A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Ja, igen, de most nem az a fontos, hogy mikor vettem a hűtőt (nem is én vettem). Hanem vajon lesz-e abból galiba, ha húskészítmény meg tejtermék békésen megvan-e egymás mellett. Bizisten eszembe sem jutott volna, hogy külön tároljam őket, mondjuk nyers húst sosem tettem tejtermék közé. Mondjuk keveredhettek egymás mellé. Nincs egy mintahűtőm. Mondjuk, hogy ha jobban belegondolok, anyám is külön tárolja őket.
komórka!
Nem a képre kell kattintani, hanem jobb oldalt van három nyíl, arra.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kipróbáljuk, belefér-e 2 nagy tepsi egyszerre a sütőnkbe egymás fölé-alá úgy, hogy köztük kb. 10 cm-es hely szabadon marad. Ha igen, akkor sütőpapírt terítünk mindkettőbe, ám ha nem, akkor a hozzávalókat megfelezzük -az egész tojás helyett csak 1 tojássárgát használunk-, és 1 tepsi sütit készítünk el bő fél óra alatt.
A tejcsokit félkörömnyi falatokra vágjuk, és magunk mellé készítjük. Ezután a kétféle cukrot, a margarint és a mogyorórémet összekeverjük egy robotgép segítségével egy nagy tálban, majd hozzákanalazzuk a lisztet és a szódabikarbónát, hozzáütjük a tojást is, majd ezt az egészet fakanállal jó alaposan összedolgozzuk. Végül néhány mozdulattal beledolgozzuk a tésztába az apróra vágott csokit is.
A tésztából 25- 30 db diónyi gombócot formálunk. Lerakjuk őket egymástól 5 cm-re a tepsire vagy a tepsikre, aztán a kezünkkel mindet ellapítjuk picit, úgy, hogy kb. 2 és fél centi vastagságú korongokat kapjunk.
Ezután a sütiket 15-20 perc alatt megsütjük a forró sütőben, de csak akkor szedjük le onnan, ha már teljesen kihűltek, mert melegen még puhák és könnyen megnyomódhatnak.
Ti honnan veszitek le a recepteket, nekem akármire kattintok, nem jön be csak a kép. Nincs meg véletlenül valakinek a Mogyorókrémes süti csokidarabokkal receptje.
Persze ez csak rész-igazság, hiszen külön veszi a zöldséges fiókot... Úgyhogy lehet interpellálni Stahljucit. :-))
Én egyébként saját tapasztalatot mondtam, de hozzá kell tennem, hogy soha nem volt mélyhűtővel összeépített hűtőnk. A "rendes" hűtőnkben nincs mélyhűtőrekesz, a mélyhűtőben meg nem volt normál hűtő rész.
Most már van no frost-os kombihűtőnk (is), de ott szinte minden polchoz van külön légfúvóka, a zöldségesdobozokhoz is.
Hááát....... szerintem itt a fizika édes kevés. Főleg a régebbi típusoknál, ahol ugye felül van a fagyasztórész (nem külön nyílósnál meg pláne!) én biztos vagyok benne (érezhető is) hogy felül hidegebb van.
Lehet hogy a ma kapható hiper-szuper modern hűtőknél már nincs hőmérséklet különbség, de a régebbieknél bizony van! Nem egyszer jártunk úgy az anyukáméknál a hűtővel, hogy a legfelső polcon tárolt hús félig fagyos lett.
Mivel nálam (sztem általában is) a doboz(ok) legalul van, már csak ezért sem tartom jó megoldásnak, hogy ott tartsam a húst, húskészítményeket. Hiszen itt a legmelegebb a hűtő! Ezért jó zöldségtárolásra, hisz azoknak magasabb tárolási hőmérséklet is megfelel. Azt persze mindig figyelembe kell venni, hogy a nyers húsok megfelelően legyenek becsomagolva mielőtt a hűtőbe tesszük őket.
