Keresés

Részletes keresés

Hoborc Creative Commons License 2001.07.13 0 0 129
Egy praktikus kérdés, éjszakára mennyire hűl le a
levegő, azaz mennyire meleg pijamát kell vinni ?
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.12 0 0 128
Autózás: mi csak taxival a városon belül tötty-ide tötty oda, viszont azóta itthon a fiam is tunéziai stílusban játszik az autójával: nem elég, hogy zörög csattog maga a játék, a gyermek a dudaszót is utánozza.
Mi hoztunk haza egy CD-t tunéziai zenével, de azt hittem, hogy egy kicsit diszkósított változatban lesz a folklórmusic, de tévedtem. Pedig a szabadprogramokban valami ösztáncot tanítottak az üdülőknak egy nagyon kellemes slágeresített népzenére. Gondolom a helyi lagzi lajcsi felvételére.
Szegénység: én azt hittem, hogy Tuniszban lesz egy csomó koldus, de egyet sem láttam. Tizenegynehány éve jártam Tibetben, ott éreztem magam lelkiismeretfurdalva amikor buszon utaztunk, és megláttuk a hejbélieket. Én ki sem szálltam a kocsiból amikor megpihentünk valami nevesincs kis faluban. Sokkoló volt a látvány. Aztán megszoktam.
Arra kiváncsi lennék, hogy a jelentős rendfentartói jelenlétet hogyan élik meg a hejbéliek. Mennyire tartják diktatúrának....Nekem mint túristának nagyon kellemes volt, az emberek kedvesek, azzal a nyugodt érzéssel voltam ott, hogy miért érne bármi atrocitás, amikor nekem sincs bajom senkivel sem.
zAcsKO Creative Commons License 2001.07.12 0 0 127
Latya (K.L.)

Nem volt igazán last minute, inkább valami akcio, kb. 1,5 honappal az ut előtt kezdték hirdetni 12 napra 84-ért akciosan. Szerintem nem érdemes előre befizetni, mert vannak olyan hotelek ahol mindig van last minute (pl. Sherezade)! Joval olcsobb igy.

Előzmény: Latya (K.L.) (118)
zAcsKO Creative Commons License 2001.07.12 0 0 126
em

A szálloda valoban ígért ingyen utat, de amikor megkérdeztük nem nagyon tudtak róla infot, később meg kiderült, hogy csak az utazás van ingyen, kaja, szállás asszem már pénzért volt, meg mivel ez buszos kirándulás volt, szerintem a jeep-es programokért is kellett volna fizetni. Szoval elég zavaros volt az egész és a végén lehet, hogy alig került volna kevesebbe mint amivel mi mentünk. Egyébként ha tök ingyen lett volna, akkor se ezzel mentünk volna, mert mi rögtön első nap lefoglaltuk és kifizettük a jeep szafarit, akkor még nem hirdették ezt az "ingyenest".
Egyébként is nagyon sok plussz élményt nyújtott, hogy végig jeep-ekkel utaztunk és nem busz+jeep-el, ahogy az az ingyenesen lett volna. A sofőrök ugy mentek mint az állatok, 50-es táblánál 120-al előzött záróvonalon:). Voltak olyan utak, ahol egy autonyi széles aszfalton ment a forgalom oda-vissza, számos helyen homok boritotta az utat, itt is 120-al tépett a vezető, ha jöttek szemben akkor egyszerűen lement az utrol a homokos részre. Persze legjobb az volt amikor a Szahara szélén a homokdűnés terepen száguldoztunk, ezek az élmények miatt is már megérte, hogy erre a szafarira mentünk.

A szegénység tényleg szembetűnő volt, főleg a száraz, sivatagos területeken, a gyerekek ahogy könyörögtek, hogy vegyük meg tőlük azt a követ, vagy az általuk készitett nyakláncot elég szomorú látvány volt az ember mégis kénytelen volt elutasítani a legtöbbjüket hiszen képtelenség mindegyiküktől vásárolni. Sokszor gondolkoztam, azon, hogy bár boldognak tűnnek, nagyon egyszerű és szegény életet élnek abban a kegyetlen hőségben és bizony néha lelkismeretfurdalásom volt amikor a sivatag és szegénység közepén a vízeséses medencében fürödtem és tonnaszámra ettem a jobbnál jobb kajákat.

em
egyébként kár, hogy nem az ut előtt beszéltünk itt a forumon, találkozhattunk volna. Így is valoszinű, hogy láttuk egymást, a buszon biztosan, hazafelé hol ültél?

Előzmény: em (119)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.12 0 0 125
a medina, meg a kartago is tavaszal a tunisairral ígérte az utakat. Gondolom a Travel szervíz jól aláígért, ezért váltottak. Aztán az olcsó hús híg lé effektust követően visszatértek a tunisairra.
Előzmény: em (124)
em Creative Commons License 2001.07.12 0 0 124
Igen, gonolom a Medina is keruli azt hogy az utasok elveszitsenek 2 napot a nyaralasukbol, de ez engem nem vigasztalt... Eredetileg ugy hirdettek meg az utat, hogy charter geppel fogunk menni, azzal a cseh-magyar legitarsasagnak a gepevel, amikkel aztan gondok voltak. (biztos hallotttatok, hogy 8-10 orakat kellett a repteren varni az utasoknak)... kb. egy hettel a mi indulasunk elott volt ez a botrany a legitarsasaggal, akkor leultek az erintett utazasi irodak targyalni veluk, es ujraosztottak a jaratokat. en ugy tudom, hogy a medina attette az osszes jaratat a tunis air gepeire. csakhat ugye mivel rovid volt a hatarido, gondolom mar csak a kevesbe preferalt idopontokban indulo gepekre volt hely, aztan ezert alakult igy, hogy ejjel erkeztunk es hajnalban indultunk.
Amugy az eredetileg tervezett charter gep reggel indult volna Budapestrol, visszafele meg kora delutan....

