Keresés

Részletes keresés

T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4461
Ez se jó,itt nem lehet külföldröl beszélni.Megkérem a modi bácsit,törölje ki majd,amiket itt szenvedek,de nem találok megfelelö topikot.Hol van olyan,hogy külföld,vagy az iskoláknál se találtam összehasonlító topic-ot.
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4460

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014375&la=16349878

Arra gondoltam,hogy itt folytatom,mert már le lettü nk szidva,hogy ne ittecseteljük ezt a témát

florg Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4459
állami érettségi (nem a saját bilentyűzetem. :))
Előzmény: florg (4458)
florg Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4458
Nem, ez átlag.

Ami statisztika készült (ha ugyanarra gondolunk), kicsit sántít, ha jól emlékszem, mert Waldorfban összevont eredményt mértek, máshol meg csak az emeltet.

Amúgy ez álami éretségi, tehát az eredmények ugyanolyan értékűek, mint máshol. Tehát az esélyük megvan, és bírják is, az a tapasztalat (legalábbis a mienk).
Előzmény: T.Iceland (4455)
haliho Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4457

Sziasztok!

Ha már offoltok, akkor offolok egy kicsit én is.

Bármennyire is szégyenletes, de én szeretek Magyarországon élni. :-) Lett volna több lehetőségem elmenni, és soha nem fordult meg komolyan a fejemben. Pedig mérnökként jól hasznosítható szakmám van.

Ez az ország messze nem olyan sz@r, mint amilyennek szeretjük mondogatni magunknak! (Hogy miért érezzük magunkat jobban, ha rosszuil érezhetjük magunkat, mert elmagyaráztuk magunknak, hogy mi vagyunk a világ legsz@rabb népe, mienk világ legsz@rabb országa... rejtély.) Vannak jó iskolák (és persze rosszak is), vannak jó munkahelyek (és persze rosszak is), vannak gazdagok (és szegények is), vannak önzetlen emberek (és önző bunkók is).... éppúgy, mint másutt. Tényleg több a stressz, mint egy sor másik országban, de vannak nálunk jóval stresszesebb országok is. Egy apróság pl.: állandóan sírunk, mint a fördős kislány, hogy mi milyen baromi szegények vagyunk. Ha a világ 6 milliárdos népességét nézzük, akkor 5 milliárd szegényebb nálunk, 3-4 milliárd nyomorog hozzánk képest....

Én úgy gondolom, hogy a kölkeim örüljenek a jó tanároknak, és - a lehetőségekhez képest - ne stresszeljék magukat a rossz tanárokon. Tanulják meg elviselni, tanuljanak meg néha vállat rándítani. Az életben, a munkahelyen, a családban, minden közösségben lesz elviselhetetlen (vagy alig-alig elviselhető) kollega, főnök, családtag is.

Viszont az ember itthon van. Én nagyon itthon tudok lenni ebben "sz@r" országban, és ez nagy ajándék! Olyan, mnit a családom: az se a kiválók válogatott csapata, de az én családom. (Miközben nyilkván zavarnak a rossz dolgok, a családban is, a kölkeim iskolájában is, a munkahelyen is, a lakóhelyemen is, a politikában is.) Ha az ember otthon van a saját házában, hazájában, akkor a rossz dolgok kezelését is megszokta. (Kiskorom óta megszoktam a nagy nyári meleget, amit sohasem szeretettem. Nem biztos, hogy a 10 hónapos telet ugyanúgy tudnám kezelni.)

Tapasztalatom szerint lehet Magyarországon harmonikusan, boldogan élni, gyereknek is, felnőttnek is.

