Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 275
az állat... (jájj...)
Előzmény: rg7 (273)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 274
Hát igen, engem is így szocializáltak (ld. tiszteljem a vonatot mert az tutira erősebb nálam... vagy a kocsinál...). Igaz, nem is jártunk a Balatonra:)

Lezárás: igazából azt lenne jó tudni, hogy kik használják (a sötétben arrafelé mi is reflektorral megyünk a hirtelen felbukkanó futók miatt).

A szakasz láthatóságának a javítása miatt kit kellene zargatni? Az önkormányzatot (XIV, XVI) vagy a MÁV-ot?

Előzmény: Álomvasút (270)
rg7 Creative Commons License 2007.10.12 0 0 273
Hmmm, sok állatos sztorim van nekem is, és nyilván mindenkinek

Ezt a képet 3,5 éve tettem be a valamelyik topikba.
Jól fel is háborodtak rajta. Aligánál pattogtunk bj13-mal, és valami miatt a fényképező gép használatban volt. Látni nem láttuk a macsekot, csak egy apróbb zörejt hallottunk. A képet itthon kiértékelve derült ki, hogy az a hang egy macsek volt...:(

Előzmény: Törölt nick (268)
HegedűsBalázs Creative Commons License 2007.10.12 0 0 272
Ami a 60 birkából megmaradt abból kb. egy kitömött példányt ki is lehetett volna hozni. :-)
Előzmény: mvjeno (264)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 271
"Hiába van meg a rálátás, ez sok esetben csak azt a hamis érzetet kelti a szabálytalankodóban, hogy "messze még a vonat, addig még átérek!"."

ja... ezért szokott a HÉV olyan sokszor gázolni ... (én már legalább négyszer ültem úgy HÉV-en, hogy leszállítottak mert gázolás történt... ami azért elég durva... ráadásul valami miatt mindig a gyalogosátkelő MELLETT történik a dolog és az esetek legnagyobb részében idősebb emberekkel... na ez az amit én sem értek)
Előzmény: Törölt nick (267)
Álomvasút Creative Commons License 2007.10.12 0 0 270
A mozdonyvezetőket eről nem kérdezik. De jobb is, mert a vélemények erősen eltérnének.
Az, hogy melyik átjáró elé milyen jezés kerül az a láthatóság függvénye. A távolság a pályán alkalmazható sebességtől függ. A jelenlegi szabályok szerint ennek ötszörösét kell biztosítani a közút egy meghatározott helyéről. Ezen a szakaszon, ahogy már írta is valaki, 80km/h sebesség miatt 400m. Ez szerintem rákosszentmihályi vasútállomás felőletek eső végénél biztosítható lenne. Így ebből az irányból haladó vonatok mentesülhetnének e hangjelzés kötelező adása alól. Ellenkező irányból ez már nem ilyen egyszerű, ahhoz a szabályokat is meg kéne változtatni.
A gyalogátkelő ilyesztő? Ahogy vesszük. Nekem már óvodában tanították: Vigyázz, ha jön a vonat! Akkora köd ritkán szokott lenni, hogy nem lehet 200m-re ellátni. Tehát biztonsággal át tud kelni az, aki körülnéz. Úgy mint az úttesten. Mi van ködben? Hát ezt én is megkérdezném azoktól akik úgy döntöttek, hogy az ilyen átjáróra nem kell felhívni a mozdonyvezető figyelmét valamilyen jelzőeszközzel. A lezárást soha nem tartom jó megoldásnak. Nem mindegy gyalog mekkorát kerülünk, könnyen összejön néhány kilométer.
Előzmény: Törölt nick (262)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 269
jó, persze... teljesen igazad van, igazából így, ahogy most beszélgetünk már én is máshogy látom a dolgot és én is inkább azon filózok, hogy lehetne olyat kitalálni ami a vezetőknek jó (mert akkor senki sem riogatja őket stb. stb. és ez ugye nekünk is jó)

