Keresés

Részletes keresés

Gabking Creative Commons License 2004.06.26 0 0 269
Van néhány tengeralatjárós filmem. A vadászat a Vörös Októberre, a K19, a Das Boot, A Bellow.

Ezeken kívül mik azok amik még hozzáférhetők, valamilyen digitális formában? Jó lenne összeszedni őket. Várom az ötleteket.

GabKing

Gabking Creative Commons License 2004.06.26 0 0 268
Csak egy érdekesség. Most néztem meg a Das Boot rendezői változatát. Röpke három óra, de minden percét megérte.
A végéhez csak egy adalék, amikor pont a végkifejlet pergett a TVmen, a légiriadó során az udvarról egy sor dörrenést lehetett hallani. Tüzijátékot tartottak, gondolom valami lagzi miatt, de így igazi interaktív élmény volt. Az ég mintha tényleg légitámadás, bombázás zajlana, teljesen vörösben úszott. És pont addig tartott, mint a filmben...:-)
sz..zs Creative Commons License 2004.06.26 0 0 267
erről a filmről beszélnek "az utolsó esély"-ben, a buszon, a tengeralattjáróhoz menet, Aragorn és Sopranos, vagyis Viggo Mortesen és James Gandolfini... még viccelődnek is Jürgens bajúszán...
Előzmény: KublaKhan (265)
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.26 0 0 266
Én úgy emlékszem, hogy igen. És a cím is más volt, csak már nem emlékszem, hogy mi. A végén egymást süllyesztették el.
Vagy csak én emlékszem nagyon rosszul?
Előzmény: KublaKhan (265)
KublaKhan Creative Commons License 2004.06.25 0 0 265
biztos hogy Gregory Peck(?) a főszereplő.
Mert a sztori alapján ez lenne az;

(Peck-nek viszont volt egy "tengeralattjárós" filmje az "On the Beach", ennek egy feldolgozása ment mostanában valamelyik kereskedelmin. Hosszú volt, és brutális)

Előzmény: Tiburtius (264)
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.24 0 0 264
Én meg azt a filmet keresném, amiben a Gregory Peck játsza az egyik főszerepet. Egy amerikai romboló kapitányaként egy német ubootot üldöz. Ha jól emlékszem, fekete -fehér a film. A cínére sem emlékszem. A szokásos téma: üldözés, lopakodás, vizibombázás. Emlékszem, szörnyen idétlen volt a német tengeralattjáró belseje. Úgy, ahogy mondom, szinte üres volt. Jócskán spóroltak a díszlettel, vagy fogalma sem volt a rendezőnek, hogy hogyan is néz ki igazából egy germán tengeralattjáró. Az is beugrik, amikor a német kapitány arról panaszkodik, hogy milyen sok műszer van a hajóján, bezzeg az első világháborúban mindent szemre kellett elvégezni. Aztán meg amikor a Gregory kitartóan víz alá kényszerítette őket, egy ideig csendben maradtak, majd teljes hangerővel egy ubootos indulót kezdtek el énekelni, mutatván, hogy nem nagyon félnek ők ott lenn...
Komolyan olyan volt, mint a Panzerlied a Halál 50 órájában.
Tudtok erről a filmről vmit?
KublaKhan Creative Commons License 2004.06.24 0 0 263
"Operation Petticoat"
Előzmény: savaz (262)
savaz Creative Commons License 2004.06.24 0 0 262
Régen láttam egy filmet, amibem rózsaszínre festettek egy tengeralattjárót (csak fehér festék volt meg vörös, de külön-külön egyik sem volt elég, de összekeverték, igy elég lett:-), majd mindenki őket üldözte, mert nem ismerték fel (II. Vh Csendes ó.)
Nem tudja valaki a címét?
Előzmény: peterakiss (261)
peterakiss Creative Commons License 2004.06.23 0 0 261
Doberdo feltétlenül.

Nagyapám (tart.honv.hgy) lábnyomait követve én is végigjártam vagy 15 éve. A karsztos, sziklás talaj semmire nem jó csak kecskéknek. Nem nagyon volt különösebb mezögazd. müvelés az elmúlt 80 évben. A terep alig változott. Ha letérsz az útról és a gyalogösvényekröl is, még mindig találhatsz mindenféle elhagyott felszerelést (kulacs, csat, gomb, stb).

