Keresés

Részletes keresés

carbonara Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3845
A tagine marokkói specialitás, egy fűszeres ragu, ami egy csúcsos fedelű agyagedényről, amiben készítik, kapta nevét.




Előzmény: monkey62 (3842)
chilii Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3844
de buta vagyok! tudom, tudom kereső! 1767-es hsz-ben ott van!
Előzmény: chilii (3843)
chilii Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3843
marokkói specialitás, engem is érdekene!
Előzmény: monkey62 (3842)
monkey62 Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3842
És megmondaná valaki, hogy mi az a tagine?
m.leila Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3841

Szia JamiC,

 

el tudnád nekem küldeni a Tagine pácolt citrommla és olajbogyóval receptjét?

 

 

Előre is nagyon köszönöm!

Előzmény: JamiC (3617)
vasszűz29 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3840
Sziasztok!

Boldog Új Évet mindenkinek! (ezzel még adós voltam)

"és az enyhén nedves sütőpapírral beterítettem a csirkét. " - ezt a momentumot nem teljesen értem. Be kell bugyolálni a csirkét?
tkyra Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3839
OK, igazad van, valahogy ezek nem címsorként jelentek meg nálam...
A sörösdobozos csirke szerintem még a Nők Lapjában jelent meg régen:
Sörösdobozon sült csirke

HOZZÁVALÓK:
1 kis doboz sör,
2 gerezd fokhagyma,
1 konyhakész csirke,
só és frissen örölt bors
A csirke mázához:
3 evékanál baracklekvár,
1 evőkanál Unicum,
fél teáskanál örölt kömény,
fél teáskanál cayenne bors,
1 duci gerezd fokhagyma
A mustármártásos salátához:
1 evőkanál fehérborecet,
fél evőkanál dijoni mustár,
3-4 evőkanál olivaolaj,
só és frissen örölt bors,
1 kis zacskó endiviamix

A sütőt bekapcsoltam 200 C fokra (gázsütő 6-os fokozat), és amíg bemelegedett, előkészítettem a vacsorát. Felbontottam a sört (a felét azonnal megittam), aztán a megpucolt fokhagymagerezdeket a kis nyíláson át belepottyantottam a dobozba. A félig teli sörösdobozt egy közepes méretű tepsibe állítottam, és hozzáláttam, hogy elkészítsem a csirke mázát. Ehhez elöször egy kis tálkába tettem némi baracklekvárt (a kupak megint nem volt rendesen visszacsavarva az üvegre), hozzákanalaztam kevés Unicumot (a flaskát rögtön visszatettem a mélyhűtőbe, nem úgy, mint te, aki szórakozottan kint hagyod megmelegedni), és a keveréket őrölt köménnyel, cayenne borssal meg reszelt fokhagymával ízesítettem. Ezek után a csirkét kívül-belül megsóztam, megborsoztam, majd rákentem a mázat. Keritettem egy ollót (végül csak megtaláltam, bár nem értem, miért kell az evőeszköz-szárítóban tartani?!), és hogy a szárnyas könnyebben üljön a sörösdobozon, finoman bevágtam vele a bőrt mindkét combja mellett. Miután ráhúztam a csirkét a dobozra, még el is igazítottam egy kicsit a lábait, mert a fránya madár kicsit billegett. Utána megkerestem a sütőpapír gurigát (hogy már megint mennyi lefejthetetlenül szétszakadt alufólia-rolnit hagytál a fiókban!), és letéptem róla egy jó nagy darabot. A papírt alaposan átnedvesítettem a csap alatt, majd összegyürködve kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, és az enyhén nedves sütőpapírral beterítettem a csirkét. A sörösdobozon ücsörgő vacsoránkat jó egy órára betoltam a sütőbe, közben pedig szinte magam előtt láttam, ahogy a fokhagymás sör gőze belülről omlósra puhitja. Amikor a csirkesütés már a végéhez közeledett, elkészítettem a salátát. Gondolkoztam, hogy milyen öntetet válasszak hozzá. Mivel a mustáros változatot kifejezetten szeretem (te pedig ritkán csinálod), emellett döntöttem. Ehhez az ecetet belekanalaztam egy kis tálkába, hozzátettem a mustárt, és kézi habverővel elkevertem. Utána következett az olivaolaj, amelyet lassan, folyamatos keverés mellett csurgattam apró adagokban a mustáros ecethez. Végül az öntetet megsóztam, kicsit megborsoztam, majd egy nagy tálban összeforgattam a megmosott, megszárított salátalevelekkel. Már csak annyi volt hátra. Hogy a megsült csirkét sütőkesztyűs kézzel leemeljem a sörösdobozról, vágódeszkára tegyem, és pár perces pihentetés után feldaraboljam.
U. I. A szárnyat Fáni kutyának adtam, mert kitartóan kunyerált (szerintem mostanában kicsit elkényeztethetted)
Előzmény: mannamari (3835)
nemisbéka Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3838
Hetes hozzászólással lejjebb említik, mint begépelendőt.
Előzmény: andi 72 (3837)
andi 72 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3837

