasukba szórjuk a durvára tört borókabogyót, beléjük tömködjük egyenletes elosztásban a vékony citromszeleteket, és elrejtünk bennük egy-egy fenyőágat.

A sütéshez előveszünk egy akkora tepsit, amelyikben elférnek majd egymás mellett a halak, és kikenjük az alját kevés olvasztott vajjal. Belefektetjük a megtöltött pisztrángokat, rájuk öntjük a maradék olvasztott vaj felét, és köréjük locsoljuk a gint. A tepsit lefedjük alufóliával, betesszük a sütőbe. A pisztrángokat 15 percig sütjük, aztán leszedjük róluk a fóliát, meglocsoljuk őket a maradék olvasztott vajjal, és most már cabrió-üzemmódban, azaz alufólia nélkül kerülnek vissza további 10-15 percre a sütőbe, hogy szépen megpiruljanak. Tálalás előtt rájuk szórjuk az aranybarna fenyőmagot, alaposan megborsozzuk őket, és köréjük pakolunk néhány szaftos citromgerezdet.

6 adag lesz belőle.

Skandináv pácolt lazac

Hozzávalók:
1 kg bőrös lazacfilé (egy darabban)
5 dkg friss kapor
10 szem borókabogyó
1 kg nagy szemű só
15 dkg cukor
½ dl vodka

A lazacot a bőrös oldalával lefelé magunk elé fektetjük, és néhányszor végigsimítunk rajta, hogy kitapintsuk benne a szálkákat. Általában nincsen sok, de amikor megérzünk egy alamuszi bökést, szemöldökcsipesszel kihúzzuk a szálkát.
Ezután elkészítjük a gyors páckeveréket: a kaprot apróra vágjuk, a borókabogyót mozsárban vagy kávéőrlőben durvára törjük, végül a kaprot és a borókát összekeverjük a sóval, a cukorral meg a vodkával. Olyan lesz az egész, mint a nedves homok.

Az érleléshez szükség van egy 30x40 cm-es tepsire és egy 1½ méter hosszú alufólia-darabra. Az alufóliát laza kézzel összegyűrjük, és dimbes-dombosan belegyömöszöljük a tepsibe. Mivel jó hepehupás, szépen kitölti a tepsit. Az alufólia közepére rászórjuk a páckeverék 1/3-át, majd bőrös oldalával lefelé rátesszük a lazacot. A tetejét vastagon meghintjük a maradék pác-sóval, és az egészet lefedjük folpackkal. Mielőtt a hűtőbe tennénk, ráterítünk egy konyharuhát is, és erre néhány súlyos könyvet helyezünk nehezékül.

A pácolt lazacot 3 napig a hűtőben tartjuk. Tálalás előtt gondosan lemossuk róla a sóréteget, papírtörlővel tökéletesen szárazra itatjuk, és a lehető legvékonyabban – úgy, hogy szinte átlássunk a szeleteken – felvágjuk. Szeletelés közben a kést szinte párhuzamosan kell tartani a vágódeszkával, mert így lehet elegánsan nagy, mégis hártyavékony szeleteket vágni. És mivel a fejemet rá, hogy a pácolt lazac friss blinivel a gasztronómia egyik legértékesebb gyöngyszeme, abszolút méltó arra, hogy vele búcsúztassuk az óévet, és köszöntsük az újat.
Ui.: Szoktunk tormakrémmel vagy apróra vágott újhagymával kevert tejszínhabot is kenni rá, de csak keveset, nehogy elnyomjuk a lazac különleges ízét.

6-8 adag lesz belőle

Eggnog

Hozzávalók:
6 dl tej
1 vaníliarúd
6 tojássárgája
20 dkg cukor
1½ dl rum
1½ dl brandy
A tetejére:
2 dl hideg tejszín
2 evőkanál porcukor
frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vaníliarudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. Ezalatt a tej átveszi a vanília aromáját. A vaníliás tejet leszűrjük, elbúcsúzunk a vaníliarúdtól, és a tejet forrpontig újramelegítjük a tűzhelyen. Közben egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojássárgákat a cukorral. Apránként hozzáadjuk a meleg tejet, és folyamatosan, lelkiismeretesen keverjük az egészet, nehogy összeugorjon.

A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba, és takaréklángon kevergetve néhány perc alatt kicsit besűrítjük. Belelocsoljuk a rumot meg a brandyt, aztán félretesszük, hogy kihűljön. Végül berakjuk a hűtőbe, ahol akár 1-2 napig is pihenhet, mert csak jót tesz neki, ha minél tovább áll. Amikor inni akarjuk, újra megmelegítjük, és amennyiben túlságosan besűrűsödött volna, kevés tejjel felhígítjuk. Mialatt melegszik, habbá verjük a hideg tejszínt a porcukorral.

Az ünnepi vacsora előtt a meleg italt bögrékbe töltjük, rápúpozzuk az édes tejszínhabot, és fűszerezésül ráreszelünk némi friss szerecsendiót.
A hideg és a meleg ellentéte felvillanyozó élmény, főleg ha ilyen tisztes mennyiségű alkohol is társul hozzá.