Müemlékek, oszuárium, muzeum. Ágyuk az ágyuállásokban. Minden van. Olvass el elötte egy jó könyvet és szerezz egy 1:50,000 térképet és tájolót. Szánj rá min. 2 napot. Ha igazán be akarod járni, vigyél jó bakancsot - nagy terület.

Ha már arra jársz, nézd meg Palmanovát (Udinétöl egy ugrás). 16. sz-i velencei eröditett város. Nem hadszintér, de nagyon érdekes hadmérnöki emlék. Nemcsak a falak maradtak meg teljesen épen (itt nem bontották meg a falakat a gépkocsi közlekedés érdekében), hanem a külsö védmüvek is. Ez is min. egy nap.

Verona - római falak a városban, 19. sz-i osztrák eröditési munkák a város körül. Érdemes Palmanova után ide jönni, hogy lásd a hadmérnöki elvek fejlödését.

Velence is ott van - tengerészeti múzeum (Arsenale vaporetto megálló). Min. 2-3 óra. Vasárnap zárva.

Előzmény: Gabking (256)
Gabking Creative Commons License 2004.06.23 0 0 260
Nekem biza tetszett a film. Ha nem is a Story volt az erős, de isteni belső jelenetek voltak benne, mident látni lehetett egy flottahajól... MEglepően nagyok voltak a belső terek, főleg a Das Boot belső tér ábrázolásához képest...
Sajnálhatja aki nem látta...
Gabking Creative Commons License 2004.06.23 0 0 259
Csendben fut, mélyen fut (amerikai háborús filmdráma, 1958) 90'
Ma a Duna TV. Véletlenűl találtam rá. II Világháborús film, és az álltalam említett amerikai oldalt mutatja be a tengeralatjárósok közöt.
Most nézem, meglátjuk mi lesz belőle....
Alberto Ley Rivas Creative Commons License 2004.06.21 0 0 258
Nos én azt hiszem tudok segíteni. A XXI típusú tengeralattjáró egyetlen bevetést teljesített, de mire visszaért már az ameriakiaké volt a kikötő. Utólag Wilhelm Bauer-re keresztelték. Jelenleg Bremerhavenben van kiállítva, én is láttam. Van ott egy szép múzeum, ha érdekel. Wilhemshavenben egy kissé modernebb tengeralattjáró is ki van állítva ( U10, kb 1955)
Előzmény: Tiburtius (257)
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.21 0 0 257
Bocs, de nem jó célszemélyt kérdezel. Általában nincs pénzem, se szabadságom utazgatni. A munka mellett tanulok, úgyhogy szabadidőm nem sok van, legfeljebb a fizetésnélküli szabi. A pénzről hadd ne beszéljek. Nektek biztos több jut belőle.
Olaszország? Háát... Én biztos elmennék az Isonzo - Doberdo vidékére; mgnézném a híres várnégyszöget a Garda- tó könyékén, biztos, hogy elmennék Assisibe, bár ez a város és a háború nem éppen összeillők!
Múzeumokat sem tudok ajánlani, talán egyedül Waterloo sok-sok látnivalóját, na persze sok-sok zsetonért. Tengeralattjárókal kapcsolatosan meg végképp nem tudok címet adni, konkrét helyeket nekem is keresnem kell.