Előzmény: Latya (K.L.) (123)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.12 0 0 123
Hát én nézegettem a medina, Kartago, Tunisaian exp. katalógusokat, és úgy emlékszem direkt kiemelik, hogy az első és utolsó nap az utazásra van szánva, tehát ne reméljük, hogy oda korán érkezünk, vissza későn indulunk. Tunisian experience a Tunisairral repül chartert, ha épp nincs hely, akkor a menetrend szerinti tunisair gépre pakol fel. Általában kerülik az éjszaka érkezem, hajnal indulok dolgokat, de mi kifogtuk.Akikkel együt érkeztünk tunéziába éjszaka, azok egy része aznap jött vissza, mint mi, de későbbi járattal.
Más irodáknál hogy van nem tudom.
Előzmény: napolini (121)
em Creative Commons License 2001.07.12 0 0 122
hat, odafele es visszafele is tunis air-rel mentunk, szerintem csak a medina tours benasaga miatt alakult ilyen szerencsetlenul a dolog, hogy vegulis 2 napunk elveszett... gondolom csak ezekre a gepekre tudtak mar annyi helyet szerezni amennyien voltunk....

Előzmény: napolini (121)
napolini Creative Commons License 2001.07.12 0 0 121
Sziasztok! Nagyon érdekelne minket ez a légitársaságos dolog, mert úgy hallottuk, ha este indul a gép Tunéziába, akkor visszafele is este kell hogy jöjjön. Nálatok ez azért nem így volt, mert eltérő légitársasággal utaztatok?
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.12 0 0 120
"mert ki a varosba a helyiek koze nem igazan volt tanacsos kimenni, " Ezt hogy érted? Sima késő esti sétával nekem nem volt semmi aggályom. Szórakozóhely az mondjuk más tészta lehet....

Sidi Bou Said -ba hogy mentetek? Mi Tuniszba akartunk menni vonattal: a hol a vasutállomás kérdésre a recepciós szerint 10-15 perc séta, a partra merőlegesen, a kapus security szerint taxival a városközpontban, a sarki kisboltos szerint is a városközpont, vagy iránytaxi, egy taxis szerint iréánytaxi, vagy a városközpont. Viszont senki sem mondta, hogy kb fele annyi út a Sidi Bou Said városka, amit érint a tunisi járat. Így bementünk Hammametbe (2 kocsi 5 dínár), Kis vonattal elmentünk Sidi Bou Saidba, ott átszállás a tuniszi járatra, és ugyanez vissza. Sokal egyszerübb lett volna rögtön Sidi Bou Saidba menni, és az állítólag csak 1,5 dínár.

Előzmény: em (119)
em Creative Commons License 2001.07.12 0 0 119
Sziasztok!
Erdekes olvasni amiket irtok, gondoltam en is hozzaszolok:)))
Zacskohoz hasonloan en is junius 10-en jottem haza az El Bousten hotelbol, Medina tours, felpanzio. Nagyon jo volt:))
A Tungsram izzok nekem is feltuntek, jo volt latni hogy van valami magyar meg ott Tuneziaban is:)

Jazmin-dolog: nekunk az egyik idegenvezeto (aki amugy mar 8 eve folyamatosan kint el) azt mondta, hogy a ferfiak a jazmintol sokkal vonzobbnak erzik magukat, ezert teszik a fuluk moge.

A szallodarol: en kellemesen csalodtam az El Boustenben, hiszen mivel csak 2 csillagos volt, sokkal rosszabbra szamitottam. De a mi szobank ujonnan felujitott volt, teljesen uj berendezessel, a legkondi nekunk is mukodott (holott nem fizettuk be a dijat erte:)). Nekunk nem volt gondunk a vizvezetekekkel, sot, a takaritok egy kis borravalo juttatasa utan baromira lelkiismeretesek voltak, alaposan feltakaritottak minden koszt (foleg azt a sok homokot, amit akarva-akaratlanul is behord az ember a szobaba).

Az esti programokrol: igazabol sok valasztasi lehetosege nem volt az embernek, hogy milyen programot valaszt este, mert ki a varosba a helyiek koze nem igazan volt tanacsos kimenni, szoval maradt a hotel altal szervezett dolog. Ez van, amikor nagyon jo volt, van amikor kevesbe szorakoztato... de legalabb volt valami. Szerintem a zene nem volt olyan zavaro, mivel volt legkondi, igy siman be lehetett csukni az ablakot ejjelre.