(Az a helyzet, hogy én soha nem laktam vasút mellett, amikor ide költöztünk, marha sokat jártunk ide, hogy felmérjük a terepet a vasút szempontjából és az összes itt lakó barátot kifaggattuk, hogy mi is a helyzet... megnéztük, hol van átjáró, stb. stb. Az ember simán megszokja a dolgot, nem zavarja, nem anyázódik amikor néha megy a kürt -ld. olyankor sejti, hogy annak meg van az oka... a Panoráma felől pedig mindig szólt a kürt csak az alig hallatszik ide. Pont ezért itt a lakások a vasút ellenére is keresettek, könnyen eladhatók, szeretnek itt élni az emberek (ezért nem is tetszettek azok a beszólások, hogy miért költöztünk ide... azért, mert ez egy jó, biztonságos környék ahol a vasút szerintem egyáltalán nem zavaró tényező, inkább csak a környezet része). És akkor egyszercsak szó szerint elszabadul a pokol, nincs semmi infó csak annyit vesz észre, hogy hűha, gáz van, mintha hirtelen egy kikötőbe költözött volna... és ki akarja deríteni, hogy mi történt, vagy mi változott, mert ami most kezd kialakulni az több mint ijesztő ráadásul kiiktathatatlan és megmagyarázatatlan... és ennek nem látja semmi okát, nincs rá semmi racionális magyarázat, nem lát a környéken a sinek mellé költözött családokat, se hasonló dolgokat, ráadásul a nyári szünetnek is vége, a gyerekek -akik eddig a játszótéren dekkoltak néha egészen hajnalig- be lettek parancsolva stb. Itt tehát nem arról volt szó, hogy ideköltöztünk és ledöbbenve vettük észre, hogy gáz van, rosszul vettük a lakást, mert itt szó sem volt róla, nagyon is tisztában voltunk azzal hogy itt vonatok járnak, éveken át semmi bajunk nem volt vele, max. nyáron ha nyitva voltak az ablakok olyankor kicsit feljebb nyomtuk a TV-t. Na ez az alapszitu... a többit már ismered... és mégegyszer köszönöm a magyarázatot arra, hogy mi is történt mostanában. Ha ezt tudtam volna akkor meg se szólalok és szép csöndben kivártam volna a dolog végén és annyi. Bár úgy látom nem olyan nagy baj, hogy felmerült a dolog mert a Panoráma környéke valószínűleg egyre jobban be fog épülni és akkor egyre többen fognak reklamálni stb.)
Előzmény: Álomvasút (263)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 268
Hmmm, sok állatos sztorim van nekem is, és nyilván mindenkinek, hiszen utazunk. Keresztül-kasul a vadon élő (és elkóborolt házi-) állatok területén, előfordul az ilyesmi. Meg néha ember is (már volt az is, sajnos).
Bennem mégis a madaras maradt meg leginkább, azért írtam le pont azt. Amúgy meg rohadtul utálok rajzási időszakban ablakot pucolni!!!! :-))))
Előzmény: zmagix (266)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 267
Nagyjából egyetértek az általad leírtakkal. Aki felelőtlen, azt valószínűleg nem a kürt fogja megállítani, hanem az ütköző, vagy a pályakotró, ill. a kerék darálja le (elnézést, de ez van). Pár napja Monoron a hosszú kürttel azért sikerült egy életet megmenteni, nekem ez is teljesítményszámba megy, főleg a nevezett helyen. (Ott az állomás átépítése óta extrém sportot űznek az életvédelmi szalagkorlát alatti átbújásból - áthaladó vonat közeledése közben). Tehát van azért olyan szitu, amikor jól jön egy kis hangoskodás. De szerintem sem volt sok értelme ökölszabályként kötelezővé tenni.

Korábban már leírtam, hogy én az adott átjáró forgalmának és az átjárót biztosító eszközöknek a függvényében tennék ki egyszerű/különleges útátjárójelzőt. Hiába van meg a rálátás, ez sok esetben csak azt a hamis érzetet kelti a szabálytalankodóban, hogy "messze még a vonat, addig még átérek!". De másik példával élve: egy mezőgazdasági holtszezonban sosem használt átjáróba minek a kül. útátj. jelző? Számtalan példát tudnék írni, és nyilván minden mv. kolléga, de a szabályalkotókat a legkevésbé sem fogja érdekelni azoknak a véleménye, tapasztalatai, akik az ő jó vagy rossz döntéseiket nap mint nap kénytelenek végrehajtani/elviselni.

