Keresés

Részletes keresés

vassterez Creative Commons License 2016.11.29 0 0 182

Beszeltem a dokival. Irany a SOTE :-(

kééklufi Creative Commons License 2016.11.29 0 0 181

Hát nem tudom,  kíváncsi vagyok. Kicsit sétálnál, nem segít?

Előzmény: vassterez (180)
vassterez Creative Commons License 2016.11.29 0 0 180

Minden reggel wc. Allando hanyinger a sav miatt ami folyton feljon. Egyre jobban feszito mellkas es has. Itt vagyok a nogyogyasznal eppen es megkerdezte ilyen reg nem talalkoztunk hogy ekkora pocakom van? 6 honapos terhesnek hitt....nagyon faj.

Előzmény: kééklufi (179)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.29 0 0 179

Szerintem, se foglalkozz semmivel, csak az egészségeddel!! Egyébként, szerintem nem lesz ott gond. Kapsz infúziót és jobban leszel. Kíváncsi leszek, mitől fáj ennyire, mit mond erre az orvos. A fájdalomcsillapító sem segít? WC-re tudtál menni?

Előzmény: vassterez (178)
vassterez Creative Commons License 2016.11.29 0 0 178

Azt hiszem ennyi volt. Holnap megyek és szerintem kivetetem a ballont. Nem birom tovabb az állandó fájdalmat...iszonyatosan vagyok. Bárki bármit mond ami nekem van az nem normális....sírok a fajdalomtol. Elég volt.

vassterez Creative Commons License 2016.11.28 0 0 177

Szerdán megyek délelőtt, beszéltem vele. Ultrahanggal megnézi minden  ok vagy lát valamit.

MOst sem sokkal jobb, max annyiból, hogy szinte semmit sem ettem ma és nem akkora hatalmas a hasam. :(

Előzmény: kééklufi (176)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.28 0 0 176

Most hogy vagy? Az injekció segített? Kíváncsi vagyok, mit mond holnap az orvos.

Előzmény: vassterez (175)
vassterez Creative Commons License 2016.11.28 0 0 175
kééklufi Creative Commons License 2016.11.28 0 0 174

Szia,

Ne foglalkozz senkivel, csak azzal,hogy jól legyél!! És írj, hátha használ. Miért nem hívod fel a salgótarjáni dokit? Menj le hozzá!! Egyébként, ha nézel más fórumokat, ott is vannak, akik hasonlóan rosszul viselik, ne foglalkozz semmivel, csak legyél jobban! Lehet általános tanácsokat írni, de nem vagyunk egyformák. Továbbra is azt gondolom, hogy hasznos, leírni minden tapasztalatot, mert mindenki gondolja végig, járhat úgy is, mint Te.

Előzmény: vassterez (170)
2close2call2 Creative Commons License 2016.11.28 0 1 173

folyt.

 

1. (vagy akarhanyadik pont) Gyumolcsle: KOMOLYAN??? Fuggetlenul attol, hogy 100%-os vagy sem, nezzed mar meg a szenhidrat tartalmat! "Imadom" amikor a cukorbetegeknek is gyumolcslevet hoz a hozzatartozo latogatoba :-))) Es akkor azzal jonnek, hogy "de ez 100%-os" meg hogy "a gyumolcsben nincs szenhidrat" :-((( Ice Tea: KOMOLYAN??? Plusz, ma olvastam eppen egy cikket, hogy a mesterseges edesitok inzulinkiugrast okoznak, az inzulin pedig nagyon jo a zsirraktarozasban :-(( Szerintem a gyumolcslerol es az "ice tea"-rol le kellene jonni. Persze rajtad mulik kizarolag, hogy akarsz-e fogyni.

 

2. Ismetelten: olvassatok mas forumokat is. Letezik mar Google Translator, annak segitsegevel valamennyire lehet boldogulni. Ha nem tudsz mast olvasni, akkor olvasd el az osszes megjelent hozzaszolast (aztan utana ne mondd azt, hogy senki nem figyelmeztetett, hogy az alvas nehez lesz).

 

3. Csirkeporkolt tesztaval. KOMOLYAN??? Ismetelten: szenhidrat. Mar nem is folytatom. Aztan verig vagy sertodve. Visszanezve a naptaram: en sem vagyok egy szent, de ilyen alapveto hibakat nem kovettem el, es foleg nem az elejen. Nekem egyebkent pont az volt a problemam, hogy alig voltam ehes es amikor eroltettem magam, hogy egyek valamit, lelkileg rosszul ereztem magam.

 

4. Ismetelten szekrekedes: ha naponta lenne szekleted, akkor nem puffadnal. Pontosan a szelek azok, amelyek "toljak" elore a beltartalmat. Ha a szelek gyulnek es egy helyben topognak, a beltartalom lassan vagy nem mozog. Latom, hogy a ragotabletta sokat nem ert (mondjuk ezt sejtettem).

 

5. Csodak pedig nincsenek. Olvasom nehany hozzaszolasban, hogy el vagytok kenodve a kezdeti lassu fogyas miatt. Nyilvan ez fugg a kezdeti sulytol (egy 90 kilos nem fog kezdetben annyit vesziteni, mint egy 130 kilos), de az etrendtol is (lasd gyumolcsle, ice tea, teszta, bundas kenyer - ami meg veletlenul sem "minosegi kaja" mar bocs). Azt javaslom, hogy heti egy alkalommal, lehetoleg mindig ugyanakkor merjetek a sulyotok (egy nap akar ket kilo elteres is lehet a reggeli es az esti meres kozott es nem biztos, hogy tetszeni fog). Keszuljetek fel, hogy sajnos lesznek hetek (akar 4-6 het is), amikor a merleg mutatoja sajnos nem fog lefele mozdulni ha kezen allva ugralsz a plafonig, akkor sem. Az egyik angliai blogban egy hozzaszolo azt javasolta, hogy igyon tobb vizet az ember. Rohogtem az otleten, de kiprobaltam es mukodott. Fene se tudja, hogy miert. Esetleg kicsit mozogj tobbet. En gyomorballonnal el nem tudtam kepzelni magam, hogy ugraljak, vagy fussak, de pl. mentem uszni tobbet. Fura egy erzes volt, amikor a ballont ereztem, hogy velem egyutt "uszott" :-) Ha nem tudsz uszni, akkor setalj, es setalj tobbet.