Hát ez a narancsos csoki attól tartok nem érné meg, hogy belekerüljön a sütibe:(
Látta valaki a vasárnapi adást? Nekem az "Egy tiszta perc"-ben nem volt világos, hogy vajon húskészítményt (felvágott stb.) is így szeparáltan kell tartani? És zöldség és gyümölcs mellé tehetek-e tejkészítményt?
Rakott brokkoli és karfiol Együtt a konyhában Hozzávaló: 1 fej brokkoli 1 fej karfiol 2 db tojás 2 pohár tejföl 25 dkg tejszínes krémsajt 1 evőkanál morzsolt oregánó 1 evőkanál morzsolt kakukkfű 1 evőkanál morzsolt bazsalikom 15 dkg reszelt trappista sajt A rózsáira vagdosott karfiolt és brokkolit a késes betétű robotgépben apróra daráljuk, majd a párolóedénybe öntjük, és a lobogva forró vízben 2-3 perc alatt készre pároljuk a morzsalékot. Amíg a zöldség fődögél, elkészítjük az öntetet. Ehhez egy nagy tálba öntjük a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a fűszereket és hozzáütjük a 2 tojást is. Aztán az egészet kézi habverővel alaposan összedolgozzuk. Amikor a karfiol és a brokkoli megfőtt, lecsepegtetjük, majd átöntjük az egészet egy kivajazott tepsibe. Fakanál segítségével elegyengetjük a morzsalékot a tepsiben, enyhén megsózzuk, leöntjük a sajtmártással, végül a tetejére szórjuk a reszelt sajtot is. Az előkészített rakott zöldséget 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sütjük készre.
Rukkola saláta kéksajtos pirítóssal és barackkal Salátavacsora Hozzávaló: 10 dkg kéksajt 1 dl tejszín 1 kisebb bagett, felszeletelve 2 db friss barack (de jó konzerv barack is) 2 evőkanál vörösbor-ecet 1 kávéskanál gyömbérpor 4-5 evőkanál olívaolaj só, bors 1 zacskó rukkola saláta A kéksajtot darabokra törjük, és egy kisebb lábosban összeolvasztjuk a tejszínnel. A keverékbe beáztatjuk a kenyér- szeleteket, majd egy olajjal vékonyan megöntözött teflonserpenyőben röviden megpirítunk, majd félreteszünk. A barackokat leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, majd egy serpenyőben forró olajon lapos oldalukkal lefelé megpirítjuk a fél barackokat. Ha megpirultak, ezeket is félretesszük. A barackhoz használt serpenyőbe óvatosan beleöntjük az ecetet, majd röviden kiforraljuk. Majd levesszük a serpenyőt a tűzről, elkeverjük az ecetet a gyömbérporral és az olajjal, végül sózzuk, borsozzuk az öntetet. Ha kész, az öntetet ráöntjük, majd összeforgatjuk a salátával, aztán az ízes salátát tányérokra halmozzuk, végül megkoronázzuk a karamellizált barack- szeletekkel és a pirítósokkal.
Gyümölcsös csirkecomb szedres mártásban Majd a Buday! Ami a dobozban volt: 4 db csirkecomb fél szál póréhagyma 10 dkg mazsola 30 dkg rizs 30 dkg mirelit szeder 1 db alma 20 dkg gomba 2 dl vörösbor Használtunk még: só, olaj, bors, 2 evőkanál cukor Első lépésként egyenként kicsontozom a csirkecombokat. Aztán jöhet a töltelék: fogom az almát, és a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán lereszelem. Hozzászórom a mazsola felét, egy kicsit összekeverem, a csirkecombokat megsózom, majd a mazsolás almát beletöltöm a húsba. Ha kész, fogpiszkálóval összetűzöm a combokat. Kívülről is egy kicsit megsózom, előveszem a tepsit, kevés olajjal kikenem, majd bele teszem a combokat és 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm. Amíg a hús sül, elkészítem a köretet, a gombás rizst. Egy lábosba olajat hevítek. A póréhagymát felaprítom és már dobom is a lábosba. A gombákat megfelezem, majd felszeletelem. Ha kész, ez is a lábosba kerül. Egy kis bors, egy kis só és megkevergetve 2-3 percig pirítom a hagymás gombát. Ha már megpuhult a gomba és kiadta a levét, rászórom a rizst, majd annyi vizet öntök rá, hogy egy ujjnyira ellepje. Pici só, egy utolsó keverés, majd fedő alatt készre főzöm. Amíg puhul a rizs, elkészítem a mártást. Egy serpenyőbe szórom a kristálycukrot és megkaramellizálom. Ha már gyönyörűen megolvadt, bele is öntöm a szedret, a maradék mazsolát, végül az egészet felöntöm a vörösborral. Innentől kezdve - 4-5 perc - csak annyit kell várnom, hogy elforrjon a bor alkoholtartalma, egy kicsit összeessen a szeder a szószban és már kész is. Ha a szósz méz vagy olaj sűrűségű, a mártás elkészült, és a ha a hús is szép aranybarna, már tálalhatunk is. A tányérra púpozok a gombás rizsből, aztán a fogpiszkálókat kihúzogatom a húsból, félbe vágva a rizs mellé helyezem, végül meglocsolom az egészet a mártással. Jó étvágyat!
