Keresés

Részletes keresés

Flacika Creative Commons License 2016.04.08 0 0 3063

Merlot-ja válogatja. Ittam már nagyon kellemes, illatos, könnyed Merlot-t is. Amiről Te írsz, az inkább a Solus - Magnifico vonalra illik.

Előzmény: VBL (3060)
VBL Creative Commons License 2016.04.05 0 0 3062

Nem működik a videó beillesztés :-(

Előzmény: VBL (3061)
VBL Creative Commons License 2016.04.05 0 0 3061

Előzmény: VBL (3060)
VBL Creative Commons License 2016.04.05 0 0 3060

A MERLOT egy nagyon komoly gasztro-bor. Nem egy kártyázós, beszélgetős, esti szabadidős bor. Arra üde fehérek, esetleg rosé a jók. Nekem készletem kizárólag MERLOT van, minden mást aznapi igényeim szerint veszek meg. A zászlóshajók:

 

IWAS Creative Commons License 2016.04.04 0 0 3059

Szívesen. A Pannónia egy fiatal ementálinak felel meg (édeskés, enyhén diós jelleggel), míg a cheddar fűszeresebb ízű (a sokáig érleltek enyhén csípősek). Mondjuk az is igaz, hogy merlot és merlot között is nagy különbség lehet, tényleg érdemes kipróbálni több párosítást.

Előzmény: VBL (3058)
VBL Creative Commons License 2016.04.04 0 0 3058

Köszönöm a választ.

 

" ...A cheddart tudom ajánlani ..." Lehet mondani, hogy a mi Pannónia sajtunk áll hozzá legközelebb ? (Mármint ahhoz hozzá tudok jutni.) Végeztem Merlot - Pannónia tesztet, élmény volt, szerintem jól harmonizálnak.

Előzmény: IWAS (3056)
syntaxerror Creative Commons License 2016.04.02 0 0 3057

En kb ket eve ittam egy ilyet, bar maskepp nezett ki a cimkeje. Akkor meg fiatalosabb volt, a mezes, aszaltas jegyek nem voltak, elenkebb saverzet is remlik. De hatarozottan erdekes bor volt, kedveltem. http://www.vivino.com/users/syntaxerror/activities/12482206

Előzmény: IWAS (3046)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3056

A cheddart tudom ajánlani, bár itthon nehéz igazi (eredeti) cheddart venni (egyszer panaszkodott erről az angol nagykövet is egy riportban :)). A Sparban pár éve láttam (kb. 6 ezer Ft/kg áron). Meg lehet próbálni pecorinoval és más intenzív ízű sajttal is.

Előzmény: VBL (3055)
VBL Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3055

Tiszteletem a Topicnak !

 

Ha a sajtok és borok viszonyát úgy közelítjük, hogy borhoz, jelesül egy testes, oxidatív MERLOT -hoz (melyet én a nagy vörösök császárának tartok) keresünk ideális sajtot, tisztelt fórumtársak mely sajtot (sajtokat) ajánlanának ? 

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3054

H-

Előzmény: IWAS (3053)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3053

Château Marguerite de Font Neuve Côtes de Bourg 2011. Aranyérmet nyert 2013-ban a Concours de Bordeaux-n. Alk. 13%, ára 1 eFt (Lidl, akciós ár, 1,5 eFt-ról leárazva). Jó minőségű préselt parafadugó (Diam). Meggyvörös szín, a koronában minimális rozsdabarna árnyalattal. Közepesen intenzív illatában szederlekvár, áfonya, őszi erdő, bőr. Szájban közepesen testes, áfonya, aszalt szilva és aszalt cseresznye ízek, megfelelő minőségű és tartású savgerinc, omlós tanninok. Lecsengése nem túl hosszú, benne a kortyközépi ízeket egy kis füstaroma egészíti ki. Az alkohol jól integrált. Elegáns, érett, harmonikus, kissé animális (ha valakit ez zavar, akkor ne vegye meg), kiváló ár-érték arányú bor. IWAS-score 5/5.

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3052

H-

Előzmény: IWAS (3051)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3051

Hétszőlő Tokaji Furmint Selection 2011. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor. Alk. 13% (sav 6,4 g/l, cukor 1,5 g/l), ára 3 eFt. A Hétszőlő dűlő története 1502-ig nyúlik vissza, amikor a Garaiak hét kisebb szőlőparcella megvásárlása után kialakították. Egykori tulajdonosai között tartják számon a Bibliát elsőként magyar nyelvre fordító Károlyi Gáspárt, Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet és a Rákóczi családot. Az 1772 óta első osztályú kategóriába sorolt terület ma részét képezi a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknak, borai Hétszőlő néven kerülnek forgalomba. A birtok minden évben termel a híres aszú és szamorodni borok mellett a hagyományos furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtákból is borokat. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokot 1991-ben francia befektetők hozták létre (de magyar borászati és gazdasági vezetéssel). 55 hektáron gazdálkodnak, mára már műtrágyát, gyomirtó szereket nem használnak, áttértek a biológiai növényvédelemre. Jó minőségű préselt parafadugó (Diam). Világos szalmasárga szín. Közepesen intenzív, elsősorban ásványos illat, mezei virágokkal és nyári almával kiegészítve. Kóstolva közepesen telt korty, itt is a mineralitás vezet, a savak élénkek, de nem bántóak; az illatban említett nyári almán kívül – láss csodát! :) – friss szőlő íze érződik. Közepesen hosszú, szőlőhéjas, enyhén kesernyés, vegetális lecsengés. Octopus nem oly rég lelkesen írt róla, 88 pontot adott rá. Nekem is tetszik, de azért nem annyira. IWAS-score 3/5.

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3050

H+

Előzmény: IWAS (3049)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3049

Bott-rytis 2011. Furmintból készült édes, fehér, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű tokaji bor. Alk. 11,5%, ára 5 eFt/500ml (7,5 eFt/750ml). Maradékcukor: 150,5 g/l. Készült 505 palack. Bott Judit és Bodó József Szlovákiából, a Csallóközből származnak, jelenleg a Tokaji Borvidéken élnek. Fokozatosan növelték a területüket összesen hat hektárra, öt dülőben (Teleki, Előhegy, Határi, Csontos, Kulcsár). Száraz dűlős borokat készítenek, csak a Bott-rytis és az aszúk jelentenek ez alól kivételt. Natúr parafadugó. Mély aranysárga szín. Viszonylag intenzív illatában mazsola, margaréta, törökméz, kajszilekvár. Szájban telt, édes gyümölcsökre (szultána, aszalt kajszi) és mézre emlékeztető ízekkel, finom savakkal, még éppen elégséges mennyiségben. Közepesen hosszú utóízében is az édesség dominál, a gyümölcsök mellett egy kis aszús ízzel. Nagyon itatja magát, nem árt vele vigyázni. :) IWAS-score 3/5.

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3048

Előzmény: IWAS (3047)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3047

H?

 

Előzmény: IWAS (3046)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3046

Font Ezerjó Selection 2009. Alk. 13%, ára 1,8 eFt. Minőségi száraz fehérbor a Kunsági Borvidékről (Soltvadkert, Szarvaskút dűlő). A Font család 28 hektáron gazdálkodik a Kunsági Borvidéken (ez egyébként az ország legnagyobb borvidéke, közel 28 ezer hektár). Az ezerjó magyar fajta, elsősorban a Móri, a Kunsági és Ászár-Neszmélyi Borvidéken termesztik. A konkrét borhoz az alapanyagot jelentős terméskorlátozással termesztették, kézzel szüretelték (22-es mustfokkal), kíméletesen préselték, a mustot reduktívan erjesztették, végül a bor 3 hónapos fahordós érlelést kapott. Nomacorc műanyagdugó. Aranysárga szín. Intenzív virágméz-illat, nehéz vele betelni. Szájban közepesen telt korty aszalt almával és körtével, kevés olivával, nagyon finom savakkal. Közepesen hosszú lecsengésében almáspite, kapribogyó, kicsit érződő alkohol. Egyedi, érdekes bor. Kb. 3 éve lehetett a csúcsán, de még most is nagyon jó. IWAS-score 4/5-5/5.

justin7 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3045

Ha megvannak még az aszúk, kérem írjon nekem: k_zsozso@yahoo.com

Előzmény: Ornagy(*) (2914)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3044

Előzmény: IWAS (3043)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3043

Boeri Martinette Barbera d’ Asti 2009. Boeri DOCG. Alk. 14%, ára 7,50 €. Piemonte a nevének megfelelően a hegylábaknál terül el, Olaszország északi részén. A szőlőültetvényekkel elsősorban a Pó folyó völgyének dombjain találkozhatunk. Az Alpok közelsége sajátos klímát biztosít. A vezető szőlőfajta a nebbiolo. A régió legismertebb DOCG-je a Barolo ("A királyok bora, a borok királya" - mondják, hasonlóan, mint a tokajiak az aszúra). További részletekért ld. a 2345. hsz-t. A konkrét borról: a Martinette dűlőről (meszes-márgás talaj), idős tőkékről származó, kézzel szüretelt barbera. Kíméletes préselés után 7-8 napig áztatták héjon. Részben nagy, részben kicsi hordókban érlelték. Natúr parafadugó. Meggyvörös szín. Intenzív szedres-áfonyás illat egy kevés vaníliával megtámogatva. Telt korty sok friss és aszalt sötétbogyós gyümölccsel, kellően élénk, kiváló minőségű savakkal, közepes adagú, finomszemcsés tanninnal. A közepesnél hosszabb lecsengésében a kortyközépi zamatokat aszalt meggy és rucola egészíti ki. Az alkohol jól integrált. 7 pont (90).

IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3042

Előzmény: IWAS (3041)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3041

Umberto Cesari Laurento Sangiovese Riserva 2011. Alk. 13%, ára 12,50 €. Emilia-Romagna központja Bologna. A legtöbb itt termelt bor alapja a sangiovese. A boroknak csak 15%-a rendelkezik DOC-minősítéssel. Egyéb híres agrártermékek a régióból: a modenai balzsamecet, a Parmiggiano-Reggiano sajt ("parmezánsajt") és a pármai sonka. A konkrét borról: Umberto Cesari saját, 15 éves ültetvénye közepesen kötött talajon: sangiovese (90%) és cabernet sauvignon (10%). Kontrollált hőmérsékleten erjesztették 21 napig acéltartályokban. Ezt követően 24 hónapon át érlelték részben olasz, részben szlovén tölgyfahordókban. I Vini di Veronelli 90 pont. Natúr parafadugó. Gránátvörös szín. Viszonylag intenzív illatában áfonya, feketeribizli, vanília, kevés füst és meggy. Szájban közepesen testes, az élénk, jó minőségű savaknak köszönhetően inkább friss, mint aszalt gyümölcsök (érett meggy és áfonya). A testtel arányos mennyiségű, bársonyos tannin. Eléggé hosszú, meggyes-szegfűszeges utóíz. Erős 6 pont (89).

IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3040

Előzmény: IWAS (3039)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3039

De Angelis Anghelos 2009. Alk. 14%, ára 15,30 €. Marche Umbriától északkeletre van, kelet felől az Adria határolja, központja Ancona. Nagyrészt dombos vidék, a dombok között folyókkal, melyek az Appenineket kötik össze a tengerrel. Legismertebb fehérboruk a Verdicchio (azonos nevű szőlőt tartalmaz legalább 85%-ban). A konkrét borról: Tenuta de Angelis szőlőültetvényeiről (350-400 méterrel a tengerszint felett, agyagos-meszes talaj) kézzel szüretelt montepulciano (70%), cabernet sauvignon (20%) és sangiovese (10%). Hosszas héjonerjesztés. 15-16 hónap új barrique. Natúr parafadugó. Meggyvörös szín minimális téglavörös beütéssel. Viszonylag intenzív illat nedves avarral, aszalt szilvával, cseresznyével és rutával. Kóstolva száraz érzetű, közepesen testes, az illatban jövő gyümölcsökkel, finom savakkal, nagyon kevés, nem agresszív tanninnal. Rövid lecsengésében szurokfű, picit érződő alkohol. Az árához képest csalódás. Gyenge 5 pont (83). [Érdekes módon a bontást követő napokban – hűtőben tárolva – fokozatosan javult, de ezt már nem számítottam bele a pontozásba.]

IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3038

Előzmény: IWAS (3037)
IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3037

Castello di Magione Nero Cavalieri Pinot Nero 2009. Alk. 14%, ára 10,90 €. Umbria Olaszország szívében helyezkedik el, nem rendelkezik tengerparttal. 16000 hektáron termelnek szőlőt. A legnagyobb DOC az Orvieto (a DOC-minősítésű umbriai borok 2/3-át adja), de van még 12 DOC(G) (pl. Montefalco, Torgiano, Colli del Trasimeno). A leggyakoribb fajták: sangiovese, sagrantino, montepulciano; fehérben: grechetto és trebbiano. Toszkánával szomszédos (a klíma, a domborzat és a talaj is hasonló), tehát ha jó ár-érték arányú borokra vadászunk, akkor érdemes itt keresgélni. A konkrét borról: a nero cavalieri azt jelenti, hogy fekete lovagok, ez arra utal, hogy itt korábban a Máltai Lovagrend számára készítettek borokat. A Castello di Magione pincészet saját területéről származó pinot nero (azaz pinot noir) szőlőből készült. Homokos-agyagos talaj. Kézi szüret szeptember elején. Kíméletes préselés. Francia tölgyfahordókban 12 hónapos érlelés, majd még 10 hónap palackos érlelés a piacra bocsátás előtt. I Vini di Veronelli 88 pont. Natúr parafadugó. Rubinvörös szín. Intenzív illatában szamóca, csipkebogyólekvár, őszi erdő, kevés füst. Tipikus, szép illat. Szájban alig közepesen testes, cseresznye, eper; kevés, bársonyos tannin, megfelelő minőségű és mennyiségű sav. Közepesen hosszú utóízében a gyümölcsök mellett némi bazsalikomos fűszeresség. Másnapra még jobb lett, majd napokig remekül tartotta magát. 6 pont (87).

IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3036

Előzmény: IWAS (3035)
IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3035

Rocca Bernarda Pinot Grigio 2013. Alk. 14%, ára 7,50 €. Friuli-Venezia-Giulia az Alpok és az Adria között húzódik. Trieszt és Udine az ismertebb városok. A tengerszint feletti magasság értelemszerűen változatos, ami viszont általában igaz, hogy eléggé szeles terület. Az itt készülő fehérborok világhírűek, a főbb fajták: pinot grigio (szürkebarát), chardonnay, tocai és sauvignon blanc. [A 2690-ben írtam egy másik észak-olasz pinot grigioról (H. Lun Pinot Grigio 2011), de az az Alto Adige régióból jött.] A konkrét borról: a Colli Orientali del Friuli DOC dombos területe a termőhely, 100% pinot grigio, mészben gazdag márgás és folyami hordalékos talaj. A szőlőt reduktív módon dolgozzák fel, hogy minél jobban megőrizzék a primer aromákat. Gambero Rosso 2 pohár. Natúr parafadugó. Aranysárga szín borostyán beütéssel. Intenzív illat maracujával, érett körtével, sóssággal, kevés ánizzsal és reszelt almával. Szájban telt korty élénk, csiszolt savakkal, az illatban jövő friss gyümölcsökkel, kevés vegetálisságal. Az alkohol jól integrált, a lecsengés tiszta, közepes hosszúságú. 6 pont (88).

IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3034

Előzmény: IWAS (3033)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!