halihó

Ui: Mielőtt bárki azt hinné, hogy milliárdos vagyok, egész életemben közalkalmazott voltam/vagyok, minden fillér után adózom, az én nominálkeresetem is jó 5-10%-ot csökkent az elmúlt másfél évben, erre rakódott az infláció stb. Szóval nem valami aranykalickában élek, hanem térdig gázolok ugyanabban, amiben a többség. De ez azért kevés, hogy a kedvemet elvegye, minden rossz dolog mellé tudok három jót írni a listába... :-)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4456
Remélem ez még témába vág!
Előzmény: Nebáncs!virág (4453)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4455
És a Wadorfban ez az érettségi eredmény az emelt szintüre vonatkozik?Igazából azt sem tudom,hogy megy ez az emelt szintü,de megkapják ezek szerint a megfelelö tudást ehhez a Waldorfban,hogy egy jó egyetemhez legyen esélyük,és bæirják is?Erröl nem láttam számokat/statisztikát egyik waldorfos honlapon sem. A györin láttam valami felmérési eredményeket,ami azt mutatta,hogy a Waldorfnak vannak a legjobb eredményei.
florg Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4454
Hát, pedig akkor jársz a legjobban, ha megpróbálod megszokni, legalább az egyetemig (az még 12 év).

Az meg nem árt a gyereknek, ha lassan tanul olvasni. Ez így van a Waldorfban is, működik. Persze a szülő válláról levesz egy gondot, ha a csemete már 3 éves korában folyékonyan olvas (hogy a gyereknek nem jó ez, az már más kérdés), ettől függetlenül számítógép elé nem engedném korán.
Waldorfban sem a lexikális tudás fejbe-tuszkolásával foglalkozunk, inkább a használható, élő tudás kerül előtérbe, aztán a lexikális dolgokat ki lehet egészíteni a rátanuló-évben, és egész jól szokott menni (4,3-as érettségi átlag szerintem nem számít rossznak).

Több nyelv birtokában lehet csak esélye bármire is. Magyarországon a nyelvoktatás eléggé gyerekcipőben jár, alig beszél valaki normálisan idegen nyelvet. A fiatalok már talán inkább beszélnek nyelveket, de ez sem olyan szintű, mint nyugatabbra, persze ez összefügg azzal is, hogy a skandinávok/németek sokkal könnyebben tanulnak pl. angolul, már csak a nyelvrokonság miatt is (amúgy két éve voltam Olaszországban, mindenki csak olaszul beszélt, vagy ha angolul, akkor rosszabbul, mint én :)).
Előzmény: T.Iceland (4451)
Nebáncs!virág Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4453
Légyszives maradjatok a Waldorf iskolák elemezgetésénél. Ha ki akarjátok tárgyalni az általános iskolák, tanulási szokások stb összehasonlítását, keressetek egy megfelelő topikot.

Moderátor
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4452
Ja,az USA-ban engedélyezett a fegyverhasználat,és annak köszönhetö ez a sok baj.
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4451

Az USA-ban az iskolai problémákkal teli van a sajtó.Méghe csak verekedések lennének,de tömeggyilkosságok.Semmi pénzért nem vinném oda a gyerekem.Köztudott,hogy iszonyat magas a bünözés ott,a gyerekrablásoktól kezdve az iskolai lövöldözésig,és gyilkosságokig minden van.

Azt én sem értem,mért tanulnak itt ilyen lassan írni-olvasni,és az is igaz,hogy a kompjutereznek a gyerekek,de azt nem vettem észre,hogy ez befolyásolná az izlandi írás-olvasást.Egyáltalán nem.Itt a tv-ben sem szinkronizálnak.Az én fiammal teljesen el lehet beszélgetni angolul,minden mesélye angolul van dvd-n is,pedig itt a hivatalos nyelv nem angol.És a barátai ha átjönnek,angolul beszélnek velem 6 évesen totál.Szerintem ez naggggyon nem rossz.Egyáltalán nincs eltorzulva az angoltudásuk sem.Már gyerekkorban van egy hatalmas alap,és késöbb meg tanulják is.Itt még a kukás is beszél angolul,nem ismerek olyan embert,aki nem.Azért Ezt Mo-ról nem mondhatom el.Számtalanszor szégyenltem magam emiatt,hogy a férjem egyszerüen sehol sem tudta magát megértetni otthon.Mondjuk boltban,barátok között.Sehol senki semmit...Talán majd most az újabb generációk.Egyébként a lassú kiskori tanulás ellenére mint írtam,mikor a szakmát tanulják,sokkal jobban a lényeges dolgokat veszik rengeteg gyakorlattal,és szerintem mire felnött fejjel végeznek itt,sokkal jobb tudással jönnek ki az iskolából.Nekem az iskolai rendszerrel nincs bajom,csupán nem tudom megszokni Izlandot.