A tervezett új szabály pedig nekünk, és a vasút mellett élőknek is kedvez. De az ezzel kapcsolatos aggályaimat is leírtam már korábban. (Nem nyomod a kürtöt, mert nem kötelező, de komoly baj történik, a bíróságon meg amiatt szorítanak sarokba, hogy a hangjelzéssel tehettél volna valamit a baj elkerülése érdekében, de mégsem nyomtad - mivel nem rendelkezünk jövőbelátó képességgel - és mert nem kötelező...).
Előzmény: Álomvasút (257)
zmagix Creative Commons License 2007.10.12 0 0 266
Ha már balatoni vonal, ha már madarak. Már jól ment minden de még felügyelet alatt
rohangáltam. Tél vége volt és Lepsény után páros vonattal mentünk. Láttam a fácán kartást és hallottam a csattanást. Siófokon odajött a forgalmista és felnyújtotta a zsákmányt. Elmondása szerint a csavarkapocs tetején landolt. Csak a feje zúzódott össze a többi rendben volt. Egy vadász nagyobb kárt tett volna a madárban ha lelövi mint ahogy elütöttem én. Azóta volt nyúl, vaddisznó, egy őz is, de humanoid eddig szerencse nem, kopp.... kopp....

De már tucatszor csak másodperceken v. métereken múlott.
Előzmény: Törölt nick (256)
mvjeno Creative Commons License 2007.10.12 0 0 265
Én a panoráma ház után közvetlen szoktam jelezni. Talán jelent valamit. Bár akkor másikrésznek nem jó!  Ördögi kör ez.
Előzmény: Álomvasút (263)
mvjeno Creative Commons License 2007.10.12 0 0 264

Ezek után a 60 db bírkából 1 db-ot csak ki kelett volna tömetni! Jól mutatott volna!!:-))  (vicc)

Előzmény: exmv (258)
Álomvasút Creative Commons License 2007.10.12 0 0 263
Én meg köszönöm, hogy e témát itt ismét felvetetted. Mint írtam sajnos nemcsak a Ti problémátok, gyakorlatilag minden vasúton utazó, és annak közelében lakó gondja. Persze aki ilyen szabályokat alkot, az nem is vasúti átjáró közelében lakik.

Sajnálom, de én is nyomtam. És nyomom is, mert nekem ezt írták elő. Aki meg kitűzte a vágány mellé az erre parancsot adó jelzőt, vagy beleírta a menetrendbe azt a bizonyos jelet, annak meg azt írták elő. De kérlek lásd be, a hülyék nem mi vagyunk!!! Azok ott feljebb keresendők. Tudod azok a tanult emberek. Csak éppen azzal nincsenek tisztában mi a következménye annak, amit tesznek.

A panorámások, ha olvassák ezt, talán nem a mozdonyvezetőt fogják szidni.
Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 262
Fú de jó képek!!! Köszi!!!

(Igen, ez az az átjáró ami a Panorámánál van... jól látom, hogy mintha a jobb oldalon kerítés is lenne? )

Egyébként a tapasztalatom arra, hogy miért mennek át a gyalogosok a lezárt sorompón (ez most tudom, hogy nem ér semmit csak én ezt láttam a sinek mentén): szóval amikor jön valami ami marha lassú -pl. egy lassú mozdony- akkor már relatív korán lezárul a sorompó - és hát az átlag ember azt látja, hogy csak nem jön a vonat és elindul... errefelé pedig ez elég megszokott dolog (volt, kivéve az utóbbi néhány hónapot)... na ehhez képest ha IC vagy más, nem 10-zel zötyögő jármű jön akkor szívás van.