Tervezgetni én is tervezgetek.
Talán vki más tud Neked segíteni, bocs...
Előzmény: Gabking (256)
Gabking Creative Commons License 2004.06.20 0 0 256
kicsit előrelátóan már idén kezdem tervezni a jövő nyarat.:-) Úgy gondolom, hogy mivel már semmi nem köthet, se határ se politika, jövőre kocsiba kívánok ülni, és végiglátogatni azokat a szinhelyeket amik valamiért fontosak. Akár első, akár második világháború... Ennek következménye, hogy keresek minden olyan címet amit érdemes meglátogatni. Olaszország felé akarok elindulni, első világháborús csatatereket megnézni, és utána mennék tovább, a kérdés csak merre...
Hol milyen múzeum, érdekes helyszin várja, hogy meglátogassam...
Előzmény: Tiburtius (255)
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.20 0 0 255
Üdv Zero4!
Naná, hogy nem hoznám nyilvánosságra a Falklandok körül őrjáratozó tengeralattjárók PONTOS feladatkörét, neveket, dátumokat stb. Persze érthető okokból, hiszen az argentinok még most sem mondtak le a szigetekről. Bár hozzáteszik még ma is, hogy immáron nem háborúval, hanem békésen akarják visszaszerezni. Na ezt elhiszem, vagy sem, és szerintem a britek sem hiszik el mind a mai napig, úgyhogy a ’82-es dolgokat - ha brit lennék- még én sem hoznám teljesen nyilvánosságra. Más kérdés, hogy szerintem az argentinok sokkal közlékenyebbek, hiszen minden egyes részgyőzelmükkel (bár a Fuerza de Submarinos nem sok ilyet tudott aratni) az atomtechnológiát, túlerőt, nemzetközösségi katonai hagyományokat felvonultató britekkel szemben voltak győzedelmesek - még ha el is vesztették a háborút.
A szolgálatokkal kapcsolatban is igazad van persze. Legyen az bármely katonai felderítő szolgálat, kémelhárítás vagy netán haditengerészeti hírszerzés - a titokzatosságot, rejtettséget, láthatatlanságot soha nem lehet tagadni ezek működésével kapcsolatban. De ez érthető. Ez a természetes közegük. Mint ahogy a tengeralattjáróknak is.
Én egészen körülhatárolhatóan csak egy picivel részletesebb leírásokat keresnék a témával kapcsolatban. Nézd meg mondjuk a www.hmsardent.com.uk oldalt vagy a www.duncanmacgregor.com/Yarmotuh oldalt. Nem túl részletes, de azért jó ismertetők a falklandi napi eseményekről, lélegzetelállító fényképek, sőt TÉRKÉPEK is vannak. Könnyen lehet, hogy sok a dezinformáció, sőt biztos. De a tengeralattjárókról még ennyi sincs. (Bezzeg a Super Etendardokról van dögivel, lásd a Haditechnika idevágó cikkét). Egy- két hírmorzsa. Eseményfoszlány. Többet tudtam meg a Discovery adásaiból, mint mondjuk egy haditengerészetes könyvből. És én ezt akartam csak kifejezni, hogy sajnálatos.