 

6. "Csoportterapia": en azt gondolom, hogy ez csak akkor mukodik JOL, ha az emberek ugyanabban a "fazisban" vannak. Ismet csak a tapasztalataimbol tudok beszelni: szamomra stresszelo volt az, amikor valaki (aki maga is gondolkodott a ballonon) szinte napi, de biztosan heti rendszeresseggel irt ram a FB-on es kerdezte, hogy mennyit fogytam (nna neki szandekosan nem adtam hozzaferest a blogomhoz). Nyilvan stresszelni fog az is, ha valaki, aki atment mar az egesz 6 honapos proceduran ramutat a hibaidra. En pl. nem szivesen olvasnek napi-ketnapi, de heti rendszeresseggel arrol, hogy kiben mikor meddig hogyan allt keresztben a szellentes. BOCS. Ahelyett, hogy tanulnal belole es epito jellegu kritikanak venned, bevagod a durcit. Ha nem akarnanak (akarnek) segiteni, nem gondolod, hogy nem irnanak (irnek) semmit? Egyetlenegy forumon olvasottakbol pedig nem lehetsz soha eleg "felkeszult".

 

7. Itt a Youtube video, amire utaltam az elso reszben. Az angol nyelvu leiras szerint a beteg gyomorballont kapott, ami becsuszott a beltraktusba, ahonnan mar endoszkopiaval nem tudtak eltavolitani, igy muteni kellett. Ez a video 6 evvel ezelott lett feltoltve. OK, kozben bemasoltam a linket es valami gond van, szoval leirom inkabb, hogy mit irjatok be a Youtube link utan: /watch?v=ZQkBwIsCN1o  -1:15-nel lathato, hogy a ballon leeresztett allapotban van, ami azt jelenti, hogy szivargott egy ideig, mire a beteg orvoshoz ment. Ezert is elonyosebb a folyadekkal (majd kek festekkel feltoltott) ballon, mint a levegovel, ami szivargas eseten orakon belul megfestene a vizeletet kekre. A mutet egyebkent sokkal tovabb tart, mint a nehany perc, amibe besuritettek a video soran. Kivancsi lennek mindenesetre, hogy ha a levegovel feltoltott ballon hirtelen kilyukad, annak milyen tunetei vannak? Egy hatalmas boffenes esetleg? :-( 

 

8. Keto-dieta (<20 gramm szenhidrat naponta): a "rokona" otthon is ismert, valamennyire mas, de paleo neven fut. A keto ennek egy kicsit kemenyebb formaja. Ha szetneztek a neten, van tobb forum is, de egyiken minden penteken (Foto Friday avagy Photo Friday) tobb fenykepes hozzaszolast kozol a sikeres ketodietazokrol (hogy aztan mint kesobb kiderult nehany fogyokuras teaval uzletelo kokler ellopkodhassa). Egyebkent mar rengeteg 'szamologep' elerheto a neten, ahol beutod a korod, nemed, magassagod, testsulyod, hogy hetente mennyit szeretnel enni es pontosan kikopi, hogy mibol mennyit kell. Receptkonyvek is dogivel elerhetok ingyen. Egy fillert nem adnek dietikusnak, nemhogy 15 ezer forintot. 

 

9. Hogyan tortenik a ballon behelyezese (es kesobb kivetele)? Ha felmesz a Youtube-ra es beirod, hogy gastric (vagy intragastric) ballon implantation (vagy 'removal' a kivetelre), rengeteg talalat jon fel. Zome angol nyelvu, de nehany spanyol, orosz es arab nyelvu video is van. A Youtube (meg altalaban az Internet) jobb, mint az aranytartalek. Rengeteg mindent meg lehet mar tanulni a YT-rol. Valamelyikotok irta, hogy nem mindenkinek kotelessege idegen nyelven olvasni: itt ismet megjegyeznem, hogy van Google Translator, ill. videokat nezni nem kell sok nyelvtudas, foleg ha nem beszelnek (sokat) benne. Ahogy elozoleg irtam, nekem sem tetszett sok evvel ezelott egyetemistakent, foleg amikor nemet es angol cikkeken kellett magam atragnom a szakdolgozatomhoz. Akkor el sem tudtam volna kepzelni, hogy evekkel kesobb majd egyszer angol nyelven irok szakdolgozatot. Mindent lehet, csak akarni kell!

 

10. A segito szandekrol annyit, hogy azt hiszem en voltam az elso ezen a forumon, aki kikaparta a gesztenyet. A "salgotarjani" gesztenyet. Miutan kulfoldrol korbe hivogattam nehany praxist Magyarorszagon (az Ilkat is, es Szlovakiaban meg Csehorszagban is... mivel az angolok Pragaba jarnak) es amennyit telefonon sikerult beloluk kihuznom, oket talaltam a legrugalmasabbnak (itt szeretnem megjegyezni, hogy nem fog senki e-mailezgetni veled, foleg ha meg nem is vagy meg a kliensuk, vagyis meg egy petakot sem fizettel). Higgyetek el, az idoelteres, a munkam es fokent a rendelesi idejuk miatt nem volt konnyu osszeeegyeztetnem mindent, hogy telefonalni tudjak. Elegge reszletesen leirtam, hogy mi mindenen kellett atmenni, mi mennyibe kerult, hol talalod az orvost. Ha jol szamolom azota minimum 5 "tarjani beteg" kommental itt. Orulok, hogy ezzel egy lavinat inditottam el, pozitiv ertelemben szolva, mert azota tobb ember is profitalt az esetembol, ill. masok is batrabban megosztjak az arakat (ami ismetelten csak azt mutatja, hogy jol valasztottam). A tiz kormerol lekapasrol: ha nem veszed szivesen a kritikat es/vagy nem tetszik a stilusom, akkor ne olvasd a hozzaszolasaim. Ezen mar atmentem, pontosan tudom, hogy hol hibaztam. Az epito jellegu kritikat meg kell erteni, ha megsertodsz, nem feltetlenul az en hibam. Oszinten szolva, ha en most lennek ballon behelyezes elott es ennyi panaszt olvasnek napi-ketnapi szinten, amelyet nemelyikotok osszeirt, akkor en azt mondanam, hogy fenebe a ballonnal, nem kell. Ennyi dramat Shakespeare nem irt az elete folyaman. Persze, angol nyelvu oldalakon is panaszkodnak, de nem napi szinten: x honap alatt 2-3 hozzaszolasban. Senki sem (akar) vaslady lenni, de a panaszkodasnak is van hatara (egy nap 3x kommentalni ketoras elteresekkel?!). Az en munkamtol naponta 30-60 ember fuggott (januartol pedig ennek ketszerese, de mar nem vagyok ballontulaj :-)), senki nem tudott a gyomorballonrol (azota sem), nem engedhettem meg magamnak az onsajnalatot, nyilvan nem fogok mast sem himes tojaskent kezelni. Utolag visszanezve, rutintalan ballonos voltam, mivel most eppen az egyik (angol nyelvu) forumon olvastam az egyik hozzaszolasban, hogy amint behelyeztettek a ballont a lanynak, a repteren mar csak kerekesszekkel fuvaroztatta magat (en meg ketto nagy es egy kicsi borondot rancigaltam magammal, egy tomott valltaska es a laptop mellett). MINDIG van mit tanulni, utolag is. Ha megegyszer valasztani kellene, akkor is a ballon mellett dontenek (es nem ellene, vagy nem a mutet mellett).