Sziasztok!

Az új Stahl könyvben levő marcipános panna cotta receptjét keresem. Köszi. 

nemisbéka Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3836
És milyen segítőkészek :).
Előzmény: rubintocska (3833)
mannamari Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3835
Szerintem ezek is hiányoznak. Vagy csak én vagyok olyan kis bendzsa hogy nem találom.

Blini
Fokhagymakrém-leves
Grillezett pulykamell gyömbérrel és chilivel
Mazsolás túrólepény (Talán a mazsolás túrótorta lehet)
Pástétom vacsora
Sörösdobozon sült csirke (Bár ismerősnek tűnik)
Szilvás-mákos darázsfészek


És hol van a sültpaprika pástétom a könyvben? Nekem nem rémlik, hogy olvastam volna a tartalomjegyzékben?
Előzmény: tkyra (3829)
jucó1 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3834
Ezer hála és köszönet.
Előzmény: nemisbéka (3832)
rubintocska Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3833
Hogy neked mennyi jóbarátod van! :)
Előzmény: nemisbéka (3832)
nemisbéka Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3832
Előzmény: jucó1 (3831)
jucó1 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3831
Nem tudja valaki véletlenül a Szülinapi torta receptjét. A tortakrémben grillázs is van.
Judit régebben készítette el egy műsorában, le is írtam a receptet ( meg is csináltan - isteni finom ! ). de valahová elkallódott , nem találom, és honlapon sem találom.
trofimov Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3830

az új könyvben is nyomatja a margarint? a tv-műsort már ezer éve nem láttam... - megy még egyáltalán?

 

tkyra Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3829
Köszi a recepteket!
Ha még valakinek kedve támadna gépelni, ami még nincs fent szerintem az új könyv receptjeiből:

10 perces eperparfé
Cappuccino-hab
Currys csirkemáj pástétom
Édesköményleves apró rákokkal
Expressz Wellington
Francia almatorta
Füstöltpisztráng-krémes töltött tojások
Fűszeres báránysült
Kapros cukkinifőzelék fűszeres húsgolyókkal
Marcipános panna cotta
Mazsolás forralt bor
Mézes-mustáros sült sonka
Párolt káposzta ginnel és ananásszal
Pulyka saltimbocca sáfrányos tésztával
Rakott kalács csokival és baracklekvárral
Sajttal töltött hamburger
Sáfrányos kalács
Spagetti sült paradicsommal
Sült hurka dordogne-i krumplis lepénnyel
Sültpaprika-pástétom
Szilveszteri szerencsetorták
Tejszínes-parmezános krumpli
Tésztasaláta bazsalikommal, fetával és paradicsommal
Tengeri herkentyűk kétféle öntettel
Tiramisu

Engem tán a tiramisú, sáfrányos kalács, fűszeres báránysült, francia almatorta érdekelne leginkább.





Előzmény: mannamari (3827)
Berix Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3828

Kanga, nagyon szívesen.