A kaja tenyleg elegge egyhangu volt, nekem a legfobb gondom az volt vele, hogy szinte teljesen kihagytak a fuszereket belole (a sot is). Pedig az idegenvezeto szerint amugy eleg fuszeres kajakat esznek a tuneziaiak, de ugy latszik a szallodakban a nemet turistak izlesvilagahoz alkalmazkodnak:)))

A hasmenes ellen preventiv szandekkal mi whiskyt vittunk, azt fogyasztottuk szorgalmasan, kitunoen bevalt, es meg a hangulat is jo volt tole:))))

Zacsko! Hogyhogy nektek 200 dinarba kerult a sivatagi kirandulas??? Ti nem a szalloda altal ingyen szervezett utra mentetek???
Mi is voltunk a deli reszen, de mi a Medina tours altal szervezett uttal (nem a hotel altal szervezett ingyenesen). Ez csak 2 nap volt, de mi is voltunk azokon a helyeken, amiket leirtal... Szerintem is szuper volt, nem szabad kihagynia senkinek, aki Tuneziaba latogat!!! Az idegenvezeto (valamilyen Moni) kifejezetten profi volt, vegig csupa erdekes infot mondott, minden erdekessegre felhivta a figyelmunket, es sok helyi szokast is elmeselt. [Amugy a busz is legkondis volt:)))) A hegyekbe mi is dzsippekkel mentunk, mert ott a busz mar nehezen birkozna meg a tereppel]

A del-tuneziai turan kivul szerintem erdemes meg ellatogatni a Tunisz melletti Sidi Bou Said nevu varoskaba. Nagyon hangulatos kis hely, ez az ottani muvesztelep (mint nalunk Szentendre). Az epuletek kek-feherre vannak festve, amolyan Santorini-stilusban. Mivel eleg magasan van a varoska, nagyon szep a kilatas a tengerre, es a kikotore.

Vasarlas: csak osztani tudom Zacsko velemenyet. vasarolni a bazarban mindenkeppen csak akkor erdemes, ha mar az ember nagyjabol tisztaban van az arakkal. ezekrol leginkabb a fix aras boltokban lehet tajekozodni, illetve erdemes vegigjarni a medinaban tobb boltot, es kiprobalni, hogy mennyiert adna oda az elado a cuccot. En vegul csak egy ebenfa szobrot vettem, azt hiszem sikerult eleg jo arat elernem, igaz baromi sok ideig egyezkedtem ott az eladoval... abbol gondolom, hogy jo arat sikeurlt kialkudnom, mert a vegen az elado elkuldte az egyik kissracot a tulajhoz megkerdezni, hogy ennyiert meg eladhatja-e nekem a szobrot:))) De ugy altalanossagban elmondhato, hogy minimum a negyedere le kell alkudni az arat, az eladonak szerintem meg akkor is minimum 100%-os margin-ja van a termeken.

Vizet mindenkeppen a varosban erdemes venni, vannak amolyan kozert szeru boltok. Ugyanaz a viz ami a szalloda melletti boltban 1.2 dinar volt, a hammameti kozertben 0.3 dinar.
A taxi is eleg olcso, batran lehet vele kiserletezni (csak a taxiorat nem szabad hagyni kikapcsolni!)

Azert azt meg itt leirom, mert meg senkitol sem lattam megemliteni, hogy a legtobb ember tuneziaban eleg nehez korulmenyek kozott el, mindenhol ahol jartam igazabol azt lattam, hogy minden egyes dinarert nagyon meg kell kuzdeniuk (kulonosen delen, ahol azert kevesebb a turista).
De ennek a szegenysegnek ellenere is szerintem boldogabban elnek, mint sokan Europaban....

Jo utat mindenkinek, aki meg az utazas elott all, nagyon irigylem oket, en is szivesen visszamennek meg egy kis idore!! :-))

Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.11 0 0 118
Zacsko! melyik légitársaság vitt? Ja egy ikarusz buszt én is láttam, és még egy magyar vonatkozású dolog: A szállodában 90 % ban Tungsram lámpák világítottak. ( Jó sok, mert szeretnek mindent kivilágítani) Mennyire volt Last minute az utad? Mi már márciusban lefoglaltuk, és kb ennyiért., de csak 7 napot ...
Te megtudtad, hogy miért viselnek a férfiak jázmin virágot a fülük mögé tűzve? A helyi telepített utazási irodás csaj nem tudta megmondani, csak annyit, hogy ha a bal fül mögött van , akkor az illető pasi facér, ha a jobb fül mögött, akkor már foglalt. Vagy fordítva.....
Nekünk minden nap takarítás, ágynemü és törülköző csere. Légkondi nem volt, de most itt a lakásban sokkal pocsékabb a klíma, mint ott volt. A szél megtette ott a hatását.
zAcsKO Creative Commons License 2001.07.11 0 0 117
Kipihentem magam, ugyhogy belevágok:

A 12 naposra tervezett nyaralás gyakorlatilag 10 napra szűkült, hiszen odafelé hajnali 1 ora körül érkeztünk jó fáradtan, visszafelé meg hajnali 2:45-kor kellett kelni, hogy elérjük a 3:30-as transzfert, hát ez se volt túl pihentető.
A hotel (El Bousten) asszem 2 csillagos volt, nagyjából meg is felelt kategóriájának. Pozitívuma volt a valóban gyönyörű kert és a közeli tengerpart, illetve a sokféle program (sportok, animációs programok, este disco). A szobák is megfelelőek voltak, bár a takarítás és törölköző csere el-el maradozott és nálunk a fürdőszobában állandóan állt a víz (valoszinű rossz vezeték, vagy szigetelés miatt) akárhogy vigyáztunk és nem volt kellemes fürdés után a koszos állóvizben végiggyalogolni, ezért a lábtörlőket áldoztuk fel szőnyegként. A légkondi is működött pedig állítolag külön kellett volna érte fizetni.
Az esti rendezvények és a disco viszont nagyon hangos volt, aludni nem nagyon lehetett éjfél előtt, aki a disco-hoz közel kapott szobát nem tudom hogy aludt. Mi szerencsére elég távol laktunk onnan.
A kajáról nem tudok sok jót mondani, gyakorlatilag ugyanaz volt minden nap, reggelire tojás, péksütemény, saláta meg zabpehelyszerűségek. Este krumpli, tészta, leves, saláta, hús szósszal, de inkább volt csont mint hús, süti, fagyi, dinnye (legalább dinnye volt bőven:)). Hamar unalmassá vált mindennap ugyanazt enni, reggel sonkáról és sajtról álmodoztam, este meg túróstésztáról éa bablevesről..:)
Szoval a táp csalódás volt, voltam már hasonló 2 csillagos klubhotelban korábban (Ramses Club, Nabeul) ott ezerszer jobb ételek voltak.
Mielőtt a programokról írok, fontosnak tartom elmondani, hogy én most 3. alkalommal jártam Tunéziában (korábban Nabeul és Sousse), ugyhogy sokmindent már ismertem erről az országról, az út fő célja ezért elsősorban az volt, hogy egy 3 napos jeep szafarin vegyünk részt. Korábban már voltunk egy 2 napos buszos szafarin, de ott nagyon kevés idő volt, rohanás volt az egész, így szerettünk volna egy hosszabb, és a jeep által izgalmasabb sivatagi kalandban részt venni.
Mivel a Medina Tours nem szervezett 3 naposat, ezért egy másik irodának (1+2 Fly) a képviselőjénél kötöttünk le egy ilyen utat.

Az túra reggel 5:40-kor indult és 3. nap este hétre értünk vissza. Mindenképpen csak ajánlani tudom, sokkal jobb mint a kétnapos út, igaz az ára is borsos 204 dinár belépőkkel együtt, de ha az ember lastminute utra megy, akkor meg is spórolhatja a szafari árát. Nekünk ez a 12 nap 85Eft/fő-be került akciosan, így gyakorlatilag a szafarit ingyen pluszként lehetett felfogni.
Szoval a programban első nap a El Jem-i kolosszeum, Matmata és végül Douz szerepelt. A Matmata-i kősivatag lenyűgöző, érdekesek a berber földalatti lakások is, viszont a hőmérséklet itt már legalább 10-15 fokkal volt forróbb mint a tengerparton nehéz volt elhinni hogy tudnak az emberek itt élni, igaz a föld alatti lakásokban hűvös volt, de annyira kopár és forró minden, hogy nem tudom elképzelni mivel szórakoznak, mert ott tényleg nincs semmi csak kő, homok és barlangok. Az ebéd is itt volt, egy "szállodában" ami a föld alatt épült, még víz is folyt a csapból
a kaja pedig nagyon finom lángos, és kuszkusz volt. Este a Szahara kapujában lévő Douz-ban szálltunk meg, egy szép szállodában, errefelé már csak gyönyörű hotelek vannak. A 1,5 órás tevegelés volt a legjobb a dűnék között, érdekes módon itt nem volt olyan meleg, a napot füstös felhő takarta és a szél fújta a szemünkbe a homokot.
Második nap délelőtt igazi jeepes száguldozás volt a dűnék között nagyon szuper volt, majd a sóstón keresztül Tozeur oázisán át mentünk Nefta oázisba ahol a második napi szállás volt. E két oázis szépsége leirhatatlan, nem is vállalkozom rá:) A forróság viszont itt már kegyetlen volt, csak hogy szemléltessem: álltam az utcán és éreztem, hogy ég a lábam mint a fene gondoltam biztos süti a nap, nos lenéztem és teljesen árnyékban voltam! A szél sem jelentett megkönnyebbülést hiszen olyan forró volt a levegő, hogy a szél inkább egy gigantikus hajszáritot jutatott eszembe. A szállodában pedig a medencénél az órák óta árnyékos kövön is megsült a talpam amikor mezitláb akartam a vizbe menni.
A harmadik nap lényege a hegyi oázisok megnézése volt, szépek voltak, de a fáradtság és az elviselhetetlen hőség miatt már inkább azt vártam, hogy végre hazaérjek. A jeep-ek légkondisak voltak anélkül biztosan nem lehetett volna kibírni, 10-30 percekre szálltunk ki, és elképesztő megkönnyebbülés volt visszaülni a hűs jeep-be. Ellentétben a buszokkal a sofőr nem zárta el a motort így rögtön hideg volt a kocsi amikor beültünk.
Bár az ellátás (teljes) jó volt a 3 nap során, mégis összeszedtünk valami gyomornyavalyát, a legsulyosabban én jártam 3 napig nem birtam felkelni, lázasan feküdtem, de a legrosszabb a hasmenés volt (a viz amitt megittam 20 percen belül kijött!). Az itthon hozott gyógyszerektől nem szűnt meg így végül a betegség 3. napján a patikábol hoztunk gyogyszert (30 dinár), ami viszont remekül bevált, még aznap jobb lett, másnap, ami már az indulás napja volt pedig egész jól voltam már.

Ettől függetlenül csak ajánlani tudom ezt a szafarit, érdemes jeep-el menni, mert olyan utakon is mennek ahol busz nem tud járni, többször megállnak és folyamatos a légkondi. A 3 nap pedig pont elég hogy mindent lássunk és kiélvezzünk, több nap nem is kellene, mert a hőség sok erőt kivesz az emberből. Érdemes vizet vinni, mert a jeep el tudja vinni az otthon 0,4-0,5-ért megvett vizet, de a sivatagnál már csak 1,5-2 dinárért lehet vizet kapni. Fontos, hogy nagyon sok folyadékot igényel a szervezet ekkora hőségben!

