Keresés

Részletes keresés

orbanviki Creative Commons License 2001.01.17 0 0 60
Kedevs WWM, kosz a valaszt!

Kedves Osszian, irtad:

"Az Aranyfüst riport önmagában nem lett volna rossz (a két irányzat Nagymestere és Kiszely Gábor interjú-részletek hangzottak el), a körítés azonban szemlátomást a gyanakvás hangulatára akart ráerősíteni :-( "

En nem voltam otthon, videora vettem a musort, ugy neztem vissza. Csak a komuves reszt, es mivel ment tovabb a video, az ez utan kovetkezo "ujsagiro-kozgazdasszal" keszult riportot neztem vissza, a tobbi temat nem is akartam, de lehet, hogy ezek utan megfogom, mert olyanok voltak meg, hogy reformkommunista-reformfasiszta, AVH, Recsk, stb. Az egesz musor kisse propaganda gyanus volt, amely mintha a szerkeszto sajat elmeje kore fonodott volna.

Ami a lenyeg az az ujsagiro es "kozgazdasz" tudatosan ossze-vissza hazudozott az allamadossagrol, de ugy beszelt, hogy aki nem ert hozza, az johiszemuen elhitt mindent, mert egyebkent logikailag fel volt epitve. Miert hazudik valaki tudatosan? Az a riport hulyitette az embereket. A szabadkomuvesseghez nem ertek, nincs rola informaciom, nincsenek hivatalos adatok, igy ott nem tudtam megallapitani, hogy mi az igazsag, de teny hogy logikailag az is jol fel volt epitve, es teljesen hiheto volt. Viszont az ujsagiroval az egesz musor objektivitasa es hitelessege kerdojelezheto meg. Sot maga a musor kerult az osszeeskuveselmelet gyanujaba.

Viszont erdemes lenne a Kiszely Gabor, akirol most hallotam eloszor, konyveibe beleolvasni, mert kisse gyanakodonak, de ugyanakkor objektivnek tunt. Monus Aron interpretalasa egyertelmuen es egyoldaluan gyulolkodo, igy azt nem szabad hitelesnek venni, meg akkor sem ha az eredeti iratoknak netan van alapja.

Bocs, ha mar megint kicsit off topic voltam, csak a tobbi komuves forum mintha mar meghalt volna. Ezert irok ide. Egyebkent orulok, hogy ti akik belulrol latjatok irtok es valaszoltok a kerdesekre.

Előzmény: Osszián (59)
Osszián Creative Commons License 2001.01.17 0 0 59
Kedves orbanviki!

Egyetértek veled, és köszönöm.
Ennél sokkal többet nem is szeretnék témázni az összeesküvés-elméletekről, inkább arról szeretném, ha szó esnék, hogy mit jelent igazából a szabadkőművesség. Ezért szeretnénk (most már WWM-nel és settembrinivel együtt) válaszolni a kérdésekre legjobb tudásunk szerint.

Az Aranyfüst riport önmagában nem lett volna rossz (a két irányzat Nagymestere és Kiszely Gábor interjú-részletek hangzottak el), a körítés azonban szemlátomást a gyanakvás hangulatára akart ráerősíteni :-(

Előzmény: orbanviki (56)
webmastermason Creative Commons License 2001.01.17 0 0 58
Kedves orbanviki,

Megnéztem azt a kis izét, nem hiszem, hogy szabadkőműves szimbolum (bár, mint pár oldallal előbb írtam, aki fél órát rászán, több tucat maszonikus szervezetre akad az Interneten, és lehet, hogy van olyan amelyik éppen ezt használja ;-) ).

Szerintem ez egy mütyürke. Ez nem vicc, igy hivják a nyomdászok azokat a kis díszeket, amelyekkel a bekezdéseket szokták néha elválasztani (pl. kis virág, gyümölcs, levélke stb.) Lehet, hogy ez a kis csavaros motívum valamelyik kódexből került a MEH honlapjára.