Narancsos brownies Süssünk valami finomat! A piskótához: 10 dkg étcsokoládé (lehetőleg 70% kakaótartalmú) 10 dkg dió 20 dkg vaj 10 dkg cukrozott narancshéj 4 tojás 40 dkg cukor 10 dkg finomliszt 2 kávéskanál sütőpor 1 nagy csipet só A csokimázhoz: 10 dkg cukor 1 dl sűrített tej 10 dkg narancsos tejcsokoládé 5 + 10 dkg vaj Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk, majd sütőpapírral is kibélelünk egy kb. 30x25 cm-es tepsit. A csokit apróra vágjuk, aztán a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk. Amíg a dió kihűl, a csokit és a vajat enyhe gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd levesszük, hogy langyos hűljön. Ezalatt a diót durvára törjük, a cukrozott narancshéjat pedig enyhén olajos késsel apróra vágjuk. (Az olajos trükk azért jó, mert a narancshéj nem tapad rá a késre.) Ha a vajas csoki már kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral. A cukros tojáshoz beledolgozzuk az olvadt vajas csokit, aztán apránként a sütőporos lisztet, és végül lassú fokozaton, belevegyítjük a diót és a cukrozott narancshéjat. A tésztát belesimítjuk a tepsibe, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Elkészítjük a sütemény tetejére a mázat. A narancsos csokit apróra vágjuk, a vajat felkockázzuk, és mindkettőt magunk mellé készítjük. Ezután a cukrot és a sűrített tejet egy kis lábosban takaréklángon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd erősítünk a tűzön, és a keveréket 5 percen át gyengéden, óvatosan forraljuk. Ekkor levesszük a tűzről, és azonnal hozzáadjuk a narancsos csokit és a vaj 1/3 részét, azaz 5 dekát. Az egészet addig keverjük, amíg sima, egynemű mázat nem kapunk, majd berakjuk a hűtőbe, és hagyjuk, hogy 1-2 óra alatt sűrűre dermedjen. (A mázat már előző nap is megcsinálhatjuk.) Tálaláskor a süteményt kiszedjük a tepsiből, deszkára tesszük, majd a csokimázat kivesszük a hűtőből és a maradék 10 deka hideg vajjal kikeverjük a robotgép segítségével. Aztán a süteményt megkenjük a csokis mázzal, és felszeleteljük. Amennyiben díszíteni szeretnénk, rászórunk még egy kis extra adag apróra vágott, cukrozott narancshéjat, de enélkül is maga az édes bűnbeesés.