A szafarin kivül más nem is nagyon volt, az utolsó napokon beteg voltam, semmit nem csináltam szinte csak olvastam a szobában, így csak az első 4 napon volt lehetőség fürdésre és városnézésre. Az alkudozásokból szinte mindig vesztesen jön ki az ember, mégha ugy is érzed, hogy nem. Érdemes fix áras boltokban tájékozódni és utána alkudni, pl. egy helyen majdnem megvert az arab, mert egy általa 100 dináros árut 15-ért akartuk elvinni, pedig a fixáras boltban annyi volt. A legjobb módszer az alkura, ha ismerjük az áru valodi értékét, hogy a normális árnál kb. 5-10 dinárral kevesebbett mondunk, persze viccelődve és mosolyogva meg ne sértődjön, és ami a legfontosabb, mindig csak 1 dinárokkal emeljük az alku során az ajánlatainkat és ameddig lehet tartsuk ajánlatunkat az ismert normális ár alatt. Úgyis oda fogja adni azon az áron, esetleg 1-2 dinárral túl lehet menni az ő javára, had örüljön.
Ha nem ismerjük a fix árat, akkor célszerű előbb ránézni az árura, leemelni a polcról, visszatenni majd továbbmenni. Rögtön utánad fog szaladni, hogy vedd meg, de sokszor el kell utasítani, míg végül hihetetlen alacsonyáron odadja, csak vigyed már el. Ha ez a taktika nem megy akkor lehet alkudni, de itt be kell tartani, az alacsony árról indítást és a kis lépésekkel való felfeléhaladást. Ha megsértődik az alacsony áron akkor azzal tudsz védekezni, hogy ha ő ilyen nevetségesen magas árért adja, akkor te is ilyen viccesen alacsony árat ajánlasz. Persze van amikor látszólag halálra sértődik az általad mondott alacsony ártól, aztán később kiderül a fix áras boltban, hogy még az is duplája volt a normál árnak, szoval vigyázni kell, és fixáras boltokban tájékozódni!
Hammameten kivül érdemes még egy napra Nabeulba is átmenni, ott nagyobb és árugazdagabb a piac, helyi Ikarus busszal csak 0,75 dinár!

Hát egyelőre ennyi jutott eszembe, ha van kérdésetek, vélemenyéteket irjatok!

em Creative Commons License 2001.07.11 0 0 116
Szia Zacsko!
En is tegnap jottem haza az El Boustenbol:)))
Bar igy a nickedbol nem tudom hogy ki vagy, de biztos vagyok benne, hogy ti is jol ereztetek magatokat:)))
Előzmény: zAcsKO (113)
napolini Creative Commons License 2001.07.11 0 0 115
Szia Latya! Köszönjük a kimerítő információidat, már csak sopánkodni tudunk augusztus végéig, amikor mi is kijutunk oda. Mi is beszámolunk élményeinkről.
Előzmény: Latya (K.L.) (114)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.11 0 0 114
Várjuk a beszámolót!!
zAcsKO Creative Commons License 2001.07.10 0 0 113
Sziasztok, ma érkeztem haza, Hammametben az El Boustenben laktunk, a legnagyobb élmény egy 3 napos jeep szafari volt, ami nagyon szuper volt. Igaz utána 3 napig lázasan feküdtem elég durva gyomorrontással, ami sajnos beárnyékolta a nyaralást.
Írok majd részletesebben is, de most fáradt vagyok (2:45-kor kellett kelni)... megyek is aludni...
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.07 0 0 112
Ja és szúnyog egy darab sem, sehol
Hoborc Creative Commons License 2001.07.07 0 0 111
KÖsöznöm a kimerítő beszámolót, sok értékes információt szereztem.
Előzmény: Latya (K.L.) (105)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.07 0 0 110
Ja és a vacsi 3-4 féle saláta 3-4 féle meleg étel. A saláták nem mindegyike ízlett, de az egyéb meleg kaják nagyon finomak voltak. A savahnyuságnak látszó dolgok nem ízlettek, mert nem ecetes, hanem nagyon sós lében úszkáltak.
Ital nem volt a vacsihoz.
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.07 0 0 109
Nem az El Boustenben, hanem a Club Samirában, az 3-4 szállodával volt délebbre a part mentén. Tőlünk 3 dínár volta taxi Hammamet központjába, a Medinához. A 3. csak pancsolunk a vízben, és süttetjük a hasunkat nap után már ki kellett mozdulnunk: elmentünk az óvároshoz. Bent a "fal mögött" bazár működött, de a 3. csak egy percre jöjjek be bolt után ( ez kb 20 perc) húztunk ki, ahogy lehetett. Az árusok nem voltak erőszakosak, csak nehezen lehetett lerázni. Maga a városközpont bolt bolt hátán, nagy élet az utcán. Amikor ott voltunk valami rém fontos focimeccs lehetett, mert minden kávézóban bámúlták a TV-t, és közben vizipipázgattak a helybéliek. A medina városfalára építve néhány világhíresség nyaralója látható. ( Mitterrand stb.) Ha kiváncsi vagy a helyi élet egy szeletére érdemes bemenni Hammametbe. Mi este voltunk, akkor kellemes a hőmérséklet, és bőven zajlik az élet.