És most biztos nagyon le fogok bőgni a szemedben, de a XXI - esek voltak bevetésen a II.vh. végén? Ez biztos? ’z annya! Én csak a kisebb XXIII-okról tudtam (Sárhidai nyomán), hogy volt 6 bevetésük. Ebből konkrétan csak egyet ismertem, azt is pár szóban. De hogy a XXI – esek? A Topp is kapott egyet, az bizti. Hol voltak ezek a támadások? Mikor? Kik a kapitányok? Webcím ezzel kapcsolatban? MINDEN INFORMÁCIÓNAK ÖRÜLNÉK! Én nagyon mélyen igyekszem beleásni magam az Unterseebootwaffe történetébe. Minden segítséget elfogadok, mert jó/pancser pap is holtáig tanul. Annyira szeretnék komolyan ezzel a témával foglalkozni. Régóta tervezek egy németországi utat, pédul Hamburgba. Csak a pénzkérdés mindig közbejön.

Előzmény: Zero4 (253)
Alberto Ley Rivas Creative Commons License 2004.06.20 0 0 254
Heelo! Most itt vagyok Schilligben (É-Németo.) a wilhelmshaveni bázis közelében, majd szólok, ha jön egy tengeralattjáró, bár 2 éve láttam errefelé utoljára. Lehet, hogy megyek Helgolandra, ott volt 2.vh-s u-boot bázis.
Zero4 Creative Commons License 2004.06.19 0 0 253
Kurt R. és a többi amatőr könyveiben a valódi adatok keverednek a hülyeségekkel. Ez a legrosszabb mix. Végy egy adag igazságot, keverj bele butaságokat és minden átlagolvasó megkérdőjelezhetetlen hitelű szakmunkának véli az egészet.
Pl nagy marhaság a farkasfalkás Raider könyvben, hogy csak egyetlen XXI-es osztályú taj jutott el a harci bevetésig. (Raider barátunk szerint az sem süllyesztett el semmit.)
Zero4 Creative Commons License 2004.06.19 0 0 252
Lezárt dolgok? Még az I. világháborúnál is akadnak máig titkos részletek pl. a brit szolgálatok működésével kapcsolatban!
Hiszen a szakemberek tanulmányozzák a múltat, ötleteket merítenek belőle, s előfordulhat, hogy mondjuk a "Hatos" 2005-ben hasonló megoldáshoz folyamodik, mint 1917-ben.
Én mindenesetre nem veszem készpénznek azt, amit mostanában publikálnak az említett témáról. Biztos, hogy az adatok egy része szándékos dezinformáció.
Te mit tennél a britek helyében? Vajon mindent nyilvánosságra hoznál a valóságnak megfelelően?
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.19 0 0 251
Üdv Zero4!
Köszönöm, hogy válaszoltál. Teljesen egyetértek Veled a tekintetben, hogy sok szerző egész jól tud másolni más könyveiből, plagizál, ahogy Gabking mondja. Tényleg van néhány, amely kritikán aluli. Ezeket a könyveket pusztán azért ajánlottam, mert egyáltalán megjelentek. Írtam is, hogy párat még én sem olvastam, tehát nem tudok véleményt nyilvánítani. Sok könyvben útálom, hogy olyan fatartalmú papírra nyomtatták, hogy a képek (melyek nagy része szerintem az Internetről van) nem látszanak, kivehetetlenek. Lehet, hogy a Kurt Rieder is ilyen szerző, azért 1-2 érdekességet megemlített a Legyőzhetetlen farkasfalka c. könyvében. Meg lehet különböztetni valamelyest, hogy ki a szakértő (lásd az általad említett szerzőket), ki a közepesen elfogadható, és hogy ki a (Harry) kókler. Tényleg hiányoznak a komoly szakkönyvek, de mivel kis Hazánknak az első vh. óta nincsen tengeralattjárója (bár már ez sem igaz, lásd az általam többször említett Forintos Gyulát) és ebből kifolyólag sub-érdekeltsége, ezért vagyunk kénytelenek sokszor a gyengébb nívójú könyvekre is hagyatkozni.

A Falklandokról pár szót még. Hát elkeserítettél. Azt hittem, ezek már lezárt dolgok, és hogy kutathatók. Affene. Na nem baj, pár dolgot azért összemazsoláztam már, a háború tengeralattjárós része nem csak a Belgrano megtorpedózásáról, vagy az ARA Santa Fe megtámadásáról szól csak és kizárólag. Volt még ott más is, igaz tényleg kevés, hiszen az argentinok valóban visszavonták hajóikat. A SAS egységet a HMS Onyx hagyományos meghajtású tengeralattjáró vitte az argentin szárazföldhöz, mert az atommeghajtásúak nem tudtak közel menni a sekély parti vizekben. Mint ahogy a Dél-Georgia elfoglalásánál az általad említett SBS- eket a HMS Conqueror tette partközelbe, és onnan ment a Malvinákhoz- szembetalálkozni és elsüllyeszteni a Belgranót. De az argentin ARA Santa Fe is tett partra egy kisebb egységet Port Stanley közelében, és utána hajózott tovább Dél-Georgia felé, hogy ott a brit helikopterek szedjék szét stb. A többit tudjátok. Ezen összecsapásoknál azért felmerült bennem sok kérdés, amikre azért a rossz hír ellenére megpróbálok válaszokat találni.

Előzmény: Zero4 (249)
Gabking Creative Commons License 2004.06.18 0 0 250
A Kurt Raider könyveire reagálok. Sajnos láttam már erre negítív példát (mások könyveinek lefordítása, plagizálás) De Ezek a könyvek még mindíg jobbak mint a Földi nevével jegyzettek.

Igaz ezeket is csak azért szoktam megvenni ritkán, mert a környző "HAZAI Élelmiszer" üzletekben akciósak a könyvek, minden kötet 390 forint. Vettem már itt 2000 Ft os Zrínyi kiadós könyveket, ugyanúgy ahogy szakácskönyveket is. Arra jók ezek a könyvek, hoz kielégítség az aktuális kíváncsiságom, de ha információra van szükségem marad a könyvtár, illetve az internet.

Zrínyi kiadó : Zendülés a tengereken 1680 Ftitteni ár: 390 Ft

Előzmény: Zero4 (249)
Zero4 Creative Commons License 2004.06.18 0 0 249
Szia Tibertius!

Már csak 20-30 évet kell várnod hogy a britek feloldják a titoktartást és megtudhasd, amire kiváncsi vagy.
Egyébként én úgy tudom, hogy a BELGRANO elsüllyesztése után az argentin haditengerészeti egységek visszahúzódtak a kikötőikbe, ezért a járőröző angol taj-ok már semmi izgalmasban nem vettek részt. Talán még partközelbe vittek egy-két bevetésre induló SBS vagy SAS kommandó/felderítőcsoportot és kész. A brit különleges egységek nem csak a szigeteken, hanem az argentin anyaországban is működtek a háború alatt. Részletek a szaksajtóban kb. 2030-ban...

Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy a Budapest-Print kiadó háborús sorozata egy nagy túró. Csupa hülyeség, egyáltalán nem hiteles. Eddig 3 könyvet láttam tőlük, talán a "Vaskereszt" megérdemel egy közepes minősítést a másik kettő kritikán aluli. A tengeralattjárós témájú "Farkasfalka" (mintha Leo Koestler írta volna) katasztrófálisan hiteltelen baromság, ordenáré részletekkel fűszerezve. Éles ellentéte a Hirschfeldnek. Senkinek nem ajánlom. Egyedül a borító jó, de én speciel azért nem adok ki kb. 2000 Ft-ot.
Meglepődnék, ha Koestler úr valóban olyan nagy szám lenne Németországban. Az itteni kiadó agyba-főbe dicséri. Hiába, a szt is el kell adni. Ráadásul a jó címlap segít benne.

Kurt Raider magyar szerző csak álnéven írogat. Azért tőle se legyetek elájulva, mert attól hogy valaki sokat fordítgat, még nem lesz egyenrangú a képzett szakemberekkel. Az ilyen emberkékkel az a gond, hogy mivel nincs kellő rálátásuk-áttekintésük, azért képtelenek felülbírálni/ellenőrizni a rendelkezésre álló forrásokat és hülyeségeket és pontatlan adatokat is simán átveszik.
Hajós témában én inkább Bak Józsefet, Szabó Miklóst, Sárhidai Gyulát és Csonkaréti Károlyt preferálom. Tőlük viszont alig jelenik meg könyv.
Hogy miért van ez így, azt itt, terjedelem hiányában nem kívánom részletezni.

Tiburtius Creative Commons License 2004.06.18 0 0 248
Hello Zero4!
Köszönjük a könyvajánlatot. Pár szót még fűznék hozzászólásodhoz.

-Hirschfeld: tényleg jó könyv, értékelésednek megfelelően alapműnek mondható. A Das Boot-os hangulat szintén ráillik. Ami még érdekes Hirschfeld altiszt történetében, az az U-234 története. A tengeralattjáró csak 530 kg uránium oxidot akart Japánba szállítani atombomba nyersanyagként a világháború végén, de nem jutottak el odáig. A többit a könyvből.

- Tengerek szürke farkasai: ez aztán tényleg ALAPMŰ. Akinek nincs meg, felszólítom, vegye meg! Rengeteg adat, kép és történet a Zero4 által említett időszakból. Ajánlanám az osztrák-magyar U-30-ast a figyelmetekbe.

Amit még megemlíthetek a Hajja&Fiai Kiadótól:
-Sötét éj, nagy mélység
-Ubootok harca repülőgépekkel: ez a két könyv kizárólag német tengeralattjárók vs. szövetséges repülők párharcát mutatja be már-már dömpingszerű mennyiségben és részletezve. Egy ilyen kötet után ráeszméltem, milyen könyörtelenül le-lecsaptak a Catalinák, Liberátorok, Mosquitók a németekre, persze ők sem hagyták magukat. A két könyv tele van repcsik lelövésével végződő párharccal is.
-Háború a tengeren: egy amerikai tengeralattjárós harcai a japánok ellen
Ide lehet még sorolni az ,,Ubootok ellenséges partok előtt” és a ,,Farkasfalka” c. műveket is, én mondjuk még nem olvastam őket. Ugyancsak most jelent meg nem túl régen:
-Leo Kessler. Farkasfalka
-Kurt Rieder: A legyőzhetetlen farkasfalka c. művek is. Ez azért jó, mert tele van konvojmegnevezésekkel, az ellenük indított támadás időpontjával, néhány jó konvojcsata leírásával, ráadásul ezek közül pár egyáltalán nem ismert konvojcsata. Lásd pl. a TM-1 es tankerkonvoj pusztulása Gibraltárba menet stb.
A legnagyobb(!) kedvencem a II.vh. német tengeralattjáróiról:
-Bernard Edwards: Dönitz farkasfalkái. Az atlanti- csata 1939-1945. A Kiadók nevét hadd ne írjam.