Veronika csirkéje Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 2 csontos, bőrös csirkemell só és frissen őrölt bors 1 csokor újhagyma 15 dkg fehér, lehetőleg muskotályos szőlő 15 dkg vörös szőlő 2 evőkanál vaj 2 evőkanál olaj A szószhoz: 2 dl száraz fehér bor 2 dl tejszín 1 kávéskanál mustár 1 evőkanál étkezési keményítő 1 evőkanál morzsolt tárkony A csirkemelleket hosszában kettévágjuk, és az így kapott 4 darabot alaposan kiklopfoljuk, és megsózzuk-megborsozzuk. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázzuk, aztán a kétféle szőlőt leszemezzük, és a szemeket félbevágjuk. A szósz következik: kézi habverővel simára keverjük egy tálban a tejszínt, a mustárt, a keményítőt és a tárkonyt. A vajat és az olajat gyengéden összeolvasztjuk egy akkora lábosban vagy serpenyőben, amelyben elférnek majd egymás mellett a húsdarabok. Utána mérsékeltre csavarjuk alatt a tüzet, és lefedve oldalanként 6-8 perc alatt megsütjük a vajas olajon fedő alatt a csirkemelleket. Ha a sütési idő végén beléjük szúrunk egy késsel, és áttetsző lé csordogál ki belőlük, készen vannak. Ekkor szűrőlapáttal átemeljük őket egy tálra, és alufóliát borítunk rájuk. A serpenyőben maradt vajas olajon kevergetve megfonnyasztjuk az újhagymát, ráöntjük a bort, és utána néhány darab híján, hozzáadjuk az összes szőlőt. Várunk 1-2 percet, hogy a gyümölcs elkezdjen megpuhulni, aztán a kancsóból hozzáöntjük a szószt, és kevergetve 2-3 perc alatt az egészet besűrítjük. Tálaláskor a sült csirkemelleket megöntözzük a tárkonyos-szőlős szósszal, és díszítésül rábiggyesztjük a félretett szőlőszemeket.
Köszi az ötletet. Nekem nemrégen van csak a villanysütőm és nagyon nehezen tudom kiszámolni az időt. Vagy túlszárad, vagy nem sül meg. A krumpli nem tudom milyen volt, a piacon vettem egy normál árusnál, amúgy nem rossz. Megtaláltam a krumplireszelőmet és igen vékonyra szelte. A teteje megpirult és nem mindenütt volt nyers (ropógos). Legközelebb lefedem alófóliával és úgy sütöm.
komórka, ma reggel pont ez a recept volt. Szerintem a 20 perc nagyon kevés - ezért nem puhulhatott meg a krumplid. Szoktam többféle hasonló krumplis kaját gyártani, min. 20 perc fedővel vagy lefóliázva, és még 15-20 perc anélkül.
Egyébként őgy láttam, Agria krumpli volt, a vékonyhéjú, sárgahúsú.
Édeskrumplis nudli Együtt a konyhában Hozzávaló: 2 db nagyobb édeskrumpli 25 dkg vaj só 10 dkg zabpehely finomliszt
Első lépésként megfőzzük, meghámozzuk, majd krumplinyomóval szétnyomjuk az édeskrumpli szemeket. Aztán a krumplipépet átkanalazzuk egy nagy keverőtálba, hozzácsípkedünk kb. 5-8 dkg vajat, majd annyi lisztet öntünk hozzá, amennyit a gyúrásnál felvesz (kb. 10-15 dkg). Aztán ízesítjük egy csipet sóval, föltűrjük az ingujjat, és már gyúrhatunk is. Ha a tálban már nagyjából összeállítiottuk a tésztát, átemeljük egy gyúródeszkára és ott folytatjuk a tészta kidolgozását, amíg szép, egyállagú nem lesz.
Ha a tésztával elkészültünk, lecsípünk a tésztából egy kisebb teniszlabdányi darabot, majd mintha gyurmáznánk, hurkává sodorjuk, végül nudlikat csipkedünk belőle. Ha nem megy kézzel, felvághatjuk késsel is.
Ha a nudlikat kiszaggattuk, lobogva forró vízben kifőzzük őket, majd egy alapos lecsöpögtetés után átborítjuk az előre elkészített apróra őrölt, vajon megpirított zabpehely morzsába. Egy alapos átforgatás után már ehetjük is az édeskrumpli nudlikat porcukorral vagy lekvárral, ki-ki ízlésének megfelelően.
A mézet egy kisebb keverőtálban elkeverjük a csiliporral, a tormával és a tejszínnel. Hozzáforgatjuk a diót, amelyet aztán egy sütőlappal kibélelt tepsibe terítünk egy rétegben, és forró sütőben kb. 15-20 perc alatt megpirítunk. Ha kész, kiszedjük és hűlni hagyjuk.