20 Dínárárt szerveznek hajókirándulást a szállodákban, sütivel, üditővel és gyümölccsel. Hát ez csak arra jó, ha már nagyon unod a napot, mert kb 3-400 m-re a part mentén felmész a városközponthoz, aztán tovább a következő helyiségig ( nabul), majd vissza. Közben 1 Coca Cola Company termék, süti dobozból kínálva, egy szelet görög, és sárga dinnye. A hajó 16 személyes , de ezt csak a gyakorlattól elrugaszkodott tervezők gondolták, mert 24-en simán elfértünk :)) Közben egyszer megállunk úszni.

A tenger délelött tiszta, délutánra uszadékos az első méteres sáv. Valami nád féle növény elhalt kb 5cm hosszú darabkái úszkálnak. Néha egy egy póló, vagy papírzsepi, műanyag pohár. Végül is a növény természetes, az egyéb dolgot meg nem a helybéli civilizálatlanok, hanem a nagy kultúráltságú európai nyaralók okozzák. Szóval nem vészes, 6 méterig simán le lehet látni a fenékre. A szemnek kevésbé kallemes látványt inkáb az 50-60 éves dagadt monokinis strandolók okozták. A part teljesen biztonságos volt, 1-2 szállodai emberke mindig ott van, és az időnként felbukkanó édesség,pálma,szőnyeg árusokat nem engedik a napernyők közelébe, ahol az emberek személyes cuccai vannak. ( Vita sincs, az árusok maguktól tudják a szabályt)
Ha valaki a steril vizet jobban preferálja, ott a szállodai strand.

A sivatagi túrát nem próbáltuk ki, de az ott jártak szerint érdemes.

Tuniszi szervezett túra is van, karthagó megnézésével, de ezt is kihagytuk, helyette "csak" bementünk Tuniszba az állatkertbe. Korábban olvastam róla, hogy nagyon lepukkant, most kb olyan szinten volt, mint a városligeti úgy 3-4 éve. A belépó rém olcsó 0,1 a gyerek, és 0,3 a felnőtt.

Bármerre jártunk, mindenhol építkeznek. Egy csomó új szállodát a part közelében, és bent Tuniszban, illetve az út mentén a kisebb városokban is lakóépületeket.

A mi szállodánk, meg egy másik ** hotelt látván gondolom az el Bousten is hasonló lesz: Zárt területen belül sorház jelleggel egymás mellé építettek egy csomó bungallót, félköríves tetővel, fehérre festve, belül lejárólapozva, kis előtérrel.
A kaja reggelire 3-4 féle édes péksütemény, bagett, dzsem, tea, kávé, kakó, tej. Nem nagy választék, de annyit ehettünk belőle, ami belénk fért. Mi nem bírtuk ki vacsoráig ebédelni is kellett: a szálloda büféjében szendvicsek, vagy a parton étteremben kajáltunk. A szendvics: fél bagett benne amit kérsz 3 dínár. Az egyéb kaják az étteremben 3-6 dínár között. Víz:0,9 liter 1 dínár, Coca Cola kis üveg ( 2 dl) 1,1 dínár. Hasonló árakat láttunk a szálloda környéki éttermekben, vagy más több csillagos szállodák kirakott étlapján is. A szálloda környéki kis boltokban is van víz 1,5 l műanyag palackban 0,5-0,8 dínár, 1,5 literes Coca Cola műanyag palackban 1,1-1,3 dínár. A szállodákban üveges italok vannak, a boltokban műanyag, de külön műanyag palack gyűjtő konténerek vannak az utcákon. Azért lehet egy-két dolgot tanulni a közhiedelem szerint szemetes araboktól!!
Tőlünk nem messze 10 perc séta volt valami vidámpark ( xxx-land) késő estig nyitva, olyan másodvonalu vidéki vásári bazár. 0,5 dínár a gyereknek való, 0.7 a nagyobbaknak szóló játék.

A szállodai animátorok biztos elmondják , hogy mit érdemes, mit nem. A klf utazási irodák saját maguk is szerveznek programikat a helyszínen, gondolom ezeket ott is kiplakátolják. A Neckermannak egészen sok fakultatívja volt meghírdetve, biztosan bevesznek más utast is.

A szállodai kajából mindent ettünk, a finomból sokat, és senkinek semmi baja nem lett. Itthon néhányan mondták, hogy a jeget, meg a natur ásványvizet a csapvízből prezentálják: a szállodában nem volt ilyen. Az étterem önkiszolgáló volt, de az asztalok között ott cikáztak a pincérek: ha valami kellett ( ital vagy valami más kaja) hoztak. Mivel ** volt a szállás így az utikönyvek által ajánlott konzervatív öltözködés teljes egészében elmaradt, mindenkin rövidgatya, a lányokon top.
Szó nélkül visszadtak az utolsó millimig. Ha borravalót kaptak nagyon megköszönték. A pincérek, parti árusok ránk való emlékezése, távolról való felismerése és üdvözlése exponenciális összefüggést mutatott a borravaló, illetve vásárlás volumene között.

Német márkát vittünk. Forinttal ne foglalkozzál nem váltják. ( Tuniszban sem láttam egy bankban sem) A szállodánkban este fél tízig lehetett pénzt váltani. Nincs kezelési költség, így nyugodtan lehet többször is váltani.

=re ennyi

Előzmény: napolini (106)
RKata Creative Commons License 2001.07.06 0 0 108
Pont tegnap akartam érdeklődni, hogy hogy sikerült a nyaralás. :)
Az egész üdülés csak repülő-, meg taxiútból állt? :) Más élmény nem volt?

Kata

Előzmény: Latya (K.L.) (105)
jedilovag Creative Commons License 2001.07.06 0 0 107
napolini: érdemes bemenni hammametbe, a tengerparton, ami szvsz nem koszos, nincs olyan nagy élet mint bent Hammametben (a taxi ócsó)...El Boustenben lakott ismerősöm, lepukkant de úgysem a szobában fox kuksolni...akkoriban elég sok orosz & csahszlovák turista szállt meg ott ;-P

És akkor rövid élménybeszámoló a 4 évvel ezelőtti utunkról (a másik tunéziai topicból másoltam át)


Hi all!

Nem vagyok különösebb híve a szervezett társasutaknak & eccer voltam befizett úton, mivel pici volt a fiam & pont Tunéziában jártunk, tehát kicsit kiegészíteném az alábbiakat...

405GRX: biztos ciki sok magyar, főleg az ilyen szervezett utazásoknál jöhetnek össze "érdekes" arcok, de a németek azé' szvsz viszik a pálmát surmóságból. Unalmasabb estéken szórakoztató volt ücsörögni a medence mellett és sasolni az ex-NDK-s brancsot hastáncolni, szépségversenyezni, stb. Mondjuk arab országban az 50 éves 120 kilós brünhildák is elpakolhatnák tőgyeiket, de szerintem ehhez is szükségeltetik némi kultúráltság...

A bevezetőben írtak miatt ált. kimaradt a "marhavagonozás" ;-) ezen sokat dobott a kihelyezett magyar képviselő, akit az első estén ismerkedés céljából meghallgattunk, oszt annyi! Erősen tukmálta a marhavagonozást, halálos veszélyként adta elő az önálló közlekedést (hehehe). Mondanom sem kell, hogy az egész napos kirándulásokat bérelt autóval nyugis tempóban (nagyon jókat kajálva - araboknál) oldottuk meg, némi francia tudással. Megnyugtatok mindenkit, hogy nem halálos élmény a vezetés, bár az autóbérlés nem túl olcsó (kb. 40 USD/nap), egy másik vállalkozó szellemű fiatal párral voltunk és azér' nem vészes. Sokat kell dudálni, mert ők ezt szeretik meg néha szembebicajozik 1-2 öregasszony veled az autópályán, de a kies utakon szinte 0 forgalom. A földutak mellett a henteseknél tőböl lecsapott tevefejet árulnak, ezek szerintem érdekes dolgok & nem biztos, hogy a marhavagonokból is látni...
Én merem továbbá ajánlani az uccai és arab éttermes kajákat, nálunk sajna az étteremben wurst hegyek voltak semlegesített ízű egyéb ételekkel. A folyadék a szállodákban télleg pofátlanul drága, a verda azért is jó volt mert lehetett bele pakolni 6-os csomag vízeket (megj. a gyerek tápszer, stb. is vízzel működött, ezért rendes fogyasztás volt...)
Furcsa, hogy az utazási iroda/irodák a szívükhöz kaptak, amikor meghallották, hohy 1,5 éves gyerekkel mennénk, semmi konkrétum csak mellébeszélés...felhívtam a követséget & ott azt mondták, hogy korrekt hely, nem lesz problem. Nem is volt - gyerek csak szállodai kaját kapott, pelenka, konzervkaja választék mindenhol klassz volt & az arabok imádják a gyerekeket!!! A taxisok öléből alig lehetett kirángatni az autóbuzi prüntyőt ;-)))
Higiénia azér' nem az európai, 3* vagy 4* helyen voltunk, de európai mércéval úgy 2* felelt meg a hely, az erre érzékenyek készüljenek fel. Nagyjából ennyi, legközelebb csak saját szakálra mennék de vannak jobb helyek is.

timelyka:
1./ passz nem voltam, viszont az autókölcsönzőtöl megkérdeztem, hogy melyik a település legjobb étterme & elvittem a feleségem vacsorázni - ott állat volt a kaja, felszolgálás, kilátás, stb.
2./Medúzával nem találkoztunk
3./ sziklás részeken biztos érdemes nézelődni, mi homokos szakaszon voltunk, enm tudok róla, hogy kikmondottan búvárparadicsom lenne. A szállodák ált. homokos partszakaszon vannak, de ha kimozdulsz találsz sziklás részeket is.

Jó utat!