WMM

Előzmény: orbanviki (57)
orbanviki Creative Commons License 2001.01.17 0 0 57
Es hamar osszeeskuveselmelet, akkor egy kerdesem is lenne a tajekozottabakhoz, beavatottakhoz. A MEH honlapait mindvegig vegigkiseri egy kis "iniciales" szimbolum. Esetleg nem valami szabadkomuves titkos jel ez? Bar lehet, hogy ezt tenyleg csak nagyon kevesen ismerik.

http://www.kancellaria.gov.hu/hivatal/

orbanviki Creative Commons License 2001.01.17 0 0 56
Elore bocsatom, hogy teljesen fuggetlen vagyok, nem szabadkomuves, nem faszista, nem zsido.
Visszamenoleg elolvastam a kulonbozo topicokban irt irasokat, es utanakeresgeltem a weben is.
Nem zarom ki hogy lehet valamifele szabadkomuves osszeeskuves, de az is lehet, hogy ez csak kitalacio. (Mondjuk egy anti szabadkomuves osszeeskuveselmelet)
Rasdi irasai logikailag es stilusbelileg is tisztanlatoak. A dolgok moge latas, nem pedig a gyulolet sugarzik belole.

Belelvastam a Cion bolcseinek jegyzokonyveinek magyar tolmacsolojanak, Monus Aron weblapjaba is. A logikai kovetkeztetesek itt mar nem ennyire egyertelmuek, viszont egyertelmuen a gyulolet sugarzik az irasokbol:

Most idezek a weblapjarol:
IDEZET
"Sajnos Ferencz császár nagyon óvatosan bánt a szabadkőműves bűnbandával. Hét bűnözőt kivégeztetett, holott sokkal többet kellett volna, az összes ún. magyar jakobinust. A szemét csalót, Martinovics Ignácot a lábánál fogva kellett volna felkötni és tüzet gyújtani alá. Ezt a szabadkőműves módszert sajnos a mi királyunk nem volt hajlandó alkalmazni velük szemben.

Amióta e kötet első kiadása megjelent, a zsidó szabadkőműves Szent Birodalom" építése igen sokat haladt előre. Ma már Izrael állam nemcsak atomfegyverrel rendelkezik, hanem faji fegyverrel is, amely lehetővé teszi a zsidók ellenségeinek elpusztítását faji alapon, (ld. Roger Garaudy: Az izraeli politikát megalapozó mítoszok, 8. old.)."
IDEZET BEZARVA

Hat nem vagyok bikologus, de "olyan biológiai fegyverrel, amelyik a zsidó fajra nézve ártalmatlan" egyszeruen biologiai keptelenseg.
Es aki felzsido, az csak felhalott lesz? Aki ezt kitalalta az egyszeruen elmebeteg. Csak egy faj van, az ember. A kulonbozo nagyrasszok genetikai kodja, DNS-e pedig nagyon hasonlo. Sot lehetseges, hogy egy kinainak es egy feketenek jobban hasonlit a DNS-e, mint ket testvernek. eljesen ugyanolyan.

Ugyanakkor az irasaiban tobb dolgot ilyeskeppen bizonyit:
IDEZEK:Azt, hogy e népnek egész léte mennyire a hazugságok sorozatán nyugszik, leginkább a zsidók által annyira gyűlölt "Cion bölcseinek jegyzőkönyvei"-ből állapíthatjuk meg. A "Frankfurter Zeitung" ismételten világgá kürtölte, hogy azok hamisítványok, de éppen ez a körülmény a legjobb bizonysága annak, hogy valódiak.IDEZET BEZARVA.
Es sok hasonlo ilyen "bizonyitas" van levezetve. Ez olyan, mintha azt mondanam, hogy en mindig igazat mondok, es ennek az a bizonysaga, hogy a tobbiek mind azt mondjak, hogy hazudok.

En nem olvastal Hitlertol meg semmit, de a websiteon van nehany idezet amelyekbol az o eseteben is az elmebetegseget velek felfedezni:
IDEZEK:
A fekete hajú zsidó kölyök órák hosszat tobzódik örömében akkor, amidőn a népünktől rabolt gyanútlan lányt vérével fertőzi. Minden eszközzel azon van, hogy a leigázandó nép faji alapjait tönkretegye.
IDEZET BEZARVA

Monus Aron eletfelfogsarol is erdekes a Magyar Demokrataban megjelent cikk, (most hirtelen nem talalom a weben), de ebben azt irja, hogy 50-es evekben Del Afrikarol, hogy szamara az maga a paradicsom volt.