Amíg a dió pirul, elkészítjük az öntetet. Ehhez az avokádót egy nagy keverőtálban villával szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk az olajat. Alaposan elkeverjük, aztán jöhet bele a zöldcitromlé, az ecet és a csilipor is, sózzuk ízlés szerint, végül annyi olivaolaj, hogy közepesen sűrű öntetet kapjunk.
Aztán ezzel az öntettel összekeverjük a saláta-keveréket, és tányérra halmozzuk. Megszórjuk a kihűlt, pikáns dióval és a szőlőszemekkel.
Kelbimbós pulykaragu krémes krumplival Majd a Buday! Ami a dobozban volt: 40 dkg pulykamellfilé 1 rúd tejszínes krémsajt 60 dkg burgonya 40 dkg mirelit kelbimbó 5 dkg császárszalonna 4 db tojás Használtunk még: szárított rozmaring só bors olaj 1 fej lilahagyma 1 teáskanálnyi fokhagymakrém
Azzal kezdem az ételünket, hogy a kelbimbót leforrázzom. Lobogó, forró vízbe teszek egy kis sót, egy csipet rozmaringot, aztán már mehet is bele a kelbimbó. Amíg ez puhul, hajszálvékonyan legyalulom a krumplit a négyoldalú reszelő uborkaszeletelő oldalán.
Ha megvan, a krumpli szeleteket beledobom egy keverőtálba, majd egy másik tálkában összeállítom a szószt. Fogom a krémsajtot, belenyomom a tálba, egy kicsit megsózom, megborsozom, hozzáütök két tojást, majd az egészet simára keverem.
Ha ezzel is megvagyok, leszűröm a kelbimbót és félre teszem. A kelbimbó forró, főző levéből lassan csurgatva a sajtos tojáshoz öntök kb. 1-1,5 decinyit. Az egészet elkeverem, majd ráöntöm a krumplira. Alaposan megforgatom a krumplit ebben az ízes szószban, aztán átöntöm egy tepsibe, egyenletesen eligazgatom benne a krumplit, majd rakom is be a sütőbe. 180 fokon sütöm kb. 20 percig, addig, míg meg nem pirul a teteje.
Amíg a krumpli pirul, elkészítem a ragut. Néhány csepp olaj öntök egy serpenyőben. Amíg az olaj melegszik, felaprítom a császárszalonnát, és már mehet is bele a serpenyőbe. Vékonyan felcsíkozom a lilahagymát, aztán ez is mehet a szalonnához. Majd fogom a pulykahúst és vékonyan felcsíkozom. (Hogy minél gyorsabban kész legyünk, annál vékonyabbra kell vágni a húst.) Végül a pulykahús is megy a szalonnás hagymára. Egy pici só és pirulhat minden. A lényeg, hogy erős lángon süssük. Utolsó lépésként a kelbimbókat félbevágom, majd ezt is a raguhoz dobom. Fokhagymakrémmel és egy kevés borssal ízesítem.
Mire megpirul a pikáns pulykaragu, elkészül a krémes krumpli is, így már tálalhatunk is.
Olasz csicseriborsó-leves Főzzünk egy jót! Hozzávaló a leveshez: 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 3 sárgarépa 10 dkg zeller 15 dkg füstölt szalonna 2-3 evőkanál olívaolaj Só és frissen őrölt bors 2 evőkanál morzsolt kakukkfű 2 kávéskanál mustár 1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv 30 dkg fűszeres kolbász 2 doboz 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv 1 ág friss rozmaring 0,5 dl balzsamecet A tálaláshoz: 1 nagy csokor petrezselyem 12,5 dkg mascarpone 2 dl tejszín
Első lépésként készítek egy zöldségalapot. Ehhez nagyobb darabokra vágom a répát, a hagymát, a fokhagymát és a zellert, aztán a szalonnát is felkockázom, majd mindezt beledobálom egy késes betétű robotgépbe és összedarálom. Minél pépesebbre daráljuk a zöldségalapot, annál gyorsabban fog párolódni.
