Keresés

Részletes keresés

ketni Creative Commons License 4 napja 0 0 3097

A fényhez kapcsolódó jelentéseket vizsgáltunk.

 

Előzmény: Carnuntum (3096)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3096

Nincs ilyen kérdés, ha nincs köze a fedéshez.

 

--

 

FEy - FEyül van.

 

FEyér - Felsőbb erő fénye!!!

 

FEdél - Fed valamit

 

FEkete?

 

Fekszik -?

 

Fenék?  - Fenődik?

Előzmény: ketni (3093)
Igazság80 Creative Commons License 5 napja 0 1 3095

Látszik hogy nem érted.  

 

Baromira leszarták  az ősnyelvet elidegenítők hogy a magyar nyelv milyen szempontok szerint gyökösít.

Egyszerűen csak átírták a létező szavakat akár egy hozzá kapcsolódó  eltorzításával, akár egy szinonima szóval, vagy épp ugyanazt a hangalakot barmolták el oktalanul.  Mintha nem épp ezeket irkálnám már hónapok óta folyamatosan. 

 

A germánok a FORRÓ szóból csináltak tüzet,  én ebben biztos vagyok és úgy vettem észre nem csak nekem tűnt ez fel.   Ahogy a mongoloknál TÖMÖR a VAS,  és ez ugyanolyan szituáció, a főnév megnevezése a rá használt leggyakoribb jellemzéséből készült. 

 

De egyébként egy régiből építkező új nyelv miért is ne  használhatná az új tüzére a FORRÓ szót?...

Hát a leggyakoribb jellemzője, a tűz nem épp forró?.))   Szartak a gyökökre, csak csináltak egy tüzet a forró szóból.  Mert forró bazz.))   Ennyi az egész. 

 

De már kismillió hasonlót összeírtam, és meg még fogok is.  Mondjuk lehet sokkal hasznosabb is volna mint magyarázni az 1 meg egyet...

Előzmény: kitadimanta (3078)
Igazság80 Creative Commons License 5 napja 0 0 3094

FÖL  szó rövidült  FŐ-re úgy értendő.    FÖLYÜL és a FÖL/FÖJ  dolgokat meg azért írtam ki hogy szemléltessem a FEL-FEJ  átmenetet illetve a FEL-FÖL  egyezőséget. 

 

Mert ezek az alakok bizony le vannak írva sokszor és nyelvemlékeink megörökítették ezen átmeneteket, az LY használata már önmagában is erre utal, ezt mutatja.  Azaz tömören arra gondoltam hogy mondjuk  hátha esetleg érdekelnek az ilyen "apró"  kimutatható tények is netalán tán.))   

 

X dolog feje még úgy is megtalálható  több írásban hogy FELJE,  ami szintén  a FEL-FEJ közvetlen  átjárás jele.  De annyira abszurd ez a vita, hisz eleve alapvető hogy FEL-ÜL van  a FEJ

 

Na de nézzük azt a 8 szót amit kiírtál, így építeném/eredeztetném őket.  Igyekszem  tömören a lényeget megfogni :

 

FŐ (étel)  ------   FÖ-FÖF-FÖ-FÖFF-FÖ-FÖFÖ -----  Egyszerűen csak hangutánzó,  az esemény hangjai ezek.

 

FŐ (1. számú)  ---   FÖL/FÖJ/FÖLY  rövidülése. Lehet tudatosan történt.   FÖL-értékelt ugye ami FŐ 

 

FŐ (azaz FEJ)  ----   A FEJ  szó FÖJ akcentusos rövidülése. Nagyjából ugyanaz mint a fentebbi eset.

 

FEL (irány)  -----   Az igen általános EL  szó tudatos bővítménye szó elején.  Ezáltal az EL  szavunknak már lesz egy iránya, nem kell már mindenfelé tekintgetni, mert tudjuk hogy nem balra és nem jobbra és nem lent van a dolog, hanem magasra nézünk a pozíciónkhoz képest.

 

FAL (megeszi)  ----  Tudatos szóalkotás a FEL  szóból.  Rendszerint a táplálék AL-ulról kerül FEL  a szájba. Ez a szokásos eljárás. 

 

FAL (építmény)   -----   Ugyanaz a hangalak mint imént.  És a FEL szó itt is meghatározó, hisz ezeket FEL kell építeni.  Viszont itt könnyen lehet hogy a FA szóból indultunk.  Egyrészt maga a fa is egy amolyan természetes fal lehet,  másrészt a megnevezéskor FA anyagú építése is indokolhatja a szókezdést.   Akkor viszont FA-FEL építmény,  tömören FAL.  

 

FÜL (testrész) -----  FEL  szó szintén megkerülhetetlen.  Élőlényeknél ez alig vitathatóan FEL(ül) van, tehát simán lehet tudatos szóképzés közvetlenül  a FEL  szóból ismételten.  Nem mellesleg a FEJ  része, amire eleve azt mondom hogy szintén a FEL  fogalmából származik. 

 

FÜL (bögre, fedő, szatyor)   ----- alapból ugyanaz mint a másik fül, csak itt hasonlatról beszélünk,  melynek az alapja  egy tényleges  emberi fülhöz hasonló  fogó mondjuk egy régi korsó=kancsó esetén még ez anno erősen is megállt. 

 

Összefoglalva :  Így vagy úgy de a kulcsszavunk mindenhol ez a FEL(FÖL)  szó lesz.  Voltaképp ezek hasonlatai a többi hangalak is,  mindent nem nevezhetünk meg azonosan, így  szükségesek a kisebb elkülönülések.  Így születnek hangvázak voltaképp, közös gondolatból. 

 

FEL szó voltaképpen a lényeg  mindegyikben ! ...  Ha időrendbe teszem a FEL és FEL  szavakat, akkor  1:  FEL   aztán 2 :FEL  és így tovább.))  Mind ebből van.   Ami meg az EL képzete...

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (3079)
ketni Creative Commons License 5 napja 0 0 3093

"Logikus lenne, de nem jöttem rá hogy mi ennek a nyoma etimológiailag."

 

A k és h a köhögősökhöz tartozik. K-G-H felcserélhető.

Mindkét fogalom a fényhez kapcsolódó két szélsőséges állapotot jelenti.

Ezért csak két hang a gyökben a különbség, amelyek ráadásul szoros rokonságban vannak egymással.

 

" Ha más nem  a fedés. De hogy lett a d-ből, k?"

 

Nincs ilyen kérdés, ha nincs köze a fedéshez.

 

Előzmény: Carnuntum (3092)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3092

Logikus lenne, de nem jöttem rá hogy mi ennek a nyoma etimológiailag.

Kellene, hogy legyen. Ha más nem  a fedés. De hogy lett a d-ből, k?

Előzmény: ketni (3090)
Igazság80 Creative Commons License 5 napja 0 0 3091

Fenntartom a korábban leírtakat,  mert az egybevágó szavak és hangalakok valóban  logikusan kapcsolódnak.  És pont.))

 

Gondolom még nem hallottál olyanról  hogy egyazon  dolgot akár  többféleképpen is megnevezhetünk.))     Fagyasztó---mélyhűtő     ----  ugye hogy mik vannak.  Ló---paripa  ,  na tessék még ez is...

 

Esztendő egy teljesen másik dologból van mint az ÉV,   minek kevered ide.  Az ÍV  meg mióta egyenlő a körrel?...   Az ív az szerinted =kör?...))    Előbb javaslom az ominózus szavak helyes értelmezését legalább valamelyest megközelítőleg,  ha ez összejön  akkor  lehet miről  egyeztetni,  addig csak bohóckodunk.   De azért a kör KÖRÍVES vonalakból áll persze,  de egy hullámvonal is  íves vezetésű,  meg az S kanyar is,  de ezekből viszont nem lesz kör.

 

De ha valaki egy ÍVELŐS---OVÁLIS   szópár mögött nem érez meg egy minimális fantáziát sem,  és élből  tagadja a még  az  elvi lehetőségét  is a   két szó kapcsolatának,  akkor  azt én sajnálom, nem tudok mit tenni vele.  Azonos mássalhangzóváz,  és az egybevágó hangalakok  meg a jelentések szimbiózisban vannak egymással, méghozzá teljesen. 

 

Ahogyan az ELÉVÜLT  dolog tán nem éppen hogy ELAVULT ?...   Tényleg  nem érzed ezeket kicsit sem egybevágónak?.  Pont így adja a gép véletlen?... Ugyan már,  ezt te sem hiszed el tán.   Itt nem gyök-mássalhangzók változnak. 

 

De még ki is hagytam szót ebből az egész ÍV  témakörből,  most ugrott be hogy van EVEZŐ  szavunk is,  és az tudod mit csinál valójában?...   Hát pont "véletlen"  az is egy ÍVEZŐ eszköz hoppá!  És ez EV-EZ  felépítésű szó, mielőtt még az jönne hogy a szóban víz volna. Nem az van.  SZER és SZEREZ  mintájára képzett.  Ráadásul a madárra is mondják hogy szárnyával evez,  igen jellegzetes látványra is ahogy ÍVEZ vele. 

 

Jellegzetes ÍVEZŐ mozdulat az EVEZŐ  használat is.  Újabb véletlenbe botlottunk.  Most ezzel a lázadással csak azt érted el, hogy még bővítettük is az ÍV értelmű szavak repertoárját.))

 

A napnak is ÍVES mozgása,  ÉVES  mozgása  jelent egy évet.  Csillagászat szintjén ez egy ÍV  Egy jóval nagyobb körnek az ÍVE ez.

 

NAPÉV  is van, a nap ÍVE amiről beszélünk.   Az ÖV  meg szélességi  körök  ÍVE is egyben.

ÖVEZET :  "Földgömbre vonatkozólag bizonyos körök KÖZÖTTI TÉRSÉG,  terület... 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (3077)
ketni Creative Commons License 5 napja 0 0 3090

"Jelenti a legsötétebb színt, mely legkevesebb világsugarat vet viszsza, s a fehér színnek ellentéte." (Cz-Fo)

Ez az egyik lehetőség, és én erre szavazok.

 

Az ellentétesség csak megerősíti a "Fe" ősgyök felső fokra vonatkozó jelentését és helyénvalóságát mind a fehér, mind a fekete szó esetében.

Előzmény: Carnuntum (3088)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3089

"Amennyiben elfogadjuk a FEhér szín FElsőségét, akkor ugyanazzal a lendülettel a FEketéét is el kell fogadnunk, s akkor lőttek az ellentétnek..."

 --

 

Félreértettem az íment. Az a meggyőző, hogy mindkét szó ősi lehet, bár a fekete hagy némi kívánni valót maga után, ezzel kapcsolatban.

 

Ellentét van a szavak között.

Előzmény: Carnuntum (3088)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3088

Amennyiben elfogadjuk a FEhér szín FElsőségét, akkor ugyanazzal a lendülettel a FEketéét is el kell fogadnunk, s akkor lőttek az ellentétnek...

 

--

 

Ez igaz. Meggyőztél.

 

A fekete szó értelmét az alábbi szavak adják ki:

 

Feküdik-  távolabbról a visszahúzó erő miatt pedig a: Fékez

 

Ha lefekszik a nap, akkor sötét lesz.

 

Fékezni annyit tesz, mint fegyelem alá venni.

Fektetni pedig annyit, mint magunk alá gyűrni, rendelni.

 

 

Előzmény: kitadimanta (3085)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3087

Egy biztos. Őseink megkülönbözettek népeken belül fekete és fehér néprészeket, aszerint hogy melyik volt az uralkodó és melyik az alávetett.

A fehér a felsőséggel, a fekete pedig az alávetettséggel volt azonos.

Előzmény: kitadimanta (3085)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3086

"Miből gondolod, vagy csak úgy hasadra ütöttél? Ha állítasz valamit igazold is valamivel..."

 

--------

 

Nem tudjuk mikoriak, úgyhogy te is csak a hasadra ütöttél. Te sem tudod igazolni.

 

Ha ugyanolyan ősi is lenne, mint a sötét és a világos, akkor is a felső erő színe a fehér, mert a FE ősgyök oda helyezi. Pont oda, ahová a fej szavunkat. Fentre. 

 

 

Ám, ahogy montam, a sötét-világos is kimeríti ugyanis ezeket a fogalmakat. Oly annyira, hogy a magyar Vil (világos) szó gyöke megfelel a szláv fehér színnek - bel. Fehérvár jelentése Belgrád.

 

 

CzF.: Béla név: "Bélára nézve pedig figyelmet érdemlőnek tartjuk, hogy noha azt némelyek a szláv bél, bjél (= fehér) szótól származtatják, azonban föltalálható ugyanazon gyök a latin bellus, s ettől kölcsönzött franczia bel, olasz bello szókban is, sőt mindezek rokonok a magyar vil elvont gyökkel, melyből világ (lux), régiesen és mai tájejtéssel is velág, továbbá villog, villan, stb. származott Ezek szerint Béla annyit jelentene, mint szép, vagy fehér, villogó (régies részesülővel: villó, viló, vila, és Czech János tanusága szerént egy 1228-diki oklevélben csak ugyan fordul elő Wela = Béla.

 

Mindazonáltal a Béla egy tipikus magyar név. Ezen is el lehet gondolkodni.

 

---

 


"A bibor szó régibb nyelvünkben valamint népünkben ma is hófehér értelmű; irodalmi nyelvünk pedig teljesen tévesen használja „igen piros” értelemmel.

 

"Mert nem piros ám a magyar bibor, hanem fehér, (ŤAz Árpádok-korabeli oklevelekben találkozunk személy- és helynevekkel, miket a korbeli ruha-nevekről vettek: suba, guba, palást, bybur, barsun, cuntus (köntös). A besztercei szójegyzékben (1410–1412) két szót találunk egymás mellett: az egyik byssus, mit a szójegyzék írója a byssus szó alatt bybur szóval fordított magyarra; a másik szó purpur, amit barsun szóval fordított le. A byssus régi latin szótárunk szerint: fehér szövedék, fehér szövet.ť) A sárközieknél ma is fehér a biborümög s a biborkendő. És mindezt ragyogva ragyogtatja a sugárzó nap."

 

Malonyai Dezső: A magyar nép művészete IV. Kötet – A DUNÁNTULI MAGYAR NÉP MŰVÉSZETE (VESZPRÉM, ZALA, SOMOGY, TOLNA) Bakonytól a tolnamegyei Sárközig

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Malonyai-malonyai-dezso-a-magyar-nep-muveszete-1174D5/iv-kotet-a-dunantuli-magyar-nep-muveszete-veszprem-zala-somogy-tolna-118A49/bakonytol-a-tolnamegyei-sarkozig-118A4B/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0tPTllfTWFsb255YWlfMTE3NEQ1Il19LCAicXVlcnkiOiAiTWVydCBuZW0gcGlyb3MgXHUwMGUxbSBhIG1hZ3lhciBiaWJvciwgaGFuZW0gZmVoXHUwMGU5clx1MjAyNiJ9

 

 

Az ősmagyar nyelvben a vi és a bÍ gyök jelentése nagyon hasonló, de kicsit eltérően fejlődtek ki.

 

A magyar, fehéret jelentő BÍbor szavunknak lehetséges, hogy a BŰv szavunkhoz van köze. Alapfogalomban a bámulási, csudálkozási bá hasonmása, mennyiben titokszerű hatásával bámulatra indít. Rokonai: pű! beh! „Pű, mily csoda dolog ez!“ „Beh szép!“ BŰvÖL = / = BŰbOR = BÍbOR 

 

A VI gyök Ví-Vé-Vá -indulatszavakra mutathatnak vissza, ez lehet a Világ szavunk alapja is. A VI-dám VI-rít, VIrrad szavaink alapján is élénkséget jelent, csak úgy mint a latin virtus, vagy vitus (A villog-villan szavunkban már a pillanat fogalma is társul a fényesség mellé). A Világ szavunk mélynangzós rokon változata a Való - Van.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (3084)
kitadimanta Creative Commons License 5 napja 0 0 3085

"Ám ha ugyanolyan ősi is, mint a sötét és a világos, akkor ai a felső ererő színe:"

Ehhez mindenképpen az szükséges, hogy a szóalkotás előtt már legyen valamilyen uralkodó-alattvaló viszonyt jelentő fogalmi rendszer.

Ez elvileg elképzelhető, hisz' őseink természetfölötti erőknek tulajdonítottak sokféle jelenséget. Igaz ere is csak közvetett bizonyítékaink vannak, de jobb híján fogadjuk el.

Ettől függetlenül kétlem, hogy a vitatott színek (fehér fekete) eredete ide lenne visszavezethető.

 

"A Fekete pedig pont ellenkezőleg."

Épp ez az ellentét a kétségeim egyik alapja. Ui. mindkét szín a FE ősgyökkel kezdődik... Ez pedig tény kérdése, nem holmi okoskodás.

Amennyiben elfogadjuk a FEhér szín FElsőségét, akkor ugyanazzal a lendülettel a FEketéét is el kell fogadnunk, s akkor lőttek az ellentétnek...

Más szóval, ha a fehér és a fekete egyaránt felsőség jelentésű gyököt tartalmaz, akkor az alá-fölé rendelt viszony nem lehet a szóalkotás alapja. - Gondolom ez világos...

 

A fentiek értelmében - ha mindkét szín felsőség jelentést (is) hordoz - akkor csak az képzelhető el, hogy mindkettő felső hatalmakat jelent. Kézenfekvő a sötét és a világos, vagy fehér erőkre gondolni, mert így lehet a gyök és a jelentése, valamint a hit közt harmóniát teremteni.

Más szóval: mindkét színben felső erők, egyenrangú hatalmak képe körvonalazódik. Ez szerintem elképzelhető...

 

Természetesen ez nem zárja ki, hogy a két szín megnevezése korábbi keltezésű a hitnél. A hit megjelenésével a szín valamilyen erőhöz való kötése (mint az egyik, vagy másik felső erő szimbóluma) simán megtörténhetett a nevek megjelenése után. A bíbor is egy ilyen hatalmi szimbólum (eredendően ez sem szín, hanem egy csiga neve.)

 

További vizsgálat tárgya kell, hogy legyen a FE gyök jelentése, mivel egyáltalán nem biztos, hogy csak egy jelentése van. Gondoljunk csak a fény, fel, főz, forog, fekszik, függ, féreg, fut, fél, fúj, fúr, fáj, stb. eléggé különböző értelmű szavakra, melyekben ugyanennek az ősgyöknek  különböző változatai szerepelnek...

Eddig nem nagyon foglalkoztam ennek a hangnak a jelentésével, konkrétan semennyire, mert elég kevés kiindulópontot találtam...

Hab a tortán, hogy a V és F hang csak annyiban különbözik egymástól, hogy az egyik zöngés, a másik zöngétlen... - Ez is csak bonyolítja a helyzetet.

Első nekifutásra: a fúj, fütyül, fúl, kis jóindulattal a fér, fél, fáj szavakban a levegő kiáramlása által keltett hang utánzása fedezhető fel... Egyelőre tovább még nem jutottam.

Előzmény: Carnuntum (3083)
kitadimanta Creative Commons License 5 napja 0 0 3084

"A fehér és fekete nem őskori szó."

Miből gondolod, vagy csak úgy hasadra ütöttél? Ha állítasz valamit igazold is valamivel...

A Lascaux-i barlang 15-20 000 éves rajzai elég színgazdagok ahhoz, hogy feltételezzük, volt szavuk legalább a színek egy részére.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lascaux-i_barlang#/media/F%C3%A1jl:Lascaux2.jpg

Még ennél is régebbi a Chauvet-barlang fekete-fehér rajza. (25-32 ezer éves)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Chauvet-barlang#/media/F%C3%A1jl:Paintings_from_the_Chauvet_cave_(museum_replica).jpg

Előzmény: Carnuntum (3082)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3083

Addig vártak, míg megszületett a király, majd lelkesen felkiáltottak? Éljen a király! Te leszel a fehér, mi meg a feketék... És megszületett a két színt jelölő két szó...

 

-

 

Sötét világos abszolútértékkel kimeríti a fekete-fehér ellentétpárt. 

 

Ám ha ugyanolyan ősi is, mint a sötét és a világos, akkor ai a felső ererő színe:

 

CzF.: Elemzésileg: fe-ér, annyi mint felső erejű, tulajdonságú vagyis olyan mint valaminek felső, azaz legvilágosabb része, oly világos, mint a felső vagyis mint a fénytől, naptól leginkább világosított részek szoktak lenni; úgy hogy hangban s értelemben öszveüt a hellen ϕαληρος v. ϕαλαρος szóval, melynek gyöke ϕαω v. ϕαινω szintén rokona magyar fény névvel, a héberben  szintén am. fényes, világos.Sínai nyelven pe am. fehér.

 

A Fekete pedig pont ellenkezőleg.

Előzmény: kitadimanta (3080)
Carnuntum Creative Commons License 5 napja 0 0 3082

A fehér és fekete nem őskori szó.

 

 

Előzmény: kitadimanta (3080)
kitadimanta Creative Commons License 5 napja 0 0 3081

Bingó! erről beszélek egyfolytában!

Pontosan ezek az egy-két hangú gyökök hordozzák a jelentést és éppen azokat, amiket írtál.

 

Előzmény: Igazság80 (3071)
kitadimanta Creative Commons License 5 napja 0 0 3080

"A fekete mindig a fehér alá rendelt szín volt őseinknél, ezért a neve fekete"

Aha... Ezek szerint az ősember, akinek nem volt uralkodója, addig nem is nevezte meg a feketét, meg a fehéret?

Addig vártak, míg megszületett a király, majd lelkesen felkiáltottak? Éljen a király! Te leszel a fehér, mi meg a feketék... És megszületett a két színt jelölő két szó...

 

Előzmény: Carnuntum (3063)
kitadimanta Creative Commons License 6 napja 0 0 3079

"Ez itt lényegét tekintve mind EGY  dolog.   FEL  vagy FÖL  [és FŐ] az egyre megy."

A szavak rokon jelentése alapján igen, de mit kezdesz  a  FÜL, FAL, FÉL, FOL(yik) szavakkal?

 

"Azaz a  FŐ  szó már rövidülés.  "FÖLÜL,  FÖLYÜL,  FÖJ/FÖL  és FŐ "

Nehogy már a képzett szóból származzon annak gyöke!!! Ezt hogy képzeled el???

 

"FEL--FEJ  átmenetet, és például a "fölyül"  LY  írása is pont ezt mutatja nekünk meg."

Semmilyen átmenet nincs, egyszerűen arról van szó, hogy ez a hang (amit ly-nal írunk) nem tiszta L hang, és nem is J. Valahol a kettő közt lehetett, közelebb az L-hez, de a latin írással korábban lehetetlenség volt különbséget tenni. Ezért LY-nal írták később. Azonban ebben az esetben valószínűleg az L hanggal írt változata is megmaradt, sőt, ez élte túl a másikat.

Emlékeztetőül: Az LY-os szavaink L hanggal is kimondhatók jelentésbeli változás nélkül. A "tiszta" J hangot viszont soha nem írjuk-ejtjük L-nek.

 

"És értelmileg is stimmel hogy a FELső rész legyen a FEJ,  ez a FEL  képzete..."

Igen, a szavak jelentésbeli hasonlósága alapján. De akkor magyarázd meg, honnan származik a FŐ és a többi gyök. És annak melyik jelentése, mert az sem mindegy! Mert ugye, sokszor kettő- három is van egyszerre, gyakran különböző jelentéssel:

FŐ - a fazékban a leves. Mi köze a fejhez?

FÖ - mint első számú valami/valaki.

FŐ - mint testrész.

FEL - mint irány

FAL - mint ige

FAL - mint építmény

FÜL- mint testrész

FÜL - mint edény, bögre része

A feladat: Rakd a gyököket keletkezésük szerint sorrendbe, melyik volt az első, amelyből a jelentésbeli rokonság elve alapján a többi keletkezett. És egy mondatnyi magyarázatos is adj hozzá, hogy értsem a miértjét...

Előzmény: Igazság80 (3062)
kitadimanta Creative Commons License 6 napja 0 0 3078

"Igen, ez jó itt ezekkel teljesen egyetértek.   A germán a FORRÓ  szavunkból hozta  létre az ő tüzüket"

Ki van zárva!!! Már egyszer leírtam:

Az angol FIRE, német FEUER nem származhat a magyar FORR-Ó szóból, mert Tök más a jelentésük. Ugye, a magyar FORR a forgás gyökkel rokon és semmi köze az égő anyaghoz, a tűzhöz.

A két előbbi (fitre és a feuer) a PIR gyök egy-egy változata.

Látod, látod, beleestél saját csapdádba, mert a szavak jelentéséből indultál ki, és még azt sem vetted figyelembe, - pedig biztosan tudtál róla -  hogy a FORR-Ó szó jelentése egy hozzáadott jelentés, hiszen eredetileg forgást jelent.

Előzmény: Igazság80 (3061)
kitadimanta Creative Commons License 6 napja 0 0 3077

"ÉV is a kör egy ÍVE, ne feledjük régen csillagászati értelemben  gondolkodott mindenki időről"

Az ÉV nem a kör íve, hanem egy teljes kör, mégsem a KÖR gyököt használtuk ezen időszak megnevezésére, pedig sokkal jobban illene rá.

Továbbá az ÉV másik megnevezése az esztendő. Hol van itt az ÍV, vagy a kör hangalak? Sehol.

 

""Az ÖV legrövidebb szóink egyike,  s mind hangzásra,  mind értelemre hasonló az ÍV  szóhoz.  Alapfogalom benne a kerekség,  kerítés "    

C-F is tévúton járt, mikor a szavak hasomló jelentését vette górcső alá a hangok helyett, amiket olyan szépen elkezdett feltárni, csak valamiért mindig áttért az előbbi gondolatmenetre.

Ti. a szavak jelentésének rokonsága a gyökben lévő hangok jelentéséből fakad, s etimológiai szempontból ez jelenti a gyök eredetének megfejtését, nem pedig a szavak jelentésének rokonsága, ami már csak egy következménye a gyökben lévő azonos hangoknak... Más szóval olyasmit vizsgál, ami magától értetődő, természetes dolog.

Ugye, az ÉV, KÖR és ESZTENDŐ e gondolat szerint nemcsak hasonló, de azonos jelentésű szavak. A gondolatmenet szerint egymással rokonok, viszont a hangalakjuk merőben különböző.Ugye, C-F is úgy fogalmaz, hogy az ŐV, ÍV - és hozzátehetném az esztendő, kör, gördül stb. szavakat is - alapfogalma a kerekség, kerítés. De ezzel valójában nem mond semmit, sőt teljesen zavaró, mert különböző hangalakú gyököket társít az egyébként valós közös (hasonló) jelentés alapján. De miért? Erre nincs, és nem is lehet elfogadható válasz, mert etimológiai szempontból értéktelen a gondolatmenet. Azért értéktelen, mert semmilyen épkézláb megoldást nem kínál egyik gyök eredetére vonatkozóan sem. Csak egy triviális kijelentés, mintha azt mondanám "zöld a fű". Persze, hogy zöld, milyen legyen?...

 

"És ebben semmiféle "kényszerképzet"  nincs,  hanem egybevágó hangalakok függnek össze értelmileg."

Ami teljesen természetes ott, ahol nincs hozzáadott jelentés. (átvitt értelmezés) Hiszen a hozzáadott jelentés már bármi lehet, mint pl a kék színnél az encián...

A "kényszerképzet"-et én arra mondtam, hogy ezzel a jelentésbeli hasonlósággal semmire nem lehet menni, mert semmi olyat nem nyújt, mely egy szó etimológiájának kiderítését segítené.

A gyöknyelvészek túlnyomó többsége sem tud ettől az egyébként tetszetős és látványos gondolatmenettől elszakadni, amin az MTA nyelvészei elnézően mosolyognak, - joggal.

Hiszen ezen az elven az év, kör, esztendő, kerekség, kerítés, levél, gördül...stb. mind rokonítható lenne egymással.

Ha pedig azonos, vagy hasonló a hangsor, de mégsem egyezik a jelentés, akkor meg tétlenül állnak a probléma előtt és csak néznek, mint borjú az új kapura...

Pedig az eredeti jelentés akkor is rokon, ha ma már teljesen más jelentését (hozzáadott jelentés) ismerjük a szónak.

 

"A valós hangalaki és értelmi összefüggéseket elfogadja,  megállapítja és észreveszi ezeket..."

Ezen nincs mit felismerni, hiszen ha valaki nem vak, látja a rokonságot... Nem ezt kell felismerni, hanem ennek az OKÁT, a hangoknak a jelentését, mert az ad magyarázatot a gyökök közti rokonságra.

Előzmény: Igazság80 (3059)
Carnuntum Creative Commons License 6 napja 0 0 3076

Még lehet hogy egy HELY  szónak is a HEJJ  de jó féle megérkezéshez van  épp nem épp elhanyagolható köze.  

 

--

 

Vétére is lehet köze, hiszen arra mondjuk hogy helyes, helyén való, ami oda illik ahova. Ez egy igenlés. Megfelelő dolog lehet a megfelelő helyen.

Így lehet helyes egy cselekedet, viselkedés, vagy éppen a külalak is.

 

"Rúzsa Sándor" híhedt modása a TV-sorozatban: Í be Csúf! (nagyon tetszett nekíjje a menyecske!)

 

 

Előzmény: Igazság80 (3074)
Carnuntum Creative Commons License 6 napja 0 0 3075

HAL szerintem  a HALAD-ás  szava lehet.  HAL min főnév a vízben is folyton HALad  szüntelenül  valamerre.  Az ige HAL is a  tovább HALadásról szólhat.  Ősi értelemben ez nem semmisülést, pusztulást  jelentene hanem egyfajta továbbhaladást. 

 

----

 

 

Egyértelműen. Ezt én is írtam korábban. Ahogy távoladnak a léptek, úgy HAL(kul) el a HANG is és HALványul el, szűnik meg a képe is annak, aki már régen elhaladt elődtünk. Aki nem beszél, az HAL-gat.

 

A HANG hehát = H + ang (mint b+ong, z+eng igeképző) Halk H-ból- ered, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ott a HATára a halható és nem hallható hangoknak, de gyakorító és folyamatos igeképzővel ellátva már csak arra vonatkozik, amit hallunk. 

 

Megkérdezik hogy HALLOD? 

 

Azt értjük alatta, hogy észleled? Mert azt halhatjuk csak, amit észlelünk. A hang, tehát egy HALLHATÓ - azaz észlelhető hang.

Akár hangos, akár halk.

 

A hangos szvaunk úgy keletkezett, hogy a néma H-t gyakorító és folyamatos igeképzővel ellátva tovább erősítettünk azáltal, hogy még s melléknév képzőt is kapott.

Gyakorlatilag a még Hallható Halk H-ból Hangosig fokoztuk.

 

 

Előzmény: Igazság80 (3073)
Igazság80 Creative Commons License 6 napja 0 0 3074

H  gyökű  szavainknál  mindig érdemes  az ösztönreakciókkal számolnunk szerintem,  ugye az ide írtak is mind egy szálig azok.  

 

Még lehet hogy egy HELY  szónak is a HEJJ  de jó féle megérkezéshez van  épp nem épp elhanyagolható köze.  

 

Ez a HAJRÁ  is ilyen igen, és a szó végén az a RÁ  az tényleg az a RÁ  mondás lesz... 

Előzmény: Carnuntum (3072)
Igazság80 Creative Commons License 6 napja 0 0 3073

HAL szerintem  a HALAD-ás  szava lehet.   HAL min főnév a vízben is folyton HALad  szüntelenül  valamerre.  Az ige HAL is a  tovább HALadásról szólhat.  Ősi értelemben ez nem semmisülést, pusztulást  jelentene hanem egyfajta továbbhaladást. 

 

Hogy ezt most épp a mennyország vagy a reinkarnáció  vagy épp valami más, azt hol épp hogyan gondolták,

 

HALAD tömörebben HAL.   A RAGAD  dolgot hoznám mintának, aminek  szintén van egy RAG  tömör verziója is,  például a szavak  végén RAG  van,  kvázi ez ugyanúgy egy RAG-asztás a szóhoz. 

 

Hasonló mintájú viszonyt sejtek a HAL--HALAD esetében...

Előzmény: Carnuntum (3070)
Carnuntum Creative Commons License 6 napja 0 0 3072

Lehet igazad benne, aminek a természetét jobban megérthetjük, ha ha példáidat kibővítjük!

 

Huj-huj - hajrá!!!

 

Így rohamoznak a magyarok!

 

Hó, Hő - szélesen lehelő kiáradó hang / meleg fúvallat - nyugtató hatása van, ezért noszogatjuk ezzel megállásra a lovat

 

Hej! Hí! - Ösztönző, figyelmfelkeltő, indulásra késztető

 

Hajrá!  Hajts, Hulj, Ronts rá az ellenségre nagy erővel!

 

Amit írtál nincs ellntmondásban azzal, amit én írtam, hanem illeszkedik hozzá. Ez egy íves, hajló, ide-oda ható mozgás szókészlete.

 

Előzmény: Igazság80 (3071)
Igazság80 Creative Commons License 6 napja 0 0 3071

Erről amúgy is akartam írni,  a  HŐ  dologról  és ezek megnyilvánulási formájáról.  Régebben is már témáztam róla,  de jobb újra elővenni ezt.      

 

HŐ és HŰ    egyrészt ellentét (mert így használjuk),  ugyanakkor másrészt  mégis jó barátok és ezek nagyon is  összetartozóak.  Mert ezek ösztöngyökök,  ösztöni hangutánzó elemekből építettük fel  a ránk ható  HŐmérsékletnek bizonyos különféle szavait.   Ugye a HŐ-mérő se csak a hőséget méri,  hanem a HI (Hííí ) dolgot is, ami nekünk HIDEG,  azt is méri.

 

HÓ  is a témakör szava,  és az is HI-DEG   .  HIMALÁJA  HI-je is maga a HÓ 

 

 A HÓ  szó kapcsán van egy  terjedő nyelvész írás is,  aminek nézetem szerint semmi köze a (hangalaki) valósághoz,  nem azért HÓ a HÓ  mert hogy ez  a "befedés" ősgyök volna, meg  mert befedi a tájat és takarja azt és ezáltal  felül is van.))

 

A  fentiek amúgy éppenséggel tényleg igazak a hóra,  de ezt a valamit most tegyük inkább félre, mert ennek semmi köze sincs a HÓ valódi hangalakjához és nem is ad igazi választ erre .   A HÓ is a HŐ(hatás)  szava, ez is egy HŐhatás eredménye, ez éppen HIdeg, a hangalaki közelség is a hideg HI-jével  van,  itt kell keresgélnünk valójában, és ez ad nekünk választ a valódi és konkrét hangalak miértjére .    Nem a takarók meg a leplek és a fedők.  Az egy X féle értelmezés, de mi hangalaki ok-okozatot keresünk,  ez egészen más.

 

Azaz összefoglalóan ezek  a HÍÍ, meg HŰŰŰ  és HÚÚ,  valamint a  HŐŐ  HÉÉ meg a HÍÍ  dolgok  ösztöni hangutánzó valódi emberi reakciók   az embertől a komfortérzetétől  jelentősen eltérő HŐmérsékletekre. 

 

Mindegy melyik irányba  megyünk,  ha a számunkra komfortostól  nagyon eltérő hőjelenséget észlelünk, akkor jönnek a HÚÚ ez a víz basszus de hideg,(HÍÍ de...)  vagy kilépünk és megcsap  hideg vagy a hőség,  jönnek a HŰŰ micsoda és a HŐŐ  meg a HIJJ  milyen idő lett gyerekek, és az ehhez hasonlók.  Ezek a valóság hangjai lesznek. 

 

És nem jártam még Polinéziában,  de gyanítom ez ott is pontosan nagyon hasonló reakciókat vált ki ma is 2024-ben is.  Ősi és jelenlegi ösztönszavak adhatják az alapját ezeknek a H kezdetű  bármiféle hőmérséklethez köthető  szavainknak,  ez az ősnyelv amit logikus szógyökerei által ma is ugyanúgy beszél a magyar.  

 

És az utódnyelvek (annak tartom őket)  bár már nagyon sok mindent össze vissza turmixoltak és egyszerűen átírtak,  de ezek a HŐ-S  szavak  szintén világszerte léteznek és  megvannak a nyelvekben teljesen  hasonló külsőkben.  Nem mindig a magyar szó párjánál fogjuk ezeket megtalálni,  sokszor egy másik szinonimánál vagy egy rokon értelmű szónál fedezhetjük épp fel.

 

Angol  HOT  vagy épp a HEAT   is épp   a HŐT említi meg.     

 

A  HŐ és a HŰ szavakat  ellentétes előjellel használjuk,  de mint "hőhatás"  szavak ösztöni hangutánzójaként egy dologhoz kötődnek:  Az ember valós reakciójához a hőjelenségekre.

 

Ez ami összeköti őket...

Előzmény: Carnuntum (3067)
Carnuntum Creative Commons License 6 napja 0 0 3070

Hogy igezam van bizonyítja az alábbi szópár közös nevezője is.

 

el-RIAD = elIJED

 

---

 

SŐT!

 

el-RIAD = elIJED/elHIED rokonságot mutat ezzel is: elHŰL(a félelemtől) = elHAL(a félelemtől) 

 

HŰL és HAL is rokon jelentést hordoz, még praktikusan is: Aki megal, az kihűl.

 

ÉLNI és HALNI is egy folyamatban való részvételt jelnt, a mozgástól a nem mozgásig. ÉLénkségtől HALadunk a HALÁLfelé.

 

 

Élni = Kb: Istenben és E-leleinktől ÉLünk, vagyunk és ELőre felé mozgunk. 

 

 

Előzmény: Carnuntum (3065)
Carnuntum Creative Commons License 6 napja 0 0 3069

Jav.:

 

ELHIVATOTTÁ váltak

Előzmény: Carnuntum (3067)
Carnuntum Creative Commons License 6 napja 0 0 3068

Az idő is:

 

Telik - múlik.

 

 

Az idő szavunk szerintem kapcsolódhat a Hold töltének és Fogyásanak az ide-oda vissza alakváltozásából.

 

Az idő folyik, ugyanis folyamat.... Ha pedig mérni próbáljuk, akkor Megtelik és Elfogy - mindig ez a ciklus ér körbe. (Még a homokóránál is.)

Előzmény: Carnuntum (3065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!