Ettol persze meg lehetseges hogy Cion.. jegyzokonyvben levo allitasoknak van alapja, de az egyertelmu, hogy Monus Aron interpretalasa nem objektiv, hanem egyoldalu, es gyulolkodo.

Lattam a TV1 en az szabadkomuvesekrol szolo riportot. A Kiszely Gabor valoszinuleg sokkal objektivebben ir a temarol. Ugyanebben a musorban volt egy "ujsagiro kozgazdasz", aki egyfolytaban a "penzoligarhia nemzetkozi vilaghatalmi torekveseirol ir" minth az valami tudatosan megszervezett dolog lenne. Ez a ficko egyfolytaban 80 milliard dollaros allamadossagrol es evi 8 milliard dollar kamatrol beszelt, amelynek a magyar nep kenytelen kiverejtekezni Nos a brutto allamadossag 34 milliard dollar (pontosabban euro), viszont a kulfold is tartozik nekunk, igy a netto adossag 11.5 milliard dollar. Ha ebbol a vallalati hiteleket is levonjuk, a kormanyzati szfera a jegybank netto adossaga 2.3 milliard dollar, ez utan kell az allamnak kamatot fizetnie. Meg lehet gyozodni:

http://www.mnb.hu/hungarian/4_kiadv/2000/12/m3-fej.pdf

Es most nehogy azt mondja valaki, hogy az MNB hamisitja az adatokat, mert akkor hogyan fizetnenk azt az agyrem 8 milliard kamatot. Zsebbe? A hitel a gazdasag motorja. A feudalis Magyarorszag is azert volt elmaradott, mert az Osiseg torvenye miatt nem volt hitel. Szechenyi ezt reszletesen kifejtette. Ha nem kaptunk volna kulfoldtol hitelt, akkor szerintem most nem itt internetezgetnenk, hanem kint lennenk a foldeken, hogy megtermeszthessuk a napi betevonket, mint Eszak Koreaban. Szoval a TV-ben is osszevissza hazudozva butitjak az embereket, es keltik a gyuloletet.

Ismetlem semleges vagyok. Lehet, hogy kitalacio a szbadkomuves osszeeskuves elmelet, de lehet, hogy van valamifele osszeskuves. Bar ilyen vilagmeretu generaciokon alapulo osszeskuvest nehez elkepzelni, mert nem latom a logikai osszefuggest az emberi motivacioban. Az ember alapvetoen csak a sajat erdekeit nezi, nem pedig 1000 evekre elore gondolkodik, hogy ha majd ezer ev mulva eljon a zsido csaszar, akkor.... Szerintem az emberek tobbseget nem a zsido csaszar erdekli, hanem sajat maga. Igy nem latom az emberi motivaciot. Plane egy ilyen dusgazdag zsido reteg eseteben. Ha ilyen gazdagok, akkor nem kell nekik Izrael, ahol csak lovoldoznek, es minden lepusztult. Akinek penze van, mindenhol kiralykent elhet. Miert akarna Tom Hanks Izraelben lakni? Dobo Kata sem Izraelbe ment ki, hanem Beverly Hillsbe.

Tobb objektivitast es kevesebb gyulolkodest!

haharin Creative Commons License 2001.01.16 0 0 55
Sajnos lemaradtam a musorról. Látta valaki? Ha igen, volt benne bármi említésre méltó?
Előzmény: Osszián (46)
settembrini Creative Commons License 2001.01.14 0 0 54
Kedves Ral Lee!
Kiváncsi vagyok, hogy mit gondolsz?
Úgy beszélsz, mint egy politikus. Nem mondasz semmit, sejtetsz és másra hivatkozol. Arra lennék kiváncsi, hogy mi a Te személyes véleményed? Van olyan?
Na csá.....
Settembrini
haharin Creative Commons License 2001.01.11 0 0 53
Nem olyan a helyzet, hogy "vigyáznom" kellene. A könyvet természetesen nem olvastam, és nem is áll szándékomban (legalábbis a hiteles történelmi adatgyujtés szándékával ez eszembe se jutna). Ha vki vmit be akar bizonyítani, akkor úgy állítja a dolgokat egymás után, aminek nem feltétlenül van köze a valósághoz is, én pedig a M.Á. forrásban nem igazán bízom meg.

Viszont oszintén remélem, hogy lesz idod, mert kíváncsi lennék.