 

11. Ki vagy be? Nyilvan nem fogja mindenki birni a ballont (ami egyebkent nagyon ritka), nem vagy egyedul a problemaddal. Ha a praxis kezdo lenne es tobb ottani beteggel elofordult, ami veled, akkor azt mondom, hogy hibazott, mert tul letolta a ballont es valoban az elzarhatja a pylorust (mivel puffadsz, vagyis gazosak a beleid, ezt nehezen hiszem el). De nem kezdo (nekem a valasztasnal ez is fontos volt). Aztan, olvastam egy cikket, es bizony a betegek zome azert kozel sem kovette a dietas tanacsokat, szoval azert tettek boven azert, hogy ne erezzek jol magukat :-(( Bocs, de csirkeporkolt tesztaval az elso ket hetben az sem folyekony, de meg csak pepes dieta sem. Meg ha 3-4 akarmennyi kanal is volt (olvasd vissza a sajat hozzaszolasaid!). Szamolni kell azzal, hogy a ballon 'felvesz' bizonyos terfogatot a gyomorban (amennyire feltolttek 450 vagy akar 850 ml-re, vagy a ket szam kozott akarmennyire), es amennyi szabad terfogat marad, abban kell a gyomornak elkezdeni a taplalek emeszteset, felorleset. Ha jol emlekszem, amit korabban irtam, az elso 5 napban (a kizarolagos folyadekbevitel ellenere) eros gyomorosszehuzodasokat ereztem, de ez aztan eltunt. En itt eroteljesen agitaltam az altatasban torteno beultetes mellett. Hadd erzekeltessem egy egyszeru peldaval: van egy beteg, akinek 'sima' gyomor- vagy vastagbeltukrozes kell (nem gyomorballon behelyezes). Szerintetek melyik fog 'ficankolni' jobban? Amelyiket altatjak vagy amelyiket 'erzestelenitesben' tukrozik? Szerintetek melyik beteggel van az orvosnak kevesebb problemaja? Nyilvan az altatott beteggel. Mivel atmentem mind gyomor-, mind vastagbeltukrozesen 'kvazi'altatasban (kulfoldon) es gyomortukrozesen Mo-n egy venas injekcio kereteben, tudom mi a kulonbseg. Gondolom, hogy nem kell ramutatnom melyik soran birkoztam az orvossal es a gasztro noverrel :-( Egy percig sem gondolkodtam ezutan, hogy nekem altatas lesz (nem, nem vagyok vaslady). Ha kivetelre kerul a sor (es talan mar ezt is irtam itt): legalabb 48 oraval elotte ne egyetek. Folyadek johet egeszen addig, amig az aneszteziologus javasolja. En 24 oraig eheztem a kivetel elott es meg akkor is volt emesztetlen taplalek a gyomromban, aminek eltavolitasa joval tobb idot vett igenybe, mint terveztek eleinte (hogy a ballont egyaltalan latni lehessen). Gondolom, hogy kitalaltatok, hogy a kivetel is altatasban tortent.

 

Olvasom tovabb a hozzaszolasokat, nem idorendi sorrendben valaszolok (es igazabol nem is pontosan tudom, hogy eppen kinek a felvetesere mindig).

 

12. Eselyt nem adnak, hogy a tukrozes altatasban vagy boditasban tortenjen? Eloszor is, mivel engem es edesanyam is o tukrozott, pontosan tudom, hogy megajanlja mindenkinek az intravenas injekciot. En ennek ellenere es ezutan is birkoztam vele :-) Masreszt pedig, ha TE vagy a beteg es TE fizetsz azert, akkor ne mondd azt, hogy nem tudsz a sarkadra allni es azt mondani, hogy bocs, de nekem megiscsak kell az a boditas (vagy kesobb altatas), foleg ha elozetesen - elmeletileg - felkeszultel az itt olvasottakbol. Ne mast hibaztass a donteskeptelenseged miatt. Nonsense.

 

13. Napi otszori etkezes: ismetelten nonsense. En mar nem is agyalok rajta. Ahogyan azon sem, hogy reggel kell a legtobbet enni. Idejet mult elvek. Az elmult hetekben az un. intermittent fasting (IF)-rol olvastam. 23/1 vagy 18/6 stb. Ami azt jelenti, hogy 23 oran at semmi, es 1 oran belul eszi meg az osszes kaloriat, stb. Nehany dietas szakember biztosan fejlovest kapna ettol, es az emberek megis fogynak. Aztan: nem lehet mindenkitol elvarni, hogy napi 5x egyen. En pl. napi 2x eszem, vilageletemben ilyen voltam, tobbszor ritkan tudok. Ennek ellenere az utobbi kb. 10 evben pakoltam fel a felesleges kilokat. Aztan mi az ertelme a napi 5x etkezesnek, ha menet kozben lenyom az ember egy-egy dietas kolat, ami koztudottan megnyomja az inzulintermelest. Vagy: miert legyen a reggeli a legbosegesebb, amikor valaki pl. ejszakai muszakban dolgozik es reggel 6-7-8-kor indul haza es utana fejest ugrik az agyba. Nem lehet mindent kategorikusan kijelenteni, foleg ha az emberek eletvitele nagyon kulonbozo. A dietat egyenire kell szabni, nem pedig sablonosan.