Mannamari kipróbáltam a mustáros-hagymás csirkét, igazán finom lett. Köszi, hogy beírtad!

mannamari Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3827
Receptek az új könyvből

Fridi sztrapacskája

A sztrapacska tésztájához:
1 ½ kg krumpli
1 tojás
kb. 65 dkg finomliszt, esetleg kicsit több is
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
50 dkg füstölt szalonna

A juhtúrós krémhez:
75 dkg juhtúró
5 dl tejföl
4 duci gerezd fokhagyma

a tálaláshoz sok-sok tejföl

A sztrapacska tésztájához meghámozzuk, majd lereszeljük a nyers krumplit a kézi reszelő apró lyukú oldalán. A reszelékhez adjuk a tojást, hozzászórjuk a lisztet, és megsózzuk, megborsozzuk. Fakanállal jól összedolgozzuk, és ha olyan az állaga, mint a sűrű nokedlitésztáé, akkor rendben van. Ha ennél hígabb, adunk hozzá még egy-két evőkanál lisztet.
A kikevert tésztát félrerakjuk, és amíg pár percet pihen, előkészülünk a többi hozzávalóval.

Az olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg pörcösre nem pirul, aztán a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy jókora keverőtálba. Ide szedjük majd ki a megfőtt sztrapacskát.
Ugyanebbe a tálba, a pörcök mellé tesszük a juhtúrót a tejföllel, aztán a megpucolt, és finomra zúzott fokhagymagerezdeket is. Bőségesen megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a juhtúró már önmagában is elég sós, majd az egészet összekeverjük és félretesszük.

A sztrapacskafőzéshez egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, nagy lyukú nokedliszaggatón beleszaggatjuk a tésztát. De vigyázat, nem szabad egyszerre nekiveselkedni az összes tésztának, mert összetapadhatnak a galuskák! A műveletet 4-5 részletben érdemes elvégezni.
Amikor a galuskák feljönnek a víz színére, adunk nekik még 2 percet, hogy belül is átfőjenek, aztán szűrővel kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és összeforgatjuk őket a tálban várakozó szalonnapörcös, juhtúrós keverékkel.

Ha a sztrapacskát nem esszük meg azonnal, belesimítjuk egy 30x40 cm-es tepsibe, kihűtjük, és elrakjuk a hűtőbe.
Tálalás előtt bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A frissiben készített sztrapacskának 15-20 percet adunk, hogy átsüljön, a hűtőből elővarázsoltnak pedig valamivel többet. Természetesen nagyon sok tejfölt és nagyon sok hideg sört kínálunk hozzá, mert így kerek a világ.

8 adag lesz belőle.

Mustáros-hagymás csirke

4 csirkecomb
só és frissen őrölt bors
2 fej vöröshagyma
2 ½ dl száraz fehér bor
2 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyem

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). Amíg bemelegszik, előkészülünk. A csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, végül kézi habverővel simára keverjük a bort a mustárral. Rendben, nekiláthatunk a főzésnek.

Kiválasztunk egy olyan serpenyőt, amelyben elférnek majd egymás mellett a combok, és a sütőben is használható, azaz a nyele nincs műanyagból. Ha mégis abból van, tekerjük a nyelet több rétegnyi alufóliába.
A kiválasztott serpenyőbe beleöntjük az olajat és felforrósítjuk. Ekkor, először bőrös oldalukkal lefelé, beletesszük a csirkecombokat, majd néhány perc alatt alaposan megpirítjuk mindkét oldalukat. Először kiszedjük és félretesszük a húst, a serpenyő alatt pedig takarékra állítjuk a lángot. Beledobjuk a felszeletelt hagymát, és addig kavargatjuk, amíg meg nem puhul, és a színe aranybarnára nem változik. Utána a serpenyőt levesszük a tűzről, visszatesszük bele az előpirított combokat és rájuk öntjük a mustáros bort.

Az ételt erős lángon felforraljuk, majd betesszük a sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Félidőben a combokat megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk szép színt kapjon.
Mire a mustáros-hagymás csirke teljesen elkészül, a hagyma szinte szétolvad a boros pecsenyelében, s így kapásból megvan a jóízű mártásunk is. Tálalás előtt meghintjük a hús apróra vágott petrezselyemmel, és vagy dordogne-i krumplis lepénnyel, vagy egy másik franciás körettel, a tejszínes-parmezános krumplival tálaljuk.

4 adag lesz belőle.

Rumos mogyorófagyi

Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
kb. 6 dl tej
1 vaníliarúd
5 tojássárgája
15 dkg cukor
3 evőkanál rum
1 ½ dl hideg tejszín

A tálaláshoz:
12 db holipni vagy babapiskóta

Az első felvonás rövid. A mogyorót kevergetve illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben, és ha kihűlt, durvára őröljük. Áttesszük egy kisebb fazékba, ráöntünk 5 dl tejet, és erős lángon felmelegítjük. Miközben felforrósodik, beledobjuk a félbevágott vaníliarudat. A felforrt mogyorós tejet lekapjuk a tűzről, kihűtjük és 1 éjszakára irány a hűtő…

Másnap leszűrjük és a darált mogyoróból félreteszünk 3 evőkanálnyit. Megnézzük mennyi a mogyorós tej, és kipótoljuk annyi sima tejjel, hogy összesen 5 dl-t kapjunk, és takaréklángon elkezdjük melegíteni.

Ezalatt egy nagy tálban habosra verjük a tojássárgáját a cukorral, és ha a tej már meleg, szűk merőkanálnyi adagokban hozzáadjuk a cukros tojáshoz, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük az egészet. A cukros – tojásos – tejes egyveleget visszaöntjük az edénybe, s 15 perc alatt állandó keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a rumot és a félretett mogyorómorzsát. Ha kihűlt, betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.

Harmadnap robotgéppel sűrű, nem túl kemény habot verünk a hideg tejszínből, és fakanállal a lehűtött, mogyorós alapba forgatjuk. Végül átöntjük az egészet 20x30 cm-es lapos műanyag dobozba, s 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük. Óránként robotgéppel átkeverjük. 15 perccel tálalás előbb átemeljük a mélyhűtőből a hűtőbe, majd fagyikanállal gombócokat formálunk belőle.

6 adag lesz belőle.
Kanga973 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3826

Tündér vagy!

Kköszi a gyors választ!!!!

Előzmény: Berix (3824)
Berix Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3825

Eltüntette a receptet, pedig beírtam.. :(

A linkre kattintva, megtalálod!

Berix Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3824

Sárgarépás pogácsa

    </DIV>

A sallangokat próbáltam kiszedni :) Itt megtalálod az eredetit:  

http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=34&k2=35&receptid=164

Előzmény: Kanga973 (3822)
Zitka Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3823
Épp tegnap nézegettem a honlapját, igencsak döcögősen mennek fel a receptek mostanság...
Előzmény: Kanga973 (3822)
Kanga973 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3822

Tudja valaki a vasárnapi műsorban szereplő répás -petrezselymes pogácsa receptjét?

Kanga

dtamika Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3821
A könyv állítólagos "indítékául" szolgáló süteményt, a madelaine-t sütötte meg.
Előzmény: carbonara (3820)
carbonara Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3820
És mit mondott róla Juditka ? Nagyon kiváncsi lennék.

Alapmű, a modern irodalom egyik mesterműve. Most kaptam karácsonyra ajándékba. Még gyüjtöm az erőt, hogy nekikezdjek, nem könnyű olvasmány . (Méretre sem, 3 kötet, ca. 1650 oldal)
Előzmény: dtamika (3819)
dtamika Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3819
Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában
Előzmény: biii (3818)
biii Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3818

sziasztok

 

látta vki vasárnap a stahl konyháját?

 

csinálta azt a citromos sütit és akkor vmi iróról és annak könyvéről beszélt..

ki/mi volt az??

 

köszi

Chimney Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3817

BUÉK!

Én is megcsináltam kacsamellből.

Szerintem nagyon fini lett!

Érdemes kipróbálni!

Előzmény: JamiC (3816)
JamiC Creative Commons License 2006.12.28 0 0 3816
Ezt az aszalt szilvás kacsát megcsináltam én is... viszont nem (csak) combból.
Kaptam ugyanis két kacsamellett meg két kacsacombot, a combokat kifiléztettem, és darabokra vágtam a mellekkel együtt. A többi részletben különben követtem a receptet, csak nem egész nagy húsok voltak, hanem kisebb darabok.
A végeredmény nálam is szép sötétszínű masszában úszó husik lettek - de ha ettől kicsit eltekintünk, akkor nagyon finom lett :)
Szerintem fogok én még ilyet csinálni... bár lehet, hogy legközelebb aszalt barackkal fogok próbálkozni... szerintetek milyen ötlet?

Üdv,
JamiC
Előzmény: carbonara (3815)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!