Előzmény: Ral Lee (52)
Ral Lee Creative Commons License 2001.01.11 0 0 52
Haharin, WMM, elég sok randa történelmi esemény fűződik a szabadkőművességhez. Ha lesz időm, bővebben kifejtem. Szerintem vigyázzatok, nem mind arany, ami fénylik!

Ajánlom figyelmetekbe többek között Mónus Áron: Összeesküvés - a nietschei birodalom című könyvét.

Előzmény: haharin (41)
settembrini Creative Commons License 2001.01.10 0 0 51
Ahogy WMM mondja sok minden történik még a szabadköművesek támogatásával.
Pl:
elsősorban a környező országokból érkező magyar származásu ELTE hallgatóknak ösztöndíj támogatást nyujt az egyik páholy,
más testvér egy kórházi osztálynak számítógépet ajándékozott,
idős emberek lelki és anyagi támogatását nem egy szabadkőműves tekinti állandó természetes feladatának.
Nem sok, de legalább valami....

Settembrini

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.10 0 0 50
Valaki dobjon már meg egy emaillel, hogy hogyan lehetnék szabadkőműves?
Ha jó belelépek.
haharin Creative Commons License 2001.01.10 0 0 49
Köszönöm.
Tetszett.
haharin
Előzmény: webmastermason (48)
webmastermason Creative Commons License 2001.01.10 0 0 48
haharin:
Néhány példa a nyilvánosság előtt való fellépésre: az elmúlt néhány hónapban sikeres előadásokon vettünk részt pl. Szombathelyen, Keszthelyen. Ez utóbbit a Keresztény-Zsidó társaság szervezte, amelynek lelke egy nagyszerű ember, Dr Szécsi József, aki katolikus teológus (nem szabadkőműves), és fáradhatatlanul dolgozik a két csoport közelítésén.

Jótékonyság: visszatérő, hogy gyűjtéseket rendezünk, pl. az árvízkárosultaknak. Több szabadkőművesek által alapított és működtetett alapítvány létezik, pl. mozgássérült gyermekek középiskolai tanulmányainak támogatására, vak és gyengénlátó gyermekek tanulmányainak segítésére stb.
A zajos és öntömjénező jótékonyságot nem szeretjük, nem szervezünk pl. bálokat stb. Aki viszont megteheti, egyénileg is gyakorolja a jótékonyságot, a lehető legkevesebb zajjal. Most a névtelenség mögé bújva elmondhatom, hogy - hála a Világegyetem Nagy Építőmesterének - megengedhetem magamnak, hogy időnként én is támogassak olyan alapítványokat, mint pl. a Gyermekétkeztetési Alapítvány, vagy pl. karácsonykor azt a 40 kg bejglit osztották szét a Blahán, amit én vittem oda. Ezt most abba is hagyom, bár szerencsére nem teljes a lista, mert az ilyesmivel még a testvéreimnek sem szoktam dicsekedni, és ők ismerik a kilétemet.

Alapelv, hogy a másik emberben, legyen az elesett, vagy valljon más nézeteket mint te, ismerd fel testvéredet és képviseld ezt az elved a mindennapokban, hogy - ha lehet - mások is átvegyék, és akkor a világ egy kicsit elviselhetőbb lesz.

WMM

Előzmény: haharin (45)
haharin Creative Commons License 2001.01.09 0 0 47
Kösz!
Előzmény: Osszián (46)
Osszián Creative Commons License 2001.01.09 0 0 46
Ma hallottam a páholyban:
Ezen a héten szombaton az m1 Aranyfüst műsorában a szabadkőművességről lesz szó, megszólaltatják a mi Nagymesterünket is és a Nagyoriensét is.

Osszián

haharin Creative Commons License 2001.01.09 0 0 45
Megteheted, hogy példákat írsz (a folyóiratotokon túl) arra, hogy hogyan léptek ki a nagyközönség elé, ha kiléptek (pl. jótékonykodás, testületi vélemény nyilvánosságra hozatala stb. ha vannak ilyenek)?
Előzmény: webmastermason (43)
webmastermason Creative Commons License 2001.01.09 0 0 44
Ral Lee:
Na, mi van a tejfel alatt? És milyen vastag a tejfelréteg???