 

14. Meg egy erdekes dolog jutott eszembe: az egyik videoban honapok elott az egyik beteg azt emlitette, hogy a ballont mozgatni tudja a kezevel, mert az orvos megmutatta. Aztan azota sem 'vlogolt' az illeto, pedig nagyon kivancsi lettem volna ra, hogy ezt hogyan csinalta (persze, el tudom kepzelni, de ha valaki elmagyarazna, azt szivesen vennem).

 

15. Eddig nem is ertem, hogy miert nem tunt fel, de... a leirt savcsokkentot egy oraval etkezes elott kell bevenni (fel ora talan keves). Ha ejszakara veszel be savcsokkentot, akkor azt nem etellel kell, meg kulonben se nagyon egyen az ember este 6 utan az okosok szerint. Ha nem rendeltetesszeruen alkalmazod, nem biztos, hogy hatni fog. Itt szeretnem megjegyezni, hogy nekem pl. a Controlloc sz@rt sem ert, pedig infuzioban kaptam rogton a behelyezes utan, mig a pantoprazole-bol 10 mg-osat szedtem ketszer egy nap, nem az otthon kaphato magasabb dozisut, es tokeletes volt. A kivetel ota (ill. a kivetel elotti utolso hetekben sem) egy darab savcsokkentot nem vettem be, de nem is kellett.

 

 

Utolag is elnezest az esetleges helyesirasi es gepelesi hibakert (nem tudtam visszamenni javitani, de gramm es nem gram, bar utobbi az angol nyelvben helyes). Ahogyan irtam, nem kezelek senkit himes tojaskent. Az esetek majdnem osszes reszeben a "hiba az on keszulekeben van". Ha valami problemad van, eloszor magadban (az etrendedben) keresd.

Indulhat a kovezes.

 

 

Udv,

2c2c2

 

 

 

 

vassterez Creative Commons License 2016.11.28 0 0 172

Köszönöm a választ, részben nekem is szól.

A bundáskenyér hiba volt, tudom és tudtam akkor is, de a család ezt reggelizett és gondoltam nem csinálok mást.

Egy vékony szeletelt kenyérnyi volt csupán és nem is gondolkodtam rajta. :( hibáztam. A többi időben semmi bűnt nem követtem el, pépes és folyadékos kaják ahogy írod és minimális szilárd mostanában. Egész jól bírom. Sokat vagyok éhes de kibírható.

A felpuffadás folyamatos gond nálam amellett, hogy teszek ellene, mégis minden nap fáj a hasam annyira felkeményedik.

Tegnap csak bementem az ügyeletre mert nem bírtam se feküdni sem aludni akkora volt a hasam. Kaptam injekciót és a doki be akart küldeni a SOTE-ra éjszaka, mivel azon aggódott, nehogy a ballon letapadjon valahova és elzárja az utat a belekbe, de erről lebeszéltem. Nem tudom amúgy tud-e ilyet csinálni, de meg kellett ígérnem, hogy ha hányok, bemegyek a kórházba. Nem vaklárma volt, a doki is látta amiről én beszélek. Remélem ebből nem lesz semmi.

 

Senkit sem ijesztgetni akarok, nem célom és nem érdekem lebeszélni senkit, ahogy rábeszélni sem.

Mivel megijedtem, ezért írtam le ezeket, de ma felhívom a dokit és beszélek vele, mivel felajánlotta, hogy ha lemegyek csinál egy UH-t hogy minden ok-e.

 

Szép napot.

Előzmény: 2close2call2 (171)
2close2call2 Creative Commons License 2016.11.28 0 0 171

Volt egy kis idom, hat beneztem es vegigolvastam, hogy mi tortent azota.

 

Nehany reakcio korabbi hozzaszolasokra, nem feltetlenul idoponti sorrendben:

 

1. Milyen mas oldalak irjak? Gyerekek, azert legyunk oszintek: ti ezt az egyetlen oldalt olvassatok, meg talan nehany magyar oldalt (ha leteznek). Ma lattam, hogy az egyik FB-csoport az egyik itteni leirast hasznalta allitolag az egyik itteni betegtol. Szerintem en vagyok/voltam az egyetlen, aki angol nyelvu oldalakat olvasott: angliait, ausztralt es kanadait. Az USA-ban az elmult 1.5 evben hoztak be a ballont, tapasztalatok nem nagyon voltak amikor en inditottam. Amit ott olvastam, en arra tamaszkodtam kizarolag es azt osztottam meg veletek tisztan joszandekbol. Ha nem koveted, magadra vess.

 

2. Szerintem elegge feketen-feheren leirtam azt a dietat, amit az angol nyelvu oldalakon javasolnak: az elso het folyadek kizarolag, a masodik heten johetnek a pepesek, utana szolid kaja. Elnezest, de nekem (olajban kisutott) bundas kenyeret az eletemben eszembe nem jutott volna enni, foleg az elejen nem, foleg ha puffadasrol panaszkodsz! A ballon bentlete alatt NAPONTA rogzitettem minden egyes mozzanatot, hogy mit ettem, kb. mennyi kaloria volt, mikor volt szekletem, hogyan aludtam, mennyit mozogtam stb. Angolul-magyarul blogoltam (nem, bocs, de nem osztom meg, az kizarolag magamnak irtam, hogy sajat magam felelossegre tudjam vonni - es nehany nagyon kozeli ismerossel osztottam meg). Pontosan tudom utolag visszanezve, hogy hol es mikor hibaztam es miert. Husz kilonal tobbet is tudtam volna fogyni, de altalaban etrendi hibakat kovettem el es keveset mozogtam az elejen, ami annak volt tudhato be, hogy feltem, hogy a ballon esetleg megreped es akkor repulhetek haza ido elott.