Amikor a darálással elkészültem, a zöldségpépet átkanalazom egy nagyobb fazékba, megsózom, megborsozom, majd egy egészen kevés olívaolajjal együtt 10-15 perc alatt összepárolom. Ha az alap már jól átforrósodott, alaposan megkeverem, és lefedve hagyom forrdogálni.
Ezalatt nagyobb karikákra darabolom a kolbászokat, a csicseriborsó konzerveket pedig leszűröm, lecsepegtetem, majd magam mellé készítem. Már csak egyetlen előkészítő lépés maradt hátra; elkészítem a szegény emberek borát, azaz a balzsamecetet felöntöm kb. 1,5 dl vízzel.
Haladok is tovább. A zöldségalap már jól megpárolódott, így belenyomom a mustárt, megszórom a kakukkfűvel, majd a levesalaphoz öntöm a hámozott paradicsomkonzervet is, levével együtt. A fakanál élének segítségével szétdarabolom a hámozott paradicsomszemeket kisebb darabkákká, aztán a levesbe szórom a kolbászkarikákat és a leszűrt csicseriborsó szemeket is. Az egészet aztán alaposan összeforgatom, megvárom míg a felforr a leves, ekkor hozzáöntöm a balzsamecetes vizet is, végül az egészet felöntöm kb. 1,5 liter vízzel. Letakarom a lábost és hagyom, hogy csendben felforrjon.
Amíg forrósodik, felaprítom a petrezselymet, aztán egy kisebb tálkában összekeverem a mascarponéval és a tejszínnel. Ez az ízes keverék kerül majd tálaláskor a leves alá.
Mikor a tejszínes alapom is elkészült, a levesbe dobom a rozmaring ágat, majd egy alaposa keverés után ismét lefedem a lábast és magára hagyom, hogy aztán 20-25 perc múlva tálalhassam ezt a fenséges olasz csicseriborsó-levest.
Jó, akkor ebben a dátumtémában rehabilitálom Juditot.
De az alkoholos filc baromság (nem ennivaló az összetétele, a tojás héja pedig porózus, átmehet rajta), és tojástartó szemétbe dobása se okos dolog! Szelektív hulladékgyűjtés rulz!! ribizli
gondoltam, hogy valamelyik a termelőkód, akartam is írni, hogy ez egyik sem falusi, azt utoljára tavaly ősszel kaptam, még melegen a tyúk alól - a tyúk meg nem tojt rá feliratot :))
Szerintem sincs rajta dátum. Csak a számsor, az pedig az alábbiakat jelenti. Kaptok még egy linket, most nem tojásinfósat. :-)
http://www.mezohir.hu/2004-01/23.html
Ezt meg nem is tudom, honnan mentettem le....
A pecsét mindent elárul
Akar bio, akar nem - az EU orszagaiban a tojasokat tobbfele szempont alapjan, egysegesen osztalyozzak, es ennek alapjan jelolesekkel latjak el. Ertekesitesre szinte kizarolag az A minosegu kerul (ep heju, nem mosott, nem hokezelt, max. 21 napos). Az extra A osztalyba tartozok max. 9 naposak. Suly szerint a skala az XL merettol (73 g v. annal tobb) az S-ig (53 g alatt) terjed. A legaltalanosabb a kozepes, azaz M meretu (53-63 g) A receptekben szinten ezt a meretet veszik alapul. Az EU-hoz tortent csatlakozasunk ota kotelezo a forgalomba kerulo tojasok jelolese. A kodsort kezdo egyjegyu szam utal a tartasi korulmenyekre. 0 - szabadtartas (biotojas) 1 - kifutos rendszer 2 - istallobeli, de nem ketreces 3 - ketrec
A kovetkezo betu a termelo orszag jele.
Azt ezt koveto szamsor az alattarto telep azonositasara szolgal. 01 - 19-ig a megye'k abc-sorrendben, 20-as Bp.