WMM

Előzmény: Ral Lee (40)
webmastermason Creative Commons License 2001.01.09 0 0 43
haharin: "mi az, ami mégis megkülönböztet benneteket?"
Szinte semmi, talán csak egy nagyon kicsi: a felismerésben eljutottunk odáig, hogy 1) aktívan megkerestük a hasonlóan gondolkodókat, és 2) a felismert elvek követésére fogadalmat tettünk.
(Jaj, ez megint megindít majd egy paranoid gondolatsort egyesekben, összeesküvés meg minden... de akkor is így van, mert nem elég felismerni a helyes utat, tudatosan el is kell indulni rajta. Az összeesküvés meg nemhogy nem szerepel az elvekben, de az esküszövegben kifejezetten benne van az ország törvényeinek betartása.)

WMM

Előzmény: haharin (42)
haharin Creative Commons License 2001.01.09 0 0 42
Kedves WMM,
kösz a választ, csak most vettem észre.

Emberiség Temploma: igazad van, nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy rendes ember legyél. Sőt, nem kell szabadkőművesnek lenned ahhoz, hogy oszd elméletben vagy akár tettekben is elveinket. A kiemelkedő kívülálló humanista vagy történelmi tetteket véghez vitt embereket, akiknek élete olyan, amilyet minden szabadkőműves példának tekinthet, mi is tiszteljük, még páholyt is elnevezhetünk róluk (lásd a Deák Ferenc páholy, amely még bennfentest is megtréfálhat).

Ez mind OK. Csak akkor mi az, ami mégis megkülönböztet benneteket? Mert valaminek lennie kell, nem?

Előzmény: webmastermason (36)
haharin Creative Commons License 2001.01.09 0 0 41
Ha konkretizálsz, figyelemmel végigolvasunk, az avatottak tán még reagálnak is.
Előzmény: Ral Lee (40)
Ral Lee Creative Commons License 2001.01.09 0 0 40
Azért nem annyira fenékig tejfel ám a szabadkőművesség, mint amilyennek láttatja magát!!! (És most nem voltam szélsőséges...)
Osszián Creative Commons License 2001.01.09 0 0 39
Hogy tiszta lelkiismerettel "Igen"-t tud-e válaszolni a "Hisz ön a Világegyetem Nagy Építőmesterében?" kérdésre.
A mérce az egyéni lelkiismeretben van, az természetzesn nem vizsgálja senki, mi van e mögöt az "Igen" mögött.
Előzmény: haharin (37)
settembrini Creative Commons License 2001.01.09 0 0 38
Most ismerkedem ezzel a beszélgetési móddal. Nagyon izgalmasnak tartom a beszélgető társak őszintének tűnő érdeklődését.
Pártosodó világunkban izgalmas lehet egy olyan társasághoz tartozni, amelyik talán nem másoktól való elhatárolódásban definiálja magát.
Szabadkőművesnek lenni egy életforma. Harmoniát és összefüggést találni a bent és kint között.
A toleranciát gyakoroljuk, hol jobban hol kevésbé sikerül. A szabadkőművesnek is az az egyik legnagyobb baja, hogy "emberből" van.

Settembrini

haharin Creative Commons License 2001.01.08 0 0 37
A világért sem akarok a kákán is csmót keresni, de mi a definiálhatóság határa (mert ha szabadon definiálható, akkor ez nem lehet oka az Istenhi-kritériumnak a formállogika szerint).
Előzmény: Osszián (35)
webmastermason Creative Commons License 2001.01.08 0 0 36
Kedves haharin,

A ki volt, ki nem volt... igen kényes kérdés. Paradox és számomra kissé émelyítő módon ugyanis a szabadkőműves körökben is sokat támaszkodnak pl. a Palatinus féle, erősen antimaszonikus beállítottságú műre, amely 'leleplezés' jelleggel közli a - tudomásom szerint a könyv megjelenéséig, 30-as évek - legteljesebb listát.
Az élő tagokkal kapcsolatban a poliszi egyszerű: magáról mindenki megmondhatja, ha a szervezethez tartozik, más tagról soha. Ugyanakkor nem szokás az elhúnyt, ahogy mi mondjuk, az Örök Keletbe költözött testvérek kötődését közzétenni. Valamelyes idő elteltével azonban megjelenhet a szabadkőműves vagy akár profán irodalomban is az információ. Ha ilyenre vágysz, találsz utalást bőven a honlapon (www.szabadkomuves.hu).

