körte? meggy? párolva állítólág jobb esetleg egy kis híg kamillatea? esetleg a pépbe keverve kis korpa? persze itt is fontos tényező az elég foyladék emellett
Kicsifiam mostanában annyira dijjazza a kreálmányaimat, beírok ide párat, egyrészt, hoyg ha késöbb keresem megtaláljam:), másrészt hátha ihletet ad másoknak...
8 hós ebéd receptek (nem pürések, mert a pasi nem bírja a püréket)
Cukkinifőzelék csirkehússal Egy kisebb cukkinit meghámoztam, nagy lyuku reszelőn lereszeltem, a reszelményt kevés olajon pároltam, aláöntöttem egy kis - féldeci - vizet, csipet kakukkfüvet, majd leedve főztem kb. 10 percet, utána mokkáskanál liszt és evőkanál joghurttal beharbartam és kész. A forrófőzelékbe raktam egy kocka fagyasztott főttcsirkét, ezek pont ehető hőmérsékletüre kalibrálják egymást.
Sóskafőzelék májjal maroknyi sóskát megpucoltam, majd apróra végtam, kiskanél olajon fonnyasztottam, 1 dl vízzel felöntöttem és lefedve 5-8 percig főztem. Adtam hozzá egy kocka fagyasztott májpürét, ez sűrítésnek is jóvolt, kész.
hogy oszinte legyek, engem kicsit se erdekelnek a felnottek a gyerek szuletesnapjan, amugy meg az elmult 3 evben mindig tejmentes torta volt, es sajnos-nem sajnos, iden is az lesz, es joizuen ettek belole a felnottek, a torta egy "jelkep", egy gesztus, a cel, hogy mindenki megkostolja, ami az unnepelte, aki azt varja el, hogy egy 1-2-3-4 eves szulinapjan felnottkent tortazhasson, es az a fontosabb, hogy klasszikus tortanak nezzen ki az a torta, az sztem el van tevedve
Nem igazán babakonyhával kapcsolatos a kérdésem, de remélem tudtok segíteni. Iker lányaimnak naponta 2-szer adok pépet és 4-szer tápszert. A kakijuk kezd egyre bogyósabb lenni, pedig rengeteg zöldséget és gyümit kapnak.
Tudtok ajánlani olyan gyümit vagy bármit, ami kicsit meghajthatná őket?
én azt mondom, ha eddi gnme evett tojást, és tejfélét, akkor ne a szülinapi tortával vezesd be. mert abból hadd egyen annyit, amennyit akar. ha még van addig idő, vezesd be valamelyiket. de azért a tejes tortákban "keményebb" tejféle szokott lenni, mint a tejmentesben, értem ezalatt, hogy nem savanyított. ehhez azért idő kell, hogy be tudj vezetni egy tejet, tejszínt. a túrótorta, az jó, csak ne tejszínes recepttel :) a túrót be tudod hamar vezetni. :)
ha rám hallgatsz, nem sütsz 2-3 tortát:) én egyet sütöttem, az alábbit, a felnőtt dobos tortát pedig cukrászdából hozattam. ha valaki, akkor én igazán megértelek, mert totál antitalentum vagyok konyhatéren:)) répatorta, túrótorta: attól függ, mi van benne. ha még nem adtál tojásfehérjét meg tejet-vajat-tejfölt, akkor ne szülinapon próbáld.
Elkészítés: Piskótatésztát készítünk: 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk a cukorral , ( mixerrel ) Ezután folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül óvatosan a lisztet. Kivajazott sütőformába tesszük ( csatos tortaforma ), és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor van készen, ha a tészta elválik a forma szélétől. Ha megsült, lezárjuk a sütőt, de nem nyitjuk ki az ajtaját, mert a tészta összeeshet. Hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a túrót rúdmixerrel összeturmixoljuk a konzerv levével, és őszibarackkal úgy, hogy kenhető állagú legyen. Ízlés szerint cukrot, és vaniliás cukrot adunk hozzá. A zselatint feloldjuk vízben, ( melegítve ), és a túrókrémhez adjuk. Ráöntjük a kihűlt piskótára, és pár órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, díszíthetjük a tetejét barackszeletekkel, dekorcukorkával, mázzal.
Köszi, így első olvasásra jól hangzik. Közben közvéleményt kutattam ismerősöknél, és megállapítottam, hogy majdnem mindenkinél több torta is volt az egyéves szülinapon.
Most még nagyon lelkes vagyok én is, és látom lelki szemeim előtt, hogy csak úgy futószalagon gyártom a 2-3 tortát, de mint említettem a sütésben elég kezdő vagyok, szóval jó, ha egy összejön valahogy.
Viszont azt is mondták, hogy a répatorta és a túrótorta is jó ötlet. Szerintetek?
Hát próbálkozunk lassan mindennel. Eddig óvatoskodtam ugyan pont a tojás és a tej miatt, de lassan mindent szeretnék neki adni. Pláne, hogy pár napja is rárontott a csülökre a babakaja helyett és csak abból volt hajlandó enni ami az én tányéromon volt.