6 adag lesz belőle.
Zitka Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3800

wunderbaumos pisztráng

 

:-))))))))))))))))))))))))))))))))

 

Szerintem azért óriási különbség, hogy benne van, vagy mondjuk faszénen sül a pisztráng, és a rácsra, vagy az izzó faszénre dobunk egy-egy ágacska fenyőt (vagy borókát). Valamelyik topikban ZsuR mutatott olyan kis lyukacsos fém dobozkát, ami pont erre a célra szolgál. 

MOndjuk hal ügyben abszolút antitalentum vagyok (nem eszünk), de más húsba se tenném bele.

Előzmény: VKOrsi (3797)
VKOrsi Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3799
na jó.... bennem van a hiba :D
majd megnyírom a karácsonyfát :) eccer.... ha rászánom magam :D

a fenyőfüstöt meg nem tudtam :( tanulatlan 2 éves... de majd tájékozódom ezirányban.

(de mi lesz a gyantávala hal gyomrában? :D)
Előzmény: Törölt nick (3798)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3798

jaj, mert olyan kis földhözragadt vagy! :-)

 

amúgy meg sztem télleg jó, elvégre északon is ilyesmit csinálnak a hallal. tudod, fenyőfüst.

 

és még a szülfelt is szereti! :-))

Előzmény: VKOrsi (3797)
VKOrsi Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3797
biza... normál egyszerű fenyőágat a gyomrába a citrom mellé, úgy be a sütőbe,
azt mondta, így csak az illata jön ki az íze nem.

(háááát nem tudom, milyen egy wunderbaumos pisztráng :D :D :D :D :D )
Előzmény: nemisbéka (3796)
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3796
??? Fenyőt rakott a pisztrángba? Hűha :). Jövőre roston sült Mikulás lesz? :))
Előzmény: VKOrsi (3794)
kutykurutty Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3795
Hat, hogy o szuletett felesegek alatt szokta a sutemenyt eszegetni.
Gondolom, be lett szolva, hogy tessek reklamozni, annyira nem tunt spontan beszolasnak. Jajj, meg a gyerekek fintorgo arca, amikor belenyaltak a paradicsomos izeontetbe :) es meg bele is vagtak.
Előzmény: nemisbéka (3793)
VKOrsi Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3794
huhh én láttam ma a naplót...

ti beletennétek a fenyőágat a pisztráng hasába?
valahogy nem bírom elképzelni. no, meg mi lesz a hő hatására kifolyó gyantával?
nemisbéka Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3793

Ja, kértem moderálást.

Milyen tévénézős beszólás? :)

Előzmény: kutykurutty (3792)
kutykurutty Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3792
Na, kilottek a joembert :)
Viszont a mai resz mar kicsit tulzas volt.
Latszik, hogy az ***fix szponzoral, visszatert a sutopapir a tepsibe :)
A tv-nezos beszolas meg nem kellett volna...
Előzmény: kutykurutty (3791)
kutykurutty Creative Commons License 2006.12.16 0 0 3791
Azt a reklamozos *&+)(* ***dat...
(5 hozzaszolasa van forumszerte, mind ez...)
Ilyenkor bezzeg alszol, Viragom (vagy akihez ez a resz tartozik), hol a hires kotelessegtudat ?
Előzmény: Törölt nick (3790)
ribizli Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3789
Ez ősrégi recept (szintén :)), viszont finom!
ribizli
Előzmény: mannamari (3788)
mannamari Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3788
Még egy recept az új könyvből:

Currys penne lilahagymával és joghurttal

50 dkg penne


A mártáshoz
1 kg lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
15 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
3-4 kávéskanál currypor
6 dl joghurt

a tálaláshoz 4-5 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld

A lilahagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, majd az olajat és a vajat takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben. Beledobjuk a lilahagymagyűrűket, megsózzuk, megborsozzuk és az egészet jól összeforgatjuk. Fedő alatt, mérsékelt lángon 20-25 perc alatt omlósan puhára pároljuk, és közben egyszer-egyszer át is keverjük. Ha kicsit megbarnul vagy itt-ott esetleg enyhén odakap, az direkt jó.

A megpuhult lilahagymát megszórjuk curryporral, és mérsékel lángon ½ percig kevergetve tovább főzzük. Ettől a curry ízei felszabadulnak, és elkezdik kellemesen cirógatni az orrunkat. Végül elzárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a joghurt felét, és a mártás ezzel készen is van.

Mialatt a mártás készül kifőzzük a pennét. A kifőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, és szétosztjuk mélyebb tányérokban. Arányosan rákanalazzuk a hagymás mártást, rápúpozzuk a maradék joghurtot és meghintjük apróra vágott korianderzölddel.

4 adag lesz belőle.
mara2 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3787
Na, ha ez beindul, tuti törzsvásárló leszek :)) Köszi!!!!!!!!!!
Előzmény: t3v3d3s (3782)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3786
ők is gondoltak ilyesmire, de kiderült, hogy megkérik az árát, ez meg végül is nem egy soppingcenter (kb. 6 m2 a bolt...), de vmit említett az origóval kapcsban, bár nem a teljes betagozódást.
Előzmény: ribizli (3785)
ribizli Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3785
Erre találták ki a "webplázába költözést", az nem olyan bonyolult, pl. az origon régebben egész jó feltételeket adtak a virtuális üzlethelységnek. :)
ribizli
Előzmény: t3v3d3s (3783)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!