Az a gyalogos átkelő tényleg ijesztően néz ki, arra kéne valamit kitalálni (azért onnan nincs olyan messze a hivatalos átkelőhely, nem hiszem, hogy nagy baj lenne ha kilobbiznánk, hogy lezárják... vagy igen? kíváncsi lennék a véleményekre... mert a lezárást -kerítéssel ha a mellette lévő csík is kerítés- szerintem el lehetne érni...)

A mozdonyvezetők véleményét nem szokták kikérni az egyes szakaszok jelöléseivel kapcsolatban?
Előzmény: Törölt nick (243)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 261
:-))))

Ott egyszer az én gépemről is az utasok közé csapódott egy galamb. Szerencsére nem talált el senkit.
Előzmény: Törölt nick (259)
mvjeno Creative Commons License 2007.10.12 0 0 260

De szelíd!!

Csak igaz a mondás! ,,Ütés mindennek használ??:D

Előzmény: exmv (258)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 259
Én Zuglónál csak a tollakat láttam mindenfelé hullani.:-)
Előzmény: exmv (258)
exmv Creative Commons License 2007.10.12 0 0 258

A madárka Környe és Oroszlány között tömte a bendőjét. Amikor észrevette, hogy jövök, megpróbált elinalni, de teli hassal nehezen megy a repülés...
Előzmény: Törölt nick (256)
Álomvasút Creative Commons License 2007.10.12 0 0 257
Nekem az a vélemémyem, hogy aki nem veszi észre, illetve nem veszi figyelembe a vasúti átjáróra figyelmeztető jelzőtáblákat, útburkolati jeleket, a fénysorompó jelzését, annak hiába dudálunk.

E két átjáró éppen arra jó példa, hogy ezeknél teljesen felesleges minden vonat mozdonyvezetőjének kötelezően kürtölni.

A balasetek több mint 90%-a a fénysorompó tilos jelzése ellenére történik. Erre nem az a megoldás, hogy minden vonat kürtöljön. Sajnos az illetékes szabályalkotók azt a néhány hozzászólásból is tükröződő elgondolást tették magukévá, hogy inkább zajongjunk, mint baleset történjen. Pedig mint az előbb is írtam, a kürt nem fogja megállítani azt, aki szándékosan akar szabályt szegni.

Sajnos a mozdonyvezetők nagy része saját hatáskörben megoldja ezt a problémát, azzal, hogy egyszerűen tudomást sem vesz a kitűzött jelzőkről, és a menetrendben lévő jelekről. Aki meg következetesen betartja az erre vonatkozó szabályt, legkevesebb hogy a mamáját emlegetik, vagy pl: Rákosszentmihály mellett bottal fenyegetik. De volt már szidás a vonaton utazók részéről is.

Csak emiatt nagyon sajnálom az új utasítások bevezetésének elhalasztását. Reméltem végre megszabadulunk ettől az örökös kürtöléstől.
Előzmény: Törölt nick (245)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 256
Nem vagyok egy ideges típus, de párszor - teherrel - arrafelé "tévedtem". Az egyik alkalom szezon alatt volt, kábé 35 fok volt kint, az emberek a vízbe menekültek (én is megmártóztam volna szívesen). A baj csak az volt, hogy az a rohadt vasút pont keresztezte az ő céljukat. Hát, azt a szolgálatot míg élek nem felejtem el! Amúgy is folyt rólam a víz, mert a gépen legalább 50 fok volt, de olyan hajmeresztő dolgokat műveltek a gyalogosok, amik még engem is rendesen próbára tettek. Na, akkor elhatároztam, hogy ha még egyszer arra kell mennem, akkor az lesz a minimum, hogy végig nyomom a kürtöt, lesz ami lesz. De a következő alkalom novemberben volt (azóta sem jártam arra, hála az égnek), és a környék hihetetlenül kihalt volt. Ég és föld a két szolgálat közti különbség, jól írtad! Le a kalappal azon kollégák előtt, akik nap mint nap arra járnak!

Exmv-nek és mvjeno-nek reagálva:

Egyszer Farmos környékén olyan szúnyoginvázió volt, hogy mire Tápiószentmártontól Tápiószeléig értem, alig lehetett kilátni a homlokablakon. De az abszolút befutó egy ragadozómadár volt, Pusztamonostor és Jászberény között. Mint a rajzfilmeken, úgy nekirepült a homlokablaknak (kitárt szárnyakkal, a feje oldalt fordítva, stb.). Kissé meglepődtem, annyira groteszk volt! :-) Kész csoda, hogy még csak egy repedés sem lett az üvegen. A madár viszont rosszabbul járt...
Előzmény: zmagix (248)
mvjeno Creative Commons License 2007.10.12 0 0 255
Akkor ország szerte vannak partizán csoportok!!:-))
Előzmény: exmv (253)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 254
NÁLAD A PONT!!!!!! Akkor ezért nem értettem, mi a fene történt, hogy néhány hete éjszakánkén is folyton nyomták!!!!!! ÖRÖK HÁLA AZ INFÓÉRT, talán már nem fogok hülyén meghalni.... (komolyan... így már tök érthető -és ennek az infónak a birtokában már elfogadható- a dolog ...)

Mondjuk a Panorámásoknak ez tényleg nem vígasztaló... de annak nagyon örülök, hogy ez a topik tényleg a problémamegoldásról szól mostanában és így talán sikerül valamit kitalálni ami mentén tovább lehet haladni...
Előzmény: Álomvasút (242)
exmv Creative Commons License 2007.10.12 0 0 253
... meg Öttevény tájékán a méhek...
Előzmény: mvjeno (252)
mvjeno Creative Commons License 2007.10.12 0 0 252

Ezek direkt a faágak közt megbújva várakoznak,és lesik az áldozatukat!!

 

-Na most jönnn,hopp ugrok,és placsss. :-))

 

Tavasszal még kutyább a hajdúhadházi cserebogár sereg!!!:-))))

Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 251
szerintem ilyenkor nem kell kivágni a fákat csak szakszerűen visszanyesni, hogy belátható legyen a szakasz... (valszeg nem is engednék a fák kivágását)
Előzmény: Jucus81360 (239)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 250
az alsó körrel az általam megkérdőjelezett szakaszt jelöltem...
Előzmény: Törölt nick (249)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 249
nem, azok a csíkok a garázssor - az van a sinek mellett.
Előzmény: M.VIII (229)
zmagix Creative Commons License 2007.10.12 0 0 248
Nagyon jól próbáltad tükrözni, hogy az utasításban előírtakon felük mikor nyúlunk a kürtkapcsolóhoz. Azaz ha az ember úgy érzi valakire v. valakikre így rá kell szólni.

A hölgynek írok egy olyan példát ami még jobban megérteti (talán), hogy sokakba miért tudatosul a kürt gyakori használata. Én a Balaton parton kezdtem el a pályafutásom, ez akkor volt amikor a Balaton még a fénykorát élte. A szezonban a sok figyelmetlen ember az ott dolgozóknak egy-egy szolgálat rémálom szinte. Mennek keresztbe-kasul, fejükön matrac, csónak. Papucsba, ami leesik, bicikli ami megakad a zuzalékba, beszorul a gyalogos elembe és még sorolhatnám. Aztán az este beköszöntével, valamint napkeltéig a mámoros, lelassult, magát kitomboló ifjúság a legnagyobb veszély.

Persze ilyenkor éjjel és nappal szitkozódnak az ott lakók, akik kb. 80%-ban turisták, mert az állandó lakosság az kevesebb. A szezonon kivül amikor kihalt minden, nincs "veszély", csendes a vasútvonal is. Így ebben az időszakban volt szezonja akkor is a répa vonatoknak, amikor egy betegszabi után visszatértem a nyárból. Szinte össze sem lehetett hasonlítani azt, hogy micsoda nyugi volt a vonal mentén.
Előzmény: Törölt nick (245)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 247
Nem :-)))
Valamilyen nehézbombázó méretű bogár elnézte a távolságot, és matrica lett belőle.
Előzmény: exmv (246)
exmv Creative Commons License 2007.10.12 0 0 246
A paca a szélvédőn ugye nem egy korábbi gyalogos?
Előzmény: Törölt nick (243)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!