 

3. Ha a gasztroenterologus ezt a savkotot irta fel, mibol gondolod, hogy a haziorvos jobban fogja tudni, hogy mit kell szedned? Vagy eppen az egeszsegugyi vegzettseggel nem rendelkezo ismeroseid? Korabban irtam: ha egy nem hasznal, szedjel kettot. Egyebkent en sem szedtem mast, sot, kisebb dozisut, de ketszer, es a kezdetleges reggeli gyomorsav (ami neha mellkasi panasszal tarsult) elegge gyorsan eltunt. Az utolso hetekben mar nem is szedtem savcsokkentot.

 

4. Mondtam, hogy ha puffad a hasad, akkor szekrekedesed is van. Ha 4 napig nem eszel (vagy kijon beloled minden), logikus, hogy szekleted sem lesz naponta. En ezen kozel egy evvel ezelott atmentem, pontosan tudom, hogy mit erezhetsz. Ha nincs szekleted, logikus, hogy a gazok is csak gyulnek es gyulnek... ami fajdalmat okozhat. Ragotablettat eletemben nem probaltam, fogalmam sincs, hogy mukodik-e. Viszont ha tornaszik az ember, az rogton segit a dolgon... :-))) Ha puffad a hasad, akkor csinalj etrendi valtozast, pl. egyel JOVAL KEVESEBB szenhidratot. Nehany hetig keto-dietan voltam, napi 20 gramm ala vittem a szenhidrat-bevitelt, es egybol kevesbe voltak gazosak a beleim. Nem vicc. Ha bemesz azzal, hogy keresztben all a szellentes (mar megbocsass), akkor lehetoleg ne hajnali 2-kor tedd, mert az ugyelet nem fogja dijazni. Ha jol belegondolok, egyebkent mit is tanacsolnanak? Ragotabletta, fajdalomcsokkento, talan egy No-spa injekcio Algopyrinnel kombinalva. Ha faj a fejed, akkor az elektrolitokkal lehet problemad, igyal tobbet. Ha faj a fejed es izzadsz, akkor lehet, hogy a vercukrod leesett (bar a bundaskenyer utan kotve hiszem). Ezt egy sima vervetel meg tudja mondani, amit a haziorvosod el tud vegeztetni, ha mar ugyis arra jarsz. Reggel es lehetoleg ehgyomorra.

 

5. Szazakarhany gram szenhidrat naponta??? Nem bantaskent mondom, de nem csodalkozom, hogy ennyi cukorbeteg van Magyarorszagon. Amit sok evvel egyetemistakent biokemiabol tanultam, azt most nezik ujra es modositjak. Pl. a szenhidratbevitelt igencsak csokkenteni kell, ha az ember fogyni akar. Lehet neked a ballon bent, de - mint ahogyan evekkel ezelott itt az egyik hozzaszolo megjegyezte - ha csoki shake-et iszol naponta, egy dekat nem fogsz fogyni. Egyebkent ez nem ujsag, hiszen Pados Tanar Ur, akit szemelyesen ismertem meg sok evvel ezelott (nem betegkent) anno NULLA kalorias dietat irt elo a betegeknek mar a 90-es evekben: keseru teat ittak az osztalyan. Egy masik lipidologus ismerosom azt mondta akkor, hogy 1000 ala nem szabad menni. En meg azt mondom, hogy egyenileg kulonbozo. Ma mar lehet meretni a kaloriabevitelt szemelyre szabottan (Bp-en is vegzik jo penzert). Nem mindenkinek kell 1000-1200-1500 kaloria naponta, ez lehet akar 800 is, szemelytol fuggoen. Egyetemistakent en is rosszul vettem, amikor az egyik tanszekvezeto kijelentette, hogy angol nyelvu irodalmat kell olvasni, ha valaki a tudomannyal lepest akar tartani. Azota meg mast sem olvasok. Azt is mondtam hoborgve, hogy minek a szamitogep, azota meg a munkam nagy reszet szamitogepen vegzem :-) Magyarorszagon a keto-dieta meg kozelsem annyira elterjedt, mint pl. az USA-ban, ahol forumokon osztjak meg a tapasztalataikat az emberek egymassal. Amint drasztikusan csokkentettek a bevitelt es fogytak, honapok utan mar el is hagyhattak az antidiabetikumot/inzulint. Szerintem itt az ideje a dietas novereket/szakembereket egy tisztesseges, angol irodalmon alapulo tovabbkepzesre kuldeni, mert 150-180 g napi szenhidrat felfogas mar az idejet multa. Nna, pontosan ezert nem voltam en hajlando meg kulon fizetni, sokkal gyorsabban haladok, ha en nezek szemelyesen utana a(z angol nyelvu) szakirodalomban. Teljesen joszandekuan mondom: CSOKKENTSD A NAPI SZENHIDRATOT. A 45-65% napi szenhidrat mar idejet multa.

 

6. Ha eddig is keves lisztes dolgot ettel, a csirket es a salatat gyurted le naponta es NEM fogytal, nyilvan valamit rosszul csinaltal. Ezert is irtam, hogy a szazakarhany gramm szenhidratot kozelebbrol kell megnezni.

 

7. Oszinten szolva, en egy evvel ezelott nagyon csodalkoztam, hogy telefonon megmondtak az arakat. A legtobb praxis tapasztalatom szerint nem szeret pontos arat mondani, amig a beteggel nem talalkozott, meg menet kozben mire a beteg odaer, az arak valtozhatnak. Nyilvan mindenki szemelyesen akarja latni a beteget es nem szeret e-mailezgetni, ezen nem kell meglepodni. Szerintem nem kell sertesnek venni, ha e-mailben nem fognak gyorsan valaszolni vagy esetleg oldalakat irni (vagy eppen telefonon nem fognak egy orat csevegni).