Vegul kovetkezik a regisztracios szam, amely a termeles helyet jelenti. Ket szam az allategeszsegugyi kerulet sorszama, aztan a T a tojotyuk jeloles, majd jon egy tort szam, melybol az elso ket szam az allattarto telep sorszama a keruletben, a masodik ket szam pedig azt jeloli, hogy a telep melyik sorszamu istallojabol szarmazik a tojas.
A parmalat főzőtejszínben keményítő van "segédanyagnak", megáll benne a kanál - régen biztos azt használt, azóta azt hiszem, kiönti üvegcsébe, hogy ne látszódjon a márka vagy mi. Jómagam nem veszek olyan tejszínt, amiben nincs legalább 30% zsír, szükség esetén tejjel sk. hígítható, vagy kevesebb kell belőle.
Tojás. Múlt héten vettem, ez van ráírva:
3HU023T34/3F
Az ötforintos kérdés: szerintetek meddig áll el? :))
Egy kis segítség (ez az utolsó előtti a régi eresztésből):
3HU031T04/8
Lehet, hogy Juditnak igaza volt az alkoholos filccel? :))
Rengeteg ilyen malőrt vettem már észre, néha meg azon bosszankodom hogy annyira evidens dolgokat magyaráz. Csak sejtem, hogy mi egy kicsit túlműveltek :-) vagyunk gasztronómiai, ill. háztartásvezetési téren - ezért tűnik fel. Ugyanakkor mégiscsak bosszantó, ha a kezdőket így félrevezeti. :-(
Talán az új sorozat legelső adásának egyperces egészség-tippjében volt szó a vágódeszkákról. Addig OK, hogy lehetőleg használjunk külön húsos és külön zöldséges (egyebes) deszkát. De vajon miért nem említette a legolcsóbb, és legkézenfekvőbb húsosdeszka fertőtlenítést ill. tisztítást, a sóval bedörzsölést? Tudom, a sóbánya nem szponzorál.... :-)))))))
A tojás fertőtlenítéséről-tárolásáról hosszan vitázhatnánk, általában nekem is az a tapasztalatom, hogy sokáig eltartható hűvös helyen, de sajna teljesen megbízható származásúval (rokontól) is jártam már meg, így inkább nem tartogatom. :) A tojásinfo.hu nekem is tetszik. :))
Zitka, igazából nem esik jól a kritizálás, mert olyan ordító hibákat emeltem ki, amiket szerintem egy átlagos háziasszony is észrevesz, Stahljuci meg szakembernek tartja magát, és felvilágosítani próbál - amennyire tudom. Krumplinudlit normál krumpliból, teljes kiőrlésű liszttel, édesítésként meg vagy kevés lekvárral vagy mézzel ajánlva (merthogy porcukor és lekvár volt, a vágóképeken fehér nudlikkal) többre ment volna... Kicsit átgondoltabban sokkal hasznosabb lehetne, és ez bosszant engem. ribizli
Én megcsináltam a Buday féle krumplit. Nagyon jó lett, csak egy volt a baj, hogy nem minden krumpli puhult meg. Milyen krumplit vegyek? Jucuska mindig tejszint szokott önteni, most is a leveshez. De ahogy önti a tejszint, nekem a sürüségéből tejfölnek tünik. Most mit látok rosszul?
Attyám, mondaná hurvinyek (vagy a spejbl?). A tojás nálam meztelenül (nem papírban) a hűtő lecsukós kis rekeszében mindenféle hókuszpókusz nélkül eláll hónapokig - a lejárat után sokkal. Nálunk nem fogy túl sok, de ha jó áron látok, épp ezért merek többet venni.
Egy pontos adatom is van: két és fél hónap. Ezt költözködéskor mértem (a másik városból hoztam majdnem frissen vetteket), az piaci tojás volt, és annyi ideig nem volt tűzhelyünk, hogy megsüssük :)
ribizli, köszönöm szépen a részletes beszámolót, ha láttam volna a műsort, talán vmi hasonlót írtam volna én is. :-DDDDDDD Jó néha pikírtnek lenni... ;-)
A tojások jelöléséről, eltarthatóságáról itt (is) lehet olvasni: