A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
OK, igazad van, valahogy ezek nem címsorként jelentek meg nálam... A sörösdobozos csirke szerintem még a Nők Lapjában jelent meg régen: Sörösdobozon sült csirke
HOZZÁVALÓK: 1 kis doboz sör, 2 gerezd fokhagyma, 1 konyhakész csirke, só és frissen örölt bors A csirke mázához: 3 evékanál baracklekvár, 1 evőkanál Unicum, fél teáskanál örölt kömény, fél teáskanál cayenne bors, 1 duci gerezd fokhagyma A mustármártásos salátához: 1 evőkanál fehérborecet, fél evőkanál dijoni mustár, 3-4 evőkanál olivaolaj, só és frissen örölt bors, 1 kis zacskó endiviamix
A sütőt bekapcsoltam 200 C fokra (gázsütő 6-os fokozat), és amíg bemelegedett, előkészítettem a vacsorát. Felbontottam a sört (a felét azonnal megittam), aztán a megpucolt fokhagymagerezdeket a kis nyíláson át belepottyantottam a dobozba. A félig teli sörösdobozt egy közepes méretű tepsibe állítottam, és hozzáláttam, hogy elkészítsem a csirke mázát. Ehhez elöször egy kis tálkába tettem némi baracklekvárt (a kupak megint nem volt rendesen visszacsavarva az üvegre), hozzákanalaztam kevés Unicumot (a flaskát rögtön visszatettem a mélyhűtőbe, nem úgy, mint te, aki szórakozottan kint hagyod megmelegedni), és a keveréket őrölt köménnyel, cayenne borssal meg reszelt fokhagymával ízesítettem. Ezek után a csirkét kívül-belül megsóztam, megborsoztam, majd rákentem a mázat. Keritettem egy ollót (végül csak megtaláltam, bár nem értem, miért kell az evőeszköz-szárítóban tartani?!), és hogy a szárnyas könnyebben üljön a sörösdobozon, finoman bevágtam vele a bőrt mindkét combja mellett. Miután ráhúztam a csirkét a dobozra, még el is igazítottam egy kicsit a lábait, mert a fránya madár kicsit billegett. Utána megkerestem a sütőpapír gurigát (hogy már megint mennyi lefejthetetlenül szétszakadt alufólia-rolnit hagytál a fiókban!), és letéptem róla egy jó nagy darabot. A papírt alaposan átnedvesítettem a csap alatt, majd összegyürködve kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, és az enyhén nedves sütőpapírral beterítettem a csirkét. A sörösdobozon ücsörgő vacsoránkat jó egy órára betoltam a sütőbe, közben pedig szinte magam előtt láttam, ahogy a fokhagymás sör gőze belülről omlósra puhitja. Amikor a csirkesütés már a végéhez közeledett, elkészítettem a salátát. Gondolkoztam, hogy milyen öntetet válasszak hozzá. Mivel a mustáros változatot kifejezetten szeretem (te pedig ritkán csinálod), emellett döntöttem. Ehhez az ecetet belekanalaztam egy kis tálkába, hozzátettem a mustárt, és kézi habverővel elkevertem. Utána következett az olivaolaj, amelyet lassan, folyamatos keverés mellett csurgattam apró adagokban a mustáros ecethez. Végül az öntetet megsóztam, kicsit megborsoztam, majd egy nagy tálban összeforgattam a megmosott, megszárított salátalevelekkel. Már csak annyi volt hátra. Hogy a megsült csirkét sütőkesztyűs kézzel leemeljem a sörösdobozról, vágódeszkára tegyem, és pár perces pihentetés után feldaraboljam. U. I. A szárnyat Fáni kutyának adtam, mert kitartóan kunyerált (szerintem mostanában kicsit elkényeztethetted)
Nem tudja valaki véletlenül a Szülinapi torta receptjét. A tortakrémben grillázs is van. Judit régebben készítette el egy műsorában, le is írtam a receptet ( meg is csináltan - isteni finom ! ). de valahová elkallódott , nem találom, és honlapon sem találom.
A sztrapacska tésztájához: 1 ½ kg krumpli 1 tojás kb. 65 dkg finomliszt, esetleg kicsit több is só és frissen őrölt bors 2 evőkanál olaj 50 dkg füstölt szalonna
A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, majd lereszeljük a nyers krumplit a kézi reszelő apró lyukú oldalán. A reszelékhez adjuk a tojást, hozzászórjuk a lisztet, és megsózzuk, megborsozzuk. Fakanállal jól összedolgozzuk, és ha olyan az állaga, mint a sűrű nokedlitésztáé, akkor rendben van. Ha ennél hígabb, adunk hozzá még egy-két evőkanál lisztet. A kikevert tésztát félrerakjuk, és amíg pár percet pihen, előkészülünk a többi hozzávalóval.
Az olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg pörcösre nem pirul, aztán a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy jókora keverőtálba. Ide szedjük majd ki a megfőtt sztrapacskát. Ugyanebbe a tálba, a pörcök mellé tesszük a juhtúrót a tejföllel, aztán a megpucolt, és finomra zúzott fokhagymagerezdeket is. Bőségesen megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a juhtúró már önmagában is elég sós, majd az egészet összekeverjük és félretesszük.
A sztrapacskafőzéshez egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. De vigyázat, nem szabad egyszerre nekiveselkedni az összes tésztának, mert összetapadhatnak a galuskák! A műveletet 4-5 részletben érdemes elvégezni. Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, adunk nekik még 2 percet, hogy belül is átfőjenek, aztán szűrővel kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és összeforgatjuk őket a tálban várakozó szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.
Ha a sztrapacskát nem esszük meg azonnal, belesimítjuk egy 30x40 cm-es tepsibe, kihűtjük, és elrakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A frissiben készített sztrapacskának 15-20 percet adunk, hogy átsüljön, a hűtőből elővarázsoltnak pedig valamivel többet. Természetesen nagyon sok tejfölt és nagyon sok hideg sört kínálunk hozzá, mert így kerek a világ.
8 adag lesz belőle.
Mustáros-hagymás csirke
4 csirkecomb só és frissen őrölt bors 2 fej vöröshagyma 2 ½ dl száraz fehér bor 2 evőkanál dijoni mustár 2 evőkanál olívaolaj 1 csokor petrezselyem
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). Amíg bemelegszik, előkészülünk. A csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, végül kézi habverővel simára keverjük a bort a mustárral. Rendben, nekiláthatunk a főzésnek.
Kiválasztunk egy olyan serpenyőt, amelyben elférnek majd egymás mellett a combok, és a sütőben is használható, azaz a nyele nincs műanyagból. Ha mégis abból van, tekerjük a nyelet több rétegnyi alufóliába. A kiválasztott serpenyőbe beleöntjük az olajat és felforrósítjuk. Ekkor, először bőrös oldalukkal lefelé, beletesszük a csirkecombokat, majd néhány perc alatt alaposan megpirítjuk mindkét oldalukat. Először kiszedjük és félretesszük a húst, a serpenyő alatt pedig takarékra állítjuk a lángot. Beledobjuk a felszeletelt hagymát, és addig kavargatjuk, amíg meg nem puhul, és a színe aranybarnára nem változik. Utána a serpenyőt levesszük a tűzről, visszatesszük bele az előpirított combokat és rájuk öntjük a mustáros bort.
Az ételt erős lángon felforraljuk, majd betesszük a sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Félidőben a combokat megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk szép színt kapjon. Mire a mustáros-hagymás csirke teljesen elkészül, a hagyma szinte szétolvad a boros pecsenyelében, s így kapásból megvan a jóízű mártásunk is. Tálalás előtt meghintjük a hús apróra vágott petrezselyemmel, és vagy dordogne-i krumplis lepénnyel, vagy egy másik franciás körettel, a tejszínes-parmezános krumplival tálaljuk.
4 adag lesz belőle.
Rumos mogyorófagyi
Hozzávalók: 20 dkg mogyoró kb. 6 dl tej 1 vaníliarúd 5 tojássárgája 15 dkg cukor 3 evőkanál rum 1 ½ dl hideg tejszín
A tálaláshoz: 12 db holipni vagy babapiskóta
Az első felvonás rövid. A mogyorót kevergetve illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben, és ha kihűlt, durvára őröljük. Áttesszük egy kisebb fazékba, ráöntünk 5 dl tejet, és erős lángon felmelegítjük. Miközben felforrósodik, beledobjuk a félbevágott vaníliarudat. A felforrt mogyorós tejet lekapjuk a tűzről, kihűtjük és 1 éjszakára irány a hűtő…
Másnap leszűrjük és a darált mogyoróból félreteszünk 3 evőkanálnyit. Megnézzük mennyi a mogyorós tej, és kipótoljuk annyi sima tejjel, hogy összesen 5 dl-t kapjunk, és takaréklángon elkezdjük melegíteni.
Ezalatt egy nagy tálban habosra verjük a tojássárgáját a cukorral, és ha a tej már meleg, szűk merőkanálnyi adagokban hozzáadjuk a cukros tojáshoz, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük az egészet. A cukros – tojásos – tejes egyveleget visszaöntjük az edénybe, s 15 perc alatt állandó keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a rumot és a félretett mogyorómorzsát. Ha kihűlt, betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.
Harmadnap robotgéppel sűrű, nem túl kemény habot verünk a hideg tejszínből, és fakanállal a lehűtött, mogyorós alapba forgatjuk. Végül átöntjük az egészet 20x30 cm-es lapos műanyag dobozba, s 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük. Óránként robotgéppel átkeverjük. 15 perccel tálalás előbb átemeljük a mélyhűtőből a hűtőbe, majd fagyikanállal gombócokat formálunk belőle.
És mit mondott róla Juditka ? Nagyon kiváncsi lennék.
Alapmű, a modern irodalom egyik mesterműve. Most kaptam karácsonyra ajándékba. Még gyüjtöm az erőt, hogy nekikezdjek, nem könnyű olvasmány . (Méretre sem, 3 kötet, ca. 1650 oldal)
Ezt az aszalt szilvás kacsát megcsináltam én is... viszont nem (csak) combból. Kaptam ugyanis két kacsamellett meg két kacsacombot, a combokat kifiléztettem, és darabokra vágtam a mellekkel együtt. A többi részletben különben követtem a receptet, csak nem egész nagy húsok voltak, hanem kisebb darabok. A végeredmény nálam is szép sötétszínű masszában úszó husik lettek - de ha ettől kicsit eltekintünk, akkor nagyon finom lett :) Szerintem fogok én még ilyet csinálni... bár lehet, hogy legközelebb aszalt barackkal fogok próbálkozni... szerintetek milyen ötlet?