Emberiség Temploma: igazad van, nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy rendes ember legyél. Sőt, nem kell szabadkőművesnek lenned ahhoz, hogy oszd elméletben vagy akár tettekben is elveinket. A kiemelkedő kívülálló humanista vagy történelmi tetteket véghez vitt embereket, akiknek élete olyan, amilyet minden szabadkőműves példának tekinthet, mi is tiszteljük, még páholyt is elnevezhetünk róluk (lásd a Deák Ferenc páholy, amely még bennfentest is megtréfálhat).

Osszián: VAN internetes páholy:
http://internet.lodge.org.uk/

Köszi a figyelmet.

Webmastermason

Előzmény: haharin (31)
Osszián Creative Commons License 2001.01.08 0 0 35
Nagyon igazad van.

Tulajdonképpen pontatlan is voltam, mert nem kifejezetten Isteben, hanem a Világegyetem Nagy Építőmesterében kell hinnie a kőművesnek (lehet, h ez viccesen hangzik, de nem az), akit szabadon definiálhat.

Amit utóbb írtál, azt úgy nevezzük, "kötény nélküli szabadkőműves": igen, ez egy létező kategória.

Osszián

Előzmény: haharin (33)
Wazull Creative Commons License 2001.01.08 0 0 34
Osszian, WMM,

Koszi szepen a valaszaitokat.

Wazull

haharin Creative Commons License 2001.01.08 0 0 33
off: a rsz azt írja, hogy elküldtem. Nálam nem látszik. Ha nálatok igen, nem floodolni akartam...:))

Kedves Osszián,
most lehet, hogy rettenetesen félreértelek, de kérlek, javíts ki. Ha eltekintünk a kerettörténettol, akkor az általam itt és máshol összeolvasottak alapján az Emberiség Temploma egy általános humanista értékrenden alapuló muködo Világ, az építési módszer pedig az embertársak és a környezo világ állandó jobbítása, vagy legalábbis ennek a szándéka, a társadalomra való hatás segítségével.
Akinek ez célja, annak nem kell szerintem feltétlenül Istenhívonek lennie (bár akinek ez célja, az valószínuleg szükségszeruen hisz valamiben, amit/akit Istennek/Rendszernek/Törvénynek/létezésnek/Humanizmusnak nevez, beállítottságától függoen, ahol pl. a Rendszer egyenlo lehet Istennel, de nem szükségképpen - jó kérdés, hogy hol a határ, fogalmam sincs). Akkor ezek az emberek tetteik alapján de facto szabadkomuvesek, de iure viszont nem? A célok és sokszor az eszközök azonosak.
Remélem, nem voltam túl zagyva :)

Előzmény: Osszián (32)
Osszián Creative Commons License 2001.01.08 0 0 32
Kedves WMM!

vagy szívesebben lennél WM? :-)
Örülök, hogy összejöttünk itt (is), lassan megalapíthatnánk az "Internet Logde"-t.
Remélem tartósan erősíted majd jelenléteddel a topicot.
Történelemből mindenképp segítségre szorulok.

Be kell ismernem, hogy tévedtem, Deák Ferenc nem volt szabadkőműves!
Valóban az tévesztett meg, hogy így hívják az egyik páholyt.

haharin:
Megértelek.
De a "kerettörténet" szerint van Valaki, aki fel szeretné épít(tet)eni az Emberiség Templomát, és mi vagyunk a kőművesek, aki kitartóan dolgozunk ezen az építkezésen (most szándékosan durván egyszerűsítettem, de a lényeg ilyesmi). Ez pedig feltételez valamelyes hitet. Szerintem - de kíváncsi lennék WMM véleményére is.

Üdv,

Osszián

Előzmény: webmastermason (30)
haharin Creative Commons License 2001.01.08 0 0 31
Kedves WMM,

kösz a sok információt. Mégse megyek el lottózni, ha Deák mégse...:(
Egyébként honnan lehet tudni, hogy ki volt szk és ki nem? Vannak a "plebs" számára is hozzáférhető listák, vagy haláluk után az adatok publikussá válnak, vagy csak szóbeszéd?

Előzmény: webmastermason (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!