Keresés

Részletes keresés

gamohunter Creative Commons License 2011.11.12 0 0 67

Elnézést a késői válaszért, megfeledkeztem erről a topicról.

 

Az desktop LTS kiadásokra mostanáig, tehát a 10.04-ig 3 év support volt, tehát még majdnem másfél év. A következő LTS kiadás a 12.04 lesz, arra már 5 év supportot igérnek:

 

http://lmgtfy.com/?q=ubuntu+10.04+lts+support&l=1

 

Az Edubuntu verzió viszont alapértelmezés szerint még a 11.04 kiadásban is a klasszikus desktoppal van (az Unity csak választható, nem muszáj választani, ha nem akarod):

 

http://lmgtfy.com/?q=edubuntu+11.04+desktop&l=1

 

Előzmény: szemközti sáv (40)
kisbetu Creative Commons License 2011.10.27 0 0 66

Desktopon, notebookra ha kérhetném... Elvégre kimondod az utolsó hangot.

 /Grammarnáci OFF

Előzmény: _ZE (65)
_ZE Creative Commons License 2011.10.27 0 0 65

Linuxszal, ha kérhetném, elvégre a -val -vel így hasonul. Köszi. /Grammanáci OFF

Desktop-on, illetve szervereken (100-as nagyságrendben) hasnzálok Linuxot - érdekes, de egyik esetben sem kell sokat macerálni, hogy működjön, sőt, egy notebook-ra, titkosított diszkkel meg logikai kötetkezeléssel (hogy némi csavar is legyen a telepítésben...) felrakni pl. egy Ubuntu LTS-t nem tart tovább, mint ugyanarra a vasra felkínlódni egy Vista-t, vagy egy Windows 8 devel. preview-t. Ha meg sima automatikus telepítést választ az ember, akkor gyakorlatban next-next-finish megy föl az OS - és normális gép esetén megy minden.

Az, aki folyamatosan piszkálja/állítgatja/cserélgeti az OS-t, az a matatásért, "geek-faktorért", e-péró növeléséért csinálja a legtöbb esetben - aki _használni_ szeretné, az meg használja.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 64

Kedves _ZE,

Én ezen a részen már túl vagyok, és hidd el, többször és hamarabb nézik az drága felhasználót sík hülyének, minthogy két percet is foglalkoznának a problémájával.
PomerMacinak: Én már azt teszem/tettem korábban is, évekig fenn volt a sokat szidott Vista, és fele annyi gondom nem volt, mint a Linuxal. Szerencsésnek mondhatod magadat, hogy a korábban leírt gondokkal nem találkozol. Nagyon sok esetben hw függő a megjelenése.
Nem kersek olyan rendszert, mint a Windows. Olyan rendszert kersek, ahol nem a fél napomat a rendszer telepítésével és konfigurálásával kell eltöltenem. Sok Linuxos ismerösöm - akik évek óta Linuxot használnak - mást nem csinálnak, mint próbáljuk ki az X disztribúciót, aztán cseréljük le az Y-ra (mert újabb változat jött ki vagy mert azzal kevesebb gond volt), és esetleg teszteljük le a Z-t is.

 

Előzmény: mert mindig a hoki (54)
DMA Creative Commons License 2011.10.24 0 0 62

Lopás, kétségtelen. De nonprofit a cél, meg az user ezt tanulja meg, nevezhetjük beetetésnek is :-)

 

Sajnos nagyon sok alkalmazás nem fut csak windows-on. Átíratni meg elég jelentős költség lenne. Egy iroda elmegy Ooo-val unixon, meg van levelezés is. De célalkalmazások leginkább nincsenek linuxra.

Előzmény: _ZE (61)
_ZE Creative Commons License 2011.10.24 0 0 61

Akkor NE használja a Windows-t. Vagy vegyen olyan gépet, amin előtelepített OEM Windows van (ez a gép árából 7-10E Ft körüli nettó összeget tesz ki), aztán ha gondja-baja van, forduljon az adott számítógép gyártójához. Igen, a nem jogtisztán "felkerült a gépre valahogy" windows az LOPÁS, akár tetszik a becsület dolgában magát makulátlannak tartó usernek, akár nem. LOPOTT, és ezt magának megmagyarázva teljesen jogosnak is tartja. De ettől még LOPÁS, becstelenség...

 

Cégnél elsősorban azért nem tétel, mert a brand gépeknél az OEM windows plusz költsége csak pár százalék - miközben a felügyelete/központi menedzselhetősége (AD, GP és társai) fényévekkel jár az ilyen-olyan Unix-os megoldások előtt.

Ellenben vannak olyan területek, ahol nincs szükség az ilyen nagyfokú központosított felügyeletre, ott irreleváns, hogy milyen OS-en fut az az n darab alkalmazás, amit a dolgozó használ(hat) a munkájához.

 

Előzmény: DMA (60)
DMA Creative Commons License 2011.10.24 0 0 60

Othoni használat mellett ez nem így megy. Az is nagy öröm, ha egyáltalán egy OEM-et megvesz a home user.

Cégnél meg nem tétel. Ameddig dolgozik vele egy ember bőven megszolgálja a nem egész negyedhavi bérköltségnyi bekerülést. Linuxra váltásnál az anyagi motiváció az utolsó, de szerintem ezt Te is tudod.

Előzmény: _ZE (59)
_ZE Creative Commons License 2011.10.24 0 0 59

Ott a pont: Tessék rákölteni gépenként 30-50E Ft-ot (csak az OS), aztán 2-3 év múlva a géppel együtt megy a kukába (OEM Windows alatt alaplap+cpu csere a felhasználási feltételeknek nem felel meg).

Előzmény: mert mindig a hoki (54)
_ZE Creative Commons License 2011.10.24 0 0 58

Ha kell, Windows alatt is elküldöm a fejlestzőnek/szállítónak a logot/hibaüzenetet, mert anélkül nem tud ő (sem) kezdeni semmit a "nemmegy" benyögéssel.

Az ACPI (power management) téma némely vason Winblows alatt is vagy megy, vagy nem megy, némi guglizással, lehet találni megoldás vlamennyi normális alaplapnál a pikk-pakk nomrális működés elérésére. Tény, a BIOS-ban kell turkálni, de utána korrekten fog működni - ha a ház megfelelő nyomógombjai a megfelelő helyre vannak dugva az alaplapon...

Előzmény: Törölt nick (50)
DMA Creative Commons License 2011.10.23 0 0 57

A Debian még mindig használható alternatíva, a Squeeze-ben eléggé átrendezték a dolgokat, de ha leszedsz egy Lenny-t abban még a régi helyükön vannak a dolgok: jó a grub, van xorg.conf, stb :-)

Előzmény: szemközti sáv (55)
dodobird Creative Commons License 2011.10.23 0 0 56

Semmi gond, én is kicsit nyers voltam! Elnézést!

Próbálj a linux forumon, prohardverren érdeklödni.

Ott talán több infóhoz juthatsz!

Előzmény: szemközti sáv (39)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.23 0 0 55

Maradnék én is, hidd el.

 

De most nincs időm és kapacitásom szuperjúzert játszani itthon. A mathematica meg megy Rita laptopjára, egy két évvel ezelőtti edubuntu rendszer alá.

 

Ha majd lesz normális grub, valamilyen kezelhető és átlátható felület, mégha fapados is, de ami nem szarik be rögtön, akkor lesz linux a nagy gépen is, addig viszont nem.

S a mostani tendenciákat elnézve, ez az idő nem most fog eljönni...

 

"Rengeteg ingyenes program elérhető Windowsra is, nem csak Linuxra."

 

Persze hogy van. Ettől függetlenül sokkal jobban tetszik (vagyis tetszene) a linuxos környezet, ha nem beta stabilitású csili-vilikkel ömlesztenék tele az egészet.

S most senki ne jöjjön nekem azzal, hogy a linux az csak a kernel, s az milyen jó. Ha grubtól x-serverig egy rakás kaka minden, rohadtul nem érdekel, hogy milyen jó a bash vagy a kernel. Sokra nem megyek vele.

 

S nyugodtan visszaolvashatod az itteni hozzászólásaimat is akár, soha nem fikáztam a linuxot, sőt épp ellenkezőleg.

 


Előzmény: mert mindig a hoki (54)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2011.10.23 0 0 54

Rengeteg ingyenes program elérhető Windowsra is, nem csak Linuxra.

 

Gyerekek... egyszerű. Használjatok Windowst!

 

Minden problémátok megoldódik, működik acucc, ingyenes is minden hozzá, biztonságos, megbízható, stb., stb., stb...

 

Ti valójában egy olyan Linuxot kerestek ami tulajdonképpen egy Windows, csak mégsem Microsoft cucc és használható. Nincs olyan.

 

Érdekes, nekem a ti problémáitok nem szoktak megjelenni. Úgyhogy én maradnék a szabad világban.:-)

Előzmény: Törölt nick (49)
nincsparmezán Creative Commons License 2011.10.23 0 0 53

Nekem linux telepítés után első dolgom a Win7 boot menedzser visszarakása az EasyBCD-vel.

Előzmény: szemközti sáv (51)
DMA Creative Commons License 2011.10.23 0 0 52

bootolj a 7-es telepítőről->konzol->bootrec /fixmbr, bootrec /fixboot

és kész is a csak wines boot.

Előzmény: szemközti sáv (51)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.23 0 0 51
Most írtottam ki az utolsó ext4 partíciót is, de a suse 1.5ös grubja kiirthatatlanul meggátol minden rendszerindítási kísérletet. Boot flageltem a win7 indító partícióját, akár mekkora szégyen is. Egész nap ezzel szarakodtam, de nem lesz linux a gépen.
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.23 0 0 49

Szia,

 

Én is jó pár éve használom/használtam a Linuxot és DMA-val kell egyetértenem. Sokáig reménykedtem benne, hogy lesz annyira használható mint a Windows, de mostanában sikeresen csalódtam benne. Úgy érzem a fejlesztések lelassúltak, olyan irányba tartanak ami számomra - és a gépem számára - nem megfelelő. Néhány hónapja szükségből el kellett adnom az évek óta gond nélkül müködő MSI Wind Nettop 120XP gépemet, mert már a weboldalak betöltése is problémát okozott az egyszerűbb felépítésű rendszerekben. Az újonnan vásárolt gépemet nem képes jól kezelni a Linux. Amint feltelepítem bármelyiket , újraindítás gomb hatására úgy kikapcsolja a gépet, hogy a hátsó tápkapcsoló bizergálásával lehet csak életet lehelni beléje. Linux eltávolítása után a gondok megszünnek, ha csak Windows marad a gépemen. Én azt mondom, hogy aki nem sajnálja a pénzt egy legális Win7-re, az biztosan nem fog csalódni benne.

Rengeteg ingyenes program elérhető Windowsra is, nem csak Linuxra.

 

Ha már néhány éve használsz Linuxot, akkor nem értem miért kérsz tanácsot milyen disztribúció használjál. Ennyi idő alatt szinte minden Linuxosban kialakulnak szokások (melyik ablakkezelőt használja szívesen,milyen tipusú rendszer jön be neki és így tovább). Én is most jutottam el 15 év Linux használat után, hogy mindegy milyent teszek fel, egyik sem igazán jó számomra.  Egyáltán mit probáltál ki korábban, és mi a fő probléma ahol kiveri a biztosítékot nálad?

100%-osan jól müködő Linux nincs, mert a fejlesztések folyamatosak és mindig csak egy pillanatnyi képet kapnak a felhasználók mikor megjelennek a kiadások. Sokfélét feltudnék sorolni neked amit kiprobálhatnál pl.: PCLinuxOS,ArchLinux (ha kicsit buherálosabbat keresel), A Mint-et vagy Ubuntu klónokat már korábban mondták, akár OpenSuSE is jó kezdőnek vagy a Mandriva se kutya. Csak végig kell menni az összes nagyobb rendszeren. Gnome-Shell és Unity a 3-as Gnome-ot megelőzően  nem használt, KDE vagy XFCE-vel kellene kísérletezgetned. Viszont előfordulhat, hogy konfigurációs okokból van fagyás. Például Radeon driverek (fglrx) telepítése után ha nem adod hozzá a "nomodeset" utasítást a kernelhez előfordulhat fagyás, vagy ha a compizfusion effekteket túlságosan felcsavarja valaki vagy nem tiltja le okozhat ilyen gondokat. Nem feltétlenül kellene másik Ubuntu-t keresni, hanem jobban végig gondolni mi okozza a gondot.

Előzmény: szemközti sáv (-)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.23 0 0 47
Hidd el, tudom mi a linux ;)
Előzmény: _ZE (46)
_ZE Creative Commons License 2011.10.22 0 0 46

Neked is elmondom, hogy a Linux az az OS magját jelenti, azt szépen/tűrhetően összefogva irányítja Linus. A körítésként mellépakolt több ezer csomag minőségéért, használhatóságáért az adott csomag fejlesztői/karbantartója, a csomagnak a terjesztésbe kerüléséért meg az adott terjesztés összeállítója felel.

Ha pl. sz@r egy Windows-ra íródott szoftver, akkor azért nem a Windows rendszermag fejlesztéséért feleleős team vezetője a hibás, hanem az adott alkalmazás készítője.

Nekem egyébként az Ubuntu 10.04 LTS teljesen jól megy az összes pécé vason, amihez eddig szerencsém volt... (Szerverben bő 130 unit, desktopon meg mondjuk egy tucat totál eltérő gép)

Előzmény: szemközti sáv (45)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.22 0 0 45
Én is így látom, sajnos.
Előzmény: DMA (30)
kínai balos Creative Commons License 2011.10.22 0 0 44
Tökéletesen igazad van. Sajnos a gnu/linux megmaradt egy tákolmánynak...egyébként opensuse lxde-t használom az com mellett és azt is javaslom.
Előzmény: Törölt nick (29)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.22 0 0 43
11.4 volt rajta, ami nem rég frissült, amitől ugyan nem hasalt meg, de odalett a régi gnome felületesen. Vissza lehetett ugyan váltani a unityről , de akkor már bugzott az egész.
Előzmény: vIstvan (22)
DMA Creative Commons License 2011.10.22 0 0 42

Javaslom menjünk át a linux kezdőre, ne offoljunk szét egy jó kis flame topicot :-)

Előzmény: DMA (41)
DMA Creative Commons License 2011.10.22 0 0 41

A túloldalról nem nagyon, ott egy cisco ASA van, belőtték, adtak egy pcf file-t, azt sem tudom hova logol, ha egyáltalán...

Előzmény: _ZE (38)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.22 0 0 40
Igen, ez került vissza rá, egész pontosan az edubuntu, asszony pajtás azért nagyon oda volt. Meg persze én is.

Ha jól gondolom, akkor erre még van egy éves támogatást,nem?
Előzmény: gamohunter (25)
szemközti sáv Creative Commons License 2011.10.22 0 0 39
Pedig hidd el, nem az.

Igaz, másképp kellett volna kérdeznem: van olyan friss kiadás, amire érdemes váltani egy egy-két évvel ezelőttiről? Kicsit az az érzésem, mintha kicsit kapkodnának a fejlesztők. (Nem csak a linux fejlesztői persze)
Előzmény: dodobird (23)
_ZE Creative Commons License 2011.10.22 0 0 38

Logot tudsz mutatni (pastebin teljesen jó erre)? A túloldalon mi van? Ott mit lehet a logban látni? A tcpdump mit mutat az adott inerfészen, amin fel akarod húzni a vpn-t?

 

Azt, hogy xyz verzió, ezt és ezt csináltam, és ilyen hibával (logok csatolása) összerosálta magát a cucc. Ezt illendő bugriportként elküldeni, illetve a hibajelenségre célszerű előtte rákeresni a neten, meg persze megtanulni kérdezni, mert az nagyon hasznos tud lenni :-)

Előzmény: DMA (37)
DMA Creative Commons License 2011.10.22 0 0 37

Nem ripoltoltam egyet sem, én nem vagyok fejlesztő, ha egyszer csak összecsomagol az ablakkezelő ugyan mit riportoljak?

 

Nos épp a vpnc-vel küzdök, működő pfc-ből konvertált konfiggal azt mondja kis várakozás után, hogy not response.

Ezzel mit tegyek? A pcf windows alatt, ugyanazon a gépen hibátlanul működik. A neten olyasmit is találtam, hogy a debian patchelt kernele okozza, az ipsec implementáció miatt.

Debian Squeeze az alany. Ebben segíts légyszíves! Persze ha fordítanék egy új gyári kernelt, és azzal menne semmi garancia nem lesz rá, hogy a következő kernellel is jó lesz.

 

Előzmény: _ZE (36)
_ZE Creative Commons License 2011.10.22 0 0 36

Ácsi. A Linux az az operációs rendszermag (kernel) neve. Ezt szépen kézben tartja, bár ott is van azért f...ság elég, de nagyjából egy irányba megy a szekér.

Az erre épülő kölönböző terjesztések (disztribúciók) összeállítói meg válogatnak a rendelkezésre álló szoftvercsomagok közül. Az, hogy egy funkcióra/feladatra van n+1 darab szoftver, az egyrészt jó, mert szabad a vásár, azt használod, ami neked jobban tetszik, másrészt való igaz, hogy a fejlesztői és tesztelői erőforrások szétaprózódnak. Viszont ez annyiból nem baj, hogy az, amit az egyik adott cvélra aklamas szoftverben már megcsináltak, az minden gond és újraimplementálás nélkül használható a másikban.

A "bugoktól hemzsegő..." kijelentésedre egy keresztkérdés: hány darabot riportoltál a fejlesztők felé? Hányra adtál esetleg fixet, vagy javaslatot a hiba javítására?

 

Előzmény: DMA (30)
LSB Creative Commons License 2011.10.22 0 0 35

"nem ismerte fel az egzotikusnak épp nem mondható videokártyát, ami a gépben van (NVIDIA GeForce)"

 

Ne viccelj már. Nincs az a disztró, ami ne ismerne fel egy geforce videókártyát. Vagy ha valamiért mégsem, vagy valami gagyi nyíltforráskódú verziót rakna fel: http://www.geforce.com/Drivers, mint ahogy Windows drivert is innen töltenél. Ehhez csak nem kell fórum.

Előzmény: Törölt nick (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!