Előzmény: noaaa (4449)
noaaa Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4450
Ja, kint még lövöldöznek is a diákok... :-(
Előzmény: noaaa (4449)
noaaa Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4449

Én meg annyira vágyom Izlandra! :-)) Már évek óta mondogatom, hogy ha sok pénzem és időm lenne utagaztni, akkor oda mennék elsőként (utána Kínába :-)). Persze csak megnézni, nem élni. Nemrég volt a NG magazinban egy hosszú bemutató cikk az országról, az is nagyon tetszett. De élni Északon én sem tudnék...

Malena! Ebben teljesen igazad van, csak elfelejtettem írni. De attól léteznek azok a jelenségek, amiket leírtam, és nem csak itt vannak jó iskolák. A baráti köröm egy jó része már nem csak belbudai, mert kiköltöztek az aglo-ba vagy teljesen vidékre, na, ott sok helyen még jobb sulik vannak... 

Ami a tanárveréseket illeti, most volt kettő, és akkora hűhót csaptak, hogy na. Úgy tudom, a nálunk fejlettebbnek számító Németországban, USA-ban, Franciaországban stb. minden hétre több ilyen is jut, csak nem hangos tőle a sajtó, mert megszokták. Ott se, itt se azokban a típusú iskolákban történik, ahová mi járatjuk/szánjuk a gyerekeinket...  

A droghelyzet történetesen Izlandon úgy tudom, tényleg jó, és a legrosszabbnak Norvégiát olvastam egyébként. Nálunk persze csak azért jobb a helyzet, mer egyszerűen a fiataloknak nincs rá pénzük, ott meg van.

 

Ami az internetezést illeti: azt soha sem fogom megérteni, hogy ez hogyan konveniál az iskolai játékossággal és lassú haladással. A gyerek csak 10 éves korára tanul meg "hivatalosan" olvsani, addig úgy kell működnie, mint egy "túlkoros ovis", otthon viszont 5-6 éves korától chat-el, éjjel-nappal játszik stb. Hogyan is van ez? Vagyis mire megtanul szabályosan olvasni, addigra a kiskortól folytatott gépezés miatt már a birtokában van egy torz, elangolosított, hibás nyelvezet ismeretének a gép miatt. Szerintem ezért jobb hamarabb megtanítani rendesen írni, olvasni, hogy azután a gépes cuccokat a helyiértékén tudja kezelni és ne az legyen a tanítónénije.

Előzmény: T.Iceland (4445)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4448
Vagyis lassan 7  éves lesz.
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4447

Mostmár én is úgy kezdem látni,hogy jobb maradni.Ö 6 éves.Hát a munkanélküli az tök jó,de nem kapom,ha nem vagyok az országban,így a nyári hazamenetel problémás.Amúgy csak azért annyi a munkanélkülim,mint a fizum volt,mert a legutóbbi munkahelyemhez nem kellett végzettség,áruátvevö-ellenör raktáros szerüség voltam egy olyan kis Tesco szerü boltban,nem tudom,nevezhetö e lokisztikának ez logisztikus végzettség nélkükl.A fizetés itteni vizonylatban nem volt magas,bár van rosszabb is :),és a maximum segély meg pont annyi,mint amit itt kaptam.Ha a szakmámban találnék állást,ott jóval többet kereshetnék,de itt nem fogok.

Mostmár tényleg totál szétoffoltuk a topic-ot :)))

florg Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4446
"2 évig annyi a munkanélkülim,mint amennyi a fizum volt legutóbb."

Huhú, na ez az a gyenge szociális háló, aminek még a lyukait sem fogjuk utolérni ebben az évszázadban. Ebbe azért belefér egy kis hónapokig tartó éjszaka. ;)

Szerintem maradj, és találj ki valami napfényes elfoglaltságot magadnak (festés, zene, ilyesmi), aztán nyáron haza lehet jönni jól megmelegedni egy kicsit, gyereknek meg lesz egy normális, Európa-kompatibilis végzettsége, plusz egy két három beszélt nyelve, az a tízegynéhány év belefér még (hány éves?).
Előzmény: T.Iceland (4445)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4445

Hogy mért nem mentem eddig haza?Hát a kölcsönök miatt,amit ki kell fizetni! :)))))))))

Plussz a férjem izlandi,és nem tudom,ö mihez kedzene Mo-n.Itt olyan szupi a rendszer,hogy 2 évig annyi a munkanélkülim,mint amennyi a fizum volt legutóbb.Csakhát legyen aki ép ésszel bírja ezt.

Igen,csakis Györbe megyek.Ott van az anyukám,aki segítene.Nézegettem a neten,jók az iskolák honlapjai,nade gyakorlaban is...?

florg Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4444
Mondjuk így már kicsit árnyaltabb a helyzet, főleg ez a nincs nappal lehet durva. Nekem Izlandról csak Björk jut eszembe. :)

Itthon is (majdnem) minden kölcsönből van (pedagógus fizetés esetén legalábbis). :(

Mindenesetre, ha hazajössz, alaposan vizsgálódj körül előtte, mi van, mik a lehetőségek iskola szempontjából (is).
Waldorf az bármilyen lehet (tanár, pénz, hely, lehetőség stb. függvényében), de lehet találni jó alternatív iskolákat is, meg akár jó államit is (azt azért már nem annyira könnyű, bárhányan is írják ide, hogy márpedig nekik húdeszuper, sajnos többen vannak, akiknek nem, csak nem írogatnak).
Győr és környéke nem esik a látókörömbe, de ha te mindenképpen oda készülsz, az némileg azért szűkíti a lehetőségeket.
Előzmény: T.Iceland (4442)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4443

amúgy itt van egy izland topik: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9015458&la=78321411

 

rosszul hangzik, amit leírsz. de akkor miért vagytok ott???

Előzmény: T.Iceland (4442)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4442
Hát én 13 éve külföldezek,ebböl 8 éve Izladnon nyomom.Már belefáradtam.Itt nyáron 15 fok van,ami 2 hónap,télen meg nincs nappal.A férjem ötlete alapján kisvárosba költöztünk(mondjuk itt mind az :) ),itt nincs munkalehetöség,a fizm miatt pedig nem tudok utazgatni Reykjavikba.Az emberek rettenetesen hidegek,maguknak valóak,szóval teljes a magány.Engem hülyének néznek,amiért nem tudom magam egyedül feltalálni,meg nem megyek ki sétálgatni az idióta idöjárásban.Az életem anyagilag Mo-n sem volt rosszabb,söt!Itt minden kölcsönböl van,ez a szokás :S .Igaz,azóta sokat romlott otthon a helyzet.Hiányzik az anyu,a magyar szokások,a barátaim,a tavasz,nyár ösz,a magyar tájak,és még sorolhatnám.Az ember csak akkor jön rá,hogy mi jó otthon,ha már nem lehet ott.A házból ki sem mozdulok szinte,itt nincs hova menni túlzottan.Olyan,mintha élve eltemettek volna.Ennyi röviden.
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4441
jaaaaahhhhhh!!!!!!!!! :) :D
florg Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4440
Nincs, mi ezt szoktuk szétoffolni: :)
Előzmény: T.Iceland (4439)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4439
Nincs itt off topic?Inkább ott beszélgetnék erröl.
florg Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4438
Valamit valamiért. :)
Előzmény: T.Iceland (4437)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4437
Semmi bajom külfölddel,ha az nem olyan,mint a hold :)
florg Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4436
A magyarok már csak ilyenek sokszor, csak itthon érzik jól magukat, mégha ez lényegében teljes mértékben paradoxon is. :)
Előzmény: T.Iceland (4435)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4435

:))))))))))

Kéne egy másik topic,hogy elmeséljem,mennyire úúúúútalok itt!!!

De az tény,hogy vannak dolgok,amik jobbak.

florg Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4434
"hallom a híradóban,hogy az iskolában tanárverések vannak,"

Amit a híradóban hallani, azt azért át kell ereszteni egy szűrőn rendesen.
Történik ilyesmi, ami nem jó, de azért az enyhe túlzás, hogy ez lenne az általános, és zömmel sajnos egy kisebbség beilleszkedési problémáit takarja. Bizonyos helyeken/területeken, bizonyos iskolatípusnál előfordulhat, de ezek nem Waldorf (Montessori stb.) iskolák.
A Waldorf valóban hasonlít a nálatok tapasztaltakra, csak itthon pl. a Waldprf diplomát nem fogadják el államilag, külön le kell érettségizni pluszban. A szórás viszont igen nagy Waldorf és Waldorf között (is).

Ettől függetlenül ez az ország _nagyon nem_ Skandinávia. Semmilyen szempontból. Nem tudom, mennyit jársz haza, de vigyázz, hogy ha hazaköltözöl, ne lepődj meg nagyon.
Előzmény: T.Iceland (4432)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4433
azért ne feledd, az a kerület egy üvegbúra. budapest legelitebb kerülete, finoman szólva nem átlagos "gyerekanyaggal"...
Előzmény: noaaa (4429)
T.Iceland Creative Commons License 2008.04.21 0 0 4432

Néha egyik téma vonzza a másikat,nem tudjuk elkerülni az offolást teljesen.

 

Én minden véleménynek örülök,pont ezézrt kérdeztem,hogy mi a jobb otthon,mert én nem tudom.Örülök,hogy van olyan vélemény is,hogy a hagyományos sulik között ia van jó,ez is reményt ad.Nekem tetszik az,hogy a Waldorfban olyasmi rendszer van,mint itt,mert látom,hogy jó,bár nem tudom,hogy a Waldorf mennyire lassabb a többi iskolához képest.Viszont ha a gyerekek stresszmentesen bírják a másikat,akkor az is jó.Igazából olyanok szúrtak szemet,hogy hallom a híradóban,hogy az iskolában tanárverések vannak,meg valaki itt írta,hogy egy gyereket pofán rúgtak,és a tanítónéni ott állt,de nem mert szólni,és hogy a Waldorfban kevésbé van agresszió,jobban arra nevelik öket,hogy egymást szeressék.De pl az én fiam jó képoességü,lehet,túl lassú lenne neki a Waldorf,nem tudom,bár a jó képessége mellett lusta is. :) Vagy pl azt is furcsálom,hogy konkrétan hallottam,hogy a hagyományos suliban 4.-ben tanulnak 2 ismeretlenes egyenletet,ami nekem csak szakközépben volt anyag.Ezt viszont teljesen feleslegesnek tartom.Szk-ben úgyis újra fogják tanulni az egészet az egyenletektöl.Én azt gondolom,hogy az itteni rendszer azért jobb,mert minden gyerek a képességei szerint halad,mint a Waldorfban,tehát nem kell kockákat rakosgatnia 6 évesen,viszont ha gyengébb képességü,akkor is tud eredményesen tanulni,és akkoris bejut az egyetemre.

 

Engedjétek meg,hogy még egy kicsit offoljak!Muszály reagálnom a drogos témára.Nem tudom,mi a helyzet Dániában vagy Norvégiában,de azt tudom,hogy itt 18 éves kor alatt be sem mehet senki szórakozóhelyre (én 14 évesen discóba szöktem),és 21 év alatt nem vehet senki alkoholt(azt meg már kiskoromban kezdtem,ha szüleim leküldtek,de 14 évesen már magamnak is vettem sutyiban)Itt ez lehetetlen.Itt sosem hallottam drogproblémákról az iskolákban.Én úgy tudom,hogy ez a rendszer van egész Skandináviában.Viszont ami igaz,az igaz,rengetegen szülnek fiatalon,és egy nönek van 3-4 gyereke 3-4 férfitól.Az is igaz,hogy a felnöttek nagyon tudnak inni bulikon,ebbe beleértve a 50 éves mamát/anyukát is,aki úgy besörözik otthon,hogy végighány mindent.Olyat is csak izlandiaktól láttam,hogy az egész repülö be volt rugva,és másztak a székeken át,mert ingyen volt a sör,a sztuárdesz meg velem röhögött rajtuk.Viszont nincsenek ilyen alja kocsmák,olyat csak otthon láttam.És drogot is otthon láttam közelröl rendszeresen szórakozóhelyen,nem itt.

 

Egy szó mint száz,köszönöm az ötleteket,szétnézek Györben,hogy még milyen sulik vannak,bár én nem hallottam semmilyen különösen jó iskoláról sajnos.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!