Keresés

Részletes keresés

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12678

3V egyenáram bontja a vizet, korróziót okoz az elektródon.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (12665)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12677

Mágnes vízzáró burkolatban forog változó mágneses térben.

Előzmény: mmormota (12663)
mmormota Creative Commons License 2023.06.27 0 2 12676

Emlékezetből, szabadon:

Einstein repülőn utazik, egy indián ül mellette.

Einstein: ez egy hosszú út, játsszunk. Én kérdezek, ha nem tud felelni, ad 5 dollárt. Aztán maga kérdez, ha nem tudok felelni, adok 500 dollárt.

Az indiánnak tetszik, belemegy.

Einstein: milyen messz van a Hold?

Indián: nem tudom pontosan, zsebébe nyúl, itt az 5 dollár.

Indián kérdez: mi az, 3 lábon megy fel a hegyre, 4 lábon jön le?

Einstein (végigondolja tudományos ismereteit, nem jön rá): Nem tudom, itt az 500 dollár.

Einstein: mielőtt felteszem az új kérdésemet, mi az, ami 3 lábon megy fel a hegyre, és 4 lábon jön le?

Indián: zsebébe nyúl, tessék az 5 dollár...

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (12674)
Garashan Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12675

Itt egy hétköznapi példa, amit idestova nagyon régóta ismer és használ az emberiség: a slag vízimérték. Nah abban van minden: u alakú cső, ferde cső, szűk keresztmetszet, nagyobb keresztmetszet stb. Az eszközt úgy képzeld el, hogy van két teljesen egyforma átlátszó egyenes műanyag cső. Ezt általában skálázzák is a könnyebb leolvashatóság végett. Az egyik felén van kupak, a másik fele egy csonkban végződik. A csonkra megy egy tetszőleges hosszúságú slag. Amikor használni szeretnénk, akkor le kell csavarni mindkét végén a kupakot és fel kell tölteni az egész rendszert légmentesen vízzel. Utána bárhogy rázogathatod a rendszert, a két végén a kis csőben mindig tökéletesen egy magasságban lesz a víz. Hisz mind a két oldalra ugyan akkora külső légnyomás hat. Ha az egyik felét betesszük egy légmentesen záródó kamrába, akkor a vízoszlop arra fog elmozdulni, ahol alacsonyabb a nyomás.

Mindennek van egy úgynevezett potenciális vagy magyarul helyzeti energiája. Ami a tömegtől és a Földfelszintől mért távolságtól függ. Ahhoz, hogy Te 1kg tömegű vizet megemelj 1 méter magasra,ahhoz nekeg mubkát kell végezni a vízen. Ezt a munkát adja a potenciális energia változása, ami m*g*Δh, ahol m atömeg, g a gravitációs gyorsulás és a Δh a függőleges elmozdulás. Ezt az energiát neked minden féle képpen be kell fektetni,hogy felemeld. Amikor "magától" megy a víz fentről lefelé, akkor a potenciális energia alakul át részben mozgási energiává, részben a súrlódás végett hővé. De a végén az egyenlet két oldalábak egyenlőnek kell lennie. Ha nem egyenlő, akkor valamit kifelejtettünk az egyik oldalról.

Előzmény: Lambada7512 (12668)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12674

... angolul van :(

Előzmény: mmormota (12673)
mmormota Creative Commons License 2023.06.27 -1 0 12673

Bocsánat, Einstein!

 

Épp most láttam egy Einsteines viccet, nekem tetszett:

https://www.tiktok.com/@guillermo.pereira/video/7141600637208366378

Előzmény: Lambada7512 (12667)
mmormota Creative Commons License 2023.06.27 0 1 12672

Na még.

Használtam a szívás szót. Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

A szívás tulajdonképpen nem húzza a vizet, ahogy elsőre gondolni lehetne, hanem csak kisebb légnyomás nyomja, mint a cső másik oldalán a légnyomás. 

 

Mondjuk legyen az, hogy van egy vödör, beleállítva egy hosszú cső, a felső végén szivattyú. Mit tud csinálni a szivattyú, amíg nincs víz a csőben? Kezdi kiszívni a csőben levő levegőt. Emiatt a csőben a levegő nyomása csökken, így lent, a vödör szintjén a csövön belül is csökken a víz felszínére ható nyomás. A csövön kívül a víz felszínén viszont ott van a normál légköri nyomás, ami nyomná a víz felszínét lefelé. Mivel ez nagyobb, mint a csőben, belenyomja a vizet a csőbe. Felnyomja.

 

De nem tudja felnyomni akármilyen magasra, mert ahogy megy fel a víz, a csőben levő víz súlya is nyomást hoz létre. Maximum addig tudja felfelé nyomni, amíg a vízoszlop nyomása el nem éri a légköri nyomást. Ez 10m. Ezt csökkenti, hogy alacsony nyomáson a vízben oldott levegő kezd kiválni, nem lesz  0 a légnyomás a csőben, így egy szívó kút működési mélysége kevesebb 10m-nél.

 

Mélyebb kúthoz alulra kell tenni a szivattyút, nyomni akármennyit lehet.  

mmormota Creative Commons License 2023.06.27 0 1 12671

Most már tudom, hogy kevertem a higannyal, az képes felkúszni a cső oldalán és az már talán inkább kémiai indok?

 

Inkább a víz képes erre üvegcsőben. Különösen vékony csőben feltűnő. Itt arról van szó, hogy a vízmolekulák jobban vonzódnak az üveghez, mint egy másik víz molekulához. Emiatt a víz felszíne a szélén az üveg felé, felfelé görbül. A csőben a víz felszíne homorú lesz, szélén magasabb, mint középen. Ha a cső elég vékony, még a cső közepén is lehet jóval magasabb, mint az edényben levő felszín.

 

Ha jól emlékszem, a higany pont fordítva, utálja az üveget. Ezért ellentétesen görbül, domború lesz a csőben, nem homorú. Így a higany a csőben alacsonyabb lesz, mint az edényben.

Előzmény: Lambada7512 (12668)
mmormota Creative Commons License 2023.06.27 0 1 12670

A víz nyomásáról még írok, mert esetleg a tapasztalattal ellenkezőnek tartod.

 

Az a nyomás, amiről írtam, úgy értendő, hogy egy kis nyomásmérő úszik benne a vízben, együtt mozog vele. Amit az mutat, az a nyomás.

 

Az lehet megtévesztő, hogy mondjuk öntözöl a kerti locsoló csővel, és a vízsugárba teszed a kezed. Nyilván akkor nyomja a kezedet erősebben, ha gyorsabb a vízsugár. Azt gondolhatnád, itt valami baj van, nem stimmel amit eddig írtam. A gyorsabb nyom jobban, hogy van ez?

 

De ez nem az a nyomás. Ez nem ugyanaz, amit a tenyeredet még el nem érő vízsugárban egy apró nyomásmérő mérne. Amit érzel, az a tenyered miatt lelassult víz nyomása. A megálló vízé. És annál nagyobb, minél gyorsabb volt, mielőtt megállt. Mert annál nehezebb megállítani. De amit érzel, annak már majdnem nulla a sebessége, megállt, mert elé tetted a kezedet. 

 

Vagyis itt épp a fordítottja játszódott le, mint amit előzőleg írtam. Volt egy gyors vízsugár alacsony nyomással, ami jött a levegőben a tenyered felé. Ez a gyors áramlás kis keresztmetszeten, alacsony nyomással. Meg van a lassú áramlás, nagyobb nyomással, a tenyerednél.

 

Nem tudom, sikerült-e kicsit jobban megvilágítani a dolgot.

Előzmény: mmormota (12669)
mmormota Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12669

ha a víz feljut a cső tetejére, az U alakban leesve szívóhatást hoz létre

 

Ez így van. Ennek a mértéke azonban a vízoszlop magasságával arányos. Közlekedő edények. Nem fog magasabbra szívni, mint a saját hossza.

Ha érdekel az ilyen, legjobb kipróbálni, többet ér, mint könyveket olvasni. Miután saját tapasztalatot szereztél, megvan a motíváció az elmélet megismerésére - és akkor jöhet a könyv.

Csak egy lehetőleg átlátszó cső kell, 1-2 méter, meg egy vödör víz. Felszívod a viset a csőbe, aztán mozgatod a cső szabad végét, nézed, milyen magaan folyik, milyen magasan nem.

 

a folyadék sebessége és nyomása radikálisan megnő

 

A nyomása csökken. Belátható a következő módon. Ahol nagy keresztmetszetben áramlik, lassan megy. Ahol kicsi a kersztmetszet, gyorsan. Ez eddig érthető, nem nyomódik össze, ami bement, az átjut, a kisebb keresztmetszeten gyorsabb kell legyen.

Edig nem volt szó a nyomásról. 

Most jön, hogy ha már tudjuk, hogy a szűk keresztmetszetben gyorsabb, mi az, ami felgyorsította? Olyan nincs, hogy körülnéz, szúk, gyorsítok... :-)))

Az egyetlen dolog, ami gyorsíthatott egy kis darab folyadékot, az egy erőhatás. Ez az erőhatás pedig a nyomásból jön. A lassú rész nagyobb nyomása gyorsítja a gyors rész kisebb nyomása felé.

 

Hogyan kellett volna azonnal észrevennem, hogy ez csalás

 

Legegyszerűbb az energia mérleg megnézése. Magasabbra emelni a vizet, ehhez energia kell. A tó vagy lavór lejjebb van, a cső kifolyó vége magasabban. Milyen energia bevitel történt, ami a vizet oda felemelte? Ha ezt nem találod, az gyanús.

 

Ha az energia megmaradás tételét nem fogadod el, akkor viszont nem érdemes fizikai elvek alapján gondolkodni. Ha ez nem érvényes, a többi se. Ezek matematikai bizonyossággal összefüggenek. Vagyis ha ezt nem fogadod el, nem más fizikai szabályokkal kell próbálkozni, hanem csak a kísérletezés marad. Mert akkor a fizika nem jó, újat kell csinálni, és azt csak kísérletek, mérések alapján lehet.

 

 

 

 

Előzmény: Lambada7512 (12668)
Lambada7512 Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12668

Ez az, ha ezek alapján meg tudod magyarázni, hogy miért vagyok hülye a fizikához középiskolás korom óta, már megérte, hogy ide írtam.

 

Aztán jönni kezd a víz, sok víz, sokáig. Ennyit nem magyarázhat egy kis kezdeti nyomás.

Vizet felemelni, ehhez energia kell. Álló vízből emeli ki, így a belépő víz mozgási energiájából se jöhet.

Folyamatos víz felemeléshez folyamatos energia bevitel kell.

Az elrendezés, történet nem mutatja, miből származik ez az energia.

Eddig teljesen ugyan ez volt a gondolatmenetem.

Ezen a ponton már tudom, hogy csalás.

Itt jött az eltérés, én két magyarázatot adtam:

A egyik a nemtudommilyen törvényszerűség, hogy a víz összenyomhatatlan, ha nem kap levegőt, akkor lényegében rugalmasan változó testként működve a tömeg megy a fej után, tehát, ha a víz feljut a cső tetejére, az U alakban leesve szívóhatást hoz létre, amivel maga után szív mindent megállíthatatlan erővel.

(Erről volt több történet, hogy pl. kicsit sérült hajó oldalra dőlt, átmenetileg másik oldalán kinyitottak egy szelepet, hogy oda is beengedjenek annyi vizet, hogy a hajó egyenesbe jöjjön, csak éppen utána esélyük se volt becsukni a szelepet és hasonlók.)

Ebben az a bibi, hogy a víz hogyan mászik fel magasra.

Erre azt a magyarázatot találtam, amit talán Bernoulli valamelyik törvényének tanították anno, hogy ha a keresztmetszet radikálisan lecsökken, akkor a folyadék sebessége és nyomása radikálisan megnő (lásd előző példa szelep bezárásának lehetetlensége) és mivel a szelep ilyen radikális szűkítést jelent, azt találtam, hogy ahogy megmozgatja a csövet a csatornába téve, beindul a szelepnél ez a szívóhatás és olyan erőhatás alakul ki, hogy a ferde csövön képes annyira felkúszni a víz, hogy után lezúdulhasson az U alakba. Még azt is belevettem, hogy valószínűleg ezért kell pont olyan ferde cső, hogy annál még felkúszhat a víz.

(Most már tudom, hogy kevertem a higannyal, az képes felkúszni a cső oldalán és az már talán inkább kémiai indok?)

Hogyan kellett volna azonnal észrevennem, hogy ez csalás, és nem megpróbálni bebizonyítani magamnak, hogy csak hiányosak a fizikai ismereteim és ez egy lehetséges megoldás?

(tudod, mint amikor bűvésztrükköt látsz, van, amikor megpróbálod megérteni, hogy miért az történik, és van, amikor azonnal azt keresed, mi az átverés. A nagy kérdés a döntési pont, hogy melyik irányba indulsz el?)

A szerkezetek egyszerűek, kevés munkával megépíthetőek. Egy ilyen olcsóbb és egyszerűbb lenne egy elektromos szivattyúnál, jól el lehetne adni.

Ez volt a következő gondolatom, hogy vajon anno miért szenvedtek annyit pl. a Nílus vizének több szintes öntözőrendszer készítésével, ha itt a megoldás, de arra jött a kézenfekvő válaszom, hogy akkor még nem tudtak csöveket csinálni, amiben légmentesen tudott a víz utazni.

 

nem zárták el a videókat.

Sőt, az ellenkezője történt, sok hasonló kialakítású műanyag csöves kütyüvel készült videok tucatjai jelentek meg, mind hasonló körülmények között - ezért arra gondoltam, hogy ez szegény ázsiai országok számára lehetett megoldás.

Na, adtam elég muníciót, hány logikai bukfencet tudsz a szememre vetni?

Már megyek kukoricáért, az egyik sarkot is kinéztem magamnak, hogy bedőltem ilyennek, de jó lenne, ha nem teljesen hülyén a fizikához halnék meg, hogy miket nem vettem észre és miket magyaráztam félre?

Előzmény: mmormota (12663)
Lambada7512 Creative Commons License 2023.06.27 0 0 12667

Agyilag azt írtam, a kezemmel meg mást.

 

Bocsánat, Einstein!

Előzmény: Mungo (12662)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12666

"Eszterga, maró, hegesztés, csiszolás"

 

Sok csalónak nem elég a youtube-tól kapott reklámpénz, tőlük meg is lehet rendelni a videóban látható alkatrészeket, persze nem ingyen ;) Figyeld meg, hogy az ilyen videók alatt "véletlenül" olyan információk is szerepelnek, amivel fel lehet venni a kapcsolatot a "feltalálóval".

És ha egy ilyen videót mondjuk 2 milió balek megnézett, abból sejteni lehet, hogy közülük hányan rendeltek ilyen, házilagosan nem elkészíthető "örökmozgó alkatrészt" ;)

A pofátlanabbjánál lehet, hogy komplett alktrész-készlet is rendelhető.

Előzmény: mmormota (12656)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12665

"hogyan oldják meg, hogy ne legyen zárlatos"

 

A lítium aksik 3-4 voltos feszültségen működnek, ennyire kis feszültségen nem okoz problémát a víz. A legtöbb esetben még 230V esetén sem okoz zárlatot a víz (zárlatot nem, csak pl halálos áramütést :)

Előzmény: Lambada7512 (12661)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12664

"Először kicsit rázogatja, ok, a végén elhelyezett, egyik irányban záródó szeleppel vizet tud juttatni a csőbe, eddig jó"

 

Ugyanezt a "csodát" két ezer forintért meg tudja ismételni neked pl egy golyó-szelepes benzinlopó cső:

https://www.kamionshopkft.hu/LOPOCSO-KICSI-UZEMANYAG-SZIVO-TOMLO_p5337?gad=1&gclid=EAIaIQobChMI_8vIi9Lh_wIVBrLVCh0eBg2jEAQYAiABEgJ_qvD_BwE

És máris készülhet az első balek-átverős videó :)

 

A többi rész gyerekjáték, csak legyen minél bonyolultabb, lényeg, hogy a balekok tátott szájjal ámuljanak.

Előzmény: mmormota (12663)
mmormota Creative Commons License 2023.06.26 0 1 12663

erre hogyan jöttél rá

Megnéztem, mi történik. Először kicsit rázogatja, ok, a végén elhelyezett, egyik irányban záródó szeleppel vizet tud juttatni a csőbe, eddig jó. Esetleg még valamennyi légnyomás is kialakulhat a tartályban.

Aztán jönni kezd a víz, sok víz, sokáig. Ennyit nem magyarázhat egy kis kezdeti nyomás.

Vizet felemelni, ehhez energia kell. Álló vízből emeli ki, így a belépő víz mozgási energiájából se jöhet.

Folyamatos víz felemeléshez folyamatos energia bevitel kell.

Az elrendezés, történet nem mutatja, miből származik ez az energia.

Ezen a ponton már tudom, hogy csalás. Én hogy csinálnám? A legegyszerűbb a kézenfekvő, vesz egy kis szivattyút meg egy lítium akkut. Az én egyik videómon meg is mutatták. Én ezt csinálnám. 

hogyan oldják meg, hogy ne legyen zárlatos 

Semmi különös, a búvárszivattyúk gyárilag jól tömítettek. Készíteni se nehéz. Kábelezéshez is vannak gumi tömítéses átvezetések, az akku vízhatlan tokban. Szimering a motor tengelynek, vagy akár egy lyuk sűrű szilikonzsírral. Egyébként egy brushless motor rendesen működik úgy is, hogy tele van vízzel. Csak a vezérlő elektronika kényes, de az meg kapható vízhatlan kivitelben autómodellekhez pl., meg be lehet tenni az akku mellé a vízhatlan tokba. Gyári szivattyú nélkül, nulláról simán összeraknám 2-3 nap alatt 3d printerrel. Tervezéssel együtt.

 

----------

Az alternatív lehetőség, hogy új jelenséget talált, amit nem magyaráz a fizika, nem teljesül az energia megmaradás tétele stb.

Aki nem járatos a fizikában, vagy nagyon bízik egy áttörésben, az is elgondolkodhat a következőn.

Ha ez ennyire egyszerű, miért nem terjedt el. Miért nem használják rengetegen. A videók régóta a neten vannak, milliók nézték meg. A szerkezetek egyszerűek, kevés munkával megépíthetőek. Egy ilyen olcsóbb és egyszerűbb lenne egy elektromos szivattyúnál, jól el lehetne adni. Ráadásul energiát is lehetne termelni vele, az meg a világ legjelentősebb eredménye lenne. Nobel-díj, a világ összes pénze erőmű jogdíjakból.

 

Semmi se titkos, nem lőtték le a szerzőket olajsejkek, nem zárták el a videókat.

Előzmény: Lambada7512 (12661)
Mungo Creative Commons License 2023.06.26 0 1 12662

Tudtommal Einstein volt...

 

Ezek az anekdoták Edisonról szólnak.

Előzmény: Lambada7512 (12660)
Lambada7512 Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12661

Nem kell, csak azért érdekelne, hogy erre hogyan jöttél rá, és hogyan oldják meg, hogy ne legyen zárlatos - persze, hang nincs, és a csőrendszer nem rázkódik a motortól füvön felállítva se, én azt néztem, hogy talán a víz sebessége mintha nem lenne teljesen egyenletes, stb.

Előzmény: mmormota (12636)
Lambada7512 Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12660

OFF:

Tudtommal Einstein volt, aki Tesla-t és többi munkatársát egy amerikai, erősen vízhiányos területen épített "kastélyában" fogadta, amikor az új találmányokat és fejlesztéseket megvitatták és velük biztosította a házának a vízellátását, mert drága lett volna a szivattyús megoldás.

 

Azt is olvastam, hogy rendszeresen átverte és kihasználta őket, volt egy eset, amikor nagy hangon bejelentette, hogy aki megold egy lehetetlennek tűnő problémát, több havi fizetésnek megfelelő jutalomra számíthat, és amikor az egyik mérnöke megoldotta, közölte vele, hogy csak viccelt - és persze az összes jogdíjat ő tette zsebre, stb.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (12655)
Lambada7512 Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12659

Köszönöm, majd megnézem, de a RAM számomra PC memóriát jelent.;)

 

A tudományos indoklás érdekelt, mert az egyik videon a vízbetételkor egy időre vízszintesen elfektette a tákolmányt, arra lehetett volna hivatkozni, hogy úgy a víz végigmegy a csőben, és amikor felállítja, akkor az U alak miatt beindul a folyamatos áramlás.

 

Anno gyerekkoromban jó lett volna ilyen, amikor az akváriumomat kellett tisztítani, de az akkor "nagy" magyar szerzők könyveiben leírt módszerek nem működtek, a homokos tisztító órák alatt eldugult, a "maszekok" által árult elektromos kütyü drágább volt, mig a teljes akvárium berendezve, amire egy évig spóroltam, így maradt a műanyag csöves megszívásos módszer figyelve, hogy gyorsan elkapjam a csövet a számtól, nehogy igyak belőle. :-(((

 

Előzmény: mmormota (12637)
Lambada7512 Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12658

Az első mondatod mi akart lenni valójában?

 

OFF:

A lejjebbiekkel sajnos egyetértek, több magyar videónál volt büszke bejelentés, hogy sikerül szerződniük a kuglival és naponta/hetente publikálnak videókat, rosszabb esetben csak negyed órás fecsegést, de megvan a tízezres nézettség.

(az más kérdés, hogy aki reklámblokkolóval nézi, az beleszámít-e, és a nézettség az csak a rákattintást számolja, vagy valóban azt, akik végignézték)

 

Pár éve mondta egy phd végzettségű jó ismerősöm, hogy a webes technológiák a hamisítást szolgálják, akkor nem értettem, de amikor az EU először elmeszelte a kuglit a bizonyítottan hamis reklámtalálatok miatt és hallottam, hogy "szociálmédia" terén is ámokfutók és trollok a támogatottak és a tények tiltottak, beláttam az igazát.

Előzmény: mmormota (12656)
szabiku_ Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12657

Sok tévéshowműsornak is pont ez a koncepciója, mint pl. a Kasza Tibis idióta Szerencsekeréknek, és a többi száz hasonlónak. A köztes reklámok fizetnek, ebből megélnek az idétlenkedő celebek, Kasza, meg a hülye kerékforgatók, a nincsértelemigényű buták meg otthon nézik a marháskodásaikat, a nézettség miatt meg ide fizetnek a reklámozó cégek. És ennyi. Más értelme nincs.

 

Előzmény: mmormota (12656)
mmormota Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12656

Az egyik linkelt video folyamatosnak mutatott felvételén vagy egy teleportáló tehén. :-)

 

A Google első találata adta meg a 0.018 usd-t, de azt hiszem, téves. Csak nagyjából tizedét fizeti ennek. Persze pár pvc cső megragasztásáért így is nagyon jó.

 

Ha már benne voltam, néztem pár mágneses cuccot is. Volt, amelyiken embertelen, mit dolgozott a szerző. Eszterga, maró, hegesztés, csiszolás, műanyagozás, elektromos szerelés, festés. Minimum egy hét munka. A pvc csöves cucc ehhez képest messze jobb. Persze a jól sikerült macskás videók 10 milliós nézettségével nem sok minden vetekedhet.

 

Van most egy egész új műfaj is. Keresnek egy régi, izgalmas háborús videót, gép lelövés, tank kilövés, ilyesmi, és átcímkézik friss ukrajnai jelenetnek. Az emberek keresgélnek kulcsszavakkal, megtalálják, belinkelik fórumokon, tökéletes reklám. Mivel ezek mindenkit érdekelnek, más meg nem mutatja pont ezt mivel hamis, lehet kaszálni.

 

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (12654)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.06.26 0 1 12655

Azt hiszem Leonardo da Vincinek panaszkodtak a vendégei, hogy feltaláló létére nagyon nehezen nyílik a háza kapuja. Mire ő: "Majd hülye leszek megjavítani, amikor minden kapunyitás tíz liter vizet szállít fel a padlásomra" :)

Előzmény: Törölt nick (12653)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12654

"Ha esetleg kétséged van, miért készítenek ilyen videót, a youtube átlagosan 0.018 usd-t fizet egy megtekintésért."

 

Én hozzátenném:

...és amíg vannak buta emberek, akik tátott szájjal tömegesen rácsodálkoznak az efféle átverésekre, addig garantálva van a youtube bevétel a csalók számára :)

 

Akiket nem érdekel, hogy hogyan működik a világ körülötte, azok számára minden egy csoda. Akit viszont érdekel a dolgok működése, azok számára semmi sem csoda :)

Előzmény: mmormota (12639)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12653

a youtube átlagosan 0.018 usd-t fizet egy megtekintésért.

 

Az aranycsinálás receptje eladó.

Csak közben nem szabad a Fehér Elefántra gondolni.

A lópatkó - Bohr szerint - akkor is segít, ha nem hisznek benne.

Ellenben a fehér elefánt akkor is megakadályozza az aranycsinálást és az örökmozgó mőködését, ha nem gondolnak rá. ;)

 

Ingyen energia helyett jobban jársz, ha takarékoskodsz, növeled a hatásfokot. Az tuti.

A másik módszer, amit DGY felrakott videót (AtomCsill), hogy valakitől el kell venni. (Közlegelők dilemmája.)

 

Van még egy módszer.

Építs mókuskereket és vállalj kutyafuttatást.

Még fizetnek is érte neked, hogy megsétáltatod a kutyusokat. Azok pedig hajtják a generátort. :o)

Előzmény: mmormota (12639)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12652

Tulajdonképpen L egy maximum, második közelítésben. Tehát még ezt variálni kell L1 és L2 között.

(Mikroszkóp nagyításáról vitatkoztak az olvtársak néhány napja. Gondoltam, hogy kiszámolható a reális legnagyobb nagyítás.)

Előzmény: XtraP (12648)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12651

2/d = 1/t + 1/(L-t)

 

Közös nevezőre kell hozni, rendezni nullára és a másodfokú megoldóképletet ráengedni.

(Most jasnos nincs rá időm. Este f.köv.)

Előzmény: Törölt nick (12646)
görbelökete Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12650

A Navier Stokes diszkretizált alakja kell

Kocka alakú tengetalattjáróra.

A kocka 4 lapján számolt nyomás kell.

Elöl nő p vel

Hátul ugyanennyivel  csökken.

Oldallapokon p/2 a változás.

 

 

 

Előzmény: Garashan (12645)
XtraP Creative Commons License 2023.06.26 0 0 12649

Az orr elvileg torlópont, azaz ott a közegsebesség és így a dinamikus nyomás értéke 0. Ha jól tudom, a repülőgépeken sebességmérés céljára használt Pitot-cső (Prandtl-cső) pontosan ezt használja ki. De talán lesz, aki pontosít.

Előzmény: mma (12647)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!