Előzmény: napolini (106)
napolini Creative Commons License 2001.07.06 0 0 106
Szia Latya!Jövő hónapban mi is Hammametbe egy két csillagos szállodába megyünk. Az El Boustenbe voltál te is? Szeretnénk megkérdezni, hogy érdemes e bemenni Hammametbe kirándulni? Tényleg koszos a tenger, elég volt a félpanzió vagy sokat költöttetek még kajára? Milyen pénzt vittél ki és hallottad e, hogy elfogadják már a konvertibilis forintunkat vagy nem érdemes vele foglalkozni?
Köszi.
Előzmény: Latya (K.L.) (105)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.07.05 0 0 105
Hoborc: Érdekes módon másnap meg közölték, hogy odafele mégiscsak charter, de Monastirba és 21:00 indulás. Onnan bő óra a transzfer Hammametbe. Visszafele meg Tuniszból menetrendszerintivel, de reggel 7-kor indul a gép, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy 3-kor ébresztő, 4 kor indult a transzfer gép......Szal jól megkutyulták a dolgokat!
Viszont a induláskor jó benyomást tett, hogy névre szóló borítékban benne volt minden, mindent tudtak, amit kértünk (ráadásul mi egy közvetitő cégen keresztül utaztunk velük), egy vadi új boing 737-600 géppel repültünk, az utastér minden 3. sorában monitor, amin pl. nyomonkövethettük, hogy hol járunk , sebesség, hőmérséklet stb. És a vacsi nagyon jó volt a gépen. Ha Te Sousse-be mégy, akkor mázlid van, mert kb 15 perc alatt a reptérről odaértek!A hotel csak 2 csillagos volt, csodát nem vártunk, de nagyon tiszta volt! A helyi animátorok rém lelkesek.Ja és a Charterek nem hogy késnek, hanem hamarabb indulnak, és persze érkeznek. A Transzfer buszok légkondicionáltak. 4-5 Telepített Experiences alkalmazott vár mindenkit a reptéren.
Ha netán valaki Tuniszból jön hazafele, akkor a felesleges dínárjait ne a reptéren próbálja visszaváltani, mert hosszú 10 perceket képesek tökölni1-2 emberrel, .A reptéren dínárért már nem lehet venni semmit ( vizet sem). Az árfolyam kb egyforma bárhol váltod át. Taxi kb 0,6 Dinár/km. megmondják az árat előre, de órával is annyi, nem jellemző, hogy át akartak volna vágni. Egy gond van ha 5 utas akar beülni, legyen az 3 pici gyerek, akkor csak 2 kocsival lehet közlekedni, vagy némi vita után kb 1,7 szorzóval egy autó is elvisz....A vonat jó, az első osztály légkondis, és nem sokkal drágább.
A közbiztonság tényleg jó.
Ha úgy mész oda, hogy jól akarod magad érezni, úgy is lesz!
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.06.25 0 0 104
OK. érdekes módon ma közölték, hopgy mégsem azzal a charterjárattal megyek, amivel mondták, hanem a közölt járatszám alapján menetrend szerinti járatra van helyünk, ráadásul úgy , ahogy eredetileg: azaz Tuniszba. Így kb csak fele annyi a Transfer út Hamametig.
Előzmény: Hoborc (103)
Hoborc Creative Commons License 2001.06.25 0 0 103
Kedves Latya! Ha megjöttél kiváncsi lennék az élményeidre, és az utazási irodával kapcsoltos
tapasztalataidra.
Előzmény: Latya (K.L.) (100)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.06.25 0 0 102
Köszi Kata!
Ha viszajöttem, beszámolok, talán lesznek érdeklődők. Szerencsére mi Tunisairral repülünk, és így nem aggódom a travelszervízes késések miatt. ( Gyerekekkel eléggé fárasztó tudna lenni)
RKata Creative Commons License 2001.06.22 0 0 101
Kedves Latya!

Nem emlékszem, hogy nagy különbség lenne a reptéri, ill. a szállodai váltóárfolyamok között, mi mindenesetre mindig pénzváltóhelyen (bankban) váltottunk. A szállodában állandóan kígyózott a sor, ráadásul nemigen vették figyelembe a saját nyitvatartási idejüket. Bárhol is váltasz, mindig számold ki előre, hogy pontosan mennyit fogsz kapni, mert különben úgy átvágnak, hogy csak na!!! Hazafelé a repülőtéren váltottuk márkára a maradék dínárjainkat, elsőre a nekünk járó összeg 70 (!) százalékát adták oda. Párom reklamált, erre nagy kegyesen még odaadtak egy tizest. Ez így ment addig (jó pár percbe beletellett), míg fogcsikorgatva le nem szurkolták a teljes árat. És mindez nem egy utolsó váltóhelyen, hanem a monastiri repülőtéren!
Az öltözködéssel kapcsolatban: a strandon és a szállodában lehet lazán öltözni, de azért a vacsorához, és főleg az esti sétához célszerű és illik kissé zártabban felöltözni, különösen a hölgyeknek, akkor kevéssé vannak a vizslató szemeknek és a megjegyzéseknek kitéve. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalatom.
Az alku megint egyéni ügyesség és vérmérséklet kérdése: az eladó, miután kipakolta eléd a fél boltot, leültet, kezedbe nyom egy tollat és egy papírt a következő szöveggel: "Nennen Sie korrekt Preis!", vagy amilyen nyelven kommunikáltok. Én mindig 25 %-ról indítottam, amin persze ő teljesen kiborult, akkor kezdődött a show, egymás számait húzigáltuk át és a végén általában 50 %-nál álltunk meg. Egy biztos, sosem éreztem, hogy sokat fizettem volna, sőt! Tudom, hogy taxinál is lehet alkudni, de mi Sousse-ban mindig kisvonattal közlekedtünk, így nem tudom, taxinál mennyi az elfogadott engedmény, de lehet, hogy a felére ott is le lehet alkudni. Ha érkezéskor megkérdezed, aki fogad benneteket a repülőtéren, fog tudni tanácsot adni.

Jó nyaralást!

Kata

Előzmény: Latya (K.L.) (100)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.06.22 0 0 100
Hol érdemes pénzt váltani? Már a repülőtéren, vagy a szállodában?
hanyad részét kell a kikiáltási árnak mondani, amikor alulról alkudok fölfele? Mondjuk leginkább taxi érdekel, mert nem akarok különösebb dolgokat vásárolni..
Hosszú nadrág a férfiaknak illik? A Nők meg eleve térden aluli szoknya pl bent a vásosban?
Köszi!
(Én jun 28 Tunesian Experience Hamametbe)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!