 

8. Eleinte akar 4-5 kilot is leadhat az ember az elso 1-2 hetben, hiszen alig evett-ivott valamit, aztan a fogyas lelassul. Ahogyan korabban is emlitettem, tobb cikkben (vagy eppen Youtube videon) azt talaltam, hogy amit a betegek az elso 2 honapban leadnak, azt fogjak a maradek 4 honapban. Vagyis, ha lement 10 kilo az elso 2 honapban, max. ennyi lesz a fogyas a maradek 4 honapban. Maximum! Egyreszt ezt lehet az aggyal magyarazni, azonban szerintem ennek egy egeszen egyszeru magyarazata van: a gyomorredok kitagulnak. Ennyi. A gyomor az, ami kepes 50 ml-re osszeszukulni, de akar 5 literre is kitagulni. Ugyan az elejen megkerik az embert, hogy gyomorballon betelete elott dietazzon egy keveset, de hanyan csinaljuk ezt? Leirtam, hogy a behelyezes elotti 24 oraban mar nem ettem semmit, max. folyadek. Mar bocs, de erre egyikotok rakontrazott, hogy eleg x oraval elotte nem enni. OK, hat akkor csinald ugy. Nyilvan mas egy kitagult vagy egy kisebb urtalmu gyomorba behelyezni egy ballont, amit aztan 450 de akar 850 ml-re is feltoltenek fiziologias so (folyadek)-kal, amelyhez kek festeket adnak. Eleinte a ballon kitolt(het)i a gyomrot, de ahogyan tobbet eszel naprol napra, a gyomor ki fog tagulni. Ezert is javasoljak az elejen egy het folyadekot, egy het pepes kajaval kovetve... Ha gyorsabban "bunozol", jo esetben a gyomor kidobja ugyanott a kajat, ahol bevitted, rosszabb esetben bent tartja es tagul folyamatosan (kvazi a hanyas nem egy rossz dolog :-(((). Ezert van az, hogy a fogyas lelassul.

 

9. Levego vagy folyadek - mi tolti fel a ballont? A levegon kicsit elcsodalkoztam, mert az angol nyelvu orszagokban mar nem igazan vegzik. Persze ertem, hogy miert ragaszkodik valaki a levegohoz. A folyadekkal feltoltott annyiban jobb, hogy ha megreped a ballon es szivarogni kezd a folyadek, az megjelenik a vizeletben nehany oran belul, es akkor tudod, hogy mar csaphatsz is a lovak koze, mert azonnal ki kell vetetni a ballont. Felteve, ha nem akarod, hogy belelzarodassal kezeljenek es mutsenek (errol is van egy "szep" Youtube video fent).

 

10. Ismetelten kajakuldo szolgalatok: haaat, beleneztem nemelyikbe, es elszornyedtem. Eloszor is, kulfoldon joval kevesebbet koltok kajara, mintha Mo-n a kajakuldo szolgalatoktol rendelnek. Aztan, baratnom fia x honap alatt az egyik nagyra ertekelt sportolo kajajat rendelte, amitol 30 kilot fogyott. De 96 ezer Ft havonta azert mar dofi! Megneztem az osszetetelt: nehany gram levesport 600 Ft szenhidrattal telespekelve? Tiszta vicc. Azota szerencsere nehany neves szakember nyilatkozott es nem adta (vagy eppen visszavette) aldasat a termek promociojatol...

 

11. Fogyas: nyilvan, hogy ki mennyit fogy az sok mindentol fugg: kor, nem, kezdeti suly, mozgas, meglevo endokrinologiai betegsegek (vagy azok hianya). Ezt nem lehet osszehasonlitani, es feleslegesnek tartom allandoan azon stresszelni a masikat, hogy mennyit fogyott mar. Magamrol tudom, hogy nehany ember az idegeimre ment, amikor heti szinten kerdeztek, hogy mennyit fogytam (nekik nem adtam hozzaferest a blogomhoz). Lesz nehany het, amikor stagnal a sulyod, egy dekat sem fogsz veszteni. Majd ha lement x honap, akkor erdemes megkerdezni es osszevetni a sajat fogyasod masokeval. Elore szolok: csodat azonban senki se varjon. Teljesen komolyan mondom: NE kerdezgessetek naponta-ketnaponta egymast, hogy mennyit fogytatok. Majd ha nektek is bent lesz a ballon es odakerultok, rajottok, hogy milyen szar erzes, amikor valaki ilyen kerdesekkel zaklat. Naponta mertem a sulyom tobbszor is. Konkretan tudom, hogy egy het alatt akar 5 kilo elteres is lehet, nem beszelve arrol, hogy menstruacio elott, akarmennyire odafigyeltem, a kilok csak nem akartak lemenni. Aztan menstruacio utan egyik naprol a masikra 3 kilo lement. Ha akarod magad naponta stresszelni, merheted a sulyod naponta. A sajat tapasztalatombol  es utolag latom, hogy ez hiba volt.

 

12. 6 honapos vs. 12 honapos ballon:  lsd. 8. pont. Magyarorszagon nem tudom, hogy mennyire altalanos, de pl. az USA-ban sok praxis 12 honapra mar nem egy, hanem ketto ballont helyez be, pontosan azert, mert tudataban vannak annak, hogy a gyomor tagul. Pontositas: ketto ballont helyeznek be, de a masodikat a 6. honap vegen fujjak fel. Szandekosan nem irom le a ballon nevet, mert nem akarok egy lavinat elinditani. Magam reszerol a 6 honapos folyadekkal toltott ballont tartom jonak, nekem ez valt be.

 

Visszanezem meg a tobbi hozzaszolast, de elkuldom ezt addig is.

 

Bocs, de ezen a bundas kenyeren nagyon fent akadtam. Ne egyel bundas kenyeret. Kis adagot sem. Foleg ha elotte puffadasrol panaszkodtal egyfolytaban.

vassterez Creative Commons License 2016.11.27 0 0 170

Jelenleg olyan erős a fajdalom hogy azon agyaltam bemegyek az ügyeletre.....képzeld el. Feszit szét a nagy hasam úgy fel vagyok fújódva és sírok a fajdalomtol....mint egy 9 honapos terhes. az extra erős hanyingerről ne is beszéljünk.  Lehet én vagyok az egy százalék akinek nem fogadja el a szervezete a gyomorballont.  Próbálok időpontot kérni keddre...ha addig kibirom  :-(  bocsi ha valakit megijesztettem. De ha ez nálam így marad akkor kivetetem kedden....

Előzmény: kééklufi (169)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.27 0 0 169

Még annyit (én is szeretek nagyon enni), lehet, hogy a bundás kenyér nehéz volt még. Csirkemell és saláta, párolva és nyersen, sajna ezek kellenek fél évig. Szerintem, ha váltasz savlekötőt, jobb lesz. Egyébként, pont ezeket a tüneteket írják lehetséges tüneteknek, és hogy gyógyszerrel jól kezelhetők. De milyennel pl. a gyomorfájadalom?? Kíváncsi vagyok, mit javasol a doki, majd írd meg légyszi! Jobban leszel!! :)))

Előzmény: vassterez (168)
vassterez Creative Commons License 2016.11.27 0 0 168

Reménykedem, de irtó gyenge is vagyok attól, hogy alig eszem. Ma pl a semmivel volt egyenlő a kajám. Fogyok amúgy, lasssabban mint vártam, de ma a 90-ről 86,7 volt reggel. Szóval pár naponta változik a mérlegen kicsit a szám, de ennyi kajától az lenne a csoda ha nem tenné. Kitartás és ne térítselek el, látod, a többiek sokkal jobban viselik, én valamiért szarabbul, de reménykedem abban, hogy ez hamarosan eltűnik. Az éhség nem fog sajnos mostanában....

Előzmény: kééklufi (167)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.27 0 0 167

Szia Vassterez!

 

Bár én még nem tetettem be, meg is ijedek, amikor írsz, de nekem és másoknak is azért lehet, hasznos, hogy ez nem biztos, hogy olyan csipp-csupp beavatkozás, mint ahogy azt az oldalak leírják. Csak azok alapján, amiket más oldalakon olvastam, írom azt, hogy szerintem menj el a házi dokihoz és kérjél Controllocot (ezt sokan dicsérik),  vagy Gelbrát.  Ha az egyik nem válik be, jó lesz a másik. Egyébként sokan panaszkodnak olyan tünetekre, mint Te, és azért van, akinek eltarthat egy hónapig is, mire jobban lesz. A fejem nekem is szokott fájni, ha éheztetem magam. Bízz abban, hogy ha váltasz másik savlekötőre, az segíteni fog. Nagyon félek már a beültitől, de leginkább attól, hogy utána rosszul leszek vagy nem fogok fogyni. De el sem tudom képzelni, hogy fogynék le másképp, már annyit fogyóztam, nem igazán van már akaraterőm. Szerintem, mész dolgozni, terelődik a gondolatod, másik savlekötő és el kezdesz mozogni, jobb lesz.

Előzmény: vassterez (166)
vassterez Creative Commons License 2016.11.27 0 0 166

Nekem a doki Pantoprazole-Teva nevű savcsökkentőt írt fel, szedem reggel és este étkezés előtt fél órával de sokszor van napközben savam, ilyenkor elszopogatok egy Rennie-t de általában nem sokat ér. Most jövő héten elmegyek a háziorvosomhoz és megkérdezem van-e valami olyan ami hatásosabb.

Én a helyedben ezt tenném, mivel az egy tablettát kevésnek találom nálad... Nekem is sokat fáj a gyomrom, ezért is megyek mindenképpen dokihoz.

Írtam amúgy a tarjáni dokinak aki berakta a ballont. Leírtam a tüneteimet, és kértem a tanácsát. Azt írta a fejfájásra vegyek be Panadolt és szedjem napi kétszer a savcsökkentőt, valamint lassan kezdjek el mozogni. Hm. Hát ezt magamtól is tudtam, azzal a kitétellel, hogy nekem a Panadol sz@rt sem ér.

Ha nekem fáj a fejem az általában átalakul migrénné, főleg ha nem eszem...szóval már nem tudom kihez forduljak, megpróbálom a háziorvost.

Előzmény: Krean (162)
vassterez Creative Commons License 2016.11.27 0 0 165

Húúúú én ma nagyon szarul vagyok.

2 hete és 2 napja van bent a ballon, és ma reggel megpróbáltam egy kis adag bundáskenyeret enni. Nem kellett volna.

Reggel óta hányinger, nyakig érő sav, és bármit csinálok vagy veszek be semmi sem segít, az előbb már sírtam is az állandó hányingertől.

Az ebédemből két falatot ettem és azóta sem tudtam mást, mert félek viszontlátom. Korai volt ezt ennem vagy csak olajos volt nem tudom.

A hasam megint hatalmas, mondjuk minden nap fel vagyok fújódva és bár megkaptam, hogy tegyek ellene de hiába veszek be bármit puffadásra nem segít.

El vagyok keseredve, hogy ha nem a fejem fáj akkor vagy az oldalam szúr, vagy a gyomrom feszül vagy hányingerem van egész nap.

Több mint két hét után arra számítottam jobban leszek és holnaptól vissza a hétköznapokba, így eléggé aggódom :(

Lilyohm Creative Commons License 2016.11.25 0 0 164

Szia, kééklufi,

úgy egy hétig volt kellemetlen, utána már nem, de folyamatosan tudod, hogy ott van.

Már évek óta nem eszem fehér lisztet, ilyesmiből készült dolgokat, a dietetikus pedig azt mondta, hogy az alapanyagcserének megfelelő kalóriát minimum meg kell enni, különben nem fogy az ember: mindezt öt étkezésre elosztva, zöldséggel, gyümölccsel. Bevallom, nekem ez az ötszöri étkezés nem mindig sikerül, mert teljesen szétszabdalja a napomat. De igyekszem. :)

Előzmény: kééklufi (161)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.25 0 0 163

Szia Krean!

 

Mennyi idő telt el a beülti óta? Egyébként, milyen a közérzeted? Kellemetlen a ballon bentléte? Mennyit fogytál összesen?

Előzmény: Krean (162)
Krean Creative Commons License 2016.11.25 0 0 162

Sziasztok,

 

Hú néha úgy örülök, amikor írtok "negatív" dolgokat is, mert olyankor megnyugszom, hogy nem velem van a baj :-)

Én igaziból szinte állandóan éhes vagyok. Az az igazság, hogy simán tudnék többet enni bármikor, soha nem vagyok jóllalkott. Agyban állítom le maga, hogy ne egyek többet, nem pedig a ballon akadályoz meg benne. Ez kicsit zavar, mert így néha megkérdezem magamtól, hogy minek is kellett a ballon.

A fejem nekem is többet fáj mint régen az biztos, de azért nem minden nap.

Én is a többször kevesebbet elvet követem az étkezésben. Bár nekem ugye 1500 kalóriát írt elő a diatetikus, de még egy nap sem ettem meg ennyit. 1200-1300 kalória szokott lenni kb a napi adagom. A fogyás mégis nehezebben megy nekem is mint ahogy olvastam másoknál.

Viszont az utóbbi napokban minden reggel gyomorfájásra ébredek, ami eddig nem volt. Ez lehet, hogy a gyomorsav? Nem tudom. Ha valakinek van ötlete segítsen már. Meg azt is írjátok meg, hogy milyen savlekötőt kaptatok és hányat szedtek egy nap. Nekem a beülti előtt egy hónapig kellett napi kettőt, aztán a belülti után az első két hétben napi kettőt, azóta meg csak egyet reggelente. Lehet vissza kellene térnem a kettőre???

 

kééklufi Creative Commons License 2016.11.25 0 0 161

Szia!

 

Neked is volt fájdalmad a berakás után? Milyen tüneteid voltak a beülti után, meddig tartott.

Sok orvost, dietetikus olvastam. Pl Pados doktor, aki kifejezetten azt írja, finom liszt, krumli,  tészta 6 hónapig kerülni. Tudom, hogy a dietetikusok 1500 kcal írnak, de pl. nekem sok, 1200-nál nem lehet több. Széndidrátot kell csökkenteni, és lehetőség szerint csak délelőtt enni az ilyen jellegű ételeket. Nekem az is bevált, hogy hat után csak víz. Szerintem a fogyás mértéke attól is függ, kinek mennyi feleslege van, akinek több, annak gyorsabban megy. Nekem az is bevált, régebben, hogy ha nem ment annyira az adott héten a fogyás, hétvégére beiktattam: reggeli 1 pohár 100% gyümülcslé+1 kifli üresen, ebég csirkemell párolva+ saláta (öntet nélkül), vacsora 2 főtt tojás paradicsommal, ez garantáltan megindítja a súlycsökkentést, de csak 2 napig lehet ezt csinálni minden héten. A ballonnál (is) azt írják, hogy 5-ször keveset.

Előzmény: Lilyohm (160)
Lilyohm Creative Commons License 2016.11.24 0 0 160

Sziasztok,

 

de jó, hogy van köztetek, aki azt írta, hogy nem annyira indult be nála a fogyás! Nekem is pont ez a bajom: amikor berakták (már két hónapja), az első négy napban lement öt kiló, de a hányás-rosszullét miatt nem ettem-ittam semmit, úgyhogy ez nyilván nem számít. Aztán amikor elkeztem enni, először pépesebb, aztán normálisabb dolgokat, akkor ez az öt rögtön már csak három lett, és azóta is olyan hat kiló ment le összesen. Azt nem mondhatnám, hogy nem vagyok éhes, vagy hogy ne tudnék enni, előfordult, hogy kipróbáltam, mi van, ha többet eszem, na akkor az rossz volt: alig kaptam levegőt, annyira fájt a mellkasom (?), pont mint az első néhány napban. De nem eszem vackokat, és kevesebbet is, mint eddig, mégsem erre számítottam (persze, persze, tudom, felfelé sem fél év alatt jött!).

Egyebek: a fejem nem fáj, az inkább iváshiánynál szokott nálam, de inni iszom eleget, viszont a ballont én is érzem: keményebb ott a hasam.

Érdekelne, szerintetek mi lehet a hiba, ami miatt nem úgy megy a dolog, ahogy másoktól hallom.

 

Köszi, Lilyohm

vassterez Creative Commons License 2016.11.24 0 0 159

Nem szokott fájnia  fejed? Nekem az éhségtől sokat fáj, mert bizony éhes vagyok állandóan.

Ha eszem szilárdat utána irtó teltnek érzem magam és feszül a gyomrom pedig a régi adagok egyharmadát eszem kb.

Előzmény: Krean (157)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.24 0 0 158

Azia,

és Te is jól vagy már?

Előzmény: Krean (157)
Krean Creative Commons License 2016.11.24 0 0 157

Szia,

 

Örülök, hogy jól vagy most már.

Nálam ugyanez a helyzet. Az első héten én is 3 kg-t fogytam, utána következő héten semmit, aztán megint ment le és így tovább.

Én úgy vettem észre, hogy két hét átalagában fogyok kb. 1,5 kg-t (persze nem számítva az első hetet).

Előzmény: vassterez (156)
vassterez Creative Commons License 2016.11.24 0 0 156

Sziasztok.

MOst már jól vagyok, semmi akadálya a jövő heti munkakezdésnek, már voltam párszor autóval vásárolni, és minden ok volt.

Ami nekem kérdés azokhoz akiknek már bent van a labda: nálatok hogy ment az elején a fogyás?

Nekem az első heti 3 kg után most semmi sem történik pedig keveset eszem és abból is minőségit, nem szemetet. Szép napot mindenkinek.

kééklufi Creative Commons License 2016.11.22 0 1 155

Na örülök, akkor lassanTe is rendbe jössz. Olvastam már, olyat akinek könnyebb, olyat is akinek nezebb a beültetés után. Azért hasznos mindenkinek a véleménye számomra, mert így tudom, mire számítsak, de nem tántorított senki sem el.

Előzmény: vassterez (154)
vassterez Creative Commons License 2016.11.22 0 0 154

Hasfeszülés nem igazán, de ő pl hányt már, mivel kicsit többet evett mint a megengedett. Nehéz belőni az elején az adagot, mivel éhesnek érzed magad de alig tudsz enni valamit. Nála nem igazán vannak negatív tünetek. Ma reggelre nekem is jobb a hasam, tegnap többször vettem be Espumisant. A savval küzdök még, a napi két gyogyó nem igazán veszi el, de a max adag a napi kettő így nem veszek be többet, max egy Rennie-t ha már nem bírom. Lehet elrontottam, mert eddig csak vizet ittam de tegnap megittam fél üveg Ice Tea-t :(

Előzmény: kééklufi (153)
kééklufi Creative Commons License 2016.11.21 0 0 153

És akivel együtt voltatok a beültin, Ő hogy van? Tudsz róla valamit? Hasfeszülés nála is van?

Előzmény: vassterez (152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!