Egyébként én próbáltam eddig a glutént is mellőzni, de a gyerekem rászoktatta magát a kiflire és a gyömbéres kekszre, bár azárt a kölesgolyó is bejött neki.
Szóval lassan mindenevő lesz. Bár nem eszik túl sokat, pedig én próbálkoznék, viszont még mindig imád szopni.
1. Francia almatorta (de persze mas gyumolcsbol is jo) (12 hótól)
20dkg liszt, 10 dkg (tejmentes) margarin (persze vajbol az igazi, de ugye mindenki azzal foz, ami jar neki:), 1 tojassargaja, es annyi viz, hogy szepen osszealljon nem tul kokemeny tesztava, fel ora pihentetes utan tobbszor nyujtani, es belesimitani sutobe (a gyumolcstorta alapba a legjobb), jol megszurkalni, es 10-15 percig elosutni, kicsit szint kapjon. Ekozben 4-5 szem almabol keves vizzel kompotot fozni (fel csomag vaniliascukor nem art bele, fahej es cukor csak ha mar szoktatva van hozza a gyerkoc, nalunk az nem volt), villaval osszetorni a suru kompotot, es rasimitani a tesztara, es 2 (vagy 3) almat egesz vekony szeletekre vagni, es azt szepen csinosan elhelyezni korkorosen, be a sutobe, kb. 30 percig meg sutni. Nalunk cukormentesen gyerkoc es a felnottek is ertekeltek.
18 cm átmérőjű tortaformába tettem a tésztát, melyet pont fele alapanyagokból gyúrtam, mármint a fenti adagok felét. így kis gyerekméret lett. a tetejére az almakompótra barackszeleteket tettem.
receptek még:
2. Francia almatorta II.
az idei alap ugy keszult, hogy 30 deka liszt, 20 deka hideg margarin, 10 deka cukor (en tettem bele egy tojast, de valojaban anelkul is mukodik, de finomabb tole), ezt kezzel gyorsan osszegyurni, es hutoben folpackban 2 orat huteni, majd kinyujtani es gyumolcstortaformaban (az a nagyonlapos epp hogy van pereme) beletenni, es villaval megszurogatni, elomelegetitett sutoben 15 percet sutni. Kozben 2 almabol kompotot fozni nagyon keves vizzel egy kis cukorral fahejjal, erdemes az almat gyakorlatilag nagyon pepesre fozni, es ezt a nagyon pepet rakenni a felig megsult tortara, es tovabbi 2-3 almat vekony gerezdekre vagni, es szep formasan korberakni vele az egeszet, sutobe tovabbi 10-15 percre visszatolni. Ezt a francia almatortat mindig csak kihules utan szabad kivenni a formabol! Mivel nagyon vekony, nem lehet rá gyertyat tuzni, de kapni olyan kis "partikeszletet" ami repulokbol vagy vonatbol all, es a kis repulot allitod a tortara, es abba szurod a gyertyat, nalunk ilyen volt tavaly is meg iden is.
3. Banános
2 bananbol icipici viz es egy kanal sargabarack lekvarral kompotot foztem, villaval szettrancsiroztam a banant, es ezzel kentem meg a tesztat, majd tovabbi 2 banant vekony karikak szeltem es azzal raktam tele a tetejet, es egy kanal baracklekvart pici vizzel osszeforraltam, es azzal atkentem a tetejet, es 10 percre visszatoltam a sutobe, iszonyu sikere volt. Ezen receptek elonye hogy tejmentesek egyben (margarinnal ugye csak megfelelo margarint kell valasztani), es valojaban a tojasokbol eleg a sargaja bele, ugy is mukodik, esetleg még tojas nelkul is. Tudom ez keveseknek szempont, de akinek igen, annak ez gondolom segitseg.
a receptek eredeti forrásait már nem is tudom, itt keringenek a topikokban/mélekben.:)
Én még új vagyok itt, elkezdtem az egész topic olvasását, de még nagyon az elején járok. Több dolog is érdekelne, amikkel még picit várok, hátha jutok valahova az olvasással, viszont ami "sürgős" lenne, hogy tudnátok-e tanácsot vagy ötletet adni 1 éves szülinapi torta ügyben?
Nemsoká itt a lányom szülinapja és teljesen tanácstalan vagyok. Rendeljek-e neki cukrászdai tortát, ha igen milyet? Vagy gondoltam arra, hogy talán otthon kellene gyártani neki valami finomságot. De igazi bababarát tortarecepteket nem ismerek. Pláne, hogy eddig sem volt időm nagyon sütni, babával pedig ugye még annál is kevesebb.
Szóval ti hogyan oldottátok meg ezt a kérdést? Köszönettel veszek minden ötletet és ha tudtok, akkor a recepteket is.
Lappa, én előbb hidegen összekeverem külön kistányérban a joghurtot a liszttel, a forró főzelékbe bele, elkever, összerottyant, nem lesz se csomós, se kicsapódos, nyúlós. :-)