Az általam említett Patrick Robinson kötetek: Nimitz anyahajó, Tájfun; A Lopakodó; Tengeri Farkas, Lázadás a Shark fedélzetén és az új Barracuda 945.

Jelenleg próbálok a Falkland-háborúban szereplő brit tengeralattjárókról weboldalakat találni, nem nagy sikerrel. Nincs olyan honlap, ami RÉSZLETESEN leírná, hol, merre, mennyi ideig járőröztek a britek, mit csináltak még az argentinok ellen a Belgrano elsüllyesztésén kívül. Ez az én nagy bánatom.

Előzmény: Zero4 (245)
Gabking Creative Commons License 2004.06.18 0 0 247
Elnézést, hogy elnéztem a két tengeralatjáró nevét. Azért abban igazam van, hogy mind a kettő tipus igazán figyelemreméltó.
Ez az információ a folyékonyfém hűtésről, szinte sokkolt, még sehol nem olvastam róla. Igazán "oroszos" a megoldás.

A forrásnak feltüntettt link egy álom... Elő kelett szednem minden orosztudásom, hogy a linkek között eltudjak igazodni. Már az is öröm volt, hogy a lap címét el tudjam olvasni... :-) De ami anyag itt képekben fellelhető, megér minden "szenvedést" :-)

Ha már az orosz technikáról van szó, megnéztem régebben a K-19, című filmet. Az első orosz reaktorbalesetről..

Előzmény: KublaKhan (246)
KublaKhan Creative Commons License 2004.06.18 0 0 246
Nem az "Akula" (pr.971) a legmélyebbre merülő "harci" tengeralattjáró osztály, hanem az "Alfa" (pr.705K).

Elsősorban a műszerezettsége, fegyverzete gyengébb, valamint egyszerűsített (zajos) a meghajtórendszere.
Ennek van titán hajóteste.
Reaktora egyszerhasználatos, ha leáll(-ítják) "szétfagy". (folyékonyfém hűtésű).
Volt egység amit ez miatt "selejteztek", de a többit is kivonták a szolgálatból.

Forrás

Előzmény: Gabking (244)
Zero4 Creative Commons License 2004.06.18 0 0 245
Kedves tengeralattjárósok!

Két alapmű, amely még beszerezhető:

1. Hirschfeld (Hajja és Fiai Kiadó)

Olyan mint a Das Boot, csak jobb. Végre egy 100 százalékig valósághű visszaemlékezés Dönitz farkasairól. Olvasmányos és hangulatos.

2. Tengerek szürke farkasai (Petit Real KIadó)

A tengeralattjárók története a második vh végéig.
Szakszerűen, a lényegre törve, de pár érdekes esetet is elmesélve ismerteti a német, az amerikai, a japán, az olasz, a francia, az angol, a szovjet és az osztrák-magyar egységekkel kapcsolatos tudnivalókat.
Szerző: Sárhidai Gyula.

Ja, és aki nem ismerné, az szerezze be a Haditechnika régebbi számait (1998-2003), több ismertetőt talál benne a szovjet egységekről pl. az Akuláról, a néhai Kurszkról.
Idén még lesz egy taj-os cikk.

Gabking Creative Commons License 2004.06.17 0 0 244
Jó kérdés. igazábol eddig nem gondolkoztam ezen, de most ha döntenem kellene akkor a Los Angeles mint vadász, és a Tájfun mint rakétás a két kedvenc.

Kicsit furcsállom az orosz mentalitást, de azért csak ők tudták a legméjebre merülő tengeralatjárót összehozni (Akula) Bár ha jól olvastam ezért a legénység kényelméből igen sokat kellet áldozni..

Egy kis Tom Clancy adalék: A Red Storm Rising című könyv (ami a harmadik világháború forgatókönyve a harpoon hadijáték alapján --szintén Tom Clancy fejlesztette ki a játékot-- hagyományos fegyverekkel) sokat foglalkozik a tengeralatjárókkal, és az ellenük folytatott tevékenységekkel. Aranyos stroy, amikor az egyik kapitányunk elmeséli, hogyan követet periszkóppal egy jachtot, amin egy pár szeretkezet. Az aktus rögzítés után a legénység kedvenc műsorává vált a belső hálón...magyarázat: moráljavítás! :-)

Előzmény: Tiburtius (243)
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.17 0 0 243
Ahá, értem. S melyek a mai hajók közül, amelyek a szívedhez nőttek, úgy istenigazából? Los Angeles? Kilo? Netán a Xia?

Egyébként meg mindig zengjen a Kammeraden auf See és az Ubootlied. (a moderátoroknak: egyik sem náci induló, a Kriegsmarine tagjai nem lehettek NSDAP párttagok. Csak a miheztartás végett.)

Előzmény: Gabking (242)
Gabking Creative Commons License 2004.06.17 0 0 242
erre csak annyit mondhatok, hogy sokat vesztettél. De nem behozhatatlan a kár....
Ami a tengeralatjárókat illeti, igazság szerint engem mindegyik tengeralatjáró érdekel, főleg olvasmányos szinten.

Igazán a mai tengeralatjárók azok, amik érdekelnek technikai szinten is. van valami vad "hangulata" egy zsúfolt II.Világháborús tengeralatjárónak, de a szivemhez azért közelebb áll a modern hajó. Érdekes, hogy a német tengeralatjárókról menniyt lehet olvasni, de méltatlanúl mellőzik a többi nemzetet is. Alig van irodalma az angol, japán, és egy kicsitt több az amerikai tengeralatjárókról.

Pedig az Amerikai flottahajók igen jól teljesítettek japán ellen, gyakorlatilag elérték azt, amit a Németeknek nem sikerült Angliával...

Azért szeretném megjegyezni, hogy a szonár jellegzetes "PING"-je, illetve a mélyvizi bombák robbanása szerintem egy generáció tengerészeinek az életévé vállt. ( a csengőhangom a Das Boot filmzenéje, a jellegzetes pingetéssel. Ez csak a barátoknak jár ki, a többieknek nem. Kamerád)

Előzmény: Tiburtius (241)
Tiburtius Creative Commons License 2004.06.17 0 0 241
Hogy a csudába nem botlottam még bele Clancy-könyvekbe? Hát jól elkerültem, az biztos. Kösz mindnyájatoknak a címeket, megkeresem őket és elolvasom.
Egyébbként úgy veszem észre, a Topiclakók nagy része a mai modern tengeralattjárókra megy, legalábbis statisztikailag nézve utólag a topic menetét. Érdekes...

Német Unterseeboot-fanatikus? VIIC Típus-mániás? Kretschmer-Schepke-Topp-Lüth-követő? Van vki, aki kimondottan erre az időre fókuszál?

Előzmény: Gabking (240)
Gabking Creative Commons License 2004.06.17 0 0 240
Hát igen, és ezek csak a legjobbak.... :-)
Nekekm a személyes kedvencem a vadászat a Vörös Októberen kívül,a Vörös Vihar.
Tom Clancynek ezen kívül van egy olyan karaktere, Jack Rayen, aki a Vadászat a Vörös Októrberben tünik fel, és egészen nagy pályát fut be. Nem akarom lelőni a poént, de érdemes elolvasnia könyveket.
Azt szertem a könyveiben, hogy a technika bemutatásán kívül, használja is azokat, érzékelteti, hogy milyen kapcsolatba kerülnek a kezelők vele....

És nem szabad elfelejteni, hogy megjelent neki több olyan könyve is, ami kifejezetten egyes fegyvernemekre koncentrál, bemutatja azokat, stb...

Előzmény: